Κυριακή, 14 Σεπτεμβρίου 2014

Ο σπουδαίος μαθηματικός Κωνσταντίνος Καραθεοδωρή

Στις 13 Σεπτεμβρίου του 1873 γεννιέται στο Βερολίνο ο κορυφαίος Έλληνας μαθηματικός Κωνσταντίνος Καραθεοδωρή (Constantin Carathéodory)...

Πολυμαθής, δραστήριος και ακάματος παρήγαγε σπουδαίο έργο σημαδεύοντας την επιστήμη των μαθηματικών αλλά και συνεισφέροντας σε άλλα πεδία με τα συγράμματά του. «Ένας από τους λαμπρότερους μαθηματικούς, έχει ουσιαστικά εμπλουτίσει και επηρεάσει αποφασιστικά την επιστήμη. Ένας άνδρας με ασυνήθιστη και πλατιά παιδεία, ως ανήκων στο Ελληνικό έθνος με το υψιπετές πνεύμα του και την ουσιαστική αναζήτηση της γνώσης, συνέχισε την παράδοση και την κληρονομιά της κλασικής Ελλάδος» είπε για τον Καραθεοδωρή ο Γερμανός μαθηματικός Oskar Perron.

Γιος διπλωμάτη, μεγάλωσε σε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες και σπούδασε σε Βρυξέλλες, Ριβιέρα και το Σαν Ρέμο. Στο Βέλγιο βραβεύτηκε δις σε διαγωνισμούς μαθηματικών. Με την αποφοίτησή του από τη Στρατιωτική Σχολή του Βελγίου, το 1895, την οποία του επέβαλλε ο πατέρας του, ο Καραθεοδωρή αποδέχεται πρόσκληση του θείου του ο οποίος ήταν γενικός διοικητής της Κρήτης, και επισκέπτεται τα Χανιά όπου γνωρίστηκε με τον Ελευθέριο Βενιζέλο με τον οποίο θα διατηρήσει φιλική σχέση.

Το 1898 μεταβαίνει στην Αίγυπτο ως μηχανικός στην βρετανική εταιρεία που κατασκεύαζε το φράγμα στο Ασουάν. Εκεί συνεχίζει να μελετά μαθηματικά συγγράμματα, ενώ έκανε και μετρήσεις στην κεντρική είσοδο της πυραμίδας του Χέοπα, τις οποίες και δημοσίευσε. Στην Αίγυπτο αποφάσισε ότι τα Μαθηματικά ήταν η επιστήμη που ασκούσε τη μεγαλύτερη γοητεία και στα 27 του μεταβαίνει στη Γερμανία για να σπουδάσει για δυο χρόνια μαθηματικά.

Σπουδάζει κοντά στους κορυφαίους δασκάλους της εποχής Herman Schwarz, Georg Frobenius, Erhard Schmidt, Lazarus Fuchs και Hermann Minkowski. Το 1905 αναγορεύεται υφηγητής των Μαθηματικών στο Πανεπιστήμιο του Γκέτινγκεν και ακολουθεί λαμπρή ακαδημαϊκή καριέρα εκεί αλλά και στα πανεπιστήμια της Βόννης, του Ανοβέρου, του Μπρεσλάου, του Βερολίνου και του Μονάχου, όπου αναδεικνύεται σε μαθηματικό παγκόσμιου επιπέδου.

Το 1920, αναλαμβάνει κατ΄ εντολή του Ελευθέριου Βενιζέλου να οργανώσει το υπό ίδρυση Πανεπιστήμιο της Ιωνίας στη Σμύρνη και μάλιστα κατορθώνει να διασώσει τη βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου της Σμύρνης από την Καταστροφή, το 1922, μεταφέροντας τους τόμους της στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Το διάστημα 1922-1924 είναι καθηγητής μαθηματικών και μηχανικής στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο.

Το 1924, αναλαμβάνει καθηγητική θέση στο Πανεπιστήμιο του Μονάχου, το 1928, αποδέχεται πρόσκληση από το Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ και την Αμερικανική Μαθηματική Εταιρεία, και επισκέπτεται τις ΗΠΑ μαζί με την γυναίκα του για έναν σχεδόν χρόνο, για να δώσει διαλέξεις σε διάφορα πανεπιστήμια. Το 1930, πάλι μετά από πρόσκληση του Ελευθέριου Βενιζέλου, αναλαμβάνει καθήκοντα κυβερνητικού επιτρόπου στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και το Θεσσαλονίκης για να βοηθήσει στην αναδιοργάνωση του πρώτου και στην οργάνωση του νεοσύστατου δεύτερου. Το 1932 επέστρεψε ξανά στο Μόναχο και παρέμεινε ακόμα και κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Τον Δεκέμβριο του 1949 έδωσε την τελευταία του διάλεξη στο Μόναχο και δυο μήνες αργότερα, στις 2 Φεβρουαρίου πέθανε.

Ο Καραθεοδωρή αρχικά ασχολήθηκε με τον Λογισμό των Μεταβολών και η διδακτορική διατριβή του (Γκέτινγκεν, 1904) φέρει τον τίτλο «Περί των ασυνεχών λύσεων στον Λογισμό των Μεταβολών». Στην συνέχεια, καταπιάστηκε με όλους σχεδόν του κλάδους των Μαθηματικών: θεωρία πραγματικών συναρτήσεων, θεωρία μιγαδικών συναρτήσεων, διαφορικές εξισώσεις, θεωρία συνόλων και διαφορική γεωμετρία, σύμμορφες απεικονίσεις κ.ά. Εκτός από το πλήθος των πρωτότυπων επιστημονικών εργασιών που δημοσιεύει, πλουτίζει τη διεθνή μαθηματική βιβλιογραφία με σειρά συγγραμμάτων. Επιπλέον, το επιστημονικό έργο του επεκτείνεται σε πολλούς τομείς της φυσικής και της αρχαιολογίας. Η συμβολή του στην Θεωρητική Φυσική ήταν ουσιαστική στην μαθηματική θεμελίωση τομέων της Φυσικής όπως η Θερμοδυναμική, η Γεωμετρική Οπτική, η μηχανική και η Σχετικότητα.

Πηγή
tro-ma-ktiko
Διαβάστε περισσότερα » »

Αμερικανός συγγραφέας ξεσπαθώνει: Η Ελλάδα χτυπήθηκε από ελεύθερους σκοπευτές -Εγινε δούλος του ΔΝΤ και της ΕΕ!

Το μήνυμα που στέλνει προς την Ελλάδα είναι το εξής: 

«Στηριχθείτε στην Ιστορία σας. Είστε περήφανοι, δυνατοί, μια χώρα πολεμιστών. 
Είστε η πατρίδα της Δημοκρατίας. 

Οι περισσότερες δημοκρατίες σήμερα είναι διεφθαρμένες με πρώτη αυτή των ΗΠΑ. 

Δεν λειτουργεί το δημοκρατικό σύστημα. 

Θα έλεγα στο ελληνικό λαό να σταθεί στα πόδια του, να μην δεχθεί την κριτική ότι φταίει για τα πάντα. 

Να μην δεχθεί τις πολιτικές που κάνουν τους πλούσιους πλουσιότερους και να πολεμίσουν γι' αυτό. 

Να σεβαστείτε την ιστορία σας και να το δείξετε σε όλο τον κόσμο».


ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΝ, ΣΥΝΕΛΛΗΝΕΣ, να μας δίνουν οι ξένοι κουράγιο ,να μας καλούν να σεβαστούμε την ΙΣΤΟΡΙΑ ΜΑΣ κι εμείς να είμαστε σκυφτοι...

ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΓΑΜΩ ΤΟ ΦΕΛΕΚΙ ΜΟΥ ΤΟ ΦΙΛΟΤΙΜΟ ΜΑΣ;;;


Πόπη ΣουφλήΑμερικανός συγγραφέας ξεσπαθώνει: Η Ελλάδα χτυπήθηκε από ελεύθερους σκοπευτές -Εγινε δούλος του ΔΝΤ και της ΕΕ!

 

Ο Τζον Πέρκινς έγινε γνωστός στις ΗΠΑ από τη στιγμή που εξέδωσε το βιβλίο του «Confessions of an Economic Hit Man» στο οποίο πραγματευόταν τον τρόπο που οι «ελεύθεροι σκοπευτές» του ΔΝΤ και των αγορών κατάφεραν να χτυπήσουν και στη συνέχεια να αιχμαλωτίσουν χώρες που βρέθηκαν στη δίνη της οικονομικής κρίσης. 

Ανάμεσα σε αυτές και η Ελλάδα!

Μιλώντας στο αμερικανικό σάιτ thuth-out.org σημειώνει με τα μελανότερα χρώματα τον τρόπο που παγιδεύτηκε η Ελλάδα. 

Ο ορισμός του «hit man», κατά τον Πέρκινς είναι ένας καθημερινός, συνηθισμένος άνθρωπος με επίσης συνηθισμένο παρελθόν που ταξιδεύει από χώρα σε χώρα και επιβάλλει σκληρούς κανόνες σε χώρες που βρίσκονται στο χείλος της καταστροφής. Σαν τους εκπροσώπους της Τρόικα!

Ο ίδιος γνωρίζει από μέσα το όλο σύστημα, καθώς
για χρόνια υπήρξε «ελεύθερος σκοπευτής». 

Εξηγεί πώς γίνεται το... λοκάρισμα του κράτους-στόχου: «Βρίσκουμε χώρες που έχουν κάτι να μας δώσουν: πετρέλαιο, φυσικό πλούτο ή συστήματα μεταφορών. 

Στη συνέχεια τους φορτώνουμε με υπέρογκα δάνεια, αλλά αυτά τα χρήματα δεν φτάνουν ποτέ στις χώρες, αλλά σε λίγα χέρια πλούσιων. Κάτι τέτοιο συνέβη στην Ελλάδα».

Υπάρχει, όμως, και συνέχεια: «Όταν πλέον αυτές οι χώρες θα είναι δεσμευμένες με υψηλό χρέος, έρχεται το ΔΝΤ και η ΕΕ (όπως συνέβη με την Ελλάδα) και απαιτούν από τις χώρες απίστευτα πράγματα. 

Να ανεβάσουν τους φόρους, να κόψουν δραστικά τις δαπάνες, να πουλήσουν σημαντικά κομμάτια του δημόσιου φορέα και βασικά να γίνουν σκλάβοι στα τραστ, το ΔΝΤ και την ΕΕ. 

Και φυσικά δεν πρέπει να ξεχνάμε την Παγκόσμια Τράπεζα και όλη αυτή την συνωμοσία του χρήματος».

Ο Πέρκινς εξειδικεύει την ανάλυσή του για την περίπτωση της Ελλάδα: «Παρακολουθώ την Ελλάδα εδώ και πάρα πολύ καιρό, όπως και την Ισλανδία και την Ιρλανδία. 

Η Ισλανδία που ψήφισε εναντίον της αποπληρωμής των χρεών πηγαίνει καλύτερα σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη. 

Η Ιρλανδία αντιθέτως πέρασε από αυτή την επώδυνη διαδικασία των χρεών και των σκληρών μέτρων. 

Για την περίπτωση της Ελλάδας είμαι σίγουρο: χτυπήθηκε! 

 Σίγουρα, η Ελλάδα έκανε πολλά λάθη, οι ηγέτες της έκαναν πολλά λάθη, αλλά δεν τα έκαναν οι άνθρωποι που υφίστανται τα μέτρα. 

Τώρα, όμως, αυτοί είναι που καλούνται να πληρώσουν τα λάθη των άλλων. Το ίδιο συμβαίνει στη Λατινική Αμερική και την Ασία».

Ο Πέρκινς δεν θεωρεί παράξενο πως υπάρχει κόμματα στην Ελλάδα που υποστηρίζουν τα μνημόνια: «Όχι, δεν μου προκαλεί έκπληξη. Αν και είναι γελοίο, καθώς βλέπουμε πως η ύφεση δεν βοηθάει. Η κατάσταση θυμίζει την Μεγάλη Ύφεση των ΗΠΑ το 1929.

Το μήνυμα που στέλνει προς την Ελλάδα είναι το εξής: 

«Στηριχθείτε στην Ιστορία σας. 

Είστε περήφανοι, δυνατοί, μια χώρα πολεμιστών. 

Είστε η πατρίδα της Δημοκρατίας. 

Οι περισσότερες δημοκρατίες σήμερα είναι διεφθαρμένες με πρώτη αυτή των ΗΠΑ. 

Δεν λειτουργεί το δημοκρατικό σύστημα. 

Θα έλεγα στο ελληνικό λαό να σταθεί στα πόδια του, να μην δεχθεί την κριτική ότι φταίει για τα πάντα. 

Να μην δεχθεί τις πολιτικές που κάνουν τους πλούσιους πλουσιότερους και να πολεμίσουν γι' αυτό. 

Να σεβαστείτε την ιστορία σας και να το δείξετε σε όλο τον κόσμο».

Πηγή
attikanea
Διαβάστε περισσότερα » »

Ο ΜΟΝΟΔΡΟΜΟΣ ΤΩΝ ΑΠΟΣΤΑΣΙΟΠΟΙΗΜΕΝΩΝ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ του Μιχάλη Ραμπίδη

Μεσούσης της πρωτόγνωρης οικονομικής κρίσης και της σκληρής εφαρμογής των μνημονιακών νόμων,
χωρίς να φοβάται το vertigo μονίμως εκεί στα ψηλά η ανεργία και με εξουθενωμένους τους Έλληνες, τα
δυο συγκυβερνώντα κόμματα μονίμως ερίζουν για το ποιος φέρει την ευθύνη για τα χάλια μας και για το
ποιός από Ν.Δ. & ΠΑΣΟΚ προτείνει μέτρα βελτίωσης αδικιών (το ΠΑΣΟΚ κερδίζει τις εντυπώσεις). Σ’ αυτό το
πολιτικό κλίμα η συγκυβέρνηση Σαμαρά‐Βενιζέλου ψαρεύει σε ‘’θολά νερά’’ για να συμπληρώσει τους 180
βουλευτές που απαιτούνται για την εκλογή προέδρου της δημοκρατίας.
Η θητεία του προέδρου της δημοκρατίας λήγει τον Μάρτιο του 2015. Η θεσμική διαδικασία θα κινηθεί από
την σημερινή βουλή αρχές Φεβρουαρίου, αν όχι νωρίτερα
Μπορεί η σημερινή βουλή να εκλέξει Πρόεδρο Δημοκρατίας (Π.Δ.); Στις εθνικές εκλογές 17 Ιουνίου 2012 η
εκλογική δύναμη των κομμάτων ήταν: Ν.Δ. 29,66% & 129 έδρες (σήμερα 125), ΣΥΡΙΖΑ 26,89% & 71 έδρες
(71) ΠΑΣΟΚ 12,28 & 33 έδρες (28) ΑΝ.ΕΛ. 7.5% & 20 έδρες (13) Χρυσή Αυγή 6,97 & 18 έδρες (16) ΔΗΜ.ΑΡ.
6,11% & 17 έδρες (10) ΚΚΕ 4,5% & 12 έδρες (σήμερα 12). Είναι χρήσιμο να θυμηθούμε ότι το σύνολο των
δυνάμεων της αντιπολίτευσης στις ευρωεκλογές του Μαΐου 2014 έφτασε το 70% και δεν συναινεί στην
εκλογή Π.Δ. από την παρούσα βουλή. Έχουμε σήμερα 25 ανεξάρτητους βουλευτές, από τους οποίους κατά
βάση θα αναζητήσει στήριξη η κυβέρνηση για την εκλογή Π.Δ.
Αιτία της διαγραφής ή της αποχώρησης βουλευτών από το κόμμα τους, η αντίθεσή τους στην ψήφιση
μνημονιακών νόμων, με την τραγική αντίφαση αρχηγού κόμματος που ως αρχηγός της αξιωματικής
αντιπολίτευσης διαγράφει βουλευτές γιατί ψήφισαν μνημονιακούς νόμους, όντας αντίθετος και ως
πρωθυπουργός διαγράφει από το κόμμα του βουλευτές που αρνήθηκαν να ψηφίσουν πανομοιότυπους.
Οι βουλευτές που θα επανακάμψουν και θα ψηφίσουν για Π.Δ. στους 16 εναπομείναντες (το μέγιστο)
μήνες της θητείας τους θα βρεθούν πολλές φορές στο ίδιο δίλημμα: Ψηφίζω ή καταψηφίζω αντιλαϊκές
μνημονιακές δεσμεύσεις; Και θα υποχρεωθούν εκεί που ‘’έφτυσαν να γλύψουν’’ ….. Παράλληλα θα
αναγνωρίσουν ότι έσφαλαν και ότι συντάσσονται απόλυτα με τα έργα και τις ημέρες Σαμαρά‐Βενιζέλου.
Και φυσικά θα κληθούν άμεσα να ψηφίσουν και να υπερασπίζονται τους πλειστηριασμούς, τα εργασιακά,
τα ασφαλιστικά, νέες απολύσεις και όσα προβλέπουν οι μνημονιακοί νόμοι και απαιτούν οι τροικανοί.
Η κ Μαριέττα Γιαννάκου προέβλεψε πρόσφατα ότι δεν θα εκλεγεί Π.Δ. γιατί οι βουλευτές φοβούνται
μην κατηγορηθούν για συναλλαγή. Ο Βύρων Πολύδωρας σε τηλεοπτική του συνέντευξη προ ημερών
διαβεβαίωσε ότι δεν θα προστεθεί στους 180 για να μην κατηγορηθεί για τον ίδιο λόγο. Από την άλλη ο
Δ/ντής του γραφείου του Αλ. Τσίπρα κ Παππάς είπε ‘’να μην ψάχνουν για δαίμονες’’ καταγγέλλοντας
πιέσεις που ασκούνται σε βουλευτές από το ΣΔΟΕ.
Οι κυβερνητικοί βουλευτές που είναι εγκλωβισμένοι υπέρ της μνημονιακής πολιτικής, δεν τους ‘’παίρνει’’
πλέον να το παίξουν αντιστασιακοί και είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα αντισταθούν σθεναρά, μετά τα όσα τους
έσυραν, για να συνυπάρξουν στα ίδια ψηφοδέλτια με τους <<μεταμελημένους>> πρώην αντιμνημονιακούς,
γιατί ο αγώνας θα είναι άνισος.
Είναι βέβαιο ότι οι ανεξάρτητοι βουλευτές δεν επιθυμούν να πέσουν στο ‘’πυρ το εξώτερον’’ στις επόμενες
εκλογές, μέσα ή έξω από τα ψηφοδέλτια Ν.Δ. & ΠΑΣΟΚ. Εκλογικά είναι σχεδόν αδύνατον να διασωθεί έστω
και ένας βουλευτής από τους μη κυβερνητικούς ψηφίζοντας για Π.Δ. Εκτός κι αν επιδιώξει τη διασφάλισή
του με μεθόδους ‘’κάτω από το τραπέζι’’ κάτι που δεν πιστεύω, γιατί κανείς τους δεν επιθυμεί να αλλάξει
το όνομά του ή τον τόπο διαμονής του ………
ΥΓ: Στην τελευταία συνάντηση του κ Σαμαρά στις Βρυξέλλες με την κ Μέρκελ του υπέδειξε τι πρέπει να
κάνει: <<Μην κάνεις πρόωρες εκλογές, κάντε Πρόεδρο Δημοκρατίας τον κ Παναγιώτη Πικραμένο>>.
Διαβάστε περισσότερα » »