Κυριακή 25 Μαρτίου 2012

21 απο τις πιο Θρεπτικότερες τροφές που υπάρχουν!

Περιέχουν την Β-Καροτίνη η οποία βοηθάει στην προστασία των ματιών. Είναι ιδιαίτερα πλούσιο σε βιταμίνη Α και περιέχει υδατάνθρακες, πεκτίνη, βιταμίνη C, βιταμίνη Β1, βιταμίνη Β2, β-καροτένιο, σίδηρο, ασβέστιο, κάλιο και σχεδόν όλα τα υπόλοιπα ιχνοστοιχεία και βιταμίνες, ενώ συνάμα αποτελεί κύρια πηγή κυτταρινών.

Αβοκάντο
Περιέχουν περισσότερες φυτικές ίνες, μαγνήσιο, κάλιο, γλουταθιόνη (μία φυτοχημική ουσία η οποία έχει αντιοξειδωτικές ιδιότητες), βιταμίνες του συμπλέγματος Β, βιταμίνη Ε, βιταμίνη Κ, ψευδάργυρο και σίδηρο απ' όσες τα άλλα φρούτα που καταναλώνονται ευρέως.Το ελαϊκό οξύ τους, ένα ακόρεστο λιπαρό, βοηθάει στη μείωση της χοληστερίνης.

Βατόμουρα
Περιέχουν ένα αντιοξειδωτικό οξύ που εμποδίζει την ανάπτυξη καρκινογόνων κυττάρων. Επίσης περιέχουν τη βιταμίνη C,τη βιταμίνη Ε, αλλά και τη βιταμίνη Κ, που είναι πολύ σημαντική για τα οστά.Ακόμη περιέχουν φυτοοιστρογόνα που έχουν ήπια δράση που μοιάζει με αυτήν των οιστρογόνων που εκκρίνει ο γυναικείος οργανισμός. Περιορίζουν τον κίνδυνο θρομβώσεων, εγκεφαλικών, καρδιακών αρρυθμιών, μειώνουν τη χοληστερίνη και τα τριγλυκερίδια και ρυθμίζουν την αρτηριακή πίεση. Τα μούρα είναι πλούσιες πηγές σιδήρου, ασβεστίου, μαγνησίου, φωσφόρου, καλίου και σεληνίου. Η παρουσία τους σε επαρκείς ποσότητες στον οργανισμό είναι καθοριστική για πολλές ζωτικές λειτουργίες.

Πεπόνι
Είναι πλούσιο σε βιταμίνη C και Β-καροτίνη, και τα δύο ισχυρά αντιοξειδωτικα. Επίσης περιέχει βιταμίνες Α, θειαμίνη, νιασίνη, Β6 και πολύ κάλιο που βοηθάει στη μείωση της πίεσης του αίματος.

Ντομάτα
Τα κυριότερα θρεπτικά συστατικά της ντομάτας είναι Βιταμίνη C, Βιταμίνη  Α, Σίδηρο, Κάλιο, Ασβέστιο κι επίσης περιέχει μία απο τις πιο ισχυρότερες καροτινοειδής ουσίες,μία χρωστική ύλη,το λυκοπένιο, και λειτουργεί σαν αντιοξειδωτικό. Είναι καλό η ντομάτα να τρώγεται με λάδι διότι το λυκοπένιο απορροφάται καλύτερα με λίγο λίπος.

Σταφίδες
Στις σταφίδες αφθονούν οι φυτικές ίνες.Αυτές οι μικρές φύτρες είναι σπουδαία πηγή σιδήρου, η οποία βοηθάει το αίμα να μεταφέρει οξυγόνο, κάτι το οποίο χρειάζονται περισσότερο οι γυναίκες ιδίως κατά τη διάρκεια της περιόδου τους.Είναι αξιοσημείωτο το γεγονός ότι οι σταφίδες περιέχουν ουσίες που καταπολεμούν βακτήρια στο στόμα τα οποία ευθύνονται για την τερηδόνα και την ουλίτιδα.

Σύκο
Είναι μια καλή πηγή καλίου, και της βιταμίνη Β6, η οποία είναι υπεύθυνη για την παραγωγή σεροτονίνης που είναι ένας νευροδιαβιβαστής. Σε χαμηλά επίπεδα προκαλεί κατάθλιψη, ενώ σε υψηλά τονώνει τη καλή διάθεση. Επίσης μειώνει τη χοληστερίνη και την κατακράτηση υγρών.

Λεμόνια και Λάιμ
Περιέχουν τη λεμονίνη, τη φουροκουρομαρίνη και τη βιταμίνη C, όπου όλλα τους βοηθούν στη πρόληψη καρκίνου. Το λεμόνι, επειδή ενεργοποιεί το ανοσοποιητικό μας σύστημα (αυξάνοντας τα λευκά αιμοσφαίρια) θεωρείται και άριστο αιμοστατικό και είναι πολύ αποτελεσματικό κυρίως για την καταπολέμηση της υψηλής πίεσης.

Κρεμύδια
Περιέχουν μεγάλες ποσότητες αντιοξειδωτικών ενώσεων όπως η φλαβονοειδή ουσία quercetic η οποία εξουδετερώνει βλαβερές ελεύθερες ρίζες οξυγόνου που δημιουργούνται συνεχώς από το φυσιολογικό μεταβολισμό. Εμποδίζει την οξείδωση της λιποπρωτεΐνης LDL που είναι χημική αντίδραση η οποία έχει σημαντικό ρόλο στην πρόκληση αθηροσκλήρυνσης και στεφανιαίας νόσου της καρδίας. Επίσης η quercetin των κρεμμυδιών συμβάλλει στην προστασία και ανανέωση της βιταμίνης Ε και στην εξουδετέρωση σχηματισμών μεταλλικών ιόντων.Έρευνες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση κρεμμυδιών, μειώνει τον κίνδυνο για έλκος στο στομάχι.

Αγκινάρα
Η αγκινάρα αποτελεί πολύ καλή πηγή διαιτητικών ινών, χαλκού, μαγνησίου, φωσφόρου, μαγγανίου, βιταμίνης Κ, βιταμίνης C και καλή πηγή σιδήρου, όλων των βιταμινών του συμπλέγματος Β και καλίου. Περιέχει, επίσης, φλαβονοειδή. Οι κατεψυγμένες αγκινάρες έχουν σημαντικές απώλειες σε σίδηρο, μαγνήσιο, χαλκό και βιταμίνη C , αλλά μεγαλύτερη συγκέντρωση σε φυλλικό οξύ.Οι ευεργετικές επιδράσεις της αγκινάρας στην υγεία προκύπτουν κυρίως από δύο συστατικά που περιέχει, την κυναρίνη και τη σιλιμαρίνη. Η κυναρίνη, η οποία βρίσκεται στα φύλλα της αγκινάρας, βοηθά στην ανακούφιση γαστρεντερικών προβλημάτων, τα οποία προκύπτουν από αδυναμία του οργανισμού να πέμψει τα λίπη της τροφής εξαιτίας μειωμένης έκκρισης της χολής. Η κυναρίνη ενεργοποιεί την παραγωγή από το ήπαρ και την έκκριση της χολής, ώστε ανακουφίζει από στομαχική διαταραχή, ναυτία, μετεωρισμό και κοιλιακό πόνο.

Τζίντζερ
Κύρια συστατικά του φυτού είναι υδατάνθρακες  (με το άμυλο ως  κυριότερο συστατικό) διάφορα λιπίδια (π.χ. παλμιτικό,ελαϊκό,λινελαϊκό, καπρικό, στεατικό, λινολενικό, αραχιδικό, τριγλυκερίδια, φωσφατιδικό οξύ, λεκιθίνες, ginger-γλυκολιπίδια Α,Β και C),  επίσης, περιέχει ελαιορητίνες.  Τα αιθέρια έλαια που περιέχονται στην πιπερόριζα είναι β- βισαβολένιο και τζιντζιμπερένιο, τζιντζιβερόλη, τζιντζιβερενόλη,  α-κουρκουμένιο, β-σεσκιφελλανδρένιο, β-σεσκιφελλανδρόλη και πολυάριθμοι μονοτερπενικοί υδρογονάνθρακες, αλκοόλες και αλδεϋδες.
Αλλα συστατικά του φυτού είναι διάφορα αμινοξέα (π.χ.αργινίνη, ασπαρτικό οξύ, κυστεϊνη, γλυκίνη, ισολευκίνη, λευκίνη, σερίνη, θρεονίνη και βαλίνη), πρωτεΐνες, ρητίνες, διτερπένια (γαλανολακτόνη), βιταμίνες, ειδικά νικοτινικό οξύ(νιασίνη)  και βιταμίνη Α και ανόργανα στοιχεία.Το εκχύλισμα τζίντζερ καταστέλλει σημαντικά την ανάπτυξη βακτηρίων, ενώ έχει και μυκητοκτόνες ιδιότητες. Τα αιθέρια έλαια του τζίντζερ δρουν ενάντια στους ρινοϊούς και χρησιμοποιείται συχνά για την αντιμετώπιση του κοινού κρυολογήματος.

Μπρόκολο
Το μπρόκολο είναι πλούσιο σε βιταμίνες και ιχνοστοιχεία. Αποτελεί μία από τις πιο πλούσιες πηγές βιταμίνης C, βιταμίνης Β1, Β2, Β3, Β5, Β6, Β9, Β12 και βιταμίνης Α. Επίσης, περιέχει ασβέστιο, σίδηρο, μαγνήσιο, φώσφορο, κάλιο και ψευδάργυρο.
Και το καλύτερο είναι πως περιέχει όλα αυτά τα στοιχεία σε μεγάλες ποσότητες!Ακόμα, το μπρόκολο περιέχει ουσίες οι οποίες δρουν προληπτικά κατά του καρκίνου.

Σπανάκι
Αποτελεί εξαιρετική πηγή βιταμίνης Κ, βιταμίνης Α, μαγγανίου, μαγνησίου, σιδήρου, βιταμίνης C, βιταμίνης Β 2 , ασβεστίου και πολλών αντιοξειδωτικών ουσιών. Αποτελεί, επίσης, εξαιρετική πηγή της βιταμίνης φυλλικό οξύ, το οποίο απομονώθηκε για πρώτη φορά από το σπανάκι. Παρέχει καλή ποσότητα διαιτητικών ινών και σημαντική πρωτεΐνης. Είναι, επίσης, πλούσιο σε β-καροτένιο και άλλα καροτενοειδή, όπως η λουτεΐνη και η ζεαξανθίνη.

Κολοκύθι
Είναι πολύ πλούσιο σε μαγγάνιο και βιταμίνη C. Αποτελεί, επίσης, καλή πηγή μαγνησίου, βιταμίνης Α, φυτικών ινών, ασβεστίου, καλίου, φωσφόρου και φυλλικού οξέος. Πρόσφατες μελέτες συσχέτισαν το κολοκύθι με μείωση του κινδύνου εμφάνισης καρκίνου του προστάτη.

Σκόρδο
Το σκόρδο περιέχει ισχυρές θειούχες ενώσεις, με γνωστότερη και πιο δραστική την αλισίνη, στην οποία οφείλει και τη χαρακτηριστική μυρωδιά του. Η αλισίνη αποτελεί το φυσικό «προστάτη» του σκόρδου κατά των επιθέσεων από έντομα και μικροοργανισμούς. Επιπλέον, το σκόρδο είναι πλουσιότατο σε μαγγάνιο, βιταμίνη Β6 και βιταμίνη C, ενώ θεωρείται και καλή πηγή σεληνίου.

Κυδώνι
Η θρεπτική αξία του φρούτου έγκειται κυρίως στη βιταμίνη C που περιέχει. Το φρούτο περιέχει επίσης μεγάλες ποσότητες τανίνης και λιθώδη κύτταρα. Το ωμό κυδώνι χρησιμοποιείται και ως βότανο κατά της διάρροιας. Επιπλέον, οι σπόροι του έχουν αποχρεμπτικές και μαλακτικές ιδιότητες. Τα κυδώνια τονώνουν επίσης την όρεξη, καταπραΰνουν το ερεθισμένο στομάχι και διευκολύνουν την ηπατική και νεφρική λειτουργία.

Φακές
Οι φακές, όπως και τα φασόλια, αποτελούν πολύ καλή πηγή μακρο- και μικροθρεπτικών συστατικών. Μαζί με τα φασόλια είναι η καλύτερη πηγή καλής ποιότητας φυτικής πρωτεΐνης και, συνυπολογίζοντας το ότι είναι φτωχές σε λίπος, συνολικές θερμίδες, νάτριο και δεν περιέχουν χοληστερόλη, καθίστανται απαραίτητο τρόφιμο σε ένα διαιτολόγιο με υγιεινές επιλογές. Όπως ισχύει και με τα φασόλια, οι φακές αποτελούν πλούσια πηγή διαιτητικών ινών και είναι η καλύτερη πηγή φυλλικού οξέος στη δίαιτα. Είναι εξαιρετική πηγή μολυβδαίνιου, και πολύ καλή πηγή χαλκού, σιδήρου, μαγγανίου και φωσφόρου και καλή πηγή θειαμίνης (βιταμίνης Β 1 ), πυριδοξίνης (βιταμίνης Β 6 ), παντοθενικού οξέος και ψευδαργύρου. Συνεισφέρουν, επίσης, στη δίαιτα σημαντική ποσότητα μαγνησίου, καλίου, ριβοφλαβίνης (βιταμίνη Β 2 ), νιασίνης (βιταμίνη Β 3 ) και σεληνίου. Επιπλέον, οι φακές είναι πολύ καλή πηγή ισοφλαβονοειδών και φυτο-οιστρογόνων.

Φυστίκι αράπικο
Τα αράπικα φυστίκια είναι εξαιρετική πηγή των βιταμινών της νιασίνης και του φυλλικού οξέος. Περιέχουν φυτικές στερόλες, ουσίες που σε υψηλά ποσά συμβάλλουν στη μείωση της απορρόφησης της χοληστερόλης. Επίσης το φυλλικό οξύ βοηθά στην αναγέννηση των ερυθρών αιμοσφαιρίων και προστατεύει από την αναιμία και τη θρομβοπενία.

Γιαούρτι

Το γιαούρτι είναι πλούσιο σε πολύτιμα για τον άνθρωπο θρεπτικά συστατικά: πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας, ασβέστιο, φώσφορο και βιταμίνες του συμπλέγματος Β, ενώ υπάρχουν και ικανοποιητικές ποσότητες μαγνησίου, καλίου και βιταμινών Α και D. Οι πρωτεΐνες του γιαουρτιού είναι ανώτερες του γάλακτος, το ασβέστιο είναι περισσότερο γιότι τα συστατικά περιέχονται σε συμπυκνωμένη μορφή. Ακόμα ρυθμίζει τη λειτουργία των εντέρων και καταστέλλει τις λοιμώξεις. Η περιεκτικότητά του σε ‘’ζωντανά’’ βακτήρια συμβάλλει στην ενδυνάμωση του ανοσοποιητικού συστήματος.Το γιαούρτι περιέχει και προσταγλανδίνες που προστατεύουν τα τοιχώματα του στομάχου από ερεθιστικές ουσίες όπως το αλκοόλ και ο καπνός.

Σολομός
ο σολομός είναι πλούσιος σε νιασίνη, παντοθενικό οξύ, ριβοφλαβίνη, βιταμίνη D, βιταμίνες της ομάδας Β (κυρίως Β6  και Β12), σελήνιο και φώσφορο. Είναι μια τροφή με υψηλή θρεπτική αξία, καθώς είναι ιδιαίτερα πλούσια στα ‘καλά’ λιπαρά και πιο συγκεκριμένα στο αντιφλεγμονώδες εικοσιπεντανοικό οξύ (ΕΡΑ) και δοκοσαεξανοικό οξύ (DHA), τα οποία χρησιμοποιούνται ως φάρμακο για την ελάττωση της πηκτικότητας του αίματος, της χοληστερόλης και κατά της εκδήλωσης εγκεφαλικών επεισοδίων και αρρυθμίας. Έχουν δηλαδή μια εξαιρετικά θετική επίδραση στην καρδιαγγειακή υγεία, βοηθώντας, συνάμα, σημαντικά στην ρύθμιση του διαβήτη τύπου ΙΙ αλλά και της υπέρτασης, (κυρίως λόγω των ω-3 λιπαρών οξέων που διαθέτουν). Συν τοις άλλοις, συνδράμουν στην ελάττωση της κατάθλιψης, των προβλημάτων όρασης, της ψωρίασης της νόσου Alzheimer, των αρθριτικών και της οστεοπόρωσης και παράλληλα συμβάλουν στην επανάκτηση της μνήμης και της αύξησης της αντοχής στο αλκοόλ, εξαιτίας της ακετυλοχολίνης που περιέχουν. Τα ω-3 λιπαρά οξέα συντελούν στη βελτίωση της διάθεσης και τη μείωση του άγχους.

Τρούφα (μανιτάρι)
Περιέχει άριστη ποιότητα πρωτεΐνης και αμινοξέων, αρκετές φυτικές ίνες, μεταλλικά άλατα και ιχνοστοιχεία (όπως σίδηρο, ασβέστιο, κάλιο, φώσφορο, χαλκό, ψευδάργυρο), αλλά και βιταμίνες (Β1, Β2, Β3, Β12, D).Της αποδίδονται επίσης θεραπευτικές δράσεις κατά των μυϊκών και αρθριτικών πόνων (λόγω του καλίου) και των υψηλών επιπέδων χοληστερίνης (λόγω παντοθενικού οξέος). Τέλος είναι γνωστή κυρίως για τις ισχυρές αφροδισιακές της ιδιότητες. Η σπανιότητα και το άρωμά της προσδίδουν ιδιαίτερη αφροδισιακή αξία, ενώ σύμφωνα με διάφορες παραδόσεις η κατανάλωση τους από τον άνδρα κατά το γάμο, θεωρείτο καλό εφόδιο για την επίτευξη των συζυγικών του καθηκόντων.


 blackstate


Βερύκοκα

Διαβάστε περισσότερα » »

Ancient Aliens: The Series Season II-Alien Devastations (Greek Subs)

Διαβάστε περισσότερα » »

Η παρέλαση στην Πτολεμαίδα για την επέτειο της 25ης Μαρτίου ( Βίντεο 21')

Kαθίστε αναπαυτικά και παρακολουθήστε - όσες φορές επιθυμείτε - τη σημερινή παρέλαση στην Πτολεμαίδα για την επέτειο της 25ης Μαρτίου, όπως την κατέγραψε η κάμερα του kozan.gr...



 
kozan.gr

Διαβάστε περισσότερα » »

Ξύλο, συλλήψεις και τραυματισμοί στην παρέλαση της Λάρισας! video


Με συμπλοκές, συλλήψεις και τραυματισμούς έληξε η σημερινή παρέλαση στη Λάρισα. Αμέσως μετά το τέλος της μαθητικής παρέλασης, σημειώθηκαν επεισόδια μεταξύ ομάδας αριστερών οργανώσεων και...
κινήσεων και αστυνομικών με αποτέλεσμα την προσαγωγή δύο ατόμων και τον τραυματισμό μίας γυναίκας που μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο στο νοσοκομείο.

parelasi epeisodia2
Τα επεισόδια ξεκίνησαν όταν η ομάδα των διαδηλωτών που βρίσκονταν στη συμβολή των οδών Μεγάλου Αλεξάνδρου και Κύπρου επιχείρησε να σπάσει το αστυνομικό μπλόκο και να «παρελάσει» μετά το τέλος της μαθητικής παρέλασης.


parelasi epeisodia3




onlarissa.gr
Διαβάστε περισσότερα » »

ΤΟ ΑΠΑΓΟΡΕΥΜΕΝΟ ΜΑΚΕΛΕΙΟ

apagoreumeno-makeleioΗ ομάδα υποστήριξης και οι τεχνικοί του makeleio.gr δημιουργούν τις απαραίτητες προυποθέσεις για να είναι το ΜΑΚΕΛΕΙΟ πιστό στο ραντεβού του με τους Έλληνες πατριώτες...

Όλη η δημοσιογραφική ομάδα μπροστά και πίσω απο τις κάμερες είναι αυτή την ώρα στις επάλξεις για να σας μεταφέρουν όλη την αλήθεια.... Απόψε σας αποκαλύπτουμε όλο το παρασκήνιο της απόπειρας "φίμωσης" της εκπομπής...

 Δεν θα τους κάνουμε τη χάρη, εμείς δεν θα προσκυνήσουμε κανέναν Τούρκογλου και κανέναν εθνοπροδότη!!! Το ΜΑΚΕΛΕΙΟ και σήμερα κοντά σας απο το makeleio.gr!!!


Διαβάστε περισσότερα » »

Καταιγισμός αποδοκιμασιών κατά του Πάρι Κουκουλόπουλου στην Κοζάνη - Τα χαμόγελα και το «μ…...» του Υφυπουργού Eσωτερικών (Βίντεο)

Ένα καταιγισμό αποδοκιμασιών δέχτηκε λίγο πριν την έναρξη της σημερινής -καθιερωμένης - παρέλασης της 25ηςΜαρτίου ο Υφυπουργός Εσωτερικών κ. Πάρις Κουκουλόπουλος. Ο κ. Κουκουλόπουλος έδειχνε – αρχικώς - σχεδόν ατάραχος χαμογελώντας σε αυτούς που τον αποδοκίμαζαν, όμως στη συνέχεια και όταν κάποιος χρησιμοποίησε ιδιαίτερα προσβλητικούς χαρακτηρισμούς για το πρόσωπό του, γύρισε προς το μέρος του λέγοντάς «εμείς θα τα πούμε», ενώ στη συνέχεια τον αποκάλεσε «μ…α». Δείτε όπως πάντα πρώτοι με εικόνα στο kozan.gr το σχετικό βίντεο…



 
 
kozan.gr

Διαβάστε περισσότερα » »

Επεισόδια στην Κοζάνη μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομίας (Βίντεο)

Δείτε όπως πάντα πρώτοι στο kozan.gr τα επεισόδια που σημειώθηκαν πριν την έναρξη της παρέλασης στην Κοζάνη μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομίας, στα αμοντάριστα πλάνα που κατέγραψε η κάμερά μας.



kozan.gr

Διαβάστε περισσότερα » »

4 Super market & 2 βιομηχανίες στην υπόθεση του ρυζιού

Carrefour, ΑΒ Βασιλόπουλος, Βερόπουλος και Σκλαβενίτης ~ Agrino και Τρία Άλφα

Οι τέσσερις μεγαλύτερες αλυσίδες σούπερ μάρκετ της χώρας και οι δύο βασικοί εγχώριοι προμηθευτές συσκευασμένου επώνυμου ρυζιού, βρίσκονται στο επίκεντρο της έρευνας που ξεκίνησε από την Εισαγγελία, την οικονομική αστυνομία και κυρίως την Επιτροπή Ανταγωνισμού για τις συνθήκες ανταγωνισμού που επικρατούν τόσο στην χονδρική όσο και τη λιανική αγορά ρυζιού:


Το θέμα των τιμών στο ελληνικό ρύζι άνοιξε μετά από πολιτική πρωτοβουλία, αρχικά του βουλευτή ΠΑΣΟΚ Μ. Μπεντενιώτη, ο οποίος κατέθεσε σχετική ερώτηση στη Βουλή, και εν συνεχεία του αναπληρωτή υπουργού Ανάπτυξης Σ. Ξυνίδη, ο οποίος και υπέβαλε σχετική αναφορά με επιβαρυντικές για τις εταιρείες ενδείξεις, καλώντας παράλληλα τις αρμόδιες αρχές να ερευνήσουν το θέμα.

Αν και η υπόθεση «ρύζι» προσφέρεται σε κάποιο βαθμό για πολιτική εκμετάλλευση εν μέσω προεκλογικής περιόδου, όπου η Κυβέρνηση θα ήθελε να δείξει ότι «μάχεται» με τα καρτέλ και την αδικαιολόγητη ακρίβεια, εντούτοις τα πρώτα ευρήματα που έχουν συγκεντρωθεί από την έρευνα της αρμόδιας διεύθυνσης εποπτείας της αγοράς αφήνουν σοβαρά ερωτήματα για την ορθή λειτουργία του ανταγωνισμού, τόσο στο πεδίο της λιανικής πώλησης μέσω των σούπερ μάρκετ, όσο και στην συγκεκριμένη βιομηχανία που χαρακτηρίζεται από ολιγοπωλιακή δομή.

Σύμφωνα με πληροφορίες από τα βασικά ευρήματα της έρευνας προέκυψε ότι:

- Όλες οι επώνυμες συσκευασίες ρυζιού πωλούνταν στα τέσσερα μεγάλα σούπερ μάρκετ που ελέγχθηκαν (Carrefour, ΑΒ Βασιλόπουλος, Βερόπουλος και Σκλαβενίτης) σε παραπλήσιες τιμές, με ελάχιστες ως ανύπαρκτες διαφορές μεταξύ τους καθ’ όλη τη διάρκεια του 2011. Το επώνυμο ρύζι πωλείτο στην αγορά κοντά στο 1,43 ευρώ χωρίς ΦΠΑ και περίπου 1,65 ευρώ με τον ΦΠΑ.

-Υπήρχαν πολύ μεγάλες διαφορές τιμών ανάμεσα στα επώνυμα προϊόντα ρυζιού και στα προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας. Οι τιμές λιανικής στο επώνυμο ρύζι ήταν τουλάχιστον διπλάσιες σε σχέση με τα private label προϊόντα.

- Το μέσο περιθώριο μικτού κέρδους των αλυσίδων σούπερ μάρκετ στο συσκευασμένο ρύζι ήταν υπερδιπλάσιο -από 37% μέχρι 47%- από αυτό που επικρατεί για άλλα προϊόντα των ίδιων σούπερ μάρκετ και το οποίο κινείται περίπου στο 20% (κοντά δηλαδή στον ευρωπαϊκό μέσο όρο).

-Αυτό που θεωρούν αν μη τι άλλο «παράξενο» οι αρμόδιες αρχές που ήλεγξαν την αγορά, είναι πως παρότι όλες οι αλυσίδες σούπερ μάρκετ είχαν υψηλά περιθώρια κέρδους με βάση τους τιμοκαταλόγους χονδρικής και συνεπώς δυνατότητα να ανταγωνιστούν μεταξύ τους σε επίπεδο τιμών, δεν το έκαναν, πουλώντας όλες λίγο πολύ στην ίδια λιανική τιμή. Μια εξήγηση είναι ότι το ένα σούπερ μάρκετ ενδεχομένως παρακολουθούσε τις τιμές του άλλου και προσαρμόζονταν ανάλογα. Μια άλλη είναι ότι επέλεγαν να πωλούν σε ψηλές τιμές το συγκεκριμένο προϊόν ώστε να «βγάζουν τα σπασμένα» από άλλα προϊόντα με χαμηλότερο περιθώριο κέρδους. Η πιο σοβαρή περίπτωση όμως, την οποία θα ελέγξει η Επιτροπή Ανταγωνισμού, είναι η υπόνοια για δημιουργία «καρτέλ» και πώληση των προϊόντων σε προσυμφωνημένες τιμές, κάτι που ωστόσο για να «σταθεί», χρειάζεται να αποδειχθεί με αδιάσειστα στοιχεία.

-Ένα ακόμη ενδιαφέρον στοιχείο που προέκυψε από την έρευνα των τιμοκαταλόγων χονδρικής, είναι ότι η τιμή στην οποία τα σούπερ μάρκετ αγόραζαν τα συσκευασμένα προϊόντα από τις δύο μεγαλύτερες εταιρείες του κλάδου (Agrino και Τρία Άλφα) μετά την αφαίρεση των κάθε είδους εκπτώσεων και πιστωτικών υπολοίπων, ήταν περίπου διπλάσια από την τιμή στην οποία αγόραζαν από τις ίδιες εταιρείες τα δικά τους προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας. Έτσι, μια επώνυμη συσκευασία ρυζιού έφτανε να πωλείται σε διπλάσια τιμή σε σχέση με μια συσκευασίας ιδιωτικής ετικέτας που παραγόταν από τον ίδιο προμηθευτή. Μια δικαιολογία για αυτό θα μπορούσε να είναι η διαφορά της ποιότητας, κάτι που ωστόσο δεν φαίνεται να πείθει σε πρώτη φάση, τουλάχιστον τις αρχές, που επιδιώκουν να διερευνηθεί το ενδεχόμενο ύπαρξης εναρμονισμένων πρακτικών και σε επίπεδο παραγωγού/βιομηχανίας.

Οι δύο ελληνικές εταιρείες παραγωγής ρυζιού, η Τρία Άλφα με ετήσιες πωλήσεις 26,5 εκατ. ευρώ και κέρδη 2,2 εκατ. ευρώ (2010) και η Agrino Πιστιόλας με πωλήσεις 27,4 εκατ. ευρώ και κέρδη 255 χιλ. ευρώ αντίστοιχα, ελέγχουν σήμερα το μεγαλύτερο μερίδιο στην αγορά συσκευασμένου ρυζιού όλων των ειδών (το 50% της αγοράς είναι το χύμα ρύζι). Η αμερικάνικη Uncle Bens έχει επίσης σημαντικό μερίδιο στο αμερικάνικο ρύζι.

Αν έχει να προσδοκά ο καταναλωτής σε κάποιο πρακτικό αποτέλεσμα από την «υπόθεση ρύζι» είναι να μειωθούν οι λιανικές τιμές στα σούπερ μάρκετ λόγω του γενικότερου «ντόρου» που δημιουργείται.

Για να αποδειχθεί τυχόν σύμπραξη των επιχειρήσεων στον κλάδο από την Επιτροπή Ανταγωνισμού θα πρέπει να βρεθούν αδιάσειστα στοιχεία που να αποδεικνύουν προσυνεννόηση για τη διαμόρφωση τιμών. Διαφορετικά η υπόθεση θα είναι σαν να μην άνοιξε ποτέ.

Σε ό,τι αφορά στην οικονομική αστυνομία που παρενέβη μετά από αίτημα της Εισαγγελίας προκειμένου να διερευνηθούν τυχόν ευθύνες για «αισχροκέρδεια», η εμπλοκή των δικαστικών αρχών φαίνεται να έχει περισσότερο «θεσμικό» και πολιτικό χαρακτήρα παρά ουσιαστικό, αφού τα περιθώρια κέρδους είναι απελευθερωμένα και στην πραγματικότητα δεν υπάρχει κάποιο πλαίσιο που να ορίζει τί συνιστά και τί όχι «αισχροκέρδεια».
 
Του Βασίλη Γεώργα / capital.gr
Διαβάστε περισσότερα » »

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΦΕΚ , Η ΠΟΥ ΘΑ ΕΞΟΡΓΙΣΤΕΙΤΕ Η ΠΟΥ ΘΑ ΤΡΕΞΕΤΕ ΣΤΑ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΑ ΝΑ ΜΑΘΕΤΕ ΤΟΥΡΚΙΚΑ .... ΑΠΙΣΤΕΥΤΗ ΜΕΘΟΛΟΓΙΑ ΣΤΗΝ ΠΡΟΔΟΣΙΑ , ΒΗΜΑ ΒΗΜΑ ...‏


Κλικ στην εικόνα


Όταν το διάβασα κάπου είπα: υπερβολές, αποκλείεται προφανώς αναφέρεται μόνον στην Θράκη, και θα πρέπει να διορθώσουν τα σχόλιά τους…
Και για να είμαι 100% σίγουρος, παρήγγειλα το πρωτότυπο από το Εθνικό Τυπογραφείο (Μπορείτε να το λάβετε κι εσείς, τηλεφωνικά, ή Fax κ.τ.λ. για να διαπιστώσετε κι εσείς του λόγου το αληθές. Θα σας έλθει το πλήρες φύλλο, 20 σελίδες, περίπου 7 Ευρώ, με αντικαταβολή.) Αρ. Φύλλου 867, 10 Ιουλίου 2006
Το διάβασα πολύ προσεκτικά. Πουθενά δεν αναφέρεται η εφαρμογή της αποφάσεως αυτής σε κάποια περιοχή ή νομό. Είναι Πανελλαδική, και ισχύει από τον προηγούμενο χρόνο (!!!) Από της δημοσιεύσεως στην Εφημερίδα. της Κυβερνήσεως.
Ούτε αναφέρεται ότι η εκμάθηση της Τουρκικής θα είναι προαιρετική. (Παρακαλώ πάρτε και διαβάστε το πλήρες ΦΕΚ)
Τα ΜΜΕ σιωπούν. (άαντε!)
Όλα τα κόμματα της παρούσας Βουλής το αποσιωπούν. (γιατί άραγε;)
Όλοι οι δημοσιογράφοι αποφεύγουν κάθε αναφορά… ΓΙΑΤΙ; (έλα ντε!!)
 
Σας φαίνεται ασήμαντο το ότι σε 15-20 χρόνια όλα τα Ελληνόπουλα δεν θα μπορούν να περάσουν στο λύκειο αν δεν γνωρίζουν καλά την Τουρκική;
Στην Δικονομία μας η σιωπή θεωρείται συναίνεση… Νομίζετε ότι με την σιωπή μας, δικαιούμεθα να δώσουμε στα παιδιά μας και στα εγγόνια μας τέτοιο μέλλον;   
Κάθε λαός έχει τους αρχηγούς που του αξίζουν…  Δεν θα γράψω άλλα σχόλια διότι θα είναι προσωπικά και καθόλου ευγενικά. Τα συμπεράσματα είναι δικά σας και αν δεν συμφωνείτε με αυτήν την απόφαση του υπουργείου εθνικής παιδείας (και του παιδαγωγικού ινστιτούτου) προωθήστε αυτό το μήνυμα. Αν πάλι σας είναι αδιάφορο, απλά αγνοήστε το και αρχίστε να μαθαίνετε Τούρκικα, θα σας χρειαστούν σύντομα.
Μόνο μία τελευταία πατήρηση: Αν πείτε κι εσείς (όπως κι εγώ) Μπα, αποκλείεται… υπερβολές… Ένα απλό τηλεφώνημα στο Εθνικό τυπογραφείο, το επίσημο όργανο του κράτους, θα σας ξαφνιάσει!
 
Διαβάστε περισσότερα » »

Σεισμός στην Ηγουμενίτσα

Δεν υπάρχουν πληροφορίες για ζημιές
Σεισμική δόνηση 4,7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε πριν από λίγη ώρα νοτιοανατολικά της Ηγουμενίτσας, σύμφωνα με το Ευρωμεσογειακό Σεισμολογικό Κέντρο.
Μέχρι στιγμής δεν έχουν δοθεί άλλες λεπτομέρειες σχετικά με το σεισμό και δεν υπάρχουν πληροφορίες για ζημιές.

http://www.newsbeast.gr/greece/arthro/324227/seismos-stin-igoumenitsa/
Διαβάστε περισσότερα » »

ΕΔΩ ΠΟΥ ΤΑ ΛΕΜΕ ΚΑΙ ΛΙΓΟ ΓΕΛΙΟ ΔΕΝ ΒΛΑΠΤΕΙ

Κατοχικα:ΧΑ ΧΑ ΧΑ


katohika
Διαβάστε περισσότερα » »

Χαρίζουν το 80% του πρόστιμου αυθαιρέτων στους μουσουλμάνους της Θράκης!

Προεκλογικό ρουσφέτι στους μουσουλμάνους της Θράκης ετοιμάζει η κυβέρνηση Παπαδήμου και η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος (Παπακωνσταντίνου – Σηφουνάκης). Σύμφωνα με επιβεβαιωμένες πληροφορίες του antinews, θα «εξισώσουν» τους μουσουλμάνους με τους παλιννοστούντες, ώστε οι μουσουλμάνοι να πληρώσουν μόνο το 20% του προστίμου για την τακτοποίηση των αυθαιρέτων τους!


Με την προεκλογική περίοδο ουσιαστικά να έχει ξεκινήσει, το ΠΑΣΟΚ επιχειρεί να επανασυνδέσει τις σχέσεις του με τους μουσουλμάνους της Θράκης, όπου δρα το τουρκικό προξενείο της Κομοτηνής. Στο πλαίσιο αυτό, στο νομοσχέδιο για το νέο Οικοδομικό Κώδικα, που έχει κατατεθεί στη Βουλή και θα ψηφιστεί πριν τις εκλογές, ο Παπακωνσταντίνου και ο Σηφουνάκης θα καταθέσουν σχετική τροπολογία. Σήμερα οι παλιννοστούντες ομογενείς πληρώνουν το 20% του ειδικού προστίμου για την τακτοποίηση αυθαιρέτου, όταν αυτό είναι η κύρια και μοναδική κατοικία τους, και το ΠΑΣΟΚ θέλει να επιβάλλει την ίδια ρύθμιση και για όλους τους μουσουλμάνους της Θράκης.




Μόνο που, όπως λένε οι γνωρίζοντες την πολεοδομική κατάσταση στη Θράκη, οι μουσουλμάνοι έχουν επί δεκαετίες κατασκεύαζαν αυθαίρετες κατασκευές και προσθήκες στα σπίτια τους, ενώ οι κρατικές υπηρεσίες ή «έκαναν τα στραβά μάτια» ή δεν μπορούσαν να παρέμβουν στα ορεινά μουσουλμανικά χωριά. Έτσι σήμερα οι περιοχές που ζουν οι μουσουλμάνοι βρίθουν από αυθαίρετες κατασκευές. Το ελληνικό Δημόσιο θα αποκόμιζε αρκετά χρήματα από την τακτοποίησή τους, αν τους αντιμετώπιζε όπως τους Έλληνες χριστιανούς πολίτες που υπερφορολογούνται για την ακίνητη περιουσία τους.


Παράλληλα προκλητικό μπορεί να χαρακτηριστεί το επιχείρημα που προέβαλε η ηγεσία της μειονότητας για να στηρίξει το αίτημά της. Λένε ότι τα αυθαίρετα έγιναν επειδή οι μουσουλμάνοι βρίσκονταν «υπό διωγμό» και οι κρατικές αρχές δεν τους έδιναν άδειες οικοδόμησης και ανακαίνισης. Αν επιβεβαιωθεί ότι αυτό θα αναγράφεται στην αιτιολογική έκθεση της τροπολογίας, το ελληνικό κράτος θα έχει βάλει τα χεράκια του και θα έχει βγάλει τα ματάκια του…

antinews.gr
eleftheriskepsii
Διαβάστε περισσότερα » »