Κυριακή 9 Ιουνίου 2013

Υπ. Οικονομικών: Σε 30 ζώνες η χώρα για τον ενιαίο φόρο ακινήτων

Τι ανακοίνωσε το υπουργείο οικονομικών για τον ενιαίο φόρο ακινήτων
Σε 30 ζώνες θα χωρίσει το υπουργείο Οικονομικών τη χώρα, προκειμένου να επιβάλει από το 2014 τον ενιαίο φόρο ακινήτων, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Βήμα της Κυριακής.
Στο σχέδιο για το νέο φόρο που η πολιτική ηγεσία του υπουργείου θα δώσει τη Δευτέρα στους εκπροσώπους των κομμάτων της συγκυβέρνησης στη διακομματική επιτροπή, δεν υπάρχει πρόβλεψη για αφορολόγητο όριο στα εντός, εκτός σχεδίου ακίνητα ή στα αγροτεμάχια.
Στα εντός σχεδίου ακίνητα, ο φορολογικός συντελεστής ανά τετραγωνικό μέτρο θα ξεκινά από 1,8 και θα διαμορφώνεται έως τα 29 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο.
Στα αγροτεμάχια θα επιβληθεί φόρος ανά στρέμμα, με τον χαμηλότερο να ξεκινά, ανάλογα με την καλλιεργήσιμη έκταση και το σημείο του χωραφιού, από 1,5 ευρώ και τον υψηλότερο να αγγίζει τα 4,5 ευρώ.
Στις καλλιεργήσιμες εκτάσεις που δεν ανήκουν σε κατ' επάγγελμα αγρότες, οι φόροι αυτοί θα διπλασιάζονται.
Ξεχωριστή φορολογία θα ισχύσει στα οικόπεδα και στα κτίσματα εκτός σχεδίου. Ο φόρος θα ξεκινά από 15 και θα ανέρχεται έως 30 ευρώ το στρέμμα για τα ακίνητα που είναι κοντά στη θάλασσα ή σε ακριβές περιοχές και νησιά, όπως η Μύκονος, η Σαντορίνη κ.ά.

news247
Διαβάστε περισσότερα » »

45% φόρος στις καταθέσεις Ελλήνων μεταναστών

Ποια είναι τα σχέδια του υπουργείου Οικονομικών για το "χαράτσι" των μεταναστών. Αναλυτικά τι θα ισχύσει
Mε 45% σκοπεύει να φορολογήσει το υπουργείο Οικονομικών τα λεφτά που έχουν καταθέσει σε ελληνικές τράπεζες Έλληνες που ζουν, εργάζονται και συνεπώς φορολογούνται στο εξωτερικό, τις καταθέσεις δηλαδή των Ελλήνων μεταναστών.
Όπως αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας "Πρώτο Θέμα" το υπουργείο Οικονομικών επιβάλλει στους Έλληνες μετανάστες αυτό το χαράτσι επικαλούμενο το νόμο που προβλέπει ότι θα έπρεπε να είχαν κάνει δήλωση αλλαγής τόπου φορολογικής κατοικίας προτού μετοικήσουν στο εξωτερικό και να ζητήσουν να υπαχθούν είτε στη ΔΟΥ Κατοίκων Εξωτερικού, αν διέμεναν στην Αττική, είτε στη ΔΟΥ της πρωτεύουσας του νομού τους, αν ζούσαν στην επαρχία.
Οι περισσότεροι από τους Έλληνες που έχουν μετοικήσει στο εξωτερικό δεν έχουν προχωρήσει στην προαναφερόμενη ενέργεια.
Έτσι, η Εφορία τους θεωρεί ακόμη κατοίκους Ελλάδας και τώρα, με τις διασταυρώσεις στοιχείων που κάνει διαπιστώνει ότι οι συγκεκριμένοι διατηρούν στις τράπεζες υψηλούς λογαριασμούς τη στιγμή που δεν έχουν δηλώσει ούτε ένα ευρώ στην Εφορία ως εισόδημα. Έτσι οι ΔΟΥ τους ελέγχουν ως φοροφυγάδες.
Το υπουργείο Οικονομικών καλεί τώρα τους μετανάστες που έστελναν εμβάσματα στην Ελλάδα να πληρώσουν ως φόρο το 45% επί των χρημάτων που έφεραν.
Αλλιώς, όπως σημειώνει η ίδια πηγή, τους καλεί να καταφύγουν στα διοικητικά δικαστήρια που θα κρίνουν επί της ουσίας τις υποθέσεις τους.

news247 
Διαβάστε περισσότερα » »

Κάνατε λάθος; Σβήστε το με μπλάνκο!

mistake“Κάναμε λάθος”… Τόσο απλά. Όπως όταν συναντιούνται δύο οδηγοί σε μια διασταύρωση, ο ένας παραβιάζει το STOP, λέει ένα “έκανα λάθος” και πάει ο καθένας στη δουλειά του.

του Στρατή Μαζίδη
stratis 
Έκανε λάθος λοιπόν το ΔΝΤ.
Και τι έγινε; Ψιλοπράματα.
4000 άνθρωποι πήδηξαν από το παράθυρο ή πήραν μια καραμπίνα και την έβαλαν στο στόμα τους. Αλλά όπως είπε κι ο Ευαγγέλος Βενιζέλος (ο ηγεμόνας του εαυτού του στο ΠΑΣΟΚ) επρόκειτο για αδύναμα ανθρωπάκια.

Κάποιοι άλλοι πάλι κάηκαν στην προσπάθειά τους να ζεσταθούν όπως εκείνες οι ψυχούλες στην Καβάλα.

1.500.000 έχασαν τη δουλειά τους και ολόκληροι κλάδοι όπως η οικοδομή βρήκαν περίοπτη θέση στο βιβλίο της οικονομικής μας ιστορίας.

Χιλιάδες έμειναν άστεγοι.

Τα σπίτια μας δημεύθηκαν και ζούμε πλέον με ενοίκιο σε αυτά.

Μερικά εκατομμύρια ακόμη διαβιούν υπό τον τρόμο του αύριο και κάτι παρακάτω από 10.000.000 άνθρωποι ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας.

Αυτές είναι οι συνέπειες του …λάθους. Αυτά συμβαίνουν όταν εσύ δεν έχεις σχέδιο και επαφίεσαι στους ξένους.

Κι αφού εσείς συνεχίζετε να αποφασίζετε για εμάς μολονότι ανίκανοι κι ανεπαρκείς όπως οι ίδιοι πλέον παραδέχεστε, κι εμείς σαν καλά βόδια καθόμαστε και το ανεχόμαστε, σας προτείνω να γίνετε ακόμη πιο προκλητικοί σβήνοντάς το με μπλάνκο.

Κανείς δε θα αντιδράσει…


πηγή 
eleftheriskepsii 
Διαβάστε περισσότερα » »

Γρεβενά: Βιβλική καταστροφή στο Καρπερό από χαλάζι

Γρεβενά: Βιβλική καταστροφή στο Καρπερό από χαλάζιΒιβλική ήταν η καταστροφή που υπέστησαν καλλιέργειες σιτηρών, οπωροφόρων δένδρων, οπωροκηπευτικών, αμπελιών, αλλά και μελισσιών στο Καρπερό Γρεβενών από τη χθεσινοβραδινή πρωτόγνωρη χαλαζόπτωση. Ήταν τέτοιο το μέγεθος του χαλαζιού, αλλά και η διάρκεια που έπεφτε, καθώς ξεπέρασε τη μισή ώρα, που στο πέρασμά του δεν άφησε τίποτε όρθιο. Μάλιστα σε ορισμένα σημεία το ύψος του χαλαζιού ξεπέρασε το μισό μέτρο, ενώ από τη μανία της φύσης δε γλίτωσαν τα 120 μελίσσια νέου μελισσοκόμου, τα οποία και αποδεκατίστηκαν. Οι αγρότες της περιοχής ζητούν την άμεση ενίσχυσή τους, καθώς η παραγωγή τους θα είναι τη φετινή χρονιά μηδενική σε πολλές περιπτώσεις. Επί τόπου βρέθηκαν το πρωί στο Καρπερό ο βουλευτής των Γρεβενών, Τιμολέων Κοψαχείλης και ο αντιπεριφερειάρχης Γιώργος Δασταμάνης, οι οποίοι ενημέρωσαν, τόσο το Υπουργείο όσο και τον ΕΛΓΑ, προκειμένου να ξεκινήσουν άμεσα οι καταγραφές των ζημιών και οι αποζημιώσεις των πληττομένων. Μάλιστα τη Δευτέρα αναμένεται κλιμάκιο του ΕΛΓΑ να επισκεφθεί την περιοχή για μια πρώτη αυτοψία.

ΕΡΑ ΚΟΖΑΝΗΣ – Σύνταξη: Μάκης Νασιάδης
Διαβάστε περισσότερα » »

Καστοριά: Εξιχνιάστηκαν περιπτώσεις κλοπών μελισσών


Καστοριά: Εξιχνιάστηκαν περιπτώσεις κλοπών μελισσώνΔικογραφία για ζωοκλοπή σε βάρος δύο Ελλήνων ηλικίας 55 και 61 ετών, καθώς και σε βάρος 29χρονου αλλοδαπού υπηκόου Αλβανίας σχηματίστηκε από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Καστοριάς.Όπως ανακοινώθηκε από την αστυνομία, μετά από έρευνες που πραγματοποίησαν αστυνομικοί για εξιχνίαση περιπτώσεων κλοπών μελισσών, βρέθηκαν σε αγρόκτημα στην περιοχή Μεταμόρφωσης Καστοριάς, ιδιοκτησίας των δύο Ελλήνων, στο οποίο εργαζόταν ο 29χρονος αλλοδαπός, δώδεκα κυψέλες με μελισσοσμήνη και μία κυψέλη κενή, ιδιοκτησίας τεσσάρων Ελλήνων. Οι κυψέλες είχαν αφαιρεθεί κατά το χρονικό διάστημα των τελευταίων δύο μηνών, από μελισσοκομεία στις αγροτικές περιοχές του Βογατσικού, του Κωσταραζίου και της Μηλίτσας Καστοριάς και αφού κατασχέθηκαν, αποδόθηκαν στους ιδιοκτήτες τους. Για την υπόθεση ενεργείται προανάκριση από την Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Καστοριάς.

ΕΡΑ ΚΟΖΑΝΗΣ: Σύνταξη Θεοδότα Τσιόπρα
Διαβάστε περισσότερα » »

ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΡΟΣ ΠΛΑΝΗΤΑΡΧΕΣ κ.κ. ROTHSCHILDS & ROCKEFELLERS:

Προς Εβραίους Κοσμοκράτορες επιστολή Παύλου
το Ανάγνωσμα:
--------------------------------------------------------------
Εξοχότατοι κύριοι Πρόεδροι της Παγκόσμιας Διακυβέρνησης,

Κάπως έτσι θα άρχιζε την επιστολή του ο Απόστολος Παύλος-Σαούλ, στην εποχή του.
Με όλον τον οφειλόμενο Σεβασμό προς το πρόσωπόν Σας, αυτά που θα σας πω, φοβούνται οι ισχυροί, πιόνια και μαριονέτες πολιτικοί να σας πούνε. Σας αφήνουν στο σκοτάδι με κολακείες, για να έχουν την εύνοιά σας,- γιαυτό πηγαίνετε από το κακό στο χειρότερο,- φοβούμενοι είτε διακοπή της κομματικής και προσωπικής χρηματοδότησης, είτε ανατροπή με αναταραχή, (βλέπε Τουρκία, και άλλα κράτη), είτε προσωπικές δολοφονίες.
Απογοητευμένος από τους τοπικούς άρχοντες, αλλά και από τους Ευρωπαίους και Αμερικάνους πολιτικούς ηγέτες-μαριονέτες, απευθύνομαι σε εσάς, αφού εσείς είσθε η μόνη πηγή εξουσίας στο πλανήτη, και δύνασθε σαν πραγματικοί Πλανητάρχες να αναστείλετε και καταστείλετε τη δυστυχία και την εξαθλίωση των λαών της Γης.

Ο ένας από εσάς έχει πιάσει όλες τις τράπεζες και όλο το χρηματοπιστωτικό σύστημα της Γης, και ο άλλος την παγκόσμια ενέργεια, με όλες τις διεθνείς εταιρίες υδρογονανθράκων.

Όλοι οι λαοί στον πλανήτη γνωρίζουν ότι εσείς οι δύο είσθε οι πραγματικοί Πλανητάρχες, Κοσμοκράτορες, και Παντοκράτορες στο πλανήτη Γη, αλλά και στο διάστημα, και μόνο τα ΜΜΕ φαίνεται να το αγνοούν, αφού ομιλούν για Πλανητάρχη τον ΟΒΑΜΑ, και στην Ε.Ε. τη Μέρκελ. Αμφότεροι ΟΒΑΜΑ & Μέρκελ, εκτελούν τις εντολές σας.
Μερικοί αφελείς ή απληροφόρητοι δημοσιογράφοι, και ΜΜΕ, ομιλούν για Πλανητάρχη τον ΟΒΑΜΑ, έχουν βαθιά μεσάνυχτα ή το πράττουν σκοπίμως, για να κρύψουν την αλήθεια από το κοινό.

Ο ΟΒΑΜΑ απλώς εκτελεί τις εντολές σας.

Η διοικούσα ομάς της Ορθοδοξίας, συμπλέει με τις επιθυμίες σας,
(Από Βαρθολομαίο , και Ιερώνυμο, μέχρι θολοκουλτουριάρηδες αριστερούληδες επισκόπους), οι οποίοι έχουν αποδεχθεί την Ισλαμική λαθρομετανάστευση στην Ελλάδα. Δεν καταλαβαίνουν ότι έτσι «σκάβουν το λάκκο» της Ορθοδοξίας…………..
Μπορούμε να πούμε ότι είσθε ακόμη και διαπλανητικοί Κοσμοκράτορες, επομένως ο τίτλος των Κοσμοκρατόρων σας πηγαίνει «γάντι» που λέει ο λαός.

Οι Ευρωπαίοι πολιτικοί ηγέτες της Ε.Ε. , αλλά και όλοι οι πολιτικοί της Ευρώπης, είναι πιόνια σας. Οι Αμερικανοί πολιτικοί είναι μαριονέτες σας. Έχετε στελεχώσει όλες τις κυβερνήσεις των κρατών της Γης, με στελέχη προερχόμενα από μία και μόνο ειδική στο είδος εθνότητα του πλανήτη. Τίποτε δεν αφήσατε.

Όλα και όλους τους βάλατε στο χέρι, λέει ο λαός. Ούτως εχόντων των πραγμάτων, απευθύνομαι σε σας, αφού εσείς είσθε οι ηγέτες της Σιωνιστικής Νέας Τάξης Πραγμάτων, και της Σιωνιστικής Παγκοσμιοποίησης.

Όταν ήμουν νεαρός άκουγα για τη Νέα Τάξη Πραγμάτων, και τη φανταζόμουνα ότι θα έφερνε την ευτυχία και ευημερία στους λαούς της Γης, μακριά από τους φαύλους και εφιάλτες πολιτικούς, και εσάς σας έβλεπα σαν ευεργέτες της ανθρωπότητας, καθήμενους στο θρόνο της
δόξης της μεγαλειότητος, και της αγάπης των ανθρώπων του πλανήτη. Φανταζόμουνα τη Παγκοσμιοποίηση σαν τον επίγειο παράδεισο, όπου όλοι οι λαοί θα ζούσαμε μέσα σε μια αληθή δημοκρατία, γεμάτη ευημερία και δικαιοσύνη.

Η πολιτική προπαγάνδα εμφάνιζε τη Ν.Τ.Π. της οποίας ηγείσθε, σαν μια «πανάκεια», δηλαδή το μέσον επιλύσεως οποιουδήποτε προβλήματος, σαν το μοναδικό φάρμακο διά
«πάσαν νόσον, και πάσαν μαλακίαν», ψάλλει η Αγία ημών εκκλησία.

Τώρα που μεγάλωσα είδα ότι αυτά τα όνειρά μου ήταν απατηλά.

Αντί του Παραδείσου είδα να φέρνετε στην ανθρωπότητα τη Κόλαση. Αντί να φροντίζετε για την ευτυχία και ευημερία των ανθρώπων-υπηκόων σας, φροντίζετε για τη δυστυχία και τη καταστροφή των.
Τέτοια Νέα Τάξη Πραγμάτων, και Παγκοσμιοποίηση, να μας λείπει, δεν τη θέλουμε.

ΤΑ ΛΑΘΗ ΠΟΥ ΚΑΝΕΤΕ ΣΑΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ:
----------------------------------------------------------------------------------
Όλα τα παρακάτω γράφονται με ανιδιοτέλεια, με αντικειμενικότητα, και χωρίς υστεροβουλία, αιρόμενος υπεράνω καταστάσεων, και αντικατοπτρίζουν την ζέουσα πραγματικότητα.

1.- Συγκεντρώσατε όλο το πλούτο του πλανήτη στα χέρια σας, στις εταιρίες σας, και στις τράπεζές σας, για να κατακτήσετε δικτατορικά τη παγκόσμια εξουσία και κυριαρχία. Φοβάστε τις δημοκρατικές διαδικασίες, αφού τα χέρια σας στάζουν αίμα από τους πολέμους, και τις αρπαγές του πλούτου των λαών της Γης.
Εδώ ταιριάζει η ρήση των γραφών, «Α, δε ητοίμασας τίνι έσται»;;;
2.- Δεν αφήνετε άλλο κράτος με ορυκτό ή ενεργειακό πλούτο, να ευημερήσει, και να αναπτύξει την οικονομία του, αλλά σαν αρπακτικά ζώα, ερπετά, και όρνεα, ορμάτε με όλας τας γνωστάς μεθόδους των σαράφηδων, και τοκογλύφων, να το κατασπαράξετε.

3.- Τοποθετείτε σε κάθε κράτος πολιτικούς υπαλλήλους σας, πιόνια και μαριονέτες, πρόθυμους και υπάκουους να εκτελέσουν τις εντολές σας, (έναντι τιμήματος-«λαδώματος»), οι οποίοι πάντοτε είναι αρπακτικά εναντίον των υπηκόων σας, για να φανούν αρεστοί σε σας.
Βέβαια οι λαοί, παρασυρμένοι από τη προπαγάνδα των «λαδωμένων» από εσάς ΜΜΕ, ψηφίζουν τους εκλεκτούς σας, γιαυτό είμαστε υπεύθυνοι για τη κακοδαιμονία μας.

4.- Διοικείται όλο τον κόσμο με συμβούλους «δεξαμενές σκέψεως»,
«Think Tanks», (στελεχωμένα με υμέτερα στελέχη), οι οποίοι δεν τολμούν να εκφέρουν άλλη γνώμη διαφορετική από τις επιθυμίες σας, αν και δεν διαθέτουν τοιαύτην.

5.- Όταν η δημοκρατία σε κάποιο κράτος δεν υπακούει στα κελεύσματά σας, την ανατρέπετε και φέρνετε είτε δικτατορία, είτε κεκαλυμμένη δημοκρατία με δικούς σας πολιτικούς πιόνια & μαριονέτες.
Έτσι όμως όλοι οι απελπισμένοι λαοί ξεσπούν την οργή τους με αναθέματα στο όνομά σας!!! Σας αρέσει αυτό;;; Δεν νομίζω!!!

6.- Κυβερνάται το πλανήτη με μυστικές λέσχες, βλέπε λέσχη Bilterberg,
Μασονία, Τριμερής επιτροπή, Illuminati, Κρανία & Οστά, κ.λ.π. τις οποίες επανδρώνετε με λαομίσητες, μη δημοφιλείς προσωπικότητες.

7.- Δημιουργείτε τοπικούς πολέμους, ή εμφυλίους πολέμους, όπου και όπως σας συμφέρει, βλέπε, Κορέα, Βιετ-Ναμ, Ιράκ, Αφγανιστάν, Λιβύη, Συρία, κ.λ.π. ανατρέποντας κυβερνήσεις, τοποθετώντας μαριονέτες, για τη προώθηση των συμφερόντων σας, και των πολιτικών σας, για τη κατάκτηση της παγκόσμιας εξουσίας και κυριαρχίας.
Μέχρι σε Γ! παγκόσμιο πόλεμο οδηγείτε την ανθρωπότητα, με σκοπό να δολοφονηθούν 6 δις. άνθρωποι, ώστε να επιζήσουν οι εκλεκτοί σας, και εσείς να κατακτήσετε τη παγκόσμιο κυριαρχία!

8.-Διαγράφετε χρέη κρατών ανάλογα με τα συμφέροντά σας, ενώ άλλα κράτη τα αφήνετε να στενάζουν από τα παράνομα, δόλια, αέναα χρέη.

9.- Η πολιτική ηγεσία Ε.Ε., & ΗΠΑ, και άλλων κρατών, είναι διορισμένα πιόνια δικά σας, και εκτελούν τις εντολές σας.
Βέβαια οι λαοί τους ψηφίζουν, αφού δεν έχουν άλλη επιλογή!

10.- Ειδικά στην Ελλάδα εγκαταστήσατε πολιτικούς μαριονέτες, και βυθίσατε τη χώρα σε μια οικονομική κρίση άνευ προηγουμένου, διά της μεθόδου της σκανδαλώδους και δόλιας δανειοδοτήσεως της χώρας, δημιουργώντας ένα δόλιο και αέναο χρέος.
Σε μια από τη χειρότερη περίοδο της ιστορίας της, η Ελλάς βρέθηκε με τη χειρότερη κυβέρνηση στην ιστορία της. Αυτήν του Jeffrey.
Βλέπετε δεν υπάρχει ηγέτης να εφαρμόσει τον αρχαίο νόμο της «Σεισάχθεια», αλλά και αν υπάρξει θα τον δολοφονήσετε.

Κυβερνάτε τη χώρα μας με Μνημόνια και Ρατσιστικούς νόμους.
Ο ρατσισμός των μνημονίων δρα εναντίον των Ελλήνων.
Εφαρμόζεται το ρατσισμό του «δόγματος του Σόκ», της σχολής του Σικάγου, εναντίον των Ελλήνων.

Η παραγωγή νόμων που φιάχνουν οι Γερμανοί του Ράϊχενμπαχ, και τους ψηφίζουν τα προδοτικά κόμματα στη βουλή, με ενοχλεί βαθύτατα.
Με τις ανακεφαλαιοποιήσεις των τραπεζών, μας έχετε «αλλάξει τα φώτα», λέει ο λαός. Έλεος πια, εμείς θα χρηματοδοτούμε τις τράπεζες;;
Εμείς οι Έλληνες ζούμε σε καθεστώς ομηρίας. Προβαίνετε σε κλοπή των συντάξεων, αφού από το ένα χέρι μας τις δίνετε ψαλιδισμένες και «κουρεμένες», και από το άλλο χέρι μας τις παίρνετε με τους φόρους και τα χαράτσια. Ακολουθείτε οικονομική πολιτική σαράφικου.

Εφαρμόζετε οικονομικό και πολιτικό ρατσισμό κατά των Ελλήνων.
Εμείς οι Έλληνες ζούμε σήμερα σε ένα οικονομικό και πολιτικό ολοκαύτωμα, με το ρατσισμό που εφαρμόζετε εναντίον μας.
Είδατε ότι η Ελλάδα είναι πλούσια σε ορυκτά, αλλά και σε ενεργειακά κοιτάσματα, και σπεύσατε σαν αρπακτικά να τα αρπάξετε.

Αφήσατε τη Σαουδική Αραβία, και άλλες χώρες του Κόλπου, να εκμεταλλευτούν τον ορυκτό τους πλούτο, και να ευημερήσουν, και δεν επιτρέπετε στην Ελλάδα, μια ιστορική χώρα, που σας έδωσε τα φώτα του πολιτισμού, που σας πρόσφερε τις επιστήμες και τέχνες, να προκόψει ώστε να θρέψει το λαό της. Η δική μας Ελλάδα δεν είναι προτεκτοράτο σας, παρόλο ότι οι πολιτικοί μας είναι πιόνια σας.

Κάνετε λάθος! Η δική μας Ελλάδα, η Ελλάδα των ονείρων μας, δεν είναι προτεκτοράτο. Τα σχέδιά σας δεν θα περάσουν. Σε αυτήν την Γη,
την ποτισμένη με χιλιάδες χρόνια ιστορίας, γεμάτης Αίμα και Δόξα, υπάρχουν ακόμα Έλληνες που αντιστέκονται.

Κάνετε διακρίσεις στη διαχείριση των λαών, ανάλογα με τις φιλικές σας διαθέσεις. Άλλους ευνοείτε, και άλλους καταδικάζετε.!

11.- Στη χώρα μας όλα τα έσοδα του κράτους ρέουν στα ταμεία σας.
Μέχρι τις συντάξεις των φτωχών γερόντων ενθυλακώνετε με φόρους και χαράτσια, φτάνει να είναι σε Ευρώ. Τόσο άπληστοι είστε. Καταστρέψατε το σύστημα μισθών και συντάξεων. Καταστρέψατε το σύστημα παιδείας. Καταστρέψατε το σύστημα υγείας. Φέρατε εκατομμύρια λαθρομετανάστες διαφορετικής κουλτούρας από τον πολιτισμό του Ελληνισμού, και καταστρέψατε τη πατρίδα μας.
Όλα αυτά τα πετύχατε με τη βοήθεια εθνοπροδοτών και εθνομηδενιστών πολιτικών υπαλλήλων σας.

12.- Όλα αυτά τα κάνατε για να αρπάξετε τον ορυκτό και ενεργειακό μας πλούτο, αλλά και για λόγους γεωπολιτικής. Δημιουργήσατε τέτοια οικονομική και πολιτική κατάσταση, που δεν υπάρχει πλέον καμιά ελπίδα για τις ερχόμενες γενεές. Υπό τη προεδρία Σας, η παγκόσμια Σιωνιστική Διακυβέρνηση, συντελεί και συνεργεί στη γενοκτονία, στον αφελληνισμό, και τελικά στο διαμελισμό της Ελλάδος.
Φθάσατε μέχρι το σημείο να αρπάζετε και τα σπίτια μας, διά των πλειστηριασμών, σαν κοινοί σαράφηδες και τοκογλύφοι.

Τέτοια αρπακτικά είσθε. Πέφτετε πολύ χαμηλά από την απληστία σας. Μη ξεχνάτε ότι ζήσαμε και εμείς το δικό μας ολοκαύτωμα από τους Ναζί στο Β! παγκόσμιο πόλεμο, όπως εσείς, όπου χιλιάδες Έλληνες έχασαν τη ζωή τους, πολεμώντας τους Ναζί στο πλευρό σας.
Εμείς οι Έλληνες σώσαμε στη κατοχή χιλιάδες δικούς σας από τη καταδιωκτική μανία των Ναζί, με κίνδυνο της ζωής μας, και σήμερα μας προσφέρετε «αντί του μάνα χολήν»……..
Οδηγήσατε τη χώρα μας σε δόλιο, αέναο, δανεισμό, συνεργεία προδοτών πολιτικών. Αυτοί που μας οδήγησαν στο ΔΝΤ «τα παντελόνιασαν» λέει ο λαός.

Τα έσοδα από τις αποκρατικοποιήσεις πάνε όλα στα τοκοχρεολύσια των δανείων των πλανηταρχών. Τώρα είμαστε χώρα υποταγμένη, αποικία, και προτεκτοράτο σας. Έλληνες υποταγμένοι στους Γερμανούς, πρώην δολοφόνους σας. Δημιουργήσατε ένα χρέος για τη χώρα μας ΜΗ ΒΙΩΣΙΜΟ. Η μόνη θεραπεία είναι η διαγραφή του χρέους, ή αλλιώς ΣΕΙΣΑΧΘΕΙΑ. Το δικό σας Δ.Ν.Τ. τώρα ομολογεί ότι το πρόγραμμα που έδωσε ήταν ΛΑΘΟΣ, όμως αρνούνται να το διορθώσουν με «Σεισάχθεια», λες και θα χάσει «η Βενετιά βελόνι», λέει ο λαός.
Χρειάζεται αναδιάρθρωση του χρέους. Τα μνημόνια είναι λάθος συνταγή. Το χρέος δεν «σβήνει» με νέο χρέος, με νέο δανεισμό.

Το λάθος που έγινε σκότωσε τους Έλληνες, εκτός εάν αυτό επιδιώκετε.

Τους νόμους και τα μνημόνια τους φτιάχνουν οι ξένοι (μαριονέτες σας)
και τους ψηφίζουν αβλεπί οι «Έλληνες» βουλευτές πιόνια σας.
Για τη μετανάστευση της νεολαίας της Ελλάδος, για τη βίαιη λαθρομετανάστευση εγχρώμων εξαθλιωμένων λαθρομεταναστών, ευθύνεται η δική σας η «Τρόϊκα», με τα προγράμματά της.
Το χρέος είναι ΜΗ βιώσιμο, και πρέπει τα ανθρωποειδή σας, «οικονομολόγοι της πεντάρας» να το αναδιαρθρώσουν.

Στη θέση σας, θα αναζητούσα την υστεροφημία. Αλήθεια, τι όνομα θα αφήσετε πίσω σας;;; Δεν φοβάστε τι θα γράψει για εσάς η παγκόσμια ιστορία;;; Αντί να επιδιώξετε να γίνετε λαοπρόβλητοι ηγέτες, με τις πολιτικές σας γίνατε διεθνώς λαομίσητοι.
Φαίνεται συμβουλεύεστε τους σκληροπυρηνικούς της φυλής σας.

Σε λίγα χρόνια θα απέλθετε από το μάταιο ετούτο κόσμο. Όλος αυτός ο τεράστιος χρυσός που συγκεντρώσατε τι θα απογίνει;;; Θα πέσει στα χέρια μιας βάναυσης παγκόσμιας δικτατορίας. Ιδού λοιπόν τι πετύχατε!!! Μια αδίστακτη παγκόσμια δικτατορία, που οι λαοί του πλανήτη θα καταριούνται το όνομά σας. Δεν σας ενδιαφέρει τι όνομα θα αφήσετε πίσω σας;;; Δεν σας αρκούν τα όσα «φάγατε»;;;

Τόσο άπληστοι τοκογλύφοι, τσιγκούνηδες, και τσιφούτηδες είσθε;;; Έλεος πια!!!
Αφήστε κάτι και για εμάς, να σας συχωράμε, όταν με το καλό απέλθετε για τις αγκάλες του Μαμωνά!!! Γιατί με τις πράξεις σας, εκεί θα πάτε!!
Φανείτε έστω και μια φορά ευεργέτες της ανθρωπότητας.!!
Όλοι οι λαοί του πλανήτη γνωρίζουν ότι εσείς, και οι υιοί σας, είσθε πίσω από τη δυστυχία μας.

Το κίνημά σας, για παγκόσμια δικτατορία, οι λαοί της Γης το ονομάζουν «Διεθνή απάτη».
Ο μεγαλύτερος ρατσισμός – μετά το ολοκαύτωμα των Εβραίων- είναι
αυτός που γίνεται σήμερα εναντίον των Ελλήνων, με το ρατσιστικό νόμο που επιδιώκετε. Ότι έκαναν οι Ναζί σε εσάς, το κάνετε σήμερα εσείς σε εμάς τους Έλληνες. Ήδη με εντολές σας η Τρόϊκα εφαρμόζει οικονομικό ρατσισμό εναντίον των Ελλήνων. Τη λέξη «Ευγνωμοσύνη»

δεν την γνωρίζετε;;; Χρωστάτε ευγνωμοσύνη στον Ελληνικό Λαό!!!
Αντί να φροντίσετε να γίνετε λαοπρόβλητοι παγκόσμιοι ηγέτες, και διεθνώς δημοφιλείς, προτιμήσατε δια της εκμεταλλεύσεως των ανθρώπων, το μίσος των λαών του πλανήτη στο όνομά σας, και στο πρόσωπό σας. Προτιμήσατε να γίνετε διεθνώς λαομίσητοι.
Η αγάπη των ανθρώπων του πλανήτη, αξίζει περισσότερο από το χρυσό
που έχετε συγκεντρώσει στα θησαυροφυλάκιά σας.

Αξίζει εδώ να αναφέρω την ιστορία του Βασιλέως των Ελλήνων της Φρυγίας ΜΙΔΑ, προς παραδειγματισμό, και σύνεση, μήπως βάλλετε
Μυαλό. Ο Βασιλεύς ΜΙΔΑΣ ζήτησε από το Διόνυσο τη δύναμη να μετατρέπει σε ΧΡΥΣΟ ότι και αν εγγίζει. Ο Θεός Διόνυσος του έκανε αυτή τη χάρη. Έτσι όμως κινδύνευσε να πεθάνει από τη πείνα και τη δίψα, αφού ότι άγγιζε γινόταν ΧΡΥΣΟΣ. Τότε παρεκάλεσε πάλιν τον Διόνυσο, και γλίτωσε μόνο αφού, ακολουθώντας τη συμβουλή του Διονύσου, λούστηκε στα νερά του ποταμού Πακτωλού, ο οποίος από τότε περιέχει στη κοίτη του, ψήγματα και αποθέματα χρυσού.

Γιαυτό ο ποταμός Πακτωλός σήμερα έγινε συνώνυμο του πλούτου.
Ο Πακτωλός ποταμός σας ξέφυγε, πως έτσι;;;

Αυτό θα πάθετε και εσείς στη φήμη σας, και στην υστεροφημία σας, από την απληστία, και την ακόρεστη πλεονεξία για ΧΡΥΣΟ και εξουσία, που σας διακατέχει.
Εν όψει αυτής της καταστάσεως ευρισκόμενοι, σας συμβουλεύω, στο όνομα της καλής υστεροφημίας σας, να αφήσετε τη τύχη των λαών της Γης στα χέρια τους, αφήστε τον ορυκτό πλούτο κάθε κράτους στα χέρια των κατοίκων του για να επιζήσουν. Αρκετά φάγατε πια!!!

Τον ορυκτό αυτό πλούτο σε κάθε κράτος τον έδωσε ο Θεός-Δημιουργός, ώστε να επιζήσουν τα πλάσματά Του, και έρχεστε εσείς τώρα, και τον αρπάζετε μέσα από τα χέρια του Δημιουργού, σαν κοινοί λωποδύτες με τη δύναμη των όπλων, τα δώρα εκείνα του Θεού προς τους ανθρώπους-δημιουργήματά Του, για να επιζήσουν!!!
Ο Δημιουργός τα βλέπει όλα αυτά, εξοργίζεται, και κάποτε θα σας τιμωρήσει, είτε εν ζωή, είτε μετά θάνατον, «ένθα απέδρα οδύνη, λύπη, πόνος, και στεναγμός», ψάλλει η θρησκεία σας.

Σταματήστε τη βαριά φορολογία, με τα χαράτσια, που επιβάλλει η Τρόϊκα, κατόπιν εντολών Σας, και αφήστε μας να ζήσουμε εν ειρήνη και ευημερία. Αρκετά «φάγατε» πια.
Πρώτα υπάρχουν οι ανάγκες του λαού, και ύστερα τα τοκοχρεολύσια
των δόλιων αέναων δανείων με τα οποία μας σκλαβώσατε.
Σας καλούμε να διαγράψετε τα χρέη της Ελλάδος, όπως τα διαγράψατε στη Γερμανία, στο Ιράκ, και σε άλλα κράτη. Δεν μπορείτε σαν Παντοκράτορες να κάνετε διακρίσεις. Αυτό δεν είναι Δίκαιο. «Δικαιοσύνην μάθετε οι ενοικούντες επί της Γης», ψάλλει η Αγία ημών θρησκεία και εκκλησία.

Ελπίζω να εισακουσθώ για το καλό της ψυχής σας. Αλήθεια δεν αναλογίζεσθε τι ψυχή θα παραδώσετε στο Θεό του Αβραάμ-Ισαάκ- και
Ιακώβ των Πατριαρχών σας.!!! Ψυχή επενδεδυμένη με όλο το ΧΡΥΣΟ της Γής. Όταν αποδημήσετε εις Κύριον ή εις Μαμωνά, οι Ραβίνοι στην εξόδιο ακολουθία σας, θα ψάλλουν, «Εν κόλποις Αβραάμ αναπαύσαι,
μετά δικαίων ή αδίκων συναριθμήσαι». Όμως αφού οι ψυχές σας είναι
γεμάτες με χρυσό, δολοφονίες ανθρώπων, και άδικους κατακτητικούς πολέμους, πως θα μπορέσει ο Πάτερ Αβραάμ να σας σώσει και αναπαύσει «εν τόπω χλοερώ, εν τόπω αναψύξεως», στους κόλπους του;;;; Ασφαλώς θα Σας συναριθμήσει μετά των αδίκων, οπότε σας περιμένουν μαύρες ημέρες, και ο Νοών Νοείτω……….

Επάνω σε όλα αυτά, να υπολογίσετε το όνομα και τις αναμνήσεις που θα αφήσετε πίσω σας , στους κατοίκους αυτού του πλανήτη, και στη παγκόσμιο ιστορία.
Ελπίζω να συνετιστείτε όσο ακόμη είναι νωρίς.
Σας ζητώ να κάνετε την αυτοκριτική σας.

Επί τούτοις διατελώ,
Διάπειρος προς Κύριον τον Θεόν ικέτης και ευχέτης,

ΑΝΤΩΝΗΣ Ι. ΓΡΥΠΑΙΟΣ
Διεθνολόγος
Αρθρογράφος τύπου & διαδικτύου
e-mail: ant.grypaios@gmail.com
Διαβάστε περισσότερα » »

Τεχνητό φύλλο παράγει ενέργεια με 1,5 μπουκάλι νερό – Φθηνότερο από τα φωτοβολταϊκά (video)

texnito-fullo-100919 Το πρώτο βραβείο στον διαγωνισμό της GE για την καλύτερη ταινία μικρού μήκους σχετικά με τις καινοτομίες του μέλλοντος κέρδισε «το τεχνητό φύλλο».
Η ταινία που παρουσιάζει την εφεύρεση του χημικού Daniel Nocera, μια έξυπνη συσκευή που παράγει ενέργεια μιμούμενη τη φωτοσύνθεση και μπορεί να τροφοδοτήσει, σύμφωνα με τον δημιουργό της, τις ενεργειακές ανάγκες σε ολόκληρο τον κόσμο.
Το τεχνητό φύλλο δεν είναι τίποτα άλλο από έναν δίσκο πυριτίου, επιστρωμένο με καταλύτες που εκμεταλλεύονται το φως του ήλιο για να χωρίσουν το νερό σε υδρογόνο και οξυγόνο.
Τα αέρια που αναβλύζουν με τη μορφή φυσαλίδων από το νερό μπορούν να μετατραπούν σε καύσιμο για την παραγωγή ενέργειας με τη μορφή κυψελών καυσίμου.
Μπορεί η συσκευή να θυμίζει ταινία επιστημονικής φαντασίας, ωστόσο ο Δρ. Nocera πιστεύει ότι μια μέρα θα αντικαταστήσει το κεντρικό ενεργειακό σύστημα, το δίκτυο.
Δεδομένου ότι του χρειάζεται μόνο φως και νερό, τα στοιχεία που απαιτούνται για τη φωτοσύνθεση, εκτιμάται ότι η συσκευή θα μπορούσε να προμηθεύσει με ενέργεια απομακρυσμένες κοινότητες, αποκομμένες από το δίκτυο.
Με 1,5 μπουκάλι καθαρού νερού και ηλιοφάνεια, το τεχνητό φύλλο μπορεί να καλύψει τις ενεργειακές ανάγκες ενός μικρού σπιτιού.
Το μόνο πρόβλημα είναι το κόστος καθώς, αν και φθηνότερο από τα φωτοβολταϊκά, το τεχνητό φύλλο παραμένει ακριβό.
Ο Δρ. Nocera σε αυτή τη φάση αναζητά λύσεις για τη μείωση του κόστους παραγωγής, ώστε η συσκευή του να διατεθεί στο ευρύ κοινό.
Πρόσφατα αντικατέστησε τον καταλύτη πλατίνας που παράγει υδρογόνο με ένα φθηνότερο υλικό αποτελούμενο από νικέλιο και ψευδάργυρο, ενώ ψάχνει τρόπους για να μειώσει την απαιτούμενη ποσότητα πυριτίου.
Το 2009 η Υπηρεσία Ερευνητικών Προγραμμάτων του αμερικανικού υπουργείου Ενέργειας χρηματοδότησε την έρευνα του τεχνητού φύλλου.
Οι δημιουργοί της ταινίας μικρού μήκους για το τεχνητό φύλλο, Jared P. Scott και Kelly Nyks, που κέρδισαν το βραβείο της GE, πιστεύουν ότι με την ταινία τους θα καταφέρουν να ευαισθητοποιήσουν το κοινό για τις βιώσιμες ενεργειακές λύσεις.
Σήμερα 1,6 δισ. άνθρωποι παγκοσμίως δεν έχουν πρόσβαση σε ηλεκτρικό ρεύμα.
econews
Δείτε εδώ το video

Διαβάστε περισσότερα » »

ΤΟ ΣΑΛΙΓΚΑΡΙ ΚΩΝΟΣ (Conus Geographus) ΚΑΙ ΟΙ ΧΗΜΙΚΟΙ ΑΕΡΟΨΕΚΑΣΜΟΙ






katohika
Διαβάστε περισσότερα » »

Επτά (από τα 50) φυτά που άλλαξαν τον ρου της ιστορίας

Επτά (από τα 50) φυτά που άλλαξαν τον ρου της ιστορίαςΠολλά πράγματα έχουν ασκήσει την επίδρασή τους στον ανθρώπινο πολιτισμό. Ανάμεσά τους και πενήντα φυτά. Κάποια από αυτά είναι πολύ γνωστά, όπως το ρύζι, το βαμβάκι, το τσάι, το καουτσούκ, το σιτάρι, ο καπνός, ο καφές, το ζαχαροκάλαμο, το καλαμπόκι και το σταφύλι. Υπάρχουν όμως και άλλα με λιγότερο γνωστή ιστορία, όπως ο ευκάλυπτος, η ιτιά, η αγαύη, η κάνναβη. Σίγουρα όμως χωρίς όλα αυτά τα 50 βότανα, δημητριακά, λαχανικά, φρούτα και λοιπά είδη του φυτικού βασιλείου η ιστορία του πολιτισμού μας θα είχε πάρει διαφορετική τροπή.
Στο βιβλίο του με τίτλο «Πενήντα φυτά που άλλαξαν την πορεία της ιστορίας» (Fifty Plants that Changed the Course of History) ο Άγγλος δημοσιογράφος και συγγραφέας Bill Laws διηγείται τη συναρπαστική ιστορία καθενός από τα ξεχωριστά φυτά. Αναφέρει πότε τα ανακάλυψε ο πολιτισμένος κόσμος και πώς επινοήθηκαν οι πολλαπλές χρήσεις τους. Εκτός από τροφή χρησιμοποιήθηκαν για την παρασκευή φαρμάκων, ρούχων, βιομηχανικών ειδών, ζαχαρωτών, σαπουνιών, ρούχων, σκοινιών και άλλων αντικειμένων (http://aob.oxfordjournals.org/content/109/1/ix.extract).
Ιδού επτά από τα 50 φυτά και οι λόγοι που τα κάνουν να ξεχωρίζουν.
Λευκή μουριά
Με τα φύλλα της τρέφονται οι μεταξοσκώληκες, που προσφέρουν το μετάξι. Κινέζοι και Ιάπωνες κατασκευάζουν επίσης από το ξύλο της ντουλάπια και μουσικά όργανα.
Λευκή ιτιά
Το δραστικό συστατικό της (σαλικυλικό οξύ) κρύβεται μέσα στις ασπιρίνες, ενώ με αυτήν φτιάχνονται ακόμα τα μπαστούνια του κρίκετ και τα καλάθια των αερόστατων.
Ευκάλυπτος: Αποκαλείται και «πράσινος χρυσός». Ανακαλύφθηκε το 1770 στην Αυστραλία από τον εξερευνητή καπετάνιο James Cook. Έκτοτε τον βρίσκουμε μέσα σε καραμέλες, τσίχλες, στοματικά διαλύματα, σιρόπια, φάρμακα για το αναπνευστικό, βιταμίνες, διουρητικά, αντισηπτικά, απολυμαντικά, μέλια. Η κυτταρίνη του μας έδωσε χαρτί τουαλέτας, χαρτόνι, χαρτί εφημερίδας, εσώρουχα και αντιπυρικές στολές, ενώ το ξύλο του αποτέλεσε φθηνό καύσιμο για τις ατμομηχανές.
Αγαύη: Δίχως αυτήν δε θα υπήρχε το χειρουργικό νήμα (ούτε και η τεκίλα). Με τις ίνες της κατασκευάζονται ταπέτα τύπου σιζάλ (είδος ψάθας), σκοινιά, σανδάλια, καλάθια, χαρτί αλλά και δηλητηριώδη βέλη.
Κάνναβη: Αν δεν φύτρωνε, πώς θα φτιάχναμε άραγε το σκοινί της κρεμάλας; Ή τα βιώσιμα πλαστικά, τα σκοινιά και τα πανιά των πλοίων του 19ου αιώνα, το αμερικανικό χαρτί της ίδιας εποχής, καθώς και τα πρώτα τζιν παντελόνια Levi’s (με τα χάλκινα καψούλια) για τους ανθρακωρύχους; Οι λοιπές χρήσεις της είναι πασίγνωστες…
Καρύδα: Μας δίνει τις γνωστές ίνες κοκκοφοίνικα, ενώ με τα έλαιά της παρασκευάζονται σαπούνια, μαργαρίνη και μαγειρικό λίπος (φθηνό υποκατάστατο του βουτύρου, το οποίο χρησιμοποιείται – αθόρυβα – στη διατροφή μας), κρέμα γάλακτος και πηκτικές ουσίες.
Ανανάς: Σε αυτόν οφείλουμε τα σημερινά θερμοκήπια. Όταν το 1600 οι Ισπανοί έφεραν από την Αμερική στην Ευρώπη τον περίεργο καρπό, η καλλιέργεια ανανάδων έγινε δημοφιλές ανταγωνιστικό άθλημα μεταξύ των πλουσίων της βικτωριανής εποχής. Για να ευδοκιμήσει ο εξωτικός ανανάς σε τόσο ψυχρό κλίμα, εφηύραν τα θερμοκήπια, τα οποία κόσμησαν εκατοντάδες καθωσπρέπει κατοικίες της εποχής. Golden Magazine

Golden Magazine
Διαβάστε περισσότερα » »

Χαλκός: Ένα μέταλλο που αφανίζει όλα τα μικρόβια!


Φωτό: Ιφ.Βαρδοπούλου / Golden Magazine
Στην αρχαιότητα ο χαλκός αντιπροσώπευε για τους Αιγύπτιους την αιώνια ζωή, την υγεία και την ευημερία και χρησιμοποιούνταν για τη θεραπεία λοιμώξεων και την αποστείρωση του νερού. Ο Ιπποκράτης αντιμετώπιζε με χαλκό (ή χαλκό και μέλι) ανοιχτές πληγές και δερματικά προβλήματα, ενώ Ρωμαίοι, Αζτέκοι, Πέρσες, Ινδοί και Μογγόλοι τον είχαν πρώτο και καλύτερο για έλκη και μολύνσεις. Άραγε πόσο χρήσιμο είναι σήμερα για την υγεία το παλαιότερο μέταλλο στην ιστορία του ανθρώπινου πολιτισμού;
Τα βακτήρια τον τρέμουν!

Ο χαλκός δεν κάνει μόνο για καλώδια και ηλεκτρομαγνητικές εφαρμογές, αλλά επίσης καταστρέφει (με ασφάλεια και απόλυτη επιτυχία) περισσότερο από το 99,9% όλων των βακτηρίων, ακόμα και τα πιο ανθεκτικά, όπως ο χρυσίζων σταφυλόκοκκος. Και όλα αυτά μέσα σε 10 λεπτά έως 2 ώρες, αρκεί οι ευαίσθητοι, βλαβεροί μικροοργανισμοί να έρθουν σε επαφή με την επιφάνειά του. Άρα υπερέχει και ξεχωρίζει, επειδή κανένα υλικό δεν μπορεί να πλησιάσει την αντιμικροβιακή αποτελεσματικότητά του. Ίσως γι’ αυτό στις επιδημίας χολέρας στο Παρίσι (1832-1852) οι εργαζόμενοι στον χαλκό είχαν ανοσία στην ασθένεια. Πολλά επίσης έχουν λεχθεί και για την έντονη αντικαρκινική του δράση, παρατηρημένη ήδη από το 1912 σε Γερμανία, Γαλλία και Αγγλία.
Κάνει τα μικρόβια… σουρωτήρι

Το κόκκινο μέταλλο έχει καταπλήξει τους επιστήμονες με τις ιδιότητές του, αφού σαρώνει στην κυριολεξία όποιον μολυσματικό παράγοντα βρεθεί στον δρόμο του. Ο τρόπος που το κάνει είναι εκπληκτικός. Πρώτα τρυπάει την εξωτερική μεμβράνη των βακτηρίων κάνοντάς την σαν… σουρωτήρι και στη συνέχεια τα εμποδίζει να τραφούν και να πολλαπλασιαστούν ή έστω να επισκευάσουν τη χαλασμένη μεμβράνη τους.
Πιάσε χαλκό και μη φοβάσαι
Ο χαλκός έχει χρησιμοποιηθεί για αιώνες από τους ανθρώπους σε πολλές εφαρμογές. Η λατινική ονομασία του cuprum (αρχικά сyprium = από την Κύπρο) του δόθηκε επειδή βρισκόταν σε αφθονία στην Κύπρο. Σήμερα στα νοσοκομεία πολλών χωρών (και της Ελλάδας) χρησιμοποιείται ο λεγόμενος αντιμικροβιακός χαλκός που αποτελείται από διάφορα ανθεκτικά κράματα του μετάλλου. Όπως υποστηρίζει μάλιστα ο καθηγητής μικροβιολογίας Bill Keevil, πρόεδρος Περιβαλλοντικής Υγείας στο πανεπιστήμιο του Southampton, η τοποθέτηση επιφανειών από χαλκό επάνω σε αντικείμενα που αγγίζουμε καθημερινά μέσα σε δημόσια κτίρια και οχήματα μαζικής μεταφοράς (π.χ. χειρολαβές, πόμολα και διακόπτες) θα μπορούσε να μειώσει την ταχεία παγκόσμια διάδοση των πολυανθεκτικών μικροβίων.
Όχι στο μαγείρεμα – ναι στο νερό
Αντίθετα, το μαγείρεμα σε σκεύη από χαλκό (μπακίρια) είναι επικίνδυνο για την υγεία. Η χρήση τους έχει εγκαταλειφθεί επειδή, όταν ο χαλκός έρθει σε επαφή με όξινες τροφές σε υψηλές θερμοκρασίες, ενδέχεται να διαβρωθεί και να μολύνει το φαγητό με τοξικά οξείδια που προκαλούν δηλητηρίαση. Έτσι σήμερα τα σπάνια πλέον χάλκινα σκεύη καλύπτονται με επίστρωση είτε κασσίτερου (γανώνονται) είτε ανοξείδωτου χάλυβα. Όμως ο χαλκός και τα κράματά του όχι μόνο δε μολύνουν το πόσιμο νερό αλλά το αποστειρώνουν κιόλας, γι’ αυτό και χρησιμοποιούνται στα δίκτυα υδροδότησης. Golden Magazine

Πηγή: Golden Magazine
Διαβάστε περισσότερα » »

ΠΟΝΟΚΕΦΑΛΙΑΖΕΙ τους ΟΤΑ ο «Καλλικράτης» Δρ. Νικόλαος Κομνηνός Χλέπας

 
ΚΑΙΡΙΕΣ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΑΘΗΓΗΤΗ ΤΗΣ ΝΟΜΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΑΘΗΝΩΝ ΔΡ. Ν.-Κ. ΧΛΕΠΑ

''Η ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΟΥ «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ» ΣΤΗ ΠΡΑΞΗ: ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΕΠΙΛΟΓΕΣ''

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟΝ ΑΠΟΣΤΟΛΟ ΡΟΣΣΙΟ pixidanews.gr


Το πρόγραμμα διοικητικής μεταρρύθμισης «Καλλικράτης» αποτέλεσε, δίχως αμφιβολία, σημαντικό βήμα στην προσπάθεια για την αναμόρφωση και τον εκσυγχρονισμό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Ωστόσο, η εφαρμογή του στην πράξη συναντά πολλά προβλήματα. Η μετάβαση στο νέο μοντέλο Τοπικής Αυτοδιοίκησης αποδεικνύεται δυσχερής. Ο Δρ. Νικόλαος – Κομνηνός Χλέπας, Καθηγητής της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και έγκριτος Δικηγόρος και βασικός συνεργάτης της γνωστής Δικηγορικής Εταιρείας «Δρ. ΑΠ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΚΑΙ ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ» (www.apapaconstantinou-law@gmail.com), ήταν ένας από τους κύριους διαμορφωτές του προγράμματος «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ». Η συμβολή του στην εφαρμογή του είναι σήμερα καθοριστική. Η συνέντευξη της “Π” για τα θέματα αυτά με τον Καθηγητή κ. Χλέπα αποκτά, όπως είναι προφανές, ιδιαίτερη σημασία, αφού φωτίζει κρίσιμες πτυχές του «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ» και αναδεικνύει την αξία του για τον πολίτη.

Κύριε Χλέπα, ήσασταν αντιπρόεδρος της Νομοτεχνικής Επιτροπής που επεξεργάστηκε το νόμο του Καλλικράτη. Ποιες είναι οι βασικές καινοτομίες που μας έφερε αυτός ο νόμος;

Καταρχήν να επισημάνω το γεγονός ότι πρόκειται για ένα νόμο που ετοιμάστηκε σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα – χρειάστηκαν μόλις τρεις μήνες, όταν για τον Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων του 2006 απαιτήθηκαν τρία χρόνια, ενώ ο νέος κώδικας νομαρχιακής αυτοδιοίκησης ετοιμάζονταν από μια πολυμελή επιτροπή επί επτά χρόνια, χωρίς να τελειώσει ποτέ. Ο «Καλλικράτης» αποτελεί ένα ογκώδες νομοθέτημα με 285 άρθρα και ασχολείται με όλες τις πτυχές της τοπικής αυτοδιοίκησης. Βασικές καινοτομίες: πρώτον: η νέα αρχιτεκτονική ενός νέου, λιτού σχήματος αυτοδιοίκησης με 325 δήμους (έναντι 1034 στο παρελθόν) και 13 αυτοδιοικούμενες περιφέρειες (έναντι 70 περίπου φορέων στο δεύτερο βαθμό, αν συνυπολογίσει κανείς τα νομαρχιακά διαμερίσματα, «υπερνομαρχίες», «επαρχεία» κλπ.), δεύτερον: η δημιουργία ενός νέου, περισσότερο σύνθετου (με περισσότερα όργανα), αλλά και περισσότερο λειτουργικού συστήματος διακυβέρνησης στους νέους, μεγαλύτερους δήμους και περιφέρειες, τρίτον: η μεταφορά μεγάλου αριθμού αρμοδιοτήτων (πολεοδομία, αδειοδοτήσεις, κατασκευή σχολείων κλπ.), ιδίως στους δήμους από τις παλιές νομαρχίες, τέταρτον: η συγκρότηση ενός νέου «αποπολιτικοποιημένου» συστήματος εποπτείας με επικεφαλής τον επί θητεία ελεγκτή νομιμότητας (που δεν θα είναι πολιτικό πρόσωπο) και η στελέχωσή του με εξειδικευμένο προσωπικό, πέμπτον: ο περιορισμός της μη κεντρικής κρατικής διοίκησης στις επτά Αποκεντρωμένες Διοικήσεις που κρατούν κυρίως περιβαλλοντικές (χωροταξία, πολεοδομικός σχεδιασμός, δάση κλπ.) αρμοδιότητες, αφού οι αρμοδιότητες για τα έργα και την περιφερειακή ανάπτυξη περνούν πλέον στις αυτοδιοικούμενες περιφέρειες. Κοντολογίς, πρόκειται για μια εξαιρετικά φιλόδοξη μεταρρύθμιση, αφού για πρώτη φορά από την εποχή του Όθωνα επιχειρείται η ανασυγκρότηση της δημόσιας διοίκησης σε όλα τα μη-κεντρικά επίπεδά της (αυτοδιοίκηση πρώτου και δεύτερου βαθμού, αποκεντρωμένη κρατική διοίκηση). Σε ολόκληρη την Ευρώπη, λίγες είναι οι χώρες που έχουν αποτολμήσει ένα τέτοιο εγχείρημα.

Μπορεί όμως κ. καθηγητά η ελληνική δημόσια διοίκηση να ανταποκριθεί σε ένα τέτοιο εγχείρημα και μάλιστα υπό συνθήκες κρίσης; Πως θα προχωρήσει μια τέτοια μεταρρύθμιση χωρίς προσλήψεις προσωπικού και πρόσθετους πόρους; Μήπως έγιναν όλα με υπερβολική βιασύνη; Μήπως έπρεπε πρώτα να διασφαλιστεί η διακομματική συναίνεση;

Μια ερώτηση με πολλά υποερωτήματα. Ξεκινώ από το τελευταίο. Διακομματική συναίνεση, επί της ουσίας, υπήρξε, μολονότι δεν το ομολογούν τα κόμματα. Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής συνήθιζε να παραπονείται ότι «σε αυτή τη χώρα διαφωνούμε ακόμη κι εκεί όπου μπορούμε να συμφωνήσουμε». Η μεταρρύθμιση του Καλλικράτη νομίζω ότι τον επιβεβαιώνει. Σας θυμίζω ότι μια μεταρρύθμιση με τα χαρακτηριστικά, λίγο-πολύ, του «Καλλικράτη» είχε αναγγείλει και η προηγούμενη κυβέρνηση, και μάλιστα από το 2007, όμως δεν προχώρησε. Εξάλλου, τόσο η ΚΕΔΚΕ όσο και η ΕΝΑΕ, είχαν αντιμετωπίσει θετικά «επί της αρχής» (και με αποφάσεις των συνεδρίων τους) την προοπτική μιας τέτοιας μεταρρύθμισης. Γι’αυτό το λόγο άλλωστε, οι συλλογικοί φορείς της αυτοδιοίκησης (ΚΕΔΚΕ, ΕΝΑΕ, Ινστιτούτο Τοπικής Αυτοδιοίκησης-ΙΤΑ κλπ.) είχαν από καιρό προετοιμάσει σχετικές μελέτες, τις οποίες και ακολούθησε, σε μεγάλο βαθμό, ο «Καλλικράτης». Πριν από την οριστική ψήφιση του νόμου, είχαν προηγηθεί περισσότεροι μήνες δημόσιας και ανοικτής διαβούλευσης. Άρα τα περί «υπερβολικής βιασύνης» και «έλλειψης προετοιμασίας» δεν στέκουν. Όσο για την κρίση, αυτή όχι μόνο δεν έπρεπε να επιβραδύνει, αλλά αντίθετα να επιταχύνει τους ρυθμούς της μεταρρύθμισης. Όσο για τους πόρους και το προσωπικό, να σας θυμίσω ότι μόνον ο πρώτος βαθμός σήμερα απασχολεί συνολικά περίπου 120.000 εργαζόμενους, δηλ. περίπου 300 ανά δήμο (με τα νομικά του πρόσωπα). Το πρόβλημα δεν είναι τόσο η ποσότητα λοιπόν, όσο η ποιότητα, δηλ. η έλλειψη ειδικευμένου προσωπικού. Εδώ εντοπίζονται τα μεγάλα κενά των δήμων, τα οποία ελπίζω να καλυφθούν με μετατάξεις, αφού τα περιθώρια νέων προσλήψεων είναι σχεδόν ανύπαρκτα. Όσο για τους πόρους, και πάλι θα τολμήσω να πω ότι υπό τις παρούσες συνθήκες, καλούμαστε όλοι να πετύχουμε περισσότερα με λιγότερα και αυτό οφείλουμε να το κατορθώσουμε για το καλό της χώρας μας.

Έχει γίνει κριτική στο νέο σύστημα διακυβέρνησης του «Καλλικράτη», ότι είναι πολύπλοκο και γραφειοκρατικό. Είναι γνωστό κύριε Χλέπα ότι παρουσιάζονται καθυστερήσεις και εμπλοκές στην ροή των διαδικασιών. Υπάρχουν πολλές απορίες για το ρόλο και τις αρμοδιότητες των νέων οργάνων. Μήπως τελικά δεν έπρεπε να αλλάξει το παλιό, εδραιωμένο σύστημα διοίκησης των δήμων;

Από τη στιγμή που έχουμε πλέον μεγάλους δήμους με πολλές αρμοδιότητες, δεν είναι δυνατό να παραμείνει το παλαιό σύστημα διοίκησης. Έτσι, λ.χ., η «εκτελεστική επιτροπή», το «υπουργικό συμβούλιο» του νέου δήμου είναι απαραίτητο όργανο συντονισμού. Αντίστοιχο όργανο έχουν άλλωστε και οι επιχειρήσεις αυτού του μεγέθους και, πιστέψτε με, κάτι ξέρουν και αυτοί! Κατά τα άλλα, υπάρχουν όργανα που βοηθούν στην αποσυμφόρηση του δημοτικού συμβουλίου, όπως η επιτροπή ποιότητας ζωής. Εκεί συγκεντρώνονται αρμοδιότητες για περιβαλλοντικά και πολεοδομικά θέματα, αδειοδοτήσεις, προεγκρίσεις καταστημάτων κλπ. που συχνά έχουν τεχνικό χαρακτήρα και συνωστίζονταν, παλιότερα, στο δημοτικό συμβούλιο, προκαλώντας «συμφόρηση» στην ημερήσια διάταξη, ιδίως στις μεγαλύτερες πόλεις. Γενικά πιστεύω ότι το σύστημα, μετά από κάποιες αναμενόμενες αρχικές δυσκολίες προσαρμογής, θα «ρολάρει» και θα λειτουργήσει, αναδεικνύοντας τα πλεονεκτήματά του. Θα ήθελα όμως, ενδεικτικά, να επισημάνω ορισμένα σημεία όπου χρειάζεται προσοχή: Υπάρχουν, λ.χ., ορισμένες διαφορές μεταξύ της σημερινής οικονομικής επιτροπής και της «προγόνου» της, δηλ. της δημαρχιακής επιτροπής. Έτσι, ενώ στην τελευταία το δημοτικό συμβούλιο μπορούσε να μεταβιβάζει ορισμένες αποφασιστικές αρμοδιότητες, τούτο δεν επιτρέπεται πλέον προς την οικονομική επιτροπή, και μόνο προς την επιτροπή ποιότητας ζωής μπορεί το δημοτικό συμβούλιο να μεταβιβάσει αποφασιστικές του αρμοδιότητες, εφόσον αυτές αφορούν θέματα περιβάλλοντος κλπ. Εξάλλου, ενώ η παλιά δημαρχιακή επιτροπή είχε αρμοδιότητες για θέματα του υπαλληλικού προσωπικού (λ.χ αποτελούσε συλλογικό πειθαρχικό όργανο κατά το άρθρο 123 του Ν. 3584/2007), σήμερα αυτές τις αρμοδιότητες τις αναλαμβάνει η εκτελεστική επιτροπή του δήμου. Ως προς θέματα που αφορούν δημοτικές ενότητες, κοινότητες κλπ., πρέπει να σημειωθεί ότι σε περίπτωση απουσίας, κωλύματος κλπ. του κατά τόπο αρμόδιου αντιδημάρχου, τότε δεν είναι υποχρεωτικό να αναλάβει ο ίδιος ο δήμαρχος τις αρμοδιότητές του (όπως συμβάνει για τις «θεματικές» αρμοδιότητες αντιδημάρχου), αλλά μπορεί να ορίσει άλλον αντιδήμαρχο ως αντικαταστάτη. Επιπλέον, πρέπει να σημειωθεί ιδιαίτερα η αρμοδιότητα των συμβουλίων δημοτικών κοινοτήτων για την προέγκριση ίδρυσης ή εγκατάστασης καταστημάτων, την άδεια λειτουργίας μουσικής, την υποβολή πρότασης για τους χώρους των λαϊκών αγορών κλπ. Μάλιστα το δημοτικό συμβούλιο, εφόσον το αποφασίσει με την απόλυτη πλειοψηφία των μελών του, μπορεί να μεταβιβάσει και άλλες αρμοδιότητες στα συμβούλια των δημοτικών κοινοτήτων. Σε αρκετούς από τους νέους δήμους της Αττικής οι παλαιοί δήμοι –δημοτικές κοινότητες τώρα- είναι σε θέση να αναλάβουν και να ασκήσουν τέτοιες αρμοδιότητες εγγύτερα στον πολίτη.

Οι περισσότεροι δήμοι όπως ίσως να γνωρίζετε, δεν έχουν καταφέρει να εκλέξουν «συμπαραστάτη», αλλού δεν έχει συγκροτηθεί ακόμη η επιτροπή διαβούλευσης κ.ο.κ. Είναι απαραίτητη η λειτουργία αυτών των οργάνων;

Ως προς τον «συμπαραστάτη» δεν υφίσταται κάποια υποχρέωση επιλογής του. Πρόκειται για μια δυνατότητα που προβλέπει ο νόμος, για έναν θεσμό που μπορούν να προσφέρουν οι δήμοι στους δημότες τους. Ο συμπαραστάτης αποτελεί θεσμό εσωτερικού ελέγχου και λειτουργεί ως διαμεσολαβητής μεταξύ δημοτών και δημοτικών υπηρεσιών. Έτσι μπορεί να καταπολεμηθεί «εκ των έσω» η κακοδιοίκηση στους δήμους. Στην πρώτη φάση, δυστυχώς, μόλις 17 δήμοι κατάφεραν να εκλέξουν με την προβλεπόμενη πλειοψηφία των 2/3 τον «συμπαραστάτη» τους. Οι συναινετικές επιλογές είναι δύσκολες στην χώρα μας. Ίσως φταίει και το γεγονός ότι ο νόμος προβλέπει μυστική ψηφοφορία. Πάντως έχει δοθεί παράταση, κι έτσι πολλοί δήμοι θα προσπαθήσουν και πάλι να βρουν το κατάλληλο πρόσωπο «κοινής αποδοχής» και, κυρίως, να συμφωνήσουν σε αυτό τα 2/3 των δημοτικών συμβούλων. Ως προς την επιτροπή διαβούλευσης, τα πράγματα είναι διαφορετικά: Οι δήμοι οφείλουν να έχουν επιτροπή διαβούλευσης (25-50 μέλη), η οποία μάλιστα γνωμοδοτεί για το τεχνικό πρόγραμμα, το επιχειρησιακό πρόγραμμα κ.ά.. Πολλοί νέοι δήμοι ψήφισαν τον πρώτο τους προϋπολογισμό χωρίς να έχει προηγηθεί συνεδρίαση της επιτροπής διαβούλευσης επειδή αυτή δεν είχε συγκροτηθεί ακόμη. Αυτό δεν συνεπαγόταν ακυρότητα της διαδικασίας του προϋπολογισμού, αλλά στο μέλλον, θα πρέπει να τηρούνται οι σχετικές διαδικασίες που προβλέπουν συμμετοχή της επιτροπής διαβούλευσης. Και κάτι ακόμη: ο νόμος προβλέπει «κλήρωση» των δημοτών που συμμετέχουν στην επιτροπή διαβούλευσης (1/3 του συνόλου των μελών). Αυτή η κλήρωση θα πρέπει να γίνεται δημόσια και να συντάσσεται σχετικό πρακτικό, ώστε να μην μπορεί να αμφισβητηθεί η νόμιμη συγκρότηση του οργάνου αυτού.

Τι πρέπει να προσέξουν οι δήμοι για το έγκυρο των αποφάσεων

- ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΕΣ ΚΑΙ ΤΟΝ ΕΛΕΓΚΤΗ ΝΟΜΙΜΟΤΗΤΑΣ

Κύριε Χλέπα, ο νόμος προβλέπει τη δημοσίευση σειράς πράξεων και αποφάσεων των δήμων τόσο στην ιστοσελίδα του δήμου όσο και στην «διαύγεια». Τι πρέπει να προσέξουν οι δήμοι για να μην έχουμε ακυρότητες;

Απλά να δημοσιεύουν όσα προβλέπει ο νόμος. Επισημαίνω ότι η υποχρέωση δημοσίευσης στη «διαύγεια» δεν αφορά μόνο τους δήμους, αλλά και τα νομικά τους πρόσωπα (λ.χ. νομικό πρόσωπο πολιτισμού, δημοτικό λιμενικό ταμείο κλπ.) και τις επιχειρήσεις τους (λ.χ. κοινωφελή, ΔΕΥΑ, δημοτικό ραδιόφωνο κλπ.). Πράξεις που δημοσιεύονται υποχρεωτικά στη «διαύγεια» είναι, μεταξύ άλλων, οι κανονιστικές (λ.χ. κανονισμός καθαριότητας, καθορισμός τελών κλπ.), προϋπολογισμοί-απολογισμοί-ισολογισμοί, πράξεις συγκρότησης αμειβόμενων ή μη επιτροπών και ομάδων έργου, προκηρύξεις πλήρωσης θέσεων, πίνακες επιτυχόντων-διοριστέων-επιλαχόντων, περιλήψεις πράξεων διορισμού-μετάταξης κλπ., περιλήψεις διακηρύξεων και πράξεις ανάθεσης έργων-προμηθειών-υπηρεσιών-μελετών, όλες οι ατομικές πράξεις για τις οποίες προβλέπεται η δημοσίευσή τους από ειδική διάταξη νόμου (λ.χ. ορισμένες αδειοδοτήσεις, όπως η άδεια μουσικής, η ανάκληση ή οριστική αφαίρεση άδειας καταστήματος υγειονομικού ενδιαφέροντος –όχι όμως και η χορήγηση αντίστοιχης άδειας) κλπ. Σημειώνω επίσης ότι ο νόμος υποχρεώνει τους ΟΤΑ και τους φορείς τους (κυρίως τα νομικά πρόσωπα και τις επιχειρήσεις τους) να αναρτούν στην ιστοσελίδα τους και το οργανόγραμμά τους, τη διάρθρωση των υπηρεσιακών τους μονάδων, περιγραφή των θέσεων και των αρμοδιοτήτων, καθώς και τα ονόματα, τις ιδιότητες και τα πρόσφορα στοιχεία επικοινωνίας των υπηρετούντων, και μάλιστα με οποιαδήποτε μορφή ή σχέση εργασίας και απασχόλησης. Ο νόμος είναι ιδιαίτερα αυστηρός, αφού ορίζει ρητά ότι οι πράξεις που πρέπει να αναρτηθούν στο διαδίκτυο δεν εκτελούνται, αν δεν έχει προηγηθεί η προβλεπόμενη ανάρτηση.

Οι νέοι δήμοι «κληρονομούν» τους παλιότερους. Αυτό τι σημαίνει κύριε καθηγητά; Κληρονομούν και τα χρέη τους, τις συμβατικές τους υποχρεώσεις;

Ο νέοι δήμοι είναι καθολικοί διάδοχοι, «κληρονόμοι» όπως σωστά είπατε, των παλιών δήμων. Συνεπώς «κληρονομούν» τα πάντα, το προσωπικό, τον εξοπλισμό, κτίρια και μηχανήματα, απαιτήσεις από πρόστιμα και τέλη, χρέη τρίτων προς τον δήμο, αλλά και τα χρέη του παλιού δήμου προς τρίτους. Εκκρεμείς συμβάσεις συνεχίζονται από το νέο δήμο.

Και τι γίνεται με τον πολεοδομικό σχεδιασμό που ξεκίνησε και βρισκόταν σε εξέλιξη στους παλιούς δήμους; Συνεχίζεται ή πρέπει τώρα οι πολεοδομικές μελέτες να γίνουν ξανά από την αρχή για το νέο δήμο;

Ο νόμος προβλέπει ρητά ότι εκκρεμείς κατά την ημερομηνία δημοσίευσης του «Καλλικράτη» (7 Ιουνίου 2010΄) διαδικασίες ανάθεσης και εκπόνησης μελετών έγκρισης ή αναθεώρησης Γενικών Πολεοδομικών Σχεδίων (ΓΠΣ) ή Σχεδίων Χωρικής και Οικιστικής Οργάνωσης Ανοικτής Πόλης (ΣΧΟΟΑΠ), επιτρέπεται να συνεχίζονται στα όρια των εδαφικών περιφερειών των παλαιών δήμων για τους οποίους είχαν προκηρυχθεί οι σχετικές μελέτες, υπό την προϋπόθεση ότι η σχετική απόφαση ανάθεσης της εκπόνησής τους είχε εκδοθεί μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2010. Πρέπει, εξάλλου, να σημειωθεί ότι ο νόμος δίνει πλέον στους νέους δήμους και πριν την παρέλευση πενταετίας (που προέβλεπε το άρθρο 4 παρ. 7 του Ν. 2508/1997 ως χρονικό όριο) τη δυνατότητα τροποποίησης ήδη εγκεκριμένων ΓΠΣ ή ΣΧΟΟΑΠ σε εδαφικά τμήματα του νέου δήμου για λόγους προστασίας του περιβάλλοντος ή για λόγους άρτιας χωρικής, πολεοδομικής οργάνωσης και κοινωνικοοικονομικής ανάπτυξης του νέου δήμου.

Ένα άλλο ζήτημα κύριε Χλέπα είναι και η υπαγωγή στην εποπτεία του «Ελεγκτή Νομιμότητας» που προβλέπει ο “Καλλικράτης” αλλά και οι δημοσιονομικοί έλεγχοι από το Ελεγκτικό Συνέδριο για τις δημοτικές επιχειρήσεις. Ισχύουν δηλ. και για τις επιχειρήσεις οι έλεγχοι που ισχύουν για τους δήμους;

Η εποπτεία από τον Ελεγκτή Νομιμότητας είναι σαφώς πιο περιορισμένη, ως προς τις δημοτικές επιχειρήσεις. Έτσι, οι τελευταίες είναι υποχρεωμένες να του στέλνουν προς έλεγχο μόνο τις αποφάσεις που αφορούν αύξηση του μετοχικού τους κεφαλαίου, εκποίηση πάγιων περιουσιακών στοιχείων ή λήψη δανείων. Σε αυτή την υποχρέωση δεν υπάγονται όμως οι επιχειρήσεις όπου οι φορείς της αυτοδιοίκησης δεν έχουν την πλειοψηφία (λ.χ. κάποιες Α.Ε. όπου συμμετέχουν δήμοι με «μειοψηφικό πακέτο»). Εκτός από τις τελευταίες, ο Ελεγκτής Νομιμότητας μπορεί πάντως να ελέγχει αυτεπαγγέλτως οποιαδήποτε απόφαση των δημοτικών επιχειρήσεων. Σημειώνεται, εξάλλου, ότι δεν προβλέπεται δυνατότητα προσφυγής κατά αποφάσεων των δημοτικών επιχειρήσεων ενώπιον του Ελεγκτή Νομιμότητας, αλλά μόνο κατά αποφάσεων των δήμων και των νομικών τους προσώπων δημοσίου δικαίου. Ως προς το Ελεγκτικό Συνέδριο, σημειώνεται ότι προληπτικός και κατασταλτικός έλεγχος δαπανών προβλέπεται για τις κοινωφελείς επιχειρήσεις, τις μονομετοχικές ανώνυμες εταιρείες του άρθρου 266 ΚΔΚ (αξιοποίηση ακίνητης περιουσίας-εκμετάλλευση κοινόχρηστων χώρων) και τις ΔΕΥΑ. Συνεπώς εξαιρούνται οι υπόλοιπες δημοτικές επιχειρήσεις (αναπτυξιακές, ραδιοφωνίας, μη κερδοσκοπικές κλπ.). Ως προς τον έλεγχο είσπραξης εσόδων και τον προσυμβατικό έλεγχο από το Ελεγκτικό Συνέδριο, ο νόμος αναφέρεται στα «νομικά πρόσωπα» των ΟΤΑ γενικώς, αλλά πιστεύω ότι εδώ πρέπει να γίνει στενή ερμηνεία και να θεωρήσουμε ότι δεν συμπεριλαμβάνονται οι επιχειρήσεις.

Όπως είναι προφανές πλέον κύριε καθηγητά, το νέο σύστημα ελέγχων είναι ευρύτερο και αυστηρότερο. Τι γίνεται όμως με διαδικασίες που ξεκίνησαν υπό το παλαιότερο καθεστώς, λ.χ. αν η απόφαση για μια σύμβαση ή μια δαπάνη λήφθηκε τον περασμένο χρόνο. Τι ισχύει ως προς αυτές; Το παλιό ή το νέο καθεστώς;

Καταρχήν θα πρέπει να σημειώσουμε ότι προς το παρόν, μέχρι την έναρξη λειτουργίας της Αυτοτελούς Υπηρεσίας Εποπτείας (ΑΥΕ) και τον διορισμό των Ελεγκτών Νομιμότητας, τις αρμοδιότητες εποπτείας επί των ΟΤΑ τις ασκεί ο Γενικός Γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης. Οι ρυθμίσεις για τη λειτουργία και το περιεχόμενο του νέου συστήματος κρατικής εποπτείας αλλά και των νέων ελέγχων από το Ελεγκτικό Συνέδριο ισχύουν από την 1η Ιανουαρίου 2011. Ζήτημα γεννάται βέβαια, όταν κάποιες σύνθετες διοικητικές ενέργειες είχαν ως αφετηρία κάποια απόφαση που λήφθηκε το 2010, ωστόσο η ολοκλήρωσή τους συνεχίζεται και ως σήμερα. Τι συμβαίνει λ.χ. όταν μια απόφαση για λήψη δανείου από δημοτική επιχείρηση πάρθηκε το 2010 αλλά η δανειακή σύμβαση υπογράφεται το 2011, τι ισχύει όταν μια δαπάνη αποφασίστηκε το 2010 αλλά το σχετικό ποσό εκταμιεύεται το 2011. Προσωπικά πιστεύω, ότι αυτό που μετρά είναι το χρονικό σημείο της αφετηρίας μιας διαδικασίας. Αν δηλ. η αφετηρία ήταν το 2010, τότε θα πρέπει να κριθεί με βάση τα τότε ισχύοντα για την εποπτεία και τους δημοσιονομικούς ελέγχους. Με αυτή την αντίληψη φαίνεται να συντάσσεται και το Ελεγκτικό Συνέδριο. Πράγματι, τον περασμένο Φεβρουάριο, το Τμήμα VII του Ελεγκτικού Συνεδρίου έκρινε ότι κρίσιμος χρόνος για την υπαγωγή των δαπανών φορέων της τοπικής αυτοδιοίκησης στον προληπτικό έλεγχο του Ελεγκτικού Συνεδρίου, είναι ο χρόνος έναρξης της διαδικασίας διενέργειάς τους, εκείνος δηλαδή της έκδοσης της απόφασης που συνιστά τη γενεσιουργό αιτία της εκάστοτε δαπάνης.

Στους ΟΤΑ υπάρχει έλλειψη σε ειδικευμένο προσωπικό

Είναι γνωστό σε όλους κύριε Χλέπα, ότι οι νέοι δήμοι πάσχουν από ελλείψεις ειδικευμένου προσωπικού. Το πρώτο κύμα μετατάξεων από τις παλιές νομαρχιακές υπηρεσίες δεν κάλυψε τα κενά. Την ίδια ώρα οι δήμοι καλούνται να ασκήσουν πολλές νέες αρμοδιότητες. Πως θα καλυφθούν αυτά τα κενά στελέχωσης;

Πράγματι, με τις πολλές νέες αρμοδιότητες που απέκτησαν οι δήμοι, έχουν πλέον διαδεχθεί τη νομαρχία που αποτελούσε το παραδοσιακό «διοικητήριο» στη χώρα μας. Από τώρα και στο εξής, διοικητήριο θα είναι ο δήμος. Εκεί θα εξυπηρετούνται οι πολίτες, εκεί θα διεκπεραιώνουν τις περισσότερες διοικητικές υποθέσεις τους. Με το νέο νόμο για την «ηλεκτρονική διακυβέρνηση» διευκολύνονται οι μετατάξεις προσωπικού μεταξύ των δήμων και του δημοσίου ή νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου. Επίσης προβλέπονται υποχρεωτικές μετατάξεις πλεονάζοντος προσωπικού μεταξύ δήμων του ίδιου νομού ή σε νομικό τους πρόσωπο δημοσίου δικαίου ή προς την οικεία Περιφέρεια ή σε άλλα νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου εντός του οικείου νομού.

Σε ορισμένες περιπτώσεις όμως, οι νέοι δήμοι δεν έχουν ακόμη αρχίσει να ασκούν τις νέες αρμοδιότητες και οι πολίτες πρέπει να απευθύνονται στον δήμο όπου είχαν την έδρα τους οι παλιές νομαρχιακές υπηρεσίες.

Πράγματι, ως προς ορισμένες αρμοδιότητες, ο νόμος προβλέπει (χωρίς να χρειάζεται να ληφθεί σχετική απόφαση από δημοτικά όργανα) την διοικητική υποστήριξη ορισμένων δήμων από άλλους, δηλ. κυρίως από αυτούς όπου είχαν την έδρα τους οι παλιές νομαρχιακές υπηρεσίες. Αυτές οι υπηρεσίες μεταφέρθηκαν μαζί με τους υπαλλήλους, τα γραφεία, τα αρχεία, τον εξοπλισμό τους στους δήμους που παρέχουν διοικητική υποστήριξη. Έτσι οι πολίτες πηγαίνουν και πάλι στην ίδια υπηρεσία, ουσιαστικά, με την διαφορά ότι η «ταμπέλα» έχει αλλάξει και σήμερα δεν πρόκειται για νομαρχιακή αλλά για δημοτική υπηρεσία που εξυπηρετεί και άλλους δήμους. Εκεί δίνονται οι πολεοδομικές άδειες, οι αναθεωρήσεις τους κλπ. (και σημειώνεται απλώς στο πρωτόκολλο και στην άδεια σε ποιόν εξυπηρετούμενο δήμο βρίσκεται το κτίσμα), τα προνοιακά επιδόματα, εκεί παραλαμβάνονται οι αιτήσεις καταχώρησης ανελκυστήρων κ.ά., μέχρι να συστήσουν (προβλέπεται να γίνει αυτό μέχρι τις 31.12.2012) όλοι οι δήμοι τις αντίστοιχες υπηρεσίες πολεοδομίας, πρόνοιας, τις τεχνικές τους υπηρεσίες κλπ. Τέλος, θα πρέπει να είναι σαφές ότι όταν δεν μεταφέρονται ρητά από το νόμο κάποιες αρμοδιότητες από τις νομαρχίες στους δήμους, αυτές παραμένουν στον «διάδοχο» της νομαρχίας δηλ. την αυτοδιοικούμενη Περιφέρεια. Αυτό συμβαίνει, λ.χ., με τις άδειες πώλησης καπνοβιομηχανικών προϊόντων που ζητούν τα περίπτερα, τα ψιλικατζίδικα κλπ.

Και μια τελευταία ερώτηση: Τι ισχύει μετά τον Καλλικράτη ως προς τα αρμόδια δικαστήρια (λ.χ. ειρηνοδικεία κλπ.) στην Αττική. Αλλάζει και η δική τους περιφέρεια ή όχι;

Ως προς την τοπική αρμοδιότητα των δικαστηρίων δεν αλλάζει τίποτε. Όλα παραμένουν όπως ίσχυαν πριν τον «Καλλικράτη», δηλ. αναφέρονται στους παλιούς δήμους.

glyfadaweb
Διαβάστε περισσότερα » »

Ριζικές αλλαγές στον τρόπο εκλογής δημάρχων: Καθιερώνεται το ενιαίο ψηφοδέλτιο

Κατάργηση των εννοιών "συμπολίτευση" και "αντιπολίτευση" φέρνει η νέα πρόταση του υπ. Εσωτερικών για αλλαγή στον τρόπο των οργάνων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Τα σενάρια που εξετάζονται και το ενιαίο ψηφοδέλτιο
Σαρωτικές αλλαγές ετοιμάζει το υπουργείο Εσωτερικών για την διεξαγωγή των αυτοδιοικητικών εκλογών, σύμφωνα με αποκλειστικό δημοσίευμα της εφημερίδας "Καθημερινή της Κυριακής".
Σύμφωνα με το άρθρο, όλοι οι υποψήφιοι δήμαρχοι θα είναι σε ένα ψηφοδέλτιο, ενώ το ίδιο θα ισχύσει και για τους δημοτικούς συμβούλους.
Ωστόσο δεν έχει ξεκαθαρίσει αν θα ισχύσει το 42% για εκλογή από τον πρώτο γύρο.
Οι βασικοί άξονες των αλλαγών που θα επιφέρει ενδεχόμενος νέος εκλογικός νόμος για τις δημοτικές εκλογές είναι:
Α. Για τους δημάρχους
* Ενιαίο ψηφοδέλτιο με όλους τους υποψήφιους δημάρχους, από το οποίο θα εκλέγεται ο δήμαρχος.
* Δήμαρχος θα εκλέγεται ο πρώτος σε σταυρούς υποψήφιος εφόσον θα έχει συγκεντρώσει ο ίδιος προσωπικά ποσοστό 50% και πάνω.
* Το ποσοστό εκλογής του δημάρχου από τον α΄ γύρο ενδέχεται να κατέβει στο 42% καθώς υπάρχουν προτάσεις που κάνουν λόγο για αναλογικότητα της εκλογής αντίστοιχης με εκείνης των δημοτικών συμβούλων.
* Εάν δεν εκλεγεί δήμαρχος από τον α΄ γύρο, τότε θα αναμετρηθούν σε β΄ γύρο οι πρώτος και ο δεύτερος σε σταυρούς υποψήφιοι.
* Οι υπόλοιποι υποψήφιοι δήμαρχοι εκλέγονται ως δημοτικοί σύμβουλοι εφόσον συγκεντρώσουν τουλάχιστον ποσοστό 3% ή 5%.
Β. Για τους δημοτικούς συμβούλους
* Ενιαίο ψηφοδέλτιο με όλους τους υποψήφιους δημοτικούς συμβούλους χωρίς να διακρίνονται σε δημοτικές παρατάξεις.
* Οι υποψήφιοι θα έχουν δηλώσει εκ των προτέρων τη στήριξή τους σε συγκεκριμένο υποψήφιο δήμαρχο.
* Ανεξάρτητοι υποψήφιοι θα γίνονται δεκτοί στο ψηφοδέλτιο εφόσον δηλώνουν ότι διατηρούν την ανεξαρτησία τους συνεργαζόμενοι όμως με συγκεκριμένο υποψήφιο δήμαρχο.
* Δημοτικοί σύμβουλοι εκλέγονται οι πρώτοι 41 (για το Δήμο Νέας Σμύρνης) σε σταυρούς υποψήφιοι ανεξάρτητα από το ποιον υποψήφιο δήμαρχο έχουν στηρίξει.
* Καταργείται η έννοια της συμπολίτευσης και της αντιπολίτευσης στο δημοτικό συμβούλιο.
Γ. Ο ρόλος του δημάρχου
* Ενισχύονται οι αρμοδιότητες του δημάρχου, προκειμένου να αντιμετωπισθούν προβλήματα στην περίπτωση που έχει απέναντί του ένα εχθρικό δημοτικό συμβούλιο.
* Ενοποιούνται η Οικονομική και η Επιτροπή Ποιότητας Ζωής σε μια επιτροπή που θα συνεδριάζει υπό τον δήμαρχο.
*  Αλλάζουν ο Καλλικράτης και ο Κώδικας Δήμων και Κοινοτήτων.

news247
Διαβάστε περισσότερα » »

Εκπληκτικό βίντεο: Αλάτι αλλάζει σχηματισμούς όταν δονείται σε συγκεκριμένες συχνότητες ΗΖ

Το βίντεο δείχνει τις ιδιότητες του αλατιού και πιο συγκεκριμένα την ικανότητα του να αλλάζει σχήματα όταν δονείται σε συγκεκριμένες συχνότητες HZ...το αποτέλεσμα είναι πραγματικά εκπληκτικό.


worldjudge
apocalypsejohn
Διαβάστε περισσότερα » »

Τουρκία: Δεν αποχωρούν οι διαδηλωτές - Δείτε live εικόνα

Μία ημέρα μετά την άφιξη στην Τουρκία του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, οι διαδηλωτές συνεχίζουν απτόητοι τις κινητοποιήσεις τους εναντίον της κυβέρνησης της χώρας. Στο πλευρό των διαδηλωτών βρίσκεται πλέον και το PKK. Έκτακτη συνεδρίαση του κυβερνώντος κόμματος για τις κινητοποιήσεις.
Ταραχές συγκλόνισαν την Κωνσταντινούπολη και άλλες μεγάλες πόλεις της Τουρκίας το βράδυ της Παρασκευής. Οι αστυνομικές δυνάμεις συνεπλάκησαν με τους διαδηλωτές και σύμφωνα με πληροφορίες, τραυματίστηκε και ένα ανήλικο παιδί.
Από το απόγευμα του Σαββάτου αναμένεται να αυξηθεί κατά πολύ το πλήθος ειδικά στην πλατεία Ταξίμ. Την Κυριακή, οι διαδηλωτές έχουν κάνει έκκληση για μεγάλη συγκέντρωση στο Ταξίμ, στις τρεις το απόγευμα. Οδοφράγματα έχουν στηθεί στην πλατεία Ταξίμ.



Οι διαδηλώσεις που ξεκίνησαν ως αντίδραση στο σχέδιο μετατροπής του πάρκου Γκεζί σε Mall, γρήγορα μετατράπηκαν σε έκφραση λαϊκής οργής απέναντι στον Ερντογάν και στην πολιτική του AKP.
Έκτακτη σύσκεψη και σενάριο εκλογών
Εν τω μεταξύ, έκτακτη συνάντηση έχουν το βράδυ του Σαββάτου ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τον πρόεδρο του τουρκικού κοινοβουλίου, Τζεμίλ Τσιτσέκ, ενισχύοντας τα σενάρια περί πρόωρων εκλογών στη γείτονα χώρα.
Όπως αναφέρει στην αγγλόφωνη έκδοση της η εφημερίδα Χουριέτ, η συνάντηση έχει προγραμματιστεί για τις 5 το απόγευμα στο γραφείο του Ερντογάν στο Ντολμάμπαχτσε στην Κωνσταντινούπολη.
Νωρίτερα, ο Ερντογάν συγκάλεσε έκτακτη σύσκεψη της Κεντρικής Επιτροπής του κυβερνώντος κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, η οποία ξεκίνησε στη 1 το μεσημέρι (τοπική ώρα).
Σύμφωνα με αναφορές, ο Ερντογάν θα αποχωρήσει νωρίτερα από την συνεδρίαση του κόμματος για να συναντηθεί με τον Τσιτσέκ.
Ήδη εδώ και δύο μέρες δημοσιεύονται στην Τουρκία πληροφορίες περί του ενδεχομένου να θέσει το κυβερνών κόμμα θέμα πρόωρων βουλευτικών εκλογών.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες αυτές, αυτό θα ήταν και ένα από τα θέματα της σημερινής συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής.
Μία ημέρα μετά την άφιξη στην Τουρκία του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, οι διαδηλωτές συνεχίζουν απτόητοι τις κινητοποιήσεις τους εναντίον της κυβέρνησης της χώρας. Στο πλευρό των διαδηλωτών βρίσκεται πλέον και το PKK. Έκτακτη συνεδρίαση του κυβερνώντος κόμματος για τις κινητοποιήσεις.
Ταραχές συγκλόνισαν την Κωνσταντινούπολη και άλλες μεγάλες πόλεις της Τουρκίας το βράδυ της Παρασκευής. Οι αστυνομικές δυνάμεις συνεπλάκησαν με τους διαδηλωτές και σύμφωνα με πληροφορίες, τραυματίστηκε και ένα ανήλικο παιδί.
Από το απόγευμα του Σαββάτου αναμένεται να αυξηθεί κατά πολύ το πλήθος ειδικά στην πλατεία Ταξίμ. Την Κυριακή, οι διαδηλωτές έχουν κάνει έκκληση για μεγάλη συγκέντρωση στο Ταξίμ, στις τρεις το απόγευμα. Οδοφράγματα έχουν στηθεί στην πλατεία Ταξίμ.
Οι διαδηλώσεις που ξεκίνησαν ως αντίδραση στο σχέδιο μετατροπής του πάρκου Γκεζί σε Mall, γρήγορα μετατράπηκαν σε έκφραση λαϊκής οργής απέναντι στον Ερντογάν και στην πολιτική του AKP.
Έκτακτη σύσκεψη και σενάριο εκλογών
Εν τω μεταξύ, έκτακτη συνάντηση έχουν το βράδυ του Σαββάτου ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τον πρόεδρο του τουρκικού κοινοβουλίου, Τζεμίλ Τσιτσέκ, ενισχύοντας τα σενάρια περί πρόωρων εκλογών στη γείτονα χώρα.
Όπως αναφέρει στην αγγλόφωνη έκδοση της η εφημερίδα Χουριέτ, η συνάντηση έχει προγραμματιστεί για τις 5 το απόγευμα στο γραφείο του Ερντογάν στο Ντολμάμπαχτσε στην Κωνσταντινούπολη.
Νωρίτερα, ο Ερντογάν συγκάλεσε έκτακτη σύσκεψη της Κεντρικής Επιτροπής του κυβερνώντος κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, η οποία ξεκίνησε στη 1 το μεσημέρι (τοπική ώρα).
Σύμφωνα με αναφορές, ο Ερντογάν θα αποχωρήσει νωρίτερα από την συνεδρίαση του κόμματος για να συναντηθεί με τον Τσιτσέκ.
Ήδη εδώ και δύο μέρες δημοσιεύονται στην Τουρκία πληροφορίες περί του ενδεχομένου να θέσει το κυβερνών κόμμα θέμα πρόωρων βουλευτικών εκλογών.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες αυτές, αυτό θα ήταν και ένα από τα θέματα της σημερινής συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής.
Πρόωρες εκλογές ζητά η αντιπολίτευση
Τη διεξαγωγή πρόωρων βουλευτικών εκλογών ζήτησε ο αρχηγός του Κόμματος Εθνικιστικής Κίνησης Ντεβλέτ Μπαχτσελί λέγοντας ότι "απαιτείται ανανέωση της εξουσίας".
Μιλώντας στους δημοσιογράφους ο Μπαχτσελί είπε πως "καθώς η Τουρκία έχει οδηγηθεί σε πολύ σοβαρή πόλωση εξ' αιτίας των πρόσφατων εξελίξεων, η στάση του πρωθυπουργού κλιμακώνει την κρίση. Για το λόγο αυτό έχει τελειώσει ο χρόνος του πρωθυπουργού. Απαιτείται ανανέωση της εξουσίας".
Ο Μπαχτσελί αναφέρθηκε στη φιλολογία που έχει αναπτυχθεί το τελευταίο διάστημα από πλευράς του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης για "τρεις κάλπες" και σημείωσε, "ας ορίσει ο ίδιος ο πρωθυπουργός το χρόνο".
Οι "τρεις κάλπες" είναι η ταυτόχρονη διεξαγωγή των δημοτικών και των προεδρικών εκλογών, καθώς και του δημοψηφίσματος για το νέο σύνταγμα. Οι δημοτικές εκλογές πρόκειται να διεξαχθούν κανονικά το Μάρτιο του 2014 και οι προεδρικές τον Αύγουστο.
Σε περίπτωση που προκριθεί η περίπτωση των τριών εκλογών, η Τουρκία θα έχει εισέλθει σε προεκλογική περίοδο, με αποτέλεσμα να είναι δύσκολο να γίνει λόγος για σύνταξη και ψήφιση νέου συντάγματος. Οπότε οι τρεις κάλπες θα αφορούν τις βουλευτικές, τις προεδρικές και τις δημοτικές εκλογές.
Το κυβερνών κόμμα απέκλεισε το ενδεχόμενο διεξαγωγής πρόωρων εκλογών
Το κυβερνών κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AK) του τούρκου πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανέφερε σήμερα πως δεν υπάρχει περίπτωση προκήρυξης πρόωρων εκλογών, έπειτα από μία εβδομάδα κατά την οποία σημειώθηκαν οι σφοδρότερες αντικυβερνητικές διαδηλώσεις των τελευταίων δεκαετιών.
"Οι δημοτικές εκλογές θα διεξαχθούν το Μάρτιο του 2014, οι προεδρικές εκλογές τον Αύγουστο του 2014 και οι βουλευτικές εκλογές τον Ιούνιο του 2015 και μία αλλαγή του προγράμματος αποκλείεται", δήλωσε στους δημοσιογράφους ο αναπληρωτής πρόεδρος του κόμματος Χουσεΐν Τσελίκ, έπειτα από μία σύνοδο της κεντρικής επιτροπής του AK.
Με πληροφορίες από την εφημερίδα "Το Έθνος"

news247.gr
Διαβάστε περισσότερα » »

Εκπληκτικό - Τραγούδι στα Ισπανικά όπου όλες οι λέξεις είναι Ελληνικές

Ο Αργεντίνος συνθέτης Ντανιέλ Αρμάντο, δήλωσε σε συνέντευξη του, ότι το εμπνεύστηκε όταν είχε πάει στην Κούβα και εισερχόμενος σε ένα βιβλιοπωλείο είδε ένα βιβλίο με τίτλο ´Οι 17,000 Ελληνικές λέξεις στην Ισπανική γλώσσα'.
Έζησα δύο χρόνια στην Ισπανία και μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι οι Ελληνικές λέξεις είναι πολύ περισσότερες. Θα μού πείτε, πού το ξέρεις, τις μέτρησες;
Δεν χρειάζεται. ΟΛΕΣ οι λέξεις πού υποδηλώνουν κάποια έννοια επιστημονική, κοινωνιολογική, ανθρωπιστική και όχι μόνο είναι Ελληνικές. Αυτό βέβαια συμβαίνει σε όλες τις γλώσσες.
Το απίστευτο με την ισπανική είναι ότι επειδή η προφορά τους είναι σχεδόν ίδια με την δικιά μας, οι Ελληνικές λέξεις χρησιμοποιούνται σχεδόν ατόφιες και έχεις την εντύπωση ότι ακούς Ελληνικά!
Π.χ η ώρα στα αγγλικά είναι hour ενώ στα ισπανικά είναι ora! Ακριβώς ίδια.
Η ιστορία στα αγγλικά είναι history ενώ στα ισπανικά historia. Ακριβώς ίδια.
Οι Ισπανοί και οι Άγγλοι έχουν μάλιστα διατηρήσει την δασεία πού εμείς κάποτε είχαμε συμβολίζοντας την με το γράμμα h.
Όταν οι ισπανοί θέλουν να πούν 'Χρονομέτρα με' λένε 'Cronometra me´. Ακριβώς το ίδιο με εμάς! Τα παραδείγματα ατελείωτα
Μόνο το ρεφρέν είναι στα ισπανικά, το οποίο μεταφράζεται ως εξής: 'Αυτό είναι το τελευταίο μου ταγκό στην Αθήνα. Ταγκό δακρύβρεχτο πού τρέχει στις φλέβες μου. Αυτό είναι το τελευταίο μου ταγκό στην Αθήνα. Ταγκό γαμημένο πού τρέχει στις φλέβες μου'. Ο Αργεντίνος συνθέτης Ντανιέλ Αρμάντο, δήλωσε σε συνέντευξη του στην ραδιοφωνική εκπομπή 'Ελληνοφρένεια', ότι το εμπνεύστηκε όταν είχε πάει στην Κούβα και εισερχόμενος σε ένα βιβλιοπωλείο είδε ένα βιβλίο με τίτλο ´Οι 17,000 Ελληνικές λέξεις στην Ισπανική γλώσσα'.
Αν τώρα προσθέσουμε και λέξεις πού εκ πρώτης όψεως φαίνονται ισπανικές αλλά ψάχνοντας λίγο παραπάνω την προέλευση τους διαπιστώνουμε ότι είναι Ελληνικές, τότε ο κατάλογος των Ελληνικών λέξεων γίνεται πραγματικά αμέτρητος.
Π.χ το ρούχο στα ισπανικά είναι ropa. Στα Ελληνικά έχουμε την λέξη Λωποδύτης. Προέρχεται από την λέξη λώπη και δύτης. Λώπη στα αρχαία είναι το ένδυμα, το ρούχο. Άρα λωποδύτης αυτός πού δύει, πού βουτά το χέρι του στο ρούχο μας για να μας κλέψει. Με απλή αλλαγή του λ σε ρ, προκύπτει η λέξη ropa πού χρησιμοποιούν οι φίλοι μας οι Ισπανοί! Η αλλαγή του λ σε ρ (είναι και τα δύο γλωσσικά σύμφωνα) και αντίστροφα είναι κάτι πολύ σύνηθες πού συμβαίνει καθημερινά, λέμε π.χ αδελφός αλλά και αδερφός, κοκ. Εμείς βέβαια συνεχίζουμε να ασελγούμε στην γλώσσα μας.
Πρόσφατα ενημερωθήκαμε ότι τα παιδιά μας στα σχολεία θα διδάσκονται ότι τα φωνήεντα είναι 5 (α,ε,ο,ι, και ου!!!) ενώ τα σύμφωνα είναι 15 μεταξύ των οποίων το γκ και το μπ. Ο ορισμός της προδοσίας από ανθρώπους στους οποίους εμπιστευόμαστε το μέλλον των παιδιών μας. Από την κατάργηση του πολυτονικού μέχρι σήμερα ο βιασμός της γλώσσας μας είναι συνεχής και περνάει απαρατήρητος. Καμία εκπομπή, καμία δημοσιότητα.
Από την άλλη ανοίγεις την τηλεόραση και βλέπεις διαφημίσεις μόνο με αγγλική ορολογία, ενώ τα σίριαλ είναι τούρκικα! Η συνταγή γνωστή και δοκιμασμένη.
Πρώτα απαξιώνεις κάτι και μετά το καταργείς. Με τον ίδιο τρόπο πού απαξιώνουν τον ΟΤΕ, την ΔΕΗ, την ΕΥΔΑΠ και σε κάνουν να λές 'Ε άει στο διάολο, πουλήστε τα να ησυχάσουμε', ομοίως απαξιώνουν την γλώσσα και κάνουν όλους εμάς να στέλνουμε τα παιδιά μας από την 1η δημοτικού!!! να μάθουν αγγλικά και γερμανικά!!!
Το γεγονός ότι την γλώσσα μας την διδάσκουν κακοποιημένη δεν μας απασχολεί καθόλου!!! Αλλά δεν πειράζει, το PSI να είναι καλά, το ευρώ και η ευρωζώνη. Αυτά έχουν μόνο αξία.
Η γλώσσα είναι άνευ σημασίας. Δεν μπορείς να την πουλήσεις οπότε δεν μπορεί να ανεβάσει το ΑΕΠ. Τι σημασία έχει πού από εργαλείο σκέψεως την έχουν καταντήσει μόνο μέσο επικοινωνίας και αυτό μάλιστα κολοβό. Αρκεί να μπορούμε να συννενοηθούμε ώστε να υπολογίζουμε το ΦΠΑ. Αυτό αρκεί.
Ακολουθούν οι στίχοι του τραγουδιού
Στίχοι μουσική Daniel Armando.
Armonia neurotica en el microcosmο de la metropoli cultura narcisista en una monarquia dogmatica simfonia cacofonica, pandemonium en la atmosfera melodia simbolo, melodrama y tragedia. Orgasmo ideologico del barbarismο a la teoria politico dislexico en parodia onirica tirania fantasma, dilema megalomano de un metabolismο retorico sin tesis ni antitesis. Este mi ultimo tango en Atenas tango lloron, que corre por mis venas. (X2) Patriota heroicο, tragicο, sistematico hipocrecia paranoica sin dialogo esotericο teatro ironicο, sindicato plasticο y epicentro de la epidemia, una quimera, una utopia. Energia hyperbole, antidotο democraticο Laberinto critico sin entusiasmo, sin rima musica epidermica en un pentagrama masoquista y la simetria toxica de un epilogo necrologico. Este mi ultimo tango en Atenas tango lloron, que corre por mis venas. (X2) Hay un oasis aromatico, paralelo, fisiologico profeta enigmatico, fenomeno cronico y ortodoxo sin racismos ni extremismos, sin tabues etnicos en lirica extasis sus praxis es el melodico y fantastico antropo. Este mi ultimo tango en Atenas tango lloron, que corre por mis venas.


novel918.gr
apocalypsejohn
Διαβάστε περισσότερα » »