Δευτέρα 4 Ιουνίου 2012

Διαβάστε το ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ πριν πάτε να ψηφίσετε .


Γράφει ο 29-26 --
Ας κάνουμε ένα μικρό μάθημα οικονομικών γιατί μάλλον μας δουλεύουν όλους ψιλό γαζί! Βασίζονται στην γενικότερη αμάθεια και μας πουλάνε φύκια για μεταξωτές κορδέλες.

 
Για να μπούμε στην ουσία της πολιτικής που μας υπόσχονται πρέπει να γνωρίζουμε 2 βασικά και εύκολα πράγματα στην οικονομία:


1ον: ΑΕΠ: Η οικονομική δύναμη μιας χώρας μετριέται με το ΑΕΠ που θεωρείται το πιο αξιόπιστο εργαλείο για αυτό τον σκοπό. Τι είναι το ΑΕΠ; Το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν είναι το σύνολο των αγαθών και υπηρεσιών που παράγονται σε μία χώρα μέσα σε ένα έτος. Στην πρόσφατη συνάντηση των G-8 για παράδειγμα, συναντήθηκαν οι 8 πρωθυπουργοί των χωρών με το μεγαλύτερο ΑΕΠ παγκοσμίως (G-8 από το GDP-ΑΕΠ στα αγγλικά)

2ον: Τι είναι ανάπτυξη και τι ύφεση; Το ΑΕΠ που εξηγήσαμε παραπάνω είναι ένας αριθμός. Όταν το ΑΕΠ μιας χρονιάς είναι μεγαλύτερο από αυτό της προηγούμενης τότε η χώρα βρίσκεται σε ανάπτυξη. Στην αντίθετη περίπτωση βρίσκεται σε ύφεση. Το 2008 ήταν η τελευταία χρονιά που αυξήσαμε το ΑΕΠ μας (θυμίζω παράχθηκαν περισσότερα αγαθά και υπηρεσίας από το 2007). Από εκεί και πέρα το ΑΕΠ συνεχώς συρρικνώνεται. Γιατί όμως γίνεται αυτό; Πάμε στην καρδιά της έννοιας του ΑΕΠ και θα καταλάβουμε απόλυτα γιατί γίνεται αυτό.

Το ΑΕΠ αποτελείται από 5 πράγματα. Τα προσθέτουμε και βγάζουμε το τελικό ΑΕΠ της χώρας. Πάμε να δούμε ποια είναι αυτά:

α. Ιδιωτική κατανάλωση (η κατανάλωση των πολιτών)
β. Δημόσια κατανάλωση (κατανάλωση από οποιονδήποτε δημόσιο φορέα)
γ. Επενδύσεις (η αγορά εξοπλισμού για την παραγωγή καταναλωτικών αγαθών)
δ. Εξαγωγές μείον Εισαγωγές (το ακούμε σε διάφορες συζητήσεις σαν ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών και στην Ελλάδα το νούμερο αυτό είναι σταθερά αρνητικό. Ουσιαστικά, όταν οι εισαγωγές είναι μεγαλύτερες από τις εξαγωγές (Ελλάδα) ένα χρηματικό ποσό φεύγει απο την χώρα, αφού στις εισαγωγές γίνεται εξαγωγή χρήματος και το αντίστροφο). Το 2010 εισάγαμε 24 δις περισσότερα απ’ ότι εξάγαμε, κοινώς 24 δις έκανα φτερά από την χώρα, κυρίως προς Κίνα και Ευρώπη.

Το μεγάλο ψέμα της μεταπολίτευσης:

Οι ισχυρές οικονομικά χώρες στηρίζουν το ΑΕΠ τους στο γ και δ. Έχουν ισχυρές επενδύσεις και πολλές εξαγωγές με λιγότερες εισαγωγές. Η Ελλάδα βάσισε την ανάπτυξη της στο α και β, δηλ στην ιδιωτική και δημόσια κατανάλωση. Γιατί είχαμε ισχυρή κατανάλωση; Μα γιατί παίρναμε άφθονα δανεικά! Αυτά τα δανεικά τα έπαιρνε το κράτος και τα επέστρεφε στους πολίτες με την μορφή προσλήψεων, επιχορηγήσεων κλπ. Οι πολίτες τα έπαιρναν και τα ξόδευαν, εξού και η μεγάλη κατανάλωση. Το κράτος φυσικά ξόδευε για λογαριασμό του (β) απίστευτα ποσά σε εξοπλισμούς, φάρμακα και άλλα πολλά διογκώνοντας την ήδη μεγάλη ιδιωτική κατανάλωση.

Ο Καραμανλής στην προεκλογική εκστρατεία του 2007 είπε στον κόσμο ότι η Ελλάδα διαθέτει μια ισχυρή οικονομία. Έλεγε συνειδητά ψέματα γνωρίζοντας ότι μια οικονομία που βασίζει το ΑΕΠ της στην κατανάλωση μόνο ισχυρή δεν είναι. Φυσικά εξυπηρετούσε και σκοπιμότητες, καθώς ήθελε τις αγορές ανοιχτές για να συνεχίσει να χρηματοδοτεί την γενική ευημερία. Και λίγο πριν οι αγορές μας κλείσουν τις πόρτες, έφυγε με ελαφρά πηδηματάκια γιατί γνώριζε την συνέχεια.

Εκλογές 2009: Σκοπός της Ευρώπης είναι να αυξήσει τα γ και δ του ελληνικού ΑΕΠ. Δυστυχώς από το 2009 μιλάει σε κουφούς ανθρώπους. Οι Έλληνες πολιτικοί δεν πολιτεύονται με τόσο μακροχρόνια ορίζοντα. Επένδυση και ανάπτυξη είναι έννοιες που δεν γνωρίζει το ελληνικό πολιτικό προσωπικό. Εξάλλου οποιοδήποτε επενδυτικό σχέδιο θα αποδώσει σε 3 με 5 χρόνια. ‘’Και θα κουραστώ εγώ για να τα χαρεί ο επόμενος;’’ είναι το μότο της κάθε κυβέρνησης. Κάπως έτσι χάσαμε 30 χρόνια. Έτσι, και αντίθετα σε κάθε ευρωπαϊκή οδηγία, αποφάσισαν να τσεκουρώσουν τα εισοδήματα που στήριζαν τις δίδυμες καταναλώσεις, το α και β του ελληνικού ΑΕΠ. Φυσικό επόμενο ήταν το ελληνικό ΑΕΠ να καταρρεύσει και να βρισκόμαστε 4 χρόνια σε ύφεση. Ο Παπανδρέου πρότεινε ανάπτυξη με κατανάλωση (α+β του ΑΕΠ) μέσω φορολογίας (εξού και το περίφημο ‘’λεφτά υπάρχουν αν….’’, μοντέλο που ουδέποτε μπόρεσε να εφαρμόσει και απέτυχε παταγωδώς.

Εκλογές 2012: Τα ελληνικά κόμματα με επικεφαλής τον ΣΥΡΙΖΑ (και τους υπόλοιπους να ακολουθούν από κοντά) επιμένουν στην ανάπτυξη-αύξηση του ΑΕΠ, μέσω της κατανάλωσης. Επιμένουν στην αύξηση των α και β του ΑΕΠ, στην ίδια παλιά αποτυχημένη συνταγή του ελληνικού γίγαντα με τα γυάλινα πόδια. Του γίγαντα που όποτε κοπεί η χρηματοδότηση μπαίνει στην εντατική. Της οικονομίας που δεν έχει αυτάρκεια και αναγκαστικά συντηρείται από ξένες δυνάμεις. Δεν τους περνάει καν από το μυαλό να φτιάξουν ένα σταθερό οικονομικό περιβάλλον που θα προσελκύσει επενδύσεις και πραγματική ανάπτυξη. Η βελόνα έχει κολλήσει στα α και β του Ανδρέα Παπανδρέου και δεν λέει να ξεκολλήσει με τίποτα.

Επίλογος: Τι θα γίνει τελικά; Έχει αποδειχτεί ότι κατανάλωση χωρίς χρηματοδότηση είναι αδύνατη ακόμη και σε δικό σου νόμισμα. Ο Τσίπρας (και λιγότερο οι άλλοι) προτείνει, σαν τον Γιώργο Παπανδρέου και τον Καραμανλή, χρηματοδότηση μέσα δανεικών και φορολογίας. Θα μπορέσει άραγε να κάνει αυτό που δεν έκαναν οι προηγούμενοι; Θα το δείξει η ιστορία αν και οι πιθανότητες δεν είναι μαζί του.

Himaira
eleftheriskepsii
Διαβάστε περισσότερα » »

ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΣΩΘΕΙ Η ΕΛΛΑΔΑ ?

Οι τοκογλύφοι και οι ντόπιοι υπάλληλοι τους επιδίδονται σε συστηματική τρομοκρατική εκστρατεία σε βάρος του Ελληνικού λαού, ότι δήθεν η τοκογλυφική και παράνομη δανειακή σύμβαση και τα μνημόνια της είναι μονόδρομος. Υπάρχει πραγματική, πραγματοποιήσιμη και νόμιμη διέξοδος για την Ελλάδα; Δεν βρήκα απόλυτα κατανοητή απάντηση εκτός από αυτό το βίντεο.



ΑΡΙΑΔΝΗ ΔΙΚΑΙΟΥ
Διαβάστε περισσότερα » »

Ο Σύλλογος Ατόμων με Αναπηρία Περιφερειακής Ενότητας Κοζάνης Συγχαρητήριο για τους Αθλητικούς Αγώνες

ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΟ

Ο Σύλλογος Ατόμων με Αναπηρία Περιφερειακής Ενότητας Κοζάνης, Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας συγχαίρει τους αθλητές και μέλη του για της μεγάλες επιτυχίες που είχαν στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Ατόμων με Αναπηρία.
Τα Άτομα με Αναπηρία για ακόμα μια φορά απέδειξαν ότι δεν υπάρχει δεν μπορώ υπάρχει δεν θέλω.
Σε αυτούς τους δύσκολους οικονομικά καιρούς απέδειξαν ότι μπορούν με δικά τους μέσα να κάνουν πρωταθλητισμό.
Πού είναι η στήριξη της Πολιτείας και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης προς σ’ αυτά τα άτομα που αγωνίζονται καθημερινά για να αποδείξουν το αυτονόητο της ζωής.
Μπράβο στους αθλητές, στους προπονητές και κυρίως ένα μεγάλο μπράβο στις οικογένειες και στους φίλους τους που στήριξαν αυτήν την προσπάθεια.
Ευχόμαστε του χρόνου οι επιτυχίες να είναι πολύ περισσότερες με την συνδρομή όλων των εμπλεκομένων.









Για το Δ.Σ.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ


Μήγγος Μιχάλης
Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ


Συμεωνίδης Μάριος
Διαβάστε περισσότερα » »

Νέος σεισμός 5,1 ρίχτερ στην Ιταλία

Νέα σεισμική δόνηση μεγέθους 5,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε αργά το βράδυ της Κυριακής στη βόρεια Ιταλία.

Ακριβώς στην ίδια περιοχή που έχει πληγεί τις τελευταίες 15 μέρες από δύο άλλους ισχυρούς σεισμούς.

Όπως ανακοίνωσε το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο της χώρας, το επίκεντρο της δόνησης εντοπίζεται στη μικρή πόλη Νόβι ντι Μοντένα της Εμίλια Ρομάνια, όπου προκλήθηκαν υλικές ζημιές
 
πηγη
Διαβάστε περισσότερα » »

WikiLeaks: Αποκαλύψεις για Αιγαίο, Κύπρο, Τουρκία και τους Ελληνες πολιτικούς Αρχηγούς !!! Αποκαλύψεις που σοκάρουν για τους νεροκουβαλητές πολιτικούς


 
 Λάζαρος Ελευθεριάδης 


Το Wikileaks, φέρνει στο φως νέα απόρρητα έγγραφα των ΗΠΑ για το Κυπριακό. Τι πίστευαν οι ΗΠΑ για την Κύπρο μετά το δημοψήφισμα του 2004;

Νέες αποκαλύψεις του Wikileaks για Κύπρο από τα τηλεγραφήματα των αμερικανικών πρεσβειών Λευκωσίας και Αθήνας, του φθινοπώρου του 2005. Σύμφωνα με αυτά, οι σχεδιασμοί της αμερικανικής διπλωματίας διαφοροποιήθηκαν ενάμιση χρόνο μετά το δημοψήφισμα στην Κύπρο, του 2004, και απέκτησαν δύο νέους στόχους, οι οποίοι, όπως προκύπτει πλέον από τα γεγονότα, υλοποιήθηκαν.

Πρώτος στόχος ήταν το να διασφαλίσουν ότι το Κυπριακό θα παραμείνει στα πλαίσια του ΟΗΕ, και δεν θα μεταφερθεί στην ατζέντα της Ε.Ε., και ο δεύτερος το να αναλάβουν οι ίδιοι οι Κύπριοι την ιδιοκτησία της διαδικασίας.

Τα παραπάνω αποκαλύπτονται από την ιστοσελίδα Wikileaks και τα τηλεγραφήματα που εξασφάλισε για την Κύπρο η «Καθημερινή» της Κύπρου.

Ειδικότερα οι Αμερικανοί, προς εξυπηρέτηση των στόχων τους, άλλαξαν τη ρητορική τους στο Κυπριακό. Από το φθινόπωρο του 2005, απέφυγαν οποιαδήποτε αναφορά στο Σχέδιο Ανάν και περιορίστηκαν στη γενικόλογη στήριξή τους προς τον γ.γ. του ΟΗΕ και τις καλές του υπηρεσίες.

Συγκεκριμένα, επί των πιο πάνω ζητημάτων, στο τηλεγράφημα “05NICOSIA1585”, με την ένδειξη “εμπιστευτικό” (ημερομηνίας 29/9/2005), της αμερικανικής πρεσβείας στη Λευκωσία , το οποίο, συντάχθηκε από την υπ’ αριθμόν δύο της Αποστολής, επιτετραμμένο κ. Τζέιν Ζίμερμαν, μεταξύ άλλων σημειώνεται ότι, από την ημέρα των δημοψηφισμάτων, «η ρητορική και η θέση μας πάνω στο Κυπριακό υπήρξε ξεκάθαρη και συνεπής.

“Υποστηρίζουμε τον γ.γ. του ΟΗΕ και την αποστολή των καλών του υπηρεσιών. Πιστεύουμε πως το Σχέδιο Ανάν αντιπροσώπευε μία δίκαιη και βιώσιμη λύση. Επιπρόσθετα, επιθυμούμε όπως η ελληνοκυπριακή πλευρά, η οποία και απέρριψε το Σχέδιο, διατυπώσει τις ανησυχίες της «με σαφήνεια και οριστικότητα», ούτως ώστε ο γ.γ. να μπορέσει να αξιολογήσει κατά πόσον οι ενστάσεις δικαιολογούν την έναρξη άλλης μιας προσπάθειας για επίλυση του προβλήματος.

Παρά το ότι η συνέπεια αποτελεί αρετή, το μήνυμα αυτό διαστρεβλώθηκε, τόσο από την ελληνοκυπριακή ηγεσία, όσο και από τα ελληνοκυπριακά ΜΜΕ, σε βαθμό που πλήττονται τα συμφέροντά μας. 

Θα πρέπει να επανεξετάσουμε τον τρόπο με τον οποίο συζητούμε το Κυπριακό στις δημόσιες δηλώσεις μας, ώστε να ελαχιστοποιήσουμε την ικανότητα των Ελληνοκυπριακών κ και του ελληνόφωνου Τύπου να προκαλούν ζημιά.

Η Πρεσβεία μας εισηγείται, να περιοριστούμε στο να εκφράζουμε τη στήριξή μας προς τον γ.γ. του ΟΗΕ και την αποστολή των καλών του υπηρεσιών, ενισχύοντας την αμέριστη στήριξή μας γενικώς (και όχι ιδιαίτερα επί του Σχεδίου Ανάν) για λύση του Κυπριακού, καθώς και τη σημασία του να αναλάβουν οι ίδιοι οι Κύπριοι την ιδιοκτησία της διαδικασίας”.

Η Αμερικανίδα διπλωμάτης εκτιμά ότι, ενάμιση χρόνο μετά τα δημοψηφίσματα, η όποια αμερικανική δημόσια στήριξη στο “Σχέδιο Ανάν”, ως βάση λύσης για το Κυπριακό, συνεχίζει να υποσκάπτει τις προσπάθειες των ΗΠΑ να επαναφέρουν τις δύο πλευρές στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, και αναφέρει συγκεκριμένα ότι «η ελληνοκυπριακή ηγεσία έχει μετατρέψει σε εργαλείο της το δημόσιο μας μήνυμα προκειμένου να ενισχύσει τα δικά της διαπιστευτήρια, ότι δηλαδή υπερασπίζεται τα ελληνοκυπριακά συμφέροντα από τις επιδρομές των ξένων Τουρκόφιλων.

Ο πρόεδρος, κ. Τ. Παπαδόπουλος, και οι σύμμαχοί του, αποκομίζουν παράλληλα πολιτικό όφελος από την έκκλησή μας προς την ελληνοκυπριακή πλευρά να διατυπώσει τις ανησυχίες της «με σαφήνεια και οριστικότητα». 
“Η ελληνοκυπριακή ηγεσία και ορισμένοι συντηρητικοί σχολιαστές, έχουν δηλητηριάσει τόσο πολύ την κατάσταση, που οποιαδήποτε προσπάθεια να υπερασπιστείς, κάποια ιδιαίτερη πρόνοια του Σχεδίου Ανάν, εκλαμβάνεται ως μέρος μιας αγγλοαμερικανικής συνωμοσίας που θέλει να επιβραβεύσει την Τουρκία και να τιμωρήσει τους Ελληνοκύπριους”.

Παρακάτω διατυπώνει την εκτίμηση ότι η όλη συζήτηση, για το αν το Σχέδιο Ανάν αποτελεί «βάση διαπραγμάτευσης», «βάση λύσης», «σημείο αναφοράς» ή «σημείο εκκίνησης», είναι στείρα και αντιπαραγωγική και προσθέτει: “Δεν θέλουμε να δώσουμε διπλωματική μάχη σε αυτό το πεδίο”. 

‘Το απλό γεγονός είναι πως θα πρέπει να γίνουν ουσιαστικές αλλαγές στο σχέδιο επίλυσης του ΟΗΕ, ώστε να γίνει αποδεκτό και στην ελληνοκυπριακή πλευρά. Δεν βοηθά σε τίποτα να προσποιούμαστε πως τα πράγματα δεν έχουν έτσι αλλά αλλιώς”.

Η κ. Τζέιν Ζίμερμαν, συνεχίζει σημειώνοντας, ότι η ελληνοκυπριακή ηγεσία επιμένει πως έχει ικανοποιήσει το αίτημα του γ.γ. του ΟΗΕ, για «σαφήνεια και οριστικότητα» στις θέσεις των Ε/Κ, (πράγμα το οποίο η ίδια αμφισβητεί), και ότι ο κ. Τ. Παπαδόπουλος, δηλώνει με τρόπο πειστικό (τουλάχιστον εντός της κοινότητάς του), πως η αποστολή του κ. Τζιωνή στη Νέα Υόρκη τον Μάιο του 2005, είχε ικανοποιήσει το σχετικό αίτημα, και πως όποιοι δεν το αναγνωρίζουν αυτό, είναι «νεροκουβαλητές» της Άγκυρας. 
Χαρακτηριστικά, δε, προσθέτει ότι «αυτή η ατάκα φαίνεται να έχει μεγάλη απήχηση στο ελληνοκυπριακό κοινό».

Με παραλήπτες του τηλεγραφήματος, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, τις αμερικανικές πρεσβείες σε Άγκυρα, Αθήνα και Λονδίνο και τις διπλωματικές αποστολές στη Νέα Υόρκη και τις Βρυξέλλες, η κ. Τζέιν Ζίμερμαν, καταθέτει τις πιο κάτω εισηγήσεις:

1. Οι ΗΠΑ παραμένουν σταθερά δεσμευμένες για λύση του Κυπριακού και θα εργαστούμε με όλα τα εμπλεκόμενα μέρη προς την επίτευξη αυτού του στόχου.

2. Στο τέλος της ημέρας, δεν είναι ούτε οι ΗΠΑ, ούτε ο ΟΗΕ, ούτε η Ε.Ε. που θα βρουν λύση στο κυπριακό πρόβλημα. 

3. Η πρωτοβουλία και οι ιδέες πρέπει να έρθουν από τους ίδιους τους Κύπριους. 

4. Είμαστε πρόθυμοι να στηρίξουμε όλα τα μέρη σε αυτή τη διαδικασία».
Οκτώ μέρες μετά τη λήψη του τηλεγραφήματος από τη Λευκωσία, η πρεσβεία στην Αθήνα συνεχίζει τη σχετική συζήτηση με διαπιστώσεις και εισηγήσεις του πρέσβη Τσαρλς Ρις. 

Στο τηλεγράφημα 05ATHENS2647, ημερομηνίας 07/10/2005, μεταξύ άλλων διατυπώνεται η εκτίμηση ότι «o όλος καβγάς σχετικά με την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων Ε.Ε.-Τουρκίας στις 3 Οκτωβρίου, προσφέρει μια καλή ευκαιρία να δούμε με μια φρέσκια ματιά το κυπριακό πρόβλημα και να υπογραμμίσουμε τη σημασία της κατανόησης του ακανθώδους αυτού ζητήματος».

Στη συνέχεια διατυπώνεται η εκτίμηση πως, αν η αμερικανική πλευρά ζητήσει από την Αθήνα να ασκήσει πίεση στον κ. Τ. Παπαδόπουλο, θα λάβει για άλλη μια φορά την πάγια απάντηση πως τέτοιες πολιτικές παρεμβάσεις είναι δύσκολες, και ο Αμερικανός πρέσβης προχωρεί στην εξής εισήγηση:

«Συνεπώς, προκειμένου να εξέλθουμε από το τέλμα, να ξεκινήσουν ξανά οι διαπραγματεύσεις και να αλλάξει το κλίμα, εισηγούμαστε να διερευνηθεί το ενδεχόμενο όπως η Γενική Γραμματεία των Ηνωμένων Εθνών, διορίσει μια «ομάδα σοφών», η οποία να αποτελείται από διακεκριμένους Έλληνες, Τούρκους, Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους, με επικεφαλής μια διεθνούς κύρους προσωπικότητα. 

Για να είναι επιτυχής, μια τέτοια ομάδα πρέπει να έχει εξειδικευμένη εντολή, η οποία να αποκλείει αμφισβητούμενες διαδικασίες τύπου “συζητήσεων με μηδενικό αποτέλεσμα” και να εστιάζει στο ενδεχόμενο ενός θετικού κοινού μέλλοντος, όπου Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι, θα ζουν μαζί στα πλαίσια μιας διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας».
Στην 8η παράγραφο του ίδιου τηλεγραφήματος παρατίθενται και «μερικές επιπρόσθετες ιδέες»:

α. Από την Ελλάδα: Βραχυπρόθεσμα, χρειαζόμαστε να επαναλάβει τη δέσμευσή της για τις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού, πως η χρονική στιγμή είναι κατάλληλη και πως ο τόπος (locus) των προσπαθειών παραμένουν τα Η.Ε. (και όχι η Ε.Ε.).

β. Επίσης με την Ελλάδα: Μεσοπρόθεσμα, να βρεθούν θέματα τα οποία είναι σημαντικά για τον Τ. Παπαδόπουλο και τα οποία εξαρτώνται από τη βοήθεια της Ελλάδας. Ίσως έτσι δημιουργηθούν οι συνθήκες για την άσκηση των κατάλληλων πιέσεων.

γ. Στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ: Μέχρι το τέλος του έτους πρέπει να γίνει μια συζήτηση σχετικά με τα επόμενα βήματα της Κύπρου, προκειμένου να τονιστεί η πρωτοκαθεδρία των Η.Ε. σε ό,τι αφορά τη διαδικασία επίλυσης.

δ. Να γίνουν στενές διαβουλεύσεις με τα πέντε μόνιμα μέλη του Σ.Α. προκειμένου να διασφαλίσουμε πως Ρωσία και Κίνα δεν θα ασκήσουν βέτο για να μπλοκάρουν τη διαδικασία, αλλά και επειδή είναι λογικό να έχουμε τις δύο αυτές σημαίνουσες (μη μέλη της Ε.Ε.) χώρες να στηρίζουν την όλη προσπάθεια.

ε. Εντός της Ε.Ε : Να εντοπίσουμε 2-3 μέλη «κλειδιά», που να συμφωνούν με την άποψη πως η Ε.Ε. δεν είναι το σωστό πλαίσιο στο οποίο πρέπει να επιδιωχθεί μια συνολική λύση του Κυπριακού.

Τι λένε όμως τα νέα απόρρητα έγγραφα του Wikileaks για την Ελλάδα και τους Έλληνες πολιτικούς Γιώργο Παπανδρέου, Αντώνη Σαμαρά, Κώστα Καραμανλή, Θόδωρο Πάγκαλο, Ντόρα Μπακογιάννη;

Απόρρητα τηλεγραφήματα του ιστότοπου Wikileaks, που δεν έχουν ακόμα ευρέως δημοσιοποιηθεί, και αφορούν Έλληνες πολιτικούς αλλά και εθνικές υποθέσεις της χώρας μας, και δημοσίευσε, για πρώτη φορά αποκλειστικά, η «Καθημερινή της Κυριακής» και ο SKAI.gr στις 20/03/2011, σε συνεργασία με τη νορβηγική εφημερίδα “Άφτενποστεν”.

Τα περισσότερα έγγραφα προέρχονται από την αμερικανική πρεσβεία στην Αθήνα.

Για τον Γιώργο Παπανδρέου, ο Αμερικανός πρέσβης κ. Ντάνιελ Σπέκχαρντ, σε τηλεγράφημά του, μετά την δεύτερη νίκη της ΝΔ στις εκλογές του 2007, σημειώνει πως, «του ήταν πάντα δύσκολο να βρίσκει τις ισορροπίες μεταξύ των βαρόνων που κυβέρνησαν με τον πατέρα του, του νέου αίματος από τον δικό του κύκλο, και των τεχνοκρατών του Σημίτη». 

Επιπλέον ο τέως πρωθυπουργός κ. Γιώργος Α. Παπανδρέου, σύμφωνα με τα τηλεγραφήματα, λίγο μετά τις εκλογές του 2007, ήταν αντιμέτωπος ακόμα και με υποστηρικτές του, αφού όπως αναφέρεται «κάποιοι από τους υποστηρικτές του παραδέχονται πως ακόμα κι αν ο κ. Γ. Παπανδρέου νικήσει, το κόμμα χρειάζεται αλλαγή ηγεσίας».

Ο πρέσβης κ. Ντάνιελ Σπέκχαρντ, το 2008 σημειώνει πως επίσης: «Σε μία προσπάθεια να προσελκύσει παραδοσιακούς ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ και να θωρακίσει την θέση του απέναντι σε κατηγορίες ότι ξεπουλιέται σε Αμερικάνους, έχει καταφύγει το τελευταίο διάστημα σε αχαρακτήριστα αντιαμερικανικά σχόλια».

(σ.σ. Το μεγάλο “ναι” του ΓΑΠ, στο σχέδιο Ανάν για την Κύπρο, πρίν ακόμη εκφραστεί ο Κυπριακός λαός, και πριν καν πάρουν θέση, οι πολιτικές και κυβερνητικές αρχές στην Ελλάδα και την Κύπρο, τον χαρακτηρίζει, και θα τον συνοδεύει “ες αεί”, και ως πολιτικό και ως άνθρωπο).

Εν τω μεταξύ, λίγες ημέρες μετά την μετάβασή του, στο πρωθυπουργικό γραφείο, το 2009, η κριτική για τον κ. Γ. Α. Παπανδρέου μετριάζεται. 

«Στην προηγούμενη κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, διετέλεσε ΥΠΕΞ, και έχει δημιουργήσει καλή φήμη στην διεθνή κοινότητα σαν ένας “σκεπτόμενος και εποικοδομητικός συνομιλητής” !!!

Στο εσωτερικό θα πρέπει να προσέξει την “ρητορική” του για να αποφύγει χαρακτηρισμούς όπως “αμερικανάκι”» σημειώνει ο αμερικανός πρέσβης. 
«Ο Παπανδρέου διόρισε στην κυβέρνησή του, (το έτος 2009), ίσους σχεδόν αριθμούς βετεράνους και πρωτοεμφανιζόμενους. Αυτές οι δυο ομάδες συνυπάρχουν άβολα στα ίδια υπουργεία», σημειώνει ο πρέσβης Ντάνιελ Σπέκχαρντ επτά εβδομάδες μετά την ανάληψη των καθηκόντων της κυβέρνησης Παπανδρέου.

Ο κ. Θόδωρος Πάγκαλος, παρουσιάζεται «ως επηρεασμένος από τα διδάγματα του Μαοϊκού κινήματος», ενώ για τους αμερικάνους, ξεχωρίζει «για την καυστική του γλώσσα, εκθέτοντας φίλους και εχθρούς».

Στις 15 Φεβρουαρίου 2008 ο Θεόδωρος Πάγκαλος συναντά τον αμερικανό πρέσβη στην Αθήνα. Ο τότε Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης μιλά «αιχμηρά» και ανοιχτά στον πρέσβη κ. Ν. Σπέκχαρντ, για το θέμα των Σκοπίων, λέγοντας ότι οι "Μακεδόνες”, θα έπρεπε να χρησιμοποιούν όποιο όνομα θέλουν και ότι το θέμα της ονομασίας είναι γελοίο και καταστροφή από την αρχή.
Ο κ. Πάγκαλος, για τον οποίο ο Ντάνιελ Σπέκχαρντ λέει, ότι είναι γνωστός για τον αιχμηρό του λόγο και τις μη διπλωματικές προσεγγίσεις, “σημειώνει” ότι η Ελλάδα θα έπρεπε να θεωρεί τιμή το ότι θέλουν να χρησιμοποιήσουν το όνομα Μακεδονία. 

Λέει ακόμα ότι, είναι επίσης γελοίος ο ελληνικός φόβος του “αλυτρωτισμού”, ο οποίος, βγαίνει από τις φοβίες των δεξιών, οι οποίες προέρχονται από τον εμφύλιο και από το φόβο, μήπως έρθουν στην Ελλάδα κομμουνιστές από σλαβικές χώρες. 

Ο τότε, αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, σύμφωνα με το έγγραφο, δηλώνει ότι οι ΗΠΑ δε θα έπρεπε να ανησυχούν μήπως η Ελλάδα θα τις κατηγορήσει ότι δεν έλυσαν το πρόβλημα της ονομασίας, χαρακτηρίζει λογική προσέγγιση την πρόταση Νίμιτς, και λέει ότι είχε πει στην υπουργό Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη, ότι το ΠΑΣΟΚ δε θα επιχειρούσε να εκμεταλλευτεί το ζήτημα, αν και θα ασκούσε κριτική στην κυβέρνηση για τους χειρισμούς της.

Ο κ. Πάγκαλος δήλωνε στον κ. Ντάνιελ Σπέκχαρντ, “Ο Παπανδρέου είναι έντιμος και ευθύς, αλλά κακός στην επικοινωνία και όχι ηγέτης”.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει, η αναφορά της πρεσβείας για τον πρώην πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή, στην οποία περιγράφεται η πρώτη συνάντηση του τότε πρωθυπουργού με τον νέο πρέσβη τότε Ν. Σπέκχαρντ. 

Το τηλεγράφημα της 5ης Ιανουαρίου του 2008 αναφέρει: «Ο τέως πρωθυπουργός ήταν άνετος, εκφράζοντας με κάθε ευκαιρία τον σεβασμό και την τρυφερότητα του για τις ΗΠΑ. Η συζήτηση κύλησε χωρίς παύσεις και όταν το θέμα πέρασε στο Κόσοβο και το Μακεδονικό η συζήτηση “άναψε”. 

Καθόταν “στην άκρη της καρέκλας του” και έπαιζε με το κομπολόι του».
Στο τέλος της συζήτησης δεν παρέλειψε να δώσει μία φιλική συμβουλή στον νέο πρέσβη: «Πρέπει να είσαι διακριτικός, να μην έχεις πολλά πάρε-δώσε με πολιτικούς, δημοσιογράφους, και επιφανείς επιχειρηματίες, γιατί θα γίνεις στόχος βαλκανικού κουτσομπολιού».

Τηλεγράφημα της πρεσβείας από τον Ιανουάριο του 2009 αναφέρει για τον σημερινό πρόεδρο της ΝΔ, Αντώνη Σαμαρά: «Η επανεμφάνιση του φιλοαμερικανού Σαμαρά από την πολιτική ερημιά, είναι καθαρά σχεδιασμένη ως ένας τρόπος να επανεισαχθεί στην κυβέρνηση της ΝΔ, προετοιμάζοντάς τον για μεγαλύτερα πράγματα στο μέλλον».

«Θα του ταίριαζε καλύτερα κάποιο από τα οικονομικά υπουργεία ή το υπ. Εξωτερικών, στο οποίο κάποτε ήταν υπουργός, αλλά τώρα μάλλον δεν θα μπορούσε να δουλέψει με την Μπακογιάννη ή από κάτω της», αναφέρεται στο ίδιο τηλεγράφημα.

Για την Ντόρα Μπακογιάννη, το πρώτο τηλεγράφημα που φεύγει από την πρεσβεία μετά τον ανασχηματισμό της κυβέρνησης τιτλοφορείται ως «η νέα υπουργός εξωτερικών, μια παλιά φίλη των ΗΠΑ».

Χαρακτηρίζει «φυσική και αναμενόμενη» την αλλαγή σκήπτρων στο ΥΠΕΞ από τον Μολυβιάτη «στην πιο δημοφιλή δήμαρχο της Αθήνας από την εποχή του Περικλή» !!!

«Ο Παπανδρέου έδωσε τα μισό Αιγαίο στους Τούρκους», υποστηρίζει ο πρώην πρέσβης Ντενίζ Μπουλούκμπασι. «Οι Έλληνες αποδέχθηκαν να μειώσουν την έκταση των χωρικών τους υδάτων σε πολλά νησιά του Αιγαίου».

Ο οποίος, επί χρόνια εθεωρείτο ο κορυφαίος εμπειρογνώμονας του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών για θέματα Δικαίου της Θάλασσας. 

Ο κ. Μπουλούκμπασι, στέλεχος σήμερα του Κόμματος Εθνικιστικής Δράσης (ΜΗΡ) του Ντεβλέτ Μπαχτσελί, εξέδωσε καινούριο βιβλίο με τίτλο «Η αποβάθρα του ΥΠΕΞ» στο οποίο περιγράφει και τα όσα έζησε στις ελληνοτουρκικές διερευνητικές επαφές συμμετέχοντας στους 36 πρώτους γύρους τους.

Ο κ. Ν. Μπουλούκμπασι, αντιπροσωπεύει τον σκληρό πυρήνα του κεμαλικού κατεστημένου, και τα όσα γράφει αποτελούν πάγιες θέσεις της Αγκυρας.

Ο ίδιος υποστηρίζει πως, σε αντίθεση με όσα λέγονται, στις διερευνητικές επαφές τότε, η Τουρκία αποδέχθηκε να πάει στο Διεθνές Δικαστήριο χωρίς, ωστόσο, να διευκρινίζει, για ποια θέματα η Τουρκία αποδέχθηκε κάτι τέτοιο.

«Πάντως και η Ελλάδα, που τόσα χρόνια υποστήριζε πως τα 12 μίλια είναι αναφαίρετο δικαίωμά της, για πρώτη φορά άρχισε να συζητά το θέμα», τονίζει ο Τούρκος πρώην διπλωμάτης, σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα.

Η «Σαμπάχ» γράφει πως «η Ελλάδα σε κάποια σημεία αποδέχθηκε να μην επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12 μίλια και να παραμείνει στα 6 μίλια. Έτσι, αποδείχθηκε πως οι δηλώσεις του Γιώργου Παπανδρέου ότι “δεν υποχωρήσαμε από το δικαίωμα της επέκτασης των χωρικών μας υδάτων” δεν ανταποκρίνονταν στην αλήθεια».

Ο κ. Ν. Μπολούκμπασι αναφέρεται και σε δηλώσεις του τότε πρωθυπουργού κ. Κώστα Σημίτη και του υπουργού Εξωτερικών κ. Γιώργου Παπανδρέου σχετικά με τις επαφές.

Πάντως, τονίζει ότι στο θέμα των «γκρίζων ζωνών» δεν βρέθηκε καμία λύση.
Χωρίς να μπει σε λεπτομέρειες στην προαναγγελία του βιβλίου του, ίσως στις σελίδες του, να μιλά για τις απαράδεκτες διεκδικήσεις της Άγκυρας στο Αιγαίο.

Ο Τούρκος πρώην πρέσβης κ. Ντενίζ Μπολούκμπασι, αποκαλύπτει τις περιοχές για τις οποίες η Τουρκία ζήτησε την «παραμονή στα 6 μίλια» και η Ελλάδα απάντησε «θα μπορούσε να γίνει».

Οι περιοχές που η Ελλάδα ουσιαστικά συζήτησε για τη μη επέκταση των χωρικών υδάτων, σύμφωνα με τους ισχυρισμούς του Μπολούκμπασι, είναι:
Στα νησιά του Βόρειου Αιγαίου και της Δωδεκανήσου, κυρίως στις περιοχές κοντά στα παράλια της Τουρκίας.

Ανατολικά, βόρεια και νότια της Σαμοθράκης και της Λήμνου.

Βόρεια και νότια της Λέσβου, της Χίου και των Ψαρών.

Βόρεια, νότια και δυτικά της Ικαρίας.

Στο Ικάριο Πέλαγος, στην περιοχή που ξεκινά από τη Μύκονο μέχρι την Ικαρία.

Στο Καρπάθιο Πέλαγος, στα περάσματα Ρόδου-Καρπάθου-Κάσου-Κρήτης.

Στο Κρητικό Πέλαγος, μεταξύ Κρήτης και Αντικυθήρων.

Πρόκειται για περιοχές στις οποίες η Τουρκία συνεχίζει εδώ και πολλά χρόνια να αμφισβητεί το αν η Ελλάδα έχει το μονομερές δικαίωμα επέκτασης των εθνικών χωρικών υδάτων από τα 6 στα 12 μίλια, με το αιτιολογικό ότι, αν συμβεί αυτό, το Αιγαίο μετατρέπεται σε ελληνική λίμνη, περιορίζοντας τη διεθνή ναυσιπλοΐα και εγκλωβίζοντας την Τουρκία σε μια πολύ στενή λωρίδα πρόσβασης στο Αιγαίο. 

Είναι δε γνωστές οι απειλές περί “casus belli”, στην περίπτωση που αυτό συμβεί.

Η τουρκική εφημερίδα «Σαμπάχ» παρουσιάζει το θέμα με τίτλο «Η πρώτη υποχώρηση για τα 12 μίλια», καθώς θεωρεί πως η Ελλάδα για πρώτη φορά άρχισε να συζητά το θέμα.

Οι αποκαλύψεις του Ν.Μπουλούκμπασι είναι σημαντικές, καθώς για πρώτη φορά διαρρέει θέμα για τις συζητήσεις των διερευνητικών επαφών (που συνεχίζονται εσαεί χωρίς αποτέλεσμα), ωστόσο χρειάζεται προσοχή σε όσα λέει, καθώς δεν αποκλείεται να είναι μια προσπάθεια για να προκληθεί αναστάτωση στην ελληνική πλευρά χωρίς λόγο.

Ποιοί υπήρξαν “νεροκουβαλητές” κατά την ρήση του αείμνηστου, Έλληνα, προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, κ. Τάσου Παπαδόπουλου, των ξένων Δυνάμεων και των συμφερόντων των, είναι προφανές ότι εμείς οι “Ιθαγενείς”, κάτοικοι και πραγματικοί ιδιοκτήτες αυτού του τόπου, θα αργήσουμε να μάθουμε.

Όμως επειδή την Ιστορική αλήθεια, οι γράφοντές την, μερικές φορές την κρύβουν “επιμελώς”, και την εμφανίζουν αποσπασματικά και κατά πώς τους συμφέρει, ας είμαστε ως Έθνος προετοιμασμένοι για όλα.

Πηγές : http://www.tovima.gr/politics/article/?aid=414520
http://www.fimes.gr/2011/03/wikileaks-kypriako/#ixzz1whSX7X4V
http://www.skai.gr/news/politics/article/165389/wikileaks-o-th-pagalos-mila-ston-
amerikano-presvi/
Διαβάστε περισσότερα » »

Διεθνώς καταζητούμενος ο Ναούμ Ντίσιος...


Διεθνές ένταλμα σύλληψης για τον πρόεδρο της Ομόνοιας Περιφέρειας Κορυτσάς, Ναούμ Ντίσιου, εξέδωσε η αλβανική αστυνομία.

Ο Ναούμ Ντίσιος έχει καταδικαστεί με ένα χρόνο φυλάκιση για υποτιθέμενες βλάβες που προκάλεσε σε νεκροταφείο στο χωριό Μπομποστίτσα, στην προσπάθειά του να φτιάξει τον δρόμο που οδηγεί σε Ελληνικό μνημείο για τους πεσόντες του ’40. 


Το όνομα του πλέον έχει καταγραφτεί στις λίστες της Interpol μετά από αίτηση της αλβανικής αστυνομίας η οποία δεν κατάφερε να εντοπίσει τον Ντίσιο στην οικία του.

«Σύμφωνα με το νόμο, σε περίπτωση που κάποιο άτομο δεν έχει εντοπιστεί εντός 3 μηνών από την στιγμή που το δικαστήριο εξέδωσε την απόφαση για την καταδίκη του, τότε ζητείται από την Interpol ο εντοπισμός και η σύλληψη του ατόμου. Έτσι, λοιπόν, πράξαμε και στην περίπτωση του Ντίτσιου», δήλωσε ο αρχηγός της αστυνομίας Κορυτσάς. Επίσης, διευκρίνισε ότι όλον αυτό τον καιρό έχουν γίνει συνεχείς έλεγχοι, αλλά χωρίς κανένα αποτέλεσμα.

Μετά από αυτές τις διαδικασίες που ακολούθησε η αστυνομία της Κορυτσάς, πλέον είναι σε αναμονή της δράσης της Interpol για την σύλληψη του Ντίσιου, ως διεθνώς καταζητούμενο άτομο. Πριν μερικούς από μήνες το Δικαστήριο της Κορυτσάς εξέδωσε την τελική απόφαση καταδίκης του προέδρου της Ομόνοιας Περιφέρειας Κορυτσάς και μέλους του προεδρείου του ΕΕΜΜ-MEGA, ενός έτους φυλάκισης χωρίς αναστολή. Σύμφωνα με την αστυνομία, ο Ντίσιος δεν προέκυψε να έχει περάσει τα σύνορα για την Ελλάδα καθώς δεν είναι εγγεγραμμένος στο σύστημά της στα ελληνοαλβανικά σύνορα.

Η υπόθεση Ντίσιου έφερε αντιρρήσεις και στην Ελληνική πλευρά η οποία απαγόρευσε την είσοδο στην Ελλάδα των τριών δικαστών που ασχολήθηκαν με την υπόθεση ως ανεπιθύμητα πρόσωπα και επικίνδυνοι για την Ελλάδα.


Διαβάστε περισσότερα » »