Τρίτη 16 Οκτωβρίου 2012

Κάθε μήνα οι λογαριασμοί ....


Κάθε μήνα θα εισπράττονται οι λογαριασμοί ηλεκτρικού ρεύματος, είτε από τη ΔΕΗ είτε από τους εναλλακτικούς παρόχους, όπως προκύπτει από τις διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με την Τρόικα. Σύμφωνα με πληροφορίες, η Τρόικα επιμένει ότι οι προμηθευτές ρεύματος θα πρέπει να αλλάξουν σε μηνιαία την είσπραξη των λογαριασμών -πιθανότατα από τις αρχές του 2013- είτε με το να εκδίδουν κάθε μήνα τιμολόγια είτε με το να καθορίζουν μηνιαίες δόσεις στους εκδιδόμενους λογαριασμούς.

Η Τρόικα πιέζει την κυβέρνηση να λάβει μέτρα για τη σταδιακή κατάργηση των ρυθμιζόμενων τιμών ηλεκτρικής ενέργειας για όλους, εκτός από τις ευπαθείς ομάδες καταναλωτών μέχρι τον Ιούνιο του 2013.

Αυτό σημαίνει ότι μέχρι το β’ εξάμηνο του 2013 τα τιμολόγια χαμηλής τάσης (οικιακοί καταναλωτές και μικρές επιχειρήσεις) θα πρέπει να αντανακλούν πλήρως το κόστος παραγωγής του ρεύματος, δηλαδή να είναι κοστοβαρή, γεγονός που θα επιφέρει νέες αυξήσεις στις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος, κάτι άλλωστε που ήταν γνωστό και αναμενόταν.

Ειδικά όμως για τις ευπαθείς ομάδες (άτομα χαμηλού εισοδήματος, τρίτεκνοι, μακροχρόνια άνεργοι και ΑΜΕΑ), η κυβέρνηση επιδιώκει να διευρύνει την εφαρμογή του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου (ΚΟΤ), προκειμένου να ενταχθούν σε αυτό περισσότερες κοινωνικές ομάδες καταναλωτών. Υπενθυμίζεται ότι το Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο είναι 20-30% φθηνότερο σε σχέση με το οικιακό τιμολόγιο ηλεκτρικού ρεύματος και θεσμοθετήθηκε για την προστασία των αδύναμων ομάδων πληθυσμού.

Οσον αφορά τα φωτοβολταϊκά στις στέγες, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες η Τρόικα πιέζει ώστε να παγώσουν προσωρινά οι νέες αιτήσεις εγκατάστασης. Επιμένει, δε, ότι πρέπει να ακυρωθούν όλες οι αχρησιμοποίητες άδειες για εγκατάσταση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, εφόσον έχουν λήξει οι σχετικές προθεσμίες.

Από την άλλη, η κυβέρνηση δέχεται ισχυρές πιέσεις προκειμένου να προχωρήσει άμεσα στην ιδιωτικοποίηση των διαχειριστών των δικτύων μεταφοράς και διανομής ηλεκτρικής ενέργειας (ΑΔΜΗΕ και ΔΕΔΔΗΕ), οι οποίες σήμερα είναι 100% θυγατρικές εταιρίες της ΔΕΗ. Πιέσεις ασκεί ακόμη η Τρόικα για την πώληση λιγνιτικών και υδροηλεκτρικών μονάδων ηλεκτροπαραγωγής.

Βυτιοφόρα

Η Τρόικα παρεμβαίνει όμως και στο θέμα της απελευθέρωσης του επαγγέλματος μεταφορέων υγρών καυσίμων, προκειμένου να αρθούν οι οποιοιδήποτε περιορισμοί. Κατά πληροφορίες, η Τρόικα επιμένει ότι πρέπει να θεσμοθετηθούν τα παρακάτω μέτρα:

* Να επιτρέπεται σε ανεξάρτητα πρατήρια να κατέχουν ή να μισθώνουν φορτηγά ανεξαρτήτως χωρητικότητας, με την προϋπόθεση ότι τηρούνται τα πρότυπα ασφάλειας.

* Να επιτρέπεται σε ανεξάρτητα πρατήρια να προσλαμβάνουν δημόσια βυτιοφόρα φορτηγά, χωρίς να χρειάζεται να πληρούν τις προϋποθέσεις των ιδιωτικών φορτηγών.

* Να επιτρέπεται σε κάθε βυτιοφόρο, ανεξαρτήτως χωρητικότητας, να εισέρχεται στα διυλιστήρια και σε τελωνειακές εγκαταστάσεις προκειμένου να μεταφέρει τα καύσιμα, χρησιμοποιώντας τη δική του επωνυμία.

* Να εκδοθεί υπουργική απόφαση για την εγκατάσταση συστημάτων GPS, για τη βελτίωση παρακολούθησης και πρόληψης του παράνομου εμπορίου και της φοροδιαφυγής στη διανομή καυσίμων.

Μιχάλης Μυγιάκης στον Ελεύθερο Τύπο
eleftheriskepsii

Διαβάστε περισσότερα » »

Ελπίδες για τους «εγκλωβισμένους» στο θεσμό της μεταφοράς συντελεστή δόμησης


-ΚΑΤΟΧΟΙ ΤΙΤΛΩΝ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΗ ΔΟΜΗΣΗΣ ΠΡΟΣΦΕΥΓΟΥΝ ΣΤΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΓΙΑ ΝΑ ΑΠΟΖΗΜΙΩΘΟΥΝ

– ΠΙΘΑΝΗ Η ΔΙΚΑΙΩΣΗ ΤΟΥΣ ΛΕΕΙ Ο ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΛΟΓΟΣ ΑΠ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΠΟΥ ΧΕΙΡΙΖΕΤΑΙ ΤΙΣ ΥΠΟΘΕΣΕΙΣ
- ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΔΙΚΑΣΤΙΚΕΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΑΝΟΙΓΟΥΝ ΤΟΝ ΔΡΟΜΟ
Του ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΡΟΣΣΙΟΥ —
Παράθυρο ελπίδας για χιλιάδες πολίτες που εγκλωβίστηκαν με το ζήτημα της μεταφοράς συντελεστή δόμησης από την αδυναμία οριστικής επίλυσης λόγω ανυπαρξίας πολιτικής των εκάστοτε κυβερνώντων, ανοίγουν δικαστικές αποφάσεις από ευρωπαϊκά δικαστήρια που έχουν δικαιώσει δεκάδες προσφεύγοντες για το μείζον αυτό κοινωνικό πρόβλημα. Ειδικότερα, από τη δεκαετία του 1970 η επίσημη Πολιτεία προσπαθεί να θεσπίσει και να λειτουργήσει τον θεσμό της Μεταφοράς Συντελεστή Δόμησης (Μ.Σ.Δ.) χωρίς ακόμη να τα έχει καταφέρει, αφού όλες οι προσπάθειες έχουν σκοντάψει στη νομολογία του Συμβουλίου της Επικρατείας. Αποτέλεσμα αυτού είναι να βρίσκονται σήμερα εγκλωβισμένοι χιλιάδες κάτοχοι τίτλων μεταφοράς συντελεστή, χωρίς να μπορούν να τους αξιοποιήσουν. Πρόσφατες αποφάσεις των δικαστηρίων δίνουν ελπίδες για δικαίωσή τους, τουλάχιστον στα ευρωπαϊκά δικαστήρια. Ο γνωστός συνταγματολόγος Δρ. Απόστολος Παπακωνσταντίνου και η εξειδικευμένη στα ζητήματα αυτά δικηγορική εταιρείας του «Απ. Παπακωνσταντίνου – Γ. Κατρούγκαλος – Ν. Χλέπας & Συνεργάτες» (www.publiclaw-lawfirm.gr), έχουν αναλάβει να κινήσουν τις σχετικές διαδικασίες εκ μέρους κατόχων τίτλων μεταφοράς συντελεστή δόμησης. Οι απαντήσεις του στην “pixidanews” είναι διαφωτιστικές για το καυτό αυτό ζήτημα:

Τι ακριβώς συμβαίνει με τον θεσμό της μεταφοράς συντελεστή δόμησης κ. Παπακωνσταντίνου;

Πρόκειται για μια ακόμη χαρακτηριστική περίπτωση αδυναμίας της Δημόσιας Διοίκησης να αντιμετωπίσει με σοβαρότητα ένα εξαιρετικά σημαντικό ζήτημα. Θύματα αυτής της αδυναμίας είναι στην περίπτωση αυτή οι δικαιούχοι διοικούμενοι. Ο θεσμός της μεταφοράς συντελεστή δόμησης έχει επιχειρηθεί να λειτουργήσει ήδη από τη δεκαετία του 1970. Με σειρά διατάξεων με τους νόμους 880/1979, 2300/1995 και τελευταία τον ν. 3044/2002 το κράτος προσπάθησε να θεσπίσει ρυθμίσεις για την πραγμάτωση του θεσμού. Ωστόσο, με αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας κρίθηκαν οι διατάξεις αυτές ως αντισυνταγματικές και, έτσι, ουδέποτε εφαρμόστηκαν. Μάλιστα, το κράτος δεν έχει εκδώσει έως σήμερα τις προβλεπόμενες από τον νόμο του έτους 2002 κανονιστικές πράξεις για την αποζημίωση όσων είχαν αποκτήσει με τον προγενέστερο νόμο 2300/1995 τίτλους μεταφοράς συντελεστή δόμησης. Όμως η Διοίκηση συνέχισε να χορηγεί χιλιάδες τίτλους μεταφοράς συντελεστή, ως μορφή αποζημίωσης για ρυμοτομούμενα ακίνητα ή για λόγους προστασίας του φυσικού και του πολιτιστικού περιβάλλοντος. Κατά τον τρόπο αυτό, απέφυγε να αποζημιώσει τους ιδιοκτήτες ακινήτων που οι ιδιοκτησίες τους έχουν για διάφορους λόγους επιβαρυνθεί με ποικίλες δεσμεύσεις. Αποτέλεσμα αυτού είναι να υπάρχουν σήμερα χιλιάδες κάτοχοι αδρανών τίτλων μεταφοράς συντελεστή, που δεν μπορούν να τους αξιοποιήσουν. Η απαράδεκτη αυτή για ένα ευρωπαϊκό κράτος κατάσταση δεν οφείλεται στη νομολογία του Συμβουλίου της Επικρατείας αλλά, κατά την άποψή μου, αποκλειστικά, στην αδυναμία της Διοίκησης να θεσπίσει ένα ολοκληρωμένο σύστημα μεταφοράς συντελεστή δόμησης, το οποίο να εναρμονίζεται με το Σύνταγμα και τις αποφάσεις του ανώτατου διοικητικού δικαστηρίου της χώρας. Αποτέλεσμα αυτού είναι ένα σημαντικό περιουσιακό στοιχείο, όπως είναι ο τίτλος της μεταφοράς συντελεστή δόμησης, να παραμένει αδρανές. Πρόκειται, δίχως αμφιβολία, για ευθεία παράβαση της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, που κατοχυρώνει, μεταξύ των άλλων, το δικαίωμα στην ιδιοκτησία.

Τι μπορούν να κάνουν οι ιδιοκτήτες που κατέχουν τίτλους μεταφοράς συντελεστή δόμησης;

Οι κάτοχοι των τίτλων αυτών μπορούν να επιδιώξουν από τα δικαστήρια τόσο την υλοποίηση του τίτλου τους, όσο και την αποζημίωσή τους για τη μακρά και αδικαιολόγητη δέσμευση του περιουσιακού τους αυτού στοιχείου. Ήδη οι διαδικασίες που έχουμε ξεκινήσει εκ μέρους των πελατών μας επιδιώκουν τον διπλό αυτό στόχο. Είναι πάντως αναγκαίο οι κάτοχοι των τίτλων αυτών να κινηθούν άμεσα, αφού αρχίζουν και προκύπτουν κίνδυνοι παραγραφής των αξιώσεών τους.

Έχουν πιθανότητες δικαίωσης όσοι προσφύγουν κ. Παπακωνσταντίνου;

Θεωρώ ότι οι αξιώσεις των κατόχων των τίτλων αυτών θεμελιώνονται επαρκώς τόσο στο Σύνταγμα, όσο και στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου. Ήδη με πρόσφατη απόφασή του το Συμβούλιο της Επικρατείας άφησε ανοικτή την πόρτα για τη δικαίωσή τους. Ακόμη όμως και αν τα εθνικά δικαστήρια δεν αναγνωρίσουν τα δικαιώματά τους αυτά, θεωρώ ότι η δικαίωσή τους από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο του Στρασβούργου είναι εξαιρετικά πιθανή. Για τον λόγο αυτό παρατηρείται μεγάλο ενδιαφέρον από κατόχους τίτλους μεταφοράς συντελεστή δόμησης από ολόκληρη την Ελλάδα. Η μαζικότητα των κινήσεων ενισχύει άλλωστε τις πιθανότητες δικαίωσης.


pixidanews
Διαβάστε περισσότερα » »

Άϊντε Κιοτή, σηκώσου ορθός…και χύμα στη φωτιά….



Άϊντε Κιοτή, σηκώσου ορθός….
…και χύμα στη φωτιά….


"Όσοι το χάλκεον χέρι
βαρύ του φόβου αισθάνονται,
ζυγόν δουλείας ας έχωσι`
θέλει αρετήν και τόλμην
η ελευθερία."

...Ανδρέας Κάλβος

Γράφει ο Γιώργος Ανεστόπουλος

Σαν έκαμνες απόφαση στο αίμα να βουτήξεις,
θέση δεν έχει η λογική,
μη να παραφρονήσεις.

Φόβος θα στέκει δίπλα σου σιαμαίος αδελφός σου,
και θα σου γνέφει πονηρά «φεύγ’ απ’ το ριζικό σου».
τρέχα και πέτα τ’ όπλο σου, άσε τον σύντροφό σου,
δειλό μη σκάζεις κι αν σε πουν,
μέτρα τον γλιτωμό σου.

Χίλια λογάδια θα σου βρει για να μην ξεστρατίσεις,
απ’ τη ραγιάδικη ζωή ποτέ μην ξεμυτίσεις.
 
Θα μολογάει πως τίποτα δεν στέργει να αλλάξει,
με πείσμα και με μαστοριά θα σε κρατάει στην τάξη,
θ’ ακούς φωνές να σε καλούν στα όπλα με ανδρεία,
μα ο φόβος θε να σε κρατάει αλάργ’ απ’ την «κρυπτεία»…

Σαν θα διαβάζεις Θούρειους και λόγια Μεγαλείου,
τα φυλλοκάρδια σου θα καιν σαν πύρα του Ιουλίου,
θα θες κι εσύ ν’ ανταμωθείς με άξιους Διγενήδες,
μα ευθύς ο φόβος θα σκορπάει το όραμα που είδες.
Αδέρφια με «Απόφαση» θα σε καλούν στα όπλα,
κι ενώ η καρδιά σου θα ριγάει,
ο φόβος σαν και πρώτα
τα πόδια θα σου παραλύει, θα κρύβεσαι απ’ τα φώτα.

Θα εξοργίζεσαι, θα κλαις, θα ουρλιάζεις θυμωμένος,
σε δουλική εξαθλίωση θα ζεις εγκλωβισμένος,
μα όση κάψα και θυμός κι αν σου τρυπάει τα στήθη,
βόλεμα δεν θ’ απαρνηθείς κι εσύ όπως τα πλήθη.

Δεν στέργεις σε ζωή κρυφή,
σκληρή με πειθαρχία,
το όπλο να’χεις αδερφό,
λεπίδι για συμβία,
Πατέρα σου τον Αρχηγό,
Σκοπό Ελευθερία.
Μην παριστάς τον κουζουλό και ξέρεις που να ψάξεις,
αρκεί να είσαι έτοιμος τη μάχαιρα ν’ αρπάξεις,
αρκεί η ψυχή σου να το λέει και να το μολογάει,
πως είσαι όντως Έλληνας που όντως πολεμάει…
και πως δεν είσ’ ένας κιοτής έμπειρος να «το σκάει»…

Της προδοσιάς τ’ αργύρια
χαΐρι δεν θα κάμουν,
της λεβεντιάς τα Υπέρπυρα τους φόβους σου θα γιάνουν.

Για Βάϊλο, για Κράλη, για Βοεβόδα θες,
για Μπέη, Πασά, Μουχτάρη,
για Λευτεριά μη λες…

Σαν θες στ’ αλήθεια Λευτεριά,
τοιμάσου για ταξίδι,
κι αν φοβισμένη είν’ η καρδιά,
χούφτωσε το λεπίδι,
δέσε το κεφαλόπανο το μαύρο του θανάτου,
άδειασε το σπιρτόκρασο και χόρεψε του Χάρου,
φίλα γυναίκα σταυρωτά, αγκάλιασ’ τα παιδιά σου,
το όπλο σου κατέβασε και όπλιστο μπροστά τους,
ροβόλα για τ’ αδέρφια σου και ζύγωσε σιμά τους...

Το πρώτο γιοματάρι θ’ ανάψει τη φωτιά,
κι ευθύς το πρώτο αίμα θα γίνει πυρκαγιά.

Θεριέψου για τ’ αλώνια,
φυλάξου από παντού,
θα πολεμάς για χρόνια
στην άκρη του γκρεμού.
Θα σου λοξέψει ο λογισμός,
θ’αρχίσει ν’ αμολιέται
σε τρίστρατα αφρόντιστα,
μ’ έχιδνες θ’ απαντιέται.

Μα σαν η Εθνική Φωνή
μέσα σου αντιλαλήσει,
ευθύς θα μεταμορφωθείς,
θ’ αλλάξει χρώμα η φύση,
θα χαλαστεί η βαρυθυμιά
προτού κακοφορμίσει.
Μαύροι καιροί σε μύραναν
μ’ αίμα αντί για μύρο,
μεσ’ στη φωτιά σε πύραναν
για να σε κάμουν θρύλο.

Αυτού του πρώτου μύρου
θανάσιμη πνοή
ολόγυρ’ αναβλύζει σα Θεϊκή Ορμή.

Γυρεύει να φουντώσει
παλεύει ν’ ανοιχτεί,
στο πέλαο να ξαμώσει
σαν αίμα ν’ απλωθεί.
Κράτιστε συ κι αείμαχε Έλληνα καπετάνιο,
κυβέρνα το ασκέρι σου με θάρρεμα τιτάνιο.

Λογάριασε οπούχεις νου και τα μετράς τα πάντα
το νού σου, τα χτυπήματα μη σούρχονται στην μπάντα.

Γοργό σκαρί τρικάταρτο να μοιάζει ο πόλεμός σου
τι εφιάλτες σαν τα κύματα ορθώνονται ομπρός σου.

Δεξιά τη μάσκα την πλωριά δράκοντες θα χτυπούνε,
στο μεσιανό ολόγυρα άρπυιες θ’ αλυχτούνε.

Μέρες και νύχτες σκοτεινές που θ’ αυθεντεύει ο Άδης,
μα ορμή του θάρρους συνοδειά θα σπρώχνει οργιές να πάρεις.
Ξανέμισε η παντιέρα σου λοξά και στρέψε ρότα,
πρυμνιά ρίξε τις μάτσες σου και τον καιρό στα νώτα,
τριμάρισ’ όλα τα πανιά, γέμισε τα κανόνια
κι αγάντα για τον γδικιωμό που πρόσμενες για χρόνια.

Τσίτωσε κάργα τα σκοινιά κι ας τρίζουνε τα ξάρτια,
το νου σου μεσ’ στο χαλασμό ν’ αντέξουν τα κατάρτια…

Πάλεψε με το τσούρμο σου να το αποκρατήσεις,
τελάλησε στον Χάροντα πως θε να τον νικήσεις…

Ζυγιάσου για ορτσάρισμα και κόντρα στον καιρό,
ψυχώσου για θανατερό ρεσάλτο στο χαμό….
Σαν βγεις από την καταχνιά κι από την καταιγίδα,
θα ιδείς την νίκη να’ρχεται, σαν λύκος στην παγίδα…

Κι αν ο καιρός ανάποδα σου πάρει το τιμόνι,
κι αν σ’ έσφιξαν οι αέρηδες σα σφύρα και αμόνι,
να μην λαγιάσεις την ορμή,
μη χάσεις την αψάδα,
μην και λυγίσει η πεισμονή,
μην σου χαθούν τα πλάγια…

Μα πιότερο να νοιάζεσαι μην κόψει το αγέρι,
και κει αρόδο ξάνεμο ξεμείνει το ασκέρι.
Φόβος θα δέσει με καρφιά ολνών τα φυλλοκάρδια,
αν τύχει και ανάψουνε τα εχθρικά μπομπάρδια.

Στόχος ακούνητος θαρρείς και θάστε για σημάδι,
με πόνο θα ματώνετε απ’ το πρωί ως το βράδυ.

Να κάμεις ‘τι ν’ αντέξετε σα θα’ ρθει ο χαλασμός,
μη θάρρος να σας λείψει σαν πέσει ο χαμός,
απρόσμενα κι αν έπεσε φρεσκάρει ο καιρός.

Φυλάξτε την ορμή σας, τα βόλια, την ψυχή,
και καρτεράτε θαρρετά την κρίσιμη στιγμή.

Σαν τα πανιά φουσκώσουνε στ’ ανέμου την πνοή,
σα δαίμονες χυθείτε του Ποσειδώνα Γιοί,
σα σμέρνες αγριεμένες,
σαν οργισμένοι αετοί,
θεριέψτε την θωριά σας,
σύρτε τρανή ιαχή.

Τον τρόμο σπείρτε στους δειλούς κι ανάξιους εισβολείς,

«Θυμίστε τους πως Δαναοί φυλούν αυτή τη γης»....

Γιώργος Ανεστόπουλος
Διαβάστε περισσότερα » »

Τι συμβαίνει ; Οι Ρώσοι διπλασίασαν τις συστοιχίες των S-300 στον Καύκασο

Αδιαπέραστο αντιαεροπορικό τοίχος «έχτισε» η Μόσχα στην Αρμενία τον τελευταίο χρονικό διάστημα σύμφωνα με πληροφορίες που προέρχονται από την εξονυχιστική μελέτη δορυφορικών φωτογραφιών της περιοχής του νοτίου Καυκάσου. Νέες συστοιχίες πυραύλων S-300 έχουν
μεταφερθεί στην Αρμενία πρόσφατα ενισχύοντας την αεράμυνα όχι μόνο της Αρμενίας αλλά και ολόκληρης της περιοχής του νοτίου Καυκάσου.

Τα συστήματα αυτά αποτελούν μία ραγδαία αναβάθμιση της αεράμυνας της ευρύτερης περιοχής και αποτελούν ακόμη μία απόδειξη ότι η Ρωσία ανησυχεί για τις εξελίξεις νότια του Καυκάσου τόσο όσον αφορά το ενδεχόμενο μετακίνησης ισραηλινών μαχητικών στο Αζερμπαϊτζάν ώστε να επιτεθούν στο Ιράν, κάτι που συζητήθηκε έντονα το τελευταίο καιρό, όσο και για οποιαδήποτε πιθανή πρόκληση της Δύσης στην ταραγμένη περιοχή του Καυκάσου.

Στην ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΉ που κυκλοφορεί αύριο ειδικός αναλυτής εξετάζει σε μελέτη του το ενδεχόμενο ο Καύκασος να είναι η νέα Συρία.

Σημειώνεται ότι μέχρι το 2008, η Αρμενία διέθετε τρεις πυροβολαρχίες S-300 για την προστασία του Ερεβάν, οι οποίες αντικατέστησαν το παρωχημένο S-125 Neva/Pechora. Δύο χρόνια μετά το 2010, η Ρωσία ανέπτυξε δύο επιπλέον συστήματα S-300 στα σύνορα της Αρμενίας με το Ιράν και οι δύο ακόμη πυροβολαρχίες S-300 σε απόσταση 7 χλμ. από τα σύνορα με το Ναγκόρνο Καραμπάχ.

Όπως δείχνουν οι νέες δορυφορικές φωτογραφίες πρόσφατα μεταφέρθηκαν στην περιοχή της Αμπχαζίας και πλησίον των συνόρων του Ναγκόρνο Καραμπάχ νέες πυροβολαρχίες οι οποίες μπορούν να παράσχουν προστασία και στο αεροδρόμιο της πρωτεύουσας του Ναγκόρνο Καραμπάχ το Στεπανακέρτ.

Με την εγκατάσταση των συστημάτων αυτών στην περιοχή καλύπτεται σε μεγάλο βαθμό το Ναγκόρνο Καραμπάχ από κάθε πιθανή Αζερική επιβουλή και αποκόπτεται ο Αζέρικος θύλακας του Ναχιτσεβάν από το υπόλοιπο Αζερμπαϊτζάν. Ουσιαστικά οι Ρώσοι και οι Αρμένιοι δημιούργησαν ένα σύνθετο υψηλής τεχνολογίας αδιαπέραστο τοίχος στο "μαλακό υπογάστριο" της Ρωσίας που είναι ο Καύκασος, προετοιμασμένοι για όλα τα ενδεχόμενα ακόμη και για μία πιθανή προβοκάτσια στην περιοχή η οποία θα μπορούσε να αποτελέσει την σπίθα για μία νέα «Άνοιξη» αυτή την φορά στον Καύκασο.

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr
Διαβάστε περισσότερα » »

Η Τρόικα ζητάει και την πώληση των δικτύων της ΔΕΗ

Ποιες είναι οι νέες απαιτήσεις των εκπροσώπων της Τρόικα, για την εκταμίευση της επόμενης δόσης. Δίκτυα και λογαριασμοί της ΔΕΗ στο στόχαστρο έναντι 31,5 δισ. ευρώ
Την πώληση σε ιδιώτες των δικτύων της ΔΕΗ, την έκδοση μηνιαίων λογαριασμών ηλεκτρικού
ρεύματος και συγκριτική μελέτη για τις αμοιβές των υπαλλήλων της ΔΕΗ σε σχέση με τις άλλες χώρες της Ευρώπης ζητά η Τρόικα, ως προαπαιτούμενο για την εκταμίευση της δόσης τω 31,5 δισ. ευρώ.
Μία από τις απαιτήσεις της Τρόικα από το υπουργείο Περιβάλλοντος είναι η μεταφορά, εντός του μήνα, πλειοψηφικού πακέτου - δηλαδή του 51% των μετοχών - του Ανεξάρτητου Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ) στο Ταμείο Αξιοποίησης της Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ), προκειμένου στη συνέχεια να πωληθεί σε ιδιώτες.
Ο ΑΔΜΗΕ είναι κερδοφόρος και ανήκει σήμερα κατά 100% στη ΔΕΗ, αλλά λειτουργεί ως ανεξάρτητος φορέας, ενώ εκδίδει και τους μηνιαίους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος.
Όπως αναφέρει η "Δημοκρατία", για τους λογαριασμούς του ηλεκτρικού, η Τρόικα ζητά την έκδοσή τους σε μηνιαία βάση ή τουλάχιστον να πληρώνουν οι καταναλωτές την προκαταβολή κάθε μήνα και να εξοφλούν το λογαριασμό κάθε δίμηνο.
Σήμερα, η προκαταβολή καταβάλλεται κάθε δίμηνο και η εξόφληση γίνεται στο τετράμηνο.
Για το πρώην τέλος ΑΠΕ , που επιβαρύνει τους λογαριασμούς ώστε να επιδοτούνται οι παραγωγή από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, οι εκπρόσωποι των δανειστών ζητούν την αναπροσαρμογή του ανά εξάμηνο.
Η κυβέρνηση, καλείται ακόμη, να παρουσιάσει μέσα στον επόμενο μήνα, συγκριτική μελέτη, με τις αμοιβές των υπαλλήλων της ΔΕΗ, σε σχέση με αντίστοιχες ευρωπαϊκές εταιρείες.
Σε ό,τι αφορά τις λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ, υποχρεώνει την κυβέρνηση να προετοιμάσει την πώληση μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2013.
 
Διαβάστε περισσότερα » »

"Ελληνόψυχος" πύρινος λόγος κατά Γερμανίας από τον ... Σέρβο πρωθυπουργό! Τι νομίζατε από τον αντωνάκη ;

Ο πύρινος λόγος του Σέρβου πρωθυπουργού Ι.Ντάντιτς που θα διαβάσετε εν συνεχεία, κανονικά θα έπρεπε να είχε βγει από το στόμα και την ψυχή Έλληνα πολιτικού, αλλά δυστυχώς φαίνεται ότι η κοινωνία στη χώρα έχει σταματήσει να αναδεικνύει ψυχωμένους ηγέτες.

Ο πρωθυπουργός της Σερβίας παρευρέθηκε χθες σε τελετή μνήμης στο χωριό Ντράγκινατς για τα 3.000 θύματα που εκτελέστηκαν που εκτελέστηκαν από τους Γερμανούς το 1941.

Ιδού, λοιπόν, τι είπε με αφορμή τα εμπόδια που θέτουν στην Σερβία οι Γερμανία, Βρετανία κλπ για να ενταχθεί στην ΕΕ, επειδή αρνείται να αναγνωρίσει το Κοσσυφοπέδιο ως ανεξάρτητο κράτος.

«Λησμονήθηκαν τα θύματα της Σερβίας, η ιστορία διαστρεβλώθηκε και οι ηττημένες δυνάμεις έγιναν σημαντικότερες για τα Βαλκάνια απ’ ότι η Σερβία. Εκείνοι που έχασαν τη ζωή τους εδώ, ήταν αθώα θύματα, έδωσαν τις ζωές τους για τη νέα Ευρώπη και την ΕΕ, όπου τώρα μας συμβουλεύουν πως για να προσχωρήσουμε σε αυτή πρέπει να επιτρέψουμε να ολοκληρωθεί ό,τι άρχισε στον Α’ και στο Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, κι αυτό είναι η Σερβία να γίνει όσο το δυνατόν μικρότερη.

Σήμερα, μετά τις γενοκτονίες από τις οποίες επιβιώσαμε στους δύο Παγκόσμιους Πολέμους, επειδή ήμασταν στο πλευρό της σωστής πλευράς της διεθνούς κοινότητας, η Σερβία δεν αξίζει να έχει άδικη αντιμετώπιση, επειδή ήταν πάντα στην πλευρά που αγωνιζόταν κατά του φασισμού. Οι ηττημένοι του Β' Παγκόσμιου Πολέμου πολεμάνε και εκδικούνται στην Σερβία (σ.σ.: Θα μπορούσαμε να βάλουμε την λέξη "Ελλάδα" αντί για "Σερβία" και τίποτα δεν θα άλλαζε).

Η Σερβία στη μάχη για τις ανθρώπινες και ευρωπαϊκές αξίες έδωσε πολλά περισσότερα από άλλες χώρες που έγιναν πολύ πιο εύκολα μέλη τη της ΕΕ και οι οποίες σήμερα λένε ότι η Σερβία δεν έχει θέση στην ΕΕ. Κάθε μέρα μας απειλούν, τονίζουν ότι η Σερβία πρέπει να αναγνωρίσει την ανεξαρτησία του Κοσόβου και ότι πρέπει και πάλι να επαναφέρουν για μας τις θεωρήσεις εισόδου στην ΕΕ.

Πρέπει να συγχωρήσουμε εκείνους που διέπραξαν το έγκλημα, αλλά δεν μπορούμε να ξεχάσουμε, ούτε να παραδεχθούμε ότι τα θύματά τους ήταν πιο πολύτιμα από τα δικά μας. Είναι σημαντικό να είναι γνωστό ποιός ήταν με ποιά πλευρά.

Εμείς ήμασταν με την πλευρά της αλήθειας και της δικαιοσύνης. Αναμένουμε εκείνοι στο πλευρό των οποίων ήμασταν και σήμερα να είναι με την πλευρά της αλήθειας και της δικαιοσύνης όσον αφορά τη Σερβία».

Και κατέληξε ο Ι.Ντάτσιτς: «Πρέπει να κάνουμε τα πάντα για να εμποδιστούν νέοι πόλεμοι, αλλά και η παραχάραξη της ιστορίας. Η Σερβία με τον αγώνα της κατά του φασισμού και τα θύματα που είχε, αξίζει να είναι τμήμα της Ευρώπης, αλλά δεν την αφήνουν να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση εκείνοι που ηττήθηκαν και μετά το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο άρχισαν να οικοδομούν τη νέα Ευρώπη».

Πόσο θα θέλαμε να ακούσουμε μια τέτοια ομιλία από έναν Έλληνα πρωθυπουργό. Υπερήφανη, ελληνική και πέρα από πάθη και μίση. Απλά αληθινή. Ως πότε οι μετριότητες της πολιτικής ελίτ θα κυβερνούν αυτή την χώρα;
 
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr
Διαβάστε περισσότερα » »

Μια μέρα στο καταφύγιο του Αρκτούρου (video)


Μια μέρα στο καταφύγιο του Αρκτούρου, πέρασε ο ρεπόρτερ του Μένουμε Ελλάδα Αλέξης Καπλάνης.
Ο δημοσιογράφος της ΝΕΤ αναφέρει πως ο άλλοτε βασιλιάς του δάσους ζει πλέον έκπτωτος σε αυτό.
Ένα συγκλονιστικό αφιέρωμα στις αρκούδες που ζουν στην Ελλάδα και στα Βαλκάνια.
Στο ρεπορτάζ φιλοξενούνται και δηλώσεις της Υπεύθυνης Τύπου του Αρκτούρου Βάσω Πετρίδου, της ξεναγού Μελίνας Αυγερινού και του εργαζόμενου του Αρκτούρου Γιώργου Μοστάκη. Δείτε το βίντεο από την ΝΕΤ και την εκπομπή Μένουμε Ελλάδα. Και διαβάστε επίσης, Γιατί οι Έλληνες απειλούμε με αφανισμό την καφέ αρκούδα;


pinakio.blogspot.gr

Διαβάστε περισσότερα » »

‘’Corpus Christi’’ & ‘’ΕΛΕΝΗ’’ (του Μιχάλη Ραμπίδη)



Είναι δύσκολη έως ακατόρθωτη η τεκμηρίωση απαγόρευσης της ελεύθερης διακίνησης ιδεών. ‘’Μπορεί  να διαφωνώ μ’ αυτά που λες αλλά θα αγωνιστώ μέχρι θανάτου για το δικαίωμά σου να τα λες’’ είπε ο  Βολτέρος.

Σε μια από τις τελευταίες του συνεντεύξεις ο καθηγητής Μαρκ Μαζάουερ τονίζει: ‘’Υπάρχει μια κοινή βολική δικαιολογία για τη βία που λέει ότι για όλα φταίει ο αντίπαλος’’. Γνωρίζει όμως καλά ο κ Μαζάουερ ότι τα Γκούλακ και τα Άουσβιτς δεν δημιουργούνται μόνον από την αντιπαλότητα, αλλά είναι οι τερματικοί κρίκοι σε μια αλυσίδα βίαιων και ανορθόδοξων ενεργειών, που τελικά οδηγούν σε (ιδεολογικό) αδιέξοδο.
Η υπέρ προβολή των εμποδίων από στελέχη της ‘’Χρυσής Αυγής’’, θρησκευτικές οργανώσεις και άλλους  πολίτες, για την προβολή της θεατρικής παράστασης ‘’Corpus Christi’’ πλην των άλλων, επιχειρεί να σκιάσει  τα μεγάλα οικονομικά προβλήματα της εποχής μας. Ενίοτε οι δύσκολες καταστάσεις σε συγκεκριμένες  χρονικές περιόδους, αποπροσανατολίζουν και οδηγούν στην αμνησία, από παραδείγματα προς αποφυγή ή
προς μίμηση του παρελθόντος.
To ‘’Corpus Christi’’ είναι έργο του συγγραφέα Τέρενς Μακ Νάλλυ γραμμένο το 1997. Πρωτοεμφανίσθηκε
στη σκηνή της Νέας Υόρκης το 1998 και παρουσιάζει τον Ιησού και τους Αποστόλους ως ομοφυλόφιλους
άνδρες. Ο Ιούδας προδίδει τον Ιησού λόγω σεξουαλικής αντιζηλίας. Ο Ιησούς ιερουργεί γάμο
ομοφυλοφίλων μεταξύ Αποστόλων και πάει λέγοντας …… Είναι όμως ανάξια λόγου η ελευθερία και
προστασία της θρησκευτικής συνείδησης, κυρίως όταν πρόκειται για την Χριστιανική (γιατί η Ισλαμική υπέρ
προστατεύεται) και δεν χρήζει καμιάς υπεράσπισης; Έχει το δικαίωμα να την διαπομπεύει η τέχνη;
Το 1984 ο ομογενής Έλληνας των ΗΠΑ Νίκος Γκατζογιάννης έγραψε την ιστορία της ζωής του και το θάνατο
της μητέρας του. Το βιβλίο βραβεύτηκε από την Β. Λογοτεχνική Εταιρία της Μ. Βρετανίας ως το καλύτερο
για το 1984. Με τον ίδιο τίτλο ‘’ΕΛΕΝΗ’’ γυρίστηκε κινφ/κή ταινία (στην Ισπανία γιατί απαγορεύτηκε να
γυριστεί στους αυθεντικούς Ελληνικούς χώρους) το 1985 και προβλήθηκε σε όλες τις κινφ/κές αίθουσες του
κόσμου, εκτός από την Ελλάδα. Εδώ οι <<προοδευτικοί αριστεροί>> έστησαν σοβαρά επεισόδια, καθώς
προπηλάκιζαν και ξυλοφόρτωναν τους θεατές που πήγαιναν να δουν την ταινία.
Θυμάμαι πολύ καλά την εποχή εκείνη γιατί με ευθύνη εργατικού συνδικάτου της Πτολεμαίδας (το
‘’ΕΝΩΤΙΚΟ ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ’’ ΔΕΗ σήμερα ‘’ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ’’) φέραμε και προβάλαμε για μια εβδομάδα την ταινία
‘’ΕΛΕΝΗ’’ στην αίθουσα του κιν/φου ‘’ΟΛΥΜΠΙΟΝ’’ της πόλης. Δυο παραστάσεις κάθε μέρα σε αίθουσα
κατάμεστη και με την ευθύνη φύλαξης του χώρου έξω από τον κιν/φο να την επιχειρούν τα συνδικαλιστικά
στελέχη του δραστήριου και δυναμικού συνδικάτου.
Είναι η ίδια αριστερά που χαρακτηρίζει συνωστισμό στην παραλία της πόλης την καταστροφή της Σμύρνης.
Πόσο εύκολα περνά κανείς από τη θέση του θύτη στη θέση του θύματος κ Μαζάουερ ……..
Η απεριόριστη ελευθερία του λόγου μπορεί να εξελιχθεί σε ιδιάζουσα μορφή τυραννίας, ακόμα και σε
κοινωνίες με σύγχρονους δημοκρατικούς κανόνες. Απλά σαυτές τα όρια μετατίθενται και γίνονται
ευρύτερα.__
Διαβάστε περισσότερα » »