Πέμπτη 11 Αυγούστου 2011

Ενας σύγχρονος Φειδιππίδης από τη Νίκαια στη Σπάρτη

Ενας σύγχρονος Φειδιππίδης από τη Νίκαια στη ΣπάρτηΟ Σπ. Σπυρόπουλος κάλυψε τα 480 χλμ της απόστασης Αθήνα - Σπάρτη - Αθήνα σε 100 ώρες και 40 λεπτά
 
Τερμάτισε τρία κιλά ελαφρύτερος, κατάκοπος, αλλά και ευχαριστημένος, όπως κάθε άνθρωπος που βάζει έναν στόχο και τον πετυχαίνει. Ο κ. Σπύρος Σπυρόπουλος, ελασματουργός από τη Νίκαια, 39 ετών, ολοκλήρωσε πολύ αργά χτες τη νύκτα τον άθλο του Φειδιππίδη, ακολουθώντας τη διαδρομή Αθήνα- Σπάρτη- Αθήνα, σε 100 ώρες και 40 λεπτά.

Ωρα 12, 30 χιλιόμετρα πριν από τον τερματισμόΞεκίνησε τα μεσάνυχτα του Σαββάτου από την Αθήνα, έφτασε στη Σπάρτη ύστερα από 43 ώρες, και ύστερα από ελάχιστες ώρες ξεκούρασης πήρε τον δρόμο της επιστροφής. «Οσο και αν φαίνεται περίεργο εμένα το πιο δύσκολο κομμάτι της διαδρομής ήταν τα πρώτα χιλιόμετρα, ίσως γιατί δεν ένοιωθα καλά ψυχολογικά. Από εκεί και πέρα, είχα έναν τραυματισμό λίγο πριν φτάσουμε στην Σπάρτη ο οποίος με αποθάρρυνε από το να πάω με λίγο μεγαλύτερη ταχύτητα σε αρκετά σημεία . Παρόλα αυτά όλα κύλησαν ομαλά».

Ετσι ο κ. Σπυρόπουλος έγινε ένας από τους ελάχιστους ανθρώπους που πετυχαίνει να διασχίσει πεζός τα 480 χιλιόμετρα της απόστασης. Ο πρώτος ήταν φυσικά ο Φειδιππίδης. Ο επόμενος δρομέας ακολούθησε μετά από χιλιάδες χρόνια, το 1992. Ηταν ο παλιός μαραθωνοδρόμος κ. Τάκης Σκουλής. Πέρσι ο κ. Σκουλής συνόδευσε τη Μαρία Πολύζου, την πρώτη γυναίκα που επιχείρησε το μεγάλο αυτό εγχείρημα. Εφέτος έδωσε τα φώτα του στον κ. Σπυρόπουλο. «Το αποφάσισε μόνος του και ήρθε και με βρήκε. Η άνεση με την οποία τερμάτισε με εντυπωσίασε. Αν σκεφτεί κανείς πως δεν υπήρξε αθλητής του στίβου στα νιάτα, του το κατόρθωμα του είναι ακόμα πιο εντυπωσιακό».

Ο κ. Σκουλής και άλλοι παράγοντες των υπερμαραθώνιων αποστάσεων ονειρεύονται κάποια στιγμή ο Φειδιππίδειος άθλος να γίνει ένας κανονικός αγώνας, όπως το Σπάρταθλο. «Το τρέξιμο, ακόμα και σε αυτές τις αποστάσεις, κερδίζει συνέχεια καινούργιους φίλους» λέει ο κ. Σκουλής. «Το θέμα είναι να μπουν κάποια ανώτατα χρονικά όρια περάσματος από κάθε σημείο της διαδρομής, ώστε να διατηρείται το αθλητικό ενδιαφέρον και να μπορούν και οι θεατές να παρακολουθήσουν τον αγώνα».

Το αυτοκίνητο που τον συνόδευε, σε διακριτική απόσταση κάποιων χιλιομέτρων, μετέφερε τρόφιμα, παπούτσια (δύο νούμερα μεγαλύτερα από ό,τι φοράει συνήθως) , ισοτονικά ποτά, και φυσικά, εκατοντάδες μπουκάλια νερό. «Επίσης ένα στρώμα πάνω στο οποίο ξεκουραζόμουν στο ύπαιθρο ή δίπλα στον αυτοκινητόδρομο, για μια δυο ώρες».

23 χιλιόμετρα πριν φτάσει στην ΑκρόποληΣημειωτέων ότι πέρα από τις δυσκολίες που έχουν να κάνουν με την καταπόνηση των ποδιών και το πέρασμα από βουνά όπως το Αρτεμίσιο, ο κ. Σπυρόπουλος είχε να αντιμετωπίσει και τις πολύ υψηλές θερμοκρασίες των τελευταίων ημερών. «Δεν θέλαμε όμως να μεταθέσουμε τη διαδρομή για άλλη ημερομηνία. Αλλωστε και ο Φειδιππίδης, όσο είναι δυνατόν να ξέρουμε, περίπου τέτοια εποχή έτρεξε».

Μετά από την προσπάθεια που απαιτούσε όλο αυτό το εγχείρημα ακολουθεί φυσικά η ξεκούραση. «Ούτως ή άλλως η συγκεκριμένη διαδρομή είναι και πολύ όμορφη και ιστορικά φορτισμένη. Δεν μπορώ να σκεφτώ καμία άλλη που να συγκρίνεται μαζί της».
Διαβάστε περισσότερα » »

Φωτογραφία από τη διάσωση αλεξιπτωτιστή από Super Puma.

Μια φωτογραφία τραβηγμένη μέσα από το Super Puma δείχνει πόσο "ζόρικη" ήταν η κατάσταση στη Σύμη ,όπου το πλήρωμα κλήθηκε να σώσει έναν τραυματισμένο αλεξιπτωτιστή,που είχε εγκλωβιστεί σε μία πλαγια. Όπως φαίνεται από τη φωτογραφία η πλαγιά ήταν κάθετη και η επιχείρησ διάσωσης αποδείχτηκε εξαιρετικά δύσκολη. Οι αεροποόροι όμως τα κατάφεραν.

Όπως και σήμερα που κλήθηκαν να μεταφέρουν ασθενή από κρουαζιερόπλοιο που έπλεε στα Δωδεκάννησα.

Διαβάστε περισσότερα » »

Η γυναίκα χωρίς πρόσωπο τώρα μπορεί να χαμογελάσει - φωτο

Είχε δεχθεί επίθεση στο πρόσωπο από έναν χιμπατζή και τα τραύματα τόσο τα εξωτερικά όσο και τα εσωτερικά ήταν ανεπούλωτα.

Η Τσάρλα Νας  δεν ήθελε να βγει από το σπίτι. 'Ομως όλα αυτά άλλαξαν. «Τώρα μπορώ να φιλήσω αυτόν που αγαπώ», είπε χαμογελώντας με τα νέα ροδοκόκκινα χείλη της η Νας.

Υποβλήθηκε σε μεταμόσχευση προσώπου, η τρίτη επέμβαση που γίνεται στις ΗΠΑ στο νοσοκομείο Brigham and Women’s Hospital στη Βοστόνη.

Η Νας δέχθηκε την επίθεση ενός χιμπατζή που είχε ως κατοικίδιο μία φίλης της. Το 100 κιλών ζώο έπεσε με φόρα πάνω της και την έκοψε τα χέρια, τις έσκισε τα χείλη, τη μύτη και τα μάτια αφήνοντάς τη τυφλή.

Για να απελευθερωθεί από την επίθεση, αστυνομικοί χρειάστηκε να πυροβολήσουν και να σκοτώσουν το ζώο.

«Απέκτησα καινούργιο πρόσωπο και νέα χέρια που θα μου επιτρέψουν να έχω ξανά την αυτονομία μου και να μπορώ να είμαι μέλος της κοινωνίας», λέει η Νας.
 
Διαβάστε περισσότερα » »

Τρώει τις στάχτες του συζύγου της!

Μια πολύ μακάβρια συνήθεια, που εξελίχθηκε σε μανία, απέκτησε μια 26χρονη γυναίκα, με το όνομα Casie.
Πριν από δύο μήνες έχασε πρόωρα το σύζυγό της. Όταν πήγε να μεταφέρει τις στάχτες του από ένα προσωρινό δοχείο στη μόνιμη τεφροδόχο, τα δάχτυλά της γέμισαν από τη γκρίζα σκόνη.
«Δεν ένιωθα καλά να τινάξω τα δάχτυλά μου και απλά έγλειψα τη στάχτη», δήλωσε.
Από τότε ξεκίνησε η περίεργη αυτή συνήθεια, την οποία μάλιστα δεν μπορεί τώρα να κόψει. Κάθε μέρα βάζει τα δάχτυλά της στην τεφροδόχο και γλείφει με απόλαυση τη στάχτη του νεκρού συζύγου της, ενώ δεν τολμά να φύγει από το σπίτι χωρίς να έχει το δοχείο μαζί της!
Μάλιστα, η 26χρονη έγινε το θέμα reality show, στο τηλεοπτικό δίκτυο TLC.

Διαβάστε περισσότερα » »

ΗΠΑ: «Χάθηκε» υπερηχητικό πειραματικό αεροσκάφος


Το αμερικανικό Πεντάγωνο ανακοίνωσε ότι έχασε την επαφή με το υπερηχητικό μη επανδρωμένο HTV-2 σήμερα, κατά τη δεύτερη δοκιμαστική πτήση του πειραματικού αεροσκάφους που είναι ικανό να πετά με ταχύτητα 27.000 χιλιομέτρων την ώρα.
Η εκτόξευση του HTV-2 έγινε ομαλά στην αεροπορική βάση Βάντεμπεργκ της Καλιφόρνιας. Επιτυχής ήταν και ο διαχωρισμός του HTV-2 από τον πύραυλο προώθησης. Ωστόσο, μετά από κάποιους ελιγμούς, χάθηκε η επαφή με το αεροσκάφος την ώρα που κατευθυνόταν προς την ατόλη Κουατζαλέιν του Ειρηνικού Ωκεανού, όπου επρόκειτο να πέσει, με βάση τον αρχικό σχεδιασμό της δοκιμαστικής πτήσης.
Στόχος του αεροσκάφους αυτού είναι να μεταδίδει στο έδαφος δεδομένα, ούτως ώστε να δίνει τη δυνατότητα στους στρατιωτικούς να πλήττουν στόχους σε οποιοδήποτε σημείο του κόσμου, με συμβατικά όπλα και μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα.
Διαβάστε περισσότερα » »

Οι πεθαμένοι του ΙΚΑ που έπαιρναν σύνταξη


Χίλιες τετρακόσιες περιπτώσεις συνταξιούχων που ενώ είχαν αποβιώσει, συνεχιζόταν η καταβολή συντάξεων, εντοπίσθηκαν από τον έλεγχο των υπηρεσιών του ΙΚΑ, σε ασφαλισμένους που έχουν γεννηθεί πριν το έτος 1920. Το συνολικό ποσό που έλαβαν πρόσωπα τα οποία δεν ήταν δικαιούχοι ανέρχονται στο ποσό του 1.882.282,17 ευρώ.

Μετά τον εντοπισμό των περιπτώσεων αυτών, οι υπηρεσίες του Ιδρύματος διέκοψαν την καταβολή των συντάξεων και έχουν ξεκινήσει οι διαδικασίες καταλογισμού των ποσών που εισπράχθηκαν παράνομα, ενώ η Διοίκηση του ΙΚΑ έχει ζητήσει από τα Υποκαταστήματα να μηνύσουν τα πρόσωπα που εισέπραξαν τις συντάξεις. Παράλληλα οι υπηρεσίες του ΙΚΑ συνεχίζουν τους ελέγχους, ενώ από την 1η Ιουλίου έχει ξεκινήσει η υλοποίηση του μέτρου της ετήσιας απογραφής όλων των συνταξιούχων,
Διαβάστε περισσότερα » »

Τραγωδία στο Ρέθυμνο

Ένα 8χρονο αλλοδαπό αγοράκι πνίγηκε το πρωί στη θαλάσσια περιοχή Όρμου Λιβάδι Οικισμού ΜΠΑΛΙ Δ. Μυλοπόταμου Ρεθύμνου.

Το άτυχο παιδί διεκομίσθη με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ στο Γενικό Νοσοκομείο Ρεθύμνου, όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός του και όπου θα διενεργηθεί νεκροψία - νεκροτομή.

Προανάκριση διενεργείται από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ρεθύμνου.
Διαβάστε περισσότερα » »

Νεκρός 60χρονος στη Βέροια

Μέσα σε αρδευτικό κανάλι σε αγροτική περιοχή της Ημαθίας, κοντά στην επαρχιακή οδό Αγίου Γεωργίου - Ζερβοχωρίου, βρέθηκε ένας 60χρονος.

Τα αίτια πτώσης του άτυχου άνδρα ερευνώνται, ωστόσο οι αστυνομικές αρχές απέκλεισαν το ενδεχόμενο του δυστυχήματος.
Διαβάστε περισσότερα » »

Επιχείρηση με Super Puma για 11χρονο κοριτσάκι

Ένα 11χρονο κοριτσάκι  που βρίσκονταν στο κρουαζιερόπλοιο «Καλυψώ» το οποίο έπλεε 30 ναυτικά μίλια ανατολικά Ρόδου, χρειάστηκε να μεταφερθεί άμεσα στο νοσοκομείο και έτσι στις 18:36 απογειώθηκε ελικόπτερο Super Puma της Πολεμικής Αεροπορίας από το νησί της Ρόδο.

Περίπου μία ώρα αργότερα, στις 19:45, η αποστολή ολοκληρώθηκε και το κοριτσάκι διακομίστηκε στο νοσοκομείο Ρόδου.
Διαβάστε περισσότερα » »

"Καλπάζει" η ανεργία

"Καλπάζει" η ανεργίαΣε 16,6%, ανήλθε το ποσοστό ανεργίας το Μάιο του 2011 έναντι 12% το Μάιο του 2010 και 15,8% τον Απρίλιο του 2011.
Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση, της ΕΛΣΤΑΤ, το σύνολο των απασχολουμένων κατά το Μάιο του 2011 εκτιμάται ότι ανήλθε σε 4.131.528 άτομα.
Οι άνεργοι ανήλθαν σε 822.719 άτομα, ενώ ο οικονομικά μη ενεργός πληθυσμός ανήλθε σε 4.383.374 άτομα.
Οι απασχολούμενοι μειώθηκαν κατά 299.798 άτομα σε σχέση με το Μάιο του 2010 (μείωση 6,8%) και κατά 51.804 άτομα σε σχέση με τον Απρίλιο του 2011 (μείωση 1,24%).
Οι άνεργοι αυξήθηκαν κατά 220.534 άτομα σε σχέση με το Μάιο του 2010 (αύξηση 36,6%) και κατά 36.260 άτομα σε σχέση με τον Απρίλιο του 2011 (αύξηση 4,6%).
Διαβάστε περισσότερα » »

Για πρώτη φορά γονιδιακή θεραπεία έχει επιτυχία στην αντιμετώπιση της λευχαιμίας

Η αντικατάσταση του μυελού των οστών ουσιαστικά αποτελεί τη μόνη θεραπεία των ασθενών με λευχαιμία. Για πρώτη φορά, επιστήμονες στις ΗΠΑ κατάφεραν με γονιδιακή θεραπεία να καταστρέψουν καρκινικούς όγκους σε ασθενείς που βρίσκονταν σε προχωρημένο στάδιο λευχαιμίας, ένα επίτευγμα που απαίτησε 20 χρόνια προσπαθειών. Οι ερευνητές της Ιατρικής Σχολής Πέρελμαν του πανεπιστημίου της Πενσιλβάνια, με επικεφαλής τον καθηγητή Μάικλ Καλό και τον καθηγητή Καρλ Τζουν, που παρουσίασαν τη σχετική εργασία ταυτόχρονα στα ιατρικά περιοδικά New England Journal of Medicine και Science Translational Medicine, τροποποίησαν γενετικά τα κύτταρα-Τ του ανοσοποιητικού συστήματος προκειμένου να καταστρέψουν ένα συγκεκριμένο μόριο πρωτεΐνης (CD-19) που βρίσκεται στην επιφάνεια των λευχαιμικών κυττάρων.

Τα τροποποιημένα κύτταρα-Τ αναπτύχθηκαν έξω από τον οργανισμό των ασθενών και στη συνέχεια -με τη βοήθεια ενός ιού ως «οχήματος»- εισήχθησαν σε άτομα που έπασχαν από προχωρημένη χρόνια λεμφοκυτταρική λευχαιμία. Μετά την θεραπεία σε δύο ασθενείς με μικρό προσδόκιμο ζωής, παρουσιάζουν πλέον πλήρη ύφεση της πάθησης εδώ και ένα χρόνο περίπου (κανένα ίχνος λευχαιμίας στο αίμα τους), ενώ και σε τρίτο ασθενή ο όγκος παραμένει υπό έλεγχο. Οι ερευνητές σχεδιάζουν πιλοτικές θεραπείες σε τέσσερις ακόμα ασθενείς, πριν προχωρήσουν στην επόμενη «φάση 2» των κλινικών δοκιμών σε μεγαλύτερο δείγμα ασθενών.

«Τοποθετήσαμε ένα κλειδί στην επιφάνεια των κυττάρων-Τ, το οποίο ταιριάζει σε μια κλειδαριά που μόνο τα καρκινικά κύτταρα έχουν» δήλωσε ο Καλός, που εκτίμησε ότι η τεχνική θα μπορούσε μελλοντικά να αξιοποιηθεί και σε άλλες μορφές καρκίνου, όπως των πνευμόνων, των ωοθηκών, του μελανώματος, του μυελώματος κ.α. Η νέα μέθοδος διαφέρει από άλλες θεραπείες του καρκίνου, οι οποίες επίσης αποσκοπούν στην αξιοποίηση του ίδιου του ανοσοποιητικού συστήματος του ασθενούς. Η νέα θεραπεία εμφανίζεται ασφαλής, χωρίς παρενέργειες όπως σε άλλες μεθόδους, αν και θα χρειαστούν περαιτέρω έρευνες. Κάθε τροποποιημένο κύτταρο-Τ επιδεικνύει εκπληκτική ικανότητα εξόντωσης χιλιάδων καρκινικών κυττάρων (κατά μέσο όρο κατέστρεψαν πάνω από ένα κιλό όγκου σε κάθε ασθενή και με μεγάλη ταχύτητα), κάτι που ούτε οι επιστήμονες δεν περίμεναν.

Τα πρώτα συμπτώματα καταστροφής των καρκινικών κυττάρων (κρυάδες, ναυτία, πυρετός) εμφανίστηκαν μόλις δύο εβδομάδες μετά την έναρξη της γονιδιακής θεραπείας. Τα τροποποιημένα κύτταρα-Τ αρκούν να χορηγούνται μόνο μια φορά και όχι περιοδικά όπως η χημειοθεραπεία, καθώς πολλαπλασιάζονται μόνα τους.  Έτσι, παρέμειναν στο αίμα των ασθενών για αρκετούς μήνες στη συνέχεια, αν και δεν είναι γνωστό ακόμα για πόσο χρόνο μπορεί να διαρκέσει το θεραπευτικό αποτέλεσμα. Ένα από τα μεγάλα ερωτήματα είναι κατά πόσο τα εναπομένοντα στο σώμα τροποποιημένα κύτταρα-Τ θα συνεχίζουν να δρουν προστατευτικά και να εμποδίζουν την επαναδημιουργία του όγκου.  Μόνο οι περαιτέρω δοκιμές θα δείξουν αν όντως έχει γίνει μια σημαντική πρόοδος στην μακροπρόθεσμη θεραπεία της λευχαιμίας, με απτά κλινικά αποτελέσματα.

Η αντικατάσταση του μυελού των οστών ουσιαστικά αποτελεί την μόνη θεραπεία των ασθενών με λευχαιμία, αλλά εμπεριέχει ένα όχι αμελητέο ρίσκο θανάτου κατά τη διαδικασία, ενώ το ποσοστό θεραπείας βρίσκεται γύρω στο 50%. Η χρόνια λεμφοκυτταρική λευχαιμία είναι η πιο συχνή μορφή λευχαιμίας στους ενήλικους, μαζί με την χρόνια μυελογενή λευχαιμία.
Διαβάστε περισσότερα » »

Λίμνη Baika η παλαιότερη και βαθύτερη λίμνη στον κόσμο

Η Λίμνη Baikal (που σημαίνει «φύσικη λίμνη») είναι η παλαιότερη και βαθύτερη λίμνη στον κόσμο. Είναι η δεύτερη πιοογκώδη λίμνη, μετά από την Κασπία Θάλασσα. Ως η πιοογκώδες λίμνη γλυκού νερού στον κόσμο, με μέσο βάθος των744,4 m (2.442 ft), η λίμνη Baikal περιέχει περίπου το 20% των γλυκών επιφανειακών υδάτων στον κόσμο. Βρίσκεται στα νότιατης ρωσικής περιοχής της Σιβηρίας (μεταξύ της περιφέρειαΙρκούτσκ στα βορειοδυτικά και της Δημοκρατίας του Μπουριατσκί (Buryat Republic) προς τα νοτιοανατολικά, κοντά στην πόλη Ιρκούτσκ), το “ νερό” είναι επίσης γνωστό ως το"μαργαριτάρι της Σιβηρίας" 





Διαβάστε περισσότερα » »

UFO πάνω ἀπό τό Λονδῖνο;.wmv

Διαβάστε περισσότερα » »

Γεννήθηκε από πόλεμο, άντεξε 1.600 χρόνια, Αρχαία Φαναγορία

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν, μετά από πυροσβέστης, φυσιοδίφης και γενικώς παλικάρι για όλες τις δουλειές, τώρα και... αρχαιολόγος. Επισκέφθηκε χθες τις ανασκαφές της καταποντισμένης Φαναγορίας, της μεγαλύτερης αρχαιοελληνικής αποικίας στο έδαφος της σημερινής Ρωσίας...βούτηξε μάλιστα με ειδικό εξοπλισμό συνοδεία αρχαιολόγων στα 200 μέτρα και κατά την παράδοση, που θέλει τους Ρώσους ηγέτες υποχρεωτικά τυχερούς, ανακάλυψε στο βυθό και... δύο αρχαίους αμφορείς.

«Κοίτασμα πετρελαίου»
Η υπηρεσία Τύπου του Ρώσου πρωθυπουργού δεν δίνει περισσότερες λεπτομέρειες για την κατάδυσή του στη λεγόμενη και «ρωσική Ατλαντίδα», στον κόλπο του Ταμάν, που διαμορφώνεται στα Στενά του Κερτς, τα οποία ενώνουν την Αζοφική με τη Μαύρη Θάλασσα. Μιλώντας τη γλώσσα που καταλαβαίνει καλύτερα ο Β. Πούτιν, ο επικεφαλής των ανασκαφών καθηγητής Βλαντίμιρ Κουζνετσόφ συνέκρινε τα εν πολλοίς άγνωστα ακόμη μνημεία της περιοχής «με ένα πλούσιο κοίτασμα πετρελαίου, αν και οι αρχαιολογικοί θησαυροί δεν προσμετρώνται με χρήματα· η "κεφαλαιοποίηση" της Φαναγορίας είναι απλώς αστρονομική». Η ξενάγηση του κ. Πούτιν στο χώρο των ανασκαφών ξεκίνησε από τον ταφικό λόφο, που ονομάζεται σήμερα Μπογιούρ-γκαρά και εκτιμάται ότι διαμορφώθηκε τον 4ο αιώνα π.Χ. Η αρχαιολογική σκαπάνη έχει έως τώρα ανασκάψει στρώμα βάθους 7 μέτρων, από το οποίο και προέκυψαν σαφή συμπεράσματα τόσο για τη δομή του οικοδομήματος όσο κυρίως για το ταλέντο των τυμβωρύχων, οι οποίοι έχουν συλήσει σχεδόν εξ ολοκλήρου τους τάφους της περιοχής μέσω ενός περίπλοκου συστήματος «δρόμων», που από μόνοι τους αποτελούν θαύματα της μηχανικής, σύμφωνα με τους Ρώσους αρχαιολόγους.
Το ύψος του λόφου είναι περί τα 10-11 μέτρα και η διάμετρός του 100, ωστόσο οι επιστήμονες δυσκολεύονται να πουν ποιος ακριβώς σημαντικός παράγοντας της Φαναγορίας έχει ταφεί εκεί. Ως επί το πλείστον οι τυμβωρύχοι, που καταλήστεψαν τα μνημεία της περιοχής, ήταν Γενουάτες του Μεσαίωνα, οι οποίοι έφθαναν στο Ταμάν μέσω της Κριμαίας. «Ας τα φορτώσουμε όλα στους Γενουάτες κι ας κλείσουμε την υπόθεση» σχολίασε ο Β. Πούτιν, ο οποίος ήταν σε εξαιρετική διάθεση και δήλωνε παντού ότι επισκέπτεται την περιοχή με την ιδιότητα του προέδρου του Εποπτικού Συμβουλίου της Ρωσικής Γεωγραφικής Εταιρείας, που χρηματοδοτεί τις ανασκαφές κι έχει γνωρίσει μέρες μεγάλης δόξας χάρη στην «προστασία» του Ρώσου πρωθυπουργού.
Ο Β. Πούτιν επισκέφθηκε και μία από τις μεγαλύτερες αρχαιολογικές ανακαλύψεις της ευρύτερης περιοχής, την ακρόπολη στο κεντρικό σημείο της πόλης, όπου βρίσκεται το παλάτι του άρχοντα του Βασιλείου του Βοσπόρου, του Μιθριδάτη του 6ου. Το μνημείο ανακαλύφθηκε πριν από δύο χρόνια από την αρχαιολογική ομάδα του Βλ. Κουζνετσόφ, επικεφαλής της αρχαιολογικής αποστολής της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών στην περιοχή, που κρύβει στο έδαφός της τα απομεινάρια ενός από τα σημαντικότερα ελληνιστικά κέντρα του 1ου αιώνα π.Χ., το οποίο και μετεξελίχθηκε σε Βασίλειο του Πόντου. Ο Ρώσος πρωθυπουργός εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι η περιοχή θα γίνει πόλος έλξης περισσότερων τουριστών και ενδιαφερομένων για την αρχαία ιστορία από ολόκληρο τον κόσμο και έχει εντάξει το Ταμάν σε πρόγραμμα ανάπλασης των ρωσικών παραλίων του Νότου.

Ποια είναι, όμως, η περίφημη αρχαία ελληνική πόλη Φαναγορία, την οποία επισκέφθηκε ο πρωθυπουργός της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν, για να υπηρετήσει τις προεκλογικές του φιλοδοξίες; Σίγουρα ήταν το κέντρο της ελληνικής αποικίας, στη Μαύρη και την Αζοφική Θάλασσα, ένα πέρασμα για το διαμετακομιστικό εμπόριο, που επιβίωσε επί 1.600 χρόνια.

Λυδοί και Πέρσες
Ολα ξεκίνησαν από έναν πόλεμο, στον οποίο έχουν εμπλακεί Λυδοί και Πέρσες με τους Ελληνες κατοίκους των ιωνικών πόλεων. Οι γηγενείς, με ξύλινες ασπίδες και γενικώς ελαφρύ οπλισμό, ενώ οι έποικοι έχουν φέρει μαζί τους από τις ελληνικές μητρόπολεις το «φιλοπόλεμο» ορείχαλκο. Η νίκη, σύμφωνα με την τεχνική του πολέμου, θα έγερνε υπέρ των Ελλήνων. Ομως είναι λίγοι μπροστά στους πολυπληθείς «βαρβάρους». Οι αιώνες είναι σκληροί, ο κάθε λαός δεν κοιτάει τα εδάφη του, αλλά διαρκώς λοξοκοιτάει προς το γείτονα κι ακόμη παραπέρα, με ορίζοντα κατάκτησης. Επί δύο αιώνες, τον 7ο και τον 6ο π.Χ., οι ημέρες του πολέμου είναι περισσότερες από τις ημέρες της ειρήνης.
Σ' αυτό το περιβάλλον ανασφάλειας, οι πολίτες της ελληνικής παραθάλασσιας πόλης Τέω (Μινυαίοι από τον Ορχομενό), μίας από τις δώδεκα της ιωνικής κοινοπολιτείας, εγκαταλείπουν τα αποικιακά εδάφη και κατευθύνονται προς την Ταυρική Χερσόνησο, τη σημερινή Κριμαία. Αυτό που προέχει είναι η επιβίωση, αυτό είναι κατανοητό σ' όλους τους κατοίκους, άπαξ και αποφάσισαν ν' αφήσουν πίσω τους τις ελληνικές πόλεις-κράτη. Η πρώτη γραπτή πηγή είναι του Εκαταίου του Μιλήσιου, ο οποίος αναφέρεται στη νεοπαγή πόλη Φαναγορία, που ιδρύθηκε, τον 6ο π.Χ. αιώνα, στη σημερινή χερσόνησο του Ταμάν. Βρισκόταν στις βόρειες ακτές της Μαύρης Θάλασσας, ανάμεσα στη Μαύρη και την Αζοφική Θάλασσα. Εθεωρείτο η μητρόπολη του ασιατικού Βοσπόρου και ήταν διαμετακομιστικό κέντρο εμπορίου, σε διπλό ρόλο, εξαγωγικό και εισαγωγικό. Ιδρυτής της εθεωρείτο ο Φαναγόρης ή Φαναγόρας από την Τέω, ο οποίος ονοματοδότησε τη Φαναγορία. Οι αρχαίες πηγές την αναφέρουν με διαφορετικά ονόματα: Φαναγορεία, Φαναγόρειον, Φαναγορούπολις, Φαναγόρη, Φαναγούρα, Φαιναγόρα. Μέχρι τον 5ο π.Χ. αιώνα λειτούργησε ως μία δημοκρατική πόλη, με βουλή, δήμο και σύνορα. Είχε ακμάσει και είχε γίνει η σημαντικότερη πόλη της περιοχής, όμως η ένωση με τις άλλες πόλεις της περιοχής (Ερμώνασσα, Παντικάπαιο κ.ά.), δημιούργησε το δόγμα «η ισχύς εν τη ενώσει». Ετσι, συγκροτήθηκε το βασίλειο του Βοσπόρου, που κράτησε από το 480 έως το 2ο αι. π.Χ. Αυτά τα περίπου τριακόσια χρόνια η Φαναγορία επιτυγχάνει τη μέγιστη οικονομική ακμή της, που οφείλεται στα άφθονα σιτηρά της, γιατί τα εδάφη είναι εξαιρετικά γόνιμα για τη δημιουργία σιτοβολώνων. Τα εξήγαγε μέχρι τη Μεσόγειο Θάλασσα και αυτή τα αντάλλασσε με ρουχισμό, κρασί, ελαιόλαδο και κοσμήματα.
Η Φαναγορία επιβίωσε συνολικά 1.600 χρόνια, αφού πέρασε στη συνέχεια από την εξουσία του Μιθριδάτη Στ' του Ευπάτορα, των Ρωμαίων, των Ούννων, των βυζαντινών, των Βουλγάρων. Για την ιστορία να αναφέρουμε ότι σ' αυτή την πόλη εξορίστηκε ο βυζαντινός αυτοκράτορας Ιουστινιανός Β'. Κατά τον 7ο αιώνα, η πόλη ανακηρύχθηκε πρωτεύουσα της Μεγάλης Βουλγαρίας.
Τον 19ο αιώνα Ο αρχαίος οικισμός βρίσκεται σε μια περιοχή 65 εκταρίων, έχει ορθογώνιο σχήμα και εκτείνεται σε δύο πλατώματα -άνω και κάτω-, τα οποία έχουν κλίση προς τον κόλπο. Το ένα τρίτο έχει βυθιστεί κάτω από τη θάλασσα. Σ' αυτό, το οποίο εκτείνεται σε 20 εκτάρια, καλύπτεται από ερείπια κτιρίων. Οι ανασκαφές άρχισαν το 19ο αιώνα. Την εποχή εκείνη οι αρχαιολόγοι αναζητούσαν πολυτελή ευρήματα, για να μεταφέρουν στο Ερμιτάζ της Αγίας Πετρούπολης.
Συστηματικά, η Φαναγορία άρχισε να ανασκάπτεται το 1936 από το διάσημο αρχαιολόγο V. D. Blavatskij. Οι επόμενοι διευθυντές τής ανασκαφής ήταν οι Μ.Μ. Kobylina, V.S. Dolgorukij και σήμερα ο Βλαντίμιρ Κουζνετσόφ. Και μια «λεπτομέρεια»: στο πέρασμα των αιώνων, τα λίθινα ερείπια της Φαναγορίας χρησιμοποιήθηκαν από τους ντόπιους για να χτίσουν σπίτια, εκκλησίες και οχυρά
Διαβάστε περισσότερα » »

ΠΑΓΙΔΕΣ ΘΑΝΑΤΟΥ ΟΙ ΚΟΜΒΟΙ ΑΡΔΑΣΣΑΣ ΚΑΙ ΑΣΒΕΣΤΟΠΕΤΡΑΣ ΤΟΥ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΥ Δ...

Διαβάστε περισσότερα » »

ΣΕ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΜΟΝΑΔΕΣ ΤΟΥ ΑΗΣ ΚΑΡΔΙΑΣ ΧΑΡΗ ΣΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΥΠΕΡΜΕΤΡΗ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΤΟΥΣ

Με παγωμένα τα χαμόγελα στο πρόσωπό τους έμειναν οι ανεξάρτητοι παραγωγοί ηλεκτρικής ενέργειας (την ώρα που η ΟΤΣ χτυπούσε «κόκκινο») καθώς τα σχέδιά τους να θησαυρίσουν, εκμεταλλευόμενοι το γεγονός ότι ο ΑΗΣ Καρδιάς τέθηκε  εκτός λειτουργίας εξαιτίας  μεγάλης φωτιάς, έπεσαν στο κενό. Οι εργαζόμενοι της επιχείρησης άλλα τους επεφύλαξαν.

Αποδεδειγμένα,  ξεπέρασαν τους εαυτούς τους για μία ακόμα φορά, οι εργαζόμενοι της ΔΕΗ καταστώντας δυνατό να τεθούν σε λειτουργία (μέσα σε εξαιρετικά σύντομο χρονικό διάστημα) οι μονάδες 1 και 2 στον ΑΗΣ Καρδιάς, παρά τις ζημίες και τα προβλήματα που δημιούργησε η φωτιά που ξέσπασε τα ξημερώματα της Τετάρτης 10.8.2011. Δουλεύοντας άοκνα και ξεπερνώντας τα εμπόδια -παρά το γεγονός ότι δεν διαθέτουν πολλές φορές τα κατάλληλα μέσα- οι εργαζόμενοι έδωσαν σε λειτουργία τις δύο μονάδες ενώ είμαστε σίγουροι ότι θα πράξουν ότι είναι ανθρωπίνως δυνατό προκειμένου να ενταχθούν στο σύστημα και οι μονάδες 3 & 4 εξασφαλίζοντας την ισορροπία του συστήματος σε μία πολύ κρίσιμη περίοδο.
Ο ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ για μία ακόμη φορά, συγχαίρει τους συναδέλφους που εργάστηκαν τόσο για την κατάσβεση της φωτιάς όσο και  για την αποκατάσταση των ζημιών αποδεικνύοντας για μία ακόμα φορά τον επαγγελματισμό, την συνέπεια και την υπέρμετρη φροντίδα τους για την επιχείρηση.  


Γραφείο Τύπου
11 Αυγούστου  2011
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ Δ.Ε.Η.
Διαβάστε περισσότερα » »

Ο ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΣ ΔΗΛΩΝΕΙ ΟΤΙ ΕΒΡΑΙΟΙ ΚΑΙ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΙ ΕΧΟΥΝ ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΘΡΗΣΚΕΙΑ ! ! !

Ο ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΣ ΛΕΕΙ ΞΕΚΑΘΑΡΑ ΟΤΙ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΙ ΚΑΙ ΕΒΡΑΙΟΙ ΕΧΟΥΝ ΤΟΥΣ ΙΔΙΟΥΣ ΘΕΟΥΣ ΚΑΙ ΠΡΟΦΗΤΕΣ ΚΑΙ ΠΡΟΑΝΑΓΓΕΛΕΙ ΤΗΝ ΕΝΩΣΗ ΙΟΥΔΑΪΣΜΟΥ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΣΜΟΥ!!ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ!!

Διαβάστε περισσότερα » »

H πικρή αλήθεια

Προς Ελληνική στρατιωτική αεροπορία:

Όλοι ξέρουμε ότι εδώ και 15 χρόνια μας ψεκάζουν σε καθημερινή βάση.

Πολλοί έχουν ζητήσει απαντήσεις για τα εν λόγω αεροπλάνα που μπαίνουν στο εναέριο χώρο(πιθανόν έρχονται απο τις αμερικάνικες βάσεις του Kοσσόβου) και μας ρίχνουν δηλητήριο απο αέρος,αλλά απάντηση δέν πήραν.

Το θέμα έφτασε και στην βουλή απο διάφορους βουλευτές αλλά πάλι χωρίς κάποια τεκμηριωμένη απάντηση.
Ερχόμαστε λοιπόν σημερα, γνωρίζοντας ότι όλοι οι πολιτικοί είναι βουτηγμένοι μέσα στο ίδιο το σύστημα,ασχέτως αν κάποιοι έφεραν ερώτηση μέσα στην βουλή για τα....
μάτια του κόσμου, χωρίς βέβαια να πάρουν κάποια απάντηση όπως γίνεται άλλωστε σε τέτοιου είδους θέματα..... και θέτουμε την ερώτηση των αεροψεκασμών στην Ελληνική αεροπορία.

Να μας πούνε ποιοί είναι όλοι αυτοί που μπαίνουν μέσα στην πατρίδα μας καθημερινώς(ξεφραγκο αμπέλι) με δεκάδες αεροπλάνα και ψεκάζουν διάφορα μέρη της χώρα μας ανενόχλητοι χωρίς την παρέμβαση της αεροπορίας μας ;

Μήπως γνωρίζει η αεροπορία μας για τα εν λόγω αεροπλάνα ,για το τι μέλλει γενεσθαι και μένουν αμέτοχοι ή μήπως έχουν πάρει απλά εντολές, να επιτρέπουν την εισόδο των συγκεκρίμενων αεροπλάνων χωρίς να γνωρίζουν τι ακριβώς ισχύει;

Σε περίπτωση που ισχύει το πρώτο, τότε αυτομάτως χαρακτηρίζονται
συνομώτες στο έγκλημα που διαπράτει η κυβερνηση στο όνομα της νέας τάξης πραγμάτων.

Αν ισχύει το δευτερο, είναι υποχρεωμένοι επιτέλους να μάθουν τι ακριβώς συμβαίνει με τα εν λόγω αεροψεκαζόμενα αεροπλανα και εν συνεχεία να πάρουν τα καταλληλα μέτρα για την αποτροπή αυτών,όπως επίσης και για την Έγκαιρη και Έγκυρη ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ των Ελλήνων πολιτών!
Διαβάστε περισσότερα » »

«Εκλεψαν» διευθύνσεις και τηλέφωνα όλων των Ελλήνων

Ψηφιακό «ριφιφί» σε πασίγνωστη εταιρεία υπηρεσιών τηλεφωνικού καταλόγου Ελλάδος, με λεία τα προσωπικά δεδομένα εκατομμυρίων πολιτών, αποκάλυψε έρευνα του τμήματος Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος. Δράστες της υποκλοπής, σύμφωνα με την Αστυνομία, είναι ένας 44χρονος Βολιώτης και ένας 34χρονος από την Αρτα, οι οποίοι είχαν δημιουργήσει παράνομα μια ανεπτυγμένη εφαρμογή για «έξυπνα» κινητά τηλέφωνα, μέσω της οποίας ο χρήστης μπορούσε να έχει πρόσβαση στις βάσεις δεδομένων του ΟΤΕ.

Η γνωστή εταιρεία-θύμα της ηλεκτρονικής επίθεσης με το πενταψήφιο «118..» αντιλήφθηκε πρόσφατα την εισβολή στα συστήματά της και τη συστηματική υποκλοπή της βάσης δεδομένων της και ενημέρωσε τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος. Υστερα από πολυήμερη έρευνα, κατά την οποία ζητήθηκε και έγινε άρση του απορρήτου από παρόχους διαδικτυακών υπηρεσιών, οι αστυνομικοί κατάφεραν να διακριβώσουν τα ηλεκτρονικά ίχνη, τα στοιχεία ταυτότητας, καθώς και τις διευθύνσεις κατοικιών των δραστών. Ακολούθησε, τη Δευτέρα, αστυνομική επιχείρηση σε δυο κατοικίες στον Βόλο και στην Αρτα, κατά την οποία εντοπίστηκαν οι δυο «χάκερ», και κατασχέθηκαν ένας ηλεκτρονικός υπολογιστής και δυο σκληροί δίσκοι.

Οι δυο άνδρες είχαν «ανεβάσει» την εφαρμογή τους στο ηλεκτρονικό κατάστημα για τα προϊόντα της Apple, όπως το iPhone και τα iPad, τον περασμένο Απρίλιο, και την πωλούσαν έναντι ενός έως και δυο ευρώ, ανάλογα με την περίοδο. Με αυτή την εφαρμογή (σ.σ. που από χθες δεν προσφέρεται από το Applestore) οι χρήστες της ουσιαστικά αποκτούσαν πρόσβαση σε στοιχεία όπως τα ονοματεπώνυμα, τις διευθύνσεις κατοικιών, τους τηλεφωνικούς αριθμούς και τις επαγγελματικές ιδιότητες εκατομμυρίων πολιτών, ενώ είχαν και ανεπτυγμένες δυνατότητες, όπως, για παράδειγμα, την εμφάνιση της κατοικίας τού υπό αναζήτηση προσώπου πάνω σε χάρτη.

Σύμφωνα με την εταιρεία -η οποία είναι η μόνη του είδους που καταβάλλει ετησίως, μόνο προς τον ΟΤΕ, 116.000 ευρώ χωρίς ΦΠΑ και λαμβάνει όλη τη βάση δεδομένων, που επισήμως αναφέρεται ως Ενοποιημένος Κατάλογος- η οικονομική ζημία που υπέστη από την υποκλοπή ανέρχεται στο ποσό των 3.600.000 ευρώ. Αξιώσεις ωστόσο ενδέχεται να εγείρουν το ελληνικό Δημόσιο για διαφυγόντες δασμούς, ο ΟΤΕ ως «μητρική» εταιρία της βάσης δεδομένων, ίσως και πολίτες που διαπιστώνουν ότι τα προσωπικά τους δεδομένα διαμοιράζονται ως «φέιγ βολάν» και μεταπωλούνται από τον μεγάλο τηλεπικοινωνιακό πάροχο σε εταιρίες που δεν είναι κατάλληλα οχυρωμένες για να αποκρούσουν ηλεκτρονικές επιθέσεις. Οι δράστες, οι οποίοι κατηγορούνται για εισβολή σε υπολογιστικά συστήματα, απάτη με υπολογιστή, καθώς και για παραβάσεις των νόμων περί πνευματικής ιδιοκτησίας και περί σημάτων, δεν συνελήφθησαν λόγω παρέλευσης των ορίων του αυτοφώρου.
Διαβάστε περισσότερα » »

Ο στρατηγός «σέρφαρε» και έβγαλε "λαβράκι" υπερκοστολόγησης 1150%!

«Χακί» φέσι που φτάνει το 1150% για προμήθεια του Στρατού σε σύγκριση με τις τιμές της αγοράς αποκάλυψε η έρευνα του Αντιστράτηγου Π. Τσολακίδη. Ο Στρατηγός φαίνεται πως παραξενεύτηκε από τις τιμές που είδε για την Προμήθεια 5 Συστημάτων Τηλεδιάσκεψης (VTC) και είπε να το ψάξει περισσότερο με αποτέλεσμα να ανακαλύψει όπως αναφέρεται στην σχετική απόφαση τιμές πολύ χαμηλότερες στην λιανική στο διαδίκτυο «για τα ίδια ακριβώς υλικά». 


Η ματαίωση του εν λόγω διαγωνισμού ήταν φυσικά μονόδρομος αφού όπως φαίνεται από τον σχετικό πίνακα με τα υλικά το ΓΕΣ θα μπορούσε να αγοράσει με τα ίδια λεφτά 5 φορές τα υλικά που ήθελε!!!
«ΧΑΚΙ ΚΑΠΕΛΟ» ΕΩΣ 1150%!
Τιμη ΠροσφοράςΤιμη στο διαδικτυοΑυξηση
26.953,17 Ευρω6.770 Ευρω300%
2.919.55 Ευρώ715 Ευρώ300%
9.701,76 Ευρώ2.823 Ευρώ 300%
3.550,57 Ευρω1.058 Ευρώ 250%
7229,41 Ευρώ621 Ευρώ 1150%
50354,46 Ευρώ11.987 Ευρώ420%
 Ολόκληρη η απόφαση του Αντιστράτηγου Π. Τσολακίδη, με την παράκληση να ενημερωθεί και η συμμετέχουσα εταιρεία Space Consulting, βρίσκεται εδώ 
Διαβάστε περισσότερα » »

Σκότωσαν τον αδερφό τους

Αιματηρή κατάληξη είχε ο καυγάς που ξέσπασε ξημερώματα Τετάρτης ανάμεσα σε τρία αδέρφια στην Αργυρούπολη. Ο καυγάς άναψε και τα δύο αδέρφια έβγαλαν μαχαίρι και επιτέθηκαν στον αδερφό τους τραυματίζοντάς τον θανάσιμα. Οι δράστες του εγκλήματος συνελήφθησαν.
Διαβάστε περισσότερα » »

Από τις 20 Αυγούστου ξεκινάει η κυνηγετική περίοδος 2011−2012 'Ολες οι ρυθμίσεις για τη νέα κυνηγετική περίοδο


Από τις 20 Αυγούστου 2011 μέχρι και τις 29 Φεβρουαρίου 2012 καθορίζεται η διάρκεια της κυνηγετικής περιόδου για το κυνηγετικό έτος 2011 – 2012 με την απόφαση που υπογράφει ο υπουργός Περιβάλλοντος Γιώργος Παπακωνσταντίνου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι κατ’ εξαίρεση επιτρέπεται η θήρα του αγριοκούνελου (Oryctolagus cuniculus) μέχρι και τις 10 Μαρτίου 2012.

Διαβάστε όλες τις ρυθμίσεις για την περίοδο του κυνηγιού που ξεκινά στις 20 Αυγούστου.

1.Καθορίζουμε την διάρκεια της κυνηγετικής περιόδου για το κυνηγετικό έτος 2009 – 2010 από 20 Αυγούστου 2010 μέχρι 28 Φεβρουαρίου 2011.

2.Κατ’ εξαίρεση της παραπάνω παραγράφου, επιτρέπουμε τη θήρα του αγριοκούνελου (Oryctolagus cuniculus) μέχρι την 10 Μαρτίου 2011.

3.Τα επιτρεπόμενα να κυνηγηθούν είδη, η χρονική περίοδος και οι μέρες κυνηγίου τους, καθώς και ο μέγιστος αριθμός θηραμάτων κατά είδος, που επιτρέπεται να θηρεύει ο κάθε κυνηγός στην ημερήσια έξοδό του, αναφέρονται στο συνημμένο «ΠΙΝΑΚΑ ΘΗΡΕΥΣΙΜΩΝ ΕΙΔΩΝ».

4.Απαγορεύουμε το κυνήγι της μπεκάτσας (Scolopax rusticola) στο καρτέρι, το πρωί και το βράδυ.Δείτε εδώ αναλυτικά την σχετική Απόφαση 
Διαβάστε περισσότερα » »

Νεκρή 59χρονη σε τροχαίο στην Εγνατία

Μία νεκρή και ο σοβαρός τραυματισμός ενός 67χρονου είναι ο απολογισμός τροχαίου ατυχήματος που σημειώθηκε το απόγευμα της Τρίτης στην Εγνατία οδό, μεταξύ του κόμβου Κοίλων και του κόμβου Πολυμύλου.
Το ατύχημα σημειώθηκε ότι το Ι.Χ. επιβατικό αυτοκίνητο που οδηγούσε ένας 67χρονος ημεδαπός, εξετράπη της πορείας του και ανετράπη, με αποτέλεσμα να τραυματιστεί μία 59χρονη ημεδαπή που επέβαινε στο αυτοκίνητο και να τραυματιστεί σοβαρά ο 67χρονος οδηγός του οχήματος, ενώ ελαφρά τραυματίστηκε και η 66χρονη συνοδηγός.
Προανάκριση για τις συνθήκες του τροχαίου ατυχήματος διενεργεί το Τμήμα Τροχαίας Κοζάνης.
Διαβάστε περισσότερα » »

Τα 10 πιο δημοφιλή ανθοφόρα φυτά

Αν και τα φυτά που είναι δημοφιλή για τα λουλούδια τους είναι πάρα πολλά τα 10 πιο εμπορικά ανθοφόρα φυτά είναι τα παρακάτω:
Η ορχιδέα φαλαίνοψις , το αλεξανδρινό , το
  κυκλάμινο ,  η αζαλέα , η βεγόνια , η ορτανσία , το χρυσάνθεμο , οι μίνι τριανταφυλλιές , η καλανχόη και η Σαιντπώλια (Αφρικανική Βιολέτα). Δείτε τις φωτογραφίες με την σειρά που είναι πιο πάνω γραμμένα.










Διαβάστε περισσότερα » »

Γρεβενά: Θανατηφόρο τροχαίο με θύμα 24χρονο

Ένας 24χρονος έχασε τη ζωή του το απόγευμα (16:55) της Τετάρτης 10 Αυγούστου, στην πόλη των Γρεβενών όταν η μηχανή που οδηγούσε... χτύπησε σε προπορευόμενο αυτοκίνητο στο ύψος του Δημοτικού Αθλητικού Κέντρου Γρεβενών (γηπέδου) με αποτέλεσμα να «εκτοξευτεί» από τη μηχανή στο αντίθετο ρεύμα κυκλοφορίας όπου τον πάτησε διερχόμενο αυτοκίνητο που κινούνταν στη σωστή κατεύθυνση. Πρόκειται για τον Θεόδωρο Αγγελίδη.
Διενεργείται έρευνα από το τμήμα τροχαίας Γρεβενών για τα ακριβή αίτια του τροχαίου.
Διαβάστε περισσότερα » »

Kurir-Σκόπια: Εθνική Καταστροφή η Συνθήκη του Βουκουρεστίου του 1913


Αύγουστος 10, 2011.
«Η Συνθήκη του Βουκουρεστίου της 10ης Αυγούστου 1913 αποτελεί, ίσως, το πιο τραγικό γεγονός για ολόκληρο το σλαβικό λαό στην Σλαβομακεδονική Ιστορία του.
»Μετά από πέντε αιώνες Οθωμανικής κυριαρχίας, η Μακεδονία ήρθε υπό νέα τριπλή  Σερβο-βουλγαρο-ελληνική κατοχή. Με κοινή συμφωνία μεταξύ των Συμμάχων καθορίστηκαν τα νέα σύνορα της Μακεδονίας.


»Οι κυβερνήσεις τους έστειλαν το μήνυμα ότι «απελευθέρωσαν τους χριστιανούς αδελφούς τους στη Μακεδονία». Μετά τις στρατιωτικές ενέργειες στους δύο βαλκανικούς πολέμους, στους οποίους υπέστη τα πάνδεινα ο μακεδονικός πληθυσμός, οι Βαλκάνιοι σύμμαχοι και οι μεγάλες δυνάμεις κατάρτισαν τα σύνορα της Μακεδονίας και τη χώρισαν διαταράσσοντας οριστικά το σύνολο των σχέσεων μεταξύ των Μακεδόνων του Πιριν, του Αιγαίου, του Βαρδάρη, της Μάλα Πρέσπα , του Γκόλο Μπάρντο και της Γκόρας. Τις συνέπειες αυτής της συμφωνίας τις αντιμετωπίζουμε σήμερα.
»Τα προβλήματα τα οποία δημιουργούν από το όνομά μας, την ταυτότητά μας, τα σύνορά μας, η ιστορία μας είναι απλά μια υποτροπή των χρόνων αυτών. Μόνο η Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ μπορούν να προσφέρουν στην πΓΔΜ την πνευματική ένωση του μακεδονικού λαού και να ενισχύσουν τις ‘εσωμακεδονικές’ σχέσεις.
»Στις κυβερνήσεις και την κοινή γνώμη των συμμαχικών βαλκανικών κρατών στάλθηκε ένα υπόμνημα των Μακεδόνων στις 7 Ιουνίου του 1913 που ‘στο όνομα του φυσικού νόμου και στο όνομα της ιστορίας’ οι Μακεδόνες γνωρίζουν και κοινοποιούν τα ακόλουθα:
» « Η Μακεδονία κατοικείται από έναν ενιαίο πληθυσμό, με την ιστορία του και ως εκ τούτου  έχει το δικαίωμα της αυτοδιάθεσης.
Η Μακεδονία πρέπει να  γίνει ανεξάρτητο κράτος, στα φυσικά της, μακεδονικά όρια και πρέπει να είναι ισότιμη με τους συμμάχους των Βαλκανίων, να έχουν τη δική τους εκκλησία η οποία θα τεθεί  υπό της ηγεσίας της αρχαίας Ιεράς Αρχιεπισκοπής της Οχρίδας», σημειώνεται στην έκθεση.
»Στο τέλος προτείνεται να συγκληθεί ένα εθνικό αντιπροσωπευτικό σώμα στη Θεσσαλονίκη.
»Οι υπογράφοντες το Μνημόνιο είναι μέλη της ηγεσίας της μακεδονικής παροικίας στην Αγία Πετρούπολη, από όπου το υπόμνημα εστάλη. »

(σ.σ. Άνευ σχολίων)

На крајот се предлага да се свика народно претставничко тело во Солун. Πηγή: Kurir –Skopje – 10-8-2011
Διαβάστε περισσότερα » »

Ο Πούτιν «ανακάλυψε» αμφορείς σε αρχαιοελληνική αποικία


Την καταποντισμένη Φαναγόρεια στον κόλπο του Ταμάν επισκέφθηκε ο σήμερα ο Βλαντίμιρ Πούτιν, τη μεγαλύτερη αρχαιοελληνική αποικία στο έδαφος της σημερινής Ρωσίας.
Ο Ρώσος πρωθυπουργός, αφού περιόδευσε στις ανασκαφές ολόκληρης της χερσονήσου, βούτηξε σε βάθος 200 μέτρων, όπου ανακάλυψε, σύμφωνα με την υπηρεσία Τύπου του και δύο αρχαίους αμφορείς.
Ο Πούτιν ήταν εξαιρετικά ευδιάθετος, συμμετείχε επανειλημμένως σε εργασίες, αποδεχόμενος προσκλήσεις φοιτητών και κατά την άποψη πολλών παρατηρητών πραγματοποίησε μια ακόμη επιτυχημένη προεκλογική εμφάνιση, ενόψει των βουλευτικών εκλογών του Δεκεμβρίου και των προεδρικών του ερχόμενου Μαρτίου.
Μεταξύ άλλων, ο Ρώσος πρωθυπουργός επισκέφθηκε την Ακρόπολη στο κεντρικότερο σημείο της Φαναγόρειας, όπου βρίσκεται το παλάτι του άρχοντα του Βασιλείου του Βοσπόρου, του Μιθριδάτη του 6ου του Ευπάτορος. Το μνημείο ανακαλύφθηκε τον Αύγουστο του 2009 από την αρχαιολογική ομάδα του Β.Κουζνετσόφ και αποτελεί μια από τις σημαντικότερες εξελίξεις στην καταγραφή της ιστορίας του κατοπινού Βασιλείου του Πόντου.
Διαβάστε περισσότερα » »

Του έφυγαν οι ρόδες εν κινήσει!...

Διαβάστε περισσότερα » »