Κυριακή, 29 Σεπτεμβρίου 2013

Σκόπια: Ο γ.γ. του ΟΗΕ δεσμεύθηκε για προσωπική προσπάθεια στην επίλυση της ονομασίας

...κατά τη συνάντηση τους στη Νέα Υόρκη
Σκόπια (Dnevnik).

Η επιστροφή της διαφοράς για το όνομα, εντός του πλαισίου που προβλέπεται  από τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών, η εντατικοποίηση των συνομιλιών με την Ελλάδα και η προσωπική εμπλοκή του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Μπαν Κι μουν στο ζήτημα του ονόματος,  ήταν τα θέματα συζήτησης κατά τη σημερινή (χθεσινή) συνάντηση του πρωθυπουργού των Σκοπίων, Νίκολα Γκρούεφσκι με τον επικεφαλής του ΟΗΕ.

Ο Γκρούεφσκι δήλωσε ότι στη συνάντηση ότι η Ελλάδα αποφεύγει τις προσπάθειες του απεσταλμένου του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς, κωλυσιεργεί και αρνείται  τις συζητήσεις και τις συναντήσεις.

«Η διαδικασία τώρα, για το θέμα αυτό, δεν λειτουργεί, επειδή η άλλη πλευρά με επιτυχία προκαλεί εμπόδια που αποσκοπούν σε στασιμότητα και στην αγορά χρόνου. 
Εμείς, αυτό το βλέπουμε και πιστεύω ότι πρέπει να βρεθεί ένας άλλος τρόπος για να δρομολογηθούν τα πράγματα, να γίνουν ενεργά και να καταλήξουμε σε μια λύση.

Για εμάς, ως χώρα, είναι πολύ σημαντικό ζήτημα, διότι, ασχέτως με τις σχέσεις με το νότιο γείτονά μας, μας εμποδίζει στην είσοδό μας στο ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Και για το μέρος αυτό της Ευρώπης είναι ένα σημαντικό θέμα», είπε ο Γκρούεφσκι μετά τη συνάντηση.

Ο Γκρούεφσκι δήλωσε ότι η Ελλάδα καθυστέρησε πέντε μήνες να δώσει οποιαδήποτε απάντηση σε ιδέες για την επίλυση της διαφοράς που παρουσιάσε ο Νίμιτς τον Απρίλιο του τρέχοντος έτους και γι’ αυτό το ζήτημα οι ελληνικές δραστηριότητες περιορίζονται σε δύο ή τρεις συνεδριάσεις το χρόνο.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ο Μπαν Κι-μουν, πρόσφερε την προσωπική του δέσμευση να συμμετάσχει σε μια προσπάθεια που θα κανονισθεί σε ανώτατο επίπεδο μεταξύ των δύο χωρών. Τα Σκόπια έκαναν αμέσως δεκτή την πρόταση και αναμένεται τώρα η Ελλάδα να ανταποκριθεί σε αυτήν.

Ένα άλλο θέμα της συνάντησης  Μπαν- Γκρούεφσκι ήταν οι ελληνικές προσπάθειες να τραβήξουν το ζήτημα πέρα από τα όρια που καθορίζονται από τα δύο ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών στη διαφορά του ονόματος.

Ο Γκρούεφσκι ανέφερε ότι οι ελληνικές αξιώσεις για να συζητηθεί το όνομα, είναι να γίνει μετονομασία της γλώσσας και τους έθνους, τα οποία είναι πέρα από τα πεδία εφαρμογής των λόγω ψηφισμάτων.

«Υπάρχει ανάγκη να επανέλθει η συζήτηση στο πλαίσιο των δύο ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, διότι,  όπως φαίνεται ορισμένες φορές υπερβαίνει ή βγαίνει από τα καθορισμένα πλαίσια  των ψηφισμάτων, όπως είναι το erga omnes (ένα όνομα για όλες τις χρήσεις) ή η άρνηση της γλώσσας ή του έθνους (ως μακεδονικό), δήλωσε ο πρωθυπουργός των Σκοπίων, μετά τη συνάντησή του με τον γ.γ. του ΟΗΕ.

Τις προσεχείς εβδομάδες αναμένεται συνάντηση του Μάθιου Νίμιτς στη Νέα Υόρκη με τους δύο εκπροσώπους των δύο πλευρών, Ζόραν Γιολέφσκι και Αδαμάντιο Βασιλάκη και να καθοριστεί η πρωτοβουλία του Μπαν Κι-μουν στην εντατικοποίηση των συνομιλιών, γράφει η εφημερίδα Dnevnik των Σκοπίων.

echedoros-a.gr
Διαβάστε περισσότερα » »

Η σιωπή είναι Χρυσός.

Δεν θελω να μιλήσω αυτή τη φορά για τίποτα άλλο παρά τον χρυσό, τον φυσικό χρυσό, το μέταλλο.
Μετά από πολύ προσωπική μου έρευνα και καθημερινή ενημέρωση, έχω καταλήξει στο εξής συμπέρασμα και την εξής πρόταση. Προκαλώ την αντίδραση όσων καταρχήν έχουν την όρεξη να αντιδράσουν, να διαβάσουν το κείμενο αυτό και έχουν μια εμπεριστατομένη άποψη περί του θέματος.
Η τιμή του χρυσού αυτήν την στιγμή χειραγωγείται μανιωδώς παγκοσμίως. Από πού; από τις λεγόμενες αγορές. Ποιές είναι αυτές οι αγορές; η αγορά της οικογένεις Rothchild. Τον τελευταίο καιρό λοιπόν γίνονται συνεχόμενες προσπάθειες για να υποβαθμιστεί η τιμή του χρυσού, να μην αυξάνεται η αξία του και απο την κυβέρνηση της Αμερικής και από το Federal Reserve.
Διότι άν όντως μπεί ένα όριο στην ανοδική τάση του χρυσού, αυτό κάνει το δολάριο να φαίνεται καλύτερο, ποιό υγιές, ποιο όμορφο, περισσότερο προσελκύσιμο, σταθερό και άξιο για να παραμένει σαν το παγκόσμιο αποθεματικό νόμισμα. Ο χρυσός όμως είναι το θερμόμετρο της παγκόσμιας οικονομίας. Όσο ποιό ψηλά είναι η θερμοκρασία τόσο ποιό άρρωστος είναι ο οργανισμός. Όσο ποιό χαμηλή είναι η τιμή του τόσο ποιό σταθερή θεωρείται η οικονομία. Ο χρυσός είναι ο μοναδικός φυσικός ανταγωνιστής του δολαρίου αυτήν την στιγμή και έτσι άν κατορθώσεις να κρατήσεις την τιμή του χρυσού χαμηλά, αυτό κάνει αυτόματα το δολάριο να φαίνεται λιγότερο εύθραυστο από ότι στην πραγματικότητα είναι. Και για αυτό ουσιαστικά γίνοται αδιάκοπες προσπάθειες χειραγώγησης τα τελευταία χρόνια, για να κρατήσουν την τιμή του χρυσού από το ανεβαίνει διαρκώς και για να μην εκτίθεται το δολάριο.
Ενώ ταυτόχρονα τα μεγαλύτερα ιδρύματα του κόσμου, τράπεζες και κράτη που γνωρίζουν το τί γίνεται μετατρέπουν, αντισταθμίζουν και χρησιμοποιούν όλα τα χαρτονομισματικής μορφής αποθεματικά τους για να αγοράζουν, να παραγγείλουν, να κλέψουν και εξορύγχουν ΧΡΥΣΟ. Ξέρεις εσυ καλύτερα από αυτούς λοιπόν γιατί το κάνουν;
Αλλά αυτό ξανασυνέβει καθόλη σχεδόν την διάρκεια της δεκαετίας του 60’, που τελικά το 70’ όλες οι προσπάθειες είχαν πλέον αποτύχει και ο χρυσός εκτοξεύτηκε στα 800$ από τα 35$. Και είναι πολύ φανερό πλέον για μένα ότι, όπως τότε έτσι και τώρα όλες οι προσπάθειες χειραγώγησης του χρυσού των τελευταίων χρόνων έχουν αρχίσει ήδη να αποτυγχάνουν, από την στιγμή που η τιμή του χρυσού συνεχώς τα τελευταία χρόνια ανέβαινει αργά και σταθερά, με ελάχιστα καθοδικά σκαμπανευάσματα και τους τελευταίους μήνες η τιμή έχει αρχίσει να ανεβαίνει τάχυστα.
Και πότε αυτή η χειραγώγησει θα τελειώσει; Για μένα τελειώνει τώρα, αυτήν τη στιγμή. Οι τράπεζες έχουν πλέον σταματήσει να πουλάνε χρυσό και οι κεντρικές μεγάλες τράπεζες έχουν αρχίσει ήδη να αγοράζουν οι ίδιες χρυσό για να προστατέψουν τον εαυτό τους. Οι ανησυχίες για το δολάριο παγκοσμίως έχουν γίνει πάρα πολύ έντονες πλέον και σαν φυσικό υποκατάστατο το κεφάλαιο στρέφεται στον χρυσό. Δέν υπάρχουν πλέον ασφαλή νομίσματα για να κρατάει κάποιος το κεφάλαιο του. Το 70’ και το 90’ μπορούσαμε να αγοράσουμε το γερμανικό μάρκο ή το ελβετικό φράγκο, τώρα δέν υπάρχει μάρκο και το ελβετικό φράγκο είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με το ευρώ για πολλούς πρακτικούς λόγους. Έτσι άν το δολάριο χάσει αξία και το ευρώ θα χάσει αξία, αφού και το ίδιο το ευρώ είχε από την γέννησή του και ακόμα έχει στο αποθεματικό του, τεράστια ποσά δολαρίων λόγω ασφαλείας. Πρίν 11 χρόνια το δολάριο ήταν πολύ ισχυρό, έτσι άν το δολάριο καταρρεύσει κατά μιά πάρα πολύ μεγάλη πιθανότητα και το ευρώ θα καταρρεύσει μαζί του. Για αυτό το μόνο ασφαλές καταφύγιο θεωρείται ο χρυσός, το ασήμι και όλα τα παράγωγα.
Για μένα εάν δέν είχαν γίνει όλες οι αυτές οι προσπάθειες ελέγχου και περιορισμού της τιμής των πολύτιμων μετάλλων, η δίκαιη τιμή που θα έπρεπε ο χρυσός να έχει τώρα και χωρίς καμία υπερβολή, είναι η διπλή, τουλάχιστον η διπλάσια από ότι είναι τώρα, λόγω της τρέχουσας τιμής που η πλατίνα συναλλάσεται τώρα και λόγω του ότι ο χρυσός συνήθως έχει premium στην τιμή της πλατίνας. Η πρόβλεψη μου είναι ότι ο χρυσός θα φτάσει στις 7000 με 8000 χιλιάδες δολάρια περίπου η ουγγιά κάποια στιγμή μεταξύ του 2013 με 2015.
Με το άκουσμα κάποιου γεγονότος λοιπόν όπως πόλεμος, κατάρρευση τράπεζας/ζων, εκλογών, διακοπής δανειοδότησης κάποιου κράτους π.χ. Ελλάδα, τρομοκρατικού χτυπήματος, κούρεμα καταθέσεων και κτλ, τα νομίσματα καταρρεύουν ο κόσμος τρέχει και δεν προλαβαίνει να προστατευτεύσει περιουσίεε, επενδύσεις και καταθέσεις και αυτόματα ο χρυσός, το πετρέλαιο, το καλαμπόκι, το ρύζι και όλα τα παράγωγα εκτοξεύονται.
Αυτό που ουσιαστικά ισχυρίζομαι είναι ότι η ιστορία επαναλαμβάνεται. Το 2003 ο χρυσός κόστιζε γύρω στα 353 $ και εκείνη την εποχή χρειαζόμασταν 10$ για να αγοράσουμε το ίδιο πράγμα που το 1971 χρειαζόμασταν ένα δολάριο. Στην δεκαετία του εβδομήνατα ο χρυσός πήγε απο 35$ η ουγγιά στα 800$, έτσι και τώρα ο χρυσός από τα 353$ το 2003 μπορεί να πάει στα 8000$ το 2015. Με ταχύτερους ρυθμούς ναι μέν αλλά με το ίδιο ποσοστό αύξησης δε. Και λόγω του ότι ο χρυσός μπαίνει ουσιαστικά τώρα στο δεύτερο στάδιο της παγκόσμιας αγοράς του, bull market, θα δούμε πολύ πιό ταχύς ρυθμούς ανατίμησης του.
Συνεχώς τυπώνονται νέοι πακτωλοί χαρτονομισμάτων, κάτι που στο τέλος καταστρέφει το εκάστοτε νόμισμα και αυτό ακριβώς συμβαίνει τώρα στο δολάριο και το ευρώ. Παράγεται ένα προιόν σε υπερβολικά ποσά με αποτέλεσμα το συγκεκριμένο προιόν να χάνει τελικά την αξία του από την υπερπληθώρα του, έτσι και στην προκειμένη περίπτωση τυπώνεταί υπερβολικό χαρτί με μορφή χρήματος, με φυσικό επακόλουθο ο κόσμος να αρχίσει καταλαβαίνει ότι εάν τυπώνεις αδιάκοπα χάρτινο χρήμα και προβαίνεις διαρκώς σε κινήσεις όπως μνημόνια, σε quantitative easing, σε ορισμό ορίων δανειοδοτήσεων κρατών και κτλ, τα οποία όλα αυτά είναι ουσιαστικά ένας άλλος έξυπνος τρόπος για να πείς και άλλη εκτύπωση χαρτονομισμάτων, τελικά το νόμισμα θα καταστραφεί από την υπερετροφοδότηση και θα καταρεύσει. Έτσι για να προστατευτείς χρειάζεται να στραφείς στον χρυσό. Η πραγματικότητα αυτήν τη στιγμή είναι ότι υπάρχει υπερβολικό χαρτι σε μορφή χρήματος και πολύ λίγος χρυσός. Και χρειάζεται πλέον πολύ μικρή ακόμα ποσότητα χαρτονομίσματος να εκτυπωθεί ώστε να επιφέρει στην αξία του χρυσού αυτές τις μεγάλες και απότομες ανοδικές αλλαγές που εγώ ισχυρίζομαι.
Όπως έγινε και στην δεκαετία του 70’, η ουγγιά από 35$ εκτινάχθηκε στα 200$ μέσα σε τρία χρόνια, έτσι και τώρα προβλέπω ότι ο χρυσός από τα 1400$ θα πάει τουλάχιστον στις 2500$ με 3000$, μέσα σε δύο χρόνια το πολύ, μέχρι που θα φτάσει στο δυσθεώρατο επίπεδο των 8000$ μέχρι το 2015. Έτσι θα δούμε πολύ γρήγορες αλλαγές στην αξία του χρυσού στα επόμενα χρόνια, γιατι όλος αυτός ο κόσμος που καταλαβαίνει και αντιλαμβάνεται ότι ο χρυσός είναι ακέραιο χρήμα και θέλει να προστατευθεί, θα αρχίσει να αγοράζει απλά χρυσό.
Αυτή την στιγμή μόνο λίγος κόσμος ακόμα αντιλαμβάνεται την κατάσταση αυτή, γιατί είναι καταρχήν πολύ λίγοι αυτοί που έχουν πολύ χρήμα και θέλουν να προστατευθούν και κατά δεύτερον οι υπόλοιποι τώρα άρχισαν να περικόπτουν τις πολυτέλειες τους και άλλοι ακόμα επίσης προσπαθούν να οργανώσουν τις καλοκαιρινές διακοπές τους. Οι άνθρωποι όμως όσο βλέπουν και θα συνεχίσουν να βλέπουν στο μέλλον την αξία του χρυσού να ανεβαίνει, ενστικτωδώς θα καταλαβαίνουν ότι κάτι παέι στραβά με το νομισματικό σύστημα γενικότερα και το ένστικτο της επιβίωσης τους θα τους τυρανναέι ολοένα και περισσότερο το μυαλό. Και έτσι θα αρχίσουν ένας ένας να ενημερώνεται, να μαθαίνει και να αναζητάει εναλλακτικούς τρόπους διαφύλαξης και επιβίωσης. Και τότε θα δούν ότι ο χρυσός έιναι ένα ασφαλές νόμισμα για να αποταμιεύεις, για να κρατάς και να συσσωρεύεις. Και φυσικά αυτό από μόνο του θα αυξήσει την ζήτηση του χρυσού, θα μειώσει την ζήτηση του συμβατικού χαρτονομίσματος και το αποτέλεσμα θα είναι η αξία του χρυσού να αυξηθεί ακόμα περισσότερο.
Σε εκείνη την φάση λοιπόν, υπάρχει ο κίνδυνος η αγορά του χρυσού να απαγορευτεί ακόμα και να δημευτεί, όπως είχε γίνει στην Αμερική το 1933. Είχε απαγορευτεί τότε ναι μέν η αγορά χρυσού, αλλά όχι και για τους Αμερικάνους πολίτες εκτός Αμερικής. Έτσι είναι πολύ πιθανό να απαγορευτεί και τώρα ή σε λίγο καιρό , οπότε μαθαίνοντας από το παρελθόν, αυτό που μπορούμε να κάνουμε είναι να προβούμε σε κινήσεις δημογραφικής διαφοροποίησης. Δηλαδή να κάνουμε αυτό που κάνουν και τώρα αυτοί που έχουν χρήματα, να κρατάμε τον χρυσό μας σε διαφορετικές χώρες με διαφορετικές πολιτικές και φορολογικούς κανόνες από την Ελλάδα, εκτός Ελλάδας. Έτσι θα κατορθώσουμε να προστατευτούμε περαιτέρω και να μετριάσουμε το ρίσκο της δήμευσης του χρυσού μας, το οποίο θα θεωρείται τότε το ποιο σταθερό υπόβαθρο της οποιαδήποτε περιουσίας μας.
Είναι η πιθανότητα να απαγορευτεί αλλά ακόμα και να δημευτεί η ιδιοκτησία χρυσού υψηλή; Χρυσός στις 8000$ σημαίνει ουσιαστικά κατάρρευση της τρέχοντως νομισματικού και της τραπεζικού συστήματος, χάος, πολύ πιθανό αναρχία, αδίεξοδο πολιτικό και ανικανότητα να βρεθεί μια οποιαδήποτε πλέον λύση ή διέξοδο σε αυτά τα πολλαπλά ταυτόχρονα προβλήματα.
Εκτός του ότι έχουμε την εναλλακτική που ανέφερα πιο πάνω, προσωπικα δεν νομίζω να φτάσουμε τελικά στην δήμευση του χρυσού, αυτό που βλέπω είναι να γίνονται ολοένα και περισσότερες και μεγαλύτερες προσπάθειες χειραγώγησης της αξίας του χρυσού. Με το συνεχές QE3 που εφαρμόζει τώρα το Federal Reserve στην Αμερική και τα νέα υποτίθεται βελτιωμένα και ποιό αποτελεσματικά προγράμματα στήριξης των piigs countries στην Ευρώπη από την Ευρωπαική Κοινότητα, θα δούμε μεγαλύτερους ελέγχους κεφαλαίων από ξένες χώρες, μικρότερο έλεγχο της ιδίας χώρας για την οικονομία της, οι οποίες θα αρχίσουν να αποτρέπουν την νέα εισροή δολαρίων στην Αμερική ή ευρώ στην Ελλάδα, προκειμένου η χώρα να συνετιστεί και να νοικοκυρευτεί και έτσι θα δημιουργηθούν μεγαλύτερες τάσεις διεθνούς εμπορίου και θα πραγματοποιούνται ολοένα και μεγαλύτερες προσπάθειες για σταθερότητα των νομισμάτων, μέσω του εμπορίου και ο έλεγχος του κεφαλαίου θα εντείνεται διαρκώς.
Έτσι χρυσός μέσω αυτών των πιο εντατικών και συντονισμένων παγκοσμιοποιειμένων προσπαθειών διάσωσης ουσιαστικά του εκάστοτε νομίσματος, θα επηρεαστεί λίγο, δηλαδη παραμένει παροδικά σε μικρή μόνο ανοδική πορεία, όπως γίνεται τώρα, χωρίς να εκτίθεται ούτε το δολάριο, ούτε και το ευρώ. Όταν ο χρυσός αντιδράσει βέβαια θα είναι σε μια πολύ σύσντομη ημερομηνία και σε μια τιμή πολύ μεγαλύτερη από ότι είναι τώρα. Πρώτα θα φτάσουμε σχετικά αργά στις 2500$ και μετά απότομα στις 8000$ περίπου. Μόνο στο άκουσμα πολέμου με την Συρία ο χρυσός εκτοξεύτηκε παροδικά και ξαναχειραγωγείται τώρα με νύχια και με δόντια.
Επίσης οι άνθρωποι που πραγματικά καταλαβαίνουν την συμπεριφορά των αγορών και ειδικότερα του χρυσού είναι κατά την γνώμη μου πολύ λίγοι αυτή την στιγμη. Πολλοί ναι μεν μυρίζονται, ακούνε και διαισθάνονται αυτήν την κατάσταση αλλά δεν αντιδρούν δε, τουλάχιστον όχι ακόμα. Δεν είναι όμως μακριά η στιγμή που ο χρυσός θα είναι το κεντρικό θέμα των οικονομικών συζητήσεων όλων μας. Αλλά θα χρειαστει για τις αγορές και για τον κόσμο τον ίδιο και άλλο χρόνο και αρκετά μεγαλύτερη τιμή χρυσού από ότι είναι τώρα. Μιλάμε για μια αναδυόμενη κατάσταση η οποία πλησιάζει γοργά αλλά δεν την ακούμε γιατί απλά δεν ακούμε καλά το ενστικτό μας που μας μιλά. Θέλουμε κακώς και άλλα επιχειρήματα για να πιστούμε.
Πολλοί θα σκέφτεστε τώρα οκ, ψιλόπείστικα για την πορεία του χρυσού, ότι όλα αυτά μπορεί να γίνουν, η αξία του όμως είναι ήδη σε ρεκόρ επίπεδα και εγώ δεν κατέχω ούτε κατείχα ποτέ χρυσό και ούτε έχω και χρήματα για να αγοράσω.
Η απάντηση μου είναι πολύ απλή. Κάθε μήνα, κάθε δίμηνο ή όποτε ο προυπολογισμός το ψιλοεπιτρέπει λοιπόν, κρατήστε κάποια χρήματα και αγοράστε λίγο χρυσό, όσο μπορείτε, ένα νόμισμα; μια ουγγιά; μισή ουγγιά; κάτι. Όσο συγκεντώνεται χρυσό είναι σαν να συγκεντρώνεται έγκυρα χρήματα και συντηρείτε μια κάποια μελλοντικη υπερπολύτιμη αγοραστική δύναμη. Μην σκέφτεστε ήδη ότι η αξία του είναι ήδη πολύ ψηλά, παρόλο την μεγάλη αξία σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια, αυτό που είναι πιο σημαντικό είναι να σκεφτείτε ποιά είναι η πραγματική αξία και χρησιμότητα του. Ακούστε το ένστικτο σας και μιμηθείτε τους προγόνους μας. Και αυτοί αυτό δεν κάν ανά τους αιώνας των αιώνων; Ο χρυσός με αυτήν την αξία που έχει τώρα είναι υπερβολικά υποτιμημένος για αυτό θεωρείται ακόμα μοναδική ευκαιρία αγοράς.
Ο χρυσός επίσης είναι το μοναδικό μέσω συνδιαλαγής που δεν βασίζεται σε κάποια υπόσχεση κάποιου πολιτικάντη. Και όσο η οικονομική κρίση συνεχίζει και βαθαίνει, το να αποφέυγουμε τις υποσχέσεις κάποιων τουλάχιστον άσχετων για μένα, είναι ένας από τους λίγους τρόπους που έχουμε για να προστατέψουμε την περιουσία μας, μόνο και μόνο για αυτό.
Επίσης πιστεύω ακράδαντα ότι οι πιθανότητες για υπερπληθωρισμό είναι στο 1000%, μέσω ενός οικονομικού κράχ και ο λόγος είναι απλά ότι η Αμερική ξοδεύει πολλα χρήματα, αναγκαζοντας την να δανειστεί για να συντηρηθεί και χρειάζεται να δανειστεί τώρα παραπάνω χρήματα από ότι οι αγορές είναι διατεθιμένες να δανείσουν, έτσι η κυβέρνηση στρέφεται στην κεντρική τράπεζα, η οποία αγοράζει το κυβερνητικό χρέος και το μετρέπει σε νόμισμα εκτυπώνοντας περισσότερο νόμισμα. Και αυτή εν ολίγης είναι η by the book διαδικασία η οποία οδηγεί στον υπερπληθωρισμό. Η Αμερική έχει βαφτίσει βέβαια αυτήν τη διαδικασία με ένα όμορφο όνομα αυτήν τη στιγμή και την έχει ονομάσει quantitative easing, QE, σε μετάφραση ποσοτική χαλάρωση του χρέους, η πραγματικότητα είναι όμως ότι QE σημαίνει εκτυπώνω και άλλα χρήματα, εκτυπώνω χρήματα στο σημειο του υπερπληθωρισμού. Νομίζω ότι είμαστε πολύ κοντά σε αυτό το στάδιο λοιπόν και δεν εννοώ χρόνια, εννοώ ότι είναι θέμα μηνών ή ακόμα και εβδομάδων.
Για αυτό σπεύσατε. Σπεύσατε όσο είναι ακόμα καιρός. Σπεύσατε τουλάχιστον για ενημέρωση επί του θέματος γιατί έχω την εντύπωση ότι όσο θα παιρνάν οι μέρες και θα παρακολουθούμε γεγονότα στην τηλεόραση και στο ίντερνετ, δυστυχώς θα επιβεβαιώνομαι.

Παπαδόπουλος Βασίλης 
katohika
Διαβάστε περισσότερα » »

Ιταλία: Παραιτήθηκαν όλοι οι υπουργοί του κόμματος του Μπερλουσκόνι

Καταρρέει η κυβέρνηση συνεργασίας στην Ιταλία, καθώς παραιτήθηκαν οι πέντε υπουργοί του κόμματος του Σίλβιο Μπερλουσκόνι
Στα πρόθυρα κατάρρευσης βρίσκεται η κυβέρνηση συνεργασίας του πρωθυπουργού Ενρίκο Λέτα στην Ιταλία, καθώς οι πέντε υπουργοί του κόμματος του Σίλβιο Μπερλουσκόνι αποφάσισαν να παραιτηθούν με αφορμή προγραμματισμένη αύξηση του ΦΠΑ.
Αυτό ανακοίνωσε ο αντιπρόεδρος της ιταλικής κυβέρνησης Αντζελίνο Αλφάνο μέσω της εκπροσώπου του το Σάββατο (28/09), μία μέρα μετά την εσπευσμένη επιστροφή του Λέτα από τη Νέα Υόρκη προκειμένου να αποτρέψει την κατάρρευση της συμμαχίας.
Να θυμίσουμε ότι πριν λίγες μέρες ο Μπερλουσκόνι ζήτησε από τους βουλευτές του να παραιτηθούν σε περίπτωση αποπομπής του από τη Γερουσία λόγω της πρόσφατης καταδίκης του για φορολογική απάτη.

Ανθή Κουτσουμπού
news247
Διαβάστε περισσότερα » »

Τι καιρό θα κάνει το χειμώνα στην Ελλάδα σύμφωνα με τους επιστήμονες, τα ημερομήνια και τα... πουλιά.

Διφορούμενες είναι οι απόψεις για τον καιρό που θα κάνει το χειμώνα στην Ελλάδα. Από τη μια πλευρά οι επιστημονες μιλούν για έναν ζεστό και ξηρό χειμώνα με λίγες βροχές και από την άλλοι οι... λαϊκοί μετερολόγοι μιλούν για ένα βαρύ και πρόωρο χειμώνα.
Ειδικά αυτή την εποχή, με την έλευση του φθινοπώρου, τα καιρικά ... σενάρια δίνουν και παίρνουν με τους λαϊκούς μετεωρολόγους να ερμηνεύουν τα «ημερομήνια», τους ορνιθολόγους να παρατηρούν την έλευση των πουλιών και τους επιστήμονες να δίνουν τις δικές τους προβλέψεις χρησιμοποιώντας στοιχεία από προγνωστικά μοντέλα μακροπρόθεσμης πρόβλεψης.


Ηπιος και ξηρός χειμώνας λένε οι επιστήμονες

Για έναν σχετικά ήπιο χειμώνα, χωρίς παρατεταμένα διαστήματα με κρύο, κάνει λόγο ο διδάκτωρ Μετεωρολογίας του Κέντρου Μετεωρολογικών Εφαρμογών ΕΛΓΑ Μιχάλης Σιούτας.
«Φυσικά, οι προβλέψεις που γίνονται και αφορούν τους επόμενους δύο μήνες, δεν έχουν την ακρίβεια των καθημερινών προβλέψεων» ξεκαθαρίζει, μιλώντας στο ΑΠΕ - ΜΠΕ, ο κ. Σιούτας. Πάντως, από τα μέχρι τώρα στοιχεία από διεθνή ερευνητικά κέντρα που συλλέγουν και αξιοποιούν οι Ελληνες επιστήμονες, προκύπτει ότι τον Οκτώβριο η θερμοκρασία αναμένεται να κινηθεί στα κανονικά για την εποχή επίπεδα και ίσως λίγο πιο πάνω. «Ισως να είναι πιο ζεστός αλλά σχετικά ξηρός, με λιγότερες δηλαδή βροχές» λέει ο κ. Σιούτας.
Για τον Νοέμβριο, η θερμοκρασία αναμένεται να κυμανθεί λίγο κάτω από τα κανονικά, με αυξημένες βροχοπτώσεις και χαμηλότερη θερμοκρασία από τον μέσο όρο.
«Τα τωρινά, λοιπόν, στοιχεία δείχνουν ότι δεν θα έχουμε βαρυχειμωνιά χωρίς, ωστόσο, αυτό να σημαίνει δεν θα έχουμε διακυμάνσεις στη θερμοκρασία» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Βαρύ και πρόωρο χειμώνα βλέπουν τα ημερομήνια

Αντίθετα, τα «ημερομήνια» της λαϊκής μετεωρολογίας προμηνύουν έναν βαρύ και πρόωρο χειμώνα, αντλώντας δεδομένα από τον καιρό του Αυγούστου. Συγκεκριμένα, άνθρωποι κυρίως της υπαίθρου, προκειμένου να κάνουν τις προγνώσεις τους, παρατηρούν τον καιρό από την 1η έως και την 12η Αυγούστου, ενώ άλλοι ξεκινούν από τις 14 έως και τις 25 Αυγούστου, προσέχοντας τις καιρικές συνθήκες ολόκληρου του εικοσιτετράωρου. Παρατηρούν, δηλαδή, για 12 μέρες τις καιρικές συνθήκες και προβλέπουν τον καιρό για τους επόμενους 12 μήνες.

Αργεί προς το παρόν ο χειμώνς λένε οι ορνθολόγοι

«Γλάροι στη στεριά, φουρτούνα στο πέλαγος» πιστεύουν, από την άλλη, οι κάτοικοι σχεδόν όλων των νησιών, που θεωρούν ότι τα τα πουλιά μπορεί να προδηλώνουν τα καιρικά φαινόμενα.
Σύμφωνα, άλλωστε, με τον βιολόγο, συνεργάτη της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρίας Γρηγόρη Τσούνη, τα πουλιά, κατά την αρχαιότητα, ήταν οι εντολοδόχοι και οι ερμηνευτές των θείων βουλών, καθώς είχαν την ιδιότητα να βρίσκονται πιο ψηλά από τους ανθρώπους - κοντά στους θεούς.
«Με τις κινήσεις των πουλιών μπορούμε να καταλάβουμε τις άμεσες καιρικές μεταβολές, όχι φυσικά να προβλέψουμε τις συνθήκες του επόμενου μήνα» διευκρινίζει στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο κ.Τσούνης.
«Για παράδειγμα, αν δούμε πουλιά όπως βαρβακίνες, να 'κατεβαίνουν' από τη Βόρεια Ευρώπη προς τα κάτω, καταλαβαίνουμε ότι ο καιρός είναι ψυχρός. Ο κοκκινολαίμης, που τον ακούμε να κελαηδάει ακόμα και μέσα σε αστικές νησίδες πρασίνου, όταν αρχίζει να προσεγγίζει τον άνθρωπο προκειμένου να βρει τροφή, ξέρουμε ότι κάτι αλλάζει στον καιρό. Πάντως, μέχρι στιγμής, δεν έχω δει κοκκινολαίμηδες να μας πλησιάζουν άρα ο χειμώνας ακόμα ... αργεί" εξηγεί ο κ.Τσούνης.
Και για όσους έχουν την ατυχία να βρεθούν απροετοίμαστοι στη ... βροχή, ο κ. Τσούνης συμβουλεύει να κοιτούν απλώς τα πουλιά, τα οποία, όταν ετοιμάζεται να βρέξει, επιλέγουν να μην πετάνε ψηλά λόγω του χαμηλού βαρομετρικού!
(ΑΠΕ-ΜΠΕ)
 
Διαβάστε περισσότερα » »

"Παράνομες οι διώξεις κατά των βουλευτών της Χρυσής Αυγής" Είπε ... και τον έκοψαν στον αέρα ! - ΒΙΝΤΕΟ

ΑΝ ΚΑΙ «ΑΡΙΣΤΕΡΟΣ» ΤΑ ΕΙΠΕ ΣΤΑ ΙΣΙΑ… ΚΑΙ ΤΟΝ ΚΟΨΑΝΕ ΣΤΟΝ ΑΕΡΑ…
"Παράνομες οι διώξεις κατά των βουλευτών της Χρυσής Αυγής"

Ο γνωστός ποινικολόγος δίνει νέα τροπή στην υπόθεση αφού με παρέμβαση του στο δελτίο του
ΑΝΤ1 και αφού πρώτα τόνισε οτι είναι Αριστερός, αποκάλυψε οτι δεν στέκουν νομικά οι διώξεις κατά του Γ.Γ. και των βουλευτών της Χρυσής Αυγής για σύσταση "εγκληματικής οργάνωσης". Όταν μάλιστα προσπάθησε να επιχειρηματολογήσει τον κόψανε λίγο βιαστικά... στον αέρα!

Δείτε το VIDEO...


http://www.makeleio.gr/
triklopodia
Διαβάστε περισσότερα » »

Η αλήθεια πίσω από το timing της σύλληψης των ακροδεξιών "αδερφών" ΝΔούλας: ΕΡΧΕΤΑΙ ΝΕΑ ΣΦΑΓΗ ΣΤΙΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΚΑΙ ΝΕΑ ΜΕΤΡΑ - Ναυάγιο με την τρόικα

Τα δις των Ασφαλιστικών Ταμείων, σε ποιών πολιτικών και διαχειριστών τις τσέπες πήγαν;

«Βόμβα» έτοιμη να εκραγεί είναι τα ασφαλιστικά ταμεία, με την τρόικα να ζητά μέτρα, για να καλυφθεί η «μαύρη τρύπα».

Η χθεσινή συνάντηση των δανειστών με τον υπουργό Εργασίας Γιάννη Βρούτση ακυρώθηκε αιφνιδιαστικά,(κάτι που, αν δεν είχε προγραμματιστεί το σόου με τους ελεγχόμενους από τη μνημονιακή χουντάρα νεοναζιστές, θα αποτελούσε ΠΡΩΤΗ ΕΙΔΗΣΗ ενέχοντας τις προσήκουσες διαστάσεις του επερχόμενου αδιεξόδου) ενώ αναζητείται τρόπος να αντιμετωπιστεί το χρηματοδοτικό κενό.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δανειστές είναι ιδιαίτερα προβληματισμένοι για τα οικονομικά των ταμείων, αλλά και για το ότι μία σειρά μνημονιακών μέτρων δεν έχουν εφαρμοστεί (π.χ. εισφορά στον τζίρο των επιχειρήσεων).

Μεγάλο «αγκάθι» αποτελεί η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος που πρέπει να εφαρμοστεί στα ταμεία από το 2014. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως όπου υπάρχει «μαύρη τρύπα», θα κόβονται αυτομάτως επικουρικές συντάξεις και εφάπαξ (με τις περικοπές να εκτιμάται πως θα είναι 20% κατά μέσο όρο).

Ειδικοί στην κοινωνική ασφάλιση εκτιμούν πως το έλλειμμα στα ταμεία κύριας ασφάλισης είναι 1,2 δισ. ευρώ (και μαζί με τον ΕΟΠΥΥ φθάνει τα 2 δισ. ευρώ). Στο ποσό αυτό πρέπει να προστεθούν 200 εκατ. ευρώ από το έλλειμμα στα επικουρικά ταμεία, ενώ στο «κόκκινο» είναι και το Ταμείο Πρόνοιας (εφάπαξ) του Δημοσίου.

Φέτος, το οικονομικό κενό καλύπτεται από το ειδικό αποθεματικό που υπάρχει γι΄ αυτό το σκοπό (το υπουργείο επισημαίνει πως δεν θα υπάρξει ταμειακό πρόβλημα). Ωστόσο, το μεγάλο πρόβλημα θα υπάρξει το 2014, καθώς η μείωση της κρατικής χρηματοδότησης και η υποχώρηση των εσόδων θα οδηγήσει σε «μαύρη τρύπα» 1,8 δισεκατομμυρίου.

Τα μηνύματα από το μέτωπο των εσόδων είναι ιδιαιτέρως ανησυχητικά (υποχώρηση κατά 13%), ενώ φαίνεται πως δεν περπατά η ρύθμιση των οφειλών. Με βάση τα τελευταία στοιχεία, από τους 700.000 με 800.000 οφειλέτες, μόλις 26.000 έχουν υποβάλει αίτηση ρύθμισης των χρεών.

Σύμφωνα με ειδικούς στην κοινωνική ασφάλιση, αν την επόμενη χρονιά, δεν καλυφθεί το κενό, θα υπάρξουν νέες περικοπές στα ταμεία κύριας ασφάλισης κατά 8% με 10%.Κυρίως, απειλούνται οι ασφαλισμένοι στον ΟΑΕΕ, αλλά και όσοι καλύπτονται από τα ειδικά ταμεία (όπου η μείωση των εισφορών θα συμπαρασύρει και τις παροχές).

Τα τρία «μέτωπα» που έχουν ανοίξει στο ασφαλιστικό είναι τα εξής:

- Μείωση των εργοδοτικών εισφορών κατά 3,9 ποσοστιαίες μονάδες μέχρι το 2016.
- Εφαρμογή εισφοράς 2 τοις χιλίοις επί του τζίρου των επιχειρήσεων.
- Εφαρμογή ρήτρας μηδενικού ελλείμματος στα ταμεία επικουρικής ασφάλισης και πρόνοιας.

Σ'όλα αυτά θα πρέπει να προστεθούν οι μη επισημοποιημένες αλλά σίγουρα οριστικοποιημένες αποφάσεις των τροϊκανών αφεντικών τους σχετικά - με την είσπραξη του νέου μονιμοποιημένου χαρατσιού ως "Ενιαίου Φόρου Ακινήτων" - η απελευθέρωση στη μίσθωση των ακινήτων - η απελευθέρωση των απολύσεων, ενώ ακόμα δεν έχουν καν απασφαλίσει οι βραδυφλεγείς βόμβες όπως - η απελευθέρωση των πλειστηριασμών της πρώτης κατοικίας, - οι χιλιάδες απολύσεις ή και το λουκέτο στις αμυντικές βιομηχανίες και - δεν έχει τεθεί το ζήτημα των επιβεβλημένων "brand-new" μέτρων τόσο για το 2014 όσο και για αργότερα.

Κι όλα αυτά μόνο όσον αφορά τις υποχρεώσεις που απορρέουν από τα έως τώρα ψηφισμένα Μνημόνια (ΧΩΡΙΑ ΟΙ ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΜΝΗΜΟΝΙΟΥ ΠΟΥ ΘΑ ΤΕΘΕΙ ΑΡΓΟΤΕΡΑ, για το οποίο και αναρωτιόμαστε τι άλλο θα σκαρφιστεί η μνημονιόδουλη χουντάρα έχοντας "κάψει" ήδη το χαρτί των ελεγχόμενων από την ίδια νεοναζιστών: ίσως τότε "επιστρατευτούν" οι τμηματικές παραιτήσεις των τελευταίων από τις βουλευτικές τους θέσεις, αν δεν έχουν παρεμβληθεί ενδιάμεσα γενικές βουλευτικές εκλογές).


Αδιέξοδα και εκβιασμούς για τα...ήδη υπογεγραμένα εφευρίσκει ο ημερήσιος τύπος...καθώς και το καθεστώς των Αθηνών...
triklopodia
Διαβάστε περισσότερα » »

Βουλγαρία: Αύξηση στον κατώτατο μισθό από την 1η Ιανουαρίου

Ο κατώτατος μισθός στη Βουλγαρία θα ανέρχεται στα 340 λέβα  ή 173 ευρώ, από την 1η Ιανουαρίου 2013.


Το παραπάνω ανέφερε ο υπουργός Οικονομίας Πέταρ Τσομπάνοφ. Σύμφωνα με τον ίδιο  ο προϋπολογισμός και η οικονομία δεν μπορούν να αντέξουν σε αύξηση των μισθών πέρα από τα 340 λέβα, αλλά το θέμα βρίσκεται προς συζήτηση.

Σύμφωνα με τον Βούλγαρο υπουργό ο κατώτατος μισθός αυξάνεται από τα 310 λέβα στα 340 τονίζοντας ότι η κυβέρνηση προσπαθεί να μειώσει το έλλειμμα στο προϋπολογισμό από το τρέχον έτος, αλλά δεν προτίθεται αυτή η τάση να γίνει εμμονή.

Ο υπουργός Οικονομικών είπε ότι η ζήτηση για τη μείωση του ελλείμματος συνδέεται με μια σειρά ευρωπαϊκών και εθνικών κανόνων και περιορισμών και ότι το επόμενο έτος αναμένεται να τεθούν σε ισχύ νέοι δημοσιονομικοί κανόνες στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

echedoros-a.gr
Διαβάστε περισσότερα » »

Γκρούεφσκι στον ΟΗΕ: “Ο λαός των Σκοπίων δεν θα δεχθεί ποτέ να μετονομαστεί”

«Ο λαός μας δεν θα δεχθεί ποτέ εκ νέου να μετονομασθεί και αν αυτό το ζήτημα δεν μπορεί να επιλυθεί τώρα, αν και μας αφορά, θα το αφήσουμε στη συνέχεια στην νέα γενιά, η οποία υπό άλλες συνθήκες θα είναι σε θέση να το λύσει», δήλωσε ο πρωθυπουργός των Σκοπίων, Νίκολα Γκρούεφσκι,  στην ομιλία του ενώπιον της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.


«Εγώ, προσωπικά, πιστεύω ότι δεν πρέπει να αφήσουμε καυτά θέματα για τις μελλοντικές γενιές, αλλά πρέπει να ενωθούμε για να βρούμε λύσεις και να συγκεντρώσουμε τις δυνάμεις για την εξασφάλιση της ευημερίας για το κράτος και την περιοχή» δήλωσε ο Γκρούεφσκι.

Είπε ότι τα Σκόπια, βάσει του διεθνούς δικαίου έχουν το δικαίωμα να αυτο-προσδιορίσουν την ταυτότητά τους ως ‘μακεδονική’.

Ο Γκρούεφσκι έδωσε παραδείγματα από τη διένεξη Σερβίας –Κοσσυφοπεδίου και Κροατίας- Σλοβενίας, όπου σε υψηλό επίπεδο εκπροσώπησης ξεπέρασαν τις προκλήσεις, «αυτά είναι καλά παραδείγματα για να βρούμε μια λύση».

Κάλεσε, μάλιστα, όλους τους παρόντες στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ να συμμετάσχουν άμεσα ώστε να βρεθεί μια κοινή λύση, σημειώνει το δημοσίευμα.

echedoros-a.gr
Διαβάστε περισσότερα » »

Τα σχέδια της CIA για τη δημιουργία του Σκοπιανού Κράτους

«Η αναγνώριση των Σκοπίων από τις ΗΠΑ, εξασφαλίζει την ύπαρξη του κρατιδίου»

Σεπτέμβριος 28, 2013.

Σε ένα από τα έγγραφα της CIAφέρεται ως σοβαρή απειλή για το Σκοπιανό Κράτος η ενδεχόμενη εξέγερση του Κοσσυφοπεδίου (στη δεκαετία του ’90).

Σύμφωνα με τα στοιχεία της αμερικανικής Κεντρικής Υπηρεσίας Πληροφοριών – CIA που κυκλοφόρησαν αυτές τις ημέρες και αναφέρονται στους πολέμους των δυτικών Βαλκανίων, παρουσιάζεται η Ελλάδα να έχει ασκήσει πίεση στις Ηνωμένες Πολιτείες


 κατά της προσχώρησης των Σκοπίων και  της μεγαλύτερης δέσμευσής τους, αλλά οι ηγέτες των ΗΠΑ απέρριψαν αυτές τις πιέσεις καθοδηγούμενες από την επιθυμία για σταθερότητα στα Βαλκάνια.

Υπογραμμίστηκε ότι μια παρέμβαση των Σκοπίων  στο πόλεμο στο Κοσσυφοπέδιο θα υπήρχε το ενδεχόμενο να δημιουργηθεί κύμα προσφύγων προς την Ελλάδα. Αυτή η επιλογή αξιολογήθηκε από την CIA το 1995.

Τα έγγραφα αυτά δημοσιεύονται  με μια παράλληλη κοινοποίηση ότι ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπιλ Κλίντον, στις αρχές Οκτωβρίου θα παραστεί σε ένα συμπόσιο την προεδρική βιβλιοθήκη του Ροκ Λιφτ στο Αρκάνσας, όπου θα παρουσιασθούν εκατοντάδες έγγραφα από τα αρχεία της CIA.

Τα Σκόπια έχουν δευτερεύοντα ρόλο σε αυτά τα έγγραφα, αλλά τα ίδια τα έγγραφα περιέχουν ενδιαφέρουσες πληροφορίες.

Μόλις τρία αρχεία της περιόδου 1994 και 1995, από το σύνολο των αρχείων των Βαλκανίων δημοσιεύονται  από τη CIA και αναφέρονται στα Σκόπια.

Σε ένα από τα έγγραφα αυτά αναφέρεται ως σοβαρή απειλή για την υπόσταση του σκοπιανού κράτους μια ενδεχόμενη  εξέγερση στο Κοσσυφοπέδιο.

«Η  σκοπιανή κυβέρνηση της πρώην γιουγκοσλαβικής δημοκρατίας, δεν έχει κάποιο σχέδιο για το ενδεχόμενο αυτό, καθώς θεωρεί ότι η εξέγερση μπορεί να εκτροχιάσει την ειρήνη μεταξύ των Αλβανών και Σλάβων στην περιοχή των Σκοπίων. Στην απουσία σχεδίων, η αποστολή UNPROFOR θα μπορούσε να διοργανώσει μια ομάδα υποδοχής προσφύγων σε κέντρα ασύλου και συνέχεια θα μπορούσαν να επιστρέψουν. Η παρουσία της UNPROFOR, εδικά με την ισχυρή υποστήριξη των ΗΠΑ, θα ικανοποιήσει το αίτημα της Αθήνας, να μην κατέβουν οι πρόσφυγες στην Ελλάδα γιατί υπήρχε ενδεχόμενο να μεταφερθεί η σύγκρουση στην Ελλάδα», γράφει ο πράκτορας της CIA που υπογράφει ως George.

Προσθέτει ακόμη ότι η σκοπιανή κυβέρνηση θεωρείται απομονωμένη από τις συγκρούσεις των Βαλκανίων με εξαίρεση το αλβανικό πανεπιστήμιο του Τέτοβο, αλλά δεν αναμένονται μεγάλες ταραχές στο πρώην γιουγκοσλαβικό ομόσπονδο κρατίδιο.

Η CIA ακόμη συνιστά,  ότι αντί να υπάρχει η στρατιωτική παρουσία των ΗΠΑ στο Σκοπιανό Κράτος είναι προτιμότερο να ενισχυθεί με επενδύσεις και να αναγνωριστεί.

«Η μείωση της εξάρτησης στη γραμμή Βορρά-Νότο, είναι το κλειδί για την μακροπρόθεσμη ύπαρξη των Σκοπίων», αναφέρει μεταξύ άλλων το έγγραφο της CIA.

Στο έγγραφο του πράκτορα George σημειώνεται χαρακτηριστικά ότι οι ΗΠΑ θα πρέπει να βοηθήσουν πολιτικά και οικονομικά τα Σκόπια πραγματοποιώντας και βασικά έργα υποδομής, όπως είναι η κατασκευή του Διαδρόμου 8 που θα συνδέει την Αλβανία με τη Βουλγαρία, προκειμένου να εξασφαλιστεί η μακροχρόνια ύπαρξη του νοτιοσλαβικού κράτους αυτού, για το οποίο αμφιβάλλουν οι γειτονικές χώρες, σημειώνει το αλβανικό δημοσίευμα των Σκοπίων.


echedoros-a.gr
Διαβάστε περισσότερα » »