Πέμπτη 3 Απριλίου 2014

Νέα σοβαρή πρόκληση από τα Σκόπια σχετικά με τον εμφύλιο

Σε νέα πρόκληση προχωρούν πάλι τα Σκόπια, δυναμιτίζοντας και τις τελευταίες πιθανότητες εξεύρεσης μιας λύσης ανάμεσα στις δυο χώρες καθώς επιχειρούν, μετά τη ¨χρήση¨του Μεγάλου Αλεξάνδρου, να χρησιμοποιήσουν σαν ¨χαρτί¨στον επιχειρούμενο πολιτικό-διπλωματικό πόλεμο με την Ελλάδα, την ιστορία του Ελληνικού Εμφυλίου πολέμου.
Δημοσίευμα της εφημερίδας Nova Makedonija αναφέρει ότι η εκτελούσα χρέη Διευθύντριας του Μουσείου της πΓΔΜ, Μιριάνα Νίντσκοβσκα, προανήγγειλε ότι στα μέσα του 2014 θα πραγματοποιηθούν τα εγκαίνια μόνιμης έκθεσης που θα είναι αφιερωμένη στον Εμφύλιο Πόλεμο στην Ελλάδα και στην «έξοδο των ‘Μακεδόνων’ παιδιών προσφύγων από το ‘Αιγαιατικό τμήμα της Μακεδονίας’», όπως σημειώνεται.
«Η έκθεση θα περιλαμβάνει φωτογραφίες, έγγραφα και πολλά άλλα αντικείμενα σχετικά με αυτό το θέμα. Θα προσπαθήσουμε να δώσουμε έμφαση στον συμβολισμό της εξόδου», δήλωσε η κα Νίντσκοβσκα, η οποία πρόσθεσε ότι στόχος της έκθεσης θα είναι το να δοθεί μια εικόνα για τη ζωή και τα γεγονότα «από όλες τις περιοχές του ‘Αιγαιατικού τμήματος της Μακεδονίας’ από το 1949 και μέχρι σήμερα».
«Με αυτή την έκθεση θα επιχειρήσουμε να αποκαλύψουμε τί συνέβη σε κάποια άτομα από την περίοδο της ‘εξόδου’ μέχρι και σήμερα. Παρακολουθούμε την μοίρα τους και τον γολγοθά που βίωσαν στις προσφυγικές εστίες μετά από την εγκατάλειψη της οικογενειακής τους εστίας. Διαθέτουμε μαγνητοφωνημένες συνομιλίες με κάποιους από αυτούς, οι οποίες πραγματοποιήθηκαν κατά τα προηγούμενα τρία με τέσσερα χρόνια. Η συλλογή θα περιλαμβάνει επίσης προσωπικά αντικείμενα που ανήκαν στους πρόσφυγες. Ωστόσο, διαθέτουμε λίγα προσωπικά αντικείμενα καθώς εξαιτίας του πανικού της φυγής από την οικογενειακή τους εστία, τα άτομα αυτά δεν πήραν μαζί τους πολλά πράγματα εκτός από τα απολύτως απαραίτητα και κάποιες φωτογραφίες», δήλωσε η εκτελούσα χρέη Διευθύντριας του Μουσείου της πΓΔΜ, Μιριάνα Νίντσκοβσκα.
Το δημοσίευμα της εφημερίδας Nova Makedonija επισημαίνει ότι η έκθεση, επιμελήτρια της οποίας είναι η Μάριτσα Γιοβάνοβσκα, θα περιλαμβάνει επίσης χάρτες, φωτογραφίες, αυθεντικό οπτικοακουστικό υλικό από την «έξοδο των ‘Μακεδόνων’», καθώς και κινηματογραφημένες προφορικές αφηγήσεις προσφύγων.
Το ΥΠΕΞ άραγε τι κάνει σχετικά; Ασχολείται κανείς ή βρισκόμαστε σε προεκλογική περίοδο;

ΠΗΓΗ
ΠΗΓΗ
polemiko-imerologio.gr 

Διαβάστε περισσότερα » »

Σκόπια-αθλητισμός: «Οι Έλληνες αντέδρασαν και ζήτησαν να παρουσιάζεται η χώρα μας ως FYROM”

(Η προπαγάνδα των Σκοπιανών δεν εκφράζεται μόνο σε πολιτικό επίπεδο, αλλά και στον αθλητικό χώρο- για πολλοστή φορά)

"Οι Έλληνες αντέδρασαν πάλι με το όνομα της χώρας μας", σημειώνει το σλαβικό δημοσίευμα των Σκοπίων και συνεχίζει:


Η  ελληνική αντιπροσωπεία υπέβαλε καταγγελία προς τις αρμόδιες αρχές της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Πάλης, επειδή η χώρα μας εκπροσωπείται ως «Μακεδονία» στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα που άρχισε χθες στη Φιλανδία.

Σύμφωνα με τον κρατικό οργανισμό ενημέρωσης των Σκοπίων, ο Έλληνας επικεφαλής της αντιπροσωπείας και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου  της Ελληνικής Ομοσπονδίας Φιλάθλων Πάλης, Παναγιώτης Βεκρής, υπέβαλε καταγγελία προς τους διοργανωτές του πρωταθλήματος ,  προτρέποντας την αλλαγή του ονόματος «Μακεδονία» με το «FYROM».

Το δημοσίευμα καταλήγει:

«Ακόμη δεν έχουμε απάντηση από τον διοργανωτή,  ή κάποια ανακοίνωση, στην ιστοσελίδα του πρωταθλήματος, εάν η προσφυγή της ελληνικής αντιπροσωπείας έγινε αποδεκτή», σημειώνει το Πρες 24.

echedoros-a.gr
Διαβάστε περισσότερα » »

ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΑΓΑΠΗΣ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΓΟΝΕΩΝ, ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ ΚΑΙ ΦΙΛΩΝ ΑΜΕΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ


Διαβάστε περισσότερα » »