Παρασκευή 5 Αυγούστου 2011

Μελιτζάνα: καλοκαιρινή ασπίδα προστασίας

Η μελιτζάνα αναπτύχθηκε στην Ινδία … και πρωτοκαλλιεργήθηκε στην Κίνα τον 5ο αιώνα π.Χ. Στην Ευρώπη ήρθε τον 14ο αιώνα και πιο συγκεκριμένα στην Ιταλία, από όπου γρήγορα εξαπλώθηκε σε ολόκληρη την ήπειρο.
Εξαιτίας της πικρής γεύσης της άργησε να χρησιμοποιηθεί στη μαγειρική και μέχρι τον 18ο αιώνα τη χρησιμοποιούσαν ως διακοσμητικό. Με τη ανάπτυξη όμως ποικιλιών με λιγότερη πικράδα, η μελιτζάνα σύντομα βρήκε το ρόλο της στην μαγειρική και σήμερα αποτελεί ένα από τα χαρακτηριστικότερα λαχανικά του καλοκαιριού.
Αντιοξειδωτική δράση – καρδιοπροστατευτικός ρόλος
Όπως προαναφέρθηκε η αντιοξειδωτική δράση της επικεντρώνεται σε μία ανθοκυανίνη, την nasunin. Πειράματα σε ζώα έδειξαν ότι η ουσία αυτή προστατεύει τα εγκεφαλικά κύτταρα από την οξειδωτική δράση των ελευθέρων ριζών. Είναι γνωστό ότι οι ελεύθερες ρίζες υπάρχουν και δημιουργούνται από διάφορες αιτίες (άγχος, τροφή, υπεριώδης ακτινοβολία, μόλυνση ατμόσφαιρας κα) στο σώμα μας. Μπορούν και επιτίθενται είτε στην κυτταρική μεμβράνη των κυττάρων (και πιο συγκεκριμένα στο λιπιδικό τους τμήμα) είτε στον πυρήνα αλλάζονται το γενετικό τους υλικό.
Έτσι γίνεται φανερό ότι οποιαδήποτε ουσία που εμποδίζει την καταστροφική δράση των ελευθέρων ριζών αποτελεί ουσιαστικά έναν τύπο «ασπίδας» του οργανισμού μας. Στα πλαίσια, λοιπόν, αυτά και η μελιτζάνα ανήκει στην κατηγορία εκείνη των τροφών που πρέπει να καταναλώνονται σε αφθονία καθώς προάγει τον αμυντικό μηχανισμό του σώματος μας κατά της επικίνδυνης δράσης των ελευθέρων ριζών.
Παράλληλα, πειράματα επίσης σε ζώα έδειξαν ότι η κατανάλωση χυμού μελιτζάνας μειώνει τα επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα. Μάλιστα βρέθηκε ότι η υποχοληστερολαμική αυτή δράση δεν οφείλεται μόνο στην nasunin, αλλά και σε άλλες ουσίες (κυρίως τερπένια), αλλά και στην καλή περιεκτικότητά της σε διαιτητικέ ίνες, που βρίσκονται στο λαχανικό αυτό. Συνεκτιμώντας και την αντιοξειδωτική της δράση, παράλληλα με την υποχοληστερολαιμική, στοιχειοθετούμε τον καρδιοπροστατευτικό ρόλο της μελιτζάνας που πολλοί επιστήμονες διατείνονται σήμερα.
Εγκεφαλικές λειτουργίες
Η μελιτζάνα είναι ένα τρόφιμο που προάγει την καλή λειτουργία του εγκεφάλου μας. Εμποδίζει την υπεροξείδωση των λιπών (από τις ελεύθερες ρίζες) των εγκεφαλικών κυττάρων προασπίζοντας την ακεραιότητα και τη λειτουργική δομή τους.
Παράλληλα αποτελεί καλή πηγή μαγνησίου, ενός ιχνοστοιχείου που φαίνεται να προάγει την καλή λειτουργία του εγκεφάλου .(Στο μαγνήσιο αποδίδονται εν μέρει και οι αυξημένες ανάγκες ατόμων με στρες π.χ. μαθητών σε περίοδο εξετάσεων για σοκολάτα). Έτσι μία μερίδα μελιτζανοσαλάτα περιέχει 25 mg περίπου μαγνησίου, δηλαδή το 10% των ημερήσιων αναγκών μας.
Τέλος η μελιτζάνα είναι καλή πηγή βιταμινών συμπλέγματος Β και κυρίως θειαμίνης, νιασίνης, φυλλικού και πυριδοξίνης, βιταμινών που έλλειψή τους σχετίζεται με διαταραχές του κεντρικού νευρικού συστήματος και συνεπώς και του εγκεφάλου.
Διαβάστε περισσότερα » »

Μια μέλισσα προκάλεσε τροχαίο

Μια μέλισσα προκάλεσε τροχαίοΜπορεί να ακούγετα σουρεαλιστικό όμως είναι πέρα ως πέρα αληθινό. Το περιστατικό  συνέβη σε έναν 35χρονο οδηγό που κατευθυνόταν στην Χαλκίδα.Ο άτυχος οδηγός είχε ανοιχτό το παράθυρο την ώρα που οδηγούσε και μπήκε μέσα μία μέλισσα. Στην προσπάθειά του να την διώξει, καθώς το τσίμπημά της θα μπορούσε να αποβεί μοιραίο, έχασε τον έλεγχο του
αυτοκινήτου.
Το αποτέλεσμα ήταν το όχημα να ανατραπεί αλλά ευτυχώς ο 35χρονος οδηγός την γλύτωσε μόνο μ εμερικές γρατζουνιές
Διαβάστε περισσότερα » »

Γιαούρτωσαν τον Πρετεντέρη στην Αντίπαρο

Γιαούρτωσαν τον Πρετεντέρη στην Αντίπαρο
Τη βόλτα του στα σοκάκια της Αντιπάρου έκανε αμέριμνος τα ξημερώματα ο γνωστός δημοσιογράφος, Γιάννης Πρετεντέρης. Σύμφωνα με

αποκλειστικές πληροφορίες του BriefingNews.gr, στις 02:15 σήμερα μια νεαρή τουρίστρια – της οποίας το αίμα μάλλον «έβραζε» από αγανάκτηση – μόλις τον εντόπισε μέσα στο πλήθος, χωρίς να διστάσει, αφού προμηθεύτηκε γιαουρτάκι και αυγουλάκι… του τα πέταξε…

Ο κ. Πρετεντέρης, χωρίς να αντιδράσει, αφού άκουσε και τον σχετικό «εξάψαλμο» τα μάζεψε και έφυγε. Αυτόπτες μάρτυρες μας είπαν ότι δεν έβγαλε ούτε «κιχ».
Διαβάστε περισσότερα » »

Αυξάνει τα επιτόκια καταθέσεων η Εθνική Τράπεζα

Αυξάνει τα επιτόκια καταθέσεων η Εθνική Τράπεζα
Η Εθνική Τράπεζα , μετά την τελευταία αύξηση του βασικού επιτοκίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας(ΕΚΤ) ΚΑΤΆ 0,25 της μονάδας αυξάνει από τις 8 Αυγούστου 2011τα επιτόκια βασικών καταθετικών της προϊόντων, που αφορούν ευρείες ομάδες πελατών της.

Πράλληλα από το ιδιο χρονικό διάστημα προβαίνει και σε περιορισμένου ύψους αυξήσεις επιτοκίων σε ορισμένα μόνο δανειακά προϊόντα της.
Ειδικότερα, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, όσον αφορά στα καταθετικά προϊόντα:
• Τα επιτόκια του λογαριασμού «ΜΙΣΘΟΔΟΤΙΚΟΣ PLUS», που απευθύνεται σε όσους εισπράττουν την μισθοδοσία τους ή τη σύνταξή τους μέσω της Εθνικής Τράπεζας, διαμορφώνονται από 0,80% έως 1,75% ανάλογα με το υπόλοιπο του λογαριασμού, με αυξήσεις που φθάνουν σε 0,50 της μονάδας.
Ανάλογα αυξάνονται και τα επιτόκια των λοιπών καταθετικών πολυπροϊόντων που συνδέονται με τα επιτόκια του «ΜΙΣΘΟΔΟΤΙΚΟΥ PLUS».
Σημειώνεται ότι τα προϊόντα αυτά συνδέονται με πλήθος εναλλακτικών παροχών και εκπτώσεων, όπως, για παράδειγμα, δυνατότητα υπεραναλήψεων και χορήγησης καταναλωτικών δανείων με μειωμένα επιτόκια.
Όσον αφορά στα δανειακά προϊόντα, η Τράπεζα προχωράει σε αναπροσαρμογή κατά 0,25 της μονάδας των κυμαινομένων επιτοκίων για επαγγελματίες και μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
Τα κυμαινόμενα επιτόκια καταναλωτικής πίστης που δεν συνδέονται με το επιτόκιο της ΕΚΤ ή το επιτόκιο Euribor, αναπροσαρμόζονται ισόποσα προς την αύξηση του επιτοκίου της ΕΚΤ.
Επισημαίνεται ότι η αύξηση του βασικού επιτοκίου της ΕΚΤ (κατά 0,25 της μονάδας), έχει ήδη ενσωματωθεί στα επιτόκια των καταθετικών και δανειακών λογαριασμών που συμβατικά συνδέονται με αυτό.
Διαβάστε περισσότερα » »

UFO στην Άγρια Δύση!


Όταν τον 19ο αιώνα οι καουμπόηδες «αλώνιζαν» στην Άγρια Δύση, κατά καιρούς άγνωστα ιπτάμενα αντικείμενα έκαναν την εμφάνισή τους στον ουρανό.
Η πιο γνωστή «επαφή» καουμπόηδων και UFO συνέβη το 1897 στο Τέξας. Το περιστατικό περιγράφει γλαφυρά η εφημερίδα της εποχής «Dallas Morning News», στο φύλλο της 19ης Απριλίου:
«Γύρω στις 6 το πρωί, οι πρώτοι κάτοικοι που ξύπνησαν στην πόλη Aurora έμειναν έκπληκτοι με το θέαμα που αντίκρισαν. Είδαν ένα αερόπλοιο (σ.σ. η έκφραση ιπτάμενος δίσκος πρωτοχρησιμοποιήθηκε το 1947) να ταξιδεύει κατά μήκος του ορίζοντα. Όταν έφτασε πάνω από το βόρειο τμήμα της πόλης συγκρούστηκε με έναν ανεμόμυλο και διαλύθηκε σε κομμάτια μετά από μια τεράστια έκρηξη».
«Ο πιλότος του σκάφους ήταν το μόνο μέλος του πληρώματος και παρόλο που η σορός του ήταν παραμορφωμένη, ήταν εμφανές ότι δεν επρόκειτο για κάτοικο αυτού του κόσμου».
«Όλη η πόλη σήμερα έχει συγκεντρωθεί και κοιτάζει τα συντρίμμια. Πολλοί παίρνουν κομμάτια από το αερόπλοιο, που είναι φτιαγμένο από κάποιο άγνωστο μέταλλο».
Διαβάστε περισσότερα » »

Ανακλήθηκε παρτίδα κρουασάν σοκολάτας επειδή εντοπίστηκε γυαλί

 
Γυαλί εντοπίστηκε σε κρουασάν σοκολάτας, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο ΕΦΕΤ, έπειτα από ενημέρωση από την Περιφερειακή Διεύθυνση Αττικής.
Πρόκειται για προϊόν 'Molto Croissant' σφολιάτας, ΜΕ ΣΟΚΟΛΑΤΕΝΙΑ ΓΕΥΣΗ', σε συσκευασία των 80 g, με ημερομηνία λήξης 24br08.2011, το οποίο παρασκευάζεται από την επιχείρηση CHIPITA AE.

Ήδη ο ΕΦΕΤ, απαίτησε από την παραγωγό εταιρεία την προληπτική ανάκληση της συγκεκριμένης παρτίδας, ενώ, παράλληλα, βρίσκονται σε εξέλιξη οι σχετικοί έλεγχοι στην εγκατάσταση παραγωγής, από κλιμάκιο της Περιφερειακής Διεύθυνσης Θεσσαλίας.
Διαβάστε περισσότερα » »

Η μάχη των Θερμοπυλών

Η μάχη των Θερμοπυλών
Τον Αύγουστο του 480 π.Χ. δύο στρατοί βρέθηκαν αντιμέτωποι στο στενό των Θερμοπυλών. Από τη μία, ο περσικός στρατός που πήγαινε νότια με στόχο να καταλάβει τις ελληνικές πόλεις και από την άλλη, ο ελληνικός που περιελάμβανε δυνάμεις από διάφορες πόλεις που είχαν συνενωθεί προκειμένου να αντιμετωπίσουν τον κοινό εχθρό.

Η μάχη που διεξήχθη εκεί, γνωστή και ως μάχη των Θερμοπυλών, χαράχτηκε με τα λαμπρότερα γράμματα στην Ελληνική και παγκόσμια ιστορία, ως μνημείο γενναιότητας και αυτοθυσίας μπροστά στο χρέος στη πατρίδα.

Η Περσική αυτοκρατορία είχε ήδη επιχείρησε μια πρώτη εισβολή στον ελληνικό χώρο, το 490 π.Χ. επί της βασιλείας του Δαρείου.

Η έκβαση της δεν ήταν ευνοϊκή για τους Πέρσες, καθώς αν και αρχικά κατέλαβαν ορισμένες πόλεις, τελικά νικήθηκαν στην περίφημη μάχη του Μαραθώνα από τους Αθηναίους. Ωστόσο, το σχέδιο της εισβολής δεν ξεχάστηκε από τους Πέρσες.

Ο γιος του Δαρείου, Ξέρξης ανέλαβε να φέρει σε πέρας το σχέδιο του πατέρα του για μια, ακόμη μεγαλύτερη σε έκταση, αυτοκρατορία.

Έτσι, ξεκίνησε τις απαραίτητες προετοιμασίες προκειμένου ο στρατός του να βαδίσει εναντίον τον ελληνικών πόλεων. Στις αρχές του 480, οι προετοιμασίες ολοκληρώθηκαν και ο στρατός του Ξέρξη πέρασε από την Ασία, στην Ευρώπη μέσω πλωτών γεφυρών που είχαν κατασκευάσει στον Ελλήσποντο.

Οι πόλεις-κράτη της Ελλάδας, δεν είχαν ξεχάσει τον περσικό κίνδυνο και ήδη από το 481, είχαν δημιουργήσει μια συμμαχία, ξεπερνώντας τις μεταξύ τους διαμάχες. Στα πλαίσια της συμμαχίας αυτής, αποφασίστηκε να ανακοπεί η προέλαση του πεζικού των Περσών προς τα νότια, στο στενό των Θερμοπυλών και του περσικού ναυτικού στο Αρτεμίσιο.

Η Σπάρτη, ήταν η πόλη που ανέλαβε να φέρει σε πέρας την επιχείρηση του αποκλεισμού του περάσματος στις Θερμοπύλες. Βασιλιάς της, ήταν ο Λεωνίδας, ο οποίος είπε και την περίφημη φράση «Μολὼν λαβέ» στον απεσταλμένο του Ξέρξη όταν μετά την άρνηση του Σπαρτιάτη για παράδοση με ανταλλάγματα, του ζητήθηκε να καταθέσει τα όπλα.

Μετά την άρνηση του Λεωνίδα για παράδοση των όπλων και πέντε ημέρες αφότου ο Περσικός στρατός είχε φτάσει στις Θερμοπύλες, η μάχη ξεκίνησε. Αν και υπάρχουν πολλές εκδοχές αναφορικά με το αριθμητικό μέγεθος τόσο του περσικού όσο και του ελληνικού στρατού, σύμφωνα με τις πλέον συγκρατημένες, σύγχρονες εκτιμήσεις, αναμετρήθηκαν 70.000-300.000 Πέρσες και 7.000 Έλληνες. Βέβαια, ο αριθμός των Ελλήνων μειώθηκε κατά πολύ στη συνέχεια της μάχης όταν ο κύριος όγκος υποχώρησε και έμειναν οι 300 Σπαρτιάτες, οι Θεσπιείς, οι Θηβαίοι και οι Φωκιείς.

Η μάχη της πρώτης ημέρας, ήταν ιδιαιτέρως βίαιη και κύλησε ευνοϊκά για τους Έλληνες μαχητές, οι οποίοι σκότωσαν τόσους Πέρσες ώστε σύμφωνα με τον θρύλο, ο Ξέρξης σηκώθηκε τρεις φορές από το θρόνο του για να παρακολουθήσει τη μάχη.

Η δεύτερη μέρα κύλησε παρόμοια με την πρώτη, αλλά κατά το τέλος της σημαδεύτηκε από την πιο γνωστή προδοσία παγκοσμίως. Ένας ντόπιος κάτοικος, ο Εφιάλτης, υπέδειξε στον Πέρση βασιλιά, ένα μονοπάτι στο βουνό γύρω από τις Θερμοπύλες που θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει προκειμένου να επιτεθεί στους Έλληνες από πίσω, περικυκλώνοντας τους.

Ο Ξέρξης, εκμεταλλεύτηκε το πλεονέκτημα που του έδωσε ο προδότης και τα ξημερώματα της τρίτης μέρας, οι Έλληνες βρέθηκαν να πολεμούν εναντίον δύο στρατών: αυτού που βρισκόταν μπροστά τους και αυτού που βρισκόταν πίσω τους.

Με την κατάσταση να επιδεινώνεται, πάρθηκε η απόφαση τα ελληνικά στρατεύματα να αποχωρήσουν αφήνοντας πίσω μια δύναμη ικανή να συγκρατήσει του Μήδους στρατιώτες. Έτσι λοιπόν, ο Λεωνίδας μαζί με λιγοστούς στρατιώτες, συγκριτικά με τους αντιπάλους, βρέθηκε να μάχεται εναντίον ολόκληρου του περσικού στρατού.

Οι Έλληνες, έδωσαν μια ένδοξη μάχη καταφέρνοντας να συγκρατήσουν για επαρκές διάστημα τους Πέρσες και σκοτώνοντας πολλούς εξ’ αυτών, ανάμεσα στους οποίους, σύμφωνα με τον Ηρόδοτο, και δύο αδέλφια του Ξέρξη. Φυσικά, δεν ήταν δυνατό να νικήσουν σε μία τόσο άνιση μάχη και σκοτώθηκαν. Αλλά ακριβώς αυτή η έκβαση που ενώ την γνώριζαν εκ των προτέρων, αποφάσισαν να παραμείνουν, τους καθιστά ένδοξους και την πράξη τους σύμβολο ανδρείας και αυταπάρνησης.

Το χαρακτηριστικό επίγραμμα του τύμβου των Σπαρτιατών στις Θερμοπύλες, που αν και δεν σώζεται σήμερα, το γνωρίζουμε από τον Ηρόδοτου υποδηλώνει την έννοια του καθήκοντος όχι απέναντι στον εκάστοτε άρχοντα αλλά σε αξίες που υπερβαίνουν το ατομικό συμφέρον:

«Ὦ ξεῖν', ἀγγέλλειν Λακεδαιμονίοις ὅτι τῇδε κείμεθα, τοῖς κείνων ῥήμασι πειθόμενοι».
( «Ξένε, ανακοίνωσε στους Σπαρτιάτες ότι εδώ βρισκόμαστε, τηρώντας τις διαταγές τους».)

Απόσπασμα της ταινίας «300» εμπνευσμένη από τα γεγονότα της μάχης των Θερμοπυλών:

Διαβάστε περισσότερα » »

2.263.200 ευρώ "ταξίδεψαν" από Ελλάδα Αλβανία σε 8 χρόνια

Στοιχεία για τις εκροές και μεταβιβάσεις χρηματικών ποσών από μετανάστες στις χώρες τους κατά τα τελευταία χρόνια, διαβιβάστηκαν στη Βουλή από την Τράπεζα της Ελλάδος, ως απάντηση σχετικής ερώτησης του βουλευτή του ΛΑΟΣ, Κυριάκου Βελόπουλου.
Ο βουλευτής του ΛΑΟΣ έχει επικαλεστεί δημοσιεύματα, σύμφωνα με τα οποία μεγάλα ποσά "φεύγουν" από την Ελλάδα, χωρίς κανέναν έλεγχο προς την Αλβανία, το Πακιστάν και το Αφγανιστάν ζητώντας από το υπουργείο Οικονομικών να ενημερώσει σχετικώς τη Βουλή.
Όπως ειδικότερα προκύπτει, από το 2003 έως τον Μάιο του 2011, οι εκροές και μεταβιβάσεις χρημάτων μεταναστών στην Αλβανία έφτασαν τα 2.263,2 εκατ. ευρώ, στο Πακιστάν το 1,5 εκατ. ευρώ και στο Αφγανιστάν 0,2 εκατ. ευρώ.
Με το έγγραφο της Τράπεζας της Ελλάδος, ο βουλευτής ενημερώνεται ότι σύμφωνα με το κανονιστικό πλαίσιο της ΕΕ, οι περιπτώσεις αυτές πελατών αντιμετωπίζονται, από τις τράπεζες και τις εταιρείες μεταφοράς κεφαλαίου, ως πελάτες "υψηλού κινδύνου" για το ενδεχόμενο ξεπλύματος χρήματος, αλλά και χρηματοδότησης της τρομοκρατίας.
Αναφέρεται εξάλλου ότι απόρροια αυτού του κανονιστικού πλαισίου είναι ότι "λαμβάνονται από τα ιδρύματα αυτά αυξημένα μέτρα δέουσας επιμέλειας (όπως διερεύνηση του σκοπού των συναλλαγών και της προέλευσης κεφαλαίων), ιδίως περί συναλλαγών που υπερβαίνουν τα 15.000 ευρώ ανά μεμονωμένη συναλλαγή ή περισσότερες συσχετιζόμενες συναλλαγές".
Η Τράπεζα της Ελλάδας ενημερώνει επίσης τον κ. Βελόπουλο ότι "στο πλαίσιο της κατάρτισης του ισοζυγίου πληρωμών της χώρας, συλλέγει από τα εγχώρια πιστωτικά ιδρύματα στατιστικά στοιχεία για όλες τις κατηγορίες διασυνοριακών συναλλαγών για τις οποίες διαμεσολαβούν, μεταξύ των οποίων και για εμβάσματα των οικονομικών μεταναστών".
Διαβάστε περισσότερα » »

Κρήτη: Ποινική δίωξη σε πέντε για τον ομαδικό βιασμό της 16χρονης

Ποινική δίωξη για βιασμό, σωματεμπορία σε βάρος ανηλίκου, κατάχρηση σε ασέλγεια ανηλίκου, προμήθεια και κατοχή ναρκωτικών ουσιών για ίδια χρήση και χρήση ναρκωτικών ασκήθηκε εις βάρος πέντε ατόμων, που κατηγορούνται για τον ομαδικό βιασμό 16χρονης στην Κρήτη.
Σύμφωνα με το cretalive.gr, μέχρι στιγμής, έχουν αναγνωριστεί πέντε άτομα, οι δύο εκ των οποίων είναι Αλβανοί και συνελήφθησαν και για άλλα αδικήματα, με βάση ευρήματα στα σπίτια τους. Οι δύο Αλβανοί οδηγήθηκαν στην εισαγγελέα κι από εκεί στην ανακρίτρια και θα απολογηθούν αύριο, στις 10.00 το πρωί.
Υπενθυμίζεται, πως η ανήλικη,  η οποία δηλώνει χρήστης ναρκωτικών ουσιών, κατήγγειλε στην Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Ηρακλείου ότι το βράδυ του Σαββάτου (30/07) στις Βασιλιές Ηρακλείου, ένας 26χρονος, με τον οποίο διατηρούσε κατά το παρελθόν προσωπική σχέση, της χορήγησε ενδοφλέβια δόση ηρωίνης και έπειτα, εκμεταλλευόμενος ότι η ανήλικη βρισκόταν υπό την επήρεια του ναρκωτικού και χωρίς δυνατότητα αντίδρασης, την εξανάγκασε σε συνουσία.
Στη συνέχεια, ο 26χρονος σύμφωνα με την καταγγελία, μετέφερε την ανήλικη σε τρία σπίτια, σε δυο διαφορετικές περιοχές του Ηρακλείου, όπου αφού παρέμειναν για διαφορετικά χρονικά διαστήματα, διέθεσαν σε αυτήν ναρκωτικές ουσίες.
Οι παραπάνω, που εκτιμάται ότι ήταν δεκαπέντε άτομα, αφού καταχράστηκαν την ανικανότητα προβολής αντίστασης από την ανήλικη, τη βίασαν ομαδικά.
Η 16χρονη κοπέλα θα εξεταστεί από ιατροδικαστή για να διαπιστωθούν τα όσα υποστηρίζει, ενώ ο 26χρονος προσήχθη στο Τμήμα, χωρίς να συλληφθεί λόγω παρέλευσης του αυτοφώρου.
Διαβάστε περισσότερα » »

Δήμητρα Παπανδρέου: "Με 1.600 ευρώ πως να ζήσω;"

Τραγικές στιγμές ζει η Δήμητρα Παπανδρέου, όπως διατείνεται, καθώς αναγκάζεται να τα βγάζει πέρα όπως όπως, μόνο με...1.600 ευρώ το μήνα!
Μάλλον η πρώην πρώτη κυρία δεν έχει συνειδητοποιήσει το μέγεθος της οικονομικής κρίσης που βιώνει η χώρα μας και πιθανόν να μην αντιλαμβάνεται καν πως υπάρχουν άνθρωποι που συντηρούν οικογένειες με 800 ευρώ το μήνα.
Οι προκλητικές δηλώσεις όμως, της Δήμητρας Παπανδρέου δε σταμάτησαν εκεί, καθώς ισχυρίστηκε πως έχει σοβαρό πρόβλημα αφού δε βρίσκει αγοραστές να πουλήσει τρία σπίτια τη στιγμή που οι περισσότεροι πολίτες της χώρας μας ζούνε “στο νοίκι.”
Παράλληλα, σε συνέντευξή της στο περιοδικό People δήλωσε πως έτσι όπως ερωτεύτηκε τον Ανδρέα Παπανδρέου, δεν ερωτεύτηκε κανένα.
“Ο Ανδρέας ήταν ο μοναδικός έρωτας και η μοναδική αγάπη της ζωής μου. Κανέναν άλλο δεν ερωτεύτηκα έτσι” εξήγησε.
Περιέγραψε τον έγγαμο βίο της με τον Αντρέα Παπανδρέου, λέγοντας πως “η φροντίδα ενός τέτοιου ανθρώπου δεν ήταν καθόλου μα καθόλου εύκολη υπόθεση, ποια θα ήταν αυτή που θα ξενυχτούσε τα βράδια για να δει αν αναπνέει ο Ανδρέας με ανιδιοτέλεια και αυτοθυσία.”
Η Δήμητρα αναφέρθηκε και στις σχέσεις που έχει πλέον με τα παιδιά του Ανδρέα Παπανδρέου, το Γιώργο και το Νίκο λέγοντας: "τελευταία φορά συναντηθήκαμε στο προτελευταίο μνημόσυνο» σημειώνει, επιβεβαιώνοντας πως οι σχέσεις τους είναι τυπικές."
Διαβάστε περισσότερα » »

Tο χασίσι νόμιμο και το χαμομήλι παράνομο - Απαγόρευση εμπορευματοποίησης βοτάνων

Οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία θέλει την απαγόρευση της εμπορευματοποίησης των περισσότερων βοτάνων της φύσης και αναμένεται να τεθεί σε ισχύ από τον ερχόμενο Απρίλιο, βρίσκει κάθετα αντίθετη την ελληνική κοινωνία που η ζωή της είναι άρρηκτα δεμένη με τα παραδοσιακά «γιατροσόφια» όπως το τσάι του βουνού, το χαμομήλι... και τα διάφορα άλλα βότανα της ελληνικής φύσης.Έχει ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων σε ......
άλλες χώρες, (Γερμανία, Γαλλία κ.ά.) ενώ στην Ελλάδα δεν έγινε και τόσο γνωστή, παρά μόνο στους κύκλους των ανθρώπων που ασχολούνται με την παραγωγή τους, τη μεταποίησή τους και το εμπόριό τους. Και πιστεύουν ότι η αρχή εφαρμογής της οδηγίας θα σημάνει το τέλος της εμπορίας βοτάνων και σκευασμάτων εναλλακτικών φαρμακευτικών θεραπειών, αφού σύμφωνα με αυτή, όλα τα βότανα θα θεωρούνται φάρμακα και ως τέτοια θα πρέπει να παίρνουν τη σχετική έγκριση από τους αντίστοιχους οργανισμούς και να πωλούνται μόνο στα φαρμακεία.Αυτό σημαίνει ότι σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες θα απαγορεύεται πια να διαθέτει κανείς τα βότανα ή τα φυτά του, που έχουν κάποια φυσική φαρμακευτική ιδιότητα, χωρίς αντίστοιχη άδεια. Να σημειωθεί ότι σήμερα τα βότανα αλλά και τα φυτικά σκευάσματα που παράγονται από αυτά, διατίθενται από καταστήματα βιολογικών τροφίμων, ενώ ως βότανα τα βρίσκουμε και στις λαϊκές αγορές.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η οδηγία T.H.M.P.D. της Ε.Ε. (Traditional Herbal Medical Product Directive), θα σημάνει το τέλος για πολλά συμπληρώματα διατροφής καθώς και για τα θεραπευτικά βότανα (παραδοσιακά φαρμακευτικά προϊόντα φυτικής προέλευσης) και απαιτεί τα φυσικά προϊόντα να χαρακτηρισθούν σαν ιατροφαρμακευτικά προϊόντα και στη συνέχεια να παίρνουν άδεια για διάθεση σαν τέτοια.Βέβαια η Ελλάδα έχει το πλεονέκτημα να χρησιμοποιήσει ένα «παραθυράκι» της οδηγίας που της δίνει το δικαίωμα να διαχωριστεί μεταξύ των άλλων χωρών: συγκεκριμένα αναφέρεται ότι από τα βότανα εξαιρούνται αυτά που χρησιμοποιούνται με ασφάλεια επί 30 χρόνια εκ των οποίων τα 15 τουλάχιστον είναι στην Ευρώπη.Ως εκ τούτου, η Ελλάδα που χει πανάρχαια παράδοση στην αποκατάσταση και διατήρηση της υγείας, με τη χρήση βοτάνων και τα περισσότερα της ελληνικής φύσης της, χρησιμοποιούνται όχι μόνο εδώ και 30 χρόνια αλλά επί αιώνες, μέχρι σήμερα, θα μπορεί να τα διαθέτει χωρίς περιορισμούς.Για παράδειγμα κανείς δεν θα μπορεί να αμφισβητήσει το τσάι βουνού, τα χαμομήλι κ.ά., τα οποία θα μπορούν να χρησιμοποιούνται στην αρχική μορφή τους χωρίς να συμπεριλαμβάνονται στον κατάλογο των... απαγορευμένων.

Απ' την άλλη όμως όσον αφορά στην παραγωγή νέων σκευασμάτων από αυτά τα βότανα, δυστυχώς δεν θα μπορούν να βγουν στο εμπόριο, χωρίς τη «σφραγίδα» του φαρμάκου.Να σημειωθεί δε ότι ο ευρωπαϊκός νόμος κάνει διάκριση ενάντια στα μη ευρωπαϊκά προϊόντα, όπως εκείνα που ανήκουν στην αγιουρβεδική και παραδοσιακή κινέζικη ιατρική καθώς και σε άλλες παραδόσεις, ανεξάρτητα με το αν έχουν χρησιμοποιηθεί σε άλλες χώρες ακόμη και αιώνες.Το αποτέλεσμα είναι ότι πάρα πολλά από αυτά τα προϊόντα θα εξαφανιστούν από τα ράφια, όπως π.χ. το γνωστό τζίνσεγκ και ό,τι άλλο παράγεται από αυτό.Πάντως, επαγγελματίες που ασχολούνται με το εμπόριο φυσικών σκευασμάτων και βοτάνων, πιστεύουν ότι επειδή έχει ξεσηκωθεί μια παγκόσμια αντίδραση, θα είναι δύσκολο να περάσει σε κάθε χώρα και να εφαρμοσθεί αυτή η οδηγία της Ε.Ε. ΤΑΣΗ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗΣ ΣΤΑ ΒΟΤΑΝΑ Μάλιστα η είδηση της οδηγίας της Ε.Ε., έρχεται σε μια περίοδο που αρκετός κόσμος επιστρέφει στη χρήση των φαρμακευτικών φυτών -βοτάνων, καθώς παρατηρείται ότι είναι σταθερά αυξανόμενη η ζήτησή τους στα ειδικά καταστήματα πώλησης. Μάλιστα δεν είναι λίγοι αυτοί που αρχίζουν να τα φυτεύουν σε γλάστρες στα μπαλκόνια τους ή στους κήπους τους, όχι απλά ως καλλωπιστικά φυτά, αλλά με σκοπό να τα χρησιμοποιήσουν.

Διαπιστώνεται ότι αρχίζουν να ενδιαφέρονται όλο και περισσότερο για τις πρακτικές ιατρικές συνταγές του παρελθόντος και να εισχωρούν όλο και πιο βαθιά στη γνώση της χρήσης αυτών των φυτών, τολμώντας να φτιάχνουν ειδικά παρασκευάσματα από αυτά και να τα χρησιμοποιούν ως φάρμακο σε διάφορες παθήσεις τους ή απλώς για να επιτύχουν μέσω της κατανάλωσής τους καλή φυσική κατάσταση και την καλή λειτουργία του οργανισμού τους.

Λένα Κισσάβου

Διαβάστε περισσότερα » »

Βουλευτής Σερρών του ΠΑΣΟΚ έστησε πράσινη ΜΚΟ για να προσλάβει ψηφοφόρους από τα προγράμματα των ανέργων.

Έτσι καπηλεύονται το χρήμα του λαού. Ζήτω η διαφάνεια

Διαστάσεις χιονοστιβάδας παίρνει το θέμα των προσλήψεων 55.000 άνεργων σε προγράμματα κοινωφελούς εργασίας μέσω Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων με βιτρίνα συγκάλυψης το ΑΣΕΠ. Το θέμα που δημοσίευσε χτες ο «Ε.Τ.» φέρνει στην επιφάνεια νέες αποκαλύψεις με εμπλοκή βουλευτών του ΠΑΣΟΚ σε προγράμματα ΜΚΟ προκειμένου να εξυπηρετήσουν πολιτικά συμφέροντα μέσω προσλήψεων ανέργων στις......
περιοχές της πολιτικής τους δράσης.


Περίτρανο παράδειγμα αποτελεί ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ στις Σέρρες, Στάθης Κουτμερίδης, ο οποίος ενεπλάκη στην ίδρυση που πραγματοποιήθηκε εν μια νυκτί, στις 20 Ιουνίου, της Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης «Κοινωνικό Δίκτυο Πολιτών» με βασικό σκοπό την πρόσληψη δημοτών από τις Σέρρες στα προγράμματα κοινωφελούς εργασίας, δηλώνοντας απροκάλυπτα ως στοιχεία επικοινωνίας την έδρα και τα τηλέφωνα του πολιτικού του γραφείου.


Μάλιστα, ανέθεσε στο στέλεχος του πολιτικού του γραφείου, κ. Καττή, τη ρύθμιση θεμάτων που αφορούν τον οργανισμό. Ο κ. Καττής στην προσπάθειά του να δικαιολογήσει την πράξη αυτή απάντησε μέσω της εφημερίδας «Αγγελιοφόρος»: «Δεν κρύβεται ο κ. Κουτμερίδης. Είναι μπροστά. Στην αγωνία του να εξασφαλιστούν όλες οι προβλεπόμενες θέσεις από το πρόγραμμα για το νομό, έβαλε τη σπίθα για να ανάψει η θέληση κάποιων ανθρώπων να βοηθήσουν τους άνεργους της περιοχής», ενώ προσπάθησε να δώσει και εξηγήσεις σχετικά με τους λόγους ίδρυσης της ΜΚΟ λέγοντας:

«Βλέπαμε πως η εφαρμογή του προγράμματος δεν πήγαινε καλά, καθώς σύμφωνα με τις πρώτες πιλοτικές έρευνες το όλο σχέδιο δεν προχωρούσε όπως θα έπρεπε στην περιοχή της Μακεδονίας-Θράκης, λόγω της γραφειοκρατίας, με αποτέλεσμα η προσπάθεια να πέσει στο κενό. Η όλη ατμόσφαιρα μας προβλημάτισε, καθώς τα μνημόνια που συντάχθηκαν μεταξύ των αρμόδιων φορέων έρχονταν σε αντίθεση με τις βασικές παραμέτρους που έχει θέσει το υπουργείο».

Ακόμα και η Νομαρχιακή Επιτροπή του ΠΑΣΟΚ στις Σέρρες κατήγγειλε «ως τουλάχιστον άστοχη την ενέργεια να δηλωθούν ως τηλέφωνα επικοινωνίας της ΜΚΟ τα τηλέφωνα του πολιτικού γραφείου του βουλευτή Κουτμερίδη», ενώ για να δικαιολογήσει την πράξη αυτή ο κ. Καττής τόνισε: «Το ότι το τηλέφωνο του γραφείου του βουλευτή βρέθηκε στα στοιχεία επικοινωνίας της εταιρίας μας οφείλεται στο ότι δεν είχαμε ακόμα κάποιο τηλέφωνο ή γραφείο στο οποίο οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούσαν να μας βρουν».

Οπως έγινε γνωστό, ήδη οι Δήμοι Εμμανουήλ Παπά και Αμφίπολης έχουν υπογράψει μνημόνια συνεργασίας με το Κοινωνικό Δίκτυο Πολιτών, ενώ ο Κ. Καττής αποκάλυψε πως «ο Δήμος Ηρακλείας είχε προσεγγιστεί από τέσσερις ανάλογους οργανισμούς εκτός Σερρών, χωρίς όμως να υπάρξει συνέχεια». «Οι λόγοι για τους οποίους οι παραπάνω δήμοι σύναψαν μνημόνια συνεργασίας με εμάς είναι ότι προσφέρουμε ένα είδος ασφάλειας και κάλυψης, επειδή ένα δεύτερο μνημόνιο θα καλύψει τους αιτούντες σε περίπτωση αποτυχίας τους πρώτου».

Την ίδια ώρα η Επιτροπή Διαφάνειας της Βουλής κατέγραψε με πόρισμά της ένα νεφελώδες, θολό και αδιαφανές τοπίο γύρω από τις επιχορηγήσεις σε ΜΚΟ, οι οποίες ξεπερνούν τα 100 εκατομμύρια ευρώ.
Διαβάστε περισσότερα » »

Προφυλάκιση και δημοσιοποίηση ονομάτων για τους φοροδιαφεύγοντες

Ιδιαίτερα σκληρές ποινές θα επιβάλλονται στους φοροδιαφεύγοντες, σύμφωνα με το πενταετές στρατηγικό σχέδιο 2011-2015 για τη φορολογική διοίκηση, που δημοσιοποίησε το υπουργείο Οικονομικών.

Μεταξύ των νέων ρυθμίσεων περιλαμβάνεται η ενεργοποίηση των διατάξεων προσωρινής κράτησης για τους μεγάλους φοροφυγάδες καθώς και η...
συστηματική δημοσιοποίηση των ονομάτων τους.

Επίσης, προβλέπεται η επιτάχυνση των δικαστικών διαδικασιών για τη φορολογική δίκη, η μείωση των αναστολών εκτέλεσης των διοικητικών ποινών, η άμεση στελέχωση και ενεργοποίηση της εισαγγελίας οικονομικού εγκλήματος, που θα δώσει προτεραιότητα στους μεγάλους παραβάτες, ενώ στις ποινές προβλέπεται και η αναστολή λειτουργίας επαγγελματικών εγκαταστάσεων.
Διαβάστε περισσότερα » »

Η Ρωσία θα εξορύσσει χρυσό στον Ατλαντικό

Ο Διεθνής Οργανισμός International Sea-Bed Authority ενέκρινε τη ρωσική αίτηση για την πραγματοποίηση γεωλογικών εξερευνήσεων στον Ατλαντικό ωκεανό, σύμφωνα με τη "Φωνή της Ρωσίας"

Αυτό σημαίνει ότι η Ρωσία θα πάρει προνομιακό δικαίωμα για την αξιοποίηση των κοιτασμάτων στη βόρεια ζώνη του ισημερινού του Ατλαντικού.

Γίνεται λόγος για τα σχέδια εξερεύνησης ενός από τα μεγαλύτερα στον κόσμο μη αξιοποιημένα κοιτάσματα, όπου η περιεχτικότητα του χαλκού και του χρυσού ξεπερνά τους δείκτες των κοιτασμάτων στη ξηρά κατά 5-10 φορές.

Γίνεται λόγος για την πρώτη στην ιστορια περίπτωση όταν η Διεθνής Αρχή των Θαλάσσιων Βυθών (ISA) επιτρέπει τις εξερευνήσεις στα ύδατα του Παγκόσμιου ωκεανού που δεν ανήκουν στην αποκλειστική οικονομική ζώνη οποιουδήποτε κράτους.
Διαβάστε περισσότερα » »

"Στοπ" ΕΟΦ στις διαφημίσεις για το όζον

Υποστηρίζει οτι οι διαφημίσεις προσδίδουν μη υποδεικνυόμενες θεραπευτικές ιδιότητες
 

Στο πλαίσιο της προστασίας της δημόσιας υγείας, ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΦ) προχώρησε στην απαγόρευση διαφήμισης κάθε είδους συσκευής παραγωγής όζοντος και κάθε σχετικού εντύπου που συνοδεύει τα προϊόντα αυτά.
 

Η απόφαση του ΕΟΦ, σύμφωνα με την ανακοίνωση του, βασίζεται στο σκεπτικό ότι οι διαφημίσεις των συσκευών παραγωγής όζοντος περιλαμβάνουν ισχυρισμούς οι οποίοι προσδίδουν στο παραγόμενο οζονοποιημένο νερό θεραπευτικές ή προφυλακτικές ιδιότητες έναντι των ασθενειών.

«Οι ισχυρισμοί αυτοί εμπίπτουν στον ορισμό του φαρμάκου και η διάθεσή των σχετικών προϊόντων στην αγορά προϋποθέτει τη χορήγηση άδειας κυκλοφορίας φαρμάκου από τον ΕΟΦ».

Όπως τονίζει ο οργανισμός, τέτοια άδεια δεν έχει χορηγηθεί έως σήμερα, και επομένως δεν είναι γνωστές οι επιδράσεις των προϊόντων αυτών στον ανθρώπινο οργανισμό.

Ο ΕΟΦ έχει ήδη ξεκινήσει διαδικασία, σε συνεργασία με την Γενική Γραμματεία Καταναλωτή, για αθέμιτες εμπορικές πρακτικές και διερευνά με τις συναρμόδιες αρχές το ενδεχόμενο λήψης επιπλέον μέτρων.

Διαβάστε περισσότερα » »

Βρήκαν αρχαίο κτίριο με «ακτινογραφία»


Χρονολογείται στο 1200 π.Χ. και τα ευρήματα μαρτυρούν ότι χρησιμοποιούνταν για υφαντουργικές δραστηριότητες αλλά και για παραγωγή μεταλλικών αντικειμένων.Ένα μεγάλο κτίριο με χώρους κατοίκησης και εργαστήρια που χρονολογείται γύρω στο 1200 π.Χ ανακαλύφθηκε με κάθε λεπτομέρεια με τη βοήθεια της μεθόδου του γεωραντάρ στην Κύπρο, ενώ στην ίδια θέση -στο Χαλά Σουλτάν Τεκκέ κοντά στον διεθνή αερολιμένα της Λάρνακας- βρέθηκαν ακόμα ένας σφραγιδοκύλινδρος από αιματίτη και υψηλής ποιότητας κεραμική από τον μυκηναϊκό κόσμο.

Το κτίριο, διαστάσεων περίπου 30 μ. Χ 20 μ., ανακαλύφθηκαν σφοντύλια και βαρίδια που αποδεικνύουν ότι στον χώρο διεξάγονταν υφαντουργικές δραστηριότητες και αντικείμενα από λιωμένο μόλυβδο, που φανερώνουν την παραγωγή μεταλλικών αντικειμένων, ενώ τα κοχύλια της θάλασσας που ανασκάφηκαν στους χώρους αυτούς δείχνουν ότι τα υφάσματα βάφονταν μοβ.

Τα αποτελέσματα της μεθόδου του γεωραντάρ, που χαρακτηρίζεται "ακτινογραφία" του υπεδάφους καθώς διεισδύει πέρα των δύο μέτρων από την επιφάνεια, ήταν ιδιαίτερα λεπτομερή, αφού όχι μόνο αποκάλυψαν το περίγραμμα του κτιρίου, αλλά εμφάνισαν και λεπτομέρειες όπως δωμάτια και εισόδους. Στους χώρους κατοίκησης βρέθηκε ιδιαίτερα μεγάλη ποικιλία υψηλής ποιότητας κεραμικής -πρόχοι, κύπελλα, κρατήρες και άωτα αγγεία- εισηγμένης κυρίως από τον μυκηναϊκό κόσμο (Ελλάδα και ελληνικό αρχιπέλαγος), αλλά και λευκόχριστη κεραμική τοπικής παραγωγής, η οποία υπήρξε ιδιαίτερα δημοφιλής σε όλη την ανατολική Μεσόγειο, και η οποία εξαγόταν στη Μέση Ανατολή, στην Αίγυπτο, την Ελλάδα και την Ανατολία, ενώ κάποια από τα αγγεία έχουν βρεθεί και στην Ιταλία.

Από τα πιο εντυπωσιακά αντικείμενα που βρέθηκαν κατά τη φετινή ανασκαφική περίοδο, είναι ένας σφραγιδοκύλινδρος από αιματίτη με έξι εγχάρακτες σκηνές θρησκευτικού περιεχομένου.

Οι σφραγιδοκύλινδροι χρησιμοποιούνταν ως σφραγίδες από λόγιους ανθρώπους, ενώ ο συγκεκριμένος πιθανόν να εισήχθη από τη Συρία. Ενα άλλο σημαντικό εύρημα είναι ένα ειδώλιο από λευκό και μελανό λίθο, που παριστά γυναικεία θεότητα, και το οποίο πιθανόν να είχε εισαχθεί ακόμη και από τη Μεσοποταμία, δηλαδή την περιοχή του σημερινού Ιράκ.

Όπως εκτιμά το Τμήμα Αρχαιοτήτων Κύπρου, που διενήργησε την ανασκαφή υπό τη διεύθυνση του καθηγητή Πέτερ M. Φίσερ του Πανεπιστημίου του Γκέτεμποργκ της Σουηδίας, τα ευρήματα φανερώνουν ότι η αρχαία αυτή πόλη θα είχε τουλάχιστον τρεις φάσεις κατοίκησης (1450 π.Χ. - 1200 π.Χ), αλλά φαίνεται ότι τα θεμέλιά της προχωρούν ακόμη πιο πίσω στον χρόνο αν ληφθεί υπόψη η κεραμική που βρέθηκε στον χώρο
Διαβάστε περισσότερα » »

ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ 9 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ Η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΕΟΡΔΑΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟΠΙΚΩΝ ΦΟΡΕΩΝ ΜΕ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΥΓΕΙΑΣ ΑΝΔΡΕΑ ΛΟΒΕΡΔΟ - ΓΙΩΡΓΟΣ ΔΑΚΗΣ: «ΕΝΙΑΙΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΩΝ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΜΕ ΕΔΡΑ ΤΟ ΜΠΟΔΟΣΑΚΕΙΟ

Για περίεργες καταστάσεις που βιώνει η Πτολεμαΐδα, η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Δυτικής Μακεδονίας, με μια σειρά κυβερνητικών αποφάσεων που είναι σε εξέλιξη, έκανε λόγο ο περιφερειάρχης Γιώργος Δακής σε δηλώσεις του λίγο πριν από την  υπογραφή της σύμβασης έργου για τη διαμόρφωση του περιβάλλοντα χώρου του Μποδοσάκειο, που έγινε το μεσημέρι στο αμφιθέατρο του Νοσοκομείου, παρουσία της διοίκησης, των εργαζομένων, της δημάρχου Εορδαίας, του Προέδρου του Περιφερειακού Συμβουλίου Παναγιώτη Πλακεντά, Περιφερειακών Συμβούλων και τοπικών φορέων, επισημαίνοντας πως με τους σχεδιασμούς αυτούς η πόλη και η περιοχή αποστεώνεται και στερείται στοιχειωδών διοικητικών υποδομών του ελληνικού κράτους, δημιουργώντας τεράστια προβλήματα στην εξυπηρέτηση των πολιτών σε καθημερινό επίπεδο.  Καταθέτοντας τη δική του θέση, υποστήριξε πως σε επίπεδο Δυτικής Μακεδονίας θα έπρεπε να αναπτυχθεί μια ενιαία κοινή διοίκηση για όλες τις υγειονομικές δομές, με έδρα της το Μποδοσάκειο Νοσοκομείο Πτολεμαΐδας.


Διαβάστε περισσότερα » »

ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΧΩΡΟΥ ΤΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΠΤΟΛΕΜΑΙΔΑΣ ΜΠΟΔΟΣΑΚΕΙΟΥ

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ
ΕΡΓΟ : «ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΧΩΡΟΥ ΤΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΠΤΟΛΕΜΑΙΔΑΣ ΜΠΟΔΟΣΑΚΕΙΟΥ»
ΦΟΡΕΑΣ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ: ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΚΟΖΑΝΗΣ Δ/ΝΣΗ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ                         ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ: 1.900.000,00  ΕΥΡΩ με αναθεώρηση και ΦΠΑ

ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ: Το έργο είναι ενταγμένο στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Μακεδονίας – Θράκης 2007-2013 και συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης κατά ποσοστό 81,46% και από Εθνικούς Πόρους κατά ποσοστό 18,54%.
ΣΥΜΒΑΤΙΚΟΣ ΧΡΟΝΟΣ ΠΕΡΑΙΩΣΗΣ: 465 ημέρες από την υπογραφή της σύμβασης
ΑΝΑΔΟΧΟΣ: ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗ Α.Τ.Ε. που εδρεύει στην Κοζάνη
ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΟΥΣΙΩΔΩΝ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΩΝ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ
Αντικείμενο του έργου είναι:
1)   Ο επανασχεδιασμός της κεντρικής πύλης εισόδου με δύο ζώνες εισόδου και εξόδου των οχημάτων  και τρίτη για την αποκλειστική διέλευση των ασθενοφόρων.
2)   Η διαμόρφωση του χώρου της κεντρικής εισόδου του κτιρίου και της εισόδου των επειγόντων περιστατικών.
3)   Η ανακατασκευή ελικοδρομίου σύμφωνα με τις προδιαγραφές της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας.
4)   Η δημιουργία χώρων στάθμευσης αυτοκινήτων (για το προσωπικό και τους επισκέπτες) και χώρος στάθμευσης ατόμων με ειδικές ανάγκες.
5)   Η διευθέτηση της κυκλοφορίας και ο έλεγχος αυτής με τα κατάλληλα μέσα (σήμανση κλπ).
6)   Η κατάλληλη φύτευση και άρδευση του περιβάλλοντος χώρου
7)   Κατασκευή παιδικής χαράς νοτιοανατολικά του κτιρίου κοντά στο Παιδιατρικό Τμήμα
8)  Ο φωτισμός της περιοχής
Διαβάστε περισσότερα » »

ΠΡΟΣΟΧΗ ! ! ! ...ιός πειρατής στον υπολογιστή σας

Δ.. ΒΡΑΖΟΣ  - ΣΥΝΗΓΟΡΟΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ

Ενημερώστε όλες τις επαφές που έχετε στον υπολογιστή σας, να μην δέχονται μηνύματα από τις εξής διευθύνσεις:

nico_10_72@hotmail.fr
nico_72_10@hotmail.fr
yann.photos@ yann.photos@ hotmail.fr
kevinblancher@hotmail..fr

Πρόκειται για ιό «πειρατή» στον υπολογιστή σας και εάν κάποια από τις επαφές σας τον «αρπάξει» θα πληγείτε και εσείς. Στείλτε λοιπόν αυτό το μήνυμα σε όλους. Είναι επείγον και.....
ο ιός κυκλοφορεί ήδη.

Η επιβεβαίωση αυτής της πληροφορίας έχει ήδη ανακοινωθεί από το γαλλικό κανάλι EUROPE 1.

Τις προσεχείς ημέρες πρέπει να προσέξετε να μην ανοίξετε κανένα μήνυμα που ονομάζεται l'Invitation (πρόσκληση), ή τι θέλει η φωτογραφία σου σ´αυτό το site? Όποιος κι' αν σας το έχει στείλει!!! Είναι ένας ιός που ...ανοίγει μια ολυμπιακή δάδα και καταστρέφει το σκληρό δίσκο του PC. Αυτός ο ιός θα σας σταλεί από κάποιον που έχετε στις επαφές σας, γι αυτό πρέπει οπωσδήποτε να στείλετε αυτό το e-mail σε όλους.

Εάν, λοιπόν, δεχτείτε ένα μήνυμα με θέμα 'invitation' (πρόσκληση) ΜΗΝ ΤΟ ΑΝΟΙΞΕΤΕ ΚΑΙ ΣΒΗΣΤΕ ΤΟ ΑΜΕΣΩΣ ΑΠΟ ΤΟ PC ΣΑΣ. Είναι ο χειρότερος ιός που έχει ποτέ ανακοινώσει το CNN και έχει καταταχθεί από τη Microsoft ως ο πιο καταστροφικός ιός που έχει παρουσιαστεί μέχρι σήμερα!

Αυτός ο ιός ανακαλύφθηκε χτες (?) το απόγευμα από την MCAfee και δεν έχει βρεθεί ακόμα λύση.

Καταστρέφει απλούστατα την 'zero zone ' του σκληρού δίσκου όπου είναι κρυμμένες οι κύριες πληροφορίες!

Ευχαριστώ.
----------------------------- ------
Δ.. ΒΡΑΖΟΣ / D..VRAZOS
ΣΥΝΗΓΟΡΟΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ
Τμήμα Μηχανογραφικών Εφαρμογών
Διαβάστε περισσότερα » »

Το σεξ κάνει καλό σε μυς, καρδιά και οστά!

 
0A424BE008FB65740EB1B3C496F2E52EΕυεργετικός φαίνεται ότι είναι ο έρωτας για την υγεία των ανθρώπων. Αυτό υποστηρίζουν τουλάχιστον επιστήμονες που ασχολήθηκαν με το συγκεκριμένο… άθλημα και ανακάλυψαν και οφέλη που δεν είναι και τόσο γνωστά.
Το ότι κατά τη διάρκεια του σεξ χάνονται πολλές θερμίδες είναι λίγο πολύ γνωστό. Γνωρίζατε όμως πόσο καλό κάνει ο έρωτας στα στην καρδιά, στα οστά και στους μυς μας;Σύμφωνα πάντα με τους ερευνητές, το σεξ χαλαρώνει τους μυς και ανακουφίζει το λαιμό και τους ώμους, σύμφωνα με τον Dr Arun Ghosh, που ειδικεύεται στη σεξουαλική υγεία σε νοσοκομείο του Λίβερπουλ. «Έχω ασθενείς παραπονιούνται για κακή όραση μετά το σεξ. Αυτό που συνέβη είναι ότι, όπως όλοι οι άλλοι μυς του σώματος, οι μύες των ματιών τους έχουν χαλαρώσει. Αλλά αυτό είναι κάτι απολύτως φυσικό».
Το σεξ προστατεύει και την καρδιά. Μια μελέτη του Πανεπιστημίου Queen στο Μπέλφαστ, διαπίστωσε ότι κάνοντας έρωτα τρεις φορές την εβδομάδα, μειώνεται περίπου 50% ο κίνδυνος για καρδιακή προσβολή ή εγκεφαλικού επεισοδίου. Η επιστημονική εξήγηση είναι πως οι ενδορφίνες που απελευθερώνονται κατά τη διάρκεια του σεξ, εξουδετερώνουν επίσης τις ορμόνες του στρες στο σώμα, οι οποίες συνδέονται με τις καρδιακές παθήσεις. Ο κίνδυνος να προκληθεί καρδιακή προσβολή κατά τη διάρκεια του σεξ είναι ελάχιστος έως μηδαμινός. Όμως, ο κίνδυνος αυξάνεται με τις εξωσυζυγικές σχέσεις.
Τέλος, αποδείχθηκε πως με το σεξ ωφελούνται και τα οστά. Ειδικά οι εμμηνοπαυσιακές γυναίκες που είχαν σεξουαλική επαφή κάθε εβδομάδα είχαν διπλάσια επίπεδα οιστρογόνων. Η ορμόνη αυτή έχει μια προστατευτική επίδραση στην υγεία των οστών και η έλλειψη της μετά την εμμηνόπαυση έχει συνδεθεί με την οστεοπόρωση.
Άρα όσοι κάνουν συχνά σεξ, δεν έχουν να φοβούνται τίποτα απολύτως. Οι ειδικοί, οι γιατροί και οι επιστήμονες καταλήγουν στο συμπέρασμα πως το σεξ κάνει καλό στην υγεία!
Διαβάστε περισσότερα » »

Στα χέρια τον χάκερς στοιχεία για την Ελλάδα από το ΔΝΤ

Στην πρόσφατη επίθεση χάκερς στα ηλεκτρονικά αρχεία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου κλάπηκαν στοιχεία απόρρητα για τις οικονομίες πολλών χωρών, μεταξύ τους και της Ελάδας,
Στα χέρια τον χάκερς στοιχεία για την Ελλάδα από το ΔΝΤσύμφωνα με αξιωματούχους του ταμείου.
Γι' αυτό το λόγο ενημερώθηκαν άμεσα ο Έλληνας υπουργός, Ευάγγελος Βενιζέλος αλλά και ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιώργος Προβόπουλος.
Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία, τα απόρρητα στοιχεία και τα ηλεκτρονικά μηνύματα που έχουν κλαπεί για την Ελλάδα αφορούν τις διαπραγματεύσεις που υπήρχαν στο διάστημα Απριλίου με τον Μάιο και αφορούσαν το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα.
Διαβάστε περισσότερα » »

Πνίγηκε 51χρονη στη Χαλκιδική

Πνίγηκε 51χρονη στη Χαλκιδική
Χωρίς τις αισθήσεις της ανασύρθηκε, μεσημβρινές ώρες χθες, από τη θαλάσσια περιοχή Πολύχρονο Χαλκιδικής, 51χρονη.

Η άτυχη γυναίκα διεκομίσθη στο Κέντρο Υγείας Κασσάνδρας, όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός της.
Η σορός της πρόκειται να μεταφερθεί στο νεκροτομείο Θεσσαλονίκης για νεκροψία-νεκροτομή.
Προανάκριση διενεργείται από το Υπολιμεναρχείο Ν. Μουδανιών.
Διαβάστε περισσότερα » »

Το νέο ωράριο στο Δημόσιο - 40 αντί για 37,5 οι ώρες εργασίας

Πέντε διαφορετικές επιλογές έχουν οι δημόσιοι υπάλληλοι για την ώρα προσέλευσης και αποχώρησης από την εργασία τους.

Μετά την αύξηση των ωρών απασχόλησης από 37,5 σε 40 την εβδομάδα, η ώρα προσέλευσης και αποχώρησης, κατ΄ επιλογή των υπαλλήλων, ορίζεται ως εξής:

Ώρα προσέλευσης: 07.00 και αποχώρησης: 15.00
Ώρα προσέλευσης: 07.30 και αποχώρησης: 15.30
Ώρα προσέλευσης: 08.00 και αποχώρησης: 16.00
Ώρα προσέλευσης: 08.30 και αποχώρησης: 16.30
Ώρα προσέλευσης: 09.00 και αποχώρησης: 17.00.

Η αίτηση επιλογής του ωραρίου εργασίας θα πρέπει να υποβληθεί από τους υπαλλήλους ως τις 8 Αυγούστου 1011.

Τα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών (ΚΕΠ) των Δήμων στα οποία υπηρετούν τρεις και περισσότεροι μόνιμοι υπάλληλοι του κλάδου Διεκπεραίωσης Υποθέσεων Πολιτών, θα λειτουργούν από Δευτέρα έως και Παρασκευή από 07.30 έως 20.00 και το Σάββατο από 08.00 έως 14.00.

Ειδικότερες ρυθμίσεις που καθιερώνουν περισσότερες ώρες εισόδου του κοινού την ημέρα εξακολουθούν να ισχύουν.

Ειδικά για τις ΔΟΥ, το πέρας εισόδου του κοινού ορίζεται στις 14.30, χωρίς να θίγεται η καθορισμένη ώρα έναρξης εισόδου.

Η είσοδος του κοινού στα γραφεία πρωτοκόλλου και στα Γραφεία Υποδοχής Πολιτών επιτρέπεται από 07.30.
Διαβάστε περισσότερα » »

Και... ξαφνικά επαναφέρουν θέμα απολύσεων στο Δημόσιο – Γιατί τώρα

- Απειλή ενόψει νέου ωραρίου και μισθολογίου;
- Τι θέλει να προλάβει η Κυβέρνηση
- Για μεθοδευμένη κίνηση κάνει λόγο η ΑΔΕΔΥ

Πριν προλάβει να κλείσει το ένα μέτωπο η κυβέρνηση επιλέγει να ανοίξει ένα δεύτερο; Νέα “γκάφα” υπουργού που δημιουργεί θέμα... κατά λάθος;

Με το που διαφάνηκε “λύση” στο θέμα των ταξί μετά από τρεις βδομάδες, είναι τυχαίο ότι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος μίλησε για “λευκές απεργίες” και “αργομισθίες” και εμμέσως πλην σαφώς προειδοποίησε-απείλησε με απολύσεις;

Ας θυμηθούμε δυο ημερομηνίες-σταθμός μέσα στις επόμενε ημέρες. 15 Αυγούστου ... δεν θα κάνουν αργία οι αλλαγές. Αντίθετα μπαίνει μπρος το νέο ωράριο. Αυξάνονται οι ώρες από 37,5 σε 40 την εβδομάδα. Αλλάζει και το ωράριο με χιλιάδες Δ.Υ. Να δουλεύουν ως και τις πέντε το απόγευμα.

Τι είπε... τυχαία σε ραδιοφωνική του συνέντευξη ο Υπουργός; Ότι στον ιδιωτικό τομέα οι υπάλληλοι απολύονται με το παραμικρό και έτσι ¨δεν μπορεί να υπάρχει υπάλληλος στο Δημόσιο που λέει δεν δουλεύω ύστερα από αυτή την ώρα”

Το πιο σημαντικό όμως είναι αυτό που ακολουθεί μερικές ημέρες μετά. Ξεκινούν οι συγχωνεύσεις εφοριών (οι πρώτες 20 παίρνουν σειρά από βδομάδα), ενώ παράλληλα από αρχές Σεπτέμβρη μπαίνει μπροστά το ενιαίο μισθολόγιο-βαθμολόγιο το οποίο θα επιφέρει σαφείς μειώσεις κυρίως μέσω περικοπών των επιδομάτων.

Ενόψει αυτών ο κ. Μόσιαλος είχε να σχολιάσει φαινόμενα “λευκής απεργίας” ως αντίδραση λέγοντας πως “ είναι εις βάρος του ελληνικού λαού να μην εισπράττονται φόροι, να μη λειτουργεί ο δημόσιος τομέας, να μη λειτουργεί ο δημόσιος λειτουργός γιατί κόπηκε ένα επίδομα”.

Κάπως έτσι η ΑΔΕΔΥ μιλά για προσπάθεια δημιουργίας κλίματος εναντίον των Δημοσίων Υπαλλήλων, αλλά και προσπάθεια εκφοβισμού ώστε να δεχθούν χωρίς αντιδράσεις τις ανατροπές που σχεδιάζονται.
Διαβάστε περισσότερα » »

Ο Κουρουμπλής κατέθεσε 3 τροπολογίες για την τσέπη του!

Μπορεί να καταψήφισε το μεσοπρόθεσμο χαρακτηρίζοντας την πράξη του μορφή αντίστασης στα μέτρα της κυβέρνησης, όμως ως βουλευτής δεν δίστασε να καταθέσει τρεις τροπολογίες που αφορούν τη δική του τσέπη.

 Ο λόγος για τον...
ανεξάρτητο πλέον βουλευτή του ΠΑΣΟΚ κ. Παναγιώτη Κουρουμπλή, ο οποίος κατέθεσε τροπολογίες που ρυθμίζουν τη σύνταξή του.

 Αναλυτικά, με την τροπολογία αρ. 76 ζητά το επίδομα απολύτου αναπηρίας που φθάνει το 50% του μισθού του λοχαγού.

 Ο νόμος αφορά αυτούς που έχασαν τα δύο τους μάτια ή ακρωτηριάσθηκαν εξαιτίας της υπηρεσίας και ο κ. Κουρουπλής ζητά να επεκταθεί και στους λαμβάνοντες βουλευτική σύνταξη τυφλούς βουλευτές, προκειμένου να αποκατασταθεί «η αδικία εις βάρος της μοναδικής τυφλής Ελληνίδας βουλευτού» Ελευθερίας Μπερνιδάκη (αλλά και του ιδίου).

 Με την τροπολογία αρ. 87 ζητά τα επιδόματα απολύτου αναπηρίας και τα επιδόματα ανικανότητας να μην υπολογίζονται στο ύψος των συντάξεων, ώστε να μην υπόκειται στο πλαφόν. Προτείνει λοιπόν να μην υπολογίζονται αυτά τα επιδόματα στο συνολικό ακαθάριστο εισόδημα του προέδρου του Αρείου Πάγου από το οποίο καθορίζεται η σύνταξη τυφλών, παραπληγικών και τετραπληγικών.

 Με την τροπολογία αρ. 88 ζητά από τους τυφλούς που εξέρχονται της εργασίας με τη συμπλήρωση 15ετίας να μην αφαιρείται ποσοστό 30% – 40% από την κύρια σύνταξη και το επίδομα απολύτου αναπηρίας.
Διαβάστε περισσότερα » »

Ρωσική "προειδοποίηση" σε ΝΑΤΟ με πυρηνκά, Iskanter-E, S-400 & Su-355

Image

Σε τεράστια πυραυλική βάση με την υποστήριξη μαχητικών αεροσκαφών μεταβάλlεται το ρωσικός θύλακας του Καλίνινγκραντ που βρίσκεται "σφηνωμένος" στα σύνορα μεταξύ Πολωνίας και Λιθουανίας, προκειμένου να αντιμετωπιστεί από την Μόσχα η αντιπυραυλική ασπίδα στην Βόρεια Ευρώπη και να σταλεί ένα μήνυμα στο ΝΑΤΟ ότι "δεν πρόκειται να μείνουν με "σταυρωμένα τα χέρια" αν συνεχίσουν να τους περικυκλώνουν με πυρηνικά και συστήματα anti-IRBM", ενώ ανάλογες κινήσεις ετoιμάζονται και στη Μαύρη Θάλασσα.

Ανάλογα σχέδια έχει η Ρωσία και για την Μολδαβία που είναι επίσης "σφηνωμένη" μεταξύ Ρουμανίας και Ουκρανίας και επιβιώνει χάρη στη Ρωσική βοήθεια, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η ασπίδα στη νότια Ευρώπη.

Στο Καλίνιγκραντ η Ρωσία μεταφέρει τακτικά βλήματα Iskander-E με πυρηνικές κεφαλές και από τον ερχόμενο Δεκέμβριο για την προστασία αυτών των βλημάτων θα εγκαταστήσει αντιαεροπορικά συστήματα S-400 Triumf, αρχικά δύο πυροβολαρχίες και εν συνεχεία άλλη μία.

Με την κίνηση αυτή η Μόσχα αφ'ενός θέτει εντός της ακτίνας των τακτικών πυρηνικών όπλων της τις εγκαταστάσεις της αντιπυραυλικής ασπίδας στην Πολωνία (που σημαίνει ότι μπορεί να χρησιμοποιήσει πυρηνικά μακριά από τα σύνορά της χωρίς να χρειαστεί να κλιμακώσει με την χρήση βαλλιστικών βλημάτων μεγάλου βεληνεκούς ή μέσου) και δεύτερον "οχυρώνει" τα Iskander με τους S-400 προκειμένου να μην είναι εύκολη λεία στα συμμαχικά βομβαρδιστικά που θα επιχειρήσουν να δώσουν προληπτικό πλήγμα.

Σε δεύτερη φάση θα μεταφερθούν και αντιαεροπορικές συστοιχίες Tor-M2 για την πληρέστερη κάλυψη των S-400, ενώ στο πλαισιο της στρατηγικής αναθεώρησης της Ρωσίας προβλέπεται η μεταστάθμευση Μοίρας μαχητικών αεροσκαφών Su-35.

Στην ίδια περιοχή θα μετασταθεύσει μόνιμα ένα Τάγμα πεζοναυτών, προκειμένου να αναλάβει την φύλαξη των συστημάτων και να δημιουργήσει την κατάλληλη υποδομή για υποδοχή μέχρι και μιας μεραρχίας που θα μπορεί να φιλοξενηθεί σε περίπτωση κρίσης.

Ο θύλακας του Καλίνινγκραντ καταλήφθηκε από τους Σοβιετικούς τον Β'Π.Π.. Μέχρι τότε ήταν γερμανόφωνη περιοχή με το όνομα Κένιξμπεργκ. Μετά την είσοδο των τριών βαλτικών δημοκρατιών (Λιθουανία, Λεττονία, Εσθονία) στο ΝΑΤΟ απέκτησε κρίσιμη στρατηγική σημασία για την Ρωσία, αφού παρέμεινε το μοναδικό μη εχθρικό έδαφος στη περιοχή της νότιας Βαλτικής Θάλασσας.

Το ίδιο σκοπεύει να πράξει η Ρωσία και με στην Μολδαβία από την στιγμή που ευοδωθούν οι σχετικές συνομιλίες, όσο και στην Αμπχαζία και τη Νότιο Οσετία, όπου ήδη έχει μεταφέρει αντιαεροπορικά συστήματα S-400 και σκοπεύει να μεταφέρει και ναυτικά πυρηνικά όπλα (βλήματα cruise) σε απάντηση της επέκτασης της ΝΑΤΟϊκής αντιπυραυλικής ομπρέλας μέσω ανάπτυξης σκαφών επιφανείας εξολπισμένων με σύστημα AEGIS/SM-3 στην Μαύρη Θάλασσα.

Όλα αυτά βέβαια στο πλαίσιο μιας προληπτικής επίδειξης δύναμης και δυνατοτήτων, που λειτουργεί και ως "κίνητρο"¨για τον εκσυγχρονισμό της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας μια που οι σχέσεις ΝΑΤΟ-Ρωσίας και ειδικότερα ΗΠΑ-Ρωσίας (αφού οι λοποί σύμμαχοι πρακτικά δεν αποτελούν αξιόλογες στρατιωτικές δυνάμεις, όπως φάνηκε και στην Λιβύη έφέτος και είχε διαφανεί από τον πόλεμο στο Κόσοβο το 1999) είναι κάτι παραπάνω από καλές: Οι δύο χώρες έχουν συνάψει άτυπη, αλλά ουσιαστική στρατηγική συμμαχία σε τομείς όπως η καταπολέμηση της τρομοκρατίας, η αντιμετώπιση της επέκτασης των πυρηνικών, το θέμα του Ιράν κλπ με ιδιαίτερα σφικτούς οικονομικούς δεσμούς...
Διαβάστε περισσότερα » »

Δεκαπέντε μέτρα φωτιά !

Δεκαπέντε μέτρα – φωτιά, που θα προκαλέσουν νέες μειώσεις στις συντάξεις, στα εφάπαξ βοηθήματα, αλλά και στους μισθούς του ιδιωτικού τομέα περιλαμβάνει η «ατζέντα» του υπουργείου Εργασίας για τους υπόλοιπους μήνες ως το τέλος του έτους.
Όλα τα μέτρα περιλαμβάνονται στο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα και τίθενται σε εφαρμογή -σταδιακά- από την 1η Αυγούστου.

Σύμφωνα με το «Βήμα της Κυριακής», η νέα ασφαλιστική μεταρρύθμιση που θα έχει επίκεντρο τα επικουρικά ταμεία, θα έρθει εντός του Σεπτεμβρίου, ενώ οι μειώσεις στις επικουρικές συντάξεις τοποθετούνται από την 1η Ιανουαρίου του 2012 και θα αφορούν και τους υφιστάμενους συνταξιούχους. Ταυτόχρονα, σε αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης κατά πέντε χρόνια για περίπου 120.000 εργαζόμενους θα οδηγήσει η νέα αναθεωρημένη λίστα των βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων.

Αναλυτικά, ο χάρτης των αλλαγών όπως τον παρουσιάζει το Βήμα της Κυριακής:

1. Από 1ης Αυγούστου επιβάλλεται αυξημένη ειδική εισφορά (τύπου ΛΑΦΚΑ) στις κύριες συντάξεις άνω των 1.700 ευρώ.

2. Επιπρόσθετη εισφορά από 6% έως 12% στις συντάξεις άνω των 1.700 ευρώ, για τους συνταξιούχους που είναι μικρότεροι των 60 ετών.

3. Από 1ης Αυγούστου εφαρμόζεται αυξημένη παρακράτηση κατά 1% (από 4% σε 5%) υπέρ ανεργίας σε μισθωτούς και εργοδότες του ιδιωτικού τομέα (μοιράζεται ισομερώς από 0,5%). Ειδική εισφορά υπέρ των ανέργων ύψους 2% θεσπίζεται στον δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα.

4. Από 1ης Σεπτεμβρίου στις επικουρικές συντάξεις που ξεπερνούν τα 300 ευρώ θα επιβληθεί ειδική εισφορά 3%-10%.

5. Εντός του Σεπτεμβρίου ολοκληρώνεται η νέα αναθεωρημένη λίστα των βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων, με την «έξοδο» 120.000 εργαζόμενων από το ειδικό καθεστώς.

6. Οι αναλογιστικές μελέτες σε όλα τα επικουρικά ταμεία αναμένεται να ολοκληρωθούν στο τέλος του καλοκαιριού. Οι αλλαγές θα νομοθετηθούν τον Σεπτέμβριο και θα ισχύσουν από το νέο έτος.

7. Μειώνεται κατά 15% το ποσό του εφάπαξ τόσο των δημοσίων υπαλλήλων όσο και της ΔΕΗ.

8. Οι αλλαγές θα αφορούν και τα ταμεία παροχής εφάπαξ βοηθήματος. Οι μελέτες θα ολοκληρωθούν το τελευταίο τρίμηνο του 2011.

9. Ως το τέλος Οκτωβρίου θα ολοκληρωθεί η απογραφή των συνταξιούχων, η οποία μέχρι στιγμής δείχνει σοβαρές παρατυπίες στην είσπραξη των συντάξεων. Ήδη την απογραφή έχουν ολοκληρώσει ο ΟΓΑ και ο ΟΑΕΕ, ενώ την έχει ξεκινήσει το ΙΚΑ.

10. Από το Σεπτέμβριο τίθεται σε λειτουργία ο νέος φορέας για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΕΟΠΥΥ).

11. Από τον Σεπτέμβριο θα λειτουργήσει το Ενιαίο Κέντρο Πιστοποίησης Αναπηρίαςτο οποίο θα αναλάβει το έργο του ελέγχου του συνόλου των αναπηρικών συντάξεων.

12. Αυξάνεται από 1ης Ιανουαρίου 2012 η εισφορά αγροτών στον κλάδο σύνταξης του ΟΓΑ.

13. Η ειδική εισφορά υπέρ ΟΑΕΕ επί του τζίρου των επιχειρήσεων θα εφαρμοστεί από το 2013.

14. Οι συντάξεις που καταβάλλονται από το ΝΑΤ, μειώνονται αναδρομικά, από 1ης Ιανουαρίου του 2011, κατά 6%.

15. Αυξάνονται από την αρχή του 2012 οι εισφορές και στους ασφαλισμένους των πρώην λεγόμενων ειδικών ταμείων και νυν ΕΤΑΑ (μηχανικοί, γιατροί, δικηγόροι).
Διαβάστε περισσότερα » »

Ψωμιάδης για κάνναβη

Διαβάστε περισσότερα » »

Αστεροσκοπείο στα Γρεβενά .

Της Μαρίας Καραούλη            
“Το όνειρο γίνεται πραγματικότητα”. Με αυτά τα λόγια ανακοίνωσε ο δήμαρχος Γρεβενών Δημοσθένης Κουπτσίδης την επικείμενη υπογραφή της προγραμματικής συμφωνίας του δήμου με το πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης για τη λειτουργία του “Εκπαιδευτικού Αστρονομικού Πάρκου Όρλιακα” Γρεβενών.
 
Η προσπάθεια για την ίδρυση αστεροσκοπείου στην περιοχή (του δεύτερου μεγαλύτερου στην Ελλάδα και ενός από τα σημαντικότερα της Ευρώπης) ξεκίνησε πριν από επτά χρόνια, με πρωτοβουλία του γρεβενιώτη αστροφυσικού Θανάση Οικονόμου, συνεργάτη της ΝΑΣΑ, με στόχο να αποτελέσει σημείο αναφοράς για τα επόμενα χρόνια για τον νομό Γρεβενών, τη Δυτική Μακεδονία και γενικότερα τη Βόρεια Ελλάδα.

Όπως ανακοίνωσε ο δήμαρχος Γρεβενών μιλώντας στην 5η Πανελλήνια Εξόρμηση Ερασιτεχνών Αστρονόμων, που πραγματοποιήθηκε στην Κουρούνα Φιλιππαίων από τις 29 έως τις 31 Ιουλίου 2011, “είμαστε έτοιμοι να υπογράψουμε την προγραμματική σύμβαση με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, με πρόεδρο του φορέα τον ίδιο τον πρύτανη, κάτι που αποδεικνύει την τεράστια αξία αυτού του καινοτόμου εγχειρήματος”, τόνισε και συμπλήρωσε “ότι μέχρι τέλος Αυγούστου θα έχουμε υπογράψει με το ΑΠΘ και τον Σεπτέμβριο θα είμαστε έτοιμοι να εντάξουμε ένα απόλυτα αναπτυξιακό έργο για τον τόπο μας, το οποίο θα απογειώσει την ορεινή περιοχή των Γρεβενών και θα προσδώσει προστιθέμενη αξία στη Δυτική Μακεδονία. Ένα έργο το οποίο θα μας ταξιδέψει παγκόσμια και θα αποτελέσει σημαντικό πόλο προσέλευσης επισκεπτών”.

Από τον Όρλιακα Γρεβενών στον Όρλιακα του Άρη

Μετά τις αλλεπάλληλες επισκέψεις επιστημόνων στην περιοχή και τις σχετικές μετρήσεις που έγιναν σε συνεργασία με τους αστροφυσικούς του ΑΠΘ και τους ερασιτέχνες αστροφυσικούς, επιλέχθηκε η συγκεκριμένη η περιοχή για να γίνει το αστεροσκοπείο, καθώς είναι η καλύτερη που υπάρχει στην Ελλάδα, στα Βαλκάνια και τη Νότια Ευρώπη, διότι έχει ελάχιστη φωτορύπανση και η πρόσβαση είναι άριστη. Η τοποθεσία βρίσκεται σε υψόμετρο 1.480 μέτρων, στο όρος Όρλιακας του δήμου Θεοδώρου Ζιάκα.

Σύμφωνα με τον πυρηνικό φυσικό της ΝΑΣΑ και καθηγητή του πανεπιστημίου Αστροφυσικής του Σικάγου Θανάση Οικονόμου, το αστεροσκοπείο των Γρεβενών θα είναι από τα πλέον εξοπλισμένα στην Ευρώπη, αφού θα διαθέτει όχι μόνο τηλεσκόπια για παρακολούθηση και έρευνα από τους επιστήμονες, αλλά και τηλεσκόπια για εκπαιδευτικούς σκοπούς και ερασιτέχνες αστρονόμους.

Επιπλέον, από τη συγκεκριμένη περιοχή θα δίνεται η δυνατότητα να βλέπουμε από τον Όρλιακα των Γρεβενών τον Όρλιακα του Άρη, ονομασία που έδωσε ο ίδιος ο κ. Οικονόμου σε περιοχή του Κόκκινου Πλανήτη σε ανάμνηση της περιοχής όπου πέρασε τα παιδικά του χρόνια. Το κόστος κατασκευής του αστεροσκοπείου αναμένεται να ξεπεράσει τα 3 εκατομμύρια ευρώ.

Διαβάστε περισσότερα » »

ΤΑ ΜΥΣΤΙΚΑ ΤΗΣ ΦΟΡΟΚΑΡΤΑΣ

Ανακοινώθηκε με πηχυαίους τίτλους , ότι από 3.10.2011, θα μπει στην ζωή μας άλλη μια κάρτα. 

Η περίφημη ΦΟΡΟΚΑΡΤΑ. Λένε δε, ότι με αυτό τον τρόπο , θα περιορίσουν την φοροδιαφυγή! Είναι όμως έτσι; Λύνεται το πρόβλημα; Μήπως η χρήση της κρύβει και άλλα; Θα την πάρουν όλοι; Η κάρτα αυτή είναι άλλη μια πρωτιά της χώρας μας;

Ας δούμε τι γίνεται με την περίφημη αυτή κάρτα.

 

Το μηχανογραφικό κέντρο του ΥΠ. ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ , ΓΓΠΣ(ΚΕΠΥΟ), έχει την δυνατότητα να επεξεργασθεί τα στοιχεία ,όπως αυτό θέλει, αφού θα έχει το ΑΦΜ σου, το ΑΦΜ της επιχείρησης που αγοράζεις και φυσικά το πόσο.
Τι μπορεί να κάνει;

1.Θα βγάζει το συνολικό πόσο αποδείξεων και αγορών ανά φορολογούμενο, που είναι και το αντικείμενο της φοροκάρτας , κατά το ΥΠ. ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ.
 

2.Επειδή όμως οι περισσότεροι, δεν θα παρακολουθούν αν έχουν πιάσει το όριο, κινδυνεύουν αν το έχουν ξεπεράσει να τους πιάσει για τεκμήριο διαβίωσης.
 

3.Συγκεντρωτικό σύνολο αγορών του φορολογούμενου ανά επιχείρηση.
 

4.Τον ετήσιο τζίρο των επιχειρήσεων.
 

5.Για κάθε φορολογούμενο θα μπορεί να επεξεργασθεί στοιχεία όπως: α)Από που ψωνίζει πιο συχνά μέσα στον χρόνο και πόσα λεφτά έχει δώσει β) Τι είδη αγοράζει γ) Ποιες μέρες κάνει αγορές δ) τι ώρα συνήθως ψωνίζει γ) σε ποια περιοχή κάνει τις αγορές του ε) πως πληρώνει, με μετρητά η κάρτα γ) που βρίσκεσαι κατά διαστήματα μέσα στο χρόνο, από εισιτήρια, βενζίνες, διόδια και αγορές που κάνεις στα μέρη που πας.
 

6.Για κάθε φορολογούμενο θα υπάρχουν συγκριτικά στοιχεία ανά έτος.
Είναι μερικές από τις επεξεργασίες, που μπορεί να κάνει η ΓΓΠΣ. Απλά το ΥΠ. Οικονομικών, με πρόσχημα την φοροδιαφυγή, θα γνωρίζει πλέον και τις καταναλωτικές σου συνήθειες με ότι μπορεί να συνεπάγεται αυτό. Επίσης δεν έχει ξεκαθαρίσει αν θα πληρώνεις να την πάρεις ή για να την ενεργοποίηση της.

 

Επίσης τα στοιχεία της κάρτας, παρ ότι θα περνάνε μέσα από την τράπεζα, αυτή δεν θα τα κρατάει! Πιστεύετε ότι κάτι τέτοιο θα γίνει; Αν αύριο, σε μια δικαστική διαμάχη με μια τράπεζα , λόγω δανείων, εξασφαλίζει κανείς, ότι αν ζητηθούν στοιχεία , από μια τράπεζα για ένα πελάτη της , δεν θα δοθούν για χρήση υπέρ της τράπεζας;
 

Έλέγχος πλέον από παντού, όπως προστάζει η παγκόσμια διακυβέρνηση. Και φυσικά αυτό γίνεται στο πειραματόζωο, που λέγεται Έλληνας , που τα δέχεται όλα σαν πρόβατο.
 

Η φοροκάρτα, η οποία θα μπει στην ζωή μας , αρχικά προαιρετικά, μετά υποχρεωτικά με πρόσχημα την φοροδιαφυγή θα είναι ένα ακόμη βήμα στον έλεγχο μας. Ακολουθεί μετά η κάρτα του πολίτη για να κλείσει ο κύκλος.
Επειδή δεν είναι υποχρεωτική μην την πάρεις.


Υ.Γ. Μηχάνημα για φοροκάρτα θα έχουν και οι πλανόδιοι λαθρομετανάστες που απλώνουν την πραμάτεια τους στην ΕΡΜΟΥ;

filoumenos.com

Διαβάστε περισσότερα » »

Νέο στέλεχος Σαλμονέλας σε εξάπλωση

Ένα στέλεχος της σαλμονέλας ανθεκτικό στα περισσότερα ισχυρά αντιβιοτικά, βρέθηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γαλλία και τη Δανία.

Η επιδημία εμφανίστηκε στην Αφρική, στη συνέχεια εξαπλώθηκε στην Ευρώπη, αποκτώντας ανθεκτικότητα στα αντιβιοτικά με τον καιρό, λέει μια διεθνής ομάδα ερευνητών.

Ζητείται από τους υπαλλήλους υγείας να ενταθεί η παρακολούθηση για να σταματήσει η Σαλμονέλλα να εξαπλώνεται σε παγκόσμιο επίπεδο.

Οι περιπτώσεις έχουν αυξηθεί από ελάχιστες το 2002, σε 500 το 2008, όπως αναφέρεται στο περιοδικό "The Journal of Infectious Diseases".

Ο ερευνητής δρ Simon Le Hello του Ινστιτούτου Παστέρ στο Παρίσι, δήλωσε: "Ελπίζουμε ότι αυτή η δημοσίευση θα μπορούσε να αφυπνίσει και να ευαισθητοποιήσει τις εθνικές και διεθνείς αρχές της υγείας, των τροφίμων καθώς και της γεωργίας, έτσι ώστε να ληφθούν τα αναγκαία μέτρα για τον έλεγχο και να σταματήσει η διάδοση αυτού του στελέχους της σαλμονέλας, πριν επεκταθεί σε παγκόσμιο επίπεδο, όπως και ένα άλλο πολυανθεκτικό στέλεχος της Salmonella, το Typhimurium DT104, που εξαπλώθηκε τη δεκαετία του 1990"

Τα περισσότερα από τα εκατομμύρια των μολύνσεων σαλμονέλας το χρόνο δεν είναι σοβαρές, προκαλούν μόνο ήπια στομαχικές διαταραχές. Περιστασιακά, ωστόσο, ιδιαίτερα στους ηλικιωμένους ή σε άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα, μπορεί να είναι απειλητική για τη ζωή και μπορεί να χρειαστεί θεραπεία με αντιβιοτικά.

Το στέλεχος, που είναι γνωστό ως S. Kentucky, έχει αναπτύξει ανθεκτικότητα στο αντιβιοτικό Ciprofloxacin, που χρησιμοποιείται συχνά για τη θεραπεία σοβαρών περιπτώσεων σαλμονέλας.

Γάλλοι ερευνητές άρχισαν την παρακολούθηση του στελέχους μετά από παρατήρηση ελάχιστων περιπτώσεων σε ταξιδιώτες, που επιστρέφουν από την Αίγυπτο, την Κένυα και την Τανζανία.

Τα στοιχεία από άλλες χώρες δείχνουν ότι το S. Kentucky προέκυψε σε πουλερικά στην Αίγυπτο, στη δεκαετία του 1990, και στη συνέχεια εξαπλώθηκε σε ζώα εκμετάλλευσης σε διάφορα μέρη της Αφρικής και της Μέσης Ανατολής.

Αν και οι πρώτες εκτός Αφρικής λοιμώξεις φαίνεται να είναι σε διεθνείς ταξιδιώτες, οι πιο πρόσφατες περιπτώσεις φαίνεται να έχουν μολυνθεί στην Ευρώπη, ίσως και μέσω μολυσμένων τροφίμων, λένε οι ερευνητές. Οι περιπτώσεις έχουν βρεθεί στην Αγγλία, την Ουαλία, τη Δανία και τη Γαλλία.

Ένας εκπρόσωπος της Υπηρεσίας Τροφίμων του Ηνωμένου Βασιλείου (FSA), δήλωσε ότι η σαλμονέλα αντιμετωπίζεται με αντιβιοτικά, και το προσεκτικό μαγείρεμα των τροφίμων καταστρέφει οποιαδήποτε βακτηρίδια ανεξάρτητα από το αν ο οργανισμός είναι ανθεκτικός στα αντιβιοτικά ή όχι.

Και πρόσθεσε: "Ως μέρος της στρατηγικής της FSA για τη μείωση των ασθενειών από τη διατροφή, προτείνουμε οι άνθρωποι να ακολουθούν κάποιους βασικούς κανόνες ασφάλειας των τροφίμων: Σωστό πλύσιμο των χεριών ώστε να είναι πάντα καθαρά και σωστό μαγείρεμα των τροφίμων για να αποφεύγεται η διασταυρούμενη μόλυνση.

Αυτές οι αρχές, οι οποίες έχουν σχεδιαστεί για να μειώσουν τον κίνδυνο από παθογόνους οργανισμούς, όπως η σαλμονέλα, ισχύουν εξίσου στο κατά πόσον αυτά τα παθογόνα μικρόβια είναι ανθεκτικά σε αντιβιοτικά ή όχι."

Διαβάστε περισσότερα » »