Δευτέρα 9 Δεκεμβρίου 2013

«O ΚΑΒΑΦΗΣ ΣΤΟ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ ΒΑΛΚΑΝΙΑ» ΜΕ ΤΟΝ ΓΙΩΡΓΟ ΧΡΟΝΑ ΣΤΗΝ ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑ.


Το ΝΠΔΔ ΚΟΙΠΠΑΠ του Δήμου Εορδαίας τιμά το έτος Καβάφη προσκαλώντας στην Πτολεμαΐδα τον Γιώργο Χρονά, σε μία παράσταση γεμάτη ποίηση και μουσική με αντηχήσεις ραδιοφωνικών εκπομπών και χαμένων φίλων.
Ο ποιητής Γιώργος Χρονάς  επιλέγει, να διαβάσει και να δημιουργήσει τη δική του ατμόσφαιρα σε ένα  ιδιότυπο "ανοικτό" μονόπρακτο, σε ένα ιδιότυπο ξενοδοχείο. 
Ο Κ. Π. Καβάφης φτάνει στο Ξενοδοχείο Βαλκάνια -φανταστικό, μοναχικό ξενοδοχείο, σ' αυτό το δρόμο που πουλούν μπαχαρικά και τσάι, και ζητάει ένα δωμάτιο για 48 ώρες. Δεν συνοδεύεται από τον Αλέκο Σεγκόπουλο. Ο Γιώργος Χρονάς -δουλεύει ρεσεψιονίστ σ' αυτό το ξενοδοχείο- του δίνει το δωμάτιο 17. Εσωτερικό. Ήσυχο. Με διπλές βελούδινες κουρτίνες.
Εκεί σ' αυτό το σκοτεινό δωμάτιο, που φωτίζεται από ένα κερί μόνο, ο ποιητής ακούει τον ρεσεψιονίστ να διαβάζει ποιήματά του. Και πέντε μουσικές. Τρία τραγούδια και δύο έργα του Γιόχαν Σεμπάστιαν Μπαχ, για εκκλησιαστικό όργανο, συμπληρώνουν το μονόπρακτο. Μια μαύρη γραβάτα, κι ένα πένθος στο μανίκι του σακακιού, του ρεσεψιονίστ, και το θαύμα των ποιημάτων του Κ. Π. Καβάφη.
Μία παράσταση γεμάτη ποίηση και μουσική με αντηχήσεις ραδιοφωνικών εκπομπών και χαμένων φίλων, που ξεκίνησε το ταξίδι της μια βραδιά τον Αύγουστο που μας πέρασε στο 56ο Φεστιβάλ Φιλίππων - Θάσου, και τώρα συνεχίζει στο Ίδρυμα Μ. Κακογιάννης με τον ποιητή και εκδότη Γιώργο Χρονά να επιλέγει, να διαβάζει και να δημιουργεί τη δική του ατμόσφαιρα σε αυτό το ιδιότυπο "ανοικτό" μονόπρακτο, που μπορεί κάθε βραδιά να οδηγείται και σε διαφορετικά μονοπάτια ανάλογα με το κοινό και τη διάθεση του ρεσεψιονίστ. 
Βιογραφικό
Ο Γιώργος Χρονάς γεννήθηκε τον Οκτώβριο του 1948 στον Πειραιά. Από το 1973, που εμφανίστηκε στα γράμματα, έχει εκδώσει δεκαοχτώ βιβλία με ποιήματα, πεζά, θέατρο. Ξεκίνησε από το Τρίτο Πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας, επί Μάνου Χατζιδάκι, το 1979, παρουσιάζοντας την εκπομπή "Οδός Πάνος 17", έως σήμερα πού παρουσιάζει το "Ξενοδοχείο Βαλκάνια". Εργάστηκε επίσης στο Πρώτο και το Δεύτερο Πρόγραμμα. Ποιήματά του και πεζά έχουν μεταφραστεί σε διάφορες γλώσσες. Εκατό τραγούδια του έχουν μελοποιηθεί από Έλληνες συνθέτες. Εκδίδει από τον Φεβρουάριο του 1981 το περιοδικό "Οδός Πανός", τις ομώνυμες εκδόσεις, καθώς και τις "Εκδόσεις Σιγαρέτα". Δημοσιογραφεί κατά καιρούς σε περιοδικά και εφημερίδες. Ζει και εργάζεται στην Αθήνα.
Την αντιφώνηση σχετικά με το έργο του Γιώργου Χρονά ,θα εκφωνήσει ο συγγραφέας Ιορδάνης Κουμασίδης.
 
 
Η πρόεδρος του ΝΠΔΔ
Θεοπίστη Κρυσταλλίδου
Διαβάστε περισσότερα » »

Η οικογένεια των 2 νεκρών Αλβανών κατηγορεί την ΕΛΑΣ!

'ΤΑ ΔΥΟ ΑΔΕΡΦΙΑ ΨΑΡΕΥΑΝ ΓΙΑ ΝΑ ΒΓΑΛΟΥΝ ΤΟ ΨΩΜΙ ΤΟΥΣ''
Προκλητική συνέντευξη της οικογένειας των κακοποιών Αλβανών που σκότωσαν τον 43χρονο αρχιφύλακα στη Μικρή Πρέσπα. 
 
Σε μια συνέντευξη για το αλβανικό κανάλι RTV η οποία δημοσιεύθηκε απ' όλα τα αλβανικά μέσα διαβάζουμε ότι η οικογένεια των Αλβανών εγκληματιών που έχασαν τη ζωή τους στα σύνορα με την Ελλάδα, απορρίπτουν την εκδοχή που προβάλουν τα Ελληνικά ΜΜΕ που λέει πως ο Elvis και Melsi Collaku ήταν διακινητές. Δηλώνουν ότι τα δυο αδέρφια σκοτώθηκαν άδικα από την ελληνική αστυνομία αφού είχαν πάει για να ψαρέψουν . 
 
«Είχαν πάει να ψαρεύουν λόγο δύσκολης οικονομικής κατάστασης και η ελληνική αστυνομία τους σκότωσε εν ψυχρώ.»
 
 
Το ότι είχαν μπει παράνομα στην Ελλάδα, έκλεβαν δίχτυα και ψάρια με την απειλή Καλάσνικοφ και δολοφόνησαν αστυνομικό που έκανε την δουλειά του δεν τους απασχολεί, είναι μέρος της κουλτούρας τους και το θεωρούν τελείως φυσιολογικό. Φαίνεται πως στην Αλβανία οι ψαράδες πηγαίνουν να ψαρέψουν με Καλάσνικοφ και σκοτώνουν και αστυνομικούς. 
 
Τα σχόλια των Αλβανών αναγνωστών είναι ακόμη πιο σοκαρίστηκα, γράφουν ότι τα μέρη αυτά είναι αλβανικά (Τσαμουριά) και καλά κάνανε που σκότωσαν τον Έλληνα αστυνομικό.
 
himara.gr 
 
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr
Διαβάστε περισσότερα » »

Όχι στους πλειστηριασμούς ακινήτων των υπερχρεωμένων Ελλήνων

   

 
Υπόγραψε το Ψήφισμα
Αυτή η πρωτοχρονιά ίσως μετατραπεί σε πραγματικό εφιάλτη για χιλιάδες οικογένειες στη χώρα μας. Η Τρόικα έχει βάλει στο μάτι τα σπίτια των Ελλήνων και πιέζει ασφυκτικά την κυβέρνηση να δώσει το ΟΚ για να βγουν στο σφυρί χιλιάδες ακίνητα από την 1η Ιανουαρίου 2014. Εάν η κυβέρνηση δεχτεί τους όρους της Τρόικας, χιλιάδες υπερχρεωμένες οικογένειες, αλλά και μικροεπιχειρηματίες, θα βρεθούν κυριολεκτικά στο δρόμο και οι τιμές όλων των ακινήτων θα καταρρεύσουν αφού η αγορά θα πλημμυρίσει από σπίτια προς πώληση.

Μαζί μπορούμε να σταματήσουμε αυτό τον παραλογισμό, αλλά δεν έχουμε πολύ χρόνο. Μέσα στις επόμενες μέρες η κυβέρνηση θα αποφασίσει αν τελικά θα απελευθερωθούν οι πλειστηριασμοί. Αυτή η εξωφρενική απαίτηση της Τρόικας έχει ήδη αναζωπυρώσει αντιδράσεις ακόμη και μέσα στην ίδια την κυβέρνηση και ο Σαμαράς δέχεται πιέσεις απ’όλες τις πλευρές. Αν αρκετοί ψηφοφόροι αντιδράσουμε τώρα που ο Σαμαράς ακόμη σκέφτεται τι θέση θα πάρει στο θέμα, μπορούμε να του αποδείξουμε πως το πολιτικό κόστος αυτής της παράλογης και αντιλαϊκής κίνησης είναι πολύ βαρύ για να το σηκώσει αυτή τη δεδομένη στιγμή.

Ας στείλουμε λοιπόν στον Σαμαρά ένα ξεκάθαρο μήνυμα: πως ο Ελληνικός λαός έχει κάνει υπεράνθρωπους συμβιβασμούς και πως εκείνος οφείλει πλέον να αποδείξει πως μπορεί να διαπραγματευτεί με την Τρόικα για να προστατεύσει τους ευπαθείς και υπερχρεωμένους πολίτες που κινδυνεύουν να μείνουν στους δρόμους και να οδηγηθούν οριστικά στο περιθώριο της ζωής.

Υπόγραψε τώρα το ψήφισμα και διάδωσε το στους πάντες. Ας χαράξουμε τα όρια της ανοχής μας ακριβώς εδώ κι ας δημιουργήσουμε ένα τσουνάμι διαμαρτυρίας από κάθε γωνιά της Ελλάδας, τόσο εκκωφαντικό ώστε να είναι αδύνατον να αγνοηθεί! Όταν ξεπεράσουμε τις 120.000 υπογραφές η ΕΚΠΟΙΖΩ θα τις παραδώσει απευθείας στην κυβέρνηση.



Κάνε κλικ εδώ για να υπογράψεις το ψήφισμα και να το διαδώσεις:

  http://www.avaaz.org/el/petition/Ohi_stoys_pleistiriasmoys_akiniton_ton_yperhreomenon_Ellinon_3/?bpKSlgb&v=32370  
Διαβάστε περισσότερα » »