Τρίτη 19 Φεβρουαρίου 2013

Σοκ για επιχειρηματία που προσπάθησε να κάνει ανάληψη μέσω e-Banking

Ένας 42χρονος Τρικαλινός επιχειρηματίας, υπέστη σοκ σήμερα το πρωί, όταν επιχείρησε με ηλεκτρονικό τρόπο (e-banking) να κάνει ανάληψη χρημάτων, προκειμένου να
πληρώσει τρέχουσες οικονομικές του υποχρεώσεις.

 Ο επιχειρηματίας διαπίστωσε πως ο τραπεζικός του λογαριασμός, όχι μόνο δεν μπορούσε να του δώσει χρήματα, αλλά είχε και αρνητικό πρόσημο με οφειλή που ανερχόταν στις 16.139,64 ευρώ. Προφανώς στον τραπεζικό λογαριασμό μπήκε … «χέρι» της Δ.Ο.Υ. για οφειλές του συγκεκριμένου επιχειρηματία, χωρίς όμως να ενημερωθεί νωρίτερα για αυτό.

 Η περίπτωση αυτή, δείχνει πως πλέον για οφειλές προς το κράτος, υπάρχουν τα νέα δεδομένα, όπου θα δεσμεύονται τραπεζικές καταθέσεις αυτομάτως με εντολή της Δ.Ο.Υ., ανοίγουν αυτομάτως τραπεζικοί λογαριασμοί και κατά συνέπεια, κανείς δεν μπορεί να είναι βέβαιος ότι έχει χρήματα στην άκρη για «μια δύσκολη στιγμή».

 Πηγή: trikalanews.gr
Διαβάστε περισσότερα » »

ΟΥΡΙΚΟ ΟΞΥ ... ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΜΕ ΓΙΑΤΡΟΣΟΦΙΑ

Η υπερουριχαιμία είναι η αύξηση της συγκεντρώσεως του ουρικού οξέος στο πλάσμα και στον ορό. Το ουρικό οξύ είναι το τελικό προϊόν του μεταβολισμού των πουρινο-νουκλεοτιδίων. Η πιο εμφανής εκδήλωση της αύξησης αυτής είναι η ποδάγρα κατά την οποία σχηματίζονται κρύσταλλοι οι οποίοι
αποτίθενται στους χόνδρους, στους αρθρικούς υμένες και το αρθρικό υγρό. Η ποδάγρα είναι αρκετά επώδυνη και συνδέεται από κινητικά προβλήματα.
Ένα άλλο σύμπτωμα της υπερουχιμαιμίας είναι η νεφρολιθίαση. Η υπερουριχαιμία συναντάται συνήθως στους παχύσαρκους και στις υψηλότερες οικονομο-κοινωνικές ομάδες. Αυτή δημιουργείται ή από αυξημένη πρόσληψη τροφών, υψηλής περιεκτικότητας σε πουρίνες, ή από ελαττωμένη απέκκριση των πουρινών αυτών από τον οργανισμό.

Από τα προηγούμενα είναι προφανές ότι για ακόμη μία φορά η διατροφή παίζει σημαντικό ρόλο στην δημιουργία μιας νόσου. Σημαντικό είναι λοιπόν να ελέγχουμε και να προσαρμόζουμε την διατροφή μας στις ανάγκες του οργανισμού, σκεπτόμενοι πάντα ότι η υπερκατανάλωση ορισμένων τροφών μπορεί να αποδεχτεί βλαβερή για τον οργανισμό μας. Θα δώσουμε μερικές οδηγίες για την αποφυγή της υπερουριχαιμίας οι οποίες φυσικά πρέπει να συνδυαστούν και με τυχόν άλλες διατροφικές οδηγίες για άλλα νοσήματα όπως η υπερλιπιδαιμία και ο διαβήτης.
Τροφές που απαγορεύονται σε άτομα με υψηλό ουρικό οξύ: Εντόσθια ( συκώτι, νεφρά), σάλτσες και ζωμός κρέατος, σαρδέλες, μύδια , αυγοτάραχο, αντζούγιες, Κυνήγι, αμύγδαλα, ζύμη.

Τροφές που επιτρέπονται με μέτρο σε άτομα με υψηλό ουρικό οξύ:
Κρέας, γαλοπούλα, ψάρια, κοτόπουλο, φασόλια, ντομάτα, σπανάκι, αρακάς μανιτάρια
Τροφές που επιτρέπονται σε άτομα με υψηλό ουρικό οξύ: Γάλα, γιαούρτι, λάδι, τσάι ,τυρί, ψωμί, ζυμαρικά, ρύζι, καλαμπόκι, μέλι, ξηροί καρποί, χόρτα, φρούτα

ΕΥΕΡΓΕΤΙΚΑ ΒΟΤΑΝΑ ΓΙΑ ΟΥΡΙΚΟ ΟΞΥ
1) Βράζουμε κορυφές βάτου σ' ένα λίτρο νερό, μέχρι να μείνει το μισό. Ύστερα το περνάμε από τουλπάνι και το δίνουμε σ' αυτόν που υποφέρει από ουρικό οξύ.
2) Βράζουμε μαλλιά καλαμποκιού μαζί με αγριάδα και πίνουμε ένα ποτηράκι του κρασιού απ' το αφέψημα το πρωί, νηστικοί.
3) Καλό είναι ο ασθενής να τρώει πολλά σταφύλια, γιατί είναι διουρητικά.
4) Βράζουμε 30 γρ φύλλα σέλινου μέσα σε φρέσκο γάλα και πίνουμε το αφέψημα νησπκοί.
5) Ζεματάμε φύλλα και σπόρους τσουκνίδας σ' ένα φλιτζάνι νερό. Τα αφήνουμε δέκα λεπτά και μετά τα σουρώνουμε. Πίνουμε δυο κουταλιές της σούπας τρεις φορές τη μέρα.
Γράφει ο Παναγιώτης Αποστολακόπουλος - Μικροβιολόγος


triklopodia
Διαβάστε περισσότερα » »

Mελισσοκομία με αντίγραφα αρχαίων κάθετων κυψελών

Η έρευνα της αρχαιοελληνικής μελισσοκομίας βασίζεται αποκλειστικά σχεδόν στα αρχαιολογικά ευρήματα, μια που η αρχαία γραμματεία, τόσο η ελληνική όσο και η λατινική, δεν μας παρέχει ουσιαστικές πληροφορίες για τους τύπους των χρησιμοποιούμενων κυψελών στην αρχαία Ελλάδα και τον τρόπο άσκησης μελισσοκομίας με αυτές.

Λατίνοι συγγραφείς βέβαια, όπως ο Βάρρων, ο Βιργίλιος, ο Κολουμέλλας, ο Πλίνιος ο Πρεσβύτερος, ο Αιλιανός, ο Ψευδο-Κοϊντιλιανός και ο Παλλάδιος, αναφέρονται στη μελισσοκομία της εποχής τους, σε ορισμένες μάλιστα περιπτώσεις...
(Βάρρων και κυρίως Κολουμέλλας) με λεπτομέρειες. Φαίνεται ωστόσο πως τα όσα γράφουν δεν αφορούν στη μελισσοκομία όπως αυτή ασκούνταν στην Ελλάδα (σημ. 1).

Οι πήλινες κυψέλες που η αρχαιολογική σκαπάνη έφερε στο φως ανήκουν σε δύο κύριους τύπους, τον οριζόντιο και τον κάθετο. Ο τρόπος άσκησης της μελισσοκομίας με οριζόντιες πήλινες κυψέλες είναι γνωστός με λεπτομέρειες, εφόσον παρόμοιες κυψέλες ήταν έως πρόσφατα σε χρήση σε πολλά νησιά του νοτίου Αιγαίου. Μοναδικό ίσως σημείο που χρήζει διερεύνησης όσον αφορά στις οριζόντιες αυτές κυψέλες είναι ο τρόπος λειτουργίας των εξαιρετικά μικρών, σε σχέση με τα αντίστοιχα παραδοσιακά, προεκταμάτων (δακτυλίων επέκτασης) για τα οποία υπάρχει η άποψη πως χρησιμοποιούνταν για την παραγωγή «άκαπνου» μέλιτος (σημ. 2).

Διαφορετικά είναι τα πράγματα όσον αφορά στις κάθετες πήλινες κυψέλες. Κυψέλες αυτού του τύπου, οι οποίες χρονολογούνται στην Ελληνιστική και τη Ρωμαϊκή περίοδο, έχουν έρθει στο φως στην Ισθμία (σημ. 3), τέσσερις μάλιστα έχουν αποκατασταθεί στην αρχική τους μορφή. Θραύσματα πήλινων κυψελών, πιθανότατα Ελληνιστικής περιόδου, που φαίνεται να ανήκουν στον ίδιο τύπο βρέθηκαν πρόσφατα και στο Αγαθονήσι (σημ. 4). Στον ίδιο πιθανώς τύπο κυψέλης ανήκουν και ορισμένα τμήματα αγγείων από τη Χίο (σημ. 5), την Αττική (σημ. 6), και τη Δήλο (σημ. 7), χρονολογούμενα από την Αρχαϊκή έως την Ελληνιστική περίοδο.

Στη βιβλιογραφία συνήθως δεν αναφέρεται ο τρόπος άσκησης της μελισσοκομίας με τις αρχαίες κάθετου τύπου κυψέλες (σημ. 8). Όπου αναφέρεται, είτε θεωρούνται κυψέλες «κινητής φωλιάς» (σημ. 9) είτε γίνεται λόγος για την πιθανότητα οι εν λόγω κυψέλες να είναι κινητής κηρήθρας ή ίσως κάποιου ενδιάμεσου υποθετικού σταδίου μεταξύ των κυψελών «κινητής φωλιάς» και αυτών της κινητής κηρήθρας (σημ. 10).

Η λειτουργία των κάθετων αρχαίων κυψελών ως κυψελών «κινητής φωλιάς», ως κυψελών δηλαδή που επιτρέπουν να ανασηκωθεί το καπάκι με όλη τη φωλιά (τις κηρήθρες και τον πληθυσμό του σμήνους), θα πρέπει κατά τη γνώμη μας να απορριφθεί. Παρόμοιες κυψέλες δεν έχουν καταγραφεί πουθενά στον κόσμο και πιστεύουμε πως με τις εν λόγω κυψέλες δεν είναι καν εφικτή η άσκηση μελισσοκομίας σε πραγματικές συνθήκες, λόγω των πολλών και δυσεπίλυτων προβλημάτων που θα αντιμετώπιζε ο μελισσοκόμος. Οι κυψέλες «κινητής φωλιάς» άλλωστε δεν είναι τίποτε περισσότερο από ένα υποθετικό ενδιάμεσο στάδιο εξέλιξης των κυψελών κινητής κηρήθρας που προτάθηκε προ τριακονταετίας (σημ. 11) και που δέχεται ως δεδομένο πως οι κάθετες κυψέλες είναι νεότερες των οριζόντιων από τις οποίες και εξελικτικά κάποια στιγμή προήλθαν.

Τα επιμέρους χαρακτηριστικά των αρχαίων κυψελών της Ισθμίας (σχήμα, διαστάσεις, θέση εισόδου των μελισσών) καθώς και τα εθνογραφικά τους παράλληλα (σημ. 12) συνηγορούν, κατά την άποψή μας, στο ότι οι κάθετες αυτές κυψέλες ήταν κινητής κηρήθρας, χρησιμοποιούσαν δηλαδή πήχεις-κηρηθροφορείς στο άνω μέρος, έτσι ώστε οι μέλισσες να προσκολλούν τις κηρήθρες τους, ανά μία, σε κάθε πήχη, επιτρέποντας με αυτό τον τρόπο μια σειρά χειρισμών που σε διαφορετική περίπτωση είναι εξαιρετικά δύσκολοι ή και αδύνατοι. Πιστεύουμε μάλιστα πως δεν απομένει να ανακαλυφθεί τίποτε άλλο προς επιβεβαίωση της εν λόγω άποψης, εκτός κι αν αναμένουμε να βρεθούν οι ξύλινοι κηρηθροφορείς των κυψελών, πράγμα φυσικά αδύνατον εφόσον δεν διατηρούνται στο πέρασμα του χρόνου.

Για να διαπιστώσουμε στην πράξη εάν οι αρχαίες αυτές κάθετες κυψέλες θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν με επιτυχία ως κυψέλες κινητής κηρήθρας κατασκευάσαμε αντίγραφα τριών εκ των τεσσάρων αποκατεστημένων κυψελών της Ισθμίας με σκοπό την πειραματική άσκηση μελισσοκομίας με αυτές. Συγκεκριμένα, κατασκευάστηκαν αντίγραφα της κυψέλης που φέρει πλησίον του στομίου της την επιγραφή «ΟΡΕΣΤΑΔΑ» (ΙΡ 586), και δύο άλλων, οι οποίες δεν φέρουν λαβές και έχουν την είσοδο των μελισσών η μία στη βάση (ΙΡ 2215) και η άλλη στο κάτω μέρος του πλαϊνού τοιχώματος (ΙΡ 2512). Στην πειραματική αυτή άσκηση μελισσοκομίας συμμετείχαν, πέραν του γράφοντος, η Μαρία Γκουτζαμάνη, αρχαιολόγος και μελισσοκόμος, καθώς και ο επαγγελματίας μελισσοκόμος από τον Βαρνάβα Αττικής Ισίδωρος Τσιμίνης, με πολύτιμη για εμάς εμπειρία στις κυψέλες κινητής κηρήθρας, τόσο στην παραδοσιακή τους μορφή όσο και σε μία «βελτιωμένη» από τον ίδιο.

Η κατασκευή των αντιγράφων ανατέθηκε στον έμπειρο αγγειοπλάστη Παναγιώτη Φουτούγιο από το Καπανδρίτι. Τον Ιούνιο του 2007, υπό την επίβλεψη των αρχαιολόγων και με τη βοήθεια της κεραμίστριας Μαρίας Στέφα, τα αντίγραφα ήταν έτοιμα (εικ. 1). Την επόμενη άνοιξη οι κυψέλες μεταφέρθηκαν στο χώρο του μελισσοκομείου. Με εξαίρεση την κυψέλη με την επιγραφή, στις άλλες επιλέξαμε πήλινα καπάκια, χωρίς να μας απασχολούν ιδιαίτερα τα επιμέρους χαρακτηριστικά τους – αρχαία καπάκια κάθετων πήλινων κυψελών δεν έχουν έως τώρα βρεθεί. Ειδικά για την κυψέλη «Ορεστάδα» (εικ. 2) όμως χρησιμοποιήσαμε ένα επίπεδο ξύλινο καπάκι, ώστε να μην θεωρηθεί πως αυξήθηκε ο εσωτερικός της όγκος (αν και αυτό θα τοποθετούνταν πάνω από τους κηρηθροφορείς, που στην ουσία δεν παίζει κανένα ρόλο). Κι αυτό διότι η σχετικά μικρή χωρητικότητα του αγγείου υπήρξε επιχείρημα για ορισμένους να θεωρήσουν πως δεν πρόκειται για κυψέλη (σημ. 13), συγκρίνοντάς τη με ορισμένες μεγαλύτερες σε όγκο παραδοσιακές κυψέλες κινητής κηρήθρας που είχαν υπ’ όψιν τους (σημ. 14) και αγνοώντας την ύπαρξη άλλων, παρόμοιων, παραδοσιακών κυψελών με χωρητικότητα σε ορισμένες περιπτώσεις ακόμη και μικρότερη αυτής του αρχαίου αγγείου.

Για πήχεις-κηρηθροφορείς τοποθετήθηκαν σανίδες πλάτους 3,5 περίπου εκατοστών. Τόσο ήταν περίπου το πλάτος των κηρηθροφορέων στις παραδοσιακές κυψέλες κινητής κηρήθρας, το οποίο οι μελισσοκόμοι υπολόγιζαν πρόχειρα χρησιμοποιώντας ως μέτρο είτε το μήκος της δεύτερης φάλαγγας του αντίχειρα (όπως συνέβαινε στην Κρήτη, σημ. 15) είτε, συνηθέστερα, το άθροισμα του πλάτους του δείκτη και του μέσου δακτύλου (σημ. 16). Το σύνολο των κηρηθροφορέων ανά κυψέλη προέκυψε να είναι εννέα για την «Ορεστάδα» (ΙΡ 586), δέκα για την ΙΡ 2215 και έντεκα για την ΙΡ 2512, που αντιστοιχεί σε γενικές γραμμές με αυτό των παραδοσιακών κυψελών του τύπου αυτού. Οι παραδοσιακές πήλινες κυψέλες κινητής κηρήθρας της Κρήτης επί παραδείγματι, τα λεγόμενα «βρασκιά» ή «φρασκιά», διέθεταν κατά βάση δέκα πήχεις-κηρηθροφορείς (σημ. 17).

Την άνοιξη του 2008 τοποθετήθηκαν σμήνη στις κυψέλες (εικ. 3, 4 και 5), έργο στο οποίο συνέδραμαν, κυνηγώντας μαζί μας αφεσμούς από την ευρύτερη περιοχή, οι μελισσοκόμοι Χαράλαμπος Κουρκούλης και Mazia Waris. Δεν χρειάστηκε να περιμένουμε παρά λίγες ημέρες για να διαπιστώσουμε πως οι μέλισσες ξεκίνησαν να χτίζουν τις κηρήθρες τους προσκολλώντας τες ανά μία στον εκάστοτε πήχη-κηρηθροφορέα, δημιουργώντας κινητές κηρήθρες (εικ. 6).

Την άνοιξη του μεθεπόμενου έτους (2010) το πείραμα επαναλήφθηκε σε άλλη περιοχή του Καπανδριτίου, όχι γιατί έμενε κάτι να αποδειχθεί, αλλά πλέον για λόγους περαιτέρω παρατήρησης, απόκτησης εμπειρίας στη μελισσοκομία με κινητές κηρήθρες των συμμετεχόντων και, τρόπον τινά, ευχάριστης ενασχόλησης. Φυσικά, οι μέλισσες δημιούργησαν και πάλι κινητές κηρήθρες (εικ. 7 και 8).

Συμπερασματικά, από την πειραματική άσκηση μελισσοκομίας με τα αντίγραφα των κάθετων κυψελών της Ισθμίας συνάγεται πως οι κυψέλες αυτές θα μπορούσαν εύκολα και με απόλυτη επιτυχία να χρησιμοποιηθούν ως κυψέλες κινητής κηρήθρας, όπως ακριβώς πιστεύουμε πως συνέβαινε και κατά την αρχαιότητα.

Γιώργος Μαυροφρύδης
Αρχαιολόγος

*Η χρήση κυψελών κινητής κηρήθρας στην αρχαία Ελλάδα αποτέλεσε για εμάς αντικείμενο έρευνας, τη δημοσίευση της οποίας αναμένουμε. Στο πλαίσιο της έρευνας αυτής εντάσσεται και η πειραματική άσκηση μελισσοκομίας με αντίγραφα των αρχαίων κυψελών της Ισθμίας που παρουσιάζεται εδώ.

 http://www.archaiologia.gr/



Εικ. 1. Αντίγραφο της κυψέλης «Ορεστάδα».


Εικ. 2. Η κυψέλη «Ορεστάδα» (φωτ. από V.R. Anderson-Stojanovic / J.E. Jones, «Ancient beehives from Isthmia», Hesperia 4/71, 2002).


Εικ. 3. Τοποθέτηση σμήνους στην κυψέλη «Ορεστάδα».



Εικ. 4. Από την τοποθέτηση σμήνους στο αντίγραφο της κυψέλης ΙΡ 2215.



Εικ. 5. Νέο σμάρι στην κυψέλη ΙΡ 2512.



Εικ. 6. Κινητή κηρήθρα από το αντίγραφο της «Ορεστάδα».


Εικ. 7. Έναρξη δημιουργίας κινητών κηρηθρών στην κυψέλη ΙΡ 2512.
krasodad


Εικ. 8. Κινητές κηρήθρες από την ΙΡ 2215 στα χέρια του μελισσοκόμου Ι. Τσιμίνη.
Διαβάστε περισσότερα » »

Gizelis: Βαριά βιομηχανία α λα ελληνικά

Gizelis: Βαριά βιομηχανία α λα ελληνικά H μοναδική εγχώρια εταιρεία κατασκευής μηχανημάτων επεξεργασίας λαμαρίνας εξάγει σε 55 χώρες και αποδεικνύει ότι με λίγο… ελληνικό δαιμόνιο, όλα μπορούν να συμβούν.

Από τον Παναγιώτη Χριστόπουλο
Αν και τα προϊόντα που βγαίνουν από τις στραντζόπρεσσες και τα υδραυλικά ψαλίδια υπάρχουν παντού γύρω μας, είναι κάπως δύσκολο να εξηγήσει κανείς τι ακριβώς σημαίνει μηχάνημα επεξεργασίας λαμαρίνας. Τα ασανσέρ που χρησιμοποιούμε καθημερινά, τα αυτοκίνητα που οδηγάμε, τα τρένα που παίρνουμε για να πάμε στη δουλειά μας, όλα αυτά έχουν μικρά ή μεγαλύτερα εξαρτήματα που κόβονται σε χιλιάδες κομμάτια από ειδικές μηχανές. Μηχανές που, με τη βοήθεια ενσωματωμένων ηλεκτρονικών υπολογιστών, ρυθμίζονται ώστε να κόβουν και να στρεβλώνουν τη λαμαρίνα στο σχήμα ακριβώς που επιθυμεί η βιομηχανία που τη χρησιμοποιεί. Μηχανές που αποτελούν πρακτικά την ραχοκοκαλιά της βαριάς βιομηχανίας. Χωρίς αυτές, κάποτε τα εξαρτήματα κατασκευάζονταν στο χέρι –μια διαδικασία επίπονη και χρονοβόρα.
Μιλάμε, λοιπόν, για ένα κλάδο που αποτελεί βαριά βιομηχανία και που απευθύνεται στη βαριά βιομηχανία. Αν βάζαμε στοίχημα για την ύπαρξη ελληνικών επιχειρήσεων που ασχολούνται με τέτοιες μηχανές (ως κατασκευαστές, όχι ως εισαγωγείς), το πιθανότερο θα ήταν ότι όλοι θα πόνταραν ενάντια στην πιθανότητα ύπαρξης έστω και μιας. Κι όμως. Η Gizelis είναι μα αμιγώς ελληνική επιχείρηση κατασκευής τέτοιων μηχανημάτων, που όχι μόνο προμηθεύει τις εγχώριες βιομηχανίες, αλλά αυτήν την στιγμή έχει επεκταθεί σε περισσότερες από 55 χώρες σε όλο τον κόσμο! Ανάμεσα στους πελάτες της βρίσκουμε μέχρι και γερμανικές αυτοκινητοβιομηχανίες όπως η Audi και η Volkswagen, που χρησιμοποιούν τα μηχανήματά της για το τμήμα πρωτότυπων αυτοκινήτων τους!
Το ελληνικό δαιμόνιο
Η ύπαρξή της επιχείρησης και κυρίως η τεράστια επιτυχία της ήταν ένας συνδυασμός επιμονής και ελληνικού δαιμονίου. Ξεκίνησε το 1968 από τον Σταμάτιο Γκιζελή, που θέλησε να εκμεταλλευτεί την περίοδο άνθησης της βιομηχανίας που διάνυε η χώρα τότε και να φτιάξει πρέσες για τις λαμαρίνες. Εκείνα τα χρόνια οι πρέσες και τα ψαλίδια ήταν μηχανικά και η δουλειά δεν μπορούσε να γίνει αυτόματα. Επίσης, ήταν μια περίοδος που υπήρχε μια ξενομανία. Ελάχιστες ήταν οι βιομηχανίες που προτιμούσαν να αγοράσουν τις μηχανές του κ. Γκιζελή σε σχέση με εκείνες που έφερναν πρέσες και ψαλίδια από το εξωτερικό. Ωστόσο, το γεγονός ότι δεν αναπτύχθηκε άλλη ελληνική εταιρεία κατασκευής τέτοιων μηχανημάτων, επέτρεψε στην επιχείρηση όχι μόνο να επιβιώσει, αλλά και να δέχεται αρκετές παραγγελίες για να μπορεί να αναπτύσσεται με σταθερούς ρυθμούς κάθε χρόνο.
Εκεί, όμως, που έγινε το τεράστιο βήμα προς τα μπροστά, ήταν όταν στο τέλος της δεκαετίας του ’90 μπήκε στην εταιρεία ο εκπρόσωπος της β’ γενιάς της οικογένειας, ο σημερινός Πρόεδρος, Βαγγέλης Γκιζελής, γιος του ιδρυτή. Αλλάζοντας τη μορφή της εταιρείας με εξειδικευμένο προσωπικό και επιστήμονες (μηχανολόγους κλπ) και επενδύοντας σε νέο εξοπλισμό, πέρασε από τις μηχανικές πρέσες και ψαλίδια στις πλήρως αυτόματες που ελέγχονται από ηλεκτρονικό υπολογιστή και δεν χρειάζονται την παρέμβαση του ανθρώπινου παράγοντα, παρά μόνο για την τοποθέτηση της λαμαρίνας και, στο τέλος, την αφαίρεση του έτοιμου εξαρτήματος. Πλέον η Gizelis κατασκευάζει τις μηχανές της από το μηδέν. Παίρνει την πρώτη ύλη και παραδίδει ένα πλήρες μηχάνημα. Φτιάχνει μέχρι και το λειτουργικό σύστημα του υπολογιστή που τις ελέγχει.
Δεν ήταν, όμως, μόνο αυτή η επένδυση στην καινοτομία που έφερε την εταιρεία στο σημείο που βρίσκεται σήμερα (ο νέος εξοπλισμός εγκαταστάθηκε το 2008). Περισσότερο ήταν το «ελληνικό δαιμόνιο» του κ. Γκιζελή που προχώρησε σε μια στρατηγική συμμαχία με τη γερμανική εταιρεία Boschert και άλλαξε εντελώς τα δεδομένα της αγοράς.
Τι έκανε ακριβώς; Επειδή τα περισσότερα εξαρτήματα που βγαίνουν από τις μηχανές της Gizelis στη συνέχεια χρειάζονται μία ακόμη διαδικασία, που είναι η διάτρηση (να γίνουν τρύπες, δηλαδή, στα σημεία όπου τα εξαρτήματα θα «δέσουν» το ένα με το άλλο) και επειδή έβλεπε πως οι περισσότεροι πελάτες του έψαχναν για εταιρείες που να μπορούν να προσφέρουν ολοκληρωμένο το πακέτο των μηχανημάτων, ο κ. Γκιζελής σκέφτηκε το εξής: Αντί να επενδύσει από την αρχή σε μια νέα μονάδα παραγωγής που να φτιάχνει τέτοιες μηχανές, έπεισε τους Γερμανούς της Boschert να γίνει ο αποκλειστικός τους εισαγωγέας στην Ελλάδα, και μάλιστα να του παραδίδουν τις μηχανές τους βαμμένες στα δικά του χρώματα και λογότυπα, και στη συνέχεια τις πουλούσε συμπληρωματικά με τα δικά του μηχανήματα σε τιμές κόστους!
Η συνταγή της επιτυχίας
«Δεν με ενδιέφερε να κερδίσω από τις μηχανές που εισήγαγα», μας λέει. «Αυτό που με ενδιέφερε ήταν να αυξηθεί το ενδιαφέρον των πελατών για τις μηχανές που κατασκευάζει το δικό μου εργοστάσιο. Από την στιγμή που τους πουλούσα ολοκληρωμένες λύσεις, κέρδιζα από τις πρέσες και τα ψαλίδια μου και δεν με πείραζε που το κέρδος από τις διατρητικές μηχανές ήταν μηδενικό». Όπως ήταν λογικό, οι πωλήσεις αυξήθηκαν κατακόρυφα. Την δεκαετία του 2000, όλο και περισσότερες ελληνικές βιομηχανίες άρχισαν να αγοράζουν τα προϊόντα της Gizelis.
Κι αυτό έκανε τρομερή εντύπωση στους Γερμανούς της Boschert που διαπίστωσαν ξαφνικά ότι πουλάνε περισσότερα μηχανήματα στην Ελλάδα απ’ ότι σε μεγάλες αγορές όπως η Γαλλία και η Ισπανία. Προσέγγισαν τότε τον κ. Γκιζελή και του ζήτησαν να δοκιμάσουν και οι ίδιοι την συνταγή του. Να εισάγουν στη Γερμανία τα δικά του μηχανήματα, να τα βάφουν στα δικά τους χρώματα και να τα πουλάνε συμπληρωματικά με τις δικές τους μηχανές. Έχοντας κάνει τις σωστές επιλογές από την αρχή, φέρνοντας επιστήμονες με γνώση του αντικειμένου να δουλέψουν στην εταιρεία, η Gizelis είχε καταφέρει να φτιάχνει μηχανήματα εξαιρετικά στιβαρά, εφάμιλλα των γερμανικών.
Πάνω από 80% έσοδα από εξαγωγές
Η συνταγή λοιπόν πέτυχε και εκτός Ελλάδας. Η Boschert ήταν ενθουσιασμένη με το αποτέλεσμα και όταν ο κ. Γκιζελής τους πρότεινε να καλύπτει αυτός τις υπόλοιπες αγορές, πέραν των τριών βασικών για τη γερμανική εταιρεία (Γερμανία, Γαλλία, Αυστρία), το δέχτηκαν. Έτσι σήμερα, τα μηχανήματα Gizelis Boschert εξάγονται σε περισσότερες από 55 χώρες, στις 25 εκ των οποίων έχει και παρουσία με ενεργή αντιπροσώπευση, γραφεία και τεχνική υποστήριξη. Την ίδια ώρα, στην Ελλάδα, περίπου το 70% των εργοστασίων χρησιμοποιεί μηχανήματα Gizelis Boschert.
Έτσι, την στιγμή που η Ελλάδα έμπαινε στη δίνη της κρίσης, η Gizelis όχι μόνο δεν την ένιωσε, αλλά έκανε και άλμα προς ακόμη μεγαλύτερα κέρδη. Σήμερα, το 85% περίπου των εσόδων της προέρχεται από τις εξαγωγές. Και αυτό, σε ένα τζίρο περίπου 10 εκατομμυρίων ευρώ ετησίως είναι ένα εντυπωσιακό ποσό. Ένα ποσό, βέβαια, που φορολογείται στην Ελλάδα και που αφορά αμιγώς ελληνικά προϊόντα. Ο κ. Γκιζελής έχει κρατήσει όλη του την παραγωγή εδώ και απασχολεί περίπου 100 άτομα προσωπικό στις εγκαταστάσεις της εταιρείας του στο Σχηματάρι, εκ των οποίων αρκετοί είναι πτυχιούχοι ανώτερης εκπαίδευσης.
Σαράντα πέντε χρόνια μετά την ίδρυσή της, η Gizelis μπορεί να καυχιέται ότι είναι μια από τις σημαντικότερες επιχειρήσεις βαριάς βιομηχανίας στην Ελλάδα. Και αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία σε μια δύσκολη εποχή σαν αυτή που περνάμε όλοι μας. Ωστόσο ο κ. Γκιζελής δεν είναι αισιόδοξος για το άμεσο μέλλον: «Την Ελλάδα δεν μπορούμε να τη βγάλουμε από την κρίση οι επιχειρηματίες. Εμείς είμαστε μια διμοιρία στον πόλεμο και προχωράμε αυτόνομοι. Δεν ελπίζουμε σε κανένα κράτος να μας στηρίξει. Ο πόλεμος θα λήξει μόνο όταν το αποφασίσουν οι μεγάλες ξένες δυνάμεις», λέει.

newsbomb
Διαβάστε περισσότερα » »

Βρέθηκε στη Νάουσα το κλεμμένο τζιπ με το οποίο διέφυγαν οι Χαρίσης και Ντάλιος από τη ληστεία στο Βελβεντό

Εγκαταλειμμένο σε ένα στενάκι της Νάουσας βρήκε η Αστυνομία ένα τζιπ το οποίο σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις είναι εκείνο με το οποίο διέφυγαν από την Κοζάνη οι Χαρίσης και Ντάλιος, καταζητούμενοι για συμμετοχή στις ληστείες σε Βελβεντό και Φλώρινα, αλλά και για την οργάνωση «Πυρήνες της Φωτιάς».
Σύμφωνα με τελευταίες πληροφορίες οι Αρχές εντόπισαν σε στενό στη Νάουσα το τζιπ που είχαν αρπάξει στην Κοζάνη οι συνεργοί των Μιχαηλίδη, Μπουρζούκου, Ρωμανού και Πολίτη για να διαφύγουν της σύλληψης.
Η αστυνομία αναμένει να εξάγει σημαντικά ευρήματα από την εξέταση του οχήματος τόσο για τους δύο καταζητούμενους όσο και για τους υπόλοιπους που συμμετείχαν στη ληστεία.
Υπενθυμίζεται ότι τις τελευταίες ώρες η Αστυνομία διεξάγει έρευνα σε σπίτι στα Τουρκοβούνια που πιθανότατα είναι γιάφκα των «Πυρήνων της Φωτιάς».

ΠΗΓΗ http://www.iefimerida.gr/
kozan.gr
Διαβάστε περισσότερα » »

ΦΤΑΝΕΙ ΝΑ ΑΙΣΘΑΝΘΟΥΜΕ ΞΑΝΑ ΕΛΛΗΝΕΣ. ΔΕΙΤΕ ΕΝΑ ΜΟΝΑΔΙΚΟ ΒΙΝΤΕΟ ΓΙΑ ΤΗ ΧΩΡΑ ΜΑΣ !


to be greekΈνα εξαιρετικό αλλά και πολύ συγκινητικό βίντεο που προβάλει την ιστορία της πατρίδας μας.
Θυμίζει σε όλους εκείνους ότι η Ελλάδα ήταν , είναι και θα είναι στο παγκόσμιο προσκήνιο. Δεν ξοφλήσαμε ως χώρα .
Φτάνει να αισθανθούμε ξανά Έλληνες και να σηκώσουμε ψηλά τη χώρα εκεί που πραγματικά της αξίζει να είναι.
Διδάξτε αρχαία ελληνικά στα σχολεία μας, διδάξτε πολιτισμό, διδάξτε αρχαίο θέατρο διδάξτε την ιστορία μας, διδάξτε την θρησκεία μας. Μόνο έτσι θα σηκώσουμε ξανά τα μάτια στο μέλλον !
Στείλτε το σε όλους αυτό το μοναδικό βίντεο και θυμίστε τους ότι η Ελλάδα, η Ελλάς ήταν και θα είναι παντού !

votegreece

 
Διαβάστε περισσότερα » »

Κατέστρεψαν στην Κλεισούρα σταυρό για τους νεκρούς στρατιώτες του '40


Κατέστρεψαν στην Κλεισούρα σταυρό για τους νεκρούς στρατιώτες του '40Κατέστρεψαν στην Κλεισούρα σταυρό για τους νεκρούς στρατιώτες του 1940.
Παρότι ήταν καλά στερεωμένος, κάποιοι τον ξεθεμελίωσαν, όπως διαβάζουμε στην Κάτοψη. Πέρα από αυτό καθαυτό το περιστατικό, που καταγγέλθηκε και ερευνάται, το τελευταίο διάστημα αναπτύσσεται μια γενικότερη πολεμική εναντίον της Ορθοδοξίας, η οποία, παρότι απευθύνεται προς όλους και η αγκαλιά του αρχιεπισκόπου Αναστασίου είναι ανοιχτή προς κάθε κατεύθυνση, χωρίς διακρίσεις, κατηγορείται για εθνικιστικές, αν είναι δυνατόν, επιδιώξεις.

newsbomb
Διαβάστε περισσότερα » »

Πέρασε η πρόταση της αντιπολίτευσης και όχι του περιφερειάρχη Γιώργου Δακή για το Μποδοσάκειο – Τι θα λέει το ψήφισμα του περιφερειακού συμβουλίου Δ. Μακεδονίας

perifereiakoΗ πρόταση της μείζονος αντιπολίτευσης (Γιάννη Παπαϊορδανίδη), για άρση της αδικίας και αποκατάσταση του αριθμού των κλινών του Μποδοσάκειου (με ό,τι αυτό συνεπάγεται), ήταν εκείνη που τελικά επικράτησε (με 14 ψήφους), μετά την πολύωρη συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου Δ. Μακεδονίας. Υπέρ αυτής, τάχθηκαν τόσο ο επικεφαλής της «Εναλλακτικής Δράσης» Αντώνης Κύρινας, όσο και αρκετοί περιφερειακοί σύμβουλοι της συμπολίτευσης (Παναγιώτης Πλακεντας, Παύλος Τσότσος, Αντώνης Νίκου, Ιωάννης Κιοσσές , Στέφανος Τοπαλίδης).

Αντιθέτως η πρόταση του περιφερειάρχη Γιώργου Δακή, για την ισχύ ενός μεταβατικού σταδίου, με δύο ξεχωριστές διοικήσεις (σε Μαμάτσειο – Μποδοσάκειο), ωσότου περιέλθει η αρμοδιότητα για τη διαχείριση του συστήματος υγείας στην αιρετή περιφέρεια  και οριστεί έδρα της ενιαίας διοίκησης των νοσοκομείων της Δ. Μακεδονίας το Μποδοσάκειο Νοσοκομείο στην Πτολεμαΐδα, συγκέντρωσε 12 ψήφους, εκ των οποίων η μία του αντιπροέδρου του περιφερειακού συμβούλου Νίκου Σαμαρά, της παράταξης Γιάννη Παπαϊορδανίδη.


kozan.gr
Διαβάστε περισσότερα » »

ΔΕΙΤΕ ΤΙ ΕΚΑΝΕ ΕΝΑΣ ΚΩΛΟΣΚΟΠΙΑΝΟΣ!!!

Συντάχθηκε απο τον/την Thrakiotis Στις .
tsolias
Γύρισε ο αλητήριος επιδεικτικά  την πλάτη του έτσι ώστε να...
tsolias2
φαίνεται τυπωμένο στην μπλούζα του το σήμα της Βεργίνας το οποίο εξακολουθούν να οικειοποιούνται οι Σκοπιανοί , αλλά παρουσιάζει και την Μακεδονία όπως την θέλουν κατακτημένη στα σύνορά τους οι αλητήριοι των Σκοπίων!!!
Αυτός ο τύπος λοιπόν ανήρτησε την παραπάνω φωτογραφία σε σελίδα του facebook, βάζοντας τον παρακάτω τίτλο: " F*ck Greece Macedonia For ever"
Όλα αυτά βέβαια, αν η φωτογραφία είναι πραγματική και δεν έχει υποστεί κάποιου είδους επεξεργασία

makeleio
Διαβάστε περισσότερα » »

Αργυρόκαστρο: 89 κιβώτια με οστά Ελλήνων στρατιωτών

Bularat-Βουλιαράτη.

Σε μια περίοδο που η Ελλάδα αναμένεται να ξεκινήσει τις διαδικασίες για την έναρξη της αναζήτησης των λειψάνων των Ελλήνων στρατιωτών στην Αλβανία, στη Βουλιαράτη Αργυροκάστρου υπάρχουν 89 κιβώτια με οστά αγνώστων στρατιωτών.


Στο νεκροταφείο του χωριού υπάρχουν ακόμη 59 τάφοι  Ελλήνων στρατιωτών, όπως έχει εντοπίσει η «Albanian Screen», η οποία δημοσιεύει φωτογραφίες από τα μεταλλικά κιβώτια με τα οστά, τα οποία είναι αποθηκευμένα σε χώρο της εκκλησίας στη Βουλιαράτη.

Εικάζεται ότι πρόκειται για λείψανα των νεκρών Ελλήνων στρατιωτών από τον ελληνο-ιταλικό πόλεμο και έχουν παραμείνει από το 1999 στην εκκλησία του χωριού για να υποβληθούν σε διαδικασία εξακρίβωσης αν πράγματι είναι οστά Ελλήνων στρατιωτών του Αλβανικού Μετώπου.

Ο ιατροδικαστής Prof.Dr. Bardhyl Çipi   σε συνέντευξή στο στο ‘AS’ διευκρινίζει όλες τις διαδικασίες που πρέπει να ακολουθηθούν για τον εντοπισμό των λειψάνων.

«Το πρόβλημα που προκύπτει εδώ είναι ο καθορισμός των οστών, από πόσους προέρχονται, ειδικά όταν πρόκειται για μικρές ποσότητες λειψάνων. Με τη διαδικασία αυτή γίνεται η ταυτοποίηση των οστών σε σχέση με το φύλο, την ηλικία και σε δεύτερο στάδιο ο προσδιορισμός του θανάτου. Θα πρέπει να καθοριστεί η αιτία κατά την οποία πιστεύεται ότι υπέστη βλάβη το θύμα όταν ήταν ζωντανό και οι τραυματισμοί ή οι βλάβες που παρουσιάστηκαν στα οστά», θα εξηγήσει ο καθηγητής.

Μέχρι στιγμής δεν υπήρξε κάποια ειδική ανάλυση, ενώ η υπόθεση δόθηκε στη δημοσιότητα από τον Έλληνα αναπληρωτή Υπουργό Εθνικής Άμυνας, Παναγιώτης Καράμπελα σε μια Κοινοβουλευτική Σύνοδο, γράφει το αλβανικό δημοσίευμα.

echedoros-a.gr
Διαβάστε περισσότερα » »