Παρασκευή 6 Μαΐου 2011

ΗΣΙΟΔΟΣ: ΤΑ ΠΕΝΤΕ ΓΕΝΗ

Διαβάστε περισσότερα » »

Αποκαλύφθηκε το μυστικό του βασιλικού πολτού

Αποκαλύφθηκε το μυστικό συστατικό του βασιλικού πολτού, με τον οποίο οι μέλισσες ταΐζουν τις προνύμφες που θα γίνουν βασίλισσες. Οι συγκεκριμένες προνύμφες αρχικά δεν διαφέρουν από αυτές που γίνονται και εργάτριες, αλλά υπό την επίδραση του βασιλικού πολτού εξελίσσονται σε βασίλισσες.


Ο Masaki Kamakura του Πανεπιστημίου της Toyama στην Ιαπωνία, αποθήκευεσε βασιλικό πολτό σε θερμοκρασία 40°C για 30 ημέρες και τάιζε με αυτό προνύμφες μελισσών κατά διαστήματα. Η επίδρασή του σταδιακά αποδυναμώθηκε, γεγονός που υποδηλώνει ότι το βασικό συστατικό ήταν σε αποσύνθεση.

Στη συνέχεια έτρεφε τις προνύμφες με τον πολτό αλλά κάθε δόση βασιζόταν σε ένα συγκεκριμένο συστατικό που αποδυναμώνεται με τον καιρό. Μόνο ένα συστατικό έκανε τις προνύμφες να μετατραπούν σε βασίλισσες: μια πρωτεΐνη που ο Kamakura ονομάζει «royalactin».

Για να εντοπίσει πώς λειτουργεί η «royalactin», ο Kamakura την ενέταξε στη διατροφή των νυμφών μύγας. Η πρωτεϊνη τις έκανε να μεγαλώνουν και να γεννούν περισσότερα αυγά, όπως τις μέλισσες. Έτσι, διαπίστωσε ότι η «royalactin» λειτουργεί ενεργοποιώντας το γονίδιο EGFR, μια πρωτεΐνη που εντοπίζεται σε όλο το ζωικό βασίλειο.
Αυτό υποδηλώνει ότι ένας προϋπάρχον μηχανισμός προγραμματίστηκε ώστε να παράγει το σύστημα των καστών στις μέλισσες, λέει στο New Scientist ο Francis Ratnieks του Πανεπιστημίου του Σάσεξ.

Όταν τα έντομα έφτιαξαν αρχικά αποικίες, οι βασίλισσες και οι μέλισσες-εργάτες πρέπει να είχαν τα ίδια φυσικά χαρακτηριστικά –τονίζει- και οι κάστες δημιουργήθηκαν αργότερα, από τη royalactin ή κάτι παρόμοιο.
Διαβάστε περισσότερα » »

Το βότανο της καρδιάς: Κράταιγος

Ανήκει στην κατηγορία των βοτάνων που βοηθούν το κυκλοφορικό μας σύστημα. Χρησιμοποιείται ευρέως και στη Δυτική και στην Κινέζικη βοτανολογία. Το όνομα του στην Κινεζική είναι Shan Zha – crataegus pinnatifida.

Στην Δύση χρησιμοποιούν κυρίως τους ανθοφόρους βλαστούς, ενώ στην Κίνα κυρίως τους  καρπούς του.
Ως βότανο έχει μακραίωνη ιστορία. Το χρησιμοποιούσαν πολύ οι γυναίκες θεραπεύτριες κατά τη διάρκεια της εποχής του Μεσαίωνα. Το λουλούδι του είχε υιοθετηθεί από αυτές ως έμβλημα του έργου τους, επειδή σχετίζεται με την καρδιά. Όμως τότε θεωρήθηκαν  μάγισσες λόγω των γνώσεων τους και εκδιώχθηκαν. Δεν υπήρχε θέση γι’ αυτές σε μία ανδροκρατούμενη ιατρική. Το βότανο ξεχάστηκε.
Επανήλθε από τους άνδρες πλέον στο τέλος του 19ου αιώνα, χρησιμοποιούμενο ως τονωτικό της καρδιάς.
Σήμερα αυτό έχει επιβεβαιωθεί και επιστημονικά.
Περιέχει φλαβονοειδείς γλυκοσίδες, προκυανιδίνες, σαπωνίνες, τριτερπενοειδή & τανίνες.
Είναι κορυφαίο καρδιοτονωτικό. Δρά στα αγγεία και στο μυοκάρδιο διαστέλλοντας τη στεφανιαία αρτηρία.
Τονώνει τα τοιχώματα των αγγείων και του καρδιακού μυός βελτιώνοντας τη συσταλτικότητα του μυοκαρδίου.
Δίνεται στην αρχική φάση της ανεπάρκειας της καρδιάς και σε ισχαιμία.
Εχει ηρεμιστική δράση η οποία σε συνδυασμό με την αγγειοδιασταλτική μπορεί να βοηθήσει στη ρύθμιση της υπέρτασης. Υπάρχουν κλινικές δοκιμές που αποδεικνύουν ότι βοηθά όχι μόνο σε ιδιοπαθή υπέρταση αλλά και σε εκείνη που οφείλεται σε αρτηριοσκλήρυνση ή σε νεφρική νόσο.
Αφετέρου η καρδιοτονωτική του δράση βοηθά και στη θεραπεία της υπότασης. Δηλαδή δρα στον οργανισμό μας ανάλογα με τις ανάγκες του.
Η χρήση του βοτάνου επεκτείνεται  στην ταχυκαρδία και στην αρρυθμία. Δηλαδή, εάν κάποιος έχει αίσθημα παλμών,  λαχανιάζει ή έχει ατονία.
Είναι καλό αντιγηριατρικό. Λέγεται βότανο για τη γερασμένη καρδιά.


Η Κινέζικη βοτανολογία υποστηρίζει ότι και τονώνει την καρδιά και δρα ηρεμιστικά σ΄αυτήν καταστέλλοντας τη φωτιά η οποία την ταλαιπωρεί.
Ο κράταιγος έχει τη δυνατότητα –είναι αποδεδειγμένο από εκτεταμένες κλινικές έρευνες – να διαλύει τις αθηρωματικές πλάκες στα αγγεία. (στεφανιαία, αορτή, καρωτίδες, περιφερειακό αγγειακό δίκτυο).
Στην Κίνα το χρησιμοποιούν επίσης για να ανοίξει το γαστρεντερικό κανάλι και να διευκολύνει την πέψη  του φαγητού. Δηλ. πίνεται και σαν χωνευτικό ρόφημα.
Είναι ασφαλέστατο βότανο χωρίς καμμία αντένδειξη.
Οι ανθοφόροι βλαστοί του χρειάζονται ελαφρύ βράσιμο μέχρι 5 λεπτά. Μία δόση  θεωρείται γύρω στα 10 gr. φυτού.

Βιβλιογραφία:
Συμπληρωματική ιατρική. Τάσου Βαρθολομαίου ιατρού
Σημειώσεις από Κινέζικη βοτανολογία. Αλέξανδρου Τηλικίδη  φυσιάτρου
Βότανα. Richard Mabey.

Διαβάστε περισσότερα » »

Αίσχος: Τα κάνανε «πλακάκια» με τον Ερντογάν

Κώστας Χαρδαβέλας

Ντρέπομαι και θυμώνω με όσα κάνει η κυβέρνηση όχι σαν υπερπατριώτης ή Ελληναράς (που δεν είμαι), αλλά ως ένας απλός Έλληνας που αγαπάει τη χώρα του και δεν μπορεί να τη βλέπει να τον ξεπουλάνε οι διάφοροι μαθητευόμενοι μάγοι που μας έχουν προκύψει με την κυβέρνηση του Γιώργου.

Βγήκε ο υπουργός εξωτερικών κ. Δρούτσας και είπε το απίστευτο για την.....
αποκλειστική οικονομική ζώνη, που εννοείται πρέπει αν ορίσει στο ελληνικό Αιγαίο η κυβέρνηση για να αρχίσουν εκεί οι έρευνες για το πετρέλαιο και φυσικό αέριο. «Δεν χρειάζεται να ορίσουμε την ΑΟΖ. Το θέμα δεν έχει σημασία και είναι απλά της μόδας να το συζητάμε».

Και επειδή σε ένα μεγάλο ποσοστό τη μόδα αυτή για την ΑΟΖ τη δημιούργησα εγώ με τις εκπομπές μου στην τηλεόραση και τα κείμενά μου στο newsbomb.gr θέλω να πω τα εξής στον κ. Δρούτσα:

1) Αν κατέβουν αύριο στην περιοχή του Καστελόριζου οι Τούρκοι και στην περιοχή νότια της Κρήτης οι Αιγύπτιοι (δύο περιοχές αποκλειστικά ελληνικές) και αρχίσουν έρευνες για υδρογονάνθρακες πως θα μπορέσουμε να τους απομακρύνουμε, αφού δεν έχουμε ορίσει τα όρια της ελληνικής ΑΟΖ, αφού περιλαμβάνονται σε αυτά οι δύο περιοχές.

2) Γιατί η Κύπρος εδώ και τρία χρόνια εκλιπαρεί την Ελλάδα να ορίσει τη δική της ΑΟΖ στο Αιγαίο ώστε να εμποδιστεί έτσι η Τουρκία να κλέψει μελλοντικά ελληνικό και κυπριακό ορυκτό πλούτο που βρίσκεται σε αυτή την λεκάνη της Μεσογείου.

3) Γιατί η Ελλάδα θα περιοριστεί να κάνει υποθαλάσσιες έρευνες στο Ιόνιο (όπως διευκρινίζει το υπουργείο Ενέργειας) και δεν τολμάει να δώσει άδειες για έρευνα στο Αιγαίο, όπου βέβαια καιροφυλαχτούν οι Τούρκοι;

Το χειρότερο από όλο αυτά είναι ότι εμείς είμαστε οι τέλειοι Χατζιαβάτηδες για τους Τούρκους, τα κάνουμε «πλακάκια» με τον Ερντογάν για να τον βοηθήσουμε να επανεκλεγεί και οι Τούρκοι δεν μας επιτρέπουν ούτε καν να μιλήσουμε για τα δικαιώματα μας στο Αιγαίο.
Διαβάστε περισσότερα » »

Έντεκα αρωματικά φυτά και τα μυστικά τους

Ο άνηθος χρειάζεται βαθιά γλάστρα. Ο μαϊντανός θέλει συχνό πότισμα. Το κάρδαμο σε 40 μέρες από τη σπορά θα το απολαύσετε στη σαλάτα σας. Ολα αυτά συμβαίνουν στο μικρό μπαλκόνι σας, στον «κήπο» όπου μπορείτε να φτιάξετε για να έχετε φρέσκα αρωματικά και βότανα για το φαγητό σας.Τι πιο ευχάριστο και γευστικό από την παρουσία των φρέσκων μυρωδικών σε ένα φαγητό; Ξέρω, θα συμφωνήσετε μαζί μου, αλλά θα μου πείτε ότι δεν διαθέτετε κήπο για τέτοιες πολυτέλειες, αλλά ούτε και χρόνο για την καθημερινή προμήθειά τους από τα σούπερ μάρκετ. Δεν υπάρχει πρόβλημα, ακόμα και αν ζείτε σε διαμέρισμα. H μόνη προϋπόθεση είναι ένα μικρό μπαλκόνι που να το βλέπει κάποιες ώρες την ημέρα ο ήλιος και καλύτερα ακόμα αν είναι στην πίσω μεριά, μακριά από δρόμους μεγάλης κυκλοφορίας.Θα χρειαστούμε κάποιες ζαρντινιέρες με βάθος 25 - 30 cm, κατά προτίμηση πλαστικές -για να μην έχουν μεγάλο βάρος- και τα απαραίτητα πιατάκια για να συλλέγουμε το νερό από το πότισμα. Επίσης και κάποιες γλάστρες διαμέτρου 25 - 30 cm είναι απαραίτητες για κάποια βαθύρριζα φυτά.

Ξεκινώντας, βάζουμε στον πάτο από τις ζαρντινιέρες και τις γλάστρες μας πετραδάκια για την καλύτερη απορροή του νερού. Το χώμα θα πρέπει να είναι μίγμα από κομπόστ, επιφανειακό χώμα από κάποιο χωράφι -κατά προτίμηση ακαλλιέργητο- και ένα 10% άμμο για καλύτερη απορροή του νερού του ποτίσματος. Εναλλακτική λύση είναι να αγοράσουμε έτοιμο χώμα για γλάστρες από κάποιο φυτώριο. Τακτικά μπορούμε να προσθέτουμε στις γλάστρες μας κομπόστ και οργανικά

1. Βασιλικός(ocymum bassilicum)
Υπάρχουν περισσότερες από 160 ποικιλίες. Προέρχεται από την Ινδία όπου θεωρείται και ιερό φυτό.Μονοετές φυτό, ύψους 20 - 80 cm, με άνθη άσπρα ή ασπροκόκκινα.Ανθίζει Ιούνιο με Οκτώβριο.
ΠΟΤΕ ΚΑΙ ΠΩΣ ΘΑ ΤΟΝ ΦΥΤΕΨΕΤΕ
Μπορούμε να σπείρουμε από 5 - 10 σποράκια απ' ευθείας στη γλάστρα μας νωρίς την άνοιξη. Σε διαφορετική περίπτωση, μπορούμε να προμηθευτούμε έτοιμο φυτό και να το μεταφυτεύσουμε από τον Απρίλιο έως τον Μάιο. Είναι προτιμότερο να βάλουμε 2 - 3 διαφορετικές ποικιλίες ώστε να έχουμε φρέσκο προϊόν σχεδόν όλο το χρόνο.
ΤΑ ΜΥΣΤΙΚΑ ΤΟΥ
Απαιτεί φως αλλά όχι απ' ευθείας ήλιο, ο οποίος μαραίνει τα φύλλα του. Αγαπά το δροσερό έδαφος, γι' αυτό πρέπει να ποτίζεται, ιδιαίτερα το καλοκαίρι, σε καθημερινή βάση. Για να παρατείνουμε τη διάρκεια της ζωής του, καλό θα είναι να ψαλιδίζουμε τα άνθη του. Επίσης, όταν συλλέγουμε φύλλα για κατανάλωση, είναι καλύτερα να κόβουμε τις κορυφές έτσι ώστε να αναπτύσσονται και οι πλάγιοι βλαστοί.

2. Μέντα
Υπάρχουν τρία διαφορετικά είδη: η mέντα η πιπερώδης (mentha piperita), ο δυόσμος (mentha viridis) και το φλισκούνι (mentha pulegium).Πολυετή φυτά, ύψους 30 - 80 cm, με άνθη άσπρα, ρόδινα ή κυανά. Ανθίζουν από τον Ιούνιο έως τον Σεπτέμβριο. Πολλαπλασιάζονται με ριζώματα, ως εκ τούτου θα πρέπει να προμηθευτούμε τα φυτά από το εμπόριο. Οι σπόροι τους είναι ως επί το πλείστον στείροι.
ΠΟΤΕ ΚΑΙ ΠΩΣ ΘΑ ΤΑ ΦΥΤΕΨΕΤΕ
Παρ' ότι είναι πολυετή φυτά, για να είναι εύρωστα και παραγωγικά είναι επιθυμητό την άνοιξη να τα πολλαπλασιάζουμε φυτεύοντας νέα ριζώματα. Διαφορετικά, στο τέλος του φθινοπώρου θα πρέπει να κάνουμε βαθύ κλάδεμα για να μπορέσουν να ανανεωθούν. Σε κάθε περίπτωση δεν θα πρέπει να διατηρούμε τα ίδια φυτά περισσότερο από 2 - 3 χρόνια.
ΤΑ ΜΥΣΤΙΚΑ ΤΟΥΣ
Δεν αντέχουν το κρύο, γι' αυτό πολλές φορές το χειμώνα ξεραίνονται. Eχουν ανάγκη από ήλιο, αλλά και από συχνά ποτίσματα, ειδάλλως μαραίνονται αρκετά εύκολα.

3.Μαϊντανός(petroselinum sativum)
Διετές φυτό, ύψους 40 - 80 cm, με άνθη πρασινοκίτρινα. Ανθίζει από τον Ιούνιο έως τον Σεπτέμβριο.
ΠΟΤΕ ΚΑΙ ΠΩΣ ΘΑ ΤΟ ΦΥΤΕΨΕΤΕ
Πολλαπλασιάζεται με σπόρο από τον Μάρτιο έως τον Ιούλιο. Για μια γλάστρα θα χρειαστείτε μια πρέζα (περίπου μισό γραμμάριο) σποράκια.
ΤΑ ΜΥΣΤΙΚΑ ΤΟΥ
Τον μαζεύετε κόβοντας με ψαλίδι τους βλαστούς που χρειάζεστε σε ύψος 2 cm από το έδαφος. Eχει ανάγκη από συχνά ποτίσματα.

4. Σέλινο (apium graveolens)
Διετές φυτό, ύψους 30 - 80 cm, με άνθη λευκά.Ανθίζει από τον Ιούνιο έως το Αύγουστο.
ΠΟΤΕ ΚΑΙ ΠΩΣ ΘΑ ΤΟ ΦΥΤΕΨΕΤΕ
Πολλαπλασιάζεται με σπόρο από τον Απρίλιο έως τον Μάιο. Για μια γλάστρα θα χρειαστείτε 30 - 40 σποράκια.
ΤΑ ΜΥΣΤΙΚΑ ΤΟΥ
Χρειάζεται συχνά ποτίσματα. Δεν αντέχει την ξηρασία, είναι ανθεκτικό στις χαμηλές θερμοκρασίες αλλά καταστρέφεται σε θερμοκρασίες χαμηλότερες των -30 C. Τον μαζεύετε κόβοντας με μαχαίρι τους εξωτερικούς βλαστούς ώστε να αναπτυχθούν οι εσωτερικοί.

5. Aνηθος (anethum graveolens)
Ετήσιο φυτό, ύψους 30 - 80 cm, με άνθη κίτρινα.
ΠΟΤΕ ΚΑΙ ΠΩΣ ΘΑ ΤΟ ΦΥΤΕΨΕΤΕ
Πολλαπλασιάζεται με σπόρο από τον Απρίλιο έως τον Μάιο. Για μια γλάστρα θα χρειαστείτε μια πρέζα (περίπου μισό γραμμάριο) σποράκια.
ΤΑ ΜΥΣΤΙΚΑ ΤΟΥ
Χρειάζεται τις ίδιες περιποιήσεις με τον μαϊντανό. Η ρίζα του είναι πασσαλώδης και μακριά, γι' αυτό είναι προτιμότερο να το φυτέψουμε σε βαθιά γλάστρα.

6. Μάραθος(foeniculum vulgare var.dulce)

Ετήσιο φυτό, ύψους 30 - 1,2 m, με άνθη κίτρινα. Καλλιεργείται για το φύλλωμά του, για την παραγωγή σπόρου -ωριμάζει από τον Ιούλιο έως τον Αύγουστο- και για το υπόγειο τμήμα του, το γνωστό μας finocchio.
ΠΟΤΕ ΚΑΙ ΠΩΣ ΘΑ ΤΟΝ ΦΥΤΕΨΕΤΕ
Πολλαπλασιάζεται με σπόρο από τον Μάρτιο έως τον Σεπτέμβριο. Περίπου 4 - 5 σποράκια είναι αρκετά για μια γλάστρα.
ΤΑ ΜΥΣΤΙΚΑ ΤΟΥ
Χρειάζεται ζέστη για την ανάπτυξή του, αλλά είναι ανθεκτικό και στις χαμηλές θερμοκρασίες. Οι χειμερινές, όμως, θερμοκρασίες μπορεί να επιβραδύνουν την ανάπτυξή του, οι δε παγετοί μπορεί να προκαλέσουν την καταστροφή του. Χρειάζεται συχνά ποτίσματα αλλά δεν αντέχει τα εδάφη που συγκρατούν υγρασία. Eχει ανεπτυγμένο ριζικό σύστημα και ως εκ τούτου καλύτερα θα είναι να το φυτέψουμε σε βαθιά γλάστρα.

7. Δάφνη (laurus nobilis)
Πολυετές φυτό, ύψους από 3 - 5 m, με άνθη άσπρα ή κιτρινοπράσινα. Ανθίζει από τον Απρίλιο έως τον Μάιο. Τα δαφνόφυλλα είναι έτοιμα για συγκομιδή τον Αύγουστο ή τον Σεπτέμβριο.
ΠΟΤΕ ΚΑΙ ΠΩΣ ΘΑ ΤΗΝ ΦΥΤΕΨΕΤΕ
Πολλαπλασιάζεται με σπόρο. Είναι καλύτερο, όμως, να αγοράσετε φυτό από φυτώριο και να το μεταφυτέψετε σε μεγάλη γλάστρα. Οι καλύτεροι μήνες για τη μεταφύτευση είναι Ιανουάριος και Φεβρουάριος.
ΤΑ ΜΥΣΤΙΚΑ ΤΗΣ
Δεν έχει πρόβλημα με τις χαμηλές θερμοκρασίες. Χρειάζεται αραιά ποτίσματα.

8. Δενδρολίβανο(rosmarinus officinalis)
Πολυετές φυτό, ύψους 0,5 - 1,2m, με άνθη άσπρα ή ασπρογαλάζια. Ανθίζει σχεδόν όλο τον χρόνο. Η συλλογή των φύλλων γίνεται από την άνοιξη έως το φθινόπωρο.
ΠΟΤΕ ΚΑΙ ΠΩΣ ΘΑ ΤΟ ΦΥΤΕΨΕΤΕ
Πολλαπλασιάζεται με μοσχεύματα και με παραφυάδες από Ιανουάριο μέχρι Μάρτιο. Είναι καλύτερο όμως να αγοράσετε ανεπτυγμένο φυτό από φυτώριο ώστε να έχετε δυνατότητα συγκομιδής από την πρώτη χρονιά.
ΤΑ ΜΥΣΤΙΚΑ ΤΟΥ
Eχει ανάγκη από ήλιο. Χρειάζεται αραιά ποτίσματα. Σε περιοχές με αρκετό κρύο καλό είναι να καλύπτετε το φυτό με κάποιο πλαστικό τις μέρες που η θερμοκρασία είναι πολύ χαμηλή. Επίσης, την πρώτη χρονιά, κάνοντας τον Σεπτέμβρη ένα καλό κλάδεμα, βοηθάμε το φυτό να περάσει το χειμώνα χωρίς προβλήματα αλλά και παράλληλα ενισχύουμε την αναβλάστησή του την άνοιξη.

9. Σάλβια ή φασκόμηλο(salvia officinalis)
Πολυετές φυτό, ύψους 30 - 60 cm, με άνθη ιώδη. Μετά τα 2 - 3 χρόνια θα πρέπει καλύτερα να αντικατασταθεί με νέο. Ανθίζει από τον Μάιο έως τον Ιούλιο.
ΠΟΤΕ ΚΑΙ ΠΩΣ ΘΑ ΤΟ ΦΥΤΕΨΕΤΕ
Πολλαπλασιάζεται με σπόρους (περίπου 5 για μια γλάστρα) αλλά και με παραφυάδες. Η σπορά γίνεται το φθινόπωρο ή την άνοιξη.
ΤΑ ΜΥΣΤΙΚΑ ΤΟΥ
Για μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε αιθέρια έλαια είναι καλύτερα να καλλιεργείται σε ημισκιά. Δεν έχει μεγάλες απαιτήσεις σε νερό. Αν θέλετε να χρησιμοποιήσετε φρέσκο φασκόμηλο, μπορείτε να το μαζέψετε καθ' όλη τη διάρκεια του χρόνου. Εάν, όμως, θέλετε να αποξηράνετε κάποια ποσότητα, η καλύτερη εποχή συγκομιδής είναι η αρχή της άνθησης.

10. Κάρδαμο (lepidium sativum)
Μονοετές φυτό, ύψους 20 - 60 cm, με άνθη λευκά ή ελαφρώς ρόδινα.
ΠΟΤΕ ΚΑΙ ΠΩΣ ΘΑ ΤΟ ΦΥΤΕΨΕΤΕ
Πολλαπλασιάζεται με σπόρους. Για μια γλάστρα θα χρειαστείτε μια πρέζα (περίπου μισό γραμμάριο) σποράκια. Η σπορά γίνεται από την άνοιξη έως το φθινόπωρο. 40 - 50 ημέρες μετά την σπορά θα αρχίσετε να απολαμβάνετε το δικό σας κάρδαμο στη σαλάτα.
ΤΑ ΜΥΣΤΙΚΑ ΤΟΥ
Κόβοντας τα ανεπτυγμένα φύλλα, αναβλαστάνει δίνοντας νέα. Το καλοκαίρι πρέπει να σκιάζεται και το χειμώνα να τοποθετούμε τη γλάστρα σε μέρος που να προστατεύεται από το κρύο. Συλλέγοντας τους σπόρους του στο τέλος του καλοκαιριού μπορούμε να τους χρησιμοποιήσουμε στην μαγειρική, αλλά και να επαναλάβουμε την καλλιέργειά μας την προσεχή άνοιξη.

11. Ρόκα (eruca sativa)
Μονοετές φυτό, ύψους 20 - 60 cm, με άνθη λευκά ή κίτρινα.
ΠΟΤΕ ΚΑΙ ΠΩΣ ΘΑ ΤΗ ΦΥΤΕΨΕΤΕ
Πολλαπλασιάζεται με σπόρους. Για μια γλάστρα θα χρειαστείτε μια πρέζα (περίπου μισό γραμμάριο) σποράκια. Η σπορά γίνεται από τον Μάρτιο έως και τον Σεπτέμβριο.Χρησιμοποιούμε τα φύλλα και τις τρυφερές κορυφές των βλαστών.
ΤΑ ΜΥΣΤΙΚΑ ΤΗΣ
Κόβοντας τα ανεπτυγμένα φύλλα, αναβλαστάνει δίνοντας νέα. Παρ' ότι αντέχει και τον απ' ευθείας ήλιο, είναι καλύτερα να σκιάζεται στις πολύ υψηλές θερμοκρασίες. Θέλει προστασία από τους δυνατούς ανέμους. Με λίγη προσοχή στις χαμηλές θερμοκρασίες του χειμώνα μπορεί να διατηρήσει τη βλάστησή της.
Διαβάστε περισσότερα » »

ΛΕΜΟΝΙ ΚΑΙ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΣ ΕΝΤΕΡΟΥ

Λεμόνι είναι ένα εξαιρετικό μέσο καθαρισμού του παχέος εντέρου. Θεωρείται ότι είναι πολύ επωφελής όχι μόνο για τον καθαρισμό του παχέος εντέρου, αλλά και για πολλά προβλήματα που συνδέονται με την πέψη, όπως δυσκοιλιότητα.


Ο χυμός λεμονιών λέγεται ότι είναι πολύ χρήσιμη για την αποκατάσταση το pH του παχέος εντέρου μας, που είναι αναμφισβήτητα ένα από τα πιο σημαντικά όργανα του σώματός μας. Δεν είναι μόνο ότι βοηθά, επίσης, όλο το σύστημα μας με έκπλυση τις τοξίνες και τα ανεπιθύμητα στοιχεία από παχέος εντέρου μας Στην πραγματικότητα είναι τα αποσπάσματα των λεμονιών που χρησιμοποιούνται ευρέως ως ένα σημαντικό συστατικό για φυτικά φάρμακα, συμπεριλαμβανομένων των προϊόντων καθαρισμού του παχέος εντέρου. Λεμόνι είναι πλούσιο σε βιταμίνη C, κατιονικές, και ανιονικα μετάλλα και βοηθά στη διάσπαση του βλεννογόνου στο σώμα μας, η οποία έχει παραχθεί κατά την καταπολέμηση των ανεπιθύμητων τοξινών. Κανονικά, ο χυμός λεμονιού   με κόκκινο πιπέρι είναι η υποστήριξη στο βλεννογόνο για  να καθαρίσει το πεπτικό σύστημα, το αναπνευστικό και το κυκλοφορικό σύστημα. Ακόμη και το σιρόπι σφενδάμου είναι και  αυτό  το  άνω και κάτω εντερο που χρησιμοποιηται  συνήθως το  λεμόνι, το  καθαρίζει,  η συνταγή αποτελείται από δύο κουταλιές της σούπας φρέσκο χυμό λεμονιού με δύο κουταλάκια   σιρόπι σφενδάμου, μια πρέζα πιπέρι καγιέν και 14 ουγκιές καθαρού νερού. Κανονικά, να  ληφθεί 3 ή 4 φορές την ημέρα για λίγες ημέρες προκειμένου να καθαρίσει το κόλον. Βοηθάει στην τακτοποίηση της κένωση με έκπλυση των ανεπιθύμητων αποβλήτων και στην αποτοξίνωση όλο το σύστημα μας
Όπως όλοι γνωρίζουμε εάν το  παχύ  εντέρο  μας δεν ληφθη η  σωστη περίθαλψη μπορεί να οδηγήσει   γόνιμο έδαφος για πολλές ασθένειες. Μια συμφόρηση, ανθυγιεινή παχέος εντέρου και του πεπτικού σωλήνα μπορεί να οδηγήσει σε αναρίθμητες ασθένειες σε μακροπρόθεσμα. Τα οφέλη του παχέος εντέρου  εαν  καθαρίζει είναι αμέτρητες, αν γίνεται σε τακτά χρονικά διαστήματα.

Δεν είναι όλα τα προϊόντα καθαρισμού του παχέος εντέρου που βλέπουμε στην αγορά καλα να χρησιμοποιούνται και πάντα με την γνώμη του δικού μας ιατρού εναλλακτικό η  προσωπικό ιατρό μας    Ως εκ τούτου είναι σημαντικό για σας να ανακαλύψετε όλα τα φυσικά καθαρισμού του παχέος εντέρου, δεδομένου ότι δεν θα οδηγήσει σε αρνητικές παρενέργειες που προκαλούνται συνήθως λόγω της χρήσης των χημικών ουσιών.
Οι 7 ημέρες του παχέος εντέρου καθαρίσει έρχεται με την προσφορά 7 ημερών η οποία δεν βοηθά μόνο στη διατήρηση της καλής υγείας του παχέος εντέρου, αλλά βελτιώνει και το πεπτικό μας σύστημα, βοηθά στην αύξηση της συνολικής ανοσοποιητικό μας σύστημα, βοηθά στο να απαλλαγούμε από το ανεπιθύμητο επιβλαβή παράσιτα και τοξίνες.

Μια καλή ποιότητα φυσικού κόλον 7 ημερών καθαρίζει πακέτο συνήθως αποτελείται από συστατικά όπως το φλοιό psyllium, flaxseed πετρέλαιο, Sagrada Cascara, σπιρουλίνα, μάραθου, μαύρο ξύλο καρυδιάς, ακρωτήριο αλόη κ.λπ.

Σε γενικές γραμμές, λέγεται ότι πρέπει κανείς να εκτελεί  την 7 ημερών  θεραπεία να καθαρίζει τουλάχιστον μία φορά κάθε χρόνο, προκειμένου να διατηρηθεί η ορθή λειτουργία και το επίπεδο απόδοσης του παχέος εντέρου. 7 ημέρες colons καθαρίσει είναι πολύ εύκολη και βολική, δεδομένου ότι δεν απαιτεί πολύ χρόνο σας και είναι πράγματι μία από τις καλύτερες επενδύσεις για μια υγιή ζωή.
Διαβάστε περισσότερα » »

ΦΥΣΙΚΑ ΚΑΤΣΑΡΙΔΟΚΤΟΝΑ

Πώς να ξεφορτωθώ τις κατσαρίδες …
Δημοσιευμένο από angel στην κατηγορία Περιβάλλον, Σπίτι, οικολογικά, οικολογικός καθαρισμός, χρήσιμες συμβουλές για το σπίτι
Την τελευταία εβδομάδα τουλάχιστον δέκα φίλοι μου έχουν αναφέρει το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν με τις κατσαρίδες στα σπίτια τους. Όλοι σχεδόν προσπάθησαν να λύσουν το πρόβλημα με τα κοινά κατσαριδοκτόνα και εντομοκτόνα. Η αντίδρασή μου ήταν πως αυτό είναι βλαβερό τόσο για την υγεία μας (καθώς εισπνέουμε ό,τι ψεκάζουμε) όσο και για το περιβάλλον. Γιατί βρε παιδιά; Αφού υπάρχουν οικολογικά απωθητικά και βιολογικοί τρόποι καθαρισμού και αντιμετώπισής τους!

Η αλήθεια είναι πως οι κατσαρίδες, όπως και τα μυρμήγκια, είναι ιδιαίτερα έξυπνα έντομα. Πρέπει επομένως εσείς να φανείτε εξυπνότεροι. Και επίμονοι. Διότι δεν θα είναι εύκολο να αντιμετωπίσετε το πρόβλημα και να τις ξεφορτωθείτε. Πάντως καλό θα ήταν να λάβετε όλα τα απαραίτητα μέτρα, καθώς αυτές είναι υπεύθυνες για αρκετές ασθένειες και αλλεργίες, οπότε η παρουσία τους μέσα στα σπίτια μας είναι ό,τι χειρότερο για την υγεία μας!

Βασικό είναι πάντα να διατηρούμε το σπίτι μας καθαρό. Οι κατσαρίδες εμφανίζονται σε χώρους που έχουν ήδη ρυπανθεί με περιττώματα από κάποιους συγγενείς τους (ξαδέλφη κατσαριδούλα, μπατζανάκης κατσαριδούλης κ.α.) Αν έχετε λοιπόν πρόβλημα με κάποια … μικρή Τερέζα στο σπίτι σας ή το διαμέρισμά σας, το πρώτο που θα πρέπει να κάνετε είναι να αρχίσετε να σκουπίζετε και να σφουγγαρίζετε συχνά και καλά.

Αρχίστε να αποθηκεύετε τυχόν τρόφιμα που συνηθίζετε να αφήνετε πάνω στον πάγκο ή το τραπέζι της κουζίνας σας. Αρχίστε επίσης να πετάτε τακτικά (δηλ. καθημερινά) τα σκουπίδια σας.

Προσέξτε αν έχετε τυχόν διαρροές σε σωληνώσεις. Οι κατσαρίδες λατρεύουν την υγρασία!

Αν δείτε πως τα παραπάνω δεν αρκούν, παρακαλώ μην τρέξετε να αγοράσετε κάποιο από τα κοινά κατσαριδοκτόνα ή εντομοκτόνα που κυκλοφορούν στο εμπόριο! Πάντα υπάρχουν βιολογικοί τρόποι καθαρισμού, καθαρά οικολογικοί και φθηνοί (πάμφθηνοι μπορώ να πω). Παρακάτω σας παραθέτω 8 εύκολους οικολογικούς τρόπους για να απαλλαγώ από τα εν λόγω έντομα στο σπίτι μου.

1) Ο φθηνότερος και οικολογικότερος τρόπος από όλους για να ξεφορτωθούμε μία μικρή Τερέζα από το σπίτι είναι ο εξής: Όταν τη δούμε, γεμίζουμε καλά τα πνευμόνια μας με αέρα και αρχίσουμε να ουρλιάζουμε έντρομοι ελπίζοντας πως θα συνδράμουν οι γείτονες για να μας σώσουν. Για καλό και για κακό ανεβαίνουμε στο τραπέζι κρατώντας ένα σκουπόξυλο για να αντιμετωπίσουμε τον έξυπνο εχθρό. Προσοχή μην διαλύσετε τα φωτιστικά! Καλό θα ήταν να ανεβούμε στο τραπέζι με το ασύρματο τηλέφωνο (όσοι δεν έχετε, τρέξτε να προμηθευτείτε, θα σας φανεί ιδιαίτερα χρήσιμο σε πολλές ανάλογες περιπτώσεις), ούτως ώστε να τηλεφωνήσετε σε όλους τους συγγενείς και φίλους για να έρθουν κι αυτοί. Πείτε τους να φέρουν μαζί τους οπωσδήποτε και τη φωτογραφική τους μηχανή για να σας αποθανατίσουν! Η κατσαρίδα με τόση φασαρία και μπούγιο μάλλον θα εξαφανιστεί…

Σε περίπτωση ωστόσο που δεν δουλέψει αυτός ο τρόπος, σας προτείνουμε άλλους 7 εξίσου οικολογικούς και δοκιμασμένους τρόπους για να ξεφορτωθείτε αποτελεσματικά τις κατσαρίδες.

2) Κάντε ένα μείγμα νερού με σαπούνι και ψεκάστε τις κατσαρίδες όποτε τις εντοπίζετε. Το σαπωνώδες νερό θα τις εξουδετερώσει.

3) Σε ένα άδειο κουτί καφέ τοποθετείστε ένα-δύο κομμάτια ψωμί που το έχετε μουσκέψει καλά με μπύρα. Αφήστε το κουτί με το περιεχόμενό του σε σημεία όπου εμφανίζονται οι κατσαρίδες.

4) Πολύ καλά απωθητικά είναι τα δαφνόφυλλα, οι φέτες αγγουριού ή το σκόρδο. Αφήστε κάποιο από τα τρία στα σημεία που πάνε οι κατσαρίδες για να τις αποτρέψετε να ξαναεμφανιστούν.

5) Εξίσου αποτελεσματική είναι η ναφθαλίνη. Οι κατσαρίδες σιχαίνονται τη μυρωδιά της!

6) Μια άλλη φυσική απωθητική ουσία για τις κατσαρίδες είναι η νεπέτα*[1] . Το ενεργό συστατικό που περιέχει, η νεπεταλακτόνη, είναι μη τοξική για τους ανθρώπους και τα κατοικίδια ζώα. Μικρά σακουλάκια με νεπέτα μπορούν να αφεθούν στα σημεία που έχετε διαπιστώσει πως πηγαίνουν κατσαρίδες. Μπορείτε επίσης να τη βράσετε σε νερό (όπως προετοιμάζετε το τσάι) και με το μείγμα να ψεκάσετε τα κουφώματα του σπιτιού σας και πίσω από τα ντουλάπια (οι κατσαρίδες τρελαίνονται για τα σκοτεινά μέρη, γι’ αυτό εξάλλου και κυκλοφορούν το βράδυ). Αυτό το φυσικό απωθητικό πάντως καλό θα ήταν να το χρησιμοποιήσουν με μέτρο όσοι έχουν γάτες στα σπίτια τους (τα γατιά πραγματικά «τρελαίνονται» με το άρωμα της νεπέτας).

7) Ανακατέψτε ορυκτό βόρακα*[2] με ίση ποσότητα ζάχαρης και στη συνέχεια απλώστε το μείγμα στα σημεία που έχετε δει κατσαρίδες. Μπορείτε επίσης να κάνετε ένα μείγμα με βόρακα, αλεύρι και γύψο σε ίσα μέρη και να κλείσετε με αυτό τυχόν ανοίγματα από τα οποία εισέρχονται οι κατσαρίδες στο σπίτι σας.

 Τέλος, μία καταπληκτική πατέντα που τη δοκίμασα και έμεινα με το στόμα ανοικτό για την επιτυχημένη του δράση: Πριν κάποια χρόνια έμενα σε ένα διαμέρισμα με έντονο πρόβλημα κατσαρίδων. Ένα βράδυ διαπιστώνω πως το ζουζούνι που πετούσε μέσα στο σαλόνι δεν ήταν τίποτα άλλο παρά μία … κατσαρίδα! Αν και γενικά είμαι ψύχραιμη με τα εν λόγω έντομα, πραγματικά φρίκιασα. Τότε ο άντρας μου καπάκωσε την κατσαρίδα με ένα κουτί από CD (αυτά που πουλιούνται σε 50άδες, 100άδες κλπ.) και την έκλεισε εκεί μέσα. Στη συνέχεια άφησε το κλειστό κουτί με την Τερέζα στο μπαλκόνι. Η Τερεζούλα ήταν ζωντανή για 2,5 εβδομάδες περίπου. Σε όλο αυτό το διάστημα οι φιλενάδες της έρχονταν να την επισκεφθούν και … πέθαιναν (!!!) περιμετρικά του κουτιού. Το ίδιο συνεχίστηκε και μετά τον θάνατο της φυλακισμένης κατσαρίδας. Περιττό να σας πω πως δεν επανεμφανίστηκε ούτε μία κατσαρίδα στο σπίτι!!!

Μπορείτε να δοκιμάσετε όποιον από τους παραπάνω οικολογικούς τρόπους απώθησης ή εξολόθρευσης κατσαρίδων. Αν τυχόν γνωρίζετε κάποιον άλλο φυσικό τρόπο για να απομακρύνουμε αυτά τα βλαβερά έντομα από τα σπίτια μας, παρακαλώ μοιραστείτε το μαζί μας!

Διαβάστε περισσότερα » »

ΧΑΜΟΜΗΛΙ-ΧΑΜΟΜΗΛΟΛΑΔΟ-ΒΑΜΑ

 

BioAthens
Μέσα από την ερευνά της παράδοσης των αρχαίων πολιτισμών και  της εναλλακτικής ιατρικής η ομάδα του bioathens σας δίνει συμβουλές για ένα   τρόπο ζωής μέσα από την φυσική διατροφή την άσκηση και την ισορροπία πνεύματος και σώματος   Σας ευχόμαστε ευεξία  αναζωογονηση  αποτοξίνωση

Οι  πληροφορίες που περιέχονται έχουν καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα και  δεν μπορούν να αντικαταστήσουν  την γνωμάτευση του ιατρού σας η την επίσκεψη σε άλλον ειδικό της υγείας     Αν αποφασίσετε να  ακολουθήσετε κάποια διατροφή ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας


ΧΑΜΟΜΗΛΙ -ΧΑΜΟΜΗΛΟΛΑΔΟ  

 ShareΧαμομήλι - Chamomilla recutita – Χαμομηλόλαδο
Είναι φυτό αρωματικό - φαρμακευτικό. Από τα άνθη του παρασκευάζεται ένα από τα καλύτερα ευστόμαχα αφεψήματα.

Συνιστάται γαι την ομορφιά του προσώπου , για τα μαλλιά, τα μάτια και γενικά για όλο το σώμα. Χρησιμοποιείται ακόμα στην ομοιοπαθητική, ενώ τα δισκία χαμόμηλου ή το αραιωμένο βάμμα μπορούν να βοηθήσουν τα μωρά που βγάζουν δόντια ή έχουν κολικούς. Το γνήσιο έλαιο χαμομηλιού είναι πολύ ακριβό και έχει βαθύ μπλε χρώμα. Το χαμομήλι έχει επίσης ονομαστεί “γιατρός των φυτών”, γιατί τα ασθενικά φυτά του κήπου δυναμώνουν όταν φυτεύεται γύρω τους χαμομήλι.

Τα άνθη επίσης θεωρούνται αντιπυρετικά, ευκοίλια, χολαγωγά, σιελογόνα, εμμηναγωγα, σπασμολυτικά, αντιαλλεργικά, επουλωτικά, καταπραϋντικά των νεύρων, αεραγωγά, ανθιλμινθικά και ορεκτικά.

Οικογένεια: Asteraceae

Κοινώς γνωστό: Χαμομήλι, Ματρικαρία το χαμαίμηλον

Βρίσκεται: Σε καλλιεργούμενους αγρούς και χέρσες περιοχές. Επίσης καλλιεργείται και ως φαρμακευτικό φυτό.

Χημικό στοιχείο: Άλατα, Έλαιο, Φλαβονοειδή

Γενικά: Μονοετής πόα, γυμνή με βλαστούς 10-60 cm, όρθιους ή επικλινείς, με πολλές διακλαδώσεις στην κορυφή.

Φύλλα: Κατ΄ εναλλαγή, 4-7 cm, ακανόνιστα 2- έως 3-σχιδή, με πολυάριθμα, οξύληκτα, γραμμοειδή τμήματα, καλά διαχωρισμένα.

Άνθη: Μικρά (ανθίδια) σε ποδισκοφόρα κεφάλια. Ποδίσκοι 3-10 cm. Κεφάλια 8-120, διαμέτρου 10-25 cm (συμπεριλαμβανομένων και των γλωσσιδίων), που περιβάλλονται από δυο ή περισσότερες σειρές βρακτίων με ανοιχτόχρωμα χείλη. Ταξιανθικός δίσκος κωνικός και κούφιος. Περιφερειακά ανθίδια γλωσσοειδή, θηλυκά, λευκά, με γλωσσίδια 6-9x2-3 mm, που σύντομα γυρνούν προς τα κάτω (σπάνια απουσιάζουν). Εσωτερικά ανθίδια, ερμαφρόδιτα, κίτρινα, σωληνοειδή, 5-λοβα, με το ανώτερο τμήμα του σωλήνα καμπανοειδές.

Ιδιότητες:
1 Αεροφαγία
2 Αναζωογονητικό του πεπτικού συστήματος
3 Αναλγητικό
4 Αντιπυρετικό
5 Αντισηπτικό
6 Αντισπασμωδικό
7 Αντιφλεγμονώδες
8 Αντιφλογιστικό
9 Βήχας
10 Δερματικές φλεγμονές
11 Διάρροια
12 Διεγερτικό
13 Διεγερτικό της κυκλοφορίας του αίματος
14 Δυσεντερία
15 Δυσπεψία
16 Ελονοσία
17 Εμμηναγωγό
18 Επιλόχειος πυρετός
19 Ερεθισμός στομάχου
20 Ευαίσθητα μάτια
21 Εφιδρωτικό
22 Θηλασμός (περισσότερο γάλα)
23 Καθαρτικό
24 Καρδιακές διαταραχές
25 Καταπραϋντικό
26 Κατευναστικό
27 Κρύωμα
28 Λευκόρροια
29 Μολύνσεις των ματιών
30 Νευραλγία
31 Οίδημα-Πρήξιμο
32 Ορεκτικό
33 Παυσίπονο κοιλιακών πόνων
34 Παχυσαρκία
35 Πληγές δέρματος
36 Πληγή
37 Πλύση ματιών
38 Πλύση στοματικής κοιλότητας
39 Πόνοι γαστρεντερικού
40 Πυρετός
41 Ρυθμιστικό έκκρισης χολής
42 Σπασμοί
43 Σπασμολυτικό
44 Στοματικές μολύνσεις
45 Τονωτικό
46 Τονωτικό πεπτικού συστήματος
47 Υστερία
48 Φλεγμονή
49 Χάσιμο βάρους
50 Χολαγωγό
51 Χρόνιο τραύμα


Χαμομηλόλαδο

Για να φτιάξουμε αυτό το πολύτιμο λάδι θα χρειαστούμε άνθη χαμομηλιού και λάδι (ελαιόλαδο, ηλιέλαιο, σισαμέλαιο, αμυγδαλέλαιο) καλύτερα να μην χρησιμοποιείται κάποιο λάδι που είναι πολύ λιπαρό όπως το ελαιόλαδο όταν θέλετε να φτιάξετε κρέμες. Η αναλογία είναι και πάλι 1:4 βότανο, λάδι και το αφήνετε 1 με 2 μήνες στον ήλιο. Εάν χρησιμοποιήσετε φρέσκο χαμομήλι η διάρκεια εκχύλισης θα πρέπει να μειωθεί, μπορείτε να ζεστάνετε το μίγμα σε πολύ χαμηλή θερμοκρασία και να το αφήσετε μια μέρα και μετά να το σουρώσετε, η να το αφήσετε σε δυνατό ήλιο για 1-2 βδομάδες.

Βάμμα χαμομηλιού

Για να φτιάξουμε βάμμα χαμομηλιού, χρησιμοποιούμε αποξηραμένα τριμμένο χαμομήλι σε οινόπνευμα 45-50 βαθμών ή βότκα η οποία είναι 50 βαθμών αναλογία 1:5,  1 μέρος χαμομήλι με 5 μέρη οινοπνευμα. Μπορούμε να φτιάξουμε οινόπνευμα 50 βαθμών χρησιμοποιώντας ίσες ποσότητες από καθαρό οινόπνευμα και αποσταγμένου νερού. Το αφήνουμε σε δροσερό μέρος και σκοτεινό για ένα μηνα περίπου.
Διαβάστε περισσότερα » »

Σχετικά με τη δωρεά οργάνων...

Εγω προσωπικα, αλλα και ολη η οικογενεια μου, θα αρνηθουμε αμεσα τη δια της βιας δωρεα οργανων, χωρις αυτο να σημαινει οτι ειμαστε εναντιον της... προσφορας ζωης με τον τροπο αυτο. Αμεσα ομως, θα αρω την αρνηση μου, αν η λιστα αυτη, θα βρισκεται σε κοινη θεα, (internet, κ.α.) Ωστε να εντοπιζεται αμεσως, ονοματεπωνυμο βουλευτη, υπουργου ή και συγγενων αυτων, ή να υπαρξει ενα ειδος alert για τετοιες περιπτωσεις. Και φυσικα, πρωτα απ΄ ολα, θελω να δω την ενυπογραφη επιθυμια του υπουργου και ολων των υπολοιπων βουλευτων και μη, κυβερνητικων στελεχων, πως, σημερα και για οσο διαστημα συζητειται το νομοσχεδιο, αυτοι ειναι ηδη δωρητες οργανων. Αν δεν ειναι αυτοι σημερα, δεν προκειται να ειμαι εγω αυριο!
Διαβάστε περισσότερα » »

ΑΠΑΝΘΡΑΚΩΜΕΝΟΣ ΑΝΔΡΑΣ ΣΕ ΦΩΤΙΑ ΠΟΛΥΚΑΤΟΙΚΙΑΣ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑΣ

ΑΠΑΝΘΡΑΚΩΜΕΝΟΣ ΝΕΚΡΟΣ ΑΝΔΡΑΣ ΣΕ ΦΩΤΙΑ ΠΟΛΥΚΑΤΟΙΚΙΑΣ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑΣΝεκρός βρέθηκε ένας άνδρας μετά από μεγάλη φωτιά, σε χώρο αποθήκευσης σε ταράτσα πολυκατοικίας ξέσπασε σημερα το απόγευμα επί της οδού Κοροξένης. Αμέσως κινητοποιήθηκε η πυροσβεστική υπηρεσία Πτολεμαΐδας με 3 οχήματα και όλο το δυναμικό της ενώ στο τόπο της πυρκαγιάς έσπευσε και ένα πυροσβεστικό από τη ΔΕΗ.
Η φωτιά ξέσπασε στον χώρο αποθήκευσης ο οποίος κάλυπτε τη μισή ταράτσα και μετά από λίγη ώρα η στέγη κατέπεσε. Η φωτιά πιθανότατα προκλήθηκε από σπίθα που προήλθε από το ασανσέρ ή από το χώρο του λεβητοστασίου που βρισκόταν πολύ κοντά. Ευτυχώς η έγκαιρη παρέμβαση της πυροσβεστικής απέτρεψε τα χειρότερα. Η φωτιά τέθηκε υπό έλεγχο μερικές ώρες αργότερα. Κατά την επιχείρηση αποκάθαρσης εντοπίστηκε ένας απανθρακωμένος άνδρας ο οποίος και μεταφέρθηκε στο Μποδοσάκειο Νοσοκομείο με τους γιατρούς να διαπιστώνουν απλά το θάνατο του.

Αγνώστων στοιχείων παραμένει ο άνδρας που βρέθηκε απανθρακωμένος στα αποκαΐδια της φωτιάς που ξέσπασε το απόγευμα σήμερα, σε πολυκατοικία, στο κέντρο της Πτολεμαΐδας. Κατά την καταμέτρηση των ενοίκων της πολυκατοικίας δεν έλειπε κανείς ενώ κανένας από τους διαμένοντες στην οικοδομή δεν μπορούσε να εξηγήσει την ύπαρξη του ανθρώπου εντός της στέγης (κεραμοσκεπής) η οποία και κάηκε ολοσχερώς. Την έρευνα από την πυροσβεστική ανέλαβε (μετά τη ανεύρεση της σωρού) η αστυνομική υποδιεύθυνση Πτολεμαΐδας η οποία και διενεργεί έρευνα για τον εντοπισμό των στοιχείων του απανθρακωμένου άνδρα (σε τραγική κατάσταση μη αναγνωρίσιμη).
ΕΠΕΜΒΑΣΗ ΧΩΡΙΣ ΚΛΙΜΑΚΟΦΟΡΟ ΟΧΗΜΑ
Η επέμβαση των δυνάμεων πυρόσβεσης ήταν άμεση (χρονικά) και στην κατάσβεση πυρκαγιάς συνολικά πήραν μέρος 4 οχήματα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Πτολεμαΐδας, 2 του Δήμου Εορδαίας και 1 όχημα της ΔΕΗ. Δυστυχώς για μία ακόμη φορά η φωτιά ήταν σε ψηλό κτίριο (κεραμοσκεπή 4όροφης οικοδομής) και η πρόσβαση αποδείχθηκε δύσκολη λόγω ανυπαρξίας κλιμακοφόρου οχήματος το οποίο τελικά ήρθε από την Π.Υ. Κοζάνης αλλά ήταν αργά πλέον και δεν χρησιμοποιήθηκε.
Διαβάστε περισσότερα » »

Κλείνουν τα πρατήρια βενζίνης...

Διαβάστε περισσότερα » »

Από 9 Μαΐου η εξόφληση λογαριασμών στη Συνεταιριστική Τράπεζα Δυτ. Μακεδονίας

Από 9 Μαΐου η εξόφληση λογαριασμών στη Συνεταιριστική Τράπεζα Δυτ. Μακεδονίας
Από τη Δευτέρα 9 Μαΐου θα μπορούν οι καταναλωτές της Δημοτικής Επιχείρησης Πτολεμαΐδας (ΔΕΥΑΠ) να εξοφλούν τους λογαριασμούς ύδρευσης στο υποκατάστημα της Συνεταιριστικής Τράπεζας Δυτικής Μακεδονίας στην Πτολεμαΐδα, σύμφωνα με την υπ’ αριθμ. 31/2011 απόφαση που έλαβε το διοικητικό συμβούλιο της Δ.Ε.Υ.Α.Π. για έναρξη συνεργασίας με την Συνεταιριστική Τράπεζα Δυτικής Μακεδονίας για την είσπραξη λογαριασμών.
Συγκεκριμένα οι καταναλωτές που αδυνατούν να εξυπηρετηθούν από το ταμείο της Επιχείρησης που βρίσκεται στο υδραγωγείο, θα μπορούν από τη Δευτέρα 9 Μαΐου να εξυπηρετούνται από το κατάστημα της Συνεταιριστικής Τράπεζας Δυτικής Μακεδονίας, που βρίσκεται σε κεντρικό σημείο της πόλης, επί της οδού Βασ. Σοφίας 22.
Προϋπόθεση είναι να μην έχει λήξη ο λογαριασμός και να μην έχει προηγούμενες οφειλές.
«Η δέσμευση της Επιχείρησης, για γρήγορη αποκατάσταση της εξυπηρέτησης των καταναλωτών που γινόταν από το ταμείο που βρισκόταν στο χώρο του Εμπορικού Πολύκεντρου και έκλεισε πρόσφατα για λόγους ασφάλειας, γίνεται πράξη σ’ έναν χώρο όπου ο καταναλωτής θα εξυπηρετείται άμεσα αρκεί να τηρεί τις παραπάνω προϋποθέσεις», τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση της ΔΕΥΑΠ.
Διαβάστε περισσότερα » »

Θαυμάστε τα μεγαλεία του Θεού, μια αληθινή Ιστορία.


Δρ Μπρούνερ: «Έκλαιγα για μέρες όταν είδα τη φωτογραφία»



Η επέμβαση τελείωνε. Δέναμε τα ράμματα, όταν ξαφνικά είδαμε ένα μικρό χεράκι να......
ξεπροβάλλει και να αγκαλιάζει το χέρι τού γιατρού. Κανείς δεν το πίστευε. Ο γιατρός πάγωσε. Το χέρι μου έτρεμε καθώς έβγαζα φωτογραφίες…».
Τα λόγια αυτά ανήκουν σε μια νοσηλεύτρια τού Ιατρικού Κέντρου τού Βαντερμπιλτ, στο Νάσβιλ των Ηνωμένων Πολιτειών.
Είχαν, τότε, περάσει λίγες μέρες από την επέμβαση τού μικρού Σάμιουελ Αρμας, ενός μωρού πού μόλις είχε συμπληρώσει τις είκοσι εβδομάδες ζωής, και άθελά του πρωταγωνίστησε —όπως πολλοί χαρακτήρισαν— σε ένα από τα ομορφότερα και πιο ελπιδοφόρα φωτογραφικά στιγμιότυπα...
...
Ήταν στην κοιλιά της μητέρας του ο μικρός Σάμιουελ, όταν οι γιατροί διέγνωσαν ότι πάσχει από διχοτομημένη σπονδυλική στήλη.
Όλο το προσωπικό ήταν βέβαιο ότι ο μικρός δεν θα επιζούσε με τίποτα, παρά μόνο στην περίπτωση πού υποβαλλόταν σε χειρουργική επέμβαση ενόσω βρισκόταν στον αμνιακό σάκο.
Ένας φιλόδοξος γιατρός, ο δρ Τζόζεφ Μπρούνερ, μετά από διάφορες έρευνες πού είχε πραγματοποιήσει στο Πανεπιστημιακό Ιατρικό Κέντρο τού Βαντερμπιλτ, δήλωσε ότι θα μπορούσε να φέρει εις πέρας την επέμβαση με το βρέφος στην κοιλιά της μητέρας του.
Οι γονείς δέχθηκαν και έτσι, μετά από λίγες μέρες, ο Σάμιουελ εισήχθη στην κλινική του Βάντερμπιλτ.
Ο δρ Μπρούνερ αφαίρεσε την υστέρα με καισαρική και έκανε μια μικρή τομή στον αμνιακό σάκο, μέσω της οποίας μπόρεσε να χειρουργήσει τον Σάμιουελ.
Μία ώρα και δεκατρία λεπτά είχαν περάσει, το εγχείρημα ολοκληρωνόταν επιτυχώς, και σε αυτό το σημείο συνέβη το… θαύμα. Ο Σάμιουελ, αφού πρώτα οι γιατροί διέκριναν κάποιες κινήσεις, ξαφνικά έβγαλε το μικροσκοπικό του χέρι από την τομή και «γάντζωσε» το δάκτυλο τού γιατρού…
«Έζησα την πιο συγκινητική στιγμή ολόκληρης της ζωής μου», ανέφερε κάποιες μέρες αργότερα ο δρ Μπρούνερ στους «Times» της Νέας Υόρκης. «Έκλαιγα για μέρες όταν είδα τη φωτογραφία», είπε η Τζούλι Αρμας, μητέρα τού μικρού. Η φωτογραφία ονομάστηκε το «Χέρι της Ελπίδας», και πλέον «ταξιδεύει» μέσω τού ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στο Ιντερνέτ, ως μήνυμα φωτός

Διαβάστε περισσότερα » »

Σπύρος Χατζάρας: Οι Μητσοτάκηδες είναι Εβραίοι!..

Διαβάστε περισσότερα » »