Παρασκευή 8 Φεβρουαρίου 2013

ΟΙ μίζες στην ΔΕΗ απασχολούν την Αμερική. Στην Ελλάδα, μακαριότητα, αφού οι πελάτες είναι κορόιδα.

Διαβάστε περισσότερα » »

«Το Κανάλι Μοράβα-Αξιός- Αιγαίο, θα ‘πνίξει’ τα Σκόπια;»

Τα σχετικά ιδρύματα στα Σκόπια θα πρέπει να αναλύσουν προσεκτικά τις θετικές και αρνητικές επιπτώσεις του μεγάλου έργου, του πλωτού καναλιού Μοράβα-Αξιού-Αιγαίο, γράφει το σλαβικό δημοσίευμα του ‘Μακφαξ’, που έχει ως τίτλο «Το Κανάλι Μοράβα-Αξιός- Αιγαίο, θα ‘πνίξει’ τα Σκόπια;»


Επίσης- συνεχίζει το δημοσίευμα- πρέπει να ελεγχθεί η οικονομική βιωσιμότητα του καναλιού,  όπως τονίζει ο καθηγητής Λιούπτσο Πετκόβσκι, επικεφαλής του τμήματος της Σχολής Πολιτικών Μηχανικών στις υδρο-τεχνικές εγκαταστάσεις.

Με την υλοποίηση του πλωτού καναλιού Μοράβα-Αξιού- Αιγαίο, θα βυθιστούν μεγάλες γεωργικές εκτάσεις στην περιοχή των Σκοπίων και τουλάχιστον τρεις οικισμοί στην επαρχία Τίκβες και στην περιοχή Γευγελής –Βαλάντοβο. Θα έχει, μάλιστα, αρνητικές κοινωνικές επιπτώσεις, όπως είναι η μετανάστευση του πληθυσμού και ο επαγγελματικός επαναπροσανατολισμός τους, ισχυρίζεται ο Πετόφσκι σε συνέντευξή του στην «Πολίτικα».

«Το έργο θα αλλάξει τις υδρογεωλογικές συνθήκες που επικρατούν σε κάθε περιφέρεια, έτσι που  η αποστράγγιση στην περιοχή Γευγελής –Βαλάντοβο θα πρέπει να αντικατασταθεί με άλλο τρόπο άρδευσης. Οι αλλαγές αυτές οδηγούν στο συμπέρασμα ότι είναι αναγκαία η καινοτομία στη μελέτη σκοπιμότητας», δήλωσε ο Πετκόφσκι.

Μας υπενθυμίζει ότι το έργο αυτό παραμελήθηκε τις τελευταίες τέσσερις δεκαετίες, ωστόσο η τεχνική τεκμηρίωση δεν έχει βελτιωθεί.

Κατά το διάστημα αυτό μελετήθηκαν οι περιβαλλοντικές και κοινωνιολογικές πτυχές των σχεδίων διαχείρισης των υδάτων  στην περιοχή και έγιναν τροποποιήσεις σε οδούς που εγγυώνται απόδοση στην επένδυση τους και έτσι δημιουργήθηκε το νέο σύστημα μεταφοράς με σύγχρονο αυτοκινητόδρομο και αγωγό από τα Σκόπια στη Θεσσαλονίκη, όπως υπενθύμισε.

Ο Πετκόφσκι θεωρεί ότι τα αρμόδια όργανα των Σκοπίων, θα πρέπει να αναλύσουν τα θετικά και τα αρνητικά αποτελέσματα αυτού του μεγάλου έργου και να ελέγξουν την οικονομική βιωσιμότητά του.
«Το έργο χρήζει μεγάλης προσοχής, διότι θα καταπιούν τεράστιους οικονομικούς πόρους.  Η χώρα θα υποχρεωθεί και αν δεν δώσει το αναμενόμενο κέρδος, ίσως σταματήσει  η περαιτέρω ανάπτυξη της χώρας», είπε Πετκόφσκι.

Σύμφωνα με τον ίδιο, τα Σκόπια δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να χρηματοδοτήσουν το ακριβό έργο υποδομής, το οποίο είναι ευαίσθητο.
Με την εστίαση στην προβολή του «Πλωτού Αξιού», θα εξαντλήσουμε όλους τους  διαθέσιμους πόρους και θα παραμελήσουμε τη σημαντική  για αυτήν τη στιγμή υδροηλεκτρική ενέργεια», δήλωσε ο Πετκόφσκι.

Σύμφωνα με τον ίδιο, από την άποψη της υδρολογίας του ποταμού, οι συνθήκες για την οργάνωση ναυσιπλοΐας σε αυτόν είναι αρκετά δύσκολη, σύμφωνα με το σλαβικό δημοσίευμα.

echedoros-a.gr
Διαβάστε περισσότερα » »

ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ! Στο "Διαύγεια" αναρτήθηκε η πληρωμή ετήσιας συνδρομής για την τροποποίηση του καιρού!!!

Όσο απίστευτο κι αν σας ακούγεται είναι μια πραγματικότητα και μάλιστα από την πιο επίσημη πηγή. Δεν έχουμε να κάνουμε κάποιο άλλο σχόλιο... Το ντοκουμέντο τα λέει όλα...

Δείτε το...


(κλικ για μεγέθυνση)



triklopodia
Διαβάστε περισσότερα » »

Εξάπλωση της γρίπης και στην Ελλάδα

Εξάπλωση της γρίπης και στην Ελλάδα Οι ειδικοί του ΚΕΕΛΠΝΟ «χτυπούν καμπανάκι» και προειδοποιούν για εμβολιασμό του ευαίσθητου πληθυσμού, ιδίως των χρονίως πασχόντων

Εξαπλώνεται η γρίπη και στη χώρα μας, όπως παρατηρούν τις τελευταίες ημέρες οι επιστήμονες του ΚΕΕΛΠΝΟ.
Ασθενείς με τα σχετικά συμπτώματα καταφεύουν ολοένα και περισσότερο στο γιατρό τους, ενώ οι επιβεβαιώσεις ότι πρόκειται για γρίπη πληθαίνουν διαρκώς τις τελευταίες ημέρες, από τις εργαστηριακές εξετάσεις που γίνονται στα νοσοκομεία ή το δίκτυο γιατρών που συμμετέχει στην επιτήρηση και καταγραφή της ασθένειας.
Μπορεί μέχρι την προηγούμενη εβδομάδα τα επίπεδα της γρίπης να ήταν χαμηλά, όμως αυτή η αύξηση των κρουσμάτων, χτύπησε «καμπανάκι» στο ΚΕΕΛΠΝΟ.
Η σημερινή έκθεση του Κέντρου, προειδοποιεί ότι η γρίπη στην Ελλάδα «αρχίζει να μπαίνει σε φάση αυξημένης δραστηριότητας».
Και ο λόγος είναι ότι την εβδομάδα που πέρασε, οι επισκέψεις σε γιατρό για γρίπη αυξήθηκαν σημαντικά σε σύγκριση με την προηγούμενη εβδομάδα. Ευτυχώς, η συχνότητα των επισκέψεων είναι αντίστοιχη με πέρυσι και πολύ χαμηλότερα από πρόπερσι, που φοβόμασταν πανδημία.
Παρόλα αυτά όμως, την προηγούμενη εβδομάδα στάλθηκαν 68 δείγματα για επιβεβαίωση είτε από νοσοκομεία είτε από το δίκτυο επιτήρησης. Στα μισά επιβεβαιώθηκε η γρίπη και μάλιστα το 91,7% αυτών, αφορούσε τον τύπο Α - Η3Ν2 και Α- Η1Ν1 και τα υπόλοιπα τον τύπο γρίπης Β.
Μέχρι σήμερα έχουν καταγραφεί 24 σοβαρά κρούσματα γρίπης που έχουν επιβεβαιωθεί εργαστηριακά και από αυτά, τα 22 νοσηλεύτηκαν σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.
Σήμερα, οι νοσηλευόμενοι σε εντατική έχουν περιοριστεί σε 9 άτομα.
Οι θάνατοι παραμένουν τέσσερις και μόνο το ένα περιστατικό αφορούσε τον τύπο Β της γρίπης. Οι υπόλοιπες περιπτώσεις αφορούσαν τον ιό Α-Η1Ν1. Σύμφωνα με την έκθεση του ΚΕΕΛΠΝΟ, η θνησιμότητα παραμένει στα αναμενόμενα πλαίσια.
Όλα τα παραπάνω στοιχεία, δείχνουν ενώ μέχρι σήμερα δεν μας απασχολούσε το θέμα, σιγά – σιγά, η γρίπη έρχεται και στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.
Εμβολιασμοί
Όμως το γεγονός ότι τα επίπεδα ήταν χαμηλά, έκανε πολλούς να εφησυχάσουν, με αποτέλεσμα σημαντικό μέρος του πληθυσμού, ακόμη και από τις ομάδες υψηλού κινδύνου να παραμένει ακόμη και σήμερα ανεμβολίαστο.
Σύμφωνα με τον καθηγητή Λοιμωξιολογίας, επιστημονικό συνεργάτη του ΚΕΕΛΠΝΟ κ. Σωτήρη Τσιόδρα ο εμβολιασμός φέτος έχει κινηθεί σε πολύ χαμηλά επίπεδα, όμως όπως παρατήρησε, τα περισσότερα άτομα που εμφανίζουν επιπλοκές και οδηγούνται στις μονάδες εντατικής, δεν είχαν εμβολιαστεί.
Για το λόγο αυτό, συνέστησε τον εμβολιασμό, ιδίως στους πάσχοντες από κάποιο χρόνιο νόσημα και στους ηλικιωμένους, που αποτελούν τις ευπαθείς ομάδες πληθυσμού. Ο κ. Τσιόδρας σημείωσε πως υπάρχει ακόμη χρόνος για τον εμβολιασμό, ώστε να υπάρχει η προφύλαξη κατά την περίοδο που θα η γρίπη θα έχει φτάσει στη χώρα μας για τα καλά, και να είναι θωρακισμένοι από τις εξάρσεις της.
Αξίζει να σημειώσουμε ότι σύμφωνα με την παρατήρηση της επιδημίας από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου Λοιμώξεων (ECDC), έχει καταγραφεί κρούσμα γρίπης ανθεκτικό στα αντι- ιικά φάρμακα με αποτέλεσμα να απομονωθεί το περιστατικό, προκειμένου να προφυλαχθεί ο υπόλοιπος πληθυσμός από μια τέτοια μετάλλαξη του ιού.
Επιπλέον, οι ειδικοί επισημαίνουν πως ο εμβολιασμός παραμένει το καλύτερο μέσο προφύλαξης, γιατί καλύπτει και τους τρεις ιούς γρίπης που κυκλοφορούν φέτος, ενώ παράλληλα ακόμη κι αν υπάρξει προσβολή από γρίπη παρά τον εμβολιασμό, και πάλι τα συμπτώματα της νόσου γίνονται τότε σαφώς ηπιότερα.
Διαβάστε περισσότερα » »

Ισπανοί μαθητές, σπουδαστές και καθηγητές ετοίμασαν ένα συγκινητικό βίντεο για την Ελλάδα

Ισπανοί μαθητές, σπουδαστές και καθηγητές ετοίμασαν ένα συγκινητικό βίντεο για την Ελλάδα Είναι ένα βίντεο που μπορεί να κάνει κάποιους να δακρύσουν... Ενώ τα τελευταία χρόνια η Ελλάδα βρίσκεται μονίμως στο επίκεντρο αρνητικών δημοσιευμάτων και η εικόνα της έχει πληγεί όσο καμίας άλλης χώρας, υπάρχουν κάποιοι που όχι μόνο δεν στρέφονται κατά της χώρας μας, αλλά θέλουν να την ευχαριστήσουν για όσα πρόσφερε στην ανθρωπότητα.
Πρόκειται για Ισπανούς μαθητές και σπουδαστές που μαζί με τους καθηγητές τους ετοίμασαν ένα υπέροχο βίντεο με πρωταγωνίστρια την Ελλάδα. Σε όλο το βίντεο λένε ευχαριστώ στη χώρα μας για κάτι που έχει προσφέρει στην ανθρωπότητα και τυχαίνει μάλιστα αυτό το κάτι να έχει πάντα ως λέξη ελληνική ρίζα! Μας ευχαριστούν λοιπόν για τη φιλοσοφία, τις λέξεις, τα μαθηματικά, τη μουσική και τόσα άλλα σε ένα βίντεο πραγματικά συγκινητικό!
Σύμφωνα με όσα στοιχεία δημοσιεύει το protothema.gr, δε χρειάζεται να γνωρίζετε ισπανικά για να καταλάβετε τι λέει το βίντεο. Αλλωστε όπως λέει ο καθηγητής στην αρχή του βίντεο προς τους Ισπανούς: «Περισσότερα πράγματα από όσα νομίζετε είναι ελληνικά!»

goodstory

Διαβάστε περισσότερα » »

ΟΛΑ ΓΙΑ ΤΟ ΒΕΛΒΕΝΤΟ

Γράφει ο Μιχάλης Ραμπίδης

Ούτε ο καλύτερος κυβερνητικός σχεδιασμός δεν θα μπορούσε να προβλέψει, μια ημέρα μετά τις
εξαϋλωμένες από το 3ο μνημόνιο συντάξεις και τους νέους φόρους που ξανά μειώνουν τις αποδοχές όλων
των μισθωτών, ως από μηχανής θεός οι <<εμπόλεμοι>> θα έπεφταν στα χέρια της αστυνομίας, σε διπλή
ληστεία στο Βελβεντό.
Νυχθημερόν για πολλές ημέρες, τα ‘’παπαγαλάκια’’ σημαδεύουν το Βελβεντό, όχι για το όμορφο φυσικό τοπίο, την πλούσια βλάστηση και τα ασυναγώνιστα ροδάκινα, ούτε για την πλούσια πνευματική και πολιτιστική του παράδοση, αλλά για τον αποπροσανατολισμό της κοινής γνώμης.
Φυσικά και επιχειρούν με τις προσφιλείς τους μεθόδους το ‘’άλλα λόγια ν’ αγαπιόμαστε’’. Όμως άλλη γοητεία ασκεί στο φιλοθεάμον κοινό η ληστεία με τρομοκράτες, καλάσνικοφ, συλλήψεις, γιάφκες και άλλο:
‐ Ο λάθος πολλαπλασιαστής του εκπροσώπου του ΔΝΤ που μας βάλτωσε μια‐δυο φορές   περισσότερο και  τώρα δήθεν θα επανεξετάσουμε την πολιτική μας.
‐ Ο κ Βορίδης που με δηλώσεις του στη βουλή είναι υπέρ των κατασχέσεων πρώτης κατοικίας, αλλά
διαμαρτύρεται για υπέρ φορολόγηση των ακινήτων. Καμία αναφορά όμως για εξαίρεση πρώτης κατοικίας.
‐ Ο κ Μητσοτάκης Κυρ. διαμαρτύρεται και αυτός για υπέρ φορολόγηση των ακινήτων, που αβάσταχτη μεν  αλλά είναι η μοναδική δίκαια φορολόγηση, όμως μαζί με τον Μάκη ψήφισαν τα μνημόνια, που μετέτρεψαν  την πλειοψηφία του Ελληνικού λαού σε επαίτες για λίγα λαχανικά.
‐ Κανένας βουλευτής δεν διαμαρτυρήθηκε για τις αμοιβές των στελεχών του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, το έστησε πρόσφατα ο κ Στουρνάρας με διορισμένους και ποσά:
Πρόεδρος: Paul Koster 100.000 ΕΥΡΩ το χρόνο
Διευθύνουσα Σύμβουλος: Σακελλαρίου Αναστασία 215.000 ‘ ‘ ‘
Αναπλ. Δ/θυνων Σύμβουλος: Καλλιόπουλος Μάριος 185.000 ‘ ‘ ‘
Μέλος Εκτελεστικής Επιτροπής: Γάγαλης Αναστάσιος 165.000 ‘ ‘ ‘
Μέλη Γεν. Συμβουλίου: Από 30.000 ‘ ‘ ‘
Με θητεία που ξεκινά 1‐2‐2013 και λήγει στις 30‐6‐2017 που σημαίνει ότι αν ενδιάμεσα κάποιος άλλος ΥΠ.ΟΙΚ. βολέψει τους δικούς του, αυτοί δεν θα μείνουν παραπονεμένοι, αφού θα αποζημιωθούν.
Αξέχαστε
Ν. Παπάζογλου μας το είχες πει: << όλα τριγύρω αλλάζουνε κι όλα τα ίδια μένουν …….>>
Τα μάθατε τα νέα για τη λίστα Λα Γκάρντ γιατί επιπλέον έκοβε βόλτες για δυο (2) ! χρόνια; Η Ελβετική
Τράπεζα HSBC (απ’ όπου προέρχεται η λίστα) απέσυρε από το ΧΑΑ τη ‘’θυγατρική’’ της ΑΕΠΕΥ τον
περασμένο Ιούνιο 2012. Πιθανότατα γιατί οι Οικονομικοί Εισαγγελείς στην έρευνά τους συνδέουν
τουλάχιστον πέντε παράκτιες εταιρίες και πολιτικά πρόσωπα της βρώμικης εποχής του σκανδάλου του
Χρηματιστήριου (1999‐2000) με έξοδο κεφαλαίων από την Ελλάδα. Μήπως αυτή είναι η αιτία πολέμου
μεταξύ του <<τυπικού>> προέδρου της αρμόδιας επιτροπής της βουλής τ Εισαγγελέα κ Μαρκογιαννάκη και
των <<ενοχλητικών>> μελών της;
Καλά τα κατάφερε η κυβέρνηση επιστρατεύοντας τους εργαζόμενους στα Μ.Μ.Μ. και στην Π.Ν.Ο. Άντε με το ‘’καλό’’ και στους Αγρότες. Πάτε να σπάσετε όλα τα ρεκόρ δημοκράτες, συγχαρητήρια ……
Το σύνολο της κοινωνίας βλέπει εχθρικά, αν δεν μισεί το διεφθαρμένο πολιτικό σύστημα. Τα διαπλεκόμενα  ΜΜΕ επιδιώκουν διαιώνιση της αποβλάκωσης του κόσμου, όμως λίγος χρόνος τους απέμεινε για να  λειτουργούν ως κόλακες & μοχλοί στήριξης του σάπιου συστήματος.
Διαβάστε περισσότερα » »

Kings feat. Antonella - Όπου με πας νέο single και video clip

Kings feat. Antonella - Όπου με πας νέο single και video clip Οι KINGS επιστρέφουν δυναμικά με το δεύτερο τραγούδι τους μετά το καλοκαιρινό Για Μια Φορά.

Μαζί τους συμμετέχει η πρωτοεμφανιζόμενη και πολλά υποσχόμενη Antonella.
Στο video clip το συγκρότημα KINGS και η Antonella είχαν την τιμή να συνεργαστούν με τον Μάρκο Σεφερλή καθώς συμμετέχει σε πρωταγωνιστικό ρόλο! Επίσης συμμετέχει ο Λάμρος Κωνσταντάρας γνωστός σε όλους από τις δημοσιογραφικές του δραστηριότητες. Τα γυρίσματα πραγματοποιήθηκαν την Τρίτη 8 Ιανουαρίου και την σκηνοθεσία ανέλαβε ο σκηνοθέτης των μεγάλων επιτυχιών Βαγγέλης Τσαουσόπουλος.
Τη μουσική του νέου single υπογράφει ο Teo Tzimas ενώ τους στίχους οι Γιάννης Ρουσσουνέλος και Δημήτρης Μπέρης. Την παραγωγή και ενορχήστρωση επιμελείται ο Νίκος Βουτούρας [Dimension-X]
Το ολοκαίνουριο single των KINGS κυκλοφορεί σε digital single από την MINOS EMI με τίτλο Όπου Με Πας.


Διαβάστε περισσότερα » »

Οι ιδιότητες και τα οφέλη του ποικίλουν, από ενδυνάμωση των οστών, μέχρι μείωση των επιπέδων χοληστερίνης, του κινδύνου εμφάνισης καρκίνου του μαστού και του προστάτη, ενώ ταυτόχρονα τονώνει το ανοσοποιητικό μας και μας βοηθά στην απώλεια βάρους. Μανιτάρι μαγικό!

 Στο Super Mario που παίζαμε όλοι στα παιδικά μας χρόνια – ή… ακόμα!- τα μανιτάρια ήταν αυτά που έδιναν ζωή στον παίκτη, ενώ στα περισσότερα παραμύθια χάριζαν μαγικές ιδιότητες ή χρησιμοποιούνταν σαν ασπίδα ενάντια στο «κακό». Όλα αυτά, φυσικά, δεν είναι καθόλου τυχαία, αφού και στην πραγματικότητα τα μανιτάρια αποτελούν ασπίδα ζωής και αν και δεν μας χαρίζουν μαγικές ιδιότητες που θα μας κάνουν να πετάμε ή να εξαφανιζόμαστε, μας προστατεύουν ενάντια στα «κακά τέρατα» που είναι οι ασθένειες και οι μολύνσεις.
Τα μανιτάρια στην πραγματικότητα είναι μια κατηγορία μυκήτων που τρώγονται και είναι σαπρόφυτα, δηλαδή τρέφονται από νεκρή οργανική ύλη. Έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη, βιταμίνες, αμινοξέα και μέταλλα και διαφέρουν μεταξύ τους ανάλογα με το χρώμα, την υφή τους, το σχήμα τους κ.λπ. Τι μπορούν, όμως, να κάνουν για εμάς με τις… μαγικές τους δυνάμεις;
Ρίχνουν τα επίπεδα της χοληστερίνης στο αίμα
Τα μανιτάρια μας παρέχουν άπαχη πρωτεΐνη, καθώς δεν έχουν καθόλου χοληστερόλη και λίπη, ενώ η περιεκτικότητά τους σε υδατάνθρακες είναι πολύ χαμηλή. Οι φυτικές τους ίνες και κάποια ένζυμα που βρίσκουμε σε αυτά βοηθούν επίσης στον έλεγχο της χοληστερίνης, ενώ έχουν και άλλη μια σημαντική ιδιότητα: λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε άπαχη πρωτεΐνη, μπορούν να βοηθήσουν τον οργανισμό να «κάψει» λίπος και να ρίξει τα επίπεδα της χοληστερίνης στο αίμα, κατά τη διάρκεια της πέψης τους.
Μειώνουν την πιθανότητα για καρκίνο του μαστού και του προστάτη
Πρόκειται για μια πολύ αποτελεσματική τροφή όσον αφορά την προστασία από τα δύο είδη αυτά καρκίνου, λόγω του ότι περιέχει βήτα-γλυκάνες και συζευγμένο λινολεϊκό οξύ, τα οποία έχουν αντικαρκινική δράση. Ειδικά το λινολεϊκό οξύ είναι ιδιαιτέρως σημαντικό στο να καταστέλλει τις δράσεις των οιστρογόνων, τα οποία αποτελούν τον νούμερο 1 παράγοντα κινδύνου για καρκίνο του μαστού στις μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες. Οι βήτα-γλυκάνες, από την άλλη, εμποδίζουν την ανάπτυξη καρκινογόνων κυττάρων σε περιπτώσεις όπως στον καρκίνο του προστάτη. Ακόμη, τα μανιτάρια είναι πλούσια σε σελήνιο, το οποίο έχει επίσης αποτελεσματική δράση ενάντια στα καρκινογόνα κύτταρα.
Αποτελούν ιδανική τροφή για όσους πάσχουν από διαβήτη
Λόγω των ιδιοτήτων τους, δηλαδή της μηδενικής περιεκτικότητας σε χοληστερίνη και λίπη, της χαμηλής περιεκτικότητας σε υδατάνθρακες και της υψηλής περιεκτικότητας σε πρωτεΐνες, βιταμίνες, μέταλλα, φυτικές ίνες και νερό, μπορούν να αποτελέσουν μέρος της ιδανικής δίαιτας για διαβητικούς. Το πιο σημαντικό, όμως, είναι ότι περιέχουν κάποια ένζυμα τα οποία βοηθούν στη διάσπαση της ζάχαρης και του άμυλου των τροφών, ενώ τα μανιτάρια παρουσιάζουν και βοηθητική δράση στη σωστή λειτουργία του ήπατος, του παγκρέατος και άλλων ενδοκρινών αδένων μας, προωθώντας έτσι τη σύνθεση ινσουλίνης και τη σωστή ροή της. Τέλος, τα φυσικά αντιβιοτικά που βρίσκουμε στα μανιτάρια βοηθούν τους διαβητικούς να προστατευτούν από συνεχείς μολύνσεις, ειδικά στα άκρα τους.
Μας χαρίζουν δύναμη τονώνοντας το ανοσοποιητικό μας σύστημα

Η εργοθειονίνη, ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό που βρίσκεται στα μανιτάρια, προστατεύει αποτελεσματικά των οργανισμό μας από τις ελεύθερες ρίζες και βοηθά στην τόνωση του ανοσοποιητικού μας, έτσι ώστε να αποφεύγουμε τις συχνές μολύνσεις και ιώσεις. Τα αντιβιοτικά που περιέχουν είναι παρόμοια της πενικιλίνης και μας προστατεύουν ενάντια σε μικροβιακές μολύνσεις και μυκητιάσεις, ενώ ταυτόχρονα θεραπεύουν τα έλκη. O σωστός συνδυασμός βιταμινών Α, συμπλέγματος Β και C των μανιταριών, μας κάνει πιο γερούς και ανθεκτικούς απέναντι σε ιώσεις, μολύνσεις κ.ο.κ.
Μας βοηθούν να χάσουμε κιλά και πόντους
Αν παλεύετε χρόνια να χάσετε βάρος και δεν τα καταφέρνατε, ίσως δεν γνωρίζατε το… μυστικό. Όσο απίστευτο κι αν φαίνεται, μια διατροφή που βασίζεται στην άπαχη πρωτεΐνη μπορεί να μας οδηγήσει στην επιθυμητή απώλεια λίπους από το σώμα μας και να μας βοηθήσει να χτίσουμε μυϊκό ιστό. Αυτό που ουσιαστικά συμβαίνει είναι ότι προκειμένου να διασπαστεί η πρωτεΐνη μιας τροφής, καίγεται λίπος. Έτσι, προκειμένου να διασπαστεί και η πρωτεΐνη των μανιταριών και να χωνευτεί από τον οργανισμό, καίγονται λίπη, ενώ τα ίδια τα μανιτάρια δεν έχουν περιεκτικότητα σε λίπος – συν του ότι του προσφέρουν μια σημαντική ποσότητα φυτικών ινών.
Άλλα οφέλη των μανιταριών
Αποτελούν τη δεύτερη πιο γνωστή πηγή, μετά το μουρουνέλαιο, που περιέχει βιταμίνη D σε βρώσιμη μορφή. Ακόμη, είναι πλούσια σε ασβέστιο το οποίο είναι καλό για τα οστά, σε σίδηρο που ωφελεί τα άτομα με αναιμία, σε κάλλιο που βοηθά στην υπέρταση, χαλκό που έχει αντιβακτηριδιακή δράση και σελήνιο, το οποίο έχει πολλαπλή δράση όσον αφορά τα οστά, τα δόντια, τα νύχια, τα μαλλιά κ.λπ. Τα μανιτάρια, αποτελούν επίσης την καλύτερη πηγή πρωτεΐνης και σεληνίου για τους χορτοφάγους.
Προσοχή στα δηλητηριώδη
Παρά τις «μαγικές» τους ιδιότητες, η άγνοια όσον αφορά τα μανιτάρια μπορεί ακόμη και να σκοτώσει. Υπάρχουν πολλές ποικιλίες που δεν είναι βρώσιμες, είναι δηλητηριώδεις και είναι δύσκολο να ξεχωρίσουν από αυτές που μας κάνουν καλό. Ακόμη, όμως, και τα μανιτάρια που θεωρούνται εδώδιμα, μπορεί να έχουν δηλητηριώδη δράση ανάλογα με το περιβάλλον στο οποίο αναπτύχθηκαν. Μην επιχειρήσετε να μαζέψετε μόνοι σας μανιτάρια, χωρίς να τα γνωρίζετε καλά και καλό θα ήταν να μην εμπιστεύεστε άγνωστους εμπόρους. Προτιμήστε τα σφραγισμένα προϊόντα γνωστών εταιρειών, αποφύγετε την κατανάλωση των αποχρωματισμένων μανιταριών ή αυτών που έχουν διαφορετικό χρώμα από τα υπόλοιπα και μην ξεχνάτε ποτέ την πολύ σοφή παροιμία: «Όλα τα μανιτάρια τρώγονται, μερικά όμως μόνο μια φορά».

Διαβάστε περισσότερα » »

Τροφές με αντικαρκινική δράση και τροφές με καρκινογόνους παράγοντες.

 
Επιμέλεια Κλεοπάτρα Ζουμπουρλή, μορ. Βιολόγος,medlabnews.gr
Σήμερα είναι γενικώς αποδεκτό, ότι τα 2/3 έως και τα 4/5 των κακοηθών νεοπλασιών του ανθρώπου οφείλονται σε παράγοντες του περιβάλλοντος. Σύμφωνα με σύγχρονες έρευνες, παράγοντες της διατροφής ευθύνονται για τα 50% των κακοηθών νεοπλασμάτων και για πάνω από το 1/3 των καρκίνων στους άντρες. Ο προσδιορισμός του ρόλου που διαδραματίζουν οι παράγοντες διατροφής στη διαδικασία της καρκινογένεσης είναι δυσχερής. Η πορεία που διανύεται από την έναρξη της νεοπλασματικής εκτροπής μέχρι τις κλινικές εκδηλώσεις της νόσου είναι μακρά. Εξάλλου, οι διαιτητικοί παράγοντες δε δρουν πάντοτε μεμονωμένα, αλλά αποκτούν καρκινογόνες ιδιότητες σε συνεργασία με άλλους παράγοντες ή κάτω από ορισμένες συνθήκες. Πολλές από τις καρκινογόνες ουσίες προστίθενται στις τροφές ή δημιουργούνται από την επίδραση μικροοργανισμών στην τροφή. Επιπλέον, η περιεκτικότητα της τροφής σε λίπη, πρωτεΐνες, βιταμίνες και ιχνοστοιχεία μπορεί να προδιαθέτει σε καρκίνο ή να παρεμποδίζει την καρκινογένεση.
ΤΡΟΦΕΣ ΜΕ ΑΝΤΙΚΑΡΚΙΝΙΚΗ ΔΡΑΣΗ
Τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη C
Συγκεκριμένα η βιταμίνη C ή ασκορβικό οξύ είναι υδατοδιαλυτή αντιοξειδωτική ουσία που υπάρχει στον άνθρωπο. Η αντιοξειδωτική της δράση στην αναστολή σχηματισμού νιτροζαμινών.
Η βιταμίνη C βρίσκεται, κυρίως, στα φρούτα (πορτοκάλι, ακτινίδιο, λεμόνι, φράουλες), αλλά και σε ορισμένα πράσινα λαχανικά (πιπεριά, λάχανο).
Έρευνες έχουν δείξει ότι η βιταμίνη C μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης, κυρίως του καρκίνου του στομάχου και λιγότερο του καρκίνου της στοματικής κοιλότητας , του οισοφάγου, του παγκρέατος του πνεύμονα και του τραχήλου της μήτρας. Απαιτείται περισσότερη έρευνα για την ταυτοποίηση της πραγματικής της δράσης.
Τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες
Σχετικές μελέτες έδειξαν ότι η διατροφή, πλούσια σε φυτικές ίνες, μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου, του παγκρέατος και του ενδομητρίου.
Λόγω της ύπαρξης και άλλων αναγνωρισμένων ωφελειών που σχετίζονται με την κατανάλωση τροφών, πλούσιων σε φυτικές ίνες  -μείωση της συχνότητας των καρδιαγγειακών νοσημάτων και του διαβήτη τύπου ΙΙ – πρέπει ο πληθυσμός να ενθαρρυνθεί στην καθημερινή κατανάλωση ποικιλίας λαχανικών, φρούτων και ολικής αλέσεως δημητριακών και αρτοποιημάτων.
Τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη Α και καροτενοειδή
Τα σκούρα πράσινα λαχανικά (σπανάκι, μπρόκολο) και τα κιτρινοκόκκινα φρούτα και λαχανικά (βερίκοκο, καρότο, ντομάτα, γλυκοπατάτα) περιέχουν πάνω από 40 είδη καροτενοειδών, περιλαμβανομένου του Β-καροτενίου , της λυκοπένης και της λουτεΐνης. Τα συστατικά αυτά φαίνεται να ασκούν προστατευτική δράση ενάντια στον καρκίνο του πνεύμονα, του οισοφάγου, του στομάχου, του παχέος εντέρου, του μαστού και του τραχήλου της μήτρας.
Από τα πιο υποσχόμενα καροτενοειδή είναι η λυκοπένη, που βρίσκεται, κυρίως, στη ντομάτα και τα προϊόντα της, με δράση ενάντια στον καρκίνο του προστάτη, του πνεύμονα και του στομάχου.
Τροφές που περιέχουν φυτοοιστρογόνα  
Πηγές των φυτοοιστρογόνων περιλαμβάνουν τα όσπρια, τη σόγια, τα δημητριακά ολικής αλέσεως και τα φρούτα.
Τα φυτοοιστρογόνα περιλαμβάνουν δύο μεγάλες κατηγορίες: τα ισοφλαβονοειδή και τις λιγνάνες.
Επιδημιολογικές έρευνες έδειξαν ότι άτομα που καταναλώνουν συχνά τρόφιμα που περιέχουν ισοφλαβονοειδή (κυρίως σόγια) εμφανίζουν μειωμένη συχνότητα καρκίνου του μαστού, του παχέος εντέρου και του προστάτη. Ο ρόλος των λιγνανών ως καρκινοπροστατευτικών βρίσκεται υπό έρευνα.
Τροφές που περιέχουν οργανοσουλφίδια 
Έρευνες έχουν υποστηρίξει την προστατευτική δράση ορισμένων οργανοσουλφιδικών συστατικών.  Το σκόρδο, που είναι πλούσιο σε οργανοσουλφίδια, φαίνεται να μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου και του δέρματος.
Ορισμένα λαχανικά, όπως είναι το μπρόκολο, το κουνουπίδι, το λάχανο, και τα λαχανάκια Βρυξελλών, τα οποία επίσης είναι πλούσια σε οργανοσουλφίδια φαίνεται να συντελούν στην αποτροπή ανάπτυξης αρκετών μορφών καρκίνου.
Τροφές που περιέχουν σελήνιο
Το σελήνιο είναι ένα ακόμη φυσικό αντικαρκινογόνο. Αναστέλλει σε σημαντικό βαθμό την επαγωγή καρκίνου του δέρματος από μια σειρά γνωστές καρκινογόνες ουσίες ή ιούς, καθώς και του ήπατος, του παχέος εντέρου και του μαστού στα πειραματόζωα. Χαμηλές συγκεντρώσεις σεληνίου στον ανθρώπινο οργανισμό φαίνεται να σχετίζονται με υψηλούς κινδύνους καρκινογένεσης. Το σελήνιο αποτελεί την ενεργό θέση ενός από τα σπουδαιότερα ένζυμα που συμμετέχουν στην καταστροφή των διαφόρων μορίων που είναι πρόδρομα των ριζών οξυγόνου.
Τροφές που περιέχουν φαινόλες
Σχεδόν όλα τα φρέσκα φρούτα, λαχανικά, και δημητριακά περιέχουν σημαντικές ποσότητες φαινολών, μερικές μορφές των οποίων παρουσιάζουν αντικαρκινικές ιδιότητες:
-Μονοφαινόλες – Διφαινόλες: βρίσκονται κυρίως στους ξηρούς καρπούς και στα μούρα
-Φλαβονοειδή: βρίσκονται, κυρίως , στα εσπεριδοειδή
-Πολυφαινόλες: στο πράσινο τσάι, φαίνεται να ασκούν προστατευτική δράση κατά του καρκίνου του πνεύμονα, του οισοφάγου, του στομάχου και του δέρματος.
-Ρεσβερατόλη: βρίσκεται κυρίως στα σταφύλια, το κόκκινο κρασί και τα φυστίκια
-Κουρκουμίνη: κύριο συστατικόν του μπαχαρικού κάρυ, φαίνεται να ασκεί προστασία κατά του καρκίνου του παχέος εντέρου και του μαστού. Περιέχει ένα μόριο, την χρυσόρριζα ή κουρκούμη, με κύριο μόριο την κουρκουμίνη, η οποία:
•   Είναι ισχυρός ανταγωνιστής του παράγοντα NF-Kappa B, ουσία που εκκρίνεται από τα καρκινικά κύτταρα για την ανάπτυξη φλεγμονής και την περαιτέρω ανάπτυξη και εξάπλωση του όγκου,
•   Στο εργαστήριο, αναστέλλει την ανάπτυξη πολλών μορφών καρκίνου, όπως του παχέος εντέρου, του ήπατος, του στομάχου, του μαστού, των ωοθηκών καθώς και της λευχαιμίας
•   Επιδρά στην αγγειογένεση και προκαλεί κυτταρική απόπτωση του όγκου
Επιθετικοί όγκοι, όπως το γλοιοβλάστωμα είναι πιο ευαίσθητοι στη χημειοθεραπεία όταν οι ασθενείς παίρνουν ταυτόχρονα και κουρκουμίνη.
Άλλες τροφές
Ορισμένα συστατικά, που βρίσκονται κυρίως σε φρούτα και λαχανικά, φαίνεται να παρουσιάζουν αντικαρκινικές ιδιότητες:
-Τα μονοτερπένια, κυρίως στα έλαια των εσπεριδοειδών
-Οι ινδόλες (indoles) και τα ισοθειοκυανικά (isothiokyanates), κυρίως στα λαχανικά μπρόκολο, κουνουπίδι και λάχανο
-Αναστολείς πρωτεασών, κυρίως στη σόγια. Περιέχει ισοφλαβόνες, ιδιαίτερα τη γενιστεϊνη, τη δαϊδζενίνη και τη γλυκετεϊνη ( φυτο-οιστρογόνα, με βιολογική δράση στο ένα χιλιοστό αυτών των γυναικείων ορμονών ), οι οποίεςαναστέλλουν την αγγειογένεση και μειώνουν την υπερδιέγερση του οργανισμού από τα οιστρογόνα, κι έτσι μπορεί να επιβραδύνουν την ανάπτυξη οιστρογονοεξαρτώμενων όγκων
-Ρεσβερατόλη, κυρίως στο κόκκινο κρασί. Περιέχει πολλές πολυφαινόλες, ανάμεσά τους και την ρεσβερατρόλη, εξάγονται από τη ζύμωση των σακχάρων του σταφυλιού και προέρχονται από τη φλούδα και τους σπόρους του. Γι’ αυτό και το λευκό κρασί δεν περιέχει τόσες πολλές πολυφαινόλες. Ιδιαίτερα η ρεσβερατρόλη επιδρά στα γονίδια ( τις λεγόμενες σιρτουίνες ) που προστατεύουν τα υγιή κύτταρα από τη γήρανση και μπορεί να επιβραδύνει τα τρία στάδια ανάπτυξης του καρκίνου αναστέλλοντας τη δράση του NF-kappa B
Ελαιόλαδο
Πρόσφατες έρευνες δείχνουν ότι το ελαιόλαδο ίσως να έχει μία προστατευτική επίδραση κατά περιπτώσεων καρκίνου όπως του μαστού, του οισοφάγου και του στομάχου.
Αμερικανοί επιστήμονες ανακάλυψαν ότι το ολεϊκό οξύ, το κύριο συστατικό του ελαιόλαδου, αναστέλλει τη δράση του ογκογονιδίου HER-2/eu που εντοπίζεται στο 30% των ασθενών με καρκίνο του μαστού.
Τέλος, η φυσική άσκηση μειώνει τον κίνδυνο του καρκίνου του παχέος εντέρου και ενδεχομένως άλλων μορφών καρκίνου.
ΤΡΟΦΕΣ ΜΕ ΚΑΡΚΙΝΟΓΟΝΟΥΣ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ
Είναι φανερό, ότι όσο σαφέστερες είναι οι γνώσεις μας για τη συμβολή των παραγόντων διατροφής, και γενικότερα του περιβάλλοντος, στην ανάπτυξη νεοπλασιών, τόσο αποτελεσματικότερα θα είναι και τα προστατευτικά μέτρα που θα μπορούν να ληφθούν.
Επιγραμματικά, θα μπορούσε να ειπωθεί ότι οι πιο σημαντικοί διαιτητικοί παράγοντες που είναι γνωστό ότι συμβάλλουν στη δημιουργία κακοηθών νεοπλασιών, στον μαστό, στο ήπαρ και κυρίως στο πεπτικό σύστημα (στομάχι – έντερο – φάρυγγας – οισοφάγος) είναι:
•   Τα αλκοολούχα ποτά (κυρίως σε συνδυασμό με το κάπνισμα) αυξάνουν τον πρόκλησης καρκίνου του οισοφάγου.
•   Η κατανάλωση κόκκινου κρέατος και κορεσμένου λίπους ζωικής προέλευσης φαίνεται, ότι αυξάνει τον κίνδυνο κακοήθους νεοπλασίας στο παχύ έντερο και στον προστάτη αντίστοιχα.
•   Οι ξηροί καρποί ή τα δημητριακά που έχουν μολυνθεί από αφλατοξίνες (ισχυρές καρκινόγονες ενώσεις) εξαιτίας της αποθήκευσής τους για μεγάλο χρονικό διάστημα.
•   Η υπερκατανάλωση μαγειρικού άλατος φαίνεται, ότι αποτελεί ένα σημαντικό παράγοντα στην καρκινογένεση του στομάχου.
Βλαπτική δράση έχουν επίσης τα διάφορα πρόσθετα των τροφίμων. Αυτά τα οποία είναι πλούσια σε νιτρικά και νιτρώδη άλατα επιδρούν με αμίνες προερχόμενες από την πέψη του κρέατος στο στομάχι, με αποτέλεσμα το σχηματισμό νιτροζαμινών και άλλων νιτροζοενώσεων. Οι ουσίες αυτές είναι ύποπτες για πρόκληση καρκίνου του στομάχου και του οισοφάγου, καθώς πειράματα σε ζώα έδειξαν έντονη καρκινογόνα δράση. Σημαντικές ποσότητες νιτρικών ενώσεων βρίσκονται στα λαχανικά όπως το μαρούλι και το σπανάκι, καθώς επίσης και διάφορες άλλες βλαβερές ουσίες προερχόμενες κυρίως από τα φυτοφάρμακα.
Ο ραγδαίος ρυθμός σωματικής αύξησης στα πρώτα χρόνια της ζωής, συμπεριλαμβανομένης ενδεχομένως και της ενδομήτριας ζωής, φαίνεται ότι αυξάνει τον κίνδυνο για αρκετές μορφές καρκίνου.
Η παχυσαρκία αποτελεί σημαντικό παράγοντα κινδύνου για το μετεμμηνοπαυσιακό καρκίνο του μαστού, καθώς και τους καρκίνους του ενδομητρίου, του νεφρού και της χοληδόχου κύστης.
Διαβάστε περισσότερα » »

Πωλήθηκε ο ελληνικός δορυφόρος

Σε αραβικά χέρια περνά ο ελληνικός δορυφόρος. Συμφωνία ΟΤΕ με την ArabSat
Στην ιδιοκτησία της αραβικής ArabSat, που διαχειρίζεται ήδη έξι δορυφόρους και είναι ο κύριος πάροχος δορυφορικών υπηρεσιών στη Μέση Ανατολή, περνάει ο ελληνικός δορυφόρος μετά από τη χθεσινή σύναψη συμφωνίας με τον ΟΤΕ για την πώληση του έναντι τιμήματος ύψους 208 εκατομμυρίων ευρώ.
Σύμφωνα με το Έθνος, ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης, Σταύρος Καλογιάννης έκανε λόγο για επένδυση "στρατηγικής και εθνικής σημασίας για τη χώρα μας".
Ο ΟΤΕ προχώρησε στην πώληση του δορυφόρου, που ξεκίνησε να λειτουργεί το 2003, λόγω αδυναμίας να επενδύσει πόσο περίπου 200 εκατ. ευρώ για την αντικατάστασή του. Βάσει της συμφωνίας, τα συνολικά έσοδα του ΟΤΕ από την πώληση του μεριδίου του στην Hellas Sat ανέρχονται σε 208 εκατ. ευρώ που αντιστοιχούν σε ποσοστό 99,05%. Το υπόλοιπο ποσοστό κατέχει η Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία που παραμένει στο νέο μετοχικό σχήμα.

news247 
Διαβάστε περισσότερα » »

Έναρξη επαγγέλματος με ένα κλικ. Άδειες-εξπρές μέσω διαδικτύου

Φρένο στη γραφειοκρατία. Με ηλεκτρονική κατάθεση δικαιολογητικών παρακάμπτονται τα γραφειοκρατικά εμπόδια. Ηλεκτρονικές πληρωμές και οn line σύνδεση μεταξύ ληξιαρχείων – Ταμείων
Πέντε καινοτομίες στην ηλεκτρονική διακυβέρνηση παρουσίασε ο υφυπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Μ. Βολουδάκης.
Όπως αναφέρει το Έθνος, επαγγελματίες και επιχειρήσεις θα μπορούν να υποβάλλουν ηλεκτρονικά τα δικαιολογητικά και να αδειοδοτούνται σε διάστημα 7 έως 50 ημερών, ενώ μέσα στο μήνα θα ξεκινήσει και η πληρωμή παραβόλων μέσω ίντερνετ.
Με στόχο να μειωθεί η γραφειοκρατία θα παρέχονται στους πολίτες μέσω διαδικτύου άδειες- εξπρές για 272 επαγγέλματα.
Είναι ενδεικτικό ότι μέσω της Εθνικής Διαδικτυακής Πύλης «Ερμής» (www.ermis.gov.gr) όποιος θέλει να κάνει έναρξη επαγγέλματος παροχής υπηρεσιών (π.χ. κομμωτήριο, ασφάλεια κ.ά.) μπορεί πλέον να υποβάλει ηλεκτρονικά την αίτησή του μαζί με τα δικαιολογητικά.
Ο ενδιαφερόμενος μπορεί πλέον να υποβάλλει ηλεκτρονικά την αίτησή του, μαζί με τα δικαιολογητικά, και αν ο αρμόδιος κατά περίπτωση φορέας δεν την απορρίψει εντός ορισμένης προθεσμίας, τότε η άδεια έχει παρασχεθεί σιωπηρά, και ο ενδιαφερόμενος μπορεί να ξεκινήσει να εργάζεται νόμιμα. Καταργούνται με αυτό τον τρόπο οι χρονοβόρες διαδικασίες αναμονής και αβεβαιότητας σχετικά με την έγκριση αδειών.
Μόνη προϋπόθεση να έχει υποβάλλει τα δικαιολογητικά και την αίτηση με απλή ηλεκτρονική υπογραφή, για την οποία θα χρειαστεί μια επίσκεψη σε οποιοδήποτε ΚΕΠ, για την φυσική του ταυτοποίηση (σήμερα θα αποσταλεί σχετική εγκύκλιος στις αρμόδιες υπηρεσίες). Ενώ η δυνατότητα αυτή παρέχεται ήδη, παράλληλα επιδιώκεται η περαιτέρω απλούστευση με δυο τρόπους: Πρώτον, ελέγχονται σε συνεργασία με τις κατά περίπτωση αρμόδιες αρχές τα απαιτούμενα κατά περίπτωση δικαιολογητικά ώστε να ψηφιοποιηθούν ή να καταργηθούν όσο το δυνατόν περισσότερα. Δεύτερον, ήδη σχεδιάζεται αναβάθμιση της Εθνικής Διαδικτυακής Πύλης προκειμένου να γίνει περισσότερο φιλική στο χρήστη, ειδικά σχετικά με τη διαδικασία της αδειοδότησης.
Ηλεκτρονικές πληρωμές
Σε συνεργασία με τα αρμόδια Υπουργεία, υλοποιείται η δυνατότητα αυτοματοποιημένων ηλεκτρονικών πληρωμών προς το δημόσιο. Εντός του Φεβρουαρίου θα είναι διαθέσιμα από τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων του Υπουργείου Οικονομικών , ηλεκτρονικά τα παράβολα γάμου, ΚΤΕΟ, έκδοσης διαβατηρίων/ταυτότητας, και ακολουθούν ορισμένα από τα σχετικά με την έναρξη επαγγέλματος. Συγκεκριμένα, πέραν των ήδη δυνατών πληρωμών φόρων, τελών κυκλοφορίας κλπ, δίνεται προτεραιότητα στην ηλεκτρονική πληρωμή παραβόλων για τις αδειοδοτικές διαδικασίες που περιγράφηκαν στα σημεία 3 και 4 ανωτέρω , με αυτόματη ενημέρωση των αρμόδιων κατά περίπτωση αρχών, ώστε να υλοποιείται πλήρως ψηφιακά η κάθε διαδικασία. Προτεραιότητα δίνεται επίσης στα παράβολα που έχουν μεγάλη ζήτηση από τους πολίτες.
On line σύνδεση μεταξύ ληξιαρχείων – Ταμείων
Από την 1η Ιανουαρίου 2013 διασυνδέθηκαν τα ληξιαρχεία με τα μητρώα των ασφαλιστικών ταμείων. Αυτό σημαίνει, όπως σημείωσε ο κ. Βολουδάκης, ότι οι πολίτες δεν επιβαρύνονται ούτε με κόστος ούτε με γραφειοκρατικές διαδικασίες για να ενημερώσουν για ληξιαρχικές μεταβολές, ενώ παράλληλα το κράτος μπορεί να ελέγξει ενδεχόμενες παρανομίες σχετικά με την καταβολή συντάξεων κ.ά. Αυτό το έργο υλοποιήθηκε από τη Διεύθυνση Πληροφορικής του υπουργείου Εσωτερικών σε συνεργασία με την ΗΔΙΚΑ (Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση – Κοινωνική Ασφάλιση) και την Επιτροπή Συντονισμού της Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης.
Ο κ. Βολουδάκης περιέγραψε το όραμά του αλλά και την υπόσχεση της κυβέρνησης για την διοικητική μεταμόρφωση της Ελλάδας που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη ανακεφαλαιώνοντας βασικά σημεία του σχεδιασμού της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης αλλά και συστήνοντας στους παρευρισκόμενους μερικά από τα μέχρι τώρα επιτεύγματα.

news247
Διαβάστε περισσότερα » »

ΘΕΡΜΟ ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΕ ΡΩΣΙΚΑ ΚΑΙ ΙΑΠΩΝΙΚΑ ΜΑΧΗΤΙΚΑ ΑΕΡΟΣΚΑΦΗ


MAXITIKAΘερμό επεισόδιο μεταξύ ιαπωνικών μαχητικών αεροσκαφών F-2 και ρωσικών Su-27 σημειώθηκε χθες, καθώς, σύμφωνα με την ιαπωνική κυβέρνηση, ανοιχτά του βόρειου νησιού της Ιαπωνίας Χοκάιντο κοντά στα νησιά που είναι γνωστά ως Νότιες Κουρίλες ή κατά τους Ιάπωνες Τσισίμα, ρωσικά μαχητικά παραβίασαν τον εναέριο χώρο της Ιαπωνίας.
Σύμφωνα με το υπουργείο Εξωτερικών της Ιαπωνίας: «Ρωσικά μαχητικά αεροσκάφη παραβίασαν τον εναέριο χώρο της χώρας μας πάνω από τα ύδατα ανοιχτά του νησιού Ρισίρι στο Χοκάιντο».
Μάλιστα, όπως τόνισε ο αξιωματούχος του ιαπωνικού υπουργείου Αμυνας, Γιοσιχίντε Γιοσίντα, δεν είναι ξεκάθαρο αν η παραβίαση έγινε εσκεμμένα ή από λάθος, όπως όμως και να έχει «είναι εξαιρετικά προβληματικό» το γεγονός. Από την πλευρά της η Ρωσία, διά στόματος του εκπροσώπου των δυνάμεων της ρωσικής αεροπορίας στα ανατολικά, Ρομάν Μαρτόφ, υποστήριξε ότι τα αεροσκάφη δεν εισήλθαν στον ιαπωνικό εναέριο χώρο και η πορεία τους ήταν σύμφωνη με «τους διεθνείς κανόνες για τη χρήση του εναέριου χώρου, χωρίς να παραβιάζονται τα σύνορα άλλων χωρών».
Ασκήσεις
Σημειώνεται επίσης ότι το ρωσικό πρακτορείο Ιντερφάξ ανέφερε την Τετάρτη ότι οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις πραγματοποιούν ασκήσεις κοντά στις διαφιλονικούμενες Κουρίλες Νήσους.
Υπενθυμίζεται ότι εξαιτίας των διαφορών τους για τις Νότιες Κουρίλες, οι δύο χώρες δεν έχουν επισήμως υπογράψει συνθήκη για το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. Ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Σίνζο Αμπε, μιλώντας στην επέτειο από τη συνθήκη του 1885, στην οποία η Ιαπωνία βασίζει τη διεκδίκηση των νησιών, τόνισε ότι δουλεύει για την εξεύρεση λύσης για το θέμα, ενώ τον Δεκέμβριο Αμπε και Πούτιν συμφώνησαν να ξεκινήσουν και πάλι συνομιλίες για την υπογραφή μιας συνθήκης ειρήνευσης. Σημειώνεται ότι αυτή την περίοδο οι σχέσεις Ιαπωνίας και Κίνας βρίσκονται σε επιδείνωση εξαιτίας της διαμάχης για τα νησιά Σενκάκου ή Ντιαόγιου στην Ανατολική Θάλασσα της Κίνας.

ethnos.gr
makeleio
Διαβάστε περισσότερα » »

Απάτη 244 εκατ. ευρώ με επιστροφή ΦΠΑ σε αγρότες

Απάτη 244 εκατ. ευρώ με επιστροφή ΦΠΑ σε αγρότες Ξεκινούν έλεγχοι για να φανεί πώς βρέθηκαν αγρότες να εισπράττουν ΦΠΑ μεγαλύτερο και από το εισόδημά τους!
Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου οι αγρότες πήραν την περασμένη χρονιά 400 εκατομμύρια από επιστροφές ΦΠΑ.
Από τους 292.000 αγρότες όμως που μοιράστηκαν αυτά τα χρήματα, βάσει παραστατικών, μόλις τα 156.000 πήγαν στους περισσότερους, σε περίπου 155.000 αγρότες.
Η ... μερίδα του λέοντος πήγε σε μόλις 37.000 άτομα που μοιράστηκαν 244 εκατομμύρια.
Από έναν πρόχειρο υπολογισμό προκύπτει ένα ποσό κοντά στις 7.000 ευρώ κατά μέσω όρο, δεν είναι όμως έτσι. Ναι κάποιοι πήραν μικρά ποσά, όμως κάποιοι άλλοι βρέθηκαν σε έναν πρώτο έλεγχο να εισπράττουν ΦΠΑ μεγαλύτερο και από το εισόδημα που δήλωσαν!
Ένα από τα πιο χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι και η ομάδα περίπου 100 αγροτών που ενώ δήλωσε εισόδημα 2,2 εκατομμυρίων ευρώ παρουσίασε παραστατικά και έλαβε επιστροφές ΦΠΑ αξίας 3,4 εκατομμυρίων.
Τώρα το υπουργείο θα ξεκινήσει έλεγχο για πλαστά και εικονικά τιμολόγια.
Ωστόσο από τα πρώτα δείγματα των ελέγχων έχουν εντοπιστεί απίστευτες περιπτώσεις.
Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα με μία αγρότισσα, η οποία έχει στην κατοχή της τιμολόγια αξίας 4,1 εκατομμυρίων ευρώ.
Σε άλλες περιπτώσεις εμφανίζονται αγρότες που παρουσίασαν παραστατικά αλλά δεν είχαν καν παραγωγή.
Ενώ... γέλια προκαλεί η περίπτωση 100 αγροτών που ενώ δήλωσαν εισόδημα 2,2 εκατομμυρίων ευρώ παρουσίασαν παραστατικά και έλαβε επιστροφές ΦΠΑ αξίας 3,4 εκατομμυρίων!
Διαβάστε περισσότερα » »

Το Δ.Σ. Φοιτητών Τμήματος Μαιευτικής προς τη διοίκηση του ΤΕΙ Δ. Μακεδονίας: ” Δε συντρέχει κανένας απολύτως πραγματικός λόγος αναστολής της λειτουργίας του Τμήματος Μαιευτικής του ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας στην Πτολεμαΐδα”

Θέμα: Θετικά και αρνητικά της παραμονής του τμήματος Μαιευτικής στην Πτολεμαΐδα.

 Αξιότιμοι Κυρίες & Κύριοι,
 Με την παρούσα επιστολή επιθυμούμε να σας γνωστοποιήσουμε για τα θετικά και αρνητικά της παραμονής του τμήματος  Μαιευτικής στην Πτολεμαΐδα. Όσον αφορά στα θετικά, αυτά έχουν σχέση με τα χαμηλά έσοδα αφού η υποδομή των εργαστηρίων από πλευράς πάγιου εξοπλισμού έχει ήδη ολοκληρωθεί, με αποτέλεσμα να μην απαιτούνται επιπλέον κονδύλια.

Επιπρόσθετα ο χώρος της σχολής χορηγείται δωρεάν από το δήμο Εορδαίας.
Επίσης ένα άλλο πλεονέκτημα είναι η κατάργηση λειτουργίας θέρμανσης του κτιρίου με πετρέλαιο και αντικατάσταση της από την υπηρεσία δικτύου τηλεθέρμανσης που προσφέρει ο δήμος, καθώς και η μείωση του αριθμού των φυλάκων της σχολής για να μειωθούν τα κόστη.
Πιο συγκεκριμένα το ετήσιο συνολικό κόστος λειτουργίας για το Τμήμα Μαιευτικής ανέρχεται μόλις στα 271.944,46 € και κατανέμεται ως εξής:

1. Αντιμισθίες Εκπαιδευτικού Προσωπικού      € 93.552,72
2. Σίτιση                                                             € 59.281,20
3. Φύλαξη                                                           € 61.821,28
4.Καθαριότητα                                                    € 27.000,00
5. Λοιπές Δαπάνες (αναπαραγωγή σημειώσεων, θέρμανση, διάφορα αναλώσιμα, ύδρευση κτλ.)                   € 30.289,26

Διαπιστώνεται ότι τα κονδύλια της φύλαξης και της καθαριότητας είναι ψηλά, αφού αποτελούν το 30% περίπου της συνολικής δαπάνης λειτουργίας του τμήματος. Ποσό το οποίο θα μειωθεί σε ποσοστό έως και 50% με έναν ορθολογισμό των ωρών της φύλαξης και του αριθμού των καθαριστριών. Βάσει των παραπάνω, το ετήσιο κόστος λειτουργίας ανά φοιτητή, υπολογίζεται σήμερα στα € 877,24 με τάση μάλιστα πτωτική κατά 20% περίπου, ήδη από το τρέχον έτος. Είναι δηλαδή προφανές ότι τα παραπάνω έξοδα είναι πολύ μικρά σε σχέση με άλλα τμήματα πανεπιστημίων και ΤΕΙ.
Επιπρόσθετα, η παράδοση βιβλίων επιτεύχθηκε 100% δείχνοντας έτσι το ενδιαφέρον των σπουδαστών/ριών.

Υπάρχει άριστη συνεργασία και παροχή βοήθειας στο Μποδοσάκειο Γενικό Νοσοκομείο Πτολεμαΐδας το οποίο τιμάται ιδιαίτερα για την υψηλή οργάνωση του σημειώνοντας 800 περίπου τοκετούς ετησίως (αριθμός υπεραρκετός για την εκπαίδευση των φοιτητών και φοιτητριών του τμήματος).

Η βάση εισαγωγής αποτελεί δείκτη ποιότητας (12.500 μόρια) και το ποσοστό εισαγομένων, εγγεγραμμένων και ενεργών φοιτητών ανέρχεται στο εντυπωσιακό 90-95%.
Αποτελεί το μοναδικό τμήμα του ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας που θα παρέμενε ανεπηρέαστο από την εισαγωγή της βάσης του 10 στις πανελλήνιες εξετάσεις, ως προς τον αριθμό των εισαγόμενων φοιτητών.

Υπάρχει πληρότητα καθηγητών 100% και γίνονται κανονικά όλα τα μαθήματα.

Πολύ καλή επαγγελματική αποκατάσταση , ζήτηση στην αγορά εργασίας.

Μέχρι τώρα, δεν έχει σημειωθεί καμία κατάληψη στη σχολή.

Ως αρνητικό θα μπορούσε να θεωρηθεί το γεγονός ότι δεν διαθέτει μόνιμο προσωπικό, λόγω του ότι το τμήμα  λειτούργησε το 2009 και λόγω οικονομικής κρίσης δεν προσελήφθηκαν μόνιμοι καθηγητές.


Να σημειωθεί ότι η συγχώνευση με το τμήμα στη Θεσσαλονίκης θα επιφέρει συσσώρευση των φοιτητών με επιπτώσεις στην ποιότητα της εκπαίδευσης.

Από τα παραπάνω δημιουργείται το συμπέρασμα ότι δε συντρέχει κανένας απολύτως πραγματικός λόγος αναστολής της λειτουργίας του Τμήματος Μαιευτικής του ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας στην Πτολεμαΐδα.

Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων για την προσοχή σας.

Με εκτίμηση,
Κυριάκος Αθάνατος                                                     Χρίστη Χαραλάμπους
Διαβάστε περισσότερα » »

Γιώργος Χαραλαμπίδης:”Το τμήμα Μαιευτικής στην Πτολεμαΐδα είναι από τα πρώτα μας τμήματα …αν όχι το πρώτο – Εκλιπαρούσαμε το δήμο και τους φορείς να μας δώσουν κάποιοι διοικητικό προσωπικό” (Βίντεο)

Ως ένα από τα κορυφαία τμήματα του ΤΕΙ Δ. Μακεδονίας, από άποψη ποιότητας, ελκυστικότητας και βαθμολογίας χαρακτήρισε ο πρόεδρος του Ιδρύματος Γιώργος Χαραλαμπίδης το τμήμα Μαιευτικής στην Πτολεμαΐδα,  το οποίο βάσει του σχεδίου “Αθηνά”, μεταφέρεται στη Θεσσαλονίκη. Αξιοσημείωτη και η αναφορά του, πως από τη στιγμή που δημιουργήθηκε, ζητήθηκε από το δήμο Πτολεμαΐδας (τότε) και τους φορείς κάποιο διοικητικό προσωπικό, ώστε να λειτουργεί εύρυθμα, χωρίς όμως καμία ανταπόκριση. Δείτε το σχετικό βίντεο του kozan.gr…


kozan.gr

Διαβάστε περισσότερα » »