Τρίτη 10 Σεπτεμβρίου 2013

Χαλκός: Ένα μέταλλο που αφανίζει όλα τα μικρόβια!

Στην αρχαιότητα ο χαλκός αντιπροσώπευε για τους Αιγύπτιους την αιώνια ζωή, την υγεία και την ευημερία  και χρησιμοποιούνταν για τη θεραπεία λοιμώξεων και την αποστείρωση του νερού.
Ο Ιπποκράτης αντιμετώπιζε με χαλκό (ή χαλκό και μέλι) ανοιχτές πληγές και δερματικά προβλήματα, ενώ Ρωμαίοι, Αζτέκοι, Πέρσες, Ινδοί και Μογγόλοι τον είχαν πρώτο και καλύτερο για έλκη και μολύνσεις.  Άραγε πόσο χρήσιμο είναι σήμερα για την υγεία το παλαιότερο μέταλλο στην ιστορία του ανθρώπινου πολιτισμού;
Τα βακτήρια τον τρέμουν!
Ο χαλκός δεν κάνει μόνο για καλώδια και ηλεκτρομαγνητικές εφαρμογές, αλλά επίσης καταστρέφει (με ασφάλεια και απόλυτη επιτυχία) περισσότερο από το 99,9% όλων των βακτηρίων, ακόμα και τα πιο ανθεκτικά όπως ο χρυσίζων σταφυλόκοκκος. Και όλα αυτά μέσα σε 10 λεπτά έως 2 ώρες, αρκεί οι ευαίσθητοι, βλαβεροί μικροοργανισμοί να έρθουν σε επαφή με την επιφάνειά του.
Άρα υπερέχει και ξεχωρίζει, επειδή κανένα υλικό δεν μπορεί να πλησιάσει την αντιμικροβιακή αποτελεσματικότητά του. Ίσως γι’ αυτό στις επιδημίας χολέρας στο Παρίσι (1832-1852) οι εργαζόμενοι στον χαλκό είχαν ανοσία στην ασθένεια. Πολλά επίσης έχουν λεχθεί και για την έντονη αντικαρκινική του δράση, παρατηρημένη ήδη από το 1912 σε Γερμανία, Γαλλία και Αγγλία.
Κάνει τα μικρόβια… σουρωτήρι
Το κόκκινο μέταλλο έχει καταπλήξει τους επιστήμονες με τις ιδιότητές του,αφού σαρώνει στην κυριολεξία όποιον μολυσματικό παράγοντα βρεθεί στον δρόμο του. Ο τρόπος που το κάνει είναι εκπληκτικός. Πρώτα τρυπάει την εξωτερική μεμβράνη των βακτηρίων κάνοντάς την σαν… σουρωτήρι και στη συνέχεια τα εμποδίζει να τραφούν, να αναπνεύσουν, να δημιουργήσουν ενέργεια, να πολλαπλασιαστούν ή έστω να επισκευάσουν τη χαλασμένη μεμβράνη τους.
Αυτό σημαίνει ότι ο χαλκός καταστρέφει συνεχώς τα μικρόβια και μάλιστα χωρίς να φθείρεται ο ίδιος, ενώ ταυτόχρονα είναι απόλυτα ασφαλής στην (εξωτερική) χρήση του.
Πιάσε χαλκό και μη φοβάσαι
Ο χαλκός έχει χρησιμοποιηθεί για αιώνες από τους ανθρώπους σε πολλές εφαρμογές. Η λατινική ονομασία του cuprum (αρχικά сyprium = από την Κύπρο) του δόθηκε επειδή βρισκόταν σε αφθονία στην Κύπρο. Σήμερα στα νοσοκομεία διαφόρων χωρών (και της Ελλάδας) χρησιμοποιείται ο λεγόμενος αντιμικροβιακός χαλκός που αποτελείται από διάφορα ανθεκτικά κράματα του μετάλλου.
Όπως υποστηρίζει μάλιστα ο καθηγητής μικροβιολογίας Bill Keevil, πρόεδρος Περιβαλλοντικής Υγείας στο αγγλικό πανεπιστήμιο του Southampton, η τοποθέτηση επιφανειών από χαλκό επάνω σε αντικείμενα που αγγίζουμε καθημερινά μέσα σε δημόσια κτίρια και οχήματα μαζικής μεταφοράς (π.χ. χειρολαβές, πόμολα και διακόπτες) θα μπορούσε να μειώσει την ταχεία παγκόσμια διάδοση των πολυανθεκτικών μικροβίων.
Όχι στο μαγείρεμα – ναι στο νερό
Αντίθετα, το μαγείρεμα μέσα σε σκεύη από χαλκό (μπακίρια) είναι επικίνδυνο για την υγεία. Η χρήση τους έχει εγκαταλειφθεί επειδή, όταν ο χαλκός έρθει σε επαφή με όξινες τροφές σε υψηλές θερμοκρασίες, ενδέχεται να διαβρωθεί και να μολύνει το φαγητό με τοξικά οξείδια που προκαλούν δηλητηρίαση.
Έτσι πλέον τα σπάνια σήμερα χάλκινα σκεύη καλύπτονται εσωτερικά με κασσίτερο (γανώνονται) είτε με ανοξείδωτο χάλυβα. Όμως ο χαλκός και τα κράματά του όχι μόνο δε μολύνουν το πόσιμο νερό αλλά το αποστειρώνουν κιόλας, γι’ αυτό και χρησιμοποιούνται στα δίκτυα υδροδότησης
apocalypsejohn
Διαβάστε περισσότερα » »

Ο Πυθαγόρας είχε υπολογίσει τις αποστάσεις των πλανητών

Οι Πυθαγόρειοι είχαν όλα τα «κλειδιά». Στο ρυθμό της κοσμικής μουσικής που πρώτοι «άκουσαν» οι μαθηματικοί του 6ου π.Χ. αιώνα εξακολουθεί να χορεύει η σύγχρονη Κοσμολογία.
Ένας Έλληνας καθηγητής Μουσικής και Πληροφορικής, με πανεπιστημιακές σπουδές στη Φυσική και ερευνητικό έργο στα Πυθαγόρεια Μαθηματικά απέδειξε ότι η «αρμονία σφαιρών», η περίφημη πυθαγόρεια θεωρία, έχει ακριβή εφαρμογή σε όλους τους γνωστούς μας σήμερα πλανήτες.
Ο πρώην πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Φυσικών, διευθυντής του Τομέα Τεχνολογίας Ήχου, Μουσικοπαιδαγωγικής και Βυζαντινής Μουσικολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών Χαράλαμπος Σπυρίδης ανακοινώνει στο επιστημονικό συμπόσιο «Φιλοσοφία και Κοσμολογία» τους αριθμούς που εκφράζουν σε αστρονομικές μονάδες τις αποστάσεις των πλανητών από τον Ήλιο πιάνοντας το νήμα από τους Πυθαγορείους.
Αριθμοί
Ο κ.Σπυρίδης διατυπώνει «μια καθολική, εξαιρετικά απλή και κομψή σχέση» που εμπεριέχει μόνον τους αριθμούς 1, 2, 3, 4 της «ιερής τετρακτύος» των Πυθαγορείων και το άθροισμά τους, τον «τέλειο» αριθμό 10.
Η «τετρακτύς» ήταν η βάση της πυθαγόρειας διδασκαλίας που πρέσβευε ότι οι ήχοι των ουράνιων σωμάτων συνθέτουν μία κοσμική μουσική, γιατί οι αποστάσεις και οι ταχύτητες των πλανητών και των απλανών αστέρων διέπονται από τους ίδιους αριθμητικούς λόγους που παράγουν και τη συμφωνία των ήχων.
Οι συμφωνίες των ήχων που παράγουν αρμονικό αποτέλεσμα έχουν μορφή απλών αριθμητικών σχέσεων. Επομένως κατά τους Πυθαγόρειους το μυστικό της μουσικής και της κοσμικής αρμονίας κρύβεται στις σχέσεις των τεσσάρων πρώτων φυσικών αριθμών (1, 2, 3, 4).
Ο Πυθαγόρας είναι ο πρώτος φιλόσοφος που συνδέει την Αστρονομία με τη Μουσική, υποστηρίζοντας ότι στο αρμονικό και σφαιρικό σύμπαν τα πάντα διέπονται από απλούς νόμους, που μπορούν να εκφρασθούν με τους αριθμούς της «ιερής τετρακτύος».
Με τη θεωρία της αρμονίας των σφαιρών που συνδυάζει την κοσμική αρμονία με τη μουσική αρμονία, ο μεγάλος φιλόσοφος επιχείρησε να εξηγήσει τη θέση και την κίνηση των πλανητών στον ουράνιο θόλο. Χρησιμοποιώντας μουσικούς όρους, δηλαδή εύφωνα μουσικά διαστήματα, καθόρισε υπό μορφήν κλίμακας τις μεσοπλανητικές αποστάσεις.
Ακολούθως, αντιστοιχίζοντας τα μουσικά διαστήματα σε μετρικές αποστάσεις, κατόρθωσε πρώτος να υπολογίσει σε Δελφικά στάδια τις μεσοπλανητικές αποστάσεις των «ουρανίων γεννητών», όπως ονόμασε τα ουράνια σώματα ο Πλάτωνας παίρνοντας το νήμα από τον Πυθαγόρα.
Ο Πυθαγόρας τον 6ο π.Χ. αιώνα δέχθηκε ότι η μουσική απόσταση μεταξύ Γης και Σελήνης είναι ένας τόνος και η μετρική απόσταση μεταξύ τους είναι 126.000 Δελφικά στάδια, δηλαδή 22.371.300 μέτρα.
Σχεδόν 24 αιώνες μετά δύο Γερμανοί αστρονόμοι, ο Γιόχαν Μπόντε και ο Τίτιους, προσδιορίζουν τις θέσεις των γνωστών τότε πλανητών του ηλιακού μας συστήματος με ικανοποιητική ακρίβεια. Η εμπειρική ανακάλυψή τους, ανερμήνευτη μέχρι σήμερα, έμεινε γνωστή ως ο κανόνας Μπόντε-Τίτιους.
Ο κανόνας των Γερμανών αστρονόμων έπαψε να δίνει αξιόπιστα αποτελέσματα όταν επιχειρήθηκε να εφαρμοστεί στους «νεότερους» πλανήτες και στη ζώνη πέρα από τον Πλούτωνα, μία από τις συναρπαστικότερες περιοχές του ηλιακού συστήματος, γεμάτη αντικείμενα από βράχο και πάγο που περιστρέφονται γύρω από τον Ήλιο σε τεράστιες αποστάσεις.
Ο καθηγητής Σπυρίδης, μελετώντας επί σειρά ετών τις πλατωνικές απόψεις «περί των θείων γεννητών», τις οποίες συγκέρασε με την «αρμονία των σφαιρών» του Πυθαγόρα, ανακάλυψε ότι ο κανόνας των δύο Γερμανών αστρονόμων του 18ουαιώνα αποτελεί μία μαθηματική έκφραση της πυθαγόρειας μουσικής των σφαιρών.
Στο συμπόσιο του Πανεπιστημίου Αθηνών θα αποδείξει ότι κατάφερε να επεκτείνει την ακριβή εφαρμογή της πυθαγόρειας θεωρίας σε όλους τους γνωστούς πλανήτες, ενώ θα υποδείξει συγκεκριμένες θέσεις «πλανητικών» αντικειμένων μετά τον Πλούτωνα.
Όπως δήλωσε στον «Ε.Τ.»
«Η γέφυρα που κατασκευάσθηκε και συνδέει τον κόσμο των αστρονόμων με τον κόσμο των μουσικών διασφαλίζει την αιωνιότητα μιας συμπαντικής αρμονίας σε πλήρη εξέλιξη, η οποία θα προσδιορίσει το χωροχρόνο μέσω των γνώσεων της Αστρονομίας και της Μουσικής στην εκάστοτε εποχή».
ΠΗΓΗ: ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ
apocalypsejohn
Διαβάστε περισσότερα » »

Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΤΟΥ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΟΣ ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ

 
Με σύνθημα «Όλοι μαζί μπορούμε, ένας όχι», ο δήμος Εορδαίας και η Αντιδημαρχία Καθαριότητας καλούν τους δημότες να συνδράμουν στην προσπάθεια να είναι η πόλη καθαρή.
Η εικόνα άδειων κάδων με τα σκουπίδια πεταμένα έξω δείχνει ολοφάνερα την προσπάθεια κάποιων να σαμποτάρουν το έργο των υπηρεσιών του δήμου.
   
Οι υπηρεσίες καθαριότητας με επιτόπια έρευνα, παρουσία της Αστυνομίας, διερεύνησαν το ζήτημα. Στις 7 το πρωί, μάλιστα, εντοπίστηκαν άδειοι οι κάδοι απορριμμάτων και τα σκουπίδια πεταμένα γύρω, γεγονός που μαρτυρά την σκοπιμότητα και την κακή πρόθεση κάποιων.
 
Ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος
Απόστολος Καλαϊτζόπουλος
Διαβάστε περισσότερα » »

ΕΓΓΡΑΦΕΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΠΑΙΔΙΚΟ ΘΕΑΤΡΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ

Μετά από τέσσερα χρόνια επιτυχημένης παρουσίας στα πολιτιστικά δρώμενα της Εορδαίας, το Δημοτικό Παιδικό Θεατρικό Εργαστήρι της Κοινωφελούς Επιχείρησης του Δήμου Εορδαίας (Κ.Ε.Δ.Ε) ανοίγει τις πόρτες του και σας περιμένει για πέμπτη συνεχόμενη χρονιά.
Με νέες εμπειρίες και καινούργια προγράμματα το ΔΗ.ΠΑΙ.Θ.Ε ευελπιστεί να γίνει ένας πυρήνας πολιτισμού για ολόκληρη την Δυτική Μακεδονία.
Τα μαθήματα ξεκινούν τη Δευτέρα 30 Σεπτεμβρίου στη Νέα Πτέρυγα του Βαρβούτειου Δημοτικού Ωδείου.
Τα οφέλη για όσους συμμετέχουν σε ομάδες θεατρικού παιχνιδιού είναι πολλαπλά. Πρόκειται για μια δραστηριότητα η οποία μέσα από παιχνίδια εμπιστοσύνης, επικοινωνίας, συνεργασίας, δίνει στα παιδιά τη δυνατότητα να ανακαλύψουν το σώμα και τον εαυτό τους, να μάθουν να συνεργάζονται, να είναι μέλη μια ομάδας και να λειτουργούν μέσα σ’ αυτήν. Παράλληλα ενισχύει τη λεκτική ικανότητα των παιδιών, καλλιεργεί τη φαντασία και βοηθάει στο  να χαλαρώσουν από την πίεση της καθημερινότητας και να είναι πιο χαρούμενα. Τα τμήματα θεατρικού παιχνιδιού απευθύνονται σε παιδιά από 3,5 έως 15 χρονών, καθώς και σε ενήλικες.
Τη χρονιά 2013-2014 το ΔΗ.ΠΑΙ.Θ.Ε έχει δρομολογήσει μια σειρά από παράλληλες εκδηλώσεις και συνεργασίες για τα μέλη του αλλά και όλους τους πολίτες της περιοχής.
Υπεύθυνη του Εργαστηρίου είναι η κ. Μάρθα Μαυρίδου, νηπιαγωγός - εμψυχώτρια θεατρικού παιχνιδιού.
Οι εγγραφές πραγματοποιούνται από τη Δευτέρα 16 Σεπτεμβρίου στην Κ.Ε.Δ.Ε, 25ης Μαρτίου 100 (ισόγειο πρώην Σχολής Δημοτικής Αστυνομίας) στην Πτολεμαΐδα.
Πληροφορίες στα τηλέφωνα 2463081232 και 6977616991
Διαβάστε περισσότερα » »

ΕΓΓΡΑΦΕΣ ΣΤΟ ΜΠΑΛΕΤΟ

Από τη Διοίκηση της Κοινωφελούς  Επιχείρησης Δήμου Εορδαίας ανακοινώνεται ότι οι εγγραφές στην Πειραματική Σχολή Κλασικού Χορού (Μπαλέτο), θα αρχίσουν από την Τετάρτη 11 έως 30 Σεπτεμβρίου 2013, στο κτίριο όπου στεγάζεται η Σχολή ( Κτίριο Σχολής Δημοτικής Αστυνομίας -1ος όροφος), καθημερινά, από τις 09:00 έως τις 14:00 (Τηλ. 24630-25734).
Υπενθυμίζεται στους ενδιαφερόμενους γονείς ότι στη Σχολή γίνονται δεκτά κοριτσάκια από 4 ετών.

Δικαιολογητικά : 1. Βεβαίωση παιδιάτρου ή παθολόγου ότι το παιδί μπορεί να παρακολουθήσει τα μαθήματα. 2. Δύο έγχρωμες φωτογραφίες ταυτότητας. 3. Υπεύθυνη δήλωση του γονέα για τη συνοδεία του παιδιού κατά την προσέλευσή και την αποχώρησή του από το μάθημα. 4.Αίτηση (η υπεύθυνη δήλωση και η αίτηση παρέχονται στη Γραμματεία).
Τα μαθήματα θα αρχίσουν τη Δευτέρα 30 Σεπτεμβρίου 2013 και θα διαρκέσουν μέχρι τις 31 Μαίου 2014. Την περίοδο αυτή, η Σχολή θα λειτουργεί από τις 16:00 έως τις 22:00. Πληροφορίες για το πρόγραμμα μαθημάτων, στη Γραμματεία της Σχολής και στο παραπάνω τηλέφωνο καθώς και στο τηλ. της Κ.Ε.Δ.Ε., 24630 81232.
Διαβάστε περισσότερα » »

ΜΗΝΥΜΑ ΤΗΣ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΕΟΡΔΑΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ΝΕΑ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ

Με το χτύπημα του πρώτου κουδουνιού, η δήμαρχος Εορδαίας Παρασκευή Βρυζίδου εύχεται στους μαθητές και στους εκπαιδευτικούς να έχουν μια καλή και δημιουργική νέα σχολική χρονιά, γεμάτη στόχους και προσδοκίες.
Σε αυτή ιδιαίτερα τη χρονική συγκυρία, τα μέλη της εκπαιδευτικής κοινότητας καλούνται να δώσουν τη μάχη με δύναμη, αυτοπεποίθηση, θάρρος και υπομονή, ώστε οι σπόροι να δώσουν καρπούς και οι ελπίδες και τα όνειρα να πραγματοποιηθούν.
Η δημοτική αρχή θεωρεί καθήκον της να σταθεί κοντά στους ανθρώπους της εκπαίδευσης έμπρακτα. Ήδη, μέχρι σήμερα έχουν αποπερατωθεί εργασίες στα περισσότερα σχολεία του δήμου, βελτιώνοντας έτσι την ποιότητα της διαβίωσης των μαθητών μέσα στο σχολείο.
Διαβάστε περισσότερα » »

96 έφτασαν οι συμμετοχές των επιχειρήσεων για την 29η Εμποροβιοτεχνική και Γεωργική Έκθεση Δυτικής Μακεδονίας – 2 ευρώ φέτος το εισιτήριο

euriniadisΤις 96 έφτασαν οι συμμετοχές των επιχειρήσεων για την 29η Εμποροβιοτεχνική και Γεωργική Έκθεση Δυτικής Μακεδονίας που θα πραγματοποιηθεί στο Εκθεσιακό Κέντρο των Κοίλων από τις 18 μέχρι τις 22 Σεπτεμβρίου, ενώ άλλες 8 αιτήσεις βρίσκονται σε εκκρεμότητα, μέχρι σήμερα Τρίτη 10 Σεπτεμβρίου.
Τη φετινή χρονιά υπάρχει πολύ «φρέσκο υλικό», σύμφωνα με τον πρόεδρο του Εκθεσιακού Κέντρου Δυτικής Μακεδονίας κ. Γιώργο Ευρενιάδη, που μίλησε στο Kozan.gr, με πολλούς εκθέτες να είναι από τον χώρο της ενέργειας, όπως είναι η υγραεριοκίνηση, η θέρμανση και ο κλιματισμός και τα ενεργειακά τζάκια, αλλά και τους παραδοσιακοούς εκθέτες από τον χώρο του επίπλου, των τροφίμων των ποτών, αλλά και των γεωργικών μηχανημάτων.
Θα συμμετέχει επίσης το περίπτερο της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας και για πρώτη φορά τα επιμελητήρια των Ιωαννίνων, Πιερίας, και Καστοριάς, ενώ θα υπάρχει και ένα πλούσιο πολιτιστικό πρόγραμμα κατά τη διάρκεια της έκθεσης, αλλά και το καθιερωμένο σόου με τον ταχυδακτυλουργό «Μagic Chris» για τους μικρούς μας φίλους.

ekthesi1«Καταφέραμε και μειώσαμε τα έξοδα της έκθεσης κατά 30%, χωρίς βέβαια να περιοριστεί κάτι από την έκθεση. Προσπαθούμε να νοικοκυρεύσουμε το εκθεσιακό κέντρο και την έκθεση με τη διοίκηση να  είναι σε ένα πολύ καλό κλίμα, την ώρα που η προσέλκυση των εκθετών είναι πάρα πολύ δύσκολη, αφού οι οικονομικές δυσκολίες είναι μεγάλες. Πάρα ταύτα εμείς ελπίζουμε ότι θα είμαστε στα ίδια επίπεδα με πέρσι ενδεχόμενος και 5-10% παραπάνω. Στόχος μας είναι να αγγίζουμε τους 120 εκθέτες», είπε ο πρόεδρος, ενώ να σημειωθεί ότι έχει γίνει και μια μείωση του εισιτηρίου των επισκεπτών, αφού από 2.5 Ευρώ που ήταν πέρσι, φέτος θα είναι στα 2 Ευρώ.
Ο κ. Ευρενιάδης δεν παρέλειψε να σχολιάσει και το πρόσφατο δημοσίευμα του Κozan.gr, το οποίο αναφερόταν στο γεγονός πως δεν έγιναν διοικητικά συμβούλια, προκειμένου να συζητηθούν όλα τα προβλήματα και οι εκκρεμότητες για την πραγματοποίηση της κορυφαίας διοργάνωσης, σε επίπεδο εκθέσεων στη Δυτική Μακεδονία. «Κάθε άλλο…. εγώ προκαλώ όποιον αμφιβάλει να έρθει και να παρακολουθήσει τα συμβούλια που γίνονται και μάλιστα δυο φορές την εβδομάδα, ένα μήνα πριν την έκθεση. Στη δική μου διοίκηση μάλιστα έχουν γίνει τα περισσότερα συμβούλια που έχουν γίνει ποτέ μέσα σε ένα χρόνο», δήλωσε ο κ. Ευρενιάδης.
Καλές οι σχέσεις μου με τον Μάκη Παπαδόπουλο και τον Κώστα Κυριακίδη
 Ο κ. Ευρενιάδης έδωσε και απάντηση στις φήμες που ήθελαν να μην έχει και τόσο καλή σχέση με τον κ. Μάκη Παπαδόπουλο, αντιπρόεδρο του Εκθεσιακού Κέντρου Κοζάνης, αλλά και τον πρόεδρο του ΕΒΕ κ. Κώστα Κυριακίδη. «Οι σχέσεις μου είναι πολύ καλές και με τους δυο. Σαφώς και υπάρχουν διαφωνίες με τον κ. Παπαδόπουλο, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι οι σχέσεις μας είναι εχθρικές. Κατά συνέπεια δεν υπάρχει τέτοιο θέμα. Σε όλες τις αποφάσεις υπάρχει απόλυτη δημοκρατία. Για τα πάντα αποφασίζει το Δ.Σ. και όχι εγώ ή ο αντιπρόεδρος. Σε ότι αφορά τον κ. Κώστα Κυριακίδη οι σχέσεις μας είναι άριστες και οικογενειακές. Φυσικά έχουμε διαφορετικές απόψεις σε πολλά ζητήματα, αλλά αυτό δεν μας εμποδίζει να συνεργαζόμαστε», ανέφερε ο κ. Ευρενιάδης.

Ρεπορτάζ Θανάσης Τέγος

kozan.gr

Διαβάστε περισσότερα » »

Υπό τους ήχους βιολιoύ και με καλεσμένους πρόσωπα από τον πολιτικό χώρο, γιόρτασε, ο Δήμαρχος Αμυνταίου Μάκης Ιωσηφίδης

  Μετά τις εντάσεις της προηγούμενης εβδομάδας και την περιπέτεια του τραυματισμού του στις κινητοποιήσεις με το στρατόπεδο, ο Δήμαρχος Αμυνταίου Μάκης Ιωσηφίδης, πέρασε την ημέρα της γιορτής του στο σπίτι του στο Αντίγονο, υπό τους ήχους βιολιού και κιθάρας, έχοντας καλεσμένους του, φιλικά πρόσωπα κυρίως από τον πολιτικό χώρο. Γιώργος Δακής, Παρακευή Βρυζίδου και πολλοί άλλοι …βρέθηκαν εκεί, όπως μπορείτε να δείτε στις φωτογραφίες που ακολουθούν.
Τις  φωτογραφίες ανέβασε στο προσωπικό της προφίλ στο facebook η δημοσιογράφος στο γραφείο τύπου του περιφερειάρχη Δ. Μακεδονίας Κατερίνα Μαρκοπούλου.
























kozan.gr
Διαβάστε περισσότερα » »

Για ποιους θα μειωθούν οι συντάξεις από το 2014

Από το 2014 θα αρχίσουν οι νέες περικοπές στις συντάξεις και τις παροχές – παρά τις διαψεύσεις του υπουργείου - ως απόρροια μνημονικών διατάξεων που έχουν ήδη ψηφιστεί. Ο βασικός άξονας του νέου καθεστώτος που θα εφαρμοστεί στον υπολογισμό των συντάξεων θα είναι η υποχρέωση χορήγησης μόνο της βασικής σύνταξης των 360 ευρώ ενώ η «αναλογική» θα εξαρτάται αποκλειστικά από τις εισφορές των εργαζομένων. Αυτό σημαίνει ότι με δεδομένο ότι η κρατική επιχορήγηση θα βαίνει μειούμενη, η δυνατότητα καταβολής της σύνταξης θα εξαρτάται από τα έσοδα του ταμείου.

Αν η οικονομία είναι εύρωστη – άρα και τα έσοδα σε ικανοποιητικό επίπεδο- θα καταβάλλονται οι συντάξεις και μάλιστα αυξημένες αφού θα αποτελούν συνάρτηση του ΑΕΠ και του δείκτη τιμών καταναλωτή. Αν υπάρχει υστέρηση όπως σήμερα, οι συντάξεις θα είναι πενιχρές αφού το κράτος θα εγγυάται μόνο τη βασική σύνταξη.

Οι κυριότερες αλλαγές είναι οι εξής:

Από την 1η-1-2014 θα διακοπεί η καταβολή του επιδόματος ΕΚΑΣ για όσους είναι κάτω των 65 ετών δηλαδή, σε περισσότερους από 120.000 συνταξιούχους. Το ΕΚΑΣ θα χορηγείται από το 65ο έτος με εισοδηματικά κριτήρια.

- Για όσους θεμελιώνουν δικαίωμα συνταξιοδότησης μετά την 1-1-2015, θα ισχύσει το νέο σύστημα υπολογισμού της σύνταξης που μπορεί να οδηγήσει σε μικρές ή και μεγαλύτερες απώλειες. (Γι αυτό το λόγο, οι δικηγόροι και οι ειδικοί σε θέματα ασφάλισης συμβουλεύουν όσους έχουν θεμελιώσει δικαίωμα να φύγουν πριν το 2015, για να διασώσουν ότι απέμεινε από τη σύνταξή τους. Σ' αυτό το αντικίνητρο «ποντάρει» και η κυβέρνηση πιστεύοντας ότι οι δυσοίωνες αλλαγές σε συνδυασμό με κάποια κίνητρα (εξαγορά 2 επιπλέον πλασματικών χρόνων) θα οδηγήσουν χιλιάδες δημοσίους υπαλλήλους στην έξοδο). Η βασική σύνταξη υπολογίζεται αναλογικά με βάση τα έτη ασφάλισης από την 1/1/2011 και μετά προς το συνολικό χρόνο ασφάλιση (ν 3863/10 και 3865/10). Ολόκληρη τη βασική σύνταξη θα πάρουν μόνο οι ασφαλισμένοι από 1.1.2011, οι οποίοι θ’ αρχίσουν να βγαίνουν στη σύνταξη από το 2026.

Η αναλογική σύνταξη θα υπολογίζεται με βάση το σύνολο όλου του ασφαλιστικού βίου, αντί της καλλίτερης 5ετίας στην τελευταία δεκαετία που ισχύει σήμερα.

Ο νέος τρόπος μειώνει τις συντάξεις (έως 40% σε κάποιες περιπτώσεις) ενώ την περίοδο 2020 – 2060 σύμφωνα με την έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος το συνολικό ποσοστό αναπλήρωσης εκτιμάται ότι θα περιοριστεί κατά μέσο όρο σε 48,5% (από το 70% που είναι σήμερα).
newmoney.gr
tro-ma-ktiko
Διαβάστε περισσότερα » »

ΠΡΟΣΟΧΗ στο σταθερό τηλέφωνο…ΜΕΓΑΛΗ ΑΠΑΤΗ!

Πώς να χαρακτηρίσει κανείς μία…
διαδικασία όπου κάποιος – προφανώς πολύ «ευφυής» – έστησε έναν μηχανισμό για να εισπράττει 3 ευρώ ανά λεπτό από χιλιάδες ανυποψίαστους πολίτες καθημερινά; Συνολική διάρκεια κλήσης 10 λεπτά. Κόστος;;; 30 ευρώ.
Τη προσοχή σας σε ενα νέου είδους , που βρίσκει έδαφος τωρα τελευταία, σε βάρος των καταναλωτών, και έχει ως σκοπό, να τους αποσπά χρήματα απο το τηλεφωνικό λογαριασμό με δόλιες μεθόδους Συγκεκριμένα πρόκειται για τους αριθμούς 14546,  14ΧΧΧ  κ.λ.π  όπου σε καλεί κάποιος στο σταθερό σου, και σου ανακοινώνει ότι εχεις κερδίσει κάτι, και θα πρέπει ειτε να καλέσεις τον αριθμό 14546 είτε να πατήσεις κάποιο αριθμητικό πλήκτρο που υποθέτω οτι σε συνδέει μάλλον αυτόματα για να μάθεις τι είναι, και να παραλάβεις το δώρο σου. Με διάφορες παραπλανητικές εκφράσεις, τις περισσότερες φορές καταφέρνει το καταναλωτή να καλέσει το ως ανω νουμερο, όπου φυσικά διαπιστώνει ότι δεν υπάρχει κάτι σίγουρα κερδισμένο  άλλα θα πρέπει συνήθως να μπει σε κλήρωση κλπ .
Οση ώρα όμως μιλάει, η κλήση χρεώνεται  και μάλιστα με υπέρογκα ποσά για την εποχή μας, και προσπαθούν με διάφορα τεχνάσματα να σε κρατήσουν όσο περισσότερο γίνεται στη γραμμή ώστε να σε χρεώσουν περισσότερο. Αποτέλεσμα όταν έρχεται ο λογαριασμός ανακαλύπτεις ότι έχεις χρεωθεί με ποσά της τάξης των 25-30 ευρώ κατα μέσο όρο για ένα τηλεφώνημα μόνο.
Επειδη το κόλπο είναι καινούργιο στην αγορά, δεν το ξέρει ακόμα ο πολύς κόσμος, και την πατάνε πολλοί.
Κάντε κλίκ στον παρακάτω αριθμό και δείτε όλα τα σχόλια από ανυποψίαστους συμπολίτες μας!!!
14546
www.whocallsme.gr
polispress
Διαβάστε περισσότερα » »

Επιδείνωση των σχέσεων Σκοπίων- Κοσσυφοπεδίου

Το Κοσσυφοπέδιο εισήγαγε γενική απαγόρευση εισαγωγής προϊόντων από τα Σκόπια
Σεπτέμβριος 9, 2013.

Το Κοσσυφοπέδιο έχει απαγορεύσει τις εισαγωγές αγαθών από τα Σκόπια. Η ισχύς της απαγόρευσης ισχύει από απόψε.


Τα μέσα μαζικής επικοινωνίας του Κοσσυφοπεδίου σχολίασαν ότι φορτηγά που έφθασαν στα σύνορα αναγκάστηκαν να επιστρέψουν λόγω της απαγόρευσης.

Προς το παρόν, δεν έγινε σαφές εάν το Κοσσυφοπέδιο θα απαγορεύσει και την εισαγωγή καυσίμων από τα διυλιστήρια των Σκοπίων και αυτό θα επιλυθεί αυτό το ζήτημα στην αγορά του Κοσσυφοπεδίου.

Τα Σκόπια, εν τω μεταξύ, ετοιμάζουν νέα μέτρα εναντίον του Κοσσυφοπεδίου, σύμφωνα με το νοτιοσλαβικό δημοσίευμα των Σκοπίων.

echedoros-a.gr
Διαβάστε περισσότερα » »

Ερευνητές δημιούργησαν το πρώτο εύκαμπτο και διαφανές ηχείο [Video]

transparent_speakers
Διάφανα και εύκαμπτα ηχεία; Κι όμως, ερευνητές από το Harvard University κατάφεραν να τα δημιουργήσουν χρησιμοποιώντας δύο στρώματα αγώγιμης γέλης (gel) από αλατόνερο, τα οποία διαχωρίζονται από ένα πολύ λεπτό μονωτικό πολυμερές και αμφότερα είναι συνδεδεμένα με ένα ηλεκτρόδιο, δημιουργώντας έτσι ένα κλειστό κύκλωμα όπου η ροή φορτίου γίνεται από τα ιόντα (φορτισμένα άτομα) της γέλης.

Με αυτόν τον τρόπο, οι ερευνητές κατάφεραν να εφαρμόσουν την απαραίτητη υψηλή τάση έτσι ώστε να αναπαράγεται από το σύστημα τους ολόκληρο το ηχητικό φάσμα.
Αυτό το εύκαμπτο, διαφανές ηχείο θα μπορούσε να “απλωθεί” ως ηχομονωτική επικάλυψη επάνω σε παράθυρα, όπου συνδεδεμένο με ένα εξωτερικό μικρόφωνο θα καταγράφει τα εξωτερικά ηχητικά κύματα και θα τα αναπαράγει με διαφορά φάσης π, ώστε να έχουμε καταστρεπτική συμβολή.
Βέβαια, οι ερευνητές αναφέρουν ότι για να γίνει βιώσιμο το σύστημα τους θα πρέπει να αναζητήσουν εναλλακτικούς εύκαμπτους αγωγούς ιόντων, καθώς η υδρογέλη (hydrogel) μπορεί να είναι μεν φθηνή και εύκολη στην παραγωγή, αλλά εξατμίζεται πολύ γρήγορα.


[SRC]
techgear.gr
Διαβάστε περισσότερα » »

Από τη σχολική, στη δικαστική αίθουσα

Καθηγητές τεχνικής εκπαίδευσης καταθέτουν άμεσα την πρώτη ομαδική αίτηση ακύρωσης της διαθεσιμότητας για λόγους αντισυνταγματικότητας. Ισχυρό το νομικό οπλοστάσιό τους στη «σκληρή μάχη» που περιμένουν...
Αυτό τον Σεπτέμβριο οι εκπαιδευτικοί, αντί για το σχολείο, θα πάνε στο δικαστήριο... Κατατίθεται αύριο η πρώτη ομαδική αίτηση ακύρωσης κατά της διαθεσιμότητας των εκπαιδευτικών και τίθεται υπό την κρίση του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών η συνταγματικότητα μιας βασικής πολιτικής της κυβέρνησης για το δημόσιο τομέα.
Μετά τους σχολικούς φύλακες, καθηγητές τεχνικής εκπαίδευσης, που με μια «μονοκονδυλιά» της κυβέρνησης μπήκαν τον περασμένο Ιούλιο στη διαθεσιμότητα, αντιδρούν, ζητώντας πίσω τη δουλειά τους και την ανάκληση των αποφάσεων που τους θέτουν εκτός εργασίας.
Εν μια νυκτί
Πρόκειται για ειδικότητες γραφικών τεχνών, νοσηλευτικής, φυσικοθεραπείας, γραφιστικής, διακοσμητικής, βρεφονηπιοκόμων που καταργήθηκαν εν μια νυκτί και οι εργαζόμενοι καταφεύγουν στη Δικαιοσύνη, δηλαδή το Διοικητικό Εφετείο Αθηνών, υπογραμμίζοντας ότι οι αποφάσεις που τους έθεσαν εκτός νυμφώνος προσκρούουν στις συνταγματικές αρχές της αξιοκρατίας, της ισότητας, της μονιμότητας, της ελεύθερης ανάπτυξης της προσωπικότητας και της αναλογικότητας.
Σημειώνεται, τέλος, ότι σε αντίθεση με τους σχολικούς φύλακες, οι οποίοι ως συμβασιούχοι ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου προσφεύγουν κατά της διαθεσιμότητάς τους με αγωγές και αιτήσεις ασφαλιστικών μέτρων στα αστικά δικαστήρια, οι εκπαιδευτικοί της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης που τίθενται σε διαθεσιμότητα είναι μόνιμοι δημόσιοι υπάλληλοι και προσφεύγουν στο Διοικητικό Εφετείο.
Επιχειρήματα
Ο δικηγόρος των εκπαιδευτικών, Απόστολος Παπακωνσταντίνου, χαρακτηρίζει την υπόθεση «σκληρή μάχη, που μάλιστα λαμβάνει χώρα εν μέσω μιας πολύ δύσκολης συγκυρίας». «Ομως έχουμε τις ελπίδες μας», τονίζει ο κ. Παπακωνσταντίνου στην «Κ.Ε.», «πολύ δε περισσότερο που η οδός των δικαστηρίων, έτσι όπως έχουν διαμορφωθεί τα πράγματα, αποτελεί μονόδρομο για τα συμφέροντα των υπαλλήλων». Οι εκπαιδευτικοί θα υποστηρίξουν ότι:
* Ενώ είναι υπάλληλοι αυξημένων τυπικών προσόντων, πτυχιούχοι ανώτατων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων με σημαντική εμπειρία στα αντικείμενα που διδάσκουν, κάτοχοι μεταπτυχιακών κι έχουν επιλεγεί με αντικειμενικά και αξιοκρατικά κριτήρια στις θέσεις τους, αυτές καταργήθηκαν συλλήβδην, χωρίς να προβλέπεται συγκεκριμένο κριτήριο αξιολόγησης και οι ίδιοι αιφνίδια και αναίτια τέθηκαν σε διαθεσιμότητα στις 22 Ιουλίου, χωρίς έστω στοιχειωδώς να έχει προηγηθεί διαδικασία αξιολόγησης με γνώμονα το άκρως συμπτωματικό και τυχαίο γεγονός της ειδικότητας στην οποία υπηρετούν.
* Η διαθεσιμότητα αποτελεί ιδιάζουσα μορφή απόλυσης υπό προθεσμία και επιφέρει αναστολή της εργασιακής σχέσης και αναίρεση του δικαιώματος για παροχή εργασίας. Πρόκειται μάλιστα για υποβιβασμό μόνιμων υπαλλήλων χωρίς καμιά προηγούμενη απόφαση υπηρεσιακού συμβουλίου.
* Η αιφνίδια και εκ των υστέρων ανατροπή της εργασιακής σχέσης αντίκειται στην αρχή της προστατευόμενης εμπιστοσύνης, αφού με βάση την εργασία τους και τη σταθερότητα που τους ενέπνεε, διαμόρφωσαν επί σειρά ετών τις βιοτικές σχέσεις τους, τόσο σε ατομικό όσο και σε οικογενειακό επίπεδο.
* Μοναδικός σκοπός του μέτρου είναι η εξοικονόμηση δαπανών για το Δημόσιο, όμως το ταμειακό όφελος του κράτους δεν αποτελεί κατ' αρχήν λόγο δημοσίου συμφέροντος που μπορεί να περιορίσει συνταγματικά δικαιώματα. Μόνον το δημοσιονομικό συμφέρον του Δημοσίου δεν μπορεί να αφομοιωθεί συλλήβδην σε ένα γενικότερο δημόσιο συμφέρον, το οποίο θα δικαιολογούσε την παραβίαση των δικαιωμάτων του πολίτη, ενώ σε καμιά περίπτωση το γενικό συμφέρον δεν μπορεί να δικαιολογήσει την προσβολή του πυρήνα των θεμελιωδών δικαιωμάτων, όπως έχει κρίνει και το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

enet
ΕΝΩΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ [enosipoliton1@gmail.com]
Διαβάστε περισσότερα » »