Τρίτη 30 Ιουλίου 2013

Τα τρία κύρια θέματα που χωρίζουν Βουλγαρία και Σκόπια

Σκόπια.

Οι ομάδες εργασίας για τη συνεργασία μεταξύ του νοτιοσλαβικού κράτους και της Βουλγαρίας, θα πρέπει να κρατήσουν σε εντατικό βαθμό τις συνομιλίες για την επίλυση όλων των εκκρεμών ζητημάτων.


Αυτό συμφωνήθηκε κατά την άτυπη συνάντηση των αντιπροσωπειών των δύο κυβερνήσεων στην πόλη Κιουστεντίλ της Βουλγαρίας, σημειώνει η νοτιοσλαβική εφημερίδα Dnevnik, επικαλούμενη ανώνυμες διπλωματικές πηγές.

Το δημοσίευμα αναφέρει ότι ο Βούλγαρος Υπουργός Εξωτερικών, Κρίστιαν Βιγκένιν επιβεβαίωσε χθες ότι ο επόμενος γύρος των διαπραγματεύσεων θα γίνει σύντομα, ίσως τον Αύγουστο και αναμένει πρόσκληση από την πλευρά των Σκοπίων.

Σε ραδιοφωνική του συνέντευξη ο Βιγκένιν επεσήμανε ότι οι κύριες διαφορές βρίσκονται σε τρεις τομείς.

«Πρώτος είναι κοινή μας ιστορία,  ο δεύτερος τομέας σχετίζεται με ένα άρθρο του Συντάγματος των Σκοπίων, στο οποίο γίνεται αναφορά για νοτιοσλαβικές μειονότητες σε γειτονικές χώρες. Ο τρίτος τομέας είναι το ζήτημα της βουλγαρικής γλώσσας», είπε ο Βιγκένιν.

Η εφημερίδα σημειώνει ότι δεν ήταν σαφές εάν όλα αυτά αποτελούν  μια τεχνική πολιτική της Σόφιας.
 Το άρθρο 49 του Συντάγματος των Σκοπίων λέει ότι η χώρα θα λαμβάνει μέριμνα για την κατάσταση και τα δικαιώματα των εκπροσώπων του νοτιοσλαβικού λαού στις γειτονικές χώρες. Το άρθρο αυτό είχε αποτελέσει εμπόδιο και για την Ελλάδα και συνεπώς  τα Σκόπια έπρεπε να συμπληρώσουν μια δέσμευση μέσω της ενδιάμεσης συμφωνίας ότι το άρθρο αυτό δεν θα αποτελέσει βάση για την παρέμβαση στις εσωτερικές υποθέσεις μιας άλλης χώρας, σημειώνει το Dnevnik.

echedoros-a.gr
Διαβάστε περισσότερα » »

Σαρωτικοί έλεγχοι σε όλη τη χώρα για τη ''μαύρη'' εργασία

Δίμηνο σαφάρι για την καταπολέμηση της ''μαύρης'' εργασίας. Τι δήλωσε ο υπουργός Εργασίας για τους εργοδότες που απασχολούν ανασφάλιστους υπαλλήλους
Σε πραγματικό σάρωμα της χώρας με σχεδιασμένες επιχειρήσεις για την καταπολέμηση της ανασφάλιστης εργασίας, θα πραγματοποιήσουν από την 1η Αυγούστου έως το τέλος Σεπτεμβρίου, σε όλη τη χώρα 563 στελέχη της Επιθεώρησης Εργασίας, της Ειδικής Υπηρεσίας Ελέγχων Ασφάλισης του ΙΚΑ, και της Οικονομικής Αστυνομίας.
Οι λεπτομέρειες της δράσης καθορίστηκαν σήμερα σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Εργασίας υπό τον υπουργό Εργασίας Γιάννη Βρούτση και τον υφυπουργό Βασίλη Κεγκέρογλου. Σ
τη σύσκεψη συμμετείχαν στελέχη των ελεγκτικών μηχανισμών του Υπουργείου και εκ μέρους της ΕΛΑΣ, ο διοικητής της Υπηρεσίας Οικονομικής Αστυνομίας και Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, Βασίλειος Κοντογιάννης και ο διοικητής της Οικονομικής Αστυνομίας Φώτης Λιάχας.
''Σήμερα πατριωτισμός σημαίνει συνέπεια και νομιμότητα''
''Η έννοια του πατριωτισμού έχει σήμερα ένα νέο διευρυμένο περιεχόμενο μια νέα διάσταση. Καθίσταται συνώνυμη με τη νομιμότητα και τη συνέπεια'', τόνισε ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, παρουσιάζοντας τον σχεδιασμό των δράσεων και τόνισε ότι ''η καταπολέμηση της αδήλωτης και της ανασφάλιστης εργασίας αποτελεί κορυφαία προτεραιότητα για το υπουργείο Εργασίας και συνολικά για την κυβέρνηση''.
''Πρέπει να καταλάβουν όλοι και κυρίως οι εργοδότες'', συνέχισε ο υπουργός Εργασίας, ''ότι με το να συμπεριφέρονται άνομα σαν να μην έχει αλλάξει τίποτε, είτε να αξιοποιούν καταχρηστικά το άλλοθι της κρίσης, υπονομεύουν εντέλει την ίδια τη βιωσιμότητά τους πριονίζουν το "κλαδί που κάθονται" σημείωσε ο κ. Βρούτσης και κατέληξε:
''Αποστερούν το ασφαλιστικό σύστημα και τα δημόσια έσοδα από πολύτιμους πόρους και ο λογαριασμός θα γυρίσει ξανά σε αυτούς μέσω της μείωσης του ΑΕΠ, της γενικής φορολογίας και της παράλυσης της καταναλωτικής ικανότητας των πολιτών''.
Πρόστιμο σε περιπτώσεις αδήλωτης εργασίας
Επικαλούμενος τα στοιχεία του ΣΕΠΕ ο υπουργός Εργασίας ανέφερε, ότι μόνο για περιπτώσεις αδήλωτης εργασίας κατά το α' εξάμηνο του 2013 έχουν επιβληθεί 6.074 πράξεις επιβολής προστίμου συνολικού ύψους 8 εκατ. ευρώ, έναντι 4.538 πράξεων επιβολής προστίμου ύψους 5,6 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2012, ενώ έχει επιβληθεί το μέτρο του κλεισίματος σε 28 επιχειρήσεις για παράνομη απασχόληση αλλοδαπών.
Ο κ. Βρούτσης τόνισε τη σπουδαιότητα που έχει το σύστημα "Εργάνη", το οποίο παρέχει πληροφόρηση σε πραγματικό χρόνο για κάθε μεταβολή προσωπικού σε όλη τη χώρα, σε ό,τι αφορά στον σχεδιασμό των ελέγχων.
Ανέφερε μάλιστα ως χαρακτηριστικό το παράδειγμα νησιού των Κυκλάδων, όπου ενώ από την 1/7 και έως τις 19/7 στο ισοζύγιο προσλήψεων- απολύσεων εμφάνιζε τέσσερις προσλήψεις περισσότερες, την επομένη του ελέγχου που πραγματοποίησαν οι υπηρεσίες του υπουργείου Εργασίας, πραγματοποιήθηκαν 86 προσλήψεις.
''Η καταπολέμηση της ανασφάλιστης εργασίας αποτελεί πράξη προστασίας του ασφαλιστικού συστήματος, ζήτημα δικαιοσύνης και προστασίας του ανταγωνισμού'', τόνισε από την πλευρά του, ο υφυπουργός Εργασίας Βασίλης Κεγκέρογλου.
Η αδήλωτη εργασία αυξάνεται συνεχώς από την αρχή της κρίσης, όπως παραδέχθηκε άλλωστε και ο υπουργός Εργασίας. Από 25% το 2010 και 30% το 2011, έφθασε στα 38,2 το 2012 και 38,4% το πρώτο εξάμηνο του 2013 σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ΣΕΠΕ.
Τα στοιχεία αυτά είναι απλά ενδεικτικά αφού οι έλεγχοι γίνονται στοχευμένοι σε χώρους για τους οποίους υπάρχουν πληροφορίες ή καταγγελίες.
Έλεγχοι σε κλάδους με υψηλή παραβατικότητα
Σύμφωνα με πληροφορίες, σε έλεγχο που πραγματοποίησε πρόσφατα η Οικονομική Αστυνομία σε περιοχή της Κρήτης, σε σύνολο 51 εργαζομένων εντοπίσθηκαν 49 ανασφάλιστοι. Ο νόμος πάντως δίνει τη δυνατότητα, πέραν του καταλογισμού διοικητικών προστίμων, να παραπέμπονται στη Δικαιοσύνη εργοδότες που παρανομούν ιδιαίτερα αν απασχολούν αλλοδαπούς οι οποίοι βρίσκονται παράνομα στη χώρα.
Οι έλεγχοι του επόμενου διμήνου θα είναι εστιασμένοι σε κλάδους που εμφανίζουν υψηλή παραβατικότητα και θα διεξάγονται από μεικτά κλιμάκια των εμπλεκομένων υπηρεσιών.
Οι περιοχές που έχουν επιλεγεί κατά προτεραιότητα είναι κυρίως νησιωτικές περιοχές αλλά και ηπειρωτικές με μεγάλη τουριστική κίνηση.
Πρόκειται για τις περιοχές των Ιονίων Νήσων, των Δωδεκανήσων, του Βορείου Αιγαίου και των νησιών του Αργοσαρωνικού, τις Κυκλάδες και την Κρήτη.
Έλεγχοι θα γίνουν επίσης στην Ήπειρο, τη Χαλκιδική, τη Μακεδονία, τη Θράκη, τη Μαγνησία και τις ακτές του Πηλίου και την Πελοπόννησο.

Πηγή: ΑΠΕ
news247
Διαβάστε περισσότερα » »

Τα μοναδικά προϊστορικά ευρήματα του μουσείου Φυσικής ιστορίας Γρεβενών - Οι μεγαλυτεροι χαυλιόδοντες μαμούθ στον κόσμο [Εικόνες]

Πολλές φορές τα λόγια είναι πολύ φτωχά για να περιγράψουν τα ευρήματα που υπάρχουν στο Μουσείο Μηλιάς. Ακόμη και οι φωτογραφίες αδυνατούν να  δείξουν το μεγαλείο των εκθεμάτων.
Μοναδικά προϊστορικά ευρήματα στο Νομό Γρεβενών: οι μεγαλύτεροι χαυλιόδοντες του κόσμου.
Μοναδικά ευρήματα φέρνουν διαχρονικά στο φως την προϊστορία των Γρεβενών. Πρώτα ο γίγαντας των Αμπελιών 200.000 ετών, δηλαδή ένας ελέφαντας θερμών κλιμάτων, του είδους Elephas (Paleoloxodon) antiquus, με ύψος στους ώμους στα 4 μέτρα, μεσήλικας (40 περίπου χρονών) με χαρακτηριστικούς ευθείς χαυλιόδοντες, σε αντίθεση με τα τριχωτά μαμούθ Mammuthus primigenius των παγετωδών περιόδων που είχαν καμπύλους χαυλιόδοντες.
Ακολούθως οι γίγαντες της Μηλιάς 3.000.000 ετών, δηλαδή τεράστιοι μαστόδοντες (προβοσκιδωτά, πρόγονοι των σημερινών ελεφάντων), με ύψος 3,5 μέτρα και βάρος 6,5 τόνους, που είχαν χαυλιόδοντες και στα δύο σαγόνια: μεγαλύτερους στο πάνω και πολύ μικρούς στο κάτω- χαρακτηριστικό που εξέλειψε με την εξέλιξη.
Οι μαστόδοντες μαζί με άλλα ζώα δείχνουν την εικόνα του παρελθόντος της περιοχής που ήταν πολύ διαφορετική από τη σημερινή: το παλαιοπεριβάλλον περιελάμβανε αχανείς εκτάσεις σαβάνας με πλούσια και πυκνά δάση όπου διαδραματίζονταν σκηνές που εμπνέουν κίνδυνο.
Μεγάλα σαρκοφάγα αιλουροειδή με τεράστιους πριονωτούς κυνόδοντες (μαχαιρόδοντες), αρκούδες, λύγκες, αγριοθήρια κυνηγούσαν τα φυτοφάγα, μεταξύ των οποίων ρινόκεροι, ιππάρια (μικρόσωμα άλογα με τρία δάκτυλα στα πόδια τους, ενώ τα σημερινά έχουν ένα δάκτυλο), τάπιροι (συγγενείς με τους ρινόκερους με κολοβή προβοσκίδα), βοοειδή, ελαφοειδή και αγριόχοιροι που περιπλανιόταν στην περιοχή πριν 3.000.000 χρόνια.
Αναπαράσταση Μαμούθ
Οι μαστόδοντες της Μηλιάς ανήκουν στο είδος Mammut borsoni που συγγενεύει με το αντίστοιχο αμερικανικό Mammut americanum πήραν το όνομά τους επειδή στα δόντια τους είχαν διάσπαρτα φύματα που μοιάζουν με μαστάρια για να αλέθουν την τροφή τους, σε αντίθεση με τους ελέφαντες και τα μαμούθ, που είναι πολύ νεότερα και έχουν στα μεγάλα δόντια τους πλατιά ελάσματα.
Εδώ και 17 χρόνια πραγματοποιούνται συστηματικές παλαιοντολογι­κές έρευνες και ανασκαφές από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονί­κης, Τμήμα Γεωλογίας, από ομάδα φοιτητών και συνεργατών με επικεφαλής την Επικ. Καθηγ. Ευαγγελία Τσουκαλά, πρώτα στη θέση «Αμπέλια» (στις παρυφές της πόλης των Γρεβενών) και ακολούθως στη Μηλιά και στον Πρίπορο του Αγίου Γεωργίου του Δήμου Ηρακλεωτών (από το 1996, μετά από πληροφορίες των Δημήτρη Ζησόπουλου και Θανάση Δεληβού αντίστοιχα).
Το 1997, από την ομάδα ανασκαφών ανακαλύφθηκε το πρώτο ζευγάρι χαυλιοδόντων εντυπωσιακού μεγέθους (μήκους 4,39μ.), οι οποίοι ήταν οι μεγαλύτεροι του συγκεκριμένου είδους που βρέθηκαν στην Ελλάδα, στην Ευρώπη και πιθανόν στον κόσμο, σύμφωνα με στοιχεία από το βιβλίο των ρεκόρ Γκίνες.
Η συνέχιση της έρευνας έφερε στο φως την κάτω γνάθο του ζώου, από τις πληρέστερες του είδους στην Ευρώπη, καθώς και οστά από τον υπόλοιπο σκελετό του.
Το 2007, τα λείψανα ενός ακόμα απολιθωμένου ζώου υπερτόνισαν το διεθνές κυρίως ενδιαφέρον της περιοχής για τη σπουδαιότητα της περιοχής της Μηλιάς.
Οι χαυλιόδοντες του ζώου, μήκους πέντε μέτρων, αποτελούν, χωρίς αμφιβολία τους μεγαλύτερους που έχουν βρεθεί στον κόσμο, ενώ ο εντοπισμός της κάτω γνάθου και μεγάλου μέρους του σκελετού του ζώου καθιστά το εύρημα εξαιρετικά σημαντικό για την έρευνα, καθώς παρέχει μοναδικά στοιχεία για την εξέλιξη, την παλαιοβιολογία και την εξέλιξη του συγκεκριμένου είδους, σε παγκόσμια κλίμακα.
Μας δίνει τη δυνατότητα υπολογισμού τόσο του ύψους του μαστόδοντα, όσο και του βάρους του. Πρόκειται για ένα αρσενικό ζώο, η βιολογική ηλικία του οποίου, όπως προκύπτει από τα δόντια της γνάθου, υπολογίζεται μεταξύ 25 και 30 χρόνων.
Τα αποτελέσματα των ανασκαφών μας παρέχουν εξαιρετικά σημαντικές πληροφορίες για το γεωλογικό παρελθόν της περιοχής, για τα είδη που την κατοικούσαν, για την καταγωγή και εξέλιξή τους, για το περιβάλλον στο οποίο ζούσαν, για τις κλιματικές συνθήκες που προτιμούσαν και για τη γεωγραφική τους εξάπλωση.
Η μελέτη των ευρημάτων εμπλουτίζουν τις γνώσεις για το παλαιό περιβάλλον του Ελλαδικού χώρου, αλλά και την εξέλιξη ειδών όπως τα προβοσκιδωτά, δίνοντας νέα διάσταση στη σύνθετη εικόνα της Φυσικής Ιστορίας τόσο της περιοχής, όσο και της ΝΑ Ευρώπης.
Αποκάλυψη
Διαβάστε περισσότερα » »

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΜΝΗΜΗΣ ΚΑΙ ΤΙΜΗΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΣΦΑΓΙΑΣΘΕΝΤΕΣ ΣΤΟ ΚΟΥΡΙ ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑΣ


Ο Δήμος Εορδαίας, οι αντιστασιακές οργανώσεις ΠΟΑΕΑ της Δυτικής Μακεδονίας και οι συγγενείς των θυμάτων σας καλούν να τιμήσετε με την παρουσία σας την εκδήλωση μνήμης και τιμής των έξι σφαγιασθέντων στο Κουρί Πτολεμαϊδας, αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης, στις 5 Αυγούστου 1943 από τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής και τους αχρείους συνεργάτες τους.
Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 4 Αυγούστου 2013 και ώρα 11 π.μ. στο μνημείο της Εθνικής Αντίστασης (πάρκο πολύκεντρου-λαϊκή αγορά Πτολεμαϊδας). Συντονιστής της εκδήλωσης ορίζεται ο πρόεδρος του Π.Σ. της ΠΟΑΕΑ Δυτ. Μακεδονίας Απόστολος Αθανασιάδης.
Πρόγραμμα
11.00 Προσέλευση επισήμων
11.05 Επιμνημόσυνη δέηση
11.15 Χαιρετισμός δημάρχου
11.20 Κύρια ομιλία για το ιστορικό της ημέρας από τον πρόεδρο της ΠΟΑΕΑ Γρεβενών Νικόλαο Τσιάτα.
11.35 Χαιρετισμοί- Απαγγελία ποιημάτων
11.45 Κατάθεση στεφάνων
11.55 Σιγή ενός λεπτού-Πένθιμο εμβατήριο «Επέσατε θύματα»
12.05 Εθνικός ύμνος
12.10 Λιτή δεξίωση στο χώρο του μνημείου
12.20 Πέρας εκδήλωσης
Σύμφωνα με το ιστορικό της ημέρας στις 5 Αυγούστου 1943 οι έξι σφαγιασθέντες της Εθνικής Αντίστασης, Έλλη Δημητριάδου (ετών 20), Δημήτρης Θεοδωρίδης (ετών 29), Κωνσταντίνος Ιωαννίδης (ετών 30), Κων/νος Καραμπίνης (ετών 28), Δημήτριος Παπαδόπουλος (ετών 25), Ευστράτιος Ταζούδης (ετών 31) στήνουν τον παράνομο ασύρματό τους σε μια χαράδρα στο Κουρί Πτολεμαϊδας και ξεκινούν το ριψοκίνδυνο έργο τους.
Εκδίδουν προκηρύξεις, καθοδηγούν και οργανώνουν το λαό. Γρήγορα, όμως, γίνονται στόχος των Γερμανών κατακτητών και των συνεργατών τους, οι οποίοι με πάθος, μίσος και μανία τρέχουν τους συλλαμβάνουν και τους οδηγούν με τον πιο σκληρό κι απάνθρωπο φανατισμό στον πιο απαίσιο και φρικαλέο σφαγιασμό.
Αυτούς τους γενναίους αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης 1941-44 τιμούμε όλοι μαζί, αρχές, λαός και αντιστασιακές οργανώσεις την Κυριακή 5 Αυγούστου 2012 και ώρα 11 π.μ.
Διαβάστε περισσότερα » »

ΞΕΦΤΙΛΕΣ! ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΠΑΡΑΠΟΙΕΙ ΚΑΙ ΤΗ ΣΗΜΑΙΑ ΜΑΣ! ΔΕΙΤΕ ΚΑΙ ΦΡΙΞΤΕ!

Αναγνώστης του «Ανεξάρτητου Παρατηρητή», μας έστειλε από τον Ωρωπό τη συγκεκριμένη φωτογραφία. 
Δείτε και φρίξτε: Η Περιφέρεια Αττικής (Περιφερειακή Ενότητα Ανατολικής Αττικής) σε συνεργασία με το χρηματοδοτούμενο πρόγραμμα ΕΣΠΑ ανακατασκευάζουν τον κεντρικό αγωγό δικτύου ομβρίων στον Ωρωπό. 

Έχουν αναρτήσει γι' αυτό το σκοπό και τεράστια ταμπέλα, στην οποία παρουσιάζονται όλοι όσοι συμμετέχουν στο συγκεκριμένο έργο. Διακρίνεται καθαρά ότι το έργο θα κοστίσει 1.633.500 ευρώ!Φαίνεται όμως και κάτι εξωφρενικό!
Πάνω αριστερά στην ταμπέλα δεσπόζει παραποιημένη η ελληνική σημαία! 
Ο Σταυρός αντί να είναι σε λευκό χρώμα είναι με μπλε χρώμα, με εξαφανισμένο το μπλε φόντο, που παραπέμπει στο γαλάζιο της θάλασσάς μας!
Τυχαίο; Το μόνο που δεν είναι τυχαίο είναι ότι ξένα κέντρα θέλουν να εξαφανίσουν το σταυρό από τη σημαία μας. 
Μήπως λοιπόν αρχίζουν με αυτό τον τρόπο; Παραποιώντας το σταυρό, δημιουργoύν σύγχυση στο υποσυνείδητο.
Μήπως λοιπόν με την παραποίηση του σταυρού και με την ύβρη προς το εθνικό σύμβολο, σιγά-σιγά θα περάσουν στην αφαίρεση του συμβόλου της πίστεώς μας από την ελληνική σημαία;
Τελικά, τίποτα δεν είναι τυχαίο, με όλους αυτούς που έχουμε μπλέξει.
Ο Πάγκαλος πριν από χρόνια έλεγε για την υψωμένη στα Ίμια σημαία μας: "Θα πούμε ότι τη σημαία την πήρε ο αέρας". 
Ένα πανί είναι λοιπόν για πολλούς από τους πολιτικούς ταγούς μας η ελληνική σημαία, οπότε μετά τα όσα εγκληματικά ψήφισαν, μετά την λειτουργία των επιχειρήσεων τις Κυριακές, με την οποία περιφρόνησαν την Ορθοδοξία που έχει καθιερώσει το κλείσιμο των καταστημάτων τις Κυριακές, τι θα τους κοστίσει να αφαιρέσουν και το σταυρό από τη σημαία μας; 
Οι προδότες δεν έχουν όρια στην προδοσία τους!
 
lithosfotos
Διαβάστε περισσότερα » »

ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟ ΦΥΤΟΦΑΡΜΑΚΟ ΚΙΤΡΙΝΙΖΕΙ ΤΙΣ ΜΠΑΝΑΝΕΣ. ΚΑΤΕΠΕΙΓΟΥΣΑ ΕΙΣΑΓΓΕΛΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ


mpananes1Στις αρχές Ιουνίου είχε γίνει καταγγελία για χρήση επικίνδυνου φυτοφαρμάκου που «ωριμάζει» γρήγορα τις μπανάνες στην Λαχαναγορά Θεσσαλονίκης. Αυτός ήταν ο λόγος που η Εισαγγελία Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης διέταξε κατεπείγουσα εισαγγελική έρευνα προκειμένου να διαπιστωθεί αν ευσταθεί η εν λόγω καταγγελία.
Την προκαταρκτική εξέταση  σύμφωνα με το "Εθνος", διέταξε ο εισαγγελέας πρωτοδικών Λάμπρος Τσόγκας μετά την κοινοποίηση του προστίμου που επέβαλε το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για τη συγκεκριμένη υπόθεση.
Σύμφωνα με την καταγγελία στη Λαχαναγορά της Θεσσαλονίκης «κάποιοι επιτήδειοι κάνουν ανεξέλεγκτα χρήση αιθυλενίου μιας χημικής ουσίας ιδιαίτερα εύφλεκτης όπου μια σπίθα είναι ικανή να φέρει τη καταστροφή».

makeleio
Διαβάστε περισσότερα » »

Η συνάντηση «Σλάβων Αιγαίου» στο Μοναστήρι

«...Κάθε χρόνο ολοένα και λιγότεροι μαζεύονται στη συγκέντρωση»

Ιούλιος 29, 2013.

Трново- Τάρνοβο.

Στο χωριό Τάρνοβο του Μοναστηριού, στο νοτιοσλαβικό κράτος, πραγματοποιήθηκε η 33η παραδοσιακή μάζωξη των Σλάβων του Αιγαίου (της ελληνικής Μακεδονίας), στην οποία δεν παρουσιάστηκαν ούτε υπουργοί  ή μέλη της κυβέρνησης, ούτε κάποιο μέλος της αντιπολίτευσης, σημειώνει το νοτιοσλαβικό δημοσίευμα.

«Κάτω από την υπέροχη σκιά των βελανιδιών στην αυλή της εκκλησίας της «Παναγίας» κάθε χρόνο μαζεύονταν πάμπολλοι επισκέπτες. 

Πέρυσι, μόλις και μετά βίας συγκεντρώθηκαν 1000 άτομα και φέτος έχουν έρθει οι μισοί. Πιο πολλοί ήταν οι περίεργοι και οι αστυνομικοί. 

Η εικόνα είναι απογοητευτική, αφού  κατά τη δεκαετία του ’90 του περασμένου αιώνα σε αυτό το κάλεσμα ερχόντουσαν χιλιάδες Σλάβοι από όλον τον κόσμο», γράφει ο συντάκτης.

Τη συνάντηση χαιρέτισε ο δήμαρχος του Μοναστηριού (Μπίτολα) Βλαντίμιρ Ταλέσκι, οι μισοί που ήρθαν έφυγαν όταν άρχισε η ομιλία του εκπροσώπου του Συλλόγου.

«Από τη συνάντηση και φέτος δεν έλειψαν τα εθνικιστικά και πατριωτικά μηνύματα: 

Η Ευρώπη μας ζητά να βρούμε μια κοινή λύση με την Ελλάδα. Μπορούμε να βρούμε μια λύση; Μπορεί ο λύκος και το αρνί να βρουν κοινή λύση;
 Για αυτό απευθύνω έκκληση προς την κυβέρνηση της Ελλάδας να αναγνωρίσει το συνταγματικό όνομα της χώρας, το «μακεδονικό» χαρακτήρα του λαού  και τη «μακεδονική» γλώσσα. Κάνουμε έκκληση προς τη διανόηση της Ελλάδας να μην υποστηρίξει του κυβερνητικούς νόμους που επεκτείνουν το ρατσισμό», είπε ο Γκεόργκι Βολτσέφσκι, αντιπρόεδρος του Συλλόγου των Σλάβων του Αιγαίου στη Μπίτολα.

Ο ομιλητής δεν απέφυγε να χαρακτηρίσει την βουλγαρική πολιτική έναντι του νοτιοσλαβικού κράτους ως «δονκιχωτισμό»

Στη συνάντηση συζητήθηκαν οι πολιτικές της Σερβίας και της Αλβανίας, ιδίως τη στάση της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας έναντι της Σκοπιανής.

Ο Βολτσέφσκι κάλεσε τη Γαλλία και τη Γερμανία να αναγνωρίσουν τη χώρα με το συνταγματικό όνομά της.

«Η γαλλική κυβέρνηση δεν αναγνωρίζει το συνταγματικό όνομα αν και η Μπίτολα έχει γαλλικό νεκροταφείο από τους Γάλλους μαχητές. Το ίδιο ισχύει και για τη Γερμανία», είπε ο Βολτσέφσκι.

Ο εκπρόσωπος του ‘Ουράνιου Τόξου’

Ο εκπρόσωπος του ‘Ουράνιου Τόξου’ στην Ελλάδα, Δημήτρης Ιωάννου, κάλεσε εκ νέου να μην ασχολούνται οι Σλάβοι με το παρελθόν, αλλά να κοιτάξουν το μέλλον.

 «Οι Σλάβοι στην Ελλάδα αποτελούν τη φωτεινή πλευρά των απογόνων εξόριστων Σλάβων που συνεχίζουν αυτή τη μάχη, όπου ο σλαβικός λαός να απολαμβάνει τα δικαιώματά του και να αναγνωριστεί ως «μακεδονικός», τόνισε ο Ιωάννου.

«Δεν συγκεντρωθήκαμε εδώ  για να πούμε ιστορίες του παρελθόντος, είναι σημαντικό να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε για το μέλλον. Πως μπορούμε να βελτιώσουμε τις συνθήκες. Αυτά πρέπει να δούμε στις συναντήσεις μας», είπε ο Δημήτρης Ιωάννου από το σλαβικό κόμμα της Ελλάδας «Ουράνιο Τόξο».

Εκπρόσωπος από το νοτιοσλαβική μειονότητα της Βουλγαρίας, OMO Ilinden Pirin, δήλωσε ότι κάποια μέρα θα έρθει που οι Σλάβοι σε όλον τον κόσμο δεν θα χρειάζονται να αγωνίζονται για τα δικαιώματά τους.

echedoros-a.gr
Διαβάστε περισσότερα » »

Ο Βούλγαρος πρωθυπουργός ζήτησε αλλαγή Συντάγματος στα Σκόπια

Η αλλαγή του Συντάγματος του νοτιοσλαβικού κράτους ήταν ένα από τα αιτήματα του βουλγαρικού VMRO [ ВМРО – Българско национално движение- Βουλγαρικό Εθνικό Κίνημα) το οποία διακοίνωσε ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας, Πλάμεν Ορεσάρσκι, στον ομόλογό του των Σκοπίων, Νίκολα Γκρούεφσκι κατά τη συνάντησή 


τους στην πόλη  Κιουστεντίλ της βορειοδυτικής Βουλγαρίας την Κυριακή.

Σύμφωνα με πηγές, προσκείμενες στη βουλγαρική κυβέρνηση, ο Βούλγαρος πρωθυπουργός αναφέρθηκε σε επιστολή που υπεγράφη από την Εθνική Εκτελεστική Επιτροπή του βουλγαρικού κόμματος.

Το σκοπιανό πόρταλ ‘Λιμπέρτας’ αναφέρει ότι με απόφασή του το βουλγαρικό εθνικό κόμμα, θεωρεί υποχρεωτικές τις αλλαγές στο Σύνταγμα του νοτιοσλαβικού κράτους με σημείο αιχμής:

Την αναγνώριση στο Σύνταγμα της Βουλγαρικής Κοινότητας στο νοτιοσλαβικό κράτος, 

 Την προστασία της και την καθιέρωση εγγυήσεων όλων των ανθρωπίνων και των πολιτικών δικαιωμάτων των εκατοντάδων χιλιάδων πολιτών του νοτιοσλαβικού κράτους των Σκοπίων που έχουν βουλγαρική συνείδηση

Την αναγνώριση των  συνταγματικών δικαιωμάτων τους στο συνεταιρίζεσθαι και στην οργάνωση πολιτικών οργανώσεων,

 Την πρόσβαση στα μέσα ενημέρωσης

Τη χρήση της βουλγαρικής γλώσσας στα επίσημα μέσα ενημέρωσης του κράτους 

Την παύση της εκστρατείας μίσους των αρχών και των μέσων ενημέρωσης των Σκοπιανών κατά των βουλγαρόφρονων κατοίκων,

Την αλλαγή των βιβλίων της ιστορίας, στα οποία παραποιούνται τα αληθινά στοιχεία.

Σύμφωνα με το βουλγαρικό κόμμα αυτές αποτελούν βασικές προϋποθέσεις για την υπογραφή συνθήκης φιλίας μεταξύ των δύο χωρών.

Το δημοσίευμα αναφέρει ότι το βουλγαρικό κόμμα [ВМРО – Българско национално движение] είναι ένα εθνικό βουλγαρικό κίνημα το οποίο, προς το παρόν βρίσκεται εκτός του Κοινοβουλίου, αλλά έχει μια σαφή  απήχηση και αντίκτυπο σε όλες τις βουλγαρικές κυβερνήσεις.

Οι Σκοπιανοί θεωρούν- λόγω της απήχησής του στην πολιτική βουλγαρική σκηνή- ότι ο πρόεδρος του κόμματος αυτού, ο Κρασιμίρ Καρακατσάνοφ είναι άνθρωπος των μυστικών υπηρεσιών της Βουλγαρίας, σημειώνει το Λιμπέρτας.

echedoros-a.gr
Διαβάστε περισσότερα » »

Πρώην πρωθυπουργός Βουλγαρίας: Τα Σκόπια έχουν εδαφικές βλέψεις

Σόφια.

Προειδοποίηση σε τυχόν αναθεώρηση της βουλγαρικής θέσης για την ένταξη των Σκοπίων στην Ευρωπαϊκή Ένωση δημοσιοποίησε ο πρώην πρωθυπουργός της Βουλγαρίας, Μπόικο Μπορίσοφ, τονίζοντας ότι κάθε αλλαγή της πολιτικής θα είναι επιβλαβής και επιζήμια για τα εθνικά συμφέροντα.


Ο Μπορίσοφ με την ευκαιρία της συνάντησης των πρωθυπουργών της Βουλγαρίας και του νοτιοσλαβικού κράτους στη βουλγαρική πόλη Κιουστεντίλ τόνισε ότι όποια επιστροφή στην πολιτική του συμβιβασμού και των παραχωρήσεων θα είναι σε βάρος των πολιτών των Σκοπίων με βουλγαρική συνείδηση, θα εξάρουν τα λόγια μίσους κατά της Βουλγαρίας και θα δώσουν τροφή για εδαφικές διεκδικήσεις.

«Η Βουλγαρία δεν πρέπει να στηρίζει άνευ όρων την ευρωπαϊκή ενσωμάτωση του νοτιοσλαβικού κράτους και την πορεία του προς τις ευρωπαϊκές αξίες. Δεν πρέπει σε καμμιά περίπτωση να η θέση μας να είναι σε βάρος των εθνικών συμφερόντων και να διακυβεύεται  η ιστορική και πολιτιστική κληρονομιά της χώρας», είπε ο Μπορίσοφ.

‘ Ο πρωθυπουργός Πλάμεν Ορεσάρσκι, πρέπει να καταστήσει σαφές ότι έχει προτεραιότητα η σύμβαση καλής γειτονίας και μετά η όποια υποστήριξη προς την πρώην γιουγκοσλαβική δημοκρατία», σημείωσε ο πρώην πρωθυπουργός, σύμφωνα με το βουλγαρικό Φόκους.

echedoros-a.gr
Διαβάστε περισσότερα » »
'Τεστ ειλικρίνειας'' καλούνται να περάσουν οι φορολογούμενοι που μπλοκάρονται από το Taxisnet. Ποιες κατηγορίες θα ελεχθούν. Οι προθεσμίες υποβολής δηλώσεων
Θερινή ταλαιπωρία εν όψει για χιλιάδες φορολογούμενους τα εκκαθαριστικά των οποίων μπλοκάρονται από το Taxisnet και καλούνται στις Εφορίες για ''τεστ ελικρίνειας''.
Όπως αναφέρει το Έθνος, τέσσερις κατηγορίες φορολογούμενων μπαίνουν στο στόχαστρο του συστήματος:
  1. Όσοι εμφάνισαν υψηλά ποσοστά παρακράτησης φόρου από μισθωτές υπηρεσίες και δελτία παροχής υπηρεσιών.
  2. Όσοι μισθωτοί δηλώνουν εισόδημα και από ελευθέρια επαγγέλματα είτε με δελτία παροχής υπηρεσιών είτε με απόδειξη δαπάνης
  3. Όσοι εμφανίζουν υψηλές αφορολόγητες δαπάνες για γιατρούς, νοσήλια, τόκους στεγαστικών κλπ
  4. Οι επιτηδευματίες και έμποροι για τους οποίους από τις περιοδικές ΦΠΑ προκύπτουν μεγάλες επιστροφές φόρου.
Σε αυτές τις περιπτώσεις οι φορολογούμενοι καλούνται στις ΔΟΥ να προσκομίσουν όλα τα προβλεπόμενα δικαιολογητικά και παραστατικά, αποδείξεις κλπ.
Οι λογιστές χαρακτηρίζουν το σύστημα ''τυφλό'' και χωρίς λογική, καθώς όπως λένε παραπέμπει σε ελέγχους στην Εφορία ακόμα και μισθωτούς ή συνταξιούχους με μικρές ή μηδενικές δαπάνες.
Παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών υπογραμμίζουν ότι το ''μπλόκο'' για έλεγχο αφορά το 2,5% των δηλώσεων και ισχύει για όσους με βάση τα αναγραφόμενα στοιχεία εμφανίζουν μεγάλη επικινδυνότητα ''ανακρίβειας''.
Ηλεκτρονική υποβολή δηλώσεων
Όπως δήλωσε στο Mega ο γενικός γραμματέας Εσόδων Χάρης Θεοχάρης, η ροή ηλεκτρονικής υποβολής δηλώσεων κινείται στα επίπεδα των 150.000 καθημερινά.
Μέχρι στιγμής, όπως τόνισε, έχουν υποβληθεί 3,4 εκατομμύρια δηλώσεις και ότι στο τέλος της εβδομάδας θα υπάρχει καθαρή εικόνα για το πώς προχωρά η διαδικασία με δεδομένο ότι η καταληκτική ημερομηνία είναι 31η Αυγούστου.
Οι φορολογούμενοι με ΑΦΜ που λήγει σε 1 και 2 μπορούσαν να υποβάλουν τη δήλωσή τους έως τις 08:00 το πρωί της Δευτέρας.
Για τους φορολογούμενους που έχουν ΑΦΜ που λήγει σε 3 και 4, αν και η προθεσμία εμπρόθεσμης υποβολής λήγει τη Δευτέρα, έχουν δυνατότητα να καταθέσουν τη δήλωσή τους έως τις 08:00 το πρωί της Τρίτης (30 Ιουλίου).
Οι προθεσμίες
Η προθεσμία ηλεκτρονικής υποβολής των ετήσιων δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος 2013 λήγει ανάλογα με τον αριθμό φορολογικού μητρώου του φορολογούμενου ως εξής:
  • για τα ψηφία: 5 και 6 έως και την 5η Αυγούστου 2013
  • για τα ψηφία: 7 και 8 έως και την 12η Αυγούστου 2013
  • για το ψηφίο: 9 έως και την 26η Αυγούστου 2013
  • και για το ψηφίο: 0 έως και την 30ή Αυγούστου 2013.
news247
Διαβάστε περισσότερα » »

Επιχείρησαν να μπουν στη Μονή Εσφιγμένου με φαγάνα

Στη χρήση φαγάνας για να ανοίξουν την πόρτα στη Μονή Εσφιγμένου προχώρησαν οι αρχές. Καλόγερος με μολότοφ σε φωτογραφία (pics+Vid)

Aστυνομική επιχείρηση στο κονάκι της μονής... από newsview
Ένταση επικρατεί από το πρωί στο κονάκι, καθώς δικαστικός επιμελητής προσπάθησε να αφήσει έγγραφο με το οποίο διατάσσεται η αποχώρηση των μοναχών.
Η αντίδρασή τους ήταν άμεση, ενώ δηλώνουν πως δεν πρόκειται με κανέναν τρόπο να φύγουν από το "σπίτι" τους.
Η αστυνομία που περιπολεί την περιοχή παρενέβη, ενώ όπως θα δείτε και στο βίντεο κάνουν τα πάντα για να βγάλουν τους μοναχούς από το κονάκι ακόμα και με... φαγάνες.
Μετά τα πρωινά επεισόδια ο εισαγγελέας διέταξε τη σύλληψη των μοναχών που βρίσκονται κλεισμένοι στο κονάκι της Μονής Εσφιγμένου διότι με την εκτόξευση μολότοφ θεώρει ότι διαπράχθηκαν τα αδικήματα της έκρηξης , της αντίστασης κατά της αρχής και ενδεχόμενης απόπειρας πρόκλησης επικίνδυνων σωματικών βλαβών.

Πηγή: seleo.gr (φωτογραφία: dogma.gr)

news247
Διαβάστε περισσότερα » »

Παρατείνεται μέχρι το 2016 η έκτακτη εισφορά

Αν και η κυβέρνηση δεσμεύτηκε ότι δεν θα ληφθούν νέα μέτρα, το επικαιροποιημένο μνημόνιο τη διαψεύδει. Προβλέπει παράταση της έκτακτης εισφοράς
Ένα ακόμη σοκ για τους φορολογούμενους περιλαμβάνει το νέο Μνημόνιο, που δόθηκε επισήμως στη δημοσιότητα τη Δευτέρα.
Προβλέπεται η παράταση για ένα επιπλέον έτος της έκτακτης εισφοράς αλληλεγγύης, που επιβάλλεται ανάλογα με το ύψος των εισοδημάτων.
Συγκεκριμένα οι επιβαρύνσεις κυμαίνονται από 1% έως 4% ανάλογα με το εισόδημα, του φορολογούμενου. Η εισφορά θα ίσχυε μέχρι το 2015, ωστόσο η κυβέρνηση θα πρέπει να έχει ψηφίσει την παράταση μέχρι τον ερχόμενο Νοέμβριο.
Επίσης, κάποια μέτρα που σχεδιάζονταν για το 2014 θα εφαρμοστούν νωρίτερα, όπως ο φόρος πολυτελείας.

news247 
Διαβάστε περισσότερα » »