Τετάρτη, 2 Ιανουαρίου 2013

Δεν θα καταστρέφονται οι πινακίδες των Ι.Χ. που τίθενται σε προσωρινή ακινησία

Δεν θα καταστρέφονται οι πινακίδες των Ι.Χ. που τίθενται σε προσωρινή ακινησίαΘα παραμένουν στις εφορίες
Την αναστολή καταστροφής των πινακίδων κυκλοφορίας των Ι.Χ. οχημάτων που τίθενται σε προσωρινή ακινησία και παραμένουν στις εφορίες πέραν του δωδεκαμήνου προβλέπει απόφαση του υφυπουργού Οικονομικών κ. Γ. Μαυραγάνη.

Εκτιμάται ότι ο αριθμός εκείνων που καταθέτουν για να μην πληρώσουν τα τέλη κυκλοφορίας θα προσεγγίσει έως τις 8 Ιανουαρίου τις 100.000.
Έτσι, με δεδομένη την ιδιαίτερη οικονομική συγκυρία, για τον περιορισμό των δαπανών καταστροφής και επανέκδοσης των πινακίδων κυκλοφορίας των οχημάτων που τίθενται σε προσωρινή ακινησία και παραμένουν στις Δ.Ο.Υ. πέραν του δωδεκαμήνου, το υπουργείο Οικονομικών έδωσε εντολή οι πινακίδες κυκλοφορίας των οχημάτων που τίθενται σε προσωρινή ακινησία να μην καταστρέφονται πλέον και να παραμένουν στις εφορίες για όλη την περίοδο της ακινησίας.
Σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία όταν η ακινησία του οχήματος είναι προσωρινή μπορεί να διαρκεί για μόνο 12 μήνες, αν και παρέχεται περίοδος χάριτος για άλλους 12 μήνες).
Από εκεί και πέρα η εφορία είναι υποχρεωμένη να καταστρέφει τις πινακίδες και να δίνει στον κάτοχο του αυτοκινήτου έγγραφο με το θα προμηθεύεται τις νέες πινακίδες από το υπουργείο Μεταφορών.
Επίσης η εφορία είναι υποχρεωμένη να εισπράττει από τον κάτοχο του αυτοκίνητου, όλα τα τέλη κυκλοφορίας που δεν έχουν πληρωθεί, μετά την 24μηνη κατάθεση των πινακίδων. Έτσι, αν κατατεθούν πινακίδες και μετά από πενταετία γίνει άρση, ο ιδιοκτήτης του αυτοκινήτου θα καταβάλει τέλη κυκλοφορίας τριών ετών χωρίς κανένα πρόστιμο.
Από newsbeast

polispress
Διαβάστε περισσότερα » »

ΤΑ ΦΥΤΑ ΠΟΥ ΚΑΘΑΡΙΖΟΥΝ ΤΟΝ ΑΕΡΑ ΤΟΥ ΣΠΙΤΙΟΥ ΜΑΣ.

Ο κόσμος στον οποίο ζούμε είναι γεμάτoς από συνθετικές χημικές ουσίες, οι περισσότερες από τις οποίες είναι τοξικές.
Bρίσκονται παντού, στην τροφή μας και σε όλα τα αντικείμενα που αγγίζουμε.
Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η έκρηξη των περιπτώσεων της πολλαπλής χημικής ευαισθησίας (MCS)
έχει σχέση με την μόλυνση. Αλλά αν νομίζετε ότι η μόλυνση υπάρχει μόνο εξωτερικά στην ατμόσφαιρα , είναι πολύ λάθος.
Η “τεχνολογία των τοξινών ” έχει κατοικοεδρεύσει μέσα στο σπίτι σας, και η κατάσταση είναι ποιό απειλητική από ό, τι μπορείτε να φανταστείτε.
Το ύπουλο της υπόθεσης είναι ότι αυτές οι τοξίνες σας δηλητηριάζουν τις περισσότερες φορές, ακόμα και ενώ κοιμάστε.


Ορχιδέα απορροφά το διοξείδιο του άνθρακα κατά την διάρκεια της νύκτας και παράγει οξυγόνο
Το 95% αυτών είναι μέσα στα αρώματα, αποσμητικά, κρέμες σώματος, προϊόντα καθαρισμού, χρώματα, νέα χαλιά, καπνό, σαμπουάν, βενζίνη και άλλα προϊόντα πετρελαίου , όπως η ακετόνη, καμφορά, βενζίνη, αλδεϋδες, αιθανόλη, και άλλα.

Άλλοι εσωτερικοί ρύποι θα πρέπει να είναι περισσότερο προφανείς για εσάς:.
Φυτοφάρμακα (όπως αντι-ψειρικά προϊόντα) ή διαλύτες (από χρώματα, βερνίκια, κόλλες, επεξεργασμένα ξύλα, συνθετικά υφάσματα και χαλιά, και απορρυπαντικά).
“Ήπια” συμπτώματα της καθημερινής μας έκθεσης σε αυτές τις χημικές ουσίες είναι κόπωση, αποπροσανατολισμός, μυϊκός πόνος, πόνος στις αρθρώσεις, εκζέματα, εξανθήματα, ζάλη, υπνηλία, ναυτία, διόγκωση του σώματος (πρήξιμο), επιτάχυνση της αναπνοής, συμπτώματα γρίπης, το άσθμα, ταχυπαλμία, υψηλή πίεση, ιγμορίτιδα, άγχος, πνευμονία, πονοκέφαλος, απώλεια μνήμης, μειωμένη ικανότητα εστίασης, αϋπνία, ακανόνιστος καρδιακός ρυθμός, εντερικά προβλήματα και διαταραχές της διάθεσης (κατάθλιψη και εναλλαγές της διάθεσης) (και δεν είναι μόνο αυτά)

Φτέρη απορροφά τους ρύπους και τις τοξικές ουσίες του αέρα και διατηρεί την σωστή υγρασία.
Περίπου το 37% των Αμερικανών είναι αλλεργικοί σε συνθετικές χημικές οσμές, αέρια εξαερισμού, καπνό, πρόσφατα επεκτάθηκε και σε χρώματα, νέα χαλιά και αρώματα.
Σε μακροπρόθεσμη βάση, η έκθεση αυτή μεταφράζεται σε καρκίνους. Το πώς και πόσο επηρεαζόμαστε από αυτή εξαρτάται από τα γονίδια μας, την ηλικία, το φύλο, τη διατροφή, την υγεία και την διάθεση (η οποία επηρεάζει το ανοσοποιητικό μας σύστημα), το αν παίρνουμε φάρμακα, το ιατρικό ιστορικό και τον τρόπο ζωής (ποτό, κάπνισμα, κατανάλωση ναρκωτικών).
Τα σύγχρονα σπίτια και κτίρια, σχεδιασμένα για την ενεργειακή απόδοση, ι συχνά σφραγίζονται σφιχτά ώστε να παρεμποδίσουν την απώλεια ενέργειας από τα συστήματα θέρμανσης και κλιματισμού.
Ο αεριζόμενος αέρας στο εσωτερικό των κτιρίων ανακυκλώνει όλα τα είδη των διαλυτών, συμπεριλαμβανομένης της φορμαλδεΰδης (ένα εξαιρετικά τοξικό χημικό).
Τα συνθετικά δομικά υλικά που χρησιμοποιούνται στις σύγχρονες κατασκευές έχουν βρεθεί ότι απελευθερώνουν μεγάλες ποσότητες από ρύπους που παραμένουν παγιδευμένοι μέσα στα μη αεριζόμενα κτίρια.
Τα χαλιά επιδεινώνουν την κατάσταση καθώς απορροφούν πολλούς διαλύτες οι οποίοι στη συνέχεια απελευθερώνονται βαθμιαία επί μακρά χρονικά διαστήματα.
Όλη αυτή είναι η αιτία του “συνδρόμου των άρρωστων κτιρίων”.
Η κακή ποιότητα του εσωτερικού αέρα κοστίζει μόνο στις ΗΠΑ δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως σε απώλεια της παραγωγικότητας και της ιατρικής περίθαλψης.
 
Η Καλαθέα φιλτράρει τον αέρα.
Στην Αυστραλία, περίπου το 75% των κτιρίων που επηρεάζονται από το “σύνδρομο των άρρωστων κτιρίων” και το 9% του εργατικού δυναμικού απουσιάζει τουλάχιστον μία ημέρα από την εργασία κάθε δεκαπενθήμερο λόγω ασθενείας που συνδέονται με αυτό. Καλός βραδινός ύπνος σε καλά αεριζόμενο χώρο, υγιεινή διατροφή (συμπεριλαμβανομένων των συμπληρωμάτων διατροφής), καθώς και η σωματική άσκηση (ο ιδρώτας εξαλείφει τα δηλητήρια από το σώμα).μας προστατεύουν από την μόλυνση.
Αλλά εδώ έρχεται μια 2-ετή έρευνα της NASA και μας δείχνει μια απρόσμενη, οικονομικά αποδοτική, φιλική προς το περιβάλλον, με χαμηλό κόστος και εντελώς φυσική μέθοδος αποτοξίνωσης για σπίτια μας: τα κοινά φυτά εσωτερικού χώρου.
Η NASA με στόχο να αξιολογήσει τα περιβαλλοντικά θέματα, τόσο στη Γη, οσο και σε οικοτόπους στο διάστημα , και αυτή η νέα μελέτη έχει επικεφαλής τον Δρ Bill Wolverton, πρώην ανώτερος ερευνητής στο John C. Stennis της NASA Space Center, στον κόλπο του St Louis, έδειξε ότι τα φυτά (πιο συγκεκριμένα τα φύλλα) είναι γνωστό ότι λειτουργούν σαν αντλίες αέρα.
 
Κάκτοι απορροφούν την ακτινοβολία από οθόνες, ασύρματα τηλέφωνα και καθαρίζουν την ατμόσφαιρα από το διοξξείδιο του άνθρακα.
Στο φως της ημέρας, παίρνουν το διοξείδιο του άνθρακα από τον αέρα για να κάνουν την φωτοσύνθεση.
Επιπλέον, αναπνέουν όλη την ώρα. Αυτό σημαίνει ότι λαμβάνουν οξυγόνο από τον αέρα και απελευθερώνουν διοξειδίου του άνθρακα.
Τα φυτά επίσης ιδρώνουν, κυρίως μέσω των φύλλων τους. Το νερό και τα αέρια κυκλοφορούν μέσα και έξω από μικρούς πόρους που ονομάζονται στόμια.
Το αν είναι κλειστά η ανοιχτά τα στόμια αυτό δείχνει το κατά πόσο είναι ενεργά τα φυτά είναι σε μια δεδομένη στιγμή.
Επειδή τα φυτά ιδρώνουν, κρατούν σωστά τα επίπεδα υγρασίας στο δωμάτιο.
Μεταξύ των ζώων, τα μύδια και τα στρείδια λειτουργούν ως αντλίες νερού που λαμβάνουν τα μικρά σωματίδια των τροφίμων και το οξυγόνο από το νερό και απελευθερώνουν το διοξείδιο του άνθρακα και απόβλητα.
Αλλά επίσης είναι γνωστό ότι συσσωρεύουν μολυσματικές τοξίνες από το νερό (όπως βαρέα μέταλλα και υδρογονάνθρακες), με πολλά επεισόδια σοβαρής δηλητηρίασης των ατόμων που έτρωγαν τέτοια θαλασσινά. Λοιπόν, αυτό που η NASA έχει βρει είναι ότι ορισμένα φυτά μπορούν να λειτουργήσουν σαν πραγματικά “στρείδια του αέρα” στο σπίτι σας, για τη συσσώρευση των τοξινών που θέτουν σε κίνδυνο την υγεία σας και τελικά τη ζωή σας.
19 είδη και ποικιλίες καλλωπιστικών φυτών έχουν ελεγχθεί για την αποτελεσματικότητά τους στην απομάκρυνση των κύριων τοξίνων που συνδέονται με την εσωτερική μόλυνση του αέρα.
 
Σεφλέρα καθαρίζει την ατμόσφαιρα
Από αυτά τα 17 είναι συνηθισμένα μόνιμα φυτά εσωτερικού χώρου, και τα 2 είδη που χρησιμοποιούνται σε εσωτερικούς χώρους ως εποχιακά διακοσμητικά.
Τα φυτά εσωτερικού χώρου είναι τροπικά ή υποτροπικά ειδη που αναπτύσσονται κάτω από πυκνά τροπικά στέγαστρα, έτσι επιβιώνουν σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού, και είναι πιο αποτελεσματικά στην απορρόφηση των αερίων, συμπεριλαμβανομένων των τοξικών.
Τα φυτά δεν απορροφούν ρύπους μόνο από τα φύλλα , αλλά και μέσω των ριζών και των ριζών που σχετίζονται με τα βακτήρια τους.
Μερικά φυτά εσωτερικού χώρου αποδείχθηκαν τόσο αποτελεσματικά στην απορρόφηση των τοξινών του αέρα, ώστε έχουν σκεφτεί ότι θα μπορούσαν να ξεκινήσουν να τα ενσωματώνουν στο διάστημα σε βιολογικά συστήματα υποστήριξης της ζωής στα μελλοντικά διαστημόπλοια, στους διαστημικούς σταθμούς.«Η μελέτη έδειξε ότι τα κοινά φυτά εσωτερικού χώρου μπορούν να απομακρύνουν ορισμένους ρύπους από το εσωτερικό περιβάλλον.
Θεωρούμε ότι τα αποτελέσματα της. μας παρέχουν ένα ακόμη ισχυρότερο επιχείρημα ότι τα κοινά φυτά διακοσμητικού εσωτερικού χώρου μπορεί να είναι πολύ αποτελεσματικά.
Κάθε είδος φυτού δοκιμάστηκε σε σφραγισμένους θαλάμους πλεξιγκλάς, στα οποία έγινε ένεση χημικών ουσιών.
Οι δοκιμασμένες χημικές ουσίες που περιλήφθησαν είναι:
Το βενζόλιο είναι ο πιο κοινός διαλύτης σε πολλά είδη, όπως βενζίνη, μελάνια, έλαια, χρώματα, πλαστικά, και καουτσούκ, αλλά εισέρχεται επίσης μέσα στην σύνθεση των εκρηκτικών, απορρυπαντικών,, φαρμακευτικών προϊόντων, αφρούς και βαφές.
Είναι ερεθιστικό για το δέρμα και τα μάτια (επαναλαμβανόμενη επαφή προκαλεί ξήρανση, φλεγμονή, φλύκταινες και δερματίτιδα), εμβρυοτοξικό και παράγοντας που προκαλεί καρκίνο.
Έχει συνδεθεί με την ανθρώπινη λευχαιμία.
Οι ατμοί βενζολίου μπορούν να προκαλέσουν ζάλη, αδυναμία, ευφορία, κεφαλαλγία, ναυτία, θολή όραση, αναπνευστικές ασθένειες, ρίγη, καρδιακή αρρυθμία, βλάβη στο ήπαρ και νεφρική ανεπάρκεια, παράλυση και απώλεια των αισθήσεων.
Οι δοκιμές σε ζώα οδήγησαν σε σχηματισμό καταρράκτη και ασθένειες του αίματος και της λέμφου.
Η χρόνια έκθεση προκαλεί πονοκεφάλους, απώλεια της όρεξης, υπνηλία, νευρικότητα, ψυχολογικά προβλήματα και ασθένειες του αίματος (όπως η αναιμία) και ασθένειες των οστών.
Οι πρωταθλητές των φυτών στην απομάκρυνση του βενζολίου φαίνεται να είναι: ο κισσός, οι ζέρμπερες, οι μαργαρίτες, χρυσάνθεμα, ο κρίνος, το μπαμπού , και η σανσιβέρια (Sansevieria trifasciata).
Ανάλογα από την πηγή του βενζολίου το κάθε φυτό εξιδικεύεται
 


σημαντικά είναι τα Κινέζικα αειθαλή και τα χρυσάνθεμα (Chinese Evergreens and pot mums), είναι για το βενζόλιο που προέρχεται από τα απορρυπαντικάενώ η Δράκαινα (Dracaena )για το βενζόλιο που προέρχεται από το μελάνι, τις βαφές, τον καπνό και το καουτσούκ, την φορμαλδεΰδη από τα χαλιά και τα έπιπλα και το τριχλωροαιθυλένιο (TCE) που προέρχεται από τις κόλλες, μελάνι, βαφές, βερνίκια, και χρώματα,


Ο κισσός απορροφά και φιλτράρει εύκολα τις τοξίνες και το βενζόλιο που προέρχονται από προϊόντα πετρελαίου, όπως επίσης την φορμαλδεΰδη από τα καθαριστικάη Ζέρμπερα μαργαρίτα (gerbera daisy ) το βενζόλιο που προέρχεται από τα πλαστικά και το τριχλωροαιθυλένιο TCE από τις κόλλες
Η φορμαλδεΰδη είναι ακόμα πιο κοινή από το βενζόλιο, και περισσότερο τοξική.
Είναι άφθονη σε αφρούς ουρίας-φορμαλδεΰδης, νοβοπάν ή πεπιεσμένων προϊόντων ξύλου από το οποίο σήμερα κατασκευάζεται το μεγαλύτερο μέρος των επίπλων γραφείου.
Φαίνεται ότι υπάρχει στο επεξεργασμένο χαρτί με ρητίνες UF (Ουρίας Φορμαλδευδης), ακόμη και στις σακούλες των παντοπωλείων, στο κερωμένο χαρτί, χαρτομάντιλα και χαρτοπετσέτες.
Τα πιο κοινά καθαριστικά οικιακής χρήσης έχουν φορμαλδεΰδη.
Οι ρητίνες UF χρησιμοποιούνται ως ενισχυτικά ελάσματα, αντιρυτιδικές κρέμες, καθαριστικά νερού, επιβραδυντές φωτιάς και συγκολλητικά σε επενδύσεις δαπέδων, τάπητες και σε ρούχα καθαριστηρίου, ενώ η απλή φορμαλδεΰδη αφθονεί στο φυσικό αέριο, στην κηροζίνη, και στον καπνό του τσιγάρου.
Η χημική αυτή ουσία είναι ένα ερεθιστική του βλεννογόνοι των οφθαλμών, της μύτης και του λαιμού, και προκαλεί δερματίτιδα και πονοκεφάλους.
Η φορμαλδεΰδη είναι μια κοινή αιτία του άσθματος και έχει συνδεθεί με τον καρκίνο του λάρυγγα.
Τα καλύτερα φυτά για την απομάκρυνση της φορμαλδεΰδης αποδείχθηκε ότι είναι


 το μπαμπού ή χαμαιδωρέα καθαρίζει την φορμαλδεύδη από τα χαλιά, και το το τριχλωροαιθυλένιο TCE από τις κόλλεςη σανσιβέρια (Sansevieria trifasciata). καθαρίζει την φορμαλδεΰδη από τα χαρτιά,


 το σπαθίφυλλο, κρίνος (peace lily) εκτός από το να καθαρίζει το TCE από τα προϊόντα καθαρισμού, , καθαρίζει την φορμαλδεΰδη από τα χαλιά και τα έπιπλα,
 

 ο Πόθος, (aureus epipremnum),το φιλόδενδρο και η Δράκαινα warneckei και η marginata, καθαρίζουν την φορμαλδεΰδη από τα χαλιά και τα έπιπλα,ο φίκος την φορμαλδεΰδη από τους αφρούς της UF,
ο κισσός την φορμαλδεΰδη από καθαριστικά και
 το χλωρόφυτο καθαρίζει την φορμαλδεΰδη από κόντρα το πλακέ και τις μοριοσανίδες.
Το τριχλωροαιθυλένιο (TCE), χρησιμοποιείται ευρέως στην απολίπανση μετάλλων, στο στεγνό καθάρισμα και στις βιομηχανίες, μελάνια εκτύπωσης, χρώματα, βερνίκια, βερνίκια, κόλλες.
Το TCE είναι ισχυρά καρκινογόνο, ιδίως για τον καρκίνο του ήπατος .
Τα καλύτερα φυτά που αφαιρούν το TCE ήταν.
Ο κρίνος (peace lily ) καθαρίζει το TCE από τα προϊόντα καθαρισμού, η Δράκαινα (Dracaena )αφαιρεί το TCE από τις κόλλες, μελάνι, βαφές, βερνίκια, και χρώματα ,
η ζέρμπερα μαργαρίτα (gerbera daisy ) και το μπαμπού χαμαιδωρέα (bamboo palm) το TCE από τις κόλλες, Ντιεφενμπάχια ικανό στην εξάλλειψη των ρύπων της ατμόσφαιρας


Συγκόνιο φιλτράρει τον αέρα
Εδώ είναι ένας πίνακας με τους ρύπους και τα φυτά.


 

Μετάφραση απο Ευαγγέλου Μαριάννα
Βιοχημικός

http://news.softpedia.com/news/Top-15-NASA-039-s-Plants-That-Can-Save-Your-Life-78345.shtml
http://news.softpedia.com/news/The-Disease-of-the-Technology-MCS-74254.shtml)
http://www.naturalnews.com/035593_indoor_air_plants_detox.html
http://www.toptipspot.com/tips/health/howto/air-cleaning-plants.php

fytro
Διαβάστε περισσότερα » »

Παραιτήθηκε από το Συμβούλιο Εμπειρογνωμόνων η Ελένη Παπακωνσταντίνου

Υπέβαλε παραίτηση από το ΤΑΙΠΕΔ η Ελένη Παπακωνσταντίνου, ξαδέλφη του Γ. Παπακωνσταντίνου
Την παραίτησή της από το Συμβούλιο Εμπειρογνωμόνων του ΤΑΙΠΕΔ υπέβαλε η Ελένη Παπακωνσταντίνου, ξαδέρφη του πρώην υπουργού, Γιώργου Παπακωνσταντίνου, μετά την δημοσιοποίηση της νέας λίστας Λαγκάρντ, στην οποία περιλαμβάνεται το όνομά της.
Πρόκειται για την πρώτη αντίδραση από την πλευρά των συγγενών του κ. Παπακωνσταντίνου που βρίσκονται στην λίστα καθώς μέχρι σήμερα, καθότι μέχρι τώρα δεν έχει υπάρξει κάποια επίσημη ανακοίνωση.
Η Ελένη Παπακωνσταντίνου είναι κόρη του Μιχάλη Παπακωνσταντίνου, πρώην υπουργού Εξωτερικών της κυβέρνησης Μητσοτάκη.
Η κ.α Παπακωνσταντίνου σημειώνει πως τα χρήματα στο λογαριασμό που διατηρεί στην τράπεζα HSBC είναι προϊόν νόμιμων εισοδημάτων.
Ωστόσο, για να μην αμφισβητηθεί η ομαλή λειτουργία του ΤΑΙΠΕΔ και για να διευκολυνθεί η διοίκησή του, υποβάλλει την παραίτησή της.
Η κ.α Παπακωνσταντίνου, είχε τοποθετηθεί στο Συμβούλιο Εμπειρογνωμόνων του Ταμείου στις 20 Σεπτεμβρίου, ως νομική σύμβουλος.

news247
Διαβάστε περισσότερα » »

Δηλώστε και πληρώστε: Φόρος σε όλα τα αγροτεμάχια

Στη χαρτογράφηση των αγροτεμαχίων προχωρεί το υπουργείο Οικονομικών. Καλεί τους φορολογούμενους πολίτες να τα δηλώσουν όλα
Νέα απαίτηση του ΥΠΟΙΚ έρχεται με το νέο φορολογικό νομοσχέδιο, καθώς ζητά από ιδιοκτήτες ακινήτων και τις επιχειρήσεις που κατέχουν αγροτεμάχια να τα δηλώσουν ή να κάνουν τις απαραίτητες διορθώσεις στο έντυπο Ε9.
Οι διορθώσεις αυτές θα πρέπει να γίνουν μέχρι τον Απρίλιο του 2013 , όπως αναγράφεται στο άρθρο 21 παράγραφος 2 του νέου φορολογικού νομοσχεδίου:
"Φυσικά πρόσωπα, τα οποία κατά την 1.1.2013 έχουν εμπράγματα δικαιώματα σε γήπεδα εκτός σχεδίου πόλης ή οικισμού, υποχρεούνται να συμπληρώσουν, τροποποιήσουν και οριστικοποιήσουν την περιουσιακή τους κατάσταση ηλεκτρονικά, όπως αυτή αποτυπώνεται στην ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων.
Επίσης, τα νομικά πρόσωπα τα οποία κατά την 1.1.2013 έχουν εμπράγματα δικαιώματα σε ακίνητα υποχρεούνται σε ηλεκτρονική υποβολή δήλωσης στοιχείων ακινήτων μέχρι 31.3.2013, στην οποία θα περιλαμβάνεται η περιουσιακή τους κατάσταση, όπως είναι διαμορφωμένη κατά την 31.12.2012".
Σύμφωνα με τα "ΤΑ ΝΕΑ" , η υποχρέωση δήλωσης ή επικαιροποίησης των στοιχείων ιδιοκτησίας εκτός σχεδίου ακινήτων προβλέπεται σε διάταξη του φορολογικού νομοσχεδίου που αναμένεται να ψηφιστεί την ερχόμενη εβδομάδα στη Βουλή ενώ οι τελικές ρυθμίσεις για τον ενιαίο φόρο ακινήτων, που θα αποδώσει έως και 3 δισ. ευρώ και θα αντικαταστήσει το δεύτερο εξάμηνο του 2013 το χαράτσι μέσω ΔΕΗ και τον Φόρο Ακίνητης Περιουσίας, θα ξεκαθαρίσουν επίσης τις επόμενες ημέρες.
Η μη υποβολή ή η ανακριβής δήλωση επισύρει αυτοτελές πρόστιμο από 117 έως 1.170 ευρώ ή σε περίπτωση που προκύπτει φόρος για τα ακίνητα προσαύξηση του οφειλόμενου φόρου κατά 1% κάθε μήνα για εκπρόθεσμη δήλωση και μέχρι 60% ή 2% κάθε μήνα και μέχρι 120% για ανακριβή δήλωση. Παράλληλα, σε περίπτωση μη αναγραφής των ακινήτων στη δήλωση περιουσιακής κατάστασης η Εφορία θα μπλοκάρει τη μεταβίβασή τους.
Η πρόβλεψη νέας δήλωσης ή επικαιροποίησης των εκτός σχεδίου ακινήτων, όπως εξηγούν αρμόδιες πηγές του υπουργείου Οικονομικών, έχει τρεις στόχους:
*Την επέκταση του συστήματος αντικειμενικού προσδιορισμού της αξίας των ακινήτων στο σύνολο της χώρας. Ακόμα και σήμερα σε περιοχές - φιλέτα εκτός σχεδίου οι αξίες των ακινήτων προσδιορίζονται με τις λεγόμενες αρχικές τιμές βάσης ή ειδικές τιμές (ΑΒΑ και ΕΒΑ), οι οποίες σε ορισμένες περιπτώσεις είναι υπερβολικά χαμηλές σε σχέση με τις πραγματικές αξίες ιδίως σε παραθαλάσσιες περιοχές. Η ένταξη τών εκτός σχεδίου περιοχών στο σύστημα των αντικειμενικών αξιών θα αποτελέσει το πρώτο βήμα του υπουργείου Οικονομικών πριν την πλήρη εξίσωση αντικειμενικών και αγοραίων τιμών, η οποία σύμφωνα με το Μνημόνιο θα πρέπει να γίνει τον Μάρτιο. Οι αναπροσαρμογές αυτές θα φέρουν μεγάλη αύξηση των φόρων μεταβίβασης, γονικών παροχών, κληρονομιών και δωρεών στα εκτός σχεδίου.
*Την ένταξη των εκτός σχεδίου στον ενιαίο φόρο ακινήτων. Ο ενιαίος φόρος ακινήτων σχεδιάζεται με συντελεστές από 0,1% έως και 2%, ενώ θα επιβαρύνει κάθε ιδιοκτήτη με σπίτια, γραφεία, καταστήματα, οικόπεδα και αγροτεμάχια εντός και εκτός σχεδίου. Ανοιχτό παραμένει ακόμα αν θα υπάρχει ή όχι αφορολόγητο όριο, αν και η ζυγαριά γέρνει προς αφορολόγητο όριο της τάξεως των 50.000 ευρώ. Στο τραπέζι είχε τεθεί και πρόταση αφορολογήτου 100.000 ευρώ, γεγονός όμως που θα εξαιρούσε από τον νέο φόρο επτά στους δέκα φορολογούμενους. Σύμφωνα με στοιχεία της ΓΓΠΣ, το 74% των ιδιοκτητών ακινήτων στην Ελλάδα έχουν ακίνητη περιουσία αντικειμενικής αξίας έως 100.000 ευρώ, ένα ποσοστό 16% έχει ακίνητα αξίας από 100.000 έως και 200.000 και μόνο 10% είναι οι ιδιοκτήτες ακινήτων με αντικειμενική αξία άνω των 200.000. Η πρώτη μοιρασιά του φόρου που έχει κάνει το υπουργείο Οικονομικών δίνει φόρους 500 εκατ. ευρώ από τα αγροτεμάχια, 500 εκατ. από ακίνητα νομικών προσώπων (από 280 εκατ. που απέδιδε ο ΦΑΠ) και 2 δισ. από ακίνητα, πλην αγροτεμαχίων των φυσικών προσώπων. Ο νέος φόρος αναμένεται να οριστικοποιηθεί εντός του Ιανουαρίου με τη σφραγίδα των πολιτικών αρχηγών που στηρίζουν την κυβέρνηση.
*Την ολοκλήρωση του ηλεκτρονικού περιουσιολογίου. Για πρώτη φορά μέσα στο 2013 η ΓΓΠΣ θα δημιουργήσει πλήρες ηλεκτρονικό προφίλ περιουσίας για καθέναν από τους 8,5 εκατομμύρια φορολογούμενους, με στόχο τις διασταυρώσεις στοιχείων και την πάταξη της φοροδιαφυγής.

news247
Διαβάστε περισσότερα » »

Μηνύματα για το μέλλον, σε χρονοκρύπτη - Θα ανοίξουν τον χρονοκρύτπη μετά από 100χρονια

Μηνύματα για το μέλλον, σε χρονοκρύπτη - Θα ανοίξουν τον χρονοκρύτπη μετά από 100χρονια Η Δήμαρχος Βοΐου Παναγιώτα Ορφανίδου, ο επιχειρηματίας και ευεργέτης της Σιάτιστας Κωνσταντίνος Παπανικολάου και ο Πρωτοσύγκελος της Μητρόπολης Σισανίου και Σιατίστης πατήρ Εφραίμ, κλείδωσαν την Κυριακή 30 Δεκεμβρίου 2012 την χρονοκρύπτη του Δήμου Βοΐου, όπου εναποτέθηκαν μηνύματα και γραπτά ντοκουμέντα, από την ιστορία της Σιάτιστας και της ευρύτερης περιοχής, για να φυλαχθούν για 100 χρόνια έως το 2112, οπότε και θα ανοιχτεί από τις τότε αρχές.
Σε δηλώσεις τους τόσο η κα Ορφανίδου όσο και ο κ. Παπανικολάου που χρηματοδότησε την κατασκευή της κρύπτης, όσο και ο Πατήρ Εφραίμ ευχήθηκαν εκείνοι που θα βρουν τα ντοκουμέντα της ιστορίας, αλλά και τα μηνύματα του δημοτικού συμβουλίου, σχολείων και συλλόγων, να πετύχουν περισσότερα και να ζήσουν καλύτερα σε σχέση με τα χρόνια που πέρασαν για την πόλη και την περιοχή. Η «χρονοκάψουλα»,(εικαστικό έργο-μνημείο, σε σχήμα γάστρας και πλανήτη όπου συνδυάζει το παρελθόν και το μέλλον, φιλοτεχνήθηκε από τον αρχιτέκτονα – εικαστικό Στέργιο Τσιούμα και κατασκευάστηκε από τον Γιώργο Λαζαρίδη.
Η εντολή των φορέων σήμερα είναι να ανοίξει 100 χρόνια αργότερα, στα 200 χρόνια ελευθερίας. Ο συνδυασμός των 3 κλειδιών που θα ανοίξει την «χρονοκρύπτη» θα δίνεται στον εκάστοτε Δήμαρχο, στην Μητρόπολη και την οικογένεια του κ. Παπανικολάου. Η τελετή των εγκαινίων της χρονοκρύπτης σήμανε και τη λήξη των εκδηλώσεων για τα 100 χρόνια από την απελευθέρωση του Βοΐου.

ert.gr
Διαβάστε περισσότερα » »