Παρασκευή 28 Ιουνίου 2013

Πώς επηρεάζει η ομάδα αίματος την υγεία μας

Είναι δυνατόν να επηρεάζει η ομάδα αίματος τον κίνδυνο που διατρέχουμε να αναπτύξουμε καρκίνο, υπογονιμότητα, πεπτικό έλκος ή και λοιμώδη νοσήματα ακόμα, όπως η ελονοσία; Ολοένα περισσότερες μελέτες υποδηλώνουν πως – στην χειρότερη περίπτωση – είναι πάρα πολύ πιθανό…
Η νεώτερη μελέτη για τις ομάδες αίματος δείχνει πως όσοι έχουν ομάδα αίματος 0 διατρέχουν μειωμένο κίνδυνο να εκδηλώσουν έμφραγμα. Όπως γράφει η εφημερίδα «Daily Mail», ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια ανακάλυψαν αυτό το όφελος σε μελέτη με 20.000 εθελοντές. Η μελέτη τους, που πρόκειται να δημοσιευθεί σε μία από τις σημαντικότερες ιατρικές επιθεωρήσεις, την «The Lancet», έδειξε πως όσοι φέρουν το γονίδιο Adamts7 διατρέχουν σημαντικό υψηλότερο κίνδυνο εμφράγματος.
Σε όσους φορείς όμως έχουν ομάδα αίματος Ο, το Adamts7 δεν αυξάνει τον κίνδυνο αυτό. Ο επικεφαλής ερευνητής δρ Μέρντοκ Ράιλι, αναπληρωτής καθηγητής Ιατρικής στο πανεπιστήμιο, λέει πως αυτή η γνώση θα μπορούσε να συμβάλει στην επινόηση νέων φαρμάκων για όσους κινδυνεύουν να υποστούν έμφραγμα, τα οποία θα μιμούνται την ωφέλιμη δράση του γονιδίου όσων έχουν ομάδα αίματος Ο.
Φυσική εξέλιξη
Η ομάδα αίματος που έχει καθένας από εμάς καθορίζεται από τα γονίδια που κληρονομεί από τους γονείς του. Εκατομμύρια χρόνια εξέλιξης οδήγησαν στην δημιουργία τεσσάρων ομάδων αίματος: την Α, την Β, την ΑΒ και την Ο. Υπολογίζεται ότι το περίπου 45% του πληθυσμού έχει ομάδα αίματος Ο, το 41% έχει ομάδα αίματος Α, το 10% έχει ομάδα αίματος Β και μόλις το 4% έχει ομάδα αίματος ΑΒ.
Κάθε μία από αυτές τις ομάδες φαίνεται πως εξελίχθηκε για να παράσχει προστασία από θανατηφόρες ασθένειες, αλλά κάθε μία έχει και τις αδυναμίες της. Όσοι λ.χ. έχουν ομάδα αίματος Ο διατρέχουν μειωμένο κίνδυνο θανάτου από ελονοσία, σε σύγκριση με όσους έχουν οποιαδήποτε από τις άλλες τρεις. Την ίδια στιγμή, ωστόσο, είναι πιο ευάλωτοι στην χολέρα και στο πεπτικό έλκος που προκαλείται από βακτήρια.
Αρρώστιες του πεπτικού
Τα δεδομένα αυτά υποστηρίζονται από αρκετά πειστικά στοιχεία. Την δεκαετία του ’50, μελέτη σε τέσσερα νοσοκομεία του Λονδίνου είχε δείξει ότι ο κίνδυνος εκδηλώσεως γαστρικού (στομαχικού) καρκίνου είναι πολύ υψηλότερος για όσους έχουν ομάδα αίματος Α απ’ ό,τι για όσους έχουν ομάδα αίματος Ο. Επιπλέον, όσοι έχουν ομάδα αίματος Ο κινδυνεύουν περισσότερο απ’ όλους να εκδηλώσουν έλκος στομάχου ή δωδεκαδακτύλου.
Πριν από λίγες ημέρες, το εύρημα αυτό επιβεβαίωσαν ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Καρολίνσκα της Σουηδίας, οι οποίοι παρακολούθησαν επί 35 χρόνια περισσότερους από 1 εκατομμύριο εθελοντές.
Η μελέτη αυτή, επικεφαλής της οποίας ήταν ο δρ Γκούσταφ Έντγκρεν από το Τμήμα Ιατρικής Επιδημιολογίας & Βιοστατιστικής του πανεπιστημίου, έδειξε πως όσοι έχουν ομάδα αίματος Α είναι πιο επιρρεπείς στην υιοθέτηση παραγόντων κινδύνου για καρκίνους του πεπτικού, όπως το κάπνισμα, η κατάχρηση αλκοόλ και η κατάχρηση μη στεροειδών αντιφλεγμονωδών φαρμάκων.
Αντίστοιχα, όσοι έχουν ομάδα αίματος Ο είναι πιο ευάλωτοι στη μόλυνση με το ελικοβακτήριο του πυλωρού, που προκαλεί πεπτικό έλκος. Άλλες μελέτες έχουν δείξει πως όσοι έχουν ομάδα αίματος ΑΒ ή Β, διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να εκδηλώσουν καρκίνο του παγκρέατος σε σύγκριση με όσους έχουν ομάδα αίματος Α ή Ο.
Γυναικολογικά νοσήματα
Οι ομάδες αίματος έχουν επίσης σχετισθεί με γυναικολογικές διαταραχές και νοσήματα.
Τον περασμένο Οκτώβριο, επιστήμονες από το Κολέγιο Ιατρικής Άλμπερτ Άϊνσταϊν στη Νέα Υόρκη, με επικεφαλής τον δρα Έντουαρτ Νεγιάτ, ανακοίνωσαν πως η ομάδα αίματος μιας γυναίκας μπορεί να επηρεάσει τις πιθανότητές της να μείνει έγκυος.
Μελετώντας περισσότερες από 560 γυναίκες οι οποίες υποβάλλονταν σε θεραπεία για υπογονιμότητα, διαπίστωσαν πως όσες είχαν ομάδα αίματος 0 είχαν διπλάσιες πιθανότητες να παράγουν λιγότερα και χειρότερης ποιότητας ωάρια, με συνέπεια να δυσκολεύονται περισσότερο να συλλάβουν.
Επιπλέον, όσες είχαν ομάδα αίματος Α παρουσίαζαν με βραδύτερο ρυθμό την μείωση στον αριθμό των παραγόμενων ωαρίων με το πέρασμα του χρόνου.
Οι ομάδες αίματος έχουν σχετιστεί και με άλλα γυναικολογικά νοσήματα. Τον περασμένο μήνα, λ.χ., μελέτη του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ έδειξε πως οι γυναίκες με ομάδα αίματος Α ή Β διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο αναπτύξεως καρκίνου των ωοθηκών.
Υπάρχουν επίσης ενδείξεις πως οι γυναίκες με ομάδα αίματος ΑΒ διατρέχουν διπλάσιες έως τριπλάσιες πιθανότητες από τις υπόλοιπες να αναπτύξουν στη διάρκεια της εγκυμοσύνης προεκλαμψία.
Η προεκλαμψία οφείλεται στην επικίνδυνη αύξηση της αρτηριακής πίεσης – και, αν δεν αντιμετωπιστεί, μπορεί να απειλήσει τη ζωή της εγκύου και του μωρού της.
Γαστρεντερίτιδες και παχυσαρκία
Άλλες μελέτες έχουν δείξει πως, μολονότι τα άτομα με ομάδα αίματος Ο έχουν μειωμένο κίνδυνο πεπτικών καρκίνων, είναι πιο ευάλωτα στον νοροϊό – το βακτήριο που προκαλεί σοβαρή γαστρεντερίτιδα και ενδέχεται ακόμα και να απειλήσει τη ζωή.
Οι άντρες με ομάδα αίματος Ο, εξάλλου, μπορεί υπό ορισμένες συνθήκες να είναι επιρρεπείς στην συσσώρευση περιττών κιλών, σύμφωνα με επιστήμονες από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Bispebjerg, στην Κοπεγχάγη. Η μελέτη τους έδειξε πως οι άντρες αυτοί διατρέχουν σημαντικά υψηλότερο κίνδυνο παχυσαρκίας όταν εργάζονται σε χώρους με έντονη ρύπανση – ίσως διότι η ρύπανση ενεργοποιεί φλεγμονώδεις χημικές αντιδράσεις στον οργανισμό που τους οδηγούν στην συσσώρευση λίπους.
 
apocalypsejohn
Διαβάστε περισσότερα » »

Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας Κοζάνης Παράρτημα Πτολεμαΐδας:Απονομή Απολυτήριων Τίτλων 2012 – 2013

2i eukairiaΤην Πέμπτη 27 Ιουνίου 2013 έγινε η απονομή των απολυτήριων τίτλων των εκπαιδευόμενων για το έτος 2012 – 2013. Πλήθος κόσμου παρευρέθηκε στην τελετή για να τιμήσει τους εκπαιδευόμενους που μετά από 2 χρόνια εκπαίδευσης κατόρθωσαν να κατακτήσουν τον πολυπόθητο τίτλο.
Ο Διευθυντής του ΣΔΕ  Γεώργιος Ματιάκης, Ο Αντιδήμαρχος Εορδαίας Ιωάννης Ασπράγκαθος υπεύθυνος του Τομέα Παιδείας και οι εκπαιδευτικοί του ΣΔΕ απένειμαν τους τίτλους.
2i eukairia1Το ΣΔΕ είναι Δημόσιο Σχολείο που παρέχει στους απόφοιτους απολυτήριο τίτλο ισότιμο προς το απολυτήριο του Γυμνασίου και η διάρκεια σπουδών είναι 2 έτη. Το εβδομαδιαίο πρόγραμμα καλύπτει 21 διδακτικές ώρες και είναι απογευματινό από τις 5.00 μ.μ. – 9.00 μ.μ. Τα μαθήματα είναι καθημερινά και δεν υφίσταται γραπτή εξέταση.
Με το θεσμό αυτό παρέχεται η δυνατότητα σε πολίτες 18 ετών και άνω, που δεν ολοκλήρωσαν την εννεάχρονη υποχρεωτική εκπαίδευση, να αποκτήσουν τίτλο ισότιμο με το απολυτήριο Γυμνασίου και να ενταχθούν στις κοινωνικές, οικονομικές και επαγγελματικές δομές.
2i eukairia2Από το Παράρτημα Πτολ/δας, που άρχισε να λειτουργεί το σχολικό έτος 2008- 2009 έχουν αποφοιτήσει μέχρι σήμερα 65 εκπαιδευόμενοι εκ των οποίων οι 39 γυναίκες κα οι 26 άνδρες.
Οι εγγραφές συνεχίζονται για το επόμενο έτος.
Πληροφορίες για εγγραφές:
Στο ΣΔΕ Κοζάνης τηλ 2461041077 κάθε Πέμπτη 5 – 7 μμ.και στον Δήμο Εορδαίας  καθημερινά.

kozan.gr
Διαβάστε περισσότερα » »

Ξεκίνησε η υποβολή των μηχανογραφικών

Μπορούν από σήμερα και μέχρι τις 12 Ιουλίου να υποβάλουν ηλεκτρονικά το μηχανογραφικό τους οι υποψήφιοι για εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση
Από σήμερα και μέχρι τις 12 Ιουλίου θα μπορούν οι υποψήφιοι ΓΕΛ και ΕΠΑΛ να υποβάλουν ηλεκτρονικά τα μηχανογραφικά δελτία τους για εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.
Η προθεσμία είναι αποκλειστική και μετά την παρέλευσή της κανένας υποψήφιος δεν θα μπορεί να οριστικοποιήσει το μηχανογραφικό δελτίο.
Τις πρώτες ημέρες, δηλαδή έως και τη Δευτέρα 1η Ιουλίου, οι υποψήφιοι δεν θα μπορούν να οριστικοποιήσουν το μηχανογραφικό δελτίο αλλά μόνο να το επεξεργαστούν και να κάνουν προσωρινή αποθήκευση.
Οι βαθμολογίες των ειδικών μαθημάτων θα ανακοινωθούν στις αρχές της επόμενης εβδομάδας.

news247
Διαβάστε περισσότερα » »

Αυτός είναι ο παιδεραστής από το Περιστέρι που συνελήφθη για ασέλγεια σε 8χρονη - Στη δημοσιότητα τα στοιχεία του

Η φωτογραφία και τα στοιχεία του δόθηκαν στη δημοσιότητα ύστερα από Διάταξη της Εισαγγελίας

- Ο 42χρονος παιδεραστής συνελήφθη στις 20 Ιουνίου για αποπλάνηση και ασέλγεια σε βάρος ενός 8χρονοου κοριτσιού

- Σε βάρος του σχηματίστηκε δικογραφία για βιασμό κατ' εξακολούθηση, αποπλάνηση και ασέλγεια σε βάρος ανηλίκου

Ύστερα από σχετική Διάταξη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών, δόθηκαν στη δημοσιότητα τα στοιχεία ταυτότητας και φωτογραφίες του 42χρονου που συνελήφθη στις 20 Ιουνίου από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ανηλίκων της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής για αποπλάνηση και ασέλγεια σε βάρος 8χρονης ανήλικης ημεδαπής.

Πρόκειται για τον Τζεμανάκη Ευτύχιο του Γεωργίου, που γεννήθηκε το 1971 στα Χανιά Κρήτης και είναι κάτοικος Περιστερίου Αττικής.

Σε βάρος του 42χρονου σχηματίσθηκε ποινική δικογραφία και ασκήθηκε ποινική δίωξη για βιασμό κατ’ εξακολούθηση, αποπλάνηση ανηλίκου που δεν έχει συμπληρώσει τα 12 έτη κατ’ εξακολούθηση και κατάχρηση ανηλίκου που δεν έχει συμπληρώσει το 14ο έτος της ηλικίας του σε ασέλγεια κατ’ εξακολούθηση.

Η δημοσιοποίηση της φωτογραφίας και των στοιχείων του σύμφωνα με τη σχετική Εισαγγελική Διάταξη, αποσκοπεί στην προστασία του κοινωνικού συνόλου. Στο πλαίσιο αυτό, παρακαλούνται οι πολίτες να επικοινωνούν με τον τηλεφωνικό αριθμό 210-6476370 της Υποδιεύθυνσης Ανηλίκων για την παροχή οποιασδήποτε σχετικής πληροφορίας. Σημειώνεται ότι διασφαλίζεται η ανωνυμία και το απόρρητο της επικοινωνίας. 

eleftheriskepsii
Διαβάστε περισσότερα » »

Μας κλέβουν στην ψύχρα και με το γάντι



Σήμερα  το πρωί  κάνοντας  συναλλαγή εξόφληση λογαριασμού ΔΕΗ  μέσο e-banking  διαπίστωσα  ότι  γίνεται  παρακράτηση  0.10  λεπτών , αντί  να  με πληρώσουν  τους  πληρώνω  έλεος…

Αυτοί  που  με  της  λοβιτούρες  του  μας  κατάντησαν  φτωχούς  συγγενείς  συνεχίζουν  να  μας κλέβουν.

Όλα  αυτά  τα  μαγαζιά  ΒΟΥΛΗ , ΔΕΗ , ΟΤΕ , ΤΡΑΠΕΖΕΣ , Κ.Τ.Λ.Π. υποτιθέμενα  κοινής  ωφέλειας έχουν  καταντήσει  μπουρδελο-μάγαζα, η  τσατσά  στην  πόρτα  τους  λίπη. 
Διαβάστε περισσότερα » »