Σάββατο 6 Αυγούστου 2011

Ο πιο οικολογικός ουρανοξύστης

Ο ινδός αρχιτέκτονας Vikas Pawar έχει ένα φιλόδοξο σχέδιο: σκοπεύει να σχεδιάσει έναν ουρανοξύστη στην πόλη Noida, ο οποίος θα φέρει τον τίτλο του πλέον οικολογικού καθώς θα προσφέρει αυτάρκεια στους κατοίκους του.
Πώς θα μπορεί να επιτευχθεί κάτι τέτοιο; Αξιοποιώντας πρωτοποριακές τεχνολογίες θα μπορεί να προσφέρει στους ενοίκους τα απαραίτητα στοιχεία για τη ζωή, δηλαδή τροφή και νερό.
Perierga.gr - Ο πιο οικολογικός ουρανοξύστης
Η φουτουριστική του εμφάνιση βασίζεται, εν μέρει, στις «φάρμες» που βρίσκονται στα διάφορα επίπεδα του κτιρίου και θα παράγουν γεωργικά προϊόντα. Η καλλιέργεια αυτών θα γίνεται με τη μέθοδο της «υδροπονικής», που δεν απαιτεί τη χρήση χώματος και λιγότερο νερό απ’ ότι κανονικά χρειάζονται!
Perierga.gr - Ο πιο οικολογικός ουρανοξύστης
Το νερό για τους ενοίκους θα εξασφαλίζεται μέσω ειδικής τεχνολογίας από την περιβαλλοντική υγρασία!
Όπως είναι αναμενόμενο, μετά από όλα αυτά, ο εν λόγω ουρανοξύστης θα ενσωματώνει όλες τις σύγχρονες τεχνολογίες παραγωγής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές. Έτσι, ανεμογεννήτριες αλλά και φωτοβολταϊκά συστήματα θα εξασφαλίζουν ενεργειακή αυτάρκεια. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα, οι εκπεμπόμενοι ρύποι, όπως το διοξείδιο του άνθρακα, να είναι μηδενικοί! Επιπλέον, τα οργανικά απόβλητα θα ανακυκλώνονται και θα χρησιμοποιούνται στις προαναφερθείσες «φάρμες»!
Perierga.gr - Ο πιο οικολογικός ουρανοξύστης
Ο ουρανοξύστης, όταν ολοκληρωθεί, θα είναι 54.000 τετραγωνικά μέτρα και εάν οι προσδοκίες του αρχιτέκτονα και εμπνευστή επαληθευτούν θα αποτελέσει ένα από τα «πρασινότερα» κτίρια στον κόσμο!
Perierga.gr - Ο πιο οικολογικός ουρανοξύστης
Διαβάστε περισσότερα » »

Έντομα: το φαγητό του μέλλοντος!

Συντάκτης: Ελένη Αλειφέρη

"Τα αγόρια μου λατρεύουν να τρώνε γρύλους. Είναι το αγαπημένο τους φαγητό", αποκάλυψε η Αντζελίνα Τζολί  σε πρόσφατη συνέντευξή της, εξηγώντας ότι τα παιδιά γεύτηκαν τη λιχουδιά κατά τη διάρκεια του πρόσφατου ταξιδιού της οικογένειας στην Καμπότζη.

 "Όταν τους έδωσα να φάνε έντομα για πρώτη φορά δεν τους είπα τι είναι για να μην τρομάξουν. Τους το αγόρασα και το έφαγαν σαν πατατάκια. Τρελάθηκαν και ήθελαν να τρώνε συνέχεια. Κάποια στιγμή μάλιστα χρειάστηκε να απαγορεύσω το μασούλημα των γρύλων γιατί φοβήθηκα ότι θα έκαναν εμετό. Τους έτρωγαν με μανία όλη τη μέρα", αποκάλυψε στη συνέχεια η Αντζελίνα.
Μία... εναλλακτική και οικονομική λύση!
 Κι όμως! Όσο αηδιαστικό  κι αν ακούγεται, η  κατανάλωση εντόμων αποτελεί το φαγητό του μέλλοντος!  Θεωρείται  εναλλακτική κουζίνα που συνεχώς ανεβαίνει στις προτιμήσεις του κοινού. Μάλιστα αποτελεί μια πηγή οικονομικής λύτρωσης, σε εποχές τόσο δύσκολες! Επιπλέον έντομα είναι πλούσια σε πρωτεΐνες, βιταμίνες, μέταλλα απαραίτητα για τον ανθρώπινο οργανισμό και απαιτείται λιγότερη ενέργεια παραγωγής τους σε σύγκριση με το αγελαδινό κρέας. Αρκετές χώρες έχουν ήδη υιοθετήσει γεύματα που περιλαμβάνουν αντί για τους συνηθισμένους μεζέδες, κάμπιες και κοριούς.
Η εντομοφαγία ανα τον κόσμο

   Αυστραλοί ξαμολιούνται στην ύπαιθρο αναζητώντας μεζέδες για τα οικιακά σκεύη. Τηγανιτές προνύμφες κολεόπτερων δίνουν μια απολαυστική γεύση: επιδερμίδα τραγανή, σάρκα κρεμώδης και αφράτη. Εάν κάποιος επιδείξει θάρρος και δοκιμάσει, θα έχει την αίσθηση πως πρόκειται για μια ομελέτα με μανιτάρια.
Στην Ωκεανία στα ράφια κάθε σούπερ μάρκετ που σέβεται τους καταναλωτές, βρίσκονται οι ασυνήθιστοι κατεργασμένοι φίλοι της φύσης. Διαθέτεις ελάχιστο χρόνο για να φας; Βράσε noodles με φύκια και κουνούπια. Σε πέντε λεπτά θα έχεις στο τραπέζι σου ένα χορταστικό και οικονομικό πιάτο.

  Στην Κίνα και την Ιαπωνία λίγη σόγια, ζάχαρη και ακρίδες αρκούν για να κόψουν την λιγούρα! Βαζάκια με νύμφες μεταξοσκώληκων, μέλισσες, κάμπιες υπάρχουν σε κάθε ντουλάπι.
  Γιουβέτσι με σκορπιούς , λιβελούλες με ρύζι, σουπίτσα με σφήγκες και καρότα διακοσμούν το μεσημεριανό τραπέζι. Εργαζόμενοι ανυπομονούν να φθάσουν στο σπίτι για να φάνε σπιτικό φαγητό. Τι καλύτερο λοιπόν από μια κολεοπτερόπιτα και κάμπιες λεμονάτες!

  Στη Νότια Αφρική, στην Ταϊλάνδη, στην Ινδονησία, στο Μεξικό, στην Ινδία οι ντόπιοι ανακατεύουν το λάδι καρύδας με ψιλοκομμένη παπάγια, κρεμμύδι, μέλισσες και παρουσιάζουν στους Ευρωπαίους πρωτότυπες γαστρονομικές προτάσεις. Σκόρδο, λίγο ρούμι ή τεκίλα με σκουλήκια, γρύλοι με κρέμα μέντας, καλαμπόκι με τζιτζίκια και λιωμένο τυρί σερβίρονται σε κάθε εστιατόριο. Τα μαχαιροπίρουνα αναστενάζουν, όπως ακριβώς και τα στομάχια των θανόντων!

  Τι θα λέγατε λοιπόν για λαχταριστούς τσιγαριστούς γρύλλους με πικάντικη σαλτσούλα, βρωμούσες γιαχνί, κρεμμυδοφάγους με χαλούμι και κάρυ σε ένα κυριακάτικο λουκούλλειο γεύμα, κατσαρίδες γιαχνί;
Θα γλείφετε και τα δάχτυλά σας... Καλή σας όρεξη! 
Διαβάστε περισσότερα » »

Κύκλωμα 732 γιατρών «ροκάνιζε» το ΙΚΑ

Αποκαλυπτικές είναι οι έρευνες για τις αιτίες που κρύβονται πίσω από την οικονομική αφαίμαξη των ασφαλιστικών ταμείων. Εντοπίστηκαν 732 …
γιατροί που συμμετείχαν σε κυκλώματα παράνομων συνταγογραφήσεων.

Αποκαλυπτικά στοιχεία έρχονται στο φως από τους ελέγχους που γίνονται στα ασφαλιστικά ταμεία, καθώς μέχρι σήμερα 732 γιατροί εντοπίστηκαν να έχουν παραβατική συμπεριφορά.

Οι γιατροί αυτοί εξυπηρετούν ασφαλισμένους του ΙΚΑ, ενώ εκτιμάται πως στο...
σύνολο των φορέων θα ξεπεράσουν τις 1.100 οι περιπτώσεις όπου χρειάζεται περαιτέρω διερεύνηση.

Το υπουργείο Εργασίας, όπως αναφέρει σήμερα η εφημερίδα Έθνος, έχει ξεκινήσει εντατικούς ελέγχους για να διαπιστωθεί το κατά πόσο υπάρχουν ορισμένοι γιατροί που εκμεταλλεύονται τη «συνεργασία» τους με τα ασφαλιστικά ταμεία. Το επόμενο διάστημα οι έλεγχοι θα επεκταθούν σε φαρμακεία και κλινικές, προκειμένου να έρθουν στο φως κυκλώματα που λυμαίνονται τα ασφαλιστικά ταμεία.

Στόχος του υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Γιώργου Κουτρουμάνη είναι να εξοικονομηθούν φέτος 1,3 δισ. ευρώ από το «νοικοκύρεμα» στον χώρο του φαρμάκου. Συγκεκριμένα, οι φαρμακευτικές δαπάνες των ασφαλιστικών φορέων αναμένεται να πέσουν από τα 4,2 στα 2,9 δισ. ευρώ.

Σημειώνεται πως από τους 732 γιατρούς που βρέθηκαν στο επίκεντρο των ελέγχων διακόπηκε ήδη η συνεργασία των Ταμείων με τους 140.

Στις υπόλοιπες περιπτώσεις θα υπάρξει παραπομπή στα πειθαρχικά όργανα (εφόσον είναι μόνιμοι), αφαίρεση συνταγολογίου (πρόκειται για ένα νέο μέτρο), ενώ ανάλογα με την περίπτωση το θέμα μπορεί να πάρει τον δρόμο της δικαιοσύνης.

Από τα μέχρι τώρα στοιχεία που έχουν φτάσει στα ταμεία προκύπτει πως η παραβατική συμπεριφορά των συγκεκριμένων γιατρών εντοπίζεται σε θέματα συνταγογράφησης. Συγκεκριμένα διαπιστώθηκε πως:

- Συνταγογραφούν ακριβά φάρμακα, των οποίων η προμήθεια γίνεται από ιδιωτικά φαρμακεία και όχι από το φαρμακείο του ΙΚΑ (όπως κανονικά πρέπει). Μάλιστα για το θέμα αυτό θα ελεγχθεί και το κατά πόσο έχει υπάρξει συνεργασία με συγκεκριμένα φαρμακεία.
- Συνταγογραφούν φάρμακα που δεν καλύπτονται από τα ασφαλιστικά ταμεία και
- Συνταγογραφούν σε τριπλάσιους ασφαλισμένους από αυτούς που κανονικά θα έπρεπε. Ειδικότερα, οι συμβεβλημένοι γιατροί του ΟΠΑΔ και του ΟΑΕΕ μπορούν να εξυπηρετούν έως και 100 ασφαλισμένους του ΙΚΑ τον μήνα (υπάρχει σχετική ρύθμιση). Ωστόσο αποκαλύφθηκαν περιπτώσεις που οι γιατροί είχαν περισσότερες από 300 επισκέψεις τον μήνα.

«Ρεκόρ»

Σημειώνεται πως πριν από λίγους μήνες είχαν έρθει στο φως στοιχεία ότι 20 γιατροί των ασφαλιστικών ταμείων είχαν καταφέρει να κάνουν «ρεκόρ» συνταγογράφησης. Η πιο ακραία περίπτωση αφορούσε γιατρό του ΙΚΑ ο οποίος συνταγογραφούσε φάρμακα αξίας άνω των 250.000 ευρώ τον μήνα.

Ενδεικτικό των διαστάσεων που είχε πάρει τα προηγούμενα χρόνια το πρόβλημα είναι πως το 2004 η δαπάνη για φάρμακα ήταν 3,4 δισεκατομμύρια ευρώ αλλά μέσα σε μία πενταετία είχε αγγίξει τα 8 δισεκατομμύρια ευρώ. Αρκεί να αναφερθεί πως η φαρμακευτική δαπάνη των Ταμείων το 2009 έφτανε το 40% της ετήσιας κρατικής επιχορήγησης προς αυτά.

Σύμφωνα με τα στοιχεία -πριν από την εφαρμογή της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης- στην Ελλάδα εκτελούνταν περίπου 100 εκατομμύρια συνταγές τον χρόνο, ενώ αντίστοιχα στη Δανία (που έχει τον μισό περίπου πληθυσμό) 15 εκατομμύρια. Μάλιστα η αξία της φαρμακευτικής δαπάνης της χώρας μας είναι περίπου ίδια με αυτήν της Ισπανίας που έχει πενταπλάσιο αριθμό κατοίκων.
Διαβάστε περισσότερα » »

Εγκρίθηκε το πρώτο εργοστάσιο καύσης στην Ελλάδα

Σήμερα 4-8-2011 στα γραφεία της ΔΙΑΑΜΑΘ ΑΑΕ της Κομοτηνής πραγματοποιήθηκε συνάντηση μεταξύ του Διευθυντή της κ. Δημητρίου Δερματά, του Περιφερειακού συντονιστή των Οικολόγων Πράσινων για την ΑΜ-Θ κ. Γεώργιου Πασχαλίδη, του Περιφερειακού Συμβούλου της «Οικολογία Αλληλεγγύη» κ. Θανάση Μακρή, της περιβαλλοντολόγου κ. Θεοδοσίας Δραγουμάνη.
Αφορμή για την συνάντηση στάθηκε η θετική γνωμοδότηση για τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) του 1ου ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟΥ ΚΑΥΣΗΣ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ και....
συγκεκριμένα στην ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ.
Στη συνάντηση διαπιστώθηκε ότι αφενώς μεν η ΔΙΑΑΜΑΘ ΑΑΕ είχε εκφράσει τις αντιρρήσεις και ενστάσεις της για τη συγκεκριμένη μελέτη με επιστολή της προς το Περιφερειακό Συμβούλιο (η οποία δεν έφτασε ποτέ στους περιφερειακού συμβούλους) και αφετέρου, όπως διαπιστώθηκε από την ανάγνωση της ΜΠΕ στην ουσία δρομολογήθηκε η έγκριση του 1ου εργοστασίου καύσης απορριμμάτων στην Ελλάδα.
Πρέπει να επισημάνουμε οποιαδήποτε συζήτηση για ολοκληρωμένο προγράμματος διαχείρισης απορριμμάτων πρέπει να είναι σύμφωνο με τις αρχές της βιωσιμότητας και τις επιταγές της ΕΕ.
Γι’ αυτό είμαστε ΑΝΤΙΘΕΤΟΙ σε οποιαδήποτε σκέψη θερμικής επεξεργασίας απορριμμάτων και
ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ:

Α. Εφαρμογή προγραμμάτων και πολιτικών μείωσης των απορριμμάτων
Β. Λειτουργία καταστημάτων επαναχρησιμοποιημένων ειδών
Γ. Ανακύκλωση των συσκευασιών με σωστή λειτουργία του συστήματος με τους μπλε κάδους και Κέντρων Ανακύκλωσης σε συνδυασμό με τα ΚΔΑΥ

Δ. Προώθηση προγραμμάτων οικιακής κομποστοποίησης για τα οργανικά απόβλητα με την παροχή από τους δήμους στους πολίτες ειδικών κάδων ( το σύστημα έχει εφαρμοστεί σε Ελευσίνα, Καλαμάτα και σε χιλιάδες Δήμους στο εξωτερικό κλπ)
Ε. Προώθηση προγραμμάτων Δημοτικής κομποστοποίησης και λειτουργία αντίστοιχων μονάδων, κυρίως για την εξυπηρέτηση των πυκνοκατοικημένων περιοχών, είτε με την μέθοδο της αερόβιας επεξεργασίας για την παραγωγή κομπόστ ή/και εδαφοβελτιωτικού υλικού, είτε με την μέθοδο της αναερόβιας επεξεργασίας για την παραγωγή βιοαερίου και εδαφοβελτιωτικού υλικού.

Αν τα παραπάνω συστήματα λειτουργήσουν σε ικανοποιητικό βαθμό μπορούμε να επιτύχουμε μείωση του τελικού υπολείμματος περίπου στο 10%.
Οι παραπάνω προτεινόμενες λύσεις:

-Ενισχύουν την τοπική απασχόληση και ενισχύουν το τοπικό εισόδημα
-Μειώνουν την εξάρτησή μας από εισαγωγές πρώτων υλών
-Αυξάνουν τα έσοδα των εμπλεκόμενων ΟΤΑ
-Ελαχιστοποιούν τα περιβαλλοντικά προβλήματα κατά την διαχείριση των αστικών απορριμμάτων
-Σε σύγκριση με τα εργοστάσια μηχανικής και θερμικής επεξεργασίας, έχουν πολύ μικρότερα κόστη εγκατάστασης και λειτουργίας
-Μειώνουν την ανάγκη για μεγάλους χώρους υγειονομικής ταφής υπολειμμάτων.

ΕΛΠΙΖΟΥΜΕ ότι το Περιφερειακό Συμβούλιο της ΑΜΘ θα επανεξετάσει το θέμα καθώς πιστεύουμε ότι οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι στο συγκεκριμένο θέμα προφανώς δεν είχαν πλήρη ενημέρωση.
Καλούμε τις τοπικές κοινωνίες προκειμένου να αποτρέψουν οποιαδήποτε πιθανή μονάδα καύσης απορριμμάτων.
Διαβάστε περισσότερα » »

Πόσο μας κοροϊδεύουν οι πολιτικοί μας;

Καρατζαφέρης κόβει πρωτοχρονιάτικη πίττα στον Αλλάχ !! - VIDEO

Γιώργος Καρατζαφέρης. Πρόεδρος ενός πολιτικού κόμματος που ονομάζεται Λαϊκός Ορθόδοξος Συναγερμός.
Τώρα τι σχέση μπορεί να έχει το συνθετικό "Ορθόδοξος" με κοπή πίττας και στον Αλλάχ μόνο ο ίδιος μπορεί να γνωρίζει!

Το παρακάτω βίντεο από το «ΟΛΑ» του Θέμου Αναστασιάδη που μεταδόθηκε από τον "Αντέννα" τον Ιανουάριο του 2009. Δείχνει τον πρόεδρο του Λάος Γιώργο Καραγκιοζοφέρη να....
κόβει την πίττα της Μουσουλμανικής Ένωσης Ελλάδας, αρχές Ιανουαρίου 2009.
Πρόεδρος της Ένωσης είναι ο Αιγύπτιος Ναΐμ Ελγαντούρ, παντρεμένος με την εξισλαμισμένη Ελληνίδα Άννα Στάμου.
Η Μουσουλμανική Ένωση Ελλάδας πρωτοστάτησε και στην προ ημερών προσευχή 5.000 μουσουλμάνων στην Πλατεία Κοτζιά. Κι όπως θα δείτε στο βίντεο, ο Καρατζαφέρης έκανε την απίστευτη επιπολαιότητα να κόψει ένα κομμάτι της πίττας για τον Αλλάχ!!!

Διαβάστε περισσότερα » »

Όταν ρωτήσανε τον Σωκράτη . . .

Όταν ρωτήσανε τον Σωκράτη να τους δώσει τον ορισμό του μορφωμένου ανθρώπου, δεν ανέφερε τίποτε για την συσσώρευση γνώσεων.

"Η μόρφωση" είπε, "είναι θέμα συμπεριφοράς."
"Ποιους ανθρώπους λοιπόν θεωρώ μορφωμένους;"

1. Πρώτα απ' όλους αυτούς που ελέγχουν δυσάρεστες καταστάσεις , αντί να ελέγχονται από αυτές...
2. Αυτούς που αντιμετωπίζουν όλα τα γεγονότα με γενναιότητα & λογική..
3. Αυτούς που είναι έντιμοι σε όλες τους τις συνδιαλλαγές..
4. Αυτούς που αντιμετωπίζουν γεγονότα δυσάρεστα και ανθρώπους αντιπαθείς καλοπροαίρετα.
5. Αυτούς που ελέγχουν τις....
απολαύσεις τους..
6. Αυτούς που δεν νικήθηκαν από τις ατυχίες & τις αποτυχίες τους..
7. Τελικά αυτούς που δεν έχουν φθαρεί από τις επιτυχίες και την δόξα τους...»
Διαβάστε περισσότερα » »

Ο "σοφός" κ.Πάσχος και οι απόψεις που ξεχάστηκαν...όταν έγραφε για την ελευθερία και ανωνυμία των blogs

Με χτεσινή απόφασή του,ο υπουργός δικαιοσύνης Μ.Παπαϊωάννου ανακοίνωσε τα ονόματα των μελών της επιτροπής,η οποία θα αναλάβει το νομοπαρασκευαστικό έργο του νόμου για την ταυτοποίηση των διαχειριστών blogs και τη διεύρυνση του καταλόγου των εγκλημάτων για τα οποία θα επιτρέπεται η άρση του απορρήτου.Μεταξύ των "σοφών" της επιτροπής είναι και ο γνωστός δημοσιογράφος του ΣΚΑΙ και της Καθημερινής,Πάσχος Μανδραβέλης.

Ποιος όμως είναι ο κύριος Μανδραβέλης και κυρίως ποιες είναι οι απόψεις του σχετικά με τα blogs;Ψάχνοντας στο διαδίκτυο βρήκαμε παλαιότερα δημοσιευμένα άρθρα του στα...
οποία εκθέτει τις απόψεις του σχετικά με τα όσα τώρα θα κληθεί να "νομοθετήσει",αποσπάσματα των οποίων σας παραθέτουμε παρακάτω:

Το «αγκάθι» της ανωνυμίας στο Διαδίκτυο-Πάσχος Μανδραβέλης, Η Καθημερινή της Κυριακής, 02/03/2008

"Όπως γίνεται συνολικά με την παγκοσμιοποίηση, το Διαδίκτυο (που είναι μέρος της) αλλάζει ραγδαία τους κανόνες του παιγνιδιού. Η αντιμετώπιση των ζητημάτων που ανακύπτουν προϋποθέτει νέα προσέγγιση, άλλη εκείνης του αείμνηστου Δημήτρη Μαρούδα που απειλούσε να καταρρίψει τους δορυφόρους. Η παλαιά αντίληψη του κράτους «όλα τα σφάζω, όλα τα μαχαιρώνω» ή περνώ νόμους που θα λύσουν προβλήματα που έχουν χαρακτήρα παγκοσμιότητας, το μόνο που επιτυγχάνει είναι να γελοιοποιεί τη χώρα διεθνώς. Ετσι κι αλλιώς ο έλεγχος 40.000 blogs στην Ελλάδα (100 εκατ. παγκοσμίως) είναι δύσκολος".

Η ελευθεριότητα των blogs-Πάσχος Μανδραβέλης, Η Καθημερινή, 29/02/2008

"Διαχρονικά, πολλοί πρωτοστατούν στις εκκλήσεις για επιβολή νομοθετικών μέτρων «για να παταχθεί η δημοσιογραφική αλητεία» και τελικά το μόνο που πατάσσεται είναι η δημοσιογραφία. Το ζήσαμε με τον νόμο για τις αγωγές, το είδαμε με τον νόμο για την προστασία των κατηγορουμένων και το βλέπουμε τώρα με τα blogs.

Κατ’ αρχήν πρέπει να παρατηρήσουμε ότι αυτό που ονομάστηκε «λούμπεν ενημέρωση» είναι κοινός τόπος στα παραδοσιακά media. Φαίνεται από τη διάρθρωση της αγοράς και αποκαλύπτεται με κάθε ευκαιρία. Παρά το δρακόντειο νομοθετικό πλαίσιο -κάτι που αποδεικνύεται από την κίνηση στο κτίριο 9 της Ευελπίδων- και εκβιασμοί γίνονται, και συκοφαντίες εκτοξεύονται και λάσπη ρίχνεται. Οι αυστηροί νόμοι δεν ευπρέπισαν τον δημόσιο διάλογο της χώρας. Αντιθέτως, δια των αγωγών φιμώθηκαν πολλές χρήσιμες απόψεις. Εχει παρατηρηθεί δε ότι οι νόμοι περί εξύβρισης και συκοφαντικής δυσφήμισης δεν χρησιμοποιούνται από τους ανυπεράσπιστους πολίτες. Κυρίως χρησιμοποιούνται από εκείνους που έχουν δημόσιο λόγο και πρόσβαση στα ΜΜΕ (πολιτικούς δημοσιογράφους, καλλιτέχνες κ.λπ.) πολλές φορές ως μέσο ξεκαθαρίσματος λογαριασμών.

Έχει αναλυθεί επαρκώς το πρόβλημα άρσης απορρήτου, των δικτυακών τόπων, ειδικά εκείνων που βρίσκονται στις ΗΠΑ. Εκεί η πρώτη τροπολογία του Συντάγματος προστατεύει απόλυτα τον λόγο, ακόμη κι αν αυτός είναι ακραία υβριστικός. Η υπόθεση Λάρι Φλιντ (εκδότη του πορνογραφικού περιοδικού Hustler) το απέδειξε. Αλλά ακόμη κι αν μπορούσε να γίνει άρση απορρήτου για πλημμελήματα, όπως είναι η εξύβριση ή η συκοφαντική δυσφήμιση, θα μπορούσε το δικαστικό σύστημα να φορτωθεί την ύλη 100.000 blogs που υπάρχουν σήμερα και θα γίνουν 200.000 αύριο; Εδώ σήμερα -και λόγω της δικομανίας των επωνύμων- στενάζουν τα δικαστήρια με 30 εφημερίδες και 20 κανάλια, σκέπτεται κανείς πόσες αγωγές και μηνύσεις έχουν να γίνουν για τα εκατομμύρια σχόλια που δημοσιεύονται καθημερινά στο Διαδίκτυο;

Η μόνη λύση στο πρόβλημα είναι η αυτορύθμιση, η οποία -όσο κι αν φανεί περίεργο- ήδη υπάρχει. Το πιο πολύτιμο χαρακτηριστικό των blogs, η ελευθεριότητά τους, είναι και η αχίλλειος πτέρνα τους. Έχει άλλο βάρος ένα σχόλιο σε μια εφημερίδα (η οποία φέρει το όποιο βάρος του τίτλου και της ιστορίας της), και διαφορετικό μια ανώνυμη ύβρις στο Διαδίκτυο. Η τελευταία δεν λαμβάνεται σοβαρά, και κυρίως: χάνεται μέσα στον κατακλυσμό των σχολίων που καθημερινά δημοσιεύονται. Από κει και πέρα λειτουργεί και ο πληθωρισμός του λόγου. Όσο θα αυξάνονται τα blogs, τόσο θα αυξάνονται και οι ύβρεις και οι συκοφαντίες, αλλά ταυτόχρονα αυτές οι ύβρεις και οι συκοφαντίες θα πνίγονται μέσα στην πληθώρα των σχολίων".

Τι άλλαξε λοιπόν κύριε Πάσχο (μέσα σας) τα τελευταία τρία χρόνια από τότε που με άρθρα σας υποστηρίζατε τις παραπάνω θέσεις περί ελευθέριας των blogs και τώρα σας βλέπουμε μέλος μιας επιτροπής που στην ουσία και για να μην κρυβόμαστε,σκοπό έχει τον περιορισμό και τη φίμωσή τους;
Είναι άλλωστε και το φετινό θέμα των πανελλήνιων στην έκθεση...Σαν να σας προετοίμαζαν καιρό για αυτή τη θέση κύριε Πάσχο...
Διαβάστε περισσότερα » »

«Τρόφιμα, Α.Ε.» - Τι τρώμε και πώς παράγεται;

Τι τρώμε και πώς παράγεται; Μια αποκαλυπτική ματιά στις πρακτικές των αμερικανικών εταιρειών που ελέγχουν τη βιομηχανία τροφίμων.
Το ντοκιμαντέρ «Τροφή, Α.Ε.» (Food, Inc. - 2008) από τον βραβευμένο με Emmy σκηνοθέτη Ρόμπερτ Κένερ, αποτελεί μια καταγραφή της νομικής και οικονομικής ισχύος που έχουν στην οικονομία της Αμερικής οι μεγαλύτερες εταιρείες τροφίμων, καθώς και μια μαρτυρία για την επιβλαβή επίδρασή τους στην υγεία όσων εργάζονται στο στάδιο παραγωγής κι όσων τρέφονται από τα προϊόντα τους.

Η ποικιλία στα σούπερ μάρκετ είναι απατηλή καθώς όλα σχεδόν τα τρόφιμα ελέγχονται, παράγονται και διακινούνται από πολύ λίγες πολυεθνικές. Πολύ περισσότερο απατηλή, αποδεικνύεται η εικόνα της φάρμας στην εξοχή όπου σε συνθήκες υγιεινής καλλιεργούνται και παράγονται τα γεωργικά, γαλακτοκομικά και κτηνοτροφικά προϊόντα.

Στο ντοκιμαντέρ καταγράφεται επίσης το βαθύ πλέγμα της διαπλοκής: μια μητέρα χάνει το τριών ετών υγιέστατο παιδί της μετά από μόλυνση από το μεταλλαγμένο βακτηρίδιο e-coli, μέσα σε 12 μέρες, αλλά παρά τους αγώνες της μέχρι σήμερα δεν έχει δημιουργηθεί νόμος που να επιτρέπει στο αρμόδιο υπουργείο το κλείσιμο μονάδων όπου εμφανίζονται επανειλημμένα κρούσματα μολυσμένων ζώων. Αποδεικνύεται όμως ότι στις διευθυντικές θέσεις των ελεγκτικών υπηρεσιών της κυβέρνησης βρίσκονται πρώην στελέχη των ίδιων, προς έλεγχο, πολυεθνικών.

Παράλληλα, σε μια επίσης ανησυχητική εξέλιξη, ο νόμος Veggie Libel απαγορεύει μέχρι και λεκτικές διατυπώσεις που μπορεί να θεωρηθούν δυσφημιστικές για την βιομηχανία τροφίμων. Ενδεικτικό της πιστής εφαρμογής της νομοθεσίας το γεγονός ότι η γνωστή παρουσιάστρια της αμερικανικής τηλεόρασης Όπρα Γουίνφρεϊ ανέφερε σε μια εκπομπή της τη φράση «δε θα ξαναφάω χάμπουργκερ μετά από αυτά που άκουσα» για να μπει σε μια δικαστική περιπέτεια που κράτησε 6 χρόνια.

Όπως ήταν αναμενόμενο, το ντοκιμαντέρ δέχθηκε τα πυρά των μεγάλων πολυεθνικών στον τομέα τροφίμων, καμία από οποίες δε δέχθηκε να παραχωρήσει συνέντευξη στους δημιουργούς του.


Τρόφιμα Α.Ε. by tvxorissinora
Διαβάστε περισσότερα » »

Πωλείται η ΕΒΖ! Μέχρι τις 15 Σεπτεμβρίου οι προσφορές

Πωλείται η ΕΒΖ! Μέχρι τις 15 Σεπτεμβρίου οι προσφορές
 Μέχρι τις 15 Σεπτεμβρίου θα πρέπει οι υποψήφιοι επενδυτές για την Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης (ΕΒΖ) να εκδηλώσουν ενδιαφέρον για το ποσοστό 82,33% που πωλεί η Αγροτική Τράπεζα μέσω διεθνούς διαγωνισμού. Σύμβουλος της Αγροτικής Τράπεζας έχει οριστεί η Eurobank EFG Equities.

Η εταιρεία η οποία σήμερα απασχολεί στην Ελλάδα 424 άτομα και δίνει δουλειά σε περίπου 6.000 οικογένειες τευτλοπαραγωγών κινείται στον αστερισμό των ζημιών τα τελευταία χρόνια λόγω της μεταρρύθμισης της αγοράς ζάχαρης στην Ευρωπαϊκή Ένωση το 2006 όταν μειώθηκε η παραγωγή των χωρών του ευρωπαϊκού νότου.

Η εταιρεία ιδρύθηκε το 1960, οι μετοχές της είναι εισηγμένες στο ΧΑ και είναι η μοναδική μονάδα παραγωγής ζάχαρης στην Ελλάδα με μερίδιο 70% το 2010. Διαθέτει τρία εργοστάσια και συνολικά ο όγκος των πωλήσεών της φτάνει τους 280.000 τόνους αφού εκτός από την ποσόστωση των 158.000 τόνων η εταιρεία δραστηριοποιείται και στην εμπορία για να καλύψει την ελλειμματική ελληνική αγορά που έχει ανάγκες σε ετήσια βάση 330.000 τόνων ζάχαρης.

Στα πλεονεκτήματα της εταιρείας περιλαμβάνονται η ανοδική πορεία των θυγατρικών στη Σερβία, η καλή ποιότητα της ελληνικής ζάχαρης, η γειτνίαση των εργοστασίων στη Β. Ελλάδα με χώρες της Ε.Ε. που έχουν ελλειμματική παραγωγή ζάχαρης όπως Βουλγαρία και Ρουμανία, οι σύγχρονες αποθηκευτικές εγκαταστάσεις (σιλό) στη Λάρισα που είναι κοντά στο λιμάνι του Βόλου, η στρατηγική συνεργασία με την ED & F Man που διακινεί περί το 25% της παγκόσμιας αγοράς ζάχαρης και σε περιόδους έλλειψης του προϊόντος λειτουργεί ως ανάχωμα και βεβαίως η σημαντική -αλλά προσημειωμένη- ακίνητη περιουσία της που προσεγγίζει τα 100 εκατ. ευρώ.

Βαρίδια για τους υποψήφιους επενδυτές σίγουρα θα αποτελέσουν η έλλειψη ανταγωνιστικότητας της εταιρείας αφού οι 158.000 τόνοι ζάχαρης που έχει δικαίωμα η εταιρεία να παράγει στην Ελλάδα θα μπορούσαν να βγαίνουν από 1 ή το πολύ 2 εργοστάσια και όχι από τρία που διαθέτει και υποχρεωτικά υπολειτουργούν αλλά και από το υψηλό κόστος παραγωγής (αμοιβές τευτλοπαραγωγών).

Σύμφωνα με την πρόσκληση ενδιαφέροντος που δημοσίευσε η Αγροτική, οι υποψήφιοι στο δεύτερο στάδιο της διαδικασίας (μετά την εκδήλωση ενδιαφέροντος) θα διεξάγουν οικονομικό και νομικό έλεγχο στην ΕΒΖ και στο τρίτο στάδιο θα υποβάλουν δεσμευτικές προσφορές.

Ο υποψήφιος που τελικά θα επιλεγεί θα πρέπει μετά τη μεταβίβαση των μετοχών της Αγροτικής Τράπεζας να προβεί υποχρεωτικά σε δημόσια πρόταση για την αγορά των υπολοίπων μετοχών της εταιρείας.
Διαβάστε περισσότερα » »

Έρχεται καταιγίδα στην Αν.Μεσόγειο με "πειρατεία" της Άγκυρας

Τελικά, η κρίση στην Ανατολική Μεσόγειο έρχεται πολύ πιο γρήγορα απ’ότι την περίμεναν οι ελληνικές πολιτικές ηγεσίες που από το 2005 έχουν κηρύξει αυτοεμπάργκο στον εξοπλισμό των Ενόπλων Δυνάμεων (όταν δεν αερολογούν με συνεχή λαϊκίστικα τσιτάτα περί «μείωσης των εξοπλισμών» και «μερίσματος ειρήνης»).

Στα τέλη Σεπτεμβρίου (την 1η Οκτωβρίου ανακοίνωσε η Κύπρος ως ημέρα έναρξης των.....
γεωτρήσεων) όταν ο τουρκικός Στόλος θα έχει βγει στην Ανατολική Μεσόγειο για να πολιορκήσει την εξέδρα της Noble Energy που για λογαριασμό της Κύπρου θα διεξάγει τις γεωτρήσεις, η Ελλάδα μπορεί να στείλει μαζί με τα κουρασμένα σκαριά των “S” και των ΜΕΚΟ-200HN και λίγο «μέρισμα ειρήνης»!

Αντί π.χ. για FREMM με SCALP Naval (τώρα θα αποκτούσε επιχειρησιακή ετοιμότητα το πρώτο σκάφος αν είχε παραγγελθεί το 2005) ή μαχητικά αεροσκάφη ανώτερα των τουρκικών, ενός διαγωνισμού που αν είχε γίνει στην ώρα του το 2008 και είχε γίνει επιλογή του Νέου Μαχητικού Αεροσκάφους, τώρα η Ελλάδα θα μιλούσε διαφορετικά. Και δεν θα δικαιούντο να πεί το φυγόμαχο «Δεν είμασταν έτοιμοι» των Ιμίων, όπως έχουν αρχίσει να το ψιθυρίζουν στους διαδρόμους τους υπουργείο Άμυνας.

Η κρίση στην ανατολική Μεσόγειο, λοιπόν, «είναι εδώ» και η Τουρκία επίσημα, αργά το βράδυ, δια χειλέων Αχμέτ Νταβούτογλου, σφύριξε την έναρξη σε γεωπολιτικό power game που πλέον μοιάζει περισσότερο με «chicken game»: Όποιος δειλιάσει να φτάσει μέχρι το τέρμα, έχασε!

Με την πιο απειλητική δήλωση από την εποχή των Ιμίων ο ισλαμιστής υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας πήρε την σκυτάλη από το «κοκοράκι» της Άγκυρας, τον Ν.Έρογλου, και εντελώς πειρατικά, με ασιατική φιλοσοφία νομάδα της στέππας («Ότι θέλω το παίρνω δια των όπλων») απείλησε ότι «Η Τουρκία θα αντιδράσει με τον ενδεικνυόμενο τρόπο αν η Κύπρος προχωρήσει σε γεωτρήσεις για πετρέλαιο και φυσικό αέριο. Αν τεθεί θέμα περισσότερων προωθημένων βημάτων, θα επιδείξουμε την απαιτούμενη αντίδραση».

Το εντυπωσιακό δεν είναι αυτά τόσο αυτά που λέει ο Α.Νταβούτογλου, όσο ότι έχει εξασφαλίσει από την ημέρα που έγινε υπουργός Εξωτερικών την ιδιότητα του προνομιακού συνομιλητή των εκάστοτε Ελλήνων υπουργών Εξωτερικών (Ν.Μπακογιάννη, Δ.Δρούτσα και σίγουρα και του Σ.Λαμπρινίδη, αφού δε νομίζουμε ότι ο Δ.Δρούτσας ενεργούσε από μόνος του και χάραζε την πολιτική του υπουργείου Εξωτερικών από μόνος του. Ο προϊστάμενος είναι κοινός και οι θέσεις του γνωστές: Γ.Α.Παπανδρέου).

Μάλιστα, συνέδεσε το θέμα των γεωλογικών ερευνών με την πορεία των διαπραγματεύσεων στο κυπριακό, αλλά αυτό είναι το ελάχιστο: Στην Κύπρο το πρόβλημα ή θα λυθεί με ουσιαστικές υποχωρήσεις από τις εξωφρενικές θέσεις της Άγκυρας ή διαφορετικά δεν υπάρχει περίπτωση να δεχθεί η κυπριακός Ελληνισμός λύση τύπου σχεδίου Ανάν. Ο χρόνος για τον Δ.Χριστόφια τελείωσε…

Βέβαια και στο παρελθόν, οι Τούρκοι δεν είχαν διστάσει να στείλουν ακόμη και πολεμικά πλοία στη θαλάσσια περιοχή της Κυπριακής Δημοκρατίας για να παρενοχλήσουν ερευνητικά σκάφη και να εμποδίσουν τη διενέργεια ερευνών, αλλά τώρα είναι διαφορετικά. Απειλούν ευθέως με προσβολή (διότι περί αυτού πρόκειται) των σκαφών που θα κάνουν τις έρευνες.

Οι δηλώσεις Νταβούτογλου ακολούθησαν αυτές του τούρκου υπουργού Ενέργειας και Φυσικών Πόρων Τανέρ Γιλντίζ και του τουρκοκύπριου ηγέτη Ντερβίς Ερογλου.

Ο πρώτος έσπευσε πρώτος να δηλώσεις ότι «αποφάσεις σχετικές με Αποκλειστικές Οικονομικές Ζώνες (ΑΟΖ) μπορούν να ληφθούν μόνο με συναίνεση μεταξύ όλων των γειτονικών χωρών» (!!!) και ότι αυτή η διαδικασία δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη.

Από την πλευρά του, ο τουρκοκύπριος ηγέτης είπε ότι οι φυσικοί πόροι στη θαλάσσια περιοχή της Κύπρου δεν ανήκουν μόνο στους Ελληνοκυπρίους και ότι το ψευδοκράτος αλλά και η Τουρκία έχουν επίσης λόγο.

Και ισχυρίστηκε ότι «η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν πρέπει να προχωρήσει με αυτή την κίνηση» διότι θα αποκτήσει άλλον έναν πονοκέφαλο στους πολλούς τους οποίους ήδη έχει.

Το πειρατικό της όλης υπόθεσης είναι πασιφανές, αφού αρνούνται σε μία χώρα να κάνει έρευνες σε 100% δικές της περιοχές (ούτε καν αμφισβητούμενες, όπως π.χ. αμφισβητούν την ΑΟΖ στο Καστελόριζο ή σε περιοχές του Βορείου Αιγαίου), διότι είναι … γειτονική.

Το ότι κρύβεται … θησαυρός στις περιοχές αυτές το γνωρίζουν και θέλουν μερτικό, αλλά με ανύπαρκτη πολιτική νομιμοποίηση, παρά μόνο ως … εισβολείς δηλώνουν ότι έχουν δικαίωμα επί των ελευθέρων περιοχών! Και με αυτούς συνομιλούσαν οι φοβικές ελληνικές κυβερνήσεις.

Γιατί προβαίνει σε τόσο ακραίες ενέργειες τώρα η Τουρκία; Εκ του ασφαλούς. Θεωρεί ότι η νυν πολιτική ηγεσία δεν υπάρχει περίπτωση να αντιδράσει και λόγω των εσωτερικών οικονομικών προβλημάτων και λόγω «ειρηνόφιλης» φιλοσοφίας. Με την Ελλάδα θεωρεί ότι το παιχνίδι θα είναι εύκολο και δεν την απασχολεί η αντίίδρασή της.

Η Κύπρος, φυσικά, είναι αμελητέα ποσότητα επί διακυβέρνησης Χριστόφια, το Ισραήλ πιστεύουν ότι δεν θα τολμήσει ανοικτή αντιπαράθεση με την Άγκυρα, τι μένει;

Οι ΗΠΑ κατά πρώτον και η Γαλλία κατά δεύτερον και στο βάθος η … Ρωσία. Η εταιρεία είναι αμερικανική, άρα υπό την προστασία του 6ου Στόλου. Βασικά στην κρίση η Άγκυρα θα έχει να κάνει με τις ΗΠΑ που σιγοντάρουν εδώ και τρία χρόναι την τριγωνική σχέση Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ.

Η Γαλλία είναι αποφασισμένη να παίξει ρόλο στη Κύπρο, ως διάδοχος της Βρετανίας και με πολύ χαρά στα Ιλίσια Πεδία θα έβλεπαν την Άγκυρα να «τραβάει το σχοινί» και μια Μοίρα του γαλλικού στόλου να σπεύδει στην περιοχή για υποστήριξη του Κύπριου «εταίρου». Τα αντιτουρκικά αισθήματα του γαλλικού λαού θα επικροτούσαν μια τέτοια κόντρα πολύ περισσότερο από τους βομβαρδισμούς των φυλάρχων της Λιβύης.

Η Ρωσία έχει στείλει την πριο πρόσφατη σαφή προειδοποίηση για το Κυπριακό στην Άγκυρα με επίσημη δήλωση του υπουργείου Εξωτερικών στη Μόσχα, αλλά προβολή ισχύος με την κλασική έννοια του όρου δεν είναι σίγουρο ότι μπορεί να πραγματοποιήσει. Έχει πυρηνικά υποβρύχια στην περιοχή, αλλά όχι τα σκάφη επιφανείας που θα φοβίσουν την Άγκυρα. Θέλει όμως και αυτή μερίδιο από τα κοιτάσματα της Α.Μεσογείου: Η Gazprom επίσημα ζήτησε την συνεργασία του κυπριακού κράτους και την άδεια να εκτελέσει έρευνες.

Και όλη αυτή η καταιγίδα που ήδη φαίνεται στον ορίζοντα βρίσκει τις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις, επαρκείς μόνο ως προς την ποιότητα του ανθρώπινου δυναμικού…
Διαβάστε περισσότερα » »

Και νέα ελληνικά αρχαιολογικά ευρήματα στην Αλβανία

Δείχνουν ότι η Αδριανούπολη δεν ήταν ρωμαϊκή

Νέα ελληνικά αρχαιολογικά ευρήματα ανακαλύφθηκαν στην Αλβανία. Κτίσματα στα Σωφράτικα της Κάτω Δρόπολης, μαρτυρούν την ελληνικότητα της Αδριανούπολης, αφήνοντας απογοητευμένους τους Ιταλούς και Αλβανούς αρχαιολόγους που την ήθελαν ρωμαϊκή. Βορειανατολικά του αρχαίου θεάτρου, βρέθηκαν κτίσματα του VI-V π. Χ. αιώνα. Η αρχιτεκτονική τους δείχνει ότι πρόκειται για μεγαλοπρεπή κτίρια,
όμοια με αυτά της Δωδώνης, της Φοινίκης, του Βουθρωτού, της Βυλλίδας, της Απολλωνίας και....
πολλών άλλων ελληνικών ηπειρωτικών πόλεων της ίδιας περιόδου. Όπως επισημαίνει ο δημοσιογράφος Παναγιώτης Μπάρκας "το γεγονός έχει τη δική του ιδιαίτερη σημασία, διότι, από το 2005 μερικές μικτές αρχαιολογικές αποστολές του Αλβανικού Αρχαιολογικού Ινστιτούτου του Ιταλικού Πανεπιστημίου της Μαντσεράτα και στη συνέχεια του Πανεπιστημίου του Αργυροκάστρου, το οποίο ανέλαβε την στήριξη των ιταλικών ισχυρισμών, θέλησαν να αποδείξουν ότι η Αδριανούπολη ήταν ρωμαϊκή¨.
Διαβάστε περισσότερα » »

Ο Νταβούτογλου απειλεί τη Λευκωσία αν προχωρήσει σε γεωτρήσεις

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Αχμέτ Νταβούτογλου«Θα επιδείξουμε την απαιτούμενη αντίδραση»

ΑθήναΗ Αγκυρα εμφανίζεται έτοιμη να κλιμακώσει τις αντιδράσεις της, όπως έχει πράξει και στο παρελθόν, αν η Λευκωσία προχωρήσει, όπως έχει ανακοινώσει, στην πραγματοποίηση γεωτρήσεων για πετρέλαιο και φυσικό αέριο το προσεχές φθινόπωρο. 

Συνδέει μάλιστα το θέμα των γεωτρήσεων με τις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό.


Ο υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου προειδοποίησε, με απειλητική γλώσσα, το απόγευμα της Παρασκευής ότι «αν τεθεί θέμα περισσότερων προωθημένων βημάτων, θα επιδείξουμε την απαιτούμενη αντίδραση».

Στο παρελθόν, οι Τούρκοι δεν είχαν διστάσει να στείλουν ακόμη και πολεμικά πλοία στη θαλάσσια περιοχή της Κυπριακής Δημοκρατίας για να παρενοχλήσουν ερευνητικά σκάφη και να εμποδίσουν τη διενέργεια ερευνών.

Οι δηλώσεις Νταβούτογλου ακολούθησαν αυτές του Τούρκου υπουργού Ενέργειας και Φυσικών Πόρων Τανέρ Γιλντίζ και του κ. Ερογλου. Ο πρώτος έσπευσε πρώτος να δηλώσεις ότι «αποφάσεις σχετικές με Αποκλειστικές Οικονομικές Ζώνες (ΑΟΖ) μπορούν να ληφθούν μόνο με συναίνεση μεταξύ όλων των γειτονικών χωρών» και ότι αυτή η διαδικασία δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη.

Από την πλευρά του, ο Τουρκοκύπριος ηγέτης είπε ότι οι φυσικοί πόροι στη θαλάσσια περιοχή της Κύπρου δεν ανήκουν μόνο στους Ελληνοκυπρίους και ότι το ψευδοκράτος αλλά και η Τουρκία έχουν επίσης λόγο. Και ισχυρίστηκε ότι «η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν πρέπει να προχωρήσει με αυτή την κίνηση» διότι θα αποκτήσει άλλον έναν πονοκέφαλο στους πολλούς τους οποίους ήδη έχει.

Διαβάστε περισσότερα » »

«Ανοίγει» η διώρυγα του Ξέρξη

Το μνημείο, που άφησαν πίσω τους οι Πέρσες, μετατρέπεται σε διεθνούς σημασίας ιστορικό χώρο, ο οποίος θα παρέχει αναψυχή και ιστορική γνώση στους επισκέπτες

«Ανοίγει» η διώρυγα του Ξέρξη
Το κοίλο έδαφος κατά μήκος της διαδρομής από τα Νέα Ρόδα στην Τρυπητή, στις παρυφές του Αγίου Ορους, πλημμυρίζει συχνά σε περιόδους ισχυρής βροχόπτωσης και μεγάλου κυματισμού. Η εικόνα μεταφέρει νοερά τον υποψιασμένο επισκέπτη στην περίοδο των μηδικών πολέμων, 2.500 χρόνια πριν, και στη διώρυγα που διάνοιξε ο Ξέρξης στο στενότερο σημείο της χερσονήσου του Αθω, για να διευκολύνει την προέλαση του στόλου του στον ελλαδικό χώρο.
Ο πιο προσεκτικός θα διακρίνει ακόμη και σήμερα ορατά σημεία από το σκάμμα του μοναδικού μνημείου που άφησαν οι Πέρσες σε ευρωπαϊκό έδαφος και σήμερα βρίσκεται θαμμένο στον "λαιμό" της χερσονήσου.
Η περιοχή είναι χαρακτηρισμένη ως ιστορικός, αρχαιολογικός και χώρος ιδιαίτερου φυσικού κάλλους που χρήζει ειδικής κρατικής προστασίας, αλλά δεν έχει τύχει έως σήμερα της αναγκαίας ανάδειξης και μοιάζει εγκαταλελειμμένη, με μία μόνο ταμπέλα να ενημερώνει τους επισκέπτες.
Την περασμένη Τρίτη, 2 Αυγούστου, το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο έδωσε το "πράσινο φως" για την ανάπλαση και ανάδειξη της περιοχής, εγκρίνοντας ομόφωνα τη σχετική προμελέτη που κατέθεσε ο Δήμος Αριστοτέλη. Το έργο, προϋπολογισμού περίπου 10 εκατομμυρίων ευρώ, έχει στόχο τη δημιουργία ενός επισκέψιμου, διεθνούς σημασίας ιστορικού χώρου, ο οποίος θα παρέχει αναψυχή και ιστορική γνώση στους επισκέπτες.
Το παραθαλάσσιο χωριό Νέα Ρόδα, στον κόλπο της Ιερισσού, κτίστηκε εκατέρωθεν του ανατολικού στομίου της θαμμένης διώρυγας
Το παραθαλάσσιο χωριό Νέα Ρόδα, στον κόλπο της Ιερισσού, κτίστηκε εκατέρωθεν του ανατολικού στομίου της θαμμένης διώρυγας
Κατά μήκος της διώρυγας, ο χώρος θα περιφραχτεί με ειδική φύτευση από πυράκανθα, λεβάντες και άλλα φυτά και μέσα σε αυτόν θα διαμορφωθούν περιπατητικές διαδρομές, χώροι ανάπαυσης, ξύλινες γέφυρες και πεζογέφυρα στο τοπικό οδικό δίκτυο. Θα αποκατασταθεί το κτίριο παλιάς αποθήκης και θα μετασχηματιστεί σε πολιτιστικό κέντρο, όπου οι επισκέπτες θα μπορούν μέσα από εκθέματα και οπτικοακουστικό υλικό να ενημερώνονται για τον Μαραθώνα, τις Θερμοπύλες, τη Σαλαμίνα, τις Πλαταιές και τη σημασία τους στη διαμόρφωση της ευρωπαϊκής Ιστορίας. Προβλέπεται, τέλος, η δημιουργία δύο λιμνών για αντιπλημμυρική προστασία.
«Ανοίγει» η διώρυγα του Ξέρξη
"Με την έγκριση από το ΚΑΣ έγινε το πρώτο βήμα, αφού μας δίνεται η άδεια να παρέμβουμε. Προχωράμε στα επόμενα, με κυριότερο αυτό της εξασφάλισης της χρηματοδότησης του έργου", είπε στο "Εθνος" ο δήμαρχος Αριστοτέλη, Χρήστος Πάχτας, ο οποίος έχει εντάξει την ανάδειξη των μοναδικών μνημείων του δήμου του (διώρυγα Ξέρξη, αρχαία Στάγιρα κ.ά.) στην κεντρική αναπτυξιακή του στρατηγική.
ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΤΟΥ ΞΕΡΞΗ
Κατασκεύασε τη διώρυγα για να αποφύγει νέα πανωλεθρία
Το 492 π.Χ. ο Πέρσης στρατηγός Μαρδόνιος είδε τον πανίσχυρο στόλο του να τσακίζεται σε θαλασσοταραχή στα ανοιχτά της χερσονήσου του Αθω και επέστρεψε άπραγος, εγκαταλείποντας το σχέδιό του για εκστρατεία κατά της Ελλάδας. Δέκα χρόνια μετά -και αφού είχε μεσολαβήσει η δεύτερη αποτυχημένη απόπειρα στον Μαραθώνα- ο βασιλιάς Ξέρξης βρήκε τον τρόπο να αποφύγει την ίδια πανωλεθρία, δίνοντας την εντολή για τη διάνοιξη διώρυγας στο στενότερο σημείο του Αθω. Οπως περιγράφει ο Ηρόδοτος, το 480 π.Χ. η διώρυγα ήταν έτοιμη σε διαστάσεις που επέτρεπαν την ταυτόχρονη διέλευση δύο τριήρων και ο στόλος πέρασε από αυτήν στη μεγαλύτερη και τελευταία του προσπάθεια κατάκτησης των Ελλήνων, που κατέληξε στην ήττα της Σαλαμίνας.
ΒΑΣΙΛΗΣ ΙΓΝΑΤΙΑΔΗΣ
Διαβάστε περισσότερα » »

Αμερικανός «ανοίγει» αυτοκίνητα με ένα SMS

Αμερικανός «ανοίγει» αυτοκίνητα με ένα SMSΤο αποκάλυψε σε συνέδριο για την ασφάλεια και την ηλεκτρονική πειρατεία στις ΗΠΑ
Ουάσινγκτον Ο αμερικανός Ντον Μπέιλι, στέλεχος ιδιωτικής εταιρείας ασφάλειας, αποκάλυψε σε συνέδριο για την ασφάλεια και την ηλεκτρονική πειρατεία στις ΗΠΑ ότι μπορεί να ξεκλειδώνει χιλιάδες ΙΧ αυτοκίνητα με μία σειρά απλών ενεργειών από το κινητό του, οι οποίες καταλήγoyν στο να στείλουν ένα κλασικό γραπτό μήνυμα SMS!
Η ιδέα «σφηνώθηκε» στο μυαλό του, εξήγησε, όταν στην τηλεοπτική εκπομπή της δημοφιλούς παρουσιάστριας Όπρα Ουίνφρεϊ προβλήθηκε μια εφεύρεση, αποκαλούμενη «ζούμπακ», η οποία δίνει την δυνατότητα σε γονείς να ανιχνεύουν ανά πάσα στιγμή που βρίσκονται τα παιδιά τους.

Αμέσως μόλις ο αμερικανός ειδικός κατανόησε την λειτουργία του «ζούμπακ», ήταν σε θέση, ως γνήσιος νόμιμος χάκερ, να την προσαρμόσει και στην κλοπή αυτοκινήτων. Στο συνέδριο, που πραγματοποιήθηκε στο Λας Βέγκας, παρουσίασε την καινούργια αυτή «πατέντα», απέφυγε όμως να αποκαλύψει ακριβώς ποια μοντέλα αυτοκινήτων μπορεί να ξεκλειδώσει εύκολα, προκειμένου να αποτρέψει επίδοξους κακοποιούς να κλέψουν ξένα οχήματα.

Το μόνο που ανέφερε είναι ότι ορισμένα ηλεκτρονικά εξαρτήματα, όπως το κλειδί-τηλεχειριστήριο του αυτοκινήτου, δέχονται ασύρματο σήμα, στο οποίο μπορεί να παρέμβει κανείς εύκολα.

Ο ίδιος προειδοποίησε τόσο τις κατασκευαστικές εταιρίες αυτοκινήτων, όσο και γενικότερα τις εταιρίες ασφαλείας: «Είναι τέλεια. Η αυτοπεποίθησή σου ανεβαίνει. Ομως προσοχή: το ίδιο σύστημα μπορεί να εφαρμοστεί και για τον έλεγχο κινητών τηλεφώνων, αυτόματων μηχανημάτων ανάληψης μετρητών(ATM), αλλά και για την εκμετάλλευση πηγών ενέργειας, όπως το νερό. Νομίζω ότι αυτό είναι μια πραγματική απειλή».

Προχώρησε λοιπόν και σε προτάσεις σχετικά με την πρόληψη του κινδύνου που ελλοχεύει. «Πρέπει να βρούμε την χρυσή τομή μεταξύ κόστους και ασφάλειας», δήλωσε, μιας και θεωρεί ότι οι εταιρίες έχουν πλέον να αντιμετωπίσουν εκτός των παραδοσιακών ληστών, τώρα και τους «ασύρματους ληστές».
Διαβάστε περισσότερα » »

Υποβάθμιση των ΗΠΑ

Υποβάθμιση των ΗΠΑO οίκος Standard&Poor’s την έριξε από την κατηγορία ΑΑΑ
 
Οι Ηνωμένες Πολιτείες απώλεσαν την αξιολόγηση AAA όσον αφορά το ομοσπονδιακό χρέος της χώρας για πρώτη φορά στην ιστορία της, καθώς ο οίκος Standard&Poor’s το υποβάθμισε στην βαθμίδα AA+, επικαλούμενος τα προβλήματα του χρέους και του ελλείμματος, καθώς και "πολιτικούς κινδύνους".

    Ο S&P έκανε λόγο περί "αρνητικής προοπτικής" στην ανάλυσή του, κάτι που σημαίνει ότι ενδέχεται να υπάρξει νέα υποβάθμιση τους επόμενους 12 με 18 μήνες, ενώ κυβερνητικές πηγές που συμμετείχαν στις διαπραγματεύσεις με τον οίκο αξιολόγησης χαρακτήρισαν την ανάλυσή του εσφαλμένη.

    Η -- δίχως προηγούμενο -- υποβάθμιση χαρακτηρίζεται ως δραματική εξέλιξη για την μεγαλύτερη οικονομία σε διεθνές επίπεδο. Είναι πιθανό να σημάνει την αύξηση του κόστους δανεισμού τόσο για την κυβέρνηση των ΗΠΑ όσο και για τις επιχειρήσεις και τους καταναλωτές.

    "Η υποβάθμιση αντανακλά την άποψή μας ότι το σχέδιο δημοσιονομικής προσαρμογής στο οποίο συμφώνησαν το Κογκρέσο και η κυβέρνηση υπολείπεται αυτού που, κατά την άποψή μας, θα ήταν αναγκαίο για να σταθεροποιηθεί η μεσοπρόθεσμη δυναμική του κυβερνητικού χρέους", ανέφερε ο S&P στο σχετικό ανακοινωθέν του.

    Η υποβάθμιση αυτή σημειώνεται μετά την παρατεταμένη σκληρή διένεξη των κομμάτων στο Κογκρέσο που επικεντρώθηκε στην περιστολή των δαπανών και στην αύξηση των φόρων για να μειωθεί το χρέος και να αυξηθεί το όριο του ομοσπονδιακού δανεισμού.

    Στις 2 Αυγούστου ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα υπέγραψε ένα νομοθέτημα που προβλέπει την μείωση του ελλείμματος στον προϋπολογισμό κατά 2,1 τρισεκατομμύρια δολάρια σε 10 χρόνια. Αλλά το ποσό αυτό υπολείπεται αρκετά των 4 τρισεκατομμυρίων που ο S&P είχε εκτιμήσει πως θα αποτελούσε μια καλή "προκαταβολή" στο πλαίσιο της προσπάθειας να αντιμετωπιστεί το δημοσιονομικό πρόβλημα των ΗΠΑ.

    Τα χρηματιστήρια κατέγραψαν μεγάλες απώλειες αυτή την εβδομάδα -- αθροιστικά, ο δείκτης S&P 500 έχασε το 10,8% της αξίας του τις τελευταίες 10 ημέρες συναλλαγών --, τόσο λόγω των ανησυχιών ότι η αμερικανική οικονομία ενδέχεται να οδεύει προς μια νέα ύφεση, όσο και λόγω της διάδοσης της κρίσης χρέους στην ευρωζώνη, που πλήττει πλέον και την Ιταλία.

    Στέλεχος της κυβέρνησης Ομπάμα που έλαβε μέρος στις διαπραγματεύσεις με τον οίκο δήλωσε, υπό τον όρο να παραμείνει ανώνυμο, ότι υπάρχουν "σοβαρά και θεμελιώδη προβλήματα στην ανάλυση του S&P".

    Σύμφωνα με αμερικανικά ΜΜΕ, ο Λευκός Οίκος διαφώνησε έντονα με τις προβλέψεις και τους υπολογισμούς των αναλυτών του S&P.

    Οι ΗΠΑ παρέμεναν στη βαθμίδα αξιολόγησης AAA από το Standard&Poor’s από την δημιουργία του οίκου, το 1941. Ο αρχαιότερος οίκος αξιολόγησης, ο Moody's, αποδίδει στις ΗΠΑ την υψηλότερη δυνατή αξιολόγηση, AAA, από το 1917 ως σήμερα αδιαλείπτως.

    Τα αμερικανικά ομόλογα, που ως σήμερα θεωρούνταν ως η αδιαμφισβήτητα ασφαλέστερη επένδυση σε διεθνές επίπεδο, αξιολογούνται πλέον από τον S&P χαμηλότερα από τα ομόλογα που εκδίδονται από χώρες όπως η Βρετανία, η Γερμανία, η Γαλλία και ο Καναδάς.

   
Διαβάστε περισσότερα » »

«Μάθε,δράσε, προστάτεψε»

«Μάθε,δράσε, προστάτεψε»Ανακαλύψτε το βυθό της θάλασσας

Γνωριμία με τα θηλαστικά της ελληνικής θάλασσας, αλλά και προτάσεις για το πώς μπορεί κανείς να συμβάλει στην προστασία τους, παρέχει το ευρωπαϊκό πρόγραμμα Life με τίτλο «Θάλασσα: Μάθε, Δράσε, Προστάτεψε», που υλοποιείται από τη ΜOm/Εταιρεία για τη Μελέτη και Προστασία της Μεσογειακής Φώκιας, και το WWF Ελλάς, σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Κητολογικών Ερευνών Πέλαγος και το Tethys Research Institute.

Για παράδειγμα, πόσοι γνωρίζουν ότι ο φυσητήρας, που κολυμπάει κοντά στον άνθρωπο, στις ελληνικές θάλασσες, μπορεί να φτάσει τα 20 μέτρα μήκος και έχει τον μεγαλύτερο εγκέφαλο στο ζωικό βασίλειο; Ή πόσοι γνωρίζουν ότι τα δελφίνια έχουν μία προσωπική υπογραφή, ότι επικοινωνούν, ότι συστήνονται, ότι μιλούν, ότι χαίρονται και φοβούνται όπως ακριβώς και οι άνθρωποι;

«Στέλνοντας ένα ξεκάθαρο μήνυμα, «μοιραζόμαστε το ίδιο σπίτι, ας μάθουμε να ζούμε μαζί», η εκστρατεία μας ενημερώνει για τη μόνιμη παρουσία εννέα θαλάσσιων θηλαστικών στις ελληνικές θάλασσες, τα περισσότερα εκ των οποίων απειλούνται άμεσα με εξαφάνιση εξαιτίας ανθρωπογενών απειλών», δηλώνει ο υπεύθυνος Θαλασσίων προγραμμάτων του WWF Ελλάς, Γιώργος Παξιμάδης.

Ειδικότερα, στην Ελλάδα ζει και αναπαράγεται ο μισός παγκόσμιος πληθυσμός της μεσογειακής φώκιας. Αριθμεί περίπου 250 άτομα, ενώ ήδη το 2011 έχουν βρεθεί νεκρές 17 φώκιες. Κατά μήκος της Ελληνικής Τάφρου, από τη ΒΑ Κέρκυρα μέχρι την Ανατολική Ρόδο, ζουν λιγότεροι από 200 φυσητήρες, αριθμός που τους καθιστά εξαιρετικά ευάλωτους, ενώ στο Β. Αιγαίο ζει ο μοναδικός πληθυσμός φώκιας στη Μεσόγειο. Πόσοι, όμως, γνωρίζουν τι μπορούν να κάνουν για να τα προστατέψουν;
Διαβάστε περισσότερα » »

Γιαγιά πιλότος αναχαιτίστηκε από δύο F-16

Γιαγιά πιλότος αναχαιτίστηκε από δύο F-16Είχε παραβιάσει άθελά της απαγορευμένη εναέρια ζώνη

Δύο μαχητικά F-16 αναχαίτισαν ένα αεροπλάνο, το οποίο πιλόταρε μία 75χρονη γυναίκα, όταν αυτό μπήκε σε μία απαγορευμένη εναέρια ζώνη, κατά τη διάρκεια επίσκεψης του Ομπάμα στο Σικάγο.

Οι αρχές δήλωσαν ότι γυναίκα από το South Barrigton πετούσε μόνη της το αεροπλάνο και δεν γνώριζε ότι πετούσε σε απαγορευμένη εναέρια ζώνη. Συνέχισαν πως η γηραιά πιλότος δεν ήταν καθόλου ταραγμένη, αλλά περισσότερο έκπληκτη.
Διαβάστε περισσότερα » »

Πέρασαν 66 χρόνια από το βομβαρδισμό της Χιροσίμα

Πέρασαν 66 χρόνια από το βομβαρδισμό της ΧιροσίμαΕκκλήσεις του ιάπωνα πρωθυπουργού για εξάλειψη των πυρηνικών όπλων

Η Ιαπωνία τίμησε την 66η επέτειο του ατομικού βομβαρδισμού της Χιροσίμα από τις ΗΠΑ με τον πρωθυπουργό Ναότο Καν να κάνει έκκληση για άλλη μια φορά για αποπυρηνικοποίηση και για εξάλειψη των πυρηνικών όπλων.

Κατά τη διάρκεια τελετής στο πάρκο όπου βρίσκεται το Μνημείο Ειρήνης της Χιροσίμα, ο ιάπωνας πρωθυπουργός εν μέσω της κρίσης στην Φουκουσίμα, τόνισε ότι η χώρα πρέπει να αλλάξει την ενεργειακή πολιτική της.

Στην τελετή παρευρέθηκαν εκπρόσωποι από περισσότερες από 60 χώρες.

«Η εμπιστοσύνη που είχε κάποτε ο λαός της Ιαπωνίας στην πυρηνική ενέργεια έχει ραγίσει» δήλωσε ο δήμαρχος της Χιροσίμα Καζούμι Ματσούι.

Στα τέλη του 1945 η ατομική βόμβα σκότωσε  140.000 ανθρώπους, έναντι συνολικού πληθυσμού 350.000 κατοίκων της πόλης. Αρκετές χιλιάδες πέθαναν αργότερα από διάφορες αρρώστιες και τραύματα. Σήμερα, ο επίσημος απολογισμός έχει φτάσει τους 269.446 νεκρούς.
Διαβάστε περισσότερα » »

Αγνοείται γυναίκα στη Χερσόνησο

Αγνοείται γυναίκα στη ΧερσόνησοΈπεσε στο λιμάνι

Δυνάμεις του Λιμενικού και ένας ιδιώτης δύτης συμμετέχουν στην επιχείρηση εντοπισμού μιας γυναίκας αγνώστων στοιχείων, η οποία τα ξημερώματα έπεσε στο λιμάνι της Χερσονήσου της Κρήτης.

Οι έρευνες μέχρι αυτή τη στιγμή παραμένουν άκαρπες.
Διαβάστε περισσότερα » »

Σκύλος που...λάμπει στο σκοτάδι!

Απίστευτο και όμως αληθινό! Κορεάτες επιστήμονες κατάφεραν να τροποποιήσουν γενετικά ένα λαγωνικό, ώστε να...λάμπει στο σκοτάδι!
Στόχος των επιστημόνων είναι να βρουν αποτελεσματικές θεραπείες για ασθένειες όπως το Alzheimer και το Parkinson.
Η  κίτρινη λάμψη που εκπέμπουν κάποια κύτταρα του σκύλου στο σκοτάδι, μπορεί να ελεγχθεί με την

προσθήκη ενός αντιβιοτικού.
Έτσι οι ερευνητές θα μπορούν να διαπιστώσουν τυχόν επιπλοκές και παρενέργειες που θα προκαλούνται σε διάφορα όργανα των ασθενών που θα λαμβάνουν φάρμακα για σοβαρές ασθένειες.
Διαβάστε περισσότερα » »

Μη κατοικήσιμο το 21% των κατοικιών της Μαυροπηγής

Έχουν υποστεί σοβαρότατες ζημίες από τη δραστηριότητα της ΔΕΗ, όπως δήλωσε ο περιφερειάρχης Γιώργος Δακής
Σοβαρές ζημίες διαπιστώνονται στα κτίσματα της Μαυροπηγής, τοπική κοινότητα του δήμου Εορδαίας, καθώς, μη κατοικήσιμες χαρακτηρίζονται οι 44 από τις 218 κατοικίες που είχαν ελεγχθεί μέχρι το πρωί της Παρασκευής από συνεργεία μηχανικών της περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας και του Τομέα Αποκατάστασης Σεισμοπλήκτων (ΤΑΣ) που πραγματοποιούν νέα αυτοψία στα κτίσματα του οικισμού, με εντολή της περιφέρειας, για να διαπιστωθεί το μέγεθος των ζημιών που έχουν προκληθεί από τη δραστηριότητα του ορυχείου της ΔΕΗ και τα ρήγματα που εμφανίστηκαν πέριξ του οικισμού.
Τα παραπάνω δήλωσε ο περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας Γιώργος Δακής κατά την επίσκεψη που πραγματοποίησε το πρωί της Παρασκευής στη Μαυροπηγή, συνοδευόμενος από τον αντιπεριφερειάρχη Γιάννης Σόκουτη, όπου ενημερώθηκαν για τα πορίσματα των αυτοψιών που διενήργησαν τα συνεργεία των μηχανικών. Σημείωσε ότι θα υπάρξει βέβαια επανέλεγχος των κατοικιών που έχουν χαρακτηριστεί επικίνδυνες από δευτεροβάθμια επιτροπή, όπως προβλέπεται, ενώ θα ακολουθήσει και έλεγχος του ναού και του σχολείου του οικισμού.

Συνέχεια στη σελ. 14

Ταυτόχρονα ο περιφερειάρχης ενημέρωσε τους κατοίκους να ειδοποιούν την Πολιτική Προστασία και τις τεχνικές υπηρεσίες της περιφέρειας ή του δήμου Εορδαίας σε περίπτωση που παρατηρήσουν νέες ρωγμώσεις στις κατοικίες ή επέκταση υπαρχουσών, καθώς πρόκειται, όπως είπε, για ένα δυναμικό φαινόμενο, που είναι σε εξέλιξη, οπότε ένα σπίτι που δεν έχει κανένα πρόβλημα σήμερα δεν αποκλείεται να εμφανίσει ρωγμώσεις ή κάποιο νέο δεδομένο το επόμενο διάστημα.
«Οι συμπατριώτες μας της Μαυροπηγής βιώνουν εδώ και πολλά χρόνια έναν εφιάλτη και αυτή η εξαιρετικά αρνητική κατάσταση τον τελευταίο χρόνο έχει επιδεινωθεί δραματικά και η ανησυχία όλων μας είναι εξαιρετικά αυξημένη. Γι’ αυτό πέραν του γεγονότος ότι είμαστε αλληλέγγυοι στον αγώνα της διεκδίκησης και στη συνέχεια της έναρξης μετεγκατάστασης του οικισμού, αντιμετωπίζουμε τα προβλήματα που υπάρχουν και επιδεινώνονται σε καθημερινή βάση», τόνισε ο κ. Δακής. Ανέφερε μάλιστα ότι «είναι σαφές, χωρίς την παραμικρή αμφισβήτηση, ότι το πρόβλημα των ρωγμώσεων στα κτίσματα έχει προκληθεί και έχει επιταθεί λόγω της εξορυκτικής δραστηριότητας της ΔΕΗ. Το πρόβλημα όμως που υπάρχει είναι ότι έχει αρχίσει να εμφανίζεται σε μεγάλη έκταση διαδικασία ρωγμών σε κτίρια του οικισμού», γι’ αυτό η περιφέρεια έχοντας «άμεσα αντανακλαστικά παρακολουθεί και παρεμβαίνει αποτελεσματικά, στέλνοντας τα συνεργεία μηχανικών για να την καταγραφή της κατάστασης διενεργήσουν αυτοψία».
Ο περιφερειάρχης δήλωσε ακόμη ότι «εδώ στη Μαυροπηγή πραγματικά δοκιμάζεται η λειτουργία του ελληνικού κράτους πολυεπίπεδα και του Κράτους Δικαίου» και κατηγόρησε τη ΔΕΗ ότι κοροϊδεύει εδώ και χρόνια τους κατοίκους της Μαυροπηγής: «εδώ και 15 χρόνια με επίσημα έγγραφα η ΔΕΗ εψεύδετο, λέγοντας ότι δεν υπάρχει λιγνιτικό κοίτασμα στο υπέδαφος του οικισμού της Μαυροπηγής και ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα από τη διάνοιξη του ορυχείου. Ωστόσο όλες οι αρνητικές διαδικασίες που προέκυψαν για τους κατοίκους και τον οικισμό τούς έχουν διαψεύσει, αλλά και η επίσημη απόφαση της ΔΕΗ να εκμεταλλευτεί το λιγνιτικό κοίτασμα δημιουργεί μεγάλο πρόβλημα διαχρονικής αναξιοπιστίας όλων ημών, της τοπικής κοινωνίας, έναντι των θέσεων που εκφράζουν διαχρονικά οι διοικήσεις της ΔΕΗ» και τόνισε ότι «είναι αδύνατον πλέον να ανεχθούμε άλλες τέτοιες καταστάσεις ως τοπική κοινωνία».
Πρέπει, πρόσθεσε, σε στενή συνεργασία όλων των φορέων να δοθεί άμεσα χειροπιαστή επίλυση στο θέμα της κατοικίας των κατοίκων της Μαυροπηγής που εμφανίζουν πρόβλημα και με την οικονομική ενεργοποίηση της ίδιας της ΔΕΗ, καθώς η προσμονή της έκδοσης δημοσίευσης του ΦΕΚ της μετεγκατάστασης του οικισμού δεν επιλύει από μόνη της το πρόβλημα.

Ρόη ΒΑΣΒΑΤΕΚΗ
Διαβάστε περισσότερα » »

ΦΤΑΙΕΙ ΠΑΝΤΑ Η ΚΟΖΑΝΗ;

Του Παναγιώτη
Τσαχουρίδη
Συνταξιούχου ΔΕΗ


Τα τελευταία 40 χρόνια έχω βαρεθεί να ακούω συνεχώς σε κάθε συζήτηση που αφορά την κατάντια της Εορδαίας και ειδικότερα της Πτολεμαΐδας, ότι για τα χάλια μας φταίει η πάντα η Κοζάνη.
Ε λοιπόν φτάνει πια, η Κοζάνη και οι φορείς της όλα αυτά τα χρόνια έκαναν το αυτονόητο, υπερασπίζονταν την πόλη τους και προωθούσαν λύσεις στα προβλήματά της, ως όφειλαν να κάνουν.
Για τα χάλια της Πτολεμαϊδας την απόλυτη ευθύνη φέρουν οι τοπικοί άρχοντες οι οποίοι ήταν τόσο ανίκανοι, ανεπαρκείς και άχρηστοι, που περίμεναν από τους Κοζανίτες να κάνουν αυτό που έπρεπε να κάνουν οι ίδιοι για την πόλη τους, αν είναι δυνατόν!!!
Φταίει πάντα η Κοζάνη ή μήπως είναι το άλλοθι της ανικανότητας της ανεπάρκειας και της αχρηστοσύνης των τοπικών δημοτικών αρχόντων.
Δεν θα αναφερθώ στα μεγάλα και διαχρονικά λάθη που μας κατάντησαν μια κωμόπολη του νομού Κοζάνης τον οποίο ίδρυσαν κόντρα στην νομοτέλεια της ιστορίας.
Όποιος έχει ανατρέξει στην ιστορία των δυο αυτών πόλεων, της Εορδαίας επί αρχαίου μακεδονικού κράτους και της Κοζάνης, θα διαπιστώσει ότι η Κοζάνη προέκυψε στην περιοχή χιλιάδες χρόνια αργότερα, πολλοί ισχυρίζονται ότι στην τοποθεσία της σημερινής Κοζάνης οι Εορδοί κτηνοτρόφοι της εποχής έβοσκαν τα ζώα τους τούς θερινούς μήνες…
Το πιθανότερο λοιπόν θα ήταν σήμερα να υπήρχε ο νομός Εορδαίας με κάποια κωμόπολη νοτιότερα με το όνομα Κοζάνη…
Ρωτώ όλους αυτούς τους πρώην και τους νυν φορείς της Εορδαίας:
- Φταίει η Κοζάνη που η Πτολεμαΐδα έχει βουλωμένα φρεάτια και κάθε που βρέχει πάμε σπίτι μας βρεγμένοι ως το γόνατο.
- Φταίει η Κοζάνη που το μεγαλοπρεπές δημοτικό κατάστημα δεν διακρίνεται από τα 10 μέτρα, γιατί επισκιάζεται και επικαλύπτεται από κάτι τεράστια χαζά δένδρα που κάποιος κάποτε τα έβαλε και έκτοτε κανείς δεν ασχολήθηκε με αυτά …
- Φταίει η Κοζάνη που τα μπαλκόνια μας θέλουν όλη την ημέρα σκούπισμα και σφουγγάρισμα από την αιωρούμενη και ανακυκλούμενη σκόνη, το τόζι και τέφρα.
- Φταίει η Κοζάνη που περιμένουμε μήπως βρέξει ο θεούλης και πλυθούν για λίγο οι δρόμοι της πόλης ...
- Φταίει η Κοζάνη που περιμένουμε πότε θα έρθει η 25η Μαρτίου για να δεήσει ο δήμος να πάρει την μεγάλη απόφαση να στείλει 2 εργάτες με ένα βυτίο για να πλύνουν τουλάχιστον τον κεντρικό δρόμο της 25ης Μαρτίου, κάτι που έπρεπε να γίνεται σε εβδομαδιαία βάση, δεδομένης της ιδιαιτερότητας του μη επικλινούς εδάφους και της ιπτάμενης τέφρας των εργοστασίων .
- Φταίει η Κοζάνη που οι τοπικοί φορείς δεν καταλαβαίνουν ότι δεν χρειάζεται να είσαι αστροφυσικός επιστήμονας για να καταλάβεις ότι δεν είναι δυνατόν ο πληθυσμός της πόλης με τα φυσικά φίλτρα που διαθέτει (τους πνεύμονές του), να εξαντλήσει και εξαλείψει όλες αυτές τις ποσότητες που εκπέμπονται από τις τσιμινιέρες των εργοστασίων, πάντα θα περισσεύουν ποσότητες στους δρόμους, οι οποίες σε μόνιμη βάση με την βοήθεια και της συνεχούς κίνησης των αυτοκινήτων θα ανακυκλώνονται ανακινούμενες, και αιωρούμενες.
- Φταίει η Κοζάνη που όσοι αφήνουν το αυτοκίνητο τους καθαρό έξω σε δρόμο, την άλλη μέρα από την βρωμιά και το επικαθήμενο τόζι δεν μπορούν να αγγίξουν ούτε το χερούλι της πόρτας.
- Φταίει η Κοζάνη που το βράδυ ιδιαίτερα το καλοκαίρι με ανοικτές τις μπαλκονόπορτες λόγω ζέστης, δεν μπορούμε να κοιμηθούμε επειδή 5 παιδιά όλα και όλα, κομπλεξικά, επάνω στη εφηβεία τους, μέχρι τις 2 τα μεσάνυχτα πριν κοιμηθούν αναστατώνουν την πόλη κάνοντας ράλι χωρίς εξατμίσεις στους κεντρικούς δρόμους της πόλης.
- Φταίει η Κοζάνη που όταν πλέον κουραστούν αυτά τα παιδιά και πάνε για ύπνο, βγαίνουν παγανιά τα απορριμματοφόρα του δήμου που με τα μαρσαρίσματα και τους θορύβους των κάδων μας ενημερώνουν ότι ακόμη δεν τέλειωσαν τα βάσανα μας.
- Φταίει η Κοζάνη που οι λεβέντες και λεβέντισσες της Δημοτικής Αστυνομίας περιφέρονται στους κεντρικούς δρόμους με ένα μπλοκάκι στο χέρι, τιμωρώντας τους πολίτες με πρόστιμα, λες και αυτός είναι ο μοναδικός τους ρόλος για τον οποίο τους πληρώνουμε, δεν μπορούν να κάνουν κάτι ποιο σημαντικό που να έχει σχέση με την βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων;
- Φταίει η Κοζάνη που οι είσοδοι της πόλης παραπέμπουν σε εγκαταλειμμένη κωμόπολη, με αποτέλεσμα πολλοί που την επισκέπτονται για πρώτη φορά να ρωτούν τον πρώτο που θα συναντήσουν μπροστά τους αν είναι πράγματι η Πτολεμαΐδα ή μήπως μπερδεύτηκαν από τον χάρτη που κρατούν μπροστά τους!!!
- Φταίει η Κοζάνη που στο κέντρο της πόλης δεν υπάρχουν δημόσια ουρητήρια και αναγκαστικά πολλοί συμπολίτες μας (ευτυχώς τουρίστες δεν έχουμε) κατουρούν στο πρώτο εγκαταλειμμένο οικόπεδο δίπλα στον κεντρικό δρόμο. Προχθές στα 2 μέτρα πίσω από την καρέκλα μου, σε μια καφετέρια, δίπλα από το βιβλιοπωλείο του Τσατσαγιάννη, κατουρούσε μια ζητιάνα μέρα μεσημέρι… Άντε για να μην πω τι κάνουν το βράδυ και την άλλη μέρα ζέχνει όλο το κέντρο της πόλης…
- Φταίει η Κοζάνη που εξ αιτίας της ποιότητας ζωής που μας προσφέρετε, μας καταδικάζετε σε αργό μεν αλλά πρόωρο θάνατο και ούτε νεκροταφεία για να ταφούμε δεν φροντίζετε να κάνετε ρε αθεόφοβοι, από τώρα αγχωνόμαστε αν θα βρεθεί χώρος και για μας, τα 2 που υπάρχουν είναι τίγκα… πρέπει να τα έχουμε καλά με τον νεκροθάφτη για να μας βολέψει στο μέρος κανενός ξεχασμένου… Παρόλα που ο προηγούμενος δήμαρχος έκανε 2 – 3 φορές τα εγκαίνια των νέων νεκροταφείων (από ότι είδα τουλάχιστον σε φωτογραφίες που συνήθιζε να δημοσιεύει στην ιλουστρασιόν εφημερίδα που εξέδιδε με τα δικά μας χρήματα…).
Και όλα αυτά είναι μια πρόχειρη και εξ αποστάσεως καταγραφή των κακώς κειμένων του δήμου. Είναι αυτά που φαίνονται σαν αποτέλεσμα «της λειτουργίας σας», δεν θέλω να εισέλθω στα ενδότερα του δήμου και δω τα διοικητικά και τα οργανωτικά σας, όπου είναι η ρίζα του κακού, φοβάμαι ότι τότε θα φρίξω και θα με πάνε στα επείγοντα και στην εντατική…
Αναρωτιέμαι αν δεν είχε εφευρεθεί αυτό το πειθαναγκαστικό κόλπο της συλλογής των δημοτικών τελών μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ, ποιος πολίτης θα σας χαλάλιζε έστω και 1 ευρώ για τις υπηρεσίες που προσφέρετε…
Ήθελα να ήξερα εσείς οι δημοτικοί άρχοντες που ζείτε; δεν ζείτε στην πόλη μας;
Δεν έπεσε τίποτε στην όποια αντίληψή σας, όλα αυτά τα ακούτε για πρώτη φορά;
Έχετε σκοπό να ξαναζητήσετε ψήφο από τον λαό της Πτολεμαϊδας;
Είστε τόσο σκληρόπετσοι;
Επιτέλους συνέλθετε, αφυπνιστείτε, ανασκουμπωθείτε, πιάστε δουλειά, δείξτε με κάποιον τρόπο ότι υπάρχετε και ενδιαφέρεστε για την Εορδαία και το λαό της!!!
Αμάν πια, δεν πάει άλλο !!!

Υ.Γ. Ξέρω ότι ίσως μερικούς από εσάς εύθικτους, να σας στεναχωρώ με όλα αυτά που αναφέρω, αλλά αισθάνθηκα την ανάγκη να εκφράσω αυτή την συσσωρευμένη οργή μου, όπως και πολλών πιστεύω συμπολιτών μου, θεωρώντας ότι θα κάνετε την αυτοκριτική σας και ίσως αρχίσει κάτι να κινείται…

Αύγουστος 2011
Διαβάστε περισσότερα » »

26 τροφές για επίπεδη κοιλιά

26 τροφές για επίπεδη κοιλιάΚαθώς το καλοκαίρι επιθυμούμε να μας βρει με επίπεδη κοιλιά, δείτε 26 τρόφιμα που θα σας βοηθήσουν να ελέγξετε το βάρος
σας.
Γιαούρτι
Το ελληνικό γιαούρτι αποτελεί εύγευστο τρόπο για την απώλεια βάρους λόγω των πρωτεϊνών του. Η Leslie Bonci, διατροφολόγος αθλητών, από τις ΗΠΑ, δήλωσε ότι η πρωτεΐνη χρειάζεται περισσότερο χρόνο να ‘αφήσει’ το στομάχι και έτσι παραμένει περισσότερο χρόνο η ικανοποίηση. Σαν δώρο, ο οργανισμός καίει περισσότερες θερμίδες χωνεύοντας την πρωτεΐνη σε σχέση με τους υδατάνθρακες. Όσοι τρώνε χωρίς λιπαρά, με λίγα λιπαρά και λίγη ζάχαρη είναι αδύνατοι.
Κινόα
Η Κινόα είναι πολύ θρεπτική και ανήκει στο πρόγραμμα απώλειας βάρους. Το συγκεκριμένο είδος ολικής άλεσης περιέχει 8 γραμμάρια πρωτεΐνης που μειώνει την όρεξη και 5 γραμμάρια ίνας σε ένα φλιτζάνι, ενώ επιπλέον είναι εύκολο να μαγειρευτεί σαν ρύζι. Είναι γεμάτη με θρεπτικές ουσίες όπως σίδηρος, ψευδάργυρος, σελήνιο και βιταμίνη Ε. Για γρήγορο και ενδιαφέρον δείπνο, αναμείξτε με λαχανικά, ξηρούς καρπούς ή άλιπη πρωτεΐνη.
Κανέλα
Έρευνες υποδεικνύουν ότι η κανέλα μπορεί ενδεχομένως να έχει σταθεροποιητική επίδραση στα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Αυτό θα μπορούσε να περιορίζει την όρεξη, ιδιαίτερα σε ανθρώπους με διαβήτη 2, δήλωσε η ειδικός. Σχεδόν όλοι μπορούν να ωφεληθούν από την κανέλα στον παραδοσιακό της ρόλο. Βάλτε λίγη στον καφέ σας, το τσάι ή το γιαούρτι και προσθέστε γλύκα χωρίς θερμίδες.
Καυτερές πιπεριές
Οι καυτερές πιπεριές περιέχουν άγευστη ουσία, που ονομάζεται καψαϊκίνη. Φαίνεται πως περιορίζει την όρεξη και επιταχύνει λόγο το μεταβολισμό αλλά για μικρό διάστημα. Η ερευνήτρια αμφιβάλλει ότι έχει σημαντική επίδραση στην απώλεια βάρους, αλλά, δήλωσε, οι άνθρωποι τείνουν να τρώνε λιγότερο όταν η τροφή τους είναι πικάντικη.
Πράσινο τσάι
Αρκετές έρευνες υποδεικνύον ότι το πράσινο τσάι μπορεί να προάγει την απώλεια βάρους ενεργοποιώντας τον οργανισμό ώστε να κάψει κοιλιακό λίπος. Το πράσινο τσάι περιέχει κατεχίνες, που μπορεί παροδικά να επηρεάσουν το μεταβολισμό. Για να λάβετε τα μεγαλύτερα οφέλη μπορεί να χρειαστεί να πίνετε αρκετές φορές την ημέρα. Η Bonci συνιστά να το πίνετε ζεστό, γιατί χρειάζεται περισσότερος χρόνος, επιβραδύνεται η πρόσληψη θερμίδων και παρέχεται ανακουφιστική εμπειρία.
Γκρέιπφρουτ
Ενώ το γκρέιπφρουτ δεν έχει μαγικές ιδιότητες καύσης λίπους μπορεί να βοηθήσει όσους κάνουν δίαιτα να αισθάνονται κορεσμό με λιγότερες θερμίδες. Η Bonci το αποδίδει στις άφθονες ποσότητες διαλυτών ινών που χρειάζονται περισσότερο χρόνο να χωνευτούν. Μισό γκρέιπφρουτ ή ένα ποτήρι χυμός από το συγκεκριμένο φρούτο πριν το γεύμα μπορεί ενδεχομένως να βοηθήσει στον κορεσμό. Ετσι καταναλώνονται λιγότερες θερμίδες στο γεύμα.
Καρπούζι
Τροφές που περιέχουν υψηλές ποσότητες νερού καταλαμβάνουν περισσότερο χώρο στο στομάχι, δήλωσε η Bonci. Αυτό πληροφορεί τον οργανισμό ότι έφαγε αρκετά και αφήνει λιγότερο χώρο για άλλες τροφές. Πολλά φρούτα και λαχανικά είναι γεμάτα νερό και θρεπτικές ουσίες αλλά χαμηλά σε θερμίδες. Το καρπούζι είναι καλό παράδειγμα. Είναι πλούσια πηγή στο αντιοξειδωτικό λυκοπένη και προμηθεύει την ημέρα σας με βιταμίνες Α και C.
Μήλα και αχλάδια
Τα μήλα και τα αχλάδια είναι υψηλά σε περιεχόμενο νερού. Να τα καταναλώνετε με τα φλούδια για επιπλέον ίνες, που θα σας κρατούν περισσότερο χρόνο χορτάτο. Η Bonci συνιστά ολόκληρα φρούτα αντί για χυμό. ‘Οχι μόνο λαμβάνετε περισσότερες ίνες αλλά πρέπει να μασάτε και τα φρούτα. Αυτό χρειάζεται περισσότερο χρόνο και απαιτεί προσπάθεια. Στην πραγματικότητα καίτε λίγες θερμίδες μασώντας, σε αντίθεση με το ρούφηγμα του smoothie.
Σταφύλια έναντι ριζών
Η αξία του νερού ως περιεχομένου είναι σαφής όταν συγκρίνουμε 2 φλιτζάνια σταφύλια έναντι ¼ φλιτζανιού ριζών. Κάθε επιλογή έχει λίγο περισσότερες από 100 θερμίδες αλλά το μεγαλύτερο κομμάτι σταφυλιών είναι πιθανό να ικανοποιεί περισσότερο. Παρόλα αυτά, η ειδικός δήλωσε ότι τα αποξηραμένα φρούτα έχουν ενδιαφέρουσα υφή. Λίγες ρίζες ή αποξηραμένα cranberries καθιστούν περισσότερο ελκυστική μια σαλάτα.
Μούρα
Όπως άλλα φρούτα, τα μούρα έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε νερό και ίνες, που μπορεί να σας κρατήσουν χορτάτο περισσότερο χρόνο. Επιπλέον έχουν κι άλλο ωφέλιμο στοιχείο. Είναι πολύ γλυκά. Αυτό σημαίνει ότι τα μούρα μπορούν να ανταποκριθούν στην ανάγκη σας για γλυκιά γεύση για ένα μέρος των θερμίδων που θα παίρνατε από μπισκότα ή brownies.Τα βατόμουρα ξεχωρίζουν επειδή είναι γεμάτα αντιοξειδωτικά.
Ωμά λαχανικά
Τα ωμά λαχανικά είναι ξεχωριστό σνακ. Ικανοποιούν την επιθυμία για φαγητό, είναι γεμάτα νερό που βοηθά στον κορεσμό και χαμηλά σε θερμίδες. Μισό φλιτζάνι κομματισμένου σέλερι έχει 8 θερμίδες. Ο ειδικός προτείνει το σέλερι με λίγο φυστικοβούτυρο ή να βουτάτε τα καρότα σε σως. Όταν επιθυμείτε τσιπς και ντιπ αντικαταστήστε τα με ωμά λαχανικά.
Γλυκοπατάτες
Σκεφτείτε τα αγαπημένα σας toppings στην ψητή πατάτα-βούτυρο, κρέμα γάλακτος, ίσως τυρί και μπέικον. Αν αντικαταστήσετε με μια γλυκοπατάτα μπορεί ενδεχομένως να μη χρειαστείτε κάποιο από αυτά. Οι ψητές γλυκοπατάτες είναι επίσης γεμάτες γεύση και απαιτούν πολύ λίγο ‘στολισμό’. Αυτό μπορεί να σας γλιτώσει από πολλές θερμίδες. Σαν δώρο, οι γλυκοπατάτες είναι γεμάτες με ποτάσιο, βήτα καροτίνη, βιταμίνη C, και ίνες.
Αυγά
Έρευνες υποδεικνύουν ότι η κατνάλωση πρωτεΐνης το πρωί βοηθά στην απομάκρυνση της πείνας για περισσότερη ώρα σε σχέση με την κατανάλωση ενός κουλουριού ή άλλων υδατανθράκων. Ένα αυγό έχει μόνο 75 θερμίδες αλλά προσδίδει 7 γραμμάρια πρωτεΐνης υψηλής ποιότητας μαζί με άλλα σημαντικά θρεπτικά συστατικά. Η ειδικός προσθέτει ότι το σώμα σας καίει περισσότερες θερμίδες με την πέψη αυγών σε σχέση με πρωινό υψηλό σε υδατάνθρακες. Αν έχετε υψηλή χοληστερόλη ελέγξτε με τον γιατρό σας πόσα αυγά την εβδομάδα μπορείτε να καταναλώνετε.
Καφές
Μοιάζει πολύ καλό για να είναι αληθινό. Ένα από τα αγαπημένα σας ροφήματα μπορεί να βοηθήσει στην αναζωογόνηση του μεταβολισμού και στην απώλεια βάρους. Η Bonci δήλωσε ότι ο καφές ενεργοποιεί τον μεταβολισμό – σε μικρό βαθμό. Προειδοποιεί ότι η επίδραση είναι μικρή και εύκολα ακυρώνεται από τις επιπλέον θερμίδες ενός mocha cappuccino.
Πλιγούρι βρώμης
Το πλιγούρι βρώμης έχει τρια χαρακτηριστικά. Βρώμη ολικής άλεσης πλούσια σε ίνες, πολύ νερό και είναι ζεστό. Η το θεωρεί συνδυασμό που φέρνει κορεσμό. Η ζεστή τροφή θέλει περισσότερο χρόνο να καταναλωθεί και το νερό και οι ίνες κρατούν περισσότερο τον κορεσμό. Μην αγοράζετε αυτό που ήδη έχει γλυκαντικά, συμβουλεύει. Μπορείτε να επιλέξετε πώς θα το γεμίσετε γεύση. Μπορείτε να προσθέσετε κανέλα για γλυκιά γεύση με λιγότερη ζάχαρη.
Κράκερς
Κράκερς σίκαλης ολικής αλέσεως προσφέρουν εναλλακτική λύση χαμηλών λιπαρών στα παραδοσιακά κρακεράκια. Έρευνα υποδεικνύει ότι άνθρωποι που αντικαθιστούν τα κατεργασμένα σιτηρά με ολικής αλέσεως τείνουν να έχουν λιγότερο λίπος στην κοιλιά. Τα σιτηρά ολικής αλέσεως επίσης παρέχουν πιο πλούσια πηγή φυτικών ουσιών. Αυτό δεν αφορά τα κρακεράκια. Μπορείτε να λάβετε τα ίδια οφέλη επιλέγοντας ψωμί, δημητριακά και ζυμαρικά ολικής αλέσεως.
Tαμπουλέ
Ξεχωριστό προϊόν ολικής άλεσης είναι το πλιγούρι, το είδος που συναντάται στη σαλάτα ταμπουλέ. Είναι πλούσιο σε ίνες και πρωτεΐνες, χαμηλό σε λιπαρά και θερμίδες.
Βοηθά στον κορεσμό μα ελάχιστες θερμίδες. Η Bonci προσθέτει ότι η πλούσια γεύση το κάνει ελκυστικό. Είναι γεμάτο γεύση και έτσι δεν χρειάζεται προσθήκη πολύ λαδιού, πρόσθεσε. Για να το κάνετε γεύμα, προτείνει να προσθέσετε φασόλια και επιπλέον ντομάτα, αγγούρι και μαϊντανό.
Σούπα
Η σούπα, όχι η κρεμώδης, είναι ο φίλος του ανθρώπου που κάνει δίαιτα, με πολλούς τρόπους. Είναι γεμάτη νερό, που χορταίνει με τις λιγότερες δυνατές θερμίδες. Είναι ζεστή, που σας εμποδίζει να την καταναλώνετε γρήγορα. Όταν καταναλώνεται πριν από γεύμα μπορεί να καταλάβει χώρο που θα καταλαμβανόταν ενδεχομένως από τροφές με πολλές θερμίδες. Μπορείτε επίσης να ετοιμάσετε ικανοποιητικό γεύμα χαμηλό σε θερμίδες από σούπα προσθέτοντας κοτόπουλο, ψάρι, λαχανικά ή φασόλια.
Σαλάτα
Άλλος τρόπος να χορτάσετε πριν ένα γεύμα είναι τρώγοντας σαλάτα. Το μαρούλι έχει πολύ νερό και καταλαμβάνει χώρο στο στομάχι. Έτσι μένει λιγότερος χώρος για πιο λιπαρές τροφές που μπορούν να ακολουθήσουν. Για μεγαλύτερη γεύση μπορείτε να προσθέσετε ποικιλία φρούτων και λαχανικών ή τριμμένο τυρί. Ωστόσο προσέξτε το ντρέσιγκ που μπορεί να προσθέσει πολλές θερμίδες. Η ειδικός συνιστά σάλτσα, χούμους ή ντρέσιγκ από μαύρα φασόλια.
Ξίδι
Αν περιχύνετε τη σαλάτα σας με λάδι και ξίδι μπορεί ενδεχομένως να έχετε ακόμα ένα όφελος που καταπολεμά το λίπος. Περισσότερη έρευνα χρειάζεται, αλλά ορισμένες υποδεικνύουν ότι το ξίδι μπορεί ενδεχομένως να βοηθά το σώμα να διασπά το λίπος. Είτε ισχύει η συγκεκριμένη επίδραση είτε όχι, η ειδικός δηλώνει ότι το ξίδι αποτελεί καλή επιλογή. Είναι γεμάτο γεύση και καθιστά πιο ικανοποιητική τη σαλάτα και δεν έχει θερμίδες.
Ξηροί καρποί
Οι ξηροί καρποί είναι υπέροχος τρόπος να μειώνεται η πείνα μεταξύ των γευμάτων. Είναι υψηλοί σε πρωτεΐνες, ίνες και λιπαρά φιλικά προς την καρδιά. Έρευνες υποδεικνύου ότι οι ξηροί καρποί μπορούν να προάγουν την απώλεια βάρους και να βελτιώσουν τα επίπεδα χοληστερόλης όταν καταναλώνονται με σύνεση. Το κλειδί είναι να είστε προσεκτικοί με την ποσότητα. Επιλέξτε κάποιον με κέλυφος για να 'παιδευτείτε’ περισσότερο και να χάσετε χρόνο.
Ποπκόρν
3 φλιτζάνια ποπκόρν μπορεί να φαίνονται πολλά, αλλά το περιεχόμενο σε θερμίδες είναι χαμηλό. Ο αέρας προσθέτει όγκο χωρίς να προσθέτει λιπαρά ή ζάχαρη. Όταν οι άνθρωποι επιλέγουν ένα σνακ, δεν σταματούν στο δέκατο τσιπ. Θέλουν μεγάλη μερίδα και ένα μεγάλο μπολ ποπκόρν αξίζει καθώς ικανοποιεί οπτικώς και χρειάζεται χρόνο να καταναλωθεί.
Αποβουτυρωμένο γάλα
Το αποβουτυρωμένο γάλα παρέχει άφθονες πρωτεΐνες και ασβέστιο χωρίς τα λιπαρά που περιέχονται στο πλήρες. Ακόμα και αν είναι χωρίς λιπαρά το αποβουτυρωμένο γάλα μπορεί να σας βοηθήσει να αισθάνεστε κορεσμό. Χρειάζεται περισσότερο χρόνο να ‘αφήσει’ το στομάχι σε σχέση με ροφήματα με λιγότερη πρωτεΐνη. Υπάρχουν επίσης ενδείξεις ότι το αποβουτυρωμένο γάλα και άλλα γαλακτοκομικά χωρίς λιπαρά μπορεί ενδεχομένως να προάγουν την απώλεια βάρους, ιδιαίτερα γύρω από τη μέση. Χρειάζεται περαιτέρω έρευνα για να επιβεβαιωθεί η συγκεκριμένη επίδραση.
Κρέας χωρίς λίπος
Όπως είδαμε, η πρωτεΐνη σας κρατά χορτάτους περισσότερη ώρα και καίει περισσότερες θερμίδες στην πέψη. Αλλά πρέπει να επιλέγετε προσεκτικά την πρωτεΐνη. Το σκούρο κρέας τείνει να έχει υψηλά λιπαρά, που μπορούν να ακυρώσουν ορισμένα οφέλη. Το στήθος κοτόπουλου χωρίς την πέτσα αποτελεί περίφημη επιλογή.
Ψάρι
Μια από τις καλύτερες πηγές πρωτεΐνης είναι το ψάρι. Έρευνες έδειξαν ότι ικανοποιεί περισσότερο από το κοτόπουλο ή το μοσχάρι λόγω πιθανόν του είδους πρωτεϊνών που περιέχει. Τα περισσότερα ψάρια είναι χαμηλά σε λιπαρά και οι εξαιρέσεις συνήθως έχουν μια υγιεινή μορφή λίπους τα ωμέγα 3 λιπαρά. Τα ωμέγα 3 βρίσκονται στο σολομό, τη ρέγκα και άλλα λιπαρά ψάρια. Φαίνεται πως βοηθούν έναντι της καρδιοπάθειας και άλλες χρόνιες νόσους.
Φασόλια
Τα φασόλια έχουν τριπλή ιδιότητα, δήλωσε η Bonci. Αποτελούν λαχανικό, πρωτεΐνη και καλή πηγή ινών. Αυτό σημαίνει ότι βοηθούν να μένει κάποιος χορτάτος έναντι πολύ λίγων θερμίδων. Είναι επίσης εύκολο να προετοιμαστούν όταν ξεπροβάλλει η πείνα. Ανοίξτε μια κονσέρβα φασόλια garbanzo και ρίξτε τα σε σούπα ή σαλάτα ή λιώστε τα για να τα χρησιμοποιήσετε σαν ντιπ. Ένα φλιτζάνι περιέχει 12 γραμμάρια ίνας, 4 γραμμάρια λιπαρών και 15 πρωτεΐνης.
Διαβάστε περισσότερα » »

Ουκρανία: Συνελήφθη η πρώην πρωθυπουργός Γιούλια Τιμοσένκο

 
Ουκρανία: Συνελήφθη η πρώην πρωθυπουργός Γιούλια ΤιμοσένκοΛόγω διατάραξης της ακροαματικής διαδικασίας στη δίκη της για κατάχρηση εξουσίας
Η πρώην πρωθυπουργός της Ουκρανίας Γιούλια Τιμοσένκο
 
Κίεβο 
Την κράτηση της πρώην πρωθυπουργού Γιούλια Τιμοσένκο διέταξε την Παρασκευή δικαστήριο της Ουκρανίας για διατάραξη της ακροαματικής διαδικασίας στη δίκη της για κατάχρηση εξουσίας. Καταγγέλλοντας σταθερά τη δίκη ως απόπειρα του προέδρου Βίκτορ Γιανούκοβιτς να την βγάλει εκτός εκλογικής κούρσας, η 50χρονη Γιούλια Τιμοσένκο αρνούνταν να συμμορφωθεί με τον κανόνα να στέκεται όρθια όταν απευθύνεται στον δικαστή, τον προσέβαλε επανειλημμένα και αμφισβητούσε την αντικειμενικότητά του, ενώ υποστηρικτές της διέκοπταν συχνά τη δίκη.

Κατ' εντολή του δικαστή, αστυνομικοί περικύκλωσαν την Τιμοσένκο την Παρασκευή στη δικαστική αίθουσα στο Κίεβο, κατόπιν αιτήματος της εισαγγελίας για την κράτηση της Τιμοσένκο λόγω διατάραξης της διαδικασίας.

Η Τιμοσένκο, εκ των ηγετικών φυσιογνωμιών της «Πορτοκαλί Επανάστασης» του 2004, που στην πορεία των ετών έγινε ορκισμένος εχθρός του τότε συναγωνιστή της και μετέπειτα προέδρου Βίκτορ Γιουστσένκο- δικάζεται με τις κατηγορίες της κατάχρησης εξουσίας σε συμφωνία προμήθειας φυσικού αερίου από τη Ρωσία, επί πρωθυπουργίας της το 2009.

Η ίδια αρνείται τις κατηγορίες ότι υποχρέωσε την ουκρανική εταιρεία Ενέργειας Naftogaz να συνάψει συμβόλαιο προμήθειας φυσικού αερίου με τη Ρωσία, και μιλά για πολιτικά υποκινούμενη δίωξη από τον πρόεδρο Βίκτορ Γιανούκοβιτς με στόχο να την αποκλείσει από τις βουλευτικές εκλογές του 2012 και από τις προεδρικές του 2015.

Η Τιμοσένκο, ηγέτιδα του μεγαλύτερου αντιπολιτευόμενου κόμματος της Ουκρανίας, βρίσκεται αντιμέτωπη με ποινή δεκαετούς κάθειρξης εάν κριθεί ένοχη για κατάχρηση εξουσίας από τη Δικαιοσύνη.
Διαβάστε περισσότερα » »

Ο Αριστοτέλης ανακάλυψε τη Βιολογία 2.300 χρόνια πριν τον Δαρβίνο!


Ο Αριστοτέλης ανακάλυψε τη Βιολογία 2.300 χρόνια πριν τον Δαρβίνο!Ο Αριστοτέλης - εκτός από μεγάλος φιλόσοφος- ήταν και ο ιδρυτής της επιστήμης της Βιολογίας, υποστηρίζει ο Armand Marie Leroi , καθηγητής της Εξελικτικής Βιολογίας του πανεπιστημίου Imperial College του Λονδίνου.  


Όπως αναλύει σε άρθρο του που δημοσιεύεται στους κυριακάτικους "Times", "στην ερώτηση "ποιος είναι ο μεγαλύτερος βιολόγος της ιστορίας;", οι περισσότεροι θα απαντούσαν ότι είναι ο Δαρβίνος. Κι όμως τον τίτλο του μεγαλύτερου επιστήμονα της Βιολογίας, ίσως και ολόκληρης της επιστήμης, τον αξίζει ο Αριστοτέλης, αφού δεν έφερε απλώς μια επιστημονική επανάσταση στην βιολογία, αλλά την δημιούργησε".



Ο Armand Marie Leroi, αφού ολοκλήρωσε μία πολυετή έρευνα για τον Δαρβίνο (1809- 1882 μ.Χ), ανακάλυψε ότι η μελέτη της Βιολογίας θα ήταν ελλειπής αν δεν συνοδευόταν από αντίστοιχη έρευνα για τον αρχαίο Έλληνα φιλοσοφο. Ετσι πρότεινε στο BBC να δημιουργήσει ένα ντοκιμαντέρ αφιερωμένο στον Αριστοτέλη (384- 322 π.Χ.).



Το "άγνωστο" έργο του Αριστοτέλη



Ο dr Armand Leroi, βίωσε μία "αποκάλυψη", όπως την αποκαλεί ο ίδιος, όταν το 2000 βρισκόταν για διακοπές στην Αθήνα και αποφάσισε να ταξιδέψει και στη Λέσβο. Πριν ξεκινήσιε, αναζήτησε στο τμήμα Κλασσικών Συγγραφέων ενός βιβλιοπωλείου στο Μοναστηράκι, βιβλία για το νησί.



Εκεί ανακάλυψε το βιβλίο του Αριστοτέλη "Περί τα Ζώα Ιστορίαι", σε αγγλική μετάφραση, από το βιολόγο D' Arcy Thompson, το οποίο περιέχει μία εξαιρετική έρευνα πάνω στη βιολογία των ζώων, που ο μεγάλος φιλόσοφος διεξήγαγε στη Λέσβο. Στο βιβλίο ο Αριστοτέλης αναφέρει την περιοχή της Αρχαίας Πύρρας, που βρίσκεται στον κόλπο της Καλλονής, και περιγράφει τα πάνω από 150 είδη ψαριών και ζώων που μελέτησε σε αυτόν!



"Ο Αριστοτέλης ταξίδεψε στη Λέσβο, πιθανώς για να συναντηθεί με το φίλο του Θεόφραστο. Φτάνοντας στο νησί, άλλαξε το αντικείμενό του και από φιλόσοφος έγινε  βιολόγος, ιδρύοντας έτσι, μαζί με το βοτανολόγο Θεόφραστο, την επιστήμη της Βιολογίας. Η Αρχαία Πύρρα υπήρξε για τον Αριστοτέλη ό,τι τα νησιά Γκαλάπαγκος για το Δαρβίνο.", εξηγεί ο καθηγητής.






"Η λιμνοθάλασσα του Αριστοτέλη"



Συγκλονισμένος από την "αποκάλυψη", ο δε Leroi, μόλις επέστρεψε στο Λονδίνο πρότεινε στο ΒΒC να χρηματοδοτήσει την παραγωγή ενός ντοκιμαντέρ για τον Αριστοτέλη και την προσφορά του στη Βιολογία. Ετσι προέκυψε "Η Λιμνοθάλασσα του Αριστοτέλη"!



Το έργο του χαρακτηρίστηκε  "δυσνόητο", αφού όπως ο ίδιος εξηγεί "ναι, είναι δυσνόητο, γιατί ο ίδιος ο Αριστοτέλης ήταν πάντοτε δυσνόητος. Ομως είναι ένα όμορφο ντοκιμαντέρ! Δεν θα μπορούσε να είναι κάτι διαφορετικό αφού ασχολείται με την Ελλάδα, με τα ζώα, με την επιστήμη, και τέλος με την προσπάθεια ενός ανθρώπου να κατανοήσει την απέραντη ποικιλία και ομορφιά του φυσικού κόσμου, 2.300 χρόνια πριν".



Η μελέτη του Αριστοτέλη στην Λέσβο



"Το 345 πΧ ο Αριστοτέλης πήγε για πρώτη φορά στο νησί της Λέσβου σε ηλικία 39 ετών. Εκεί συχνά επισκεπτόταν συχνά τον κόλπο της Καλλονής και μελετούσε οτιδήποτε ζούσε σε αυτούς, τα ψάρια, τα σαλιγκάρια, τα οστρακόδερμα, τα χταπόδια, τα δελφίνια. Ενδιαφερόταν επίσης για τα πουλιά, τα ερπετά και τα έντομα που ζούσαν στις πλαγιές του νησιού.



Τα παρατηρούσε, τα κατηγοριοποιούσε, εξέταζε την ανατομία τους. Η μελέτη του δεν εξηγούσε μόνο τον τρόπο δράσης των ζώων, αλλά και το γιατί δρούσαν έτσι. Τα γραπτά του συμπεριλάμβαναν βιβλίο αναλυτικής ανατομίας, ένα άλλο για την φυσιολογία, ένα για κίνηση των ζώων, άλλα και για την αναπαραγωγική διαδικασία, ένα για τον θάνατό τους και μια διατριβή για την ψυχή.



Ο Αριστοτέλης, ήταν εκείνος που άνοιξε ένα αυγό κότας, παρατήρησε την καρδιά από το κοτοπουλάκι που χτυπούσε και έγραψε ακόμη ένα βιβλίο. Έκανε τους ζωντανούς οργανισμούς το κέντρο του κόσμου και της σκέψης του, και οτιδήποτε σκέφτηκε όρισε την επιστήμη της βιολογίας για τα επόμενα 2.000 χρόνια".
 

 


 
Διαβάστε περισσότερα » »