Παρασκευή 28 Δεκεμβρίου 2012

Η Ε.Παπακωνσταντίνου,η “S&B”,ο Κυριακόπουλος και οι «καλές γνωριμίες»

Η Ε.Παπακωνσταντίνου,η “S&B”,ο Κυριακόπουλος και οι «καλές γνωριμίες» Το προφίλ και οι δραστηριότητες της κόρης του πρώην υπουργού Μιχάλη Παπακωνσταντίνου και ξαδέλφης του διαγραφέντος από το ΠΑΣΟΚ πρώην συνεργάτη του Γ. Παπανδρέου, το όνομα της οποίας «εξαφανίστηκε» από τη λίστα Λαγκάρντ
Μέλος στο διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας «S&B Βιομηχανικά Ορυκτά» και συνεργάτρια του καταδικασμένου ρυπαντή της Μήλου κ. Οδυσσέα Κυριακόπουλου έχει διατελέσει η κ. Ελένη Παπακωνσταντίνου, η μία από τις δύο ξαδέρφες που προσπάθησε να καλύψει ο κ. Γιώργος Παπακωνσταντίνου σχετικά με την εμπλοκή τους στη λίστα Λαγκάρντ.
Δεν είναι μόνο ο διάβολος αλλά και η διαπλοκή που έχουν πολλά ποδάρια στη χώρα μας. Ύστερα από μια σύντομη έρευνα ανακαλύψαμε κάτι πολύ ενδιαφέρον.
Λίγο καιρό μετά το διορισμό (σ.σ. προσέξτε καλά) της κ. Μιράντας Ξαφά στη θέση της αναπληρώτριας εκτελεστικής διευθύντριας στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, στην Ουάσινγκτον, άνοιξε μια θέση στο διοικητικό συμβούλιο της “S&B”. Ο ισχυρός άνδρας της εταιρείας, ο κ. Οδυσσέας Κυριακόπουλος επέλεξε την κ. Ελένη Παπακωνσταντίνου – Σικιαρίδη, τη μια από τις δύο ξαδέλφες που καλύπτει ο πρώην υπουργός στην υπόθεση της λίστα Λαγκάρντ, ως αντικαταστάτρια της κ. Ξαφά.
«Καλωσορίζουμε την κ. Παπακωνσταντίνου στο διοικητικό συμβούλιο της “S&B Βιομηχανικά Ορυκτά” Α.Ε. Είμαι βέβαιος ότι η κ. Παπακωνσταντίνου, με την ελληνική και τη διεθνή της εμπειρία, θα συμβάλει σημαντικά μέσα από το Διοικητικό Συμβούλιο της Εταιρίας μας στην περαιτέρω ανάπτυξη παγκοσμίως της δραστηριότητάς μας», δήλωσε τότε ο κ. Κυριακόπουλος, ο οποίος συμπλήρωνε το τέταρτο έτος της εξαετούς θητείας του ως πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών (ΣΕΒ).
Σε Κυριακόπουλο και ΕΛΙΑΜΕΠ
Στη διοίκηση της “S&B” επελέγη η κ. Παπακωνσταντίνου ως διακεκριμένη νομικός η οποία ασχολείτο με θέματα εμπορικού, εταιρικού και Ευρωπαϊκού δικαίου, συγχωνεύσεων και εξαγορών και δικαίου ανταγωνισμού, αλλά και διότι έχει διδάξει δίκαιο συγχωνεύσεων, εξαγορών και ανταγωνισμού στο ιδιωτικό κολλέγιο ALBA. Αυτά ως προς τα τυπικά διότι στα ουσιαστικά, συμμετείχε παράλληλα στο διοικητικό συμβούλιο του γνωστού και πανίσχυρου ΕΛΙΑΜΕΠ, ως νομική σύμβουλος.
Στο «Ελληνικό Ίδρυμα Ευρωπαϊκής & Εξωτερικής Πολιτικής», η κ. Παπακωνσταντίνου είχε άμεση συνεργασία με γνωστά πρόσωπα που προωθούν δράσεις Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων και έχουν υποστηρίξει κατά καιρούς πρωτοβουλίες και επιλογές του κ. Γιώργου Παπανδρέου, ειδικά στην Παιδεία και στην Εξωτερική Πολιτική.
Ενδεικτικά αναφέρουμε μεταξύ των προσωπικοτήτων με τις οποίες συνεργάστηκε η κυρία Παπακωνσταντίνου τους καθηγητές κ.κ. Θάνο Βερέμη, Θεόδωρο Κουλουμπή και Πάνο Ιωακειμίδη, τον πάλαι ποτέ ισχυρό άνδρα του ΟΤΕ κ. Παναγιώτη Βουρλούμη, τον εβραϊκής καταγωγής ισχυρό άνδρα της “Coca-Cola” κ. Γιώργο Δαυΐδ, τον γνωστό δημοσιογράφο κ. Αλέξη Παπαχελά της «Καθημερινής» και τον κ. Θάνο Ντόκο.
Ως μέλος της διοίκησης στην “S&B” και στενή συνεργάτρια του κ. Κυριακόπουλου, η κ. Παπακωνσταντίνου θα γνώριζε πολύ καλά τι συνέβαινε στις εγκαταστάσεις της Μήλου και σίγουρα θα είχαν πέσει στην αντίληψή της οι ευνοϊκές αποφάσεις από νομάρχες (και στη συνέχεια βουλευτές) του ΠΑΣΟΚ. Όλο αυτό το κουβάρι ενδεχομένως  να εξηγεί σε κάποιο βαθμό πώς το 2010, μια εφημερίδα όπως η «Καθημερινή» επέλεξε να ασχολήθηκε με τα έργα ενός υποψηφίου νομάρχη Κυκλάδων, τον οποίο κατακεραύνωνε έως ότου παραιτήθηκε, ενώ στη Μήλο λένε πως «τον έφαγαν από ψηλά».
.Η απόφαση του ’08 για τη Μήλο
Επίσης θα μπορούσε να καταλάβει κανείς τι έγινε το 2007 όταν ο «πολιτικός αντίπαλος» αφού ανήκε σε κυβέρνηση της ΝΔ κ. Γιώργος Σουφλιάς ενέκρινε τα πρόστιμα που εισηγήθηκαν οι επιθεωρητές Περιβάλλοντος για την περιβαλλοντική επιβάρυνση της Μήλου από τις δραστηριότητες της “S&B”. Τότε είχε βεβαιωθεί πρόστιμο ύψους 392 χιλιάδων ευρώ επειδή δεν βρέθηκε άδεια διάθεσης στερεών αποβλήτων από την επεξεργασία του περλίτη.
Όπως εκτιμούν καλά πληροφορημένες πηγές, νομικοί με την εμπειρία της κ. Παπακωνσταντίνου πιθανώς έδωσαν κατάλληλες συμβουλές και χρήσιμες εισηγήσεις ώστε να αντιμετωπιστούν τα «προβλήματα» όσον αφορά στη νομιμότητα διαδικασιών λειτουργίας των εργοστασίων εταιρείας στο νησί. Πηγές αναφέρουν ότι τον Μάιο του 2008, η νομαρχία βοήθησε την S&B εκδίδοντας άδεια τελικής θέσης απόθεσης υγρών αποβλήτων με προσωπική παρέμβαση του τότε νομάρχη.
Η απόφαση της νομαρχίας ήρθε να δώσει επίφαση νομιμότητας στις παρανομίες που διαπίστωσαν οι ελεγκτές Περιβάλλοντος και κάνει λόγο περί «χωροθέτησης του αποδέκτη» των αποβλήτων (ΦΕΚ 835/ 12/5/2008). Μια νομικός όπως η κ. Παπακωνσταντίνου με ειδίκευση στο «εταιρικό, εμπορικό, ευρωπαϊκό, εργατικό, χρηματοπιστωτικό και ασφαλιστικό, συγχωνεύσεων και εξαγορών, δίκαιο ανταγωνισμού», δεν μπορεί να μην έχει καταθέσει ψήγματα της πολύτιμης εμπειρίας της.
Να θυμίσουμε ότι με την απόφαση της νομαρχίας Κυκλάδων για τη «χωροθέτηση του αποδέκτη» αποβλήτων τέθηκαν απαγορεύσεις στην κολύμβηση και την αλιεία, ώστε η εταιρεία να ρυπαίνει ανενόχλητη! Προφανώς ο νομάρχης Κυκλάδων νόμιζε εαυτόν ισχυρότερο από τον τότε υπουργό κ. Γιώργο Σουφλιά ή ίσως και από τον τότε πρωθυπουργό, λειτουργώντας ως παράγοντας κράτους εν κράτει.
Κι έτσι πέρασε ο καιρός… Το ΥΠΕΧΩΔΕ καταργήθηκε, ο κ. Οδυσσέας Κυριακόπουλος έγινε πρόεδρος του ΙΟΒΕ (σ.σ. όπου απασχολείτο ο κ. Γιάννης Στουρνάρας έως ότου έγινε υπουργός Οικονομικών της τρικομματικής κυβέρνησης Σαμαρά), ο ξάδελφος Γιώργος έγινε υπουργός Οικονομικών και μετά Περιβάλλοντος, ενώ ξεχάστηκε ακόμα και η υγειονομική διάταξη Λοβέρδου για τη Μήλο και την “S&B, μετά την ακύρωσή της από το ΣτΕ και τελικά φθάσαμε στις αποκαλύψεις για την υπόθεση Λαγκάρντ.
Αυτά τα ολίγα για να σκιαγραφήσουμε το προφίλ της κ. Ελένης Παπακωνσταντίνου – Σικιαρίδη, το όνομα της οποίας απασχολεί σήμερα τα ΜΜΕ.
Διαβάστε περισσότερα » »

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΤΕΛΩΝ



          ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ


Ο Σύλλογος Ατόμων με Αναπηρία Περιφερειακής Ενότητας Κοζάνης Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας καλεί όλους τους δημότες Κοζάνης που έχουν υποβάλει αίτηση επιστροφής τελών Δημοτικών τελών σύμφωνα με την υπ’αρ.265/2012 απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου «Έγκριση επιστροφής ποσοστού 30% στα ΑΜΕΑ από τα δημοτικά τέλη έτους 2011, σύμφωνα με την αριθμ. 115/2011 Α.Δ.Σ.» να προσέλθουν στο γραφείο του Συλλόγου στο Δημαρχείο Κοζάνης (ισόγειο) για να παραλάβουν το ποσό που τους αναλογεί με τα εξής δικαιολογητικά (φωτοτυπίες):
1)      Αστυνομική Ταυτότητα
2)      Ποσοστό Αναπηρίας
3)      Εκκαθαριστικό Εφορίας 2012 (όποιος δεν υποβάλει δήλωση βεβαίωση θεωρημένη από την ΔΟΥ περί μη υποβολής)
4)      Λογαριασμό ΔΕΗ
5)      Τραπεζικό Λογαριασμό (φωτοτυπία πρώτης σελίδας βιβλιαρίου κατά προτίμηση Εθνικής Τράπεζας)

Η παραλαβή των δικαιολογητικών θα γίνεται κάθε Δευτέρα, Τρίτη & Πέμπτη τις πρωινές ώρες από 09:00 έως 13:00.




Για το Δ.Σ.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ


Μήγγος Μιχάλης
Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ


Συμεωνίδης Μάριος

Διαβάστε περισσότερα » »

ΓΙΟΡΤΙΝΕΣ ΛΙΣΤΕΣ ΦΤΩΧΕΣ & ΠΑΝΑΚΡΙΒΕΣ

Γράφει ο Μιχάλης Ραμπίδης



Στις φετινές γιορτές μαζί με τις λίστες για ψώνια (άκρως συμμαζεμένα), τις λίστες για δώρα (εντελώς
συμβολικά) και τις άλλες λίστες για ευχές (περιορισμένες κι αυτές), κυριάρχησε η πανάκριβη για τα
δημόσια έσοδα λίστα Λα Γκάρντ. Ήταν για εκατομμύρια φτωχούς Έλληνες η μοναδική <<χορταστική‐
γιορταστική>> λίστα χαράς ….
Ο εμπαιγμός του Ελληνικού λαού και η καταγγελία της Βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ κ Ν. Βαλαβάνη στον ΣΚΑΙ για
600 νέα ονόματα στη ανακτηθείσα από τους Γάλλους λίστα Λα Γκαρντ, εφ’ όσον αποδειχθεί αληθής, θα
προκαλέσει πολιτικό σεισμό. Όμως ποιο συμφέρον θα είχαν οι Γάλλοι και οι τράπεζές τους με όποια λίστα
θα μας παρέδιδαν για δεύτερη φορά μετά από δυο χρόνια, να ρισκάρουν την επιστροφή των χρημάτων που
μας δάνεισαν;
Την πρώτη λίστα που παρέλαβε σε CD ο τ ΥΠ.ΟΙΚ κ Γ. Παπακωνσταντίνου αφού την επεξεργάσθηκε,
αντέγραψε σε στικάκι 10 ή 20 ονόματα και τα παρέδωσε για τα περαιτέρω στον Ειδ. Γ.Γ. ΣΔΟΕ κ Καπελέρη.
Δεν ενημέρωσε τον τ πρωθυπουργό (ΓΑΠ) ούτε συζήτησε μαζί του, ούτε πήρε εντολές για ένα τόσο
<<ασήμαντο>> θέμα. Και τελικά δεν θυμάται ο κ Παπακωνσταντίνου που έβαλε τη λίστα, παράπεσε …..
Μυθεύματα περί διαγραφής συγγενικών του ονομάτων, ως μοναδική διαφοροποίηση της λίστας, δεν
πείθουν κανέναν και ας προβάλλονται με σθεναρότητα από τα παπαγαλάκια των γνωστών νταβατζήδων.
Είναι αντάλλαγμα ίσως της τελευταίας Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου 2012 του Υπ. Υποδομών &
Ανάπτυξης κ Χατζηδάκη, για άντληση κονδυλίων από το ΕΣΠΑ των μεγαλοεργολάβων, χωρίς φορολογική
ενημερότητα. Μπράβο σας, ξανα χτυπάτε τη φοροδιαφυγή …..
Το στικάκι με τα ονόματα της λίστας Λα Γκάρντ που παρέλαβε ο μετέπειτα ΥΠ.ΟΙΚ. κ Βενιζέλος δεν το
άνοιξε, από θεία φώτιση γνώριζε για τα Εβραϊκά ονόματα που περιείχε, το παρέδωσε στον κ Διώτη (ΣΔΟΕ)
χωρίς εντολή για έρευνα (κάτι σαν δωράκι), ο οποίος επίσης το επέστρεψε γιατί ήταν παράνομο προϊόν
υποκλοπής. Επίσης <<ασήμαντο>> έκρινε το περιεχόμενο της λίστας και ο κ Βενιζέλος και δεν έκανε
καμιά αναφορά στον ΓΑΠ. Μ’ αυτή τη λίστα όμως Γαλλία, Γερμανία, Ισπανία, Ιταλία κ.α. εισέπραξαν
τεράστια έσοδα από φόρους.
Απαίτηση όλων των μη εμπλεκόμενων Ελλήνων δεν είναι μόνον η είσπραξη διαφυγόντων φόρων, αλλά η
αποκάλυψη και τιμωρία και πολιτικών, εφ’ όσον φυγομάχησαν στα δύσκολα ή έκλεψαν το κράτος. Όχι
φυσικά από εξεταστικές και προανακριτικές από το σινάφι τους, αλλά επιτέλους από τους φυσικούς
δικαστές.
Η Διεθνής Επιτροπή Διαφάνειας στην τελευταία της έκθεση μας κατατάσσει μεταξύ των πρώτων στη
διαφθορά και την φοροδιαφυγή, μάλιστα από την 80η θέση πέρσι φέτος πήγαμε στην 94η πίσω και από την
Βουλγαρία και τη Ρουμανία.
Παρ’ όλα αυτά για το 2012 και πέρα από τις προβλέψεις τα δημόσια έσοδα αυξήθηκαν, τα ελλείμματα
μειώθηκαν, χωρίς να συμβάλουν οι έχοντες τον πλούτο, αλλά σχεδόν εξ’ ολοκλήρου οι μεσαίοι & μικροί.
Ανεπαρκή χαρακτηρίζει η ΤΡΟΙΚΑ τα μέτρα για τη φοροδιαφυγή και της απάτης στο ΦΠΑ. Διαπιστώνει
θεσμικές και οργανωτικές <<τρύπες>> και προβλέπει ότι κανένας από τους βασικούς στόχους της
κυβέρνησης δεν θα επιτευχθεί. Επιβεβαιώνοντας τις ανησυχίες της η τρικομματική κυβέρνηση, καταθέτει
ένα εντελώς εισπρακτικό και άδικο φορολογικό νομοσχέδιο, αφήνοντας και πάλι ανέγγιχτο τον πλούτο.
Δυστυχώς απ’ ότι φαίνεται οι ΤΡΟΙΚΕΣ εξωτερικού & εσωτερικού δεν επιθυμούν καθαρές λύσεις. Τόσο οι
καταγγελίες Ρουμελιώτη όσο και το περιεχόμενο της λίστας Λα Γκάρντ φαίνεται ακατόρθωτο να
διερευνηθούν από τους θεσμούς της δημοκρατία μας. Όταν μάλιστα αποτελούν με βεβαιότητα, αιτία
διαφοροποίησης της κυβερνητικής κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας και κίνδυνο κατάρρευσης της ΝΑΙ ΣΕ
ΟΛΑ Ελληνικής κυβέρνησης.
ΚΑΛΕΣ ΓΙΟΡΤΕΣ
Διαβάστε περισσότερα » »

Πυράκανθος-Οξυάκανθανθος

Πυράκανθος/Cotoneaster pyracantha spach
Είναι δέντρο παραπλήσιο με την αχράδα, μικρότερο όμως και πολύ ακανθωτό.
Βγάζει καρπό όμοιο με το μύρτο, χοντρό, κόκκινο, εύθραυστο, ο οποίος έχει μέσα κουκούτσια και ρίζα βαθιά με πολλές διακλαδώσεις.
Αυτής ο καρπός σταματάει την διάρροια και τη γυναικεία αιμορραγία, όταν πίνεται και τρώγεται. 
Η ρίζα της λιωμένη ως κατάπλασμα απομακρύνει τα αγκάθια και τις αγκίδες. Αναφέρεται ότι η ρίζα μπορεί να προκαλέσει και έκτρωση, αν τρεις φορές χτυπηθεί ελαφριά η κοιλιά ή επαλειφτεί.

Πυράκανθος - Pyracantha coccinea
Πυράκανθος ονομάζεται ένα γένος φυτών, συνήθως ακανθωδών αειθαλών θάμνων, που ανήκουν στη οικογένεια των ροδοειδών (Rosaceae), ενδημικό φυτό της Ασίας και της νοτιοανατολικής Ευρώπης. Ο Πυράκανθος (Firethorns) φυτεύεται ως καλλωπιστικός για τους ελκυστικούς, μικρούς σφαιρικούς καρπούς του, που μοιάζουν με μικροσκοπικά μήλα. Χρησιμοποιούνται επίσης σαν φράκτες και συχνά επάνω σε πέργκολες, (αφού εύκολα καθοδηγείται η ανάπτυξή προς την επιθυμητή κατεύθυνση, καλύπτοντας τοίχους και φράκτες). Έχουν μικρά ωοειδή φύλλα, που σχηματίζονται επάνω στους κοντούς μίσχους.
Ο Πυράκανθος (Pyracantha coccinea) είναι ένας θάμνος που το βασικό στοιχείο της ομορφιάς του οφείλεται στους λαμπερούς καρπούς του. Το όνομά του, προέρχεται από τη φλογερή λαμπρότητα των πορτοκαλιών, κόκκινων ή κίτρινων καρπών και των τραχιών αγκαθιών του, πάνω στα κλαδιά του. Την άνοιξη ο Πυράκανθος παράγει μυρωδάτες, διακοσμητικές συστάδες από λεπτά άσπρα λουλούδια. Οι καρποί ακολουθούν το φθινόπωρο και όπως συμβαίνει με το θάμνο Ναντίνα (nandina), διαρκούν συνήθως όλο το χειμώνα και περιστασιακά την άνοιξη.

Ο Πυράκανθος έχει πλήθος χρήσεων. Χρησιμοποιείται συχνά σε πέργκολες ή καθοδηγείται η ανάπτυξή του επάνω σε τοίχους. Με το κλάδεμα, ο Πυράκανθος σχηματίζει όμορφους θαμνώδεις φράχτες και αν μείνει ακούρευτος γίνεται ένα υπέροχο φυσικό εμπόδιο. Τα αιχμηρά αγκάθια των περισσότερων Πυράκανθων χρησιμεύουν σαν αποτρεπτικός παράγοντας ενάντια στους εισβολείς. (Αν και μερικά σύγχρονα υβρίδια δεν διαθέτουν αγκάθια). Μια ξεχωριστή ποικιλία, η "Lalandei", με την εντυπωσιακή κάθετη τάση ανάπτυξής της, θεωρείται συχνά αντιπροσωπευτικό δείγμα του φυτού πυράκανθου.

Ο Πυράκανθος αντέχει σε πολλά διαφορετικά είδη χώματος και προτιμά το ζεστό ήλιο ή τα ημισκιερά μέρη. Οι περισσότερες ποικιλίες είναι σκληραγωγημένες στις ζώνες 6-9, αλλά μερικές μπορούν επίσης να αναπτυχθούν στη ζώνη 5. Πρέπει να ποτίζονται απλόχερα κατά τη διάρκεια των ξηρών περιόδων και οι ρίζες πρέπει να προστατεύονται την άνοιξη με στρώμα από σαπισμένα φύλλα (για τη συγκράτηση της υγρασίας του εδάφους), προετοιμάζοντας το φυτό για τη θερινή θερμότητα.
Οι καρποί του Πυράκανθου είναι η πατάτα στον κόσμο των πουλιών. Οι καρποί του Πυράκανθου συνήθως τρώγονται από τα πουλιά κατά τη διάρκεια του χειμώνα, όταν όλα τα άλλα είδη εδώδιμων καρπών έχουν εξαφανιστεί. Οι άφθονες ποσότητες καρπών που παράγονται από τον Πυράκανθο μπορούν να γίνουν αντικείμενο επιθυμίας για τα πουλιά, ειδικά τους κότσυφες, και δεν είναι ασυνήθιστο γι' αυτά, να γδύνουν ολόκληρα φυτά. Έχει διαπιστωθεί ότι τα πουλιά δεν είναι τόσο παθιασμένα με τις κίτρινες ποικιλίες. Τα πουλιά προσελκύονται επίσης από τα είδη που αναπτύσσονται στους τοίχους, σαν πιθανές περιοχές να στήσουν τη φωλιά τους μεταξύ των πυκνών, μπλεγμένων και κοντών κλαδίσκων των κλαδιών.
Είναι ο Πυράκανθος δηλητηριώδης; Αν και καμία συγκεκριμένη αναφορά δεν έχει γίνει για το είδος αυτό, ωστόσο ανήκει σε ένα γένος όπου τα περισσότερα φυτά, αν όχι όλα, παράγουν υδροκυάνιο, ένα δηλητήριο που δίνει στα αμύγδαλα τη χαρακτηριστική γεύση τους. Αυτή η τοξίνη βρίσκεται κυρίως στα φύλλα και το σπόρο και ανιχνεύεται εύκολα από την πικρή γεύση της. Είναι συνήθως παρούσα σε πολύ μικρή ποσότητα για να κάνει οποιαδήποτε ζημιά, αλλά οποιοσδήποτε πολύ πικρός σπόρος ή φρούτο είναι καλύτερο να μη φαγωθεί. Σε μικρές ποσότητες, το υδροκυάνιο έχει αποδειχθεί ότι τονώνει την αναπνοή και βελτιώνει την πέψη. Θεωρείται επίσης ωφέλιμο στη θεραπεία του καρκίνου. Υπερβολικές, όμως, ποσότητες μπορεί να προκαλέσουν αναπνευστική ανεπάρκεια ή ακόμη και θάνατο.Άλλες αναφορές λένε ότι πρόκειται περί μύθου, ότι οι καρποί του πυράκανθου είναι δηλητηριώδεις. 
Στην πραγματικότητα οι καρποί του πυράκανθου είναι εδώδιμοι και πολλοί κηπουροί κάνουν ζελέ πυράκανθου για να τον απολαύσουν μαζί με τα μπισκότα τους. 

Ορίστε και μια συνταγή για του λόγου το αληθές:
Για να πάρουμε το χυμό του, βράζουμε μισό κιλό καρπούς πυράκανθου με 3/4 φλιτζανιού νερό για ένα λεπτό. Σουρώνουμε με ένα καθαρό πανί. Στο χυμό ενός φλιτζανιού, προσθέτουμε ένα κουταλάκι του γλυκού χυμό λεμονιού και μια συσκευασία πηκτίνης σε σκόνη. Το βάζουμε να βράσει. Προσθέτουμε 3/4 φλιτζανιού ζάχαρη και συνεχίζουμε το βράσιμο για ένα λεπτό, ανακατώνοντας συνεχώς. Το ρίχνουμε σε ζεστά, αποστειρωμένα βάζα.
 ftiaxno
Διαβάστε περισσότερα » »

Φάρμακα έχουμε πότε θα τα μάθουμε;

Είναι δυνατόν εμείς που δώσαμε την ιατρική επιστήμη στο κόσμο να μας διδάσκουν ξένοι για τα δικά μας φάρμακα;
Είναι δυνατόν εμείς να αγοράζουμε πανάκριβα μουρουνέλαιο από μολυσμένα πλέον ψάρια για μερικά μιλιγκράμ  ω3, ενώ έχουμε αυτοφυή αντράκλα;
Η απάντηση που δε μπορούμε να δώσουμε εμείς έρχεται σαν άρθρο από την Ευρωπαϊκή ένωση. Επί 2.000 χρόνια δε μπορέσαμε να μάθουμε αυτό που διδάξαμε: Η τροφή σου το φάρμακό σου… 

ΕΥΡΩΠΑΙΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ
Ραδίκι και τσουκνίδα με επίσημη άδεια στα φαρμακεία!
Λίγοι σήμερα θα μπορούσαν να φανταστούν ότι το “ταπεινό” ραδίκι- και συγκεκριμένα η ρίζα του -είναι φάρμακο για τη δυσπεψία και τις γαστρεντερικές διαταραχές, η πασίγνωστη τσουκνίδα αντιμετωπίζει την παρακράτηση υγρών και την υπερπλασία του προστάτη, ενώ το παραδοσιακό βαλσαμόχορτο «συνταγογραφείται» πλέον για την κατάθλιψη.

Κι, όμως, τα παραπάνω και άλλα φυτά υψηλού φαρμακευτικού ενδιαφέροντος- συνολικά τουλάχιστον σαράντα -τα οποία φυτρώνουν από μόνα τους στην ελληνική ύπαιθρο, έχουν λάβει τα τελευταία χρόνια από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων επίσημη άδεια κυκλοφορίας στα φαρμακεία, με παραδοσιακά τεκμηριωμένη αποδεκτή και ασφαλή χρήση! Εκεί, μπορεί κανείς να τα βρει με τη μορφή εκχυλισμάτων σε κάψουλα ή βάμματος, δισκίων και σιροπιών καθώς έχει καθοριστεί με ακρίβεια η συνιστώμενη δοσολογία για κάθε μία από τις παθήσεις και ασθένειες που αποδείχτηκε ότι αντιμετωπίζουν.
Τα παραπάνω αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο επίκουρος καθηγητής του Φαρμακευτικού Τμήματος του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Προκόπιος Μαγιάτης, ο οποίος υπογραμμίζει πως μέχρι τώρα τέτοια φυτά, σε αποξηραμένη μορφή αλλά και βότανα, μπορούσε κανείς να τα μαζέψει από τη φύση ή να τα αγοράσει από μαγαζάκια, λαϊκές αγορές, πανηγύρια αλλά και πλανόδιους πωλητές.
Ωστόσο, η εν λόγω αγορά λειτουργούσε και λειτουργεί ανεξέλεγκτα και χωρίς σαφείς οδηγίες ως προς τη δοσολογία, τον τρόπο χρήσης και τον κατά περίπτωση φαρμακευτικό σκοπό.
Ύστερα από επιστημονικές έρευνες χρόνων, πειραματικές δοκιμές και εφαρμογές και τις απαραίτητες ευρωπαϊκές εγκρίσεις, σαράντα φαρμακευτικά φυτά που μεγαλώνουν στη χώρα μας βρίσκονται ήδη στα ράφια των φαρμακείων ή αναμένεται να τα συναντήσουμε πολύ σύντομα μπροστά μας.
Μεταξύ αυτών συγκαταλέγονται το παρθένιο (που καταπολεμά τις ημικρανίες), η βαλεριάνα, το τήλιο, το μελισσόχορτο, η λεβάντα και το χαμομήλι (που έχουν ηρεμιστική και κατευναστική δράση), η τσουκνίδα, ο κέδρος, ο αρκτοστάφυλος, το πολυκόμπι, ο κέδρος και τα φύλλα ελιάς (με σημαντική διουρητική δράση), η μέντα, το μάραθο, ο γλυκάνισος, το δενδρολίβανο, το φασκόμηλο, η γλυκίριζα, η πικραλίδα και η ρίζα του ραδικιού (κιχωρίου) (που αντιμετωπίζουν γαστρεντερικές διαταραχές όπως η δυσπεψία), τα αντιμικροβιακά πανσές και λάππα και το αντικαταθλιπτικό βαλσαμόχορτο (υπερικό).
Επιπλέον, η αγριοκαστανιά, η αγριομερσίνη, ο μελίλωτος και η κόκκινη άμπελος καταπολεμούν πλέον επίσημα τα προβλήματα στο κυκλοφοριακό σύστημα, η καλέντουλα τις φλεγμονές του δέρματος και η δενδρομολόχα το κρυολόγημα και τον βήχα. 
Εκτός, όμως, από τη φαρμακευτική σημασία αυτού του φυσικού πλούτου της χώρας, τεράστιες είναι και οι οικονομικές δυνατότητες που έχουν μπροστά τους οι παραγωγοί σε ό,τι αφορά την οργανωμένη καλλιέργεια τέτοιου είδους φυτών.
«Πρόκειται για πολύ συνηθισμένα ελληνικά φυτά που κανείς δεν θα μπορούσε να φανταστεί ότι διαθέτουν πλέον επίσημη άδεια κυκλοφορίας στο φαρμακείο» τονίζει ο κ. Μαγιάτης και προσθέτει: «οι προοπτικές είναι μεγάλες καθώς στην Ελλάδα φύονται 5000 διαφορετικά είδη φυτών και πολλά από αυτά μπορούν να καλλιεργηθούν και να αποτελέσουν διέξοδο για τον αγροτικό κόσμο. Αυτή τη στιγμή κανείς δεν γνωρίζει επακριβώς τι από όλα αυτά καλλιεργείται και σε τι ποσότητες στη χώρα μας ενώ δεν υπάρχει και κάποιος επίσημος φορέας που να μπορεί να κατευθύνει τους αγρότες σε αυτές τις καλλιέργειες».
Παρ' όλα αυτά, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, πολλά φυτά έχουν «μπει» την τελευταία δεκαετία στη διαδικασία της παραγωγής φαρμακευτικών σκευασμάτων. Αντίθετα, στην Ελλάδα η σχετική δραστηριότητα βρίσκεται ακόμη σε χαμηλά επίπεδα με εξαίρεση, για παράδειγμα, την περίπτωση της Κρήτης, όπου καλλιεργείται το δίκταμο (γνωστό φυτό από την αρχαιότητα με αντισηπτική, τονωτική και αντισπασμωδική δράση), αλλά και της δυτικής Μακεδονίας, όπου καλλιεργούνται αρωματικά φυτά όπως το τριαντάφυλλο.
Στο ίδιο μήκος κύματος, μεγάλες δυνατότητες υπάρχουν και για καλλιέργειες που είναι ήδη εδραιωμένες εδώ και πολλά χρόνια, όπως αυτές του κρόκου Κοζάνης ή της μαστίχας Χίου. «Όσο και αν φαίνεται περίεργο τα δύο αυτά προϊόντα δεν έχουν ακόμη κατοχυρωθεί ως φαρμακευτικά, βρίσκονται, ωστόσο, πολλές έρευνες σε εξέλιξη από τις οποίες αποδεικνύεται η δράση της μαστίχας, για παράδειγμα, στην καταπολέμηση του έλκους στομάχου» τονίζει ο καθηγητής, με αφορμή τη διοργάνωση σχετικής ημερίδας από τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Φαρμακευτικών και Αρωματικών Φυτών Βοΐου Κοζάνης, μεθαύριο, Κυριακή, στην Κοζάνη.
ftiaxno
Διαβάστε περισσότερα » »

Ο παπα-Τσαρκνιάς και η αμερικανική πρεσβεία...

Σχόλιο αναγνώστη στο Σκόπια: Ετοιμάζουν το Νικόδημο Τσαρκνιά Αρχιεπίσκοπο στην Αυστραλία

Κύριοι, Γιατί δεν εξηγείτε στον κόσμο που σας διαβάζει, ότι το κτήνος που φοράει τα ράσα (παπάΤσαρκνιάς), καθαιρέθηκε από την Ελληνική Εκκλησία για ατιμωτικές πράξεις; και τότε δήλωσε σκοπιανός;;;


 Γιατί δεν λέτε στον κόσμο ότι σε κάποια εκπομπή του κ. Χαρδαβέλα, όταν ενημερώθηκε ότι απέξω τον περιμένει η αστυνομία, να τον συλλάβει, είπε: 

'Δεν μπορούν να με συλλάβουν γιατί θα τηλεφωνήσω τώρα (1.35μ.μ.) στον αμερικανό πρέσβη!!!

 Έτσι μάθαμε γιατί υπάρχουν Σκόπια και θα υπάρχουν... με μεγάλο κίνδυνο για την ΕΛΛΑΔΑ μας!

 "Θα τηλεφωνήσω στην Αμερικανική Πρεσβεία τώρα!!!" καταλάβαμε παπά Τσαρκνιά!! καταλάβαμε...


Tranton

echedoros-a.gr
Διαβάστε περισσότερα » »

Σκόπια: Ετοιμάζουν το Νικόδημο Τσαρκνιά Αρχιεπίσκοπο στην Αυστραλία

Δεκέμβριος 27, 2012.

Η σχισματική εκκλησία των Σκοπίων επιδιώκει να στείλει ως «Επίσκοπο Αυστραλίας και Νέας Ζηλανδίας» το παπα-Νικόδημο Τσαρκνιά , μια θέση για την οποία ο ίδιος δηλώνει ότι την επιθυμεί για να προωθήσει την ενότητα και την ειρήνη μεταξύ των Σλάβων από τα Σκόπια,  στην μακρινή Ήπειρο.


Ο παπά Τσαρκνιάς περιμένει την ευλογία και την τελική απόφαση της Συνόδου της «Μακεδονικής Ορθόδοξης Εκκλησίας» των Σλάβων των Σκοπίων, για να ξεκινήσει μία άλλη ιερή αποστολή-αυτή τη φορά στην Αυστραλία, όπως σημειώνει το σκοπιανό δημοσίευμα.

« Θέλω να προσφέρω στην Αυστραλία. Ο λαός μας χρειάζεται ενότητα. Οι νέοι άνθρωποι είναι ο πλούτος μας για να δείξουν ενδιαφέρον για τη θρησκεία, θέλω να βοηθήσω την εκκλησία και να επιλύσω τα προβλήματα που υπάρχουν» είπε ο παπα Τσαρκνιάς.

Πρόσθεσε ακόμη ότι στην εκκλησία της γενέτειρά του στο Сботско (Αριδαία) στη Μακεδονία του Αιγαίου, χτίστηκε με τη βοήθεια της Σλαβικής διασποράς από τον Καναδά και την Αυστραλία.

Ορισμένοι πάντως μητροπολίτες στη Σύνοδο της Εκκλησίας των Σκοπίων διατείνονται ότι παπά Νικόδημος είναι πολύ σημαντικό να μείνει στην αποστολή του στη Βόρεια Ελλάδα από το να πάει στην Αυστραλία.

Ο παπά Τσαρκνιάς θα αντιτείνει:

«Η Μακεδονία του Αιγαίου παραμένει η ραχοκοκαλιά όλων των ενεργειών μου, αν και θέλω να προωθηθώ στην Αυστραλία. Αν τελικά πάω στην Αυστραλία, στη θέση του αρχιεπισκόπου Πέτρου,  να επιλύσω τα προβλήματα εκεί, δεν σημαίνει ότι θα παραμελήσω τις δραστηριότητές μου στη Μακεδονία του Αιγαίου».

Το δημοσίευμα αναφέρει ότι το έργο του Νικόδημου Τσαρκνιά- ο οποίος καθαιρέθηκε από την Ελληνική Ορθόδοξη Εκκλησία- θα αναγνωριστεί καθώς μαζί με το «Ουράνιο Τόξο» έχουν προωθήσει το θρησκευτικό και το εθνικό έργο των Σλάβων στην ελληνική Μακεδονία.

«Σε όλη του τη ζωή πάλεψε για την κατανόηση της αλήθειας για τη «Μακεδονία» και τους «Μακεδόνες», γράφει το δημοσίευμα αναφερόμενο στους Σλάβους στην Ελλάδα.
«Μετά την καθαίρεσή του  από την Ελληνική Ορθόδοξη Εκκλησία, το 1993, πολλές φορές καταδικάστηκε γιατί φορούσε τα ράσα ιερέα.

Όταν χτίστηκε η εκκλησία  ‘Αγ. Ζλατα Μεγκλένσκα’ στο πατρικό του χωριό, το 2001, προέβη σε λειτουργίες στη σλαβική γλώσσα. Οι ελληνικές αρχές τον καταδίκασαν σε τρεις μήνες φυλακή. Πέρασε μία περίοδο μέσα από βάσανα. Μετά από τις ποινές και τις αποφάσεις των ελληνικών δικαστηρίων και αρχών, ο Τσαρκνιάς δεν παραιτήθηκε από τον αγώνα του για τα δικαιώματα των Σκοπίων στην Ελλάδα. Τώρα, τα Σκόπια, όπως λέει ο ίδιος, μετά από 20 χρόνια είναι ένα ανεξάρτητο κράτος και έχει μία ανεξάρτητη εκκλησία και το πιο σημαντικό πράγμα είναι να κερδίσουμε τη μάχη για την ενότητα όλων των Σλάβων- όπου και αν βρίσκονται!» γράφει το σλαβικό δημοσίευμα των Σκοπίων.

echedoros-a.gr
Διαβάστε περισσότερα » »

Τόμισλαβ Νίκολιτς: Μπορώ να βοηθήσω στη διαφορά ανάμεσα στην Ελλάδα και τα Σκόπια

Σκόπια.

«Υπάρχουν μεγάλες ευκαιρίες για να βοηθήσουμε στη διαφωνία του ονόματος ανάμεσα στην Ελλάδα και τα Σκόπια, ως προς το όνομα της πρώην γιουγκοσλαβικής δημοκρατίας, της οποίας ο δρόμος προς την Ευρωπαϊκή Ένωση έχει εμποδιστεί»,


 δήλωσε ο πρόεδρος της Σερβίας, Τόμισλαβ Νίκολιτς, σε συνέντευξή του για το πρακτορείο Beta του Βελιγραδίου, δηλώνοντας ότι αν του ζητηθεί θα προτείνει μία λύση αυτή δεν θα ήταν αρεστή ούτε από τη μία, ούτε από την άλλη πλευρά.

«Επισκέφθηκα τις δύο χώρες και μίλησα με τους προέδρους και του πρωθυπουργούς. Η διένεξη είναι μεγάλη και μου φαίνεται ότι θα μπορούσε να επιλυθεί αν και οι δύο συνειδητοποιήσουν ότι η πεισματική επιμονή δεν θα φθάσει πουθενά, είπε ο πρόεδρος της Σερβίας.

Διευκρίνισε ότι σύντομα αναμένεται να συναντηθεί με τον πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας και τον Σκοπιανό Πρόεδρο με σκοπό να αρχίσουν οι συνομιλίες που έχουν παύσει για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα.

 «Απευθύνθηκα και στους δύο και τους είπα ότι είμαι διαθέσιμος, αλλά αν μου ζητηθεί να προτείνω μία λύση, αυτή δεν θα είναι της επιλογής ούτε του ενός ούτε του άλλου.
 Τα Βαλκάνια, όμως, δεν πρέπει να είναι πλέον τόπος συγκρούσεων. Εμείς βρισκόμαστε ακόμη εδώ, ενώ οι  άλλοι έχουν φύγει πολύ μπροστά», είπε ο πρόεδρος της Σερβίας σύμφωνα με το σερβικό ‘Γκλάς Γιάβνοστι».


echedoros-a.gr
Διαβάστε περισσότερα » »

Παπακωνσταντίνου: "Δεν θα γίνω εξιλαστήριο θύμα. Δεν αλλοίωσα τη λίστα και δεν γνώριζα αν υπάρχουν συγγενείς μου μέσα"

Διαβάστε την ανακοίνωση του Γιώργου Παπακωνσταντίνου
Αρνείται κατηγορηματικά ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου ότι είχε σχέση με οποιονδήποτε λογαριασμό στη λίστα Λαγκάρντ, καθώς και ότι έκανε παρέμβαση σε αυτή.
Σε γραπτή δήλωσή του, ο κ. Παπακωνσταντίνου τονίζει πως δεν εγνώριζε ότι υπήρχαν στη λίστα πρόσωπα του ευρύτερου συγγενικού του περιβάλλοντος και θεωρεί αυτονόητο ότι όλοι αυτοί οι λογαριασμοί θα ελεγχθούν πλήρως για να φανεί η αλήθεια. Δεν θα γίνω εξιλαστήριο θύμα σε αυτήν την υπόθεση προσθέτει ο κ. Παπακωνσταντίνου.
Διαβάστε  ολόκληρη η ανακοίνωση:
"Τις τελευταίες ώρες γίνεται μια άθλια διαδικασία διαρροών και περιγραφών ονομάτων γύρω από τη "λίστα Λαγκάρντ", σύμφωνα με την οποία "φωτογραφίζονται" άτομα του ευρύτερου συγγενικού μου περιβάλλοντος και γίνονται εικασίες περί "αλλοίωσης".
Δηλώνω κατηγορηματικά τα εξής:
1. Καμμία απολύτως σχέση δεν είχα και δεν έχω με οποιονδήποτε λογαριασμό στη λίστα.
2. Καμμία απολύτως παρέμβαση στα στοιχεία που εγώ ζήτησα και έλαβα από τις Γαλλικές αρχές δεν έχω κάνει - παρέδωσα στους αρμόδιους τα πλήρη στοιχεία που μου παραδόθηκαν.
3. Εάν υπάρχουν λογαριασμοί στη λίστα που αφορούν σε πρόσωπα του ευρύτερου συγγενικού μου περιβάλλοντος, είναι κάτι το οποίο δεν εγνώριζα μέχρι σήμερα.
4. Είναι αυτονόητο ότι όλοι αυτοί οι λογαριασμοί θα ελεγχθούν πλήρως για να φανεί η αλήθεια.
Δεν πρόκειται να αποδεχθώ την κατασκευή ενοχής εκεί που δεν υπάρχει ούτε να γίνω εξιλαστήριο θύμα σε αυτήν την υπόθεση. Άλλωστε με δική μου πρωτοβουλία φρόντισα να έρθουν τα στοιχεία αυτά στην Ελλάδα και τα παρέδωσα στον ΣΔΟΕ για να γίνει έλεγχος.
Ζητώ να έρθουν όλα τα στοιχεία στο φως - ονομαστικά και άμεσα - και να γίνει πλήρης διερεύνηση."

news247
Διαβάστε περισσότερα » »

Διεγράφη ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου από το ΠΑΣΟΚ

ιαγραφή του Γιώργου Παπακωνσταντίνου από το ΠΑΣΟΚ με απόφαση του Ευάγγελου Βενιζέλου
Εκτός ΠΑΣΟΚ είναι εδώ και λίγη ώρα ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου, με απόφαση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελου Βενιζέλου και μετά τις αποκαλύψεις για τη λίστα Λαγκάρντ.
Από το Γραφείο Τύπου του ΠΑΣΟΚ εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:
"Είναι λυπηρό ότι σύμφωνα με την έρευνα της εισαγγελίας προκύπτουν σαφείς ενδείξεις ότι υπήρξε αλλοίωση της λίστας, όσον αφορά συγγενικά πρόσωπα του πρώην Υπουργού Οικονομικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου.
Προκύπτει συνεπώς προφανές και τεράστιο ζήτημα ευθύνης του κ. Γιώργου Παπακωνσταντίνου, καθώς ήταν αυτός που χειρίστηκε το θέμα με τον χειρότερο δυνατό τρόπο και επιπλέον μετά από δυο χρόνια δήλωσε ότι έχασε το πρωτότυπο CD.
Είναι σαφές ότι ο κ. Παπακωνσταντίνου δεν ανήκει πλέον στο ΠΑΣΟΚ.
Το ΠΑΣΟΚ ζητεί να κινηθούν όλες εκείνες οι κοινοβουλευτικές διαδικασίες που κατά το Σύνταγμα και τον Κανονισμό της Βουλής θα οδηγήσουν, με τον πιο πρόσφορο τρόπο, στην απόδοση όλων των ευθυνών.
Μετά τις εξελίξεις αυτές είναι εμφανές ότι όχι μόνο πέφτει στο κενό η επιχείρηση συκοφάντησης και στοχοποίησης του Ευάγγελου Βενιζέλου, αλλά και ότι οι εμπνευστές και κυρίως ο ΣΥΡΙΖΑ, οφείλουν να ζητήσουν συγγνώμη από το ΠΑΣΟΚ και τον Πρόεδρό του.
Πρέπει ίσως να ξαναθυμίσουμε στο ΣΥΡΙΖΑ ότι η έρευνα αυτή κατέστη δυνατή μετά από την άμεση αντίδραση του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ να θέσει στην διάθεση των αρχών το άτυπο αντίγραφο που είχε διατηρηθεί άθικτο στο γραφείο του, όταν άλλοι έλεγαν ότι έχασαν το πρωτότυπο CD και άλλοι ότι δεν διατήρησαν το υλικό στο αρχείο της αρμόδιας υπηρεσίας. Πρέπει επίσης να υπενθυμίσουμε - γιατί παραδόξως κάποιοι το λησμονούν αυτό - ότι το αντίγραφο αυτό προερχόταν από το ΣΔΟΕ που ενημέρωσε τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, ως τότε υπουργό οικονομικών, δυο μήνες μετά την διαβίβαση του υλικού στο ΣΔΟΕ και μετά την αξιολόγηση του από αυτό.
Εκκρεμεί επίσης - το ερώτημα που αφορά την "πηγή" που ενώ δήλωσε στη Βουλή και τη δικαιοσύνη ότι δεν διαθέτει τη "λίστα" τη διοχέτευσε προς δημοσίευση σε συγκεκριμένο έντυπο με την ενθουσιώδη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ.
Αυτή είναι η άκρη του νήματος για την αποκάλυψη όλης της ιστορίας που χρησιμοποιήθηκε ως μοχλός φθοράς και επίθεσης κατά του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ.
Το εθνικό συμφέρον απαιτεί την αλήθεια για όλα και για όλους. Δεν έχει πια κανείς περιθώριο για μικροκομματικά τεχνάσματα, παιχνίδια συνωμοσίας και σκόπιμες συγχύσεις ως προς τη στάση συγκεκριμένων προσώπων".

news247 
Διαβάστε περισσότερα » »

Ένας Μασόνος αποκαλύπτει το σχέδιο "Ελληνική κρίση". Γιατί επιλέχτηκε η Ελλάδα;

Διαβάστε το άρθρο για τον Μασόνο που μίλησε για το σχέδιο «Ελληνική κρίση» όπως ακριβώς δημοσιεύτηκε στο ..
NewsNow: H μυστική “λύση” των Rothschild για το ελληνικό “πρόβλημα”. Δημοσιεύτηκε για πρώτη
φορά στις 18 Μαΐου 2008

Η Ελλάδα επιλέχτηκε για να παίξει το ρόλο του κράτους μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε πτώχευση, προκειμένου να «δημιουργήσει» το μεγάλο πρόβλημα για το οποίο η Ευρωπαϊκή Ένωση πρόκειται να «βρει» τη «λύση» σύντομα.

Από τον Jean d’Eau, Βουδαπέστη (Henrymakow.com)

Ένας φίλος μου που είναι τώρα ένα απογοητευμένο υψηλόβαθμο μέλος της Εβραϊκής Μασονίας στη Βουδαπέστη μου είπε τι έρχεται όσον αφορά την ελληνική κρίση.

Η Ελλάδα επιλέχτηκε για να παίξει το ρόλο του κράτους μέλους σε πτώχευση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προκειμένου να «δημιουργήσει» το μεγάλο πρόβλημα για το οποίο η Ευρωπαϊκή Ένωση πρόκειται να «βρει» τη «λύση» σύντομα.

Η Ελλάδα επιλέχθηκε επειδή συμβολίζει την Ευρώπη (κανείς στην Ευρώπη δεν νοιάζεται για χώρες όπως η Ουγγαρία ή η Εσθονία) και επειδή η οικονομία της ήταν σχετικά εύκολο να καταστραφεί, αφού παραιτήθηκε από το δικό της νόμισμα.

Οι ευρωπαίοι «ελίτ» χρησιμοποιούν την Ελλάδα για να πείσουν τις χειραγωγούμενες μάζες, (‘sheeple’ = άνθρωποι – πρόβατα) ότι αν το ελληνικό πρόβλημα δεν λυθεί, η Νότια Ευρώπη θα χρεοκοπήσει, κάτι που θα προκαλέσει την κατάρρευση ολόκληρου του ευρωπαϊκού χρηματοπιστωτικού συστήματος και κατά συνέπεια την πτώχευση του συνόλου της ευρωπαϊκής οικονομίας.

Το «πρόβλημα» είναι ότι η λεγόμενη Ευρωζώνη (όπου το νόμισμα του ευρώ αντικατέστησε τα εθνικά νομίσματα) είναι καταδικασμένη να καταρρεύσει από τότε που τα ευρωπαϊκά κράτη του Νότου (καθώς και αυτά της Ανατολικής Ευρώπης) δεν μπορούν να στηρίξουν την οικονομία τους, εφόσον δεν μπορούν να υποτιμήσουν το δικό τους νόμισμα, προκειμένου να ενισχύσουν τις εξαγωγές και τον τουρισμό (που τώρα καταπίνονται από το ευρώ.)

Εδώ είναι που οι διεφθαρμένοι πολιτικοί της παγκοσμιοποίησης έπαιξαν τον ρόλο τους στην αποδυνάμωση της δικής τους οικονομίας με κάθε τρόπο, αλλά η σημερινή «παγκόσμια ύφεση» που προκλήθηκε από τους Χαζάρους διεθνείς τραπεζίτες ήταν το κύριο μέρος του σχεδίου να φέρει τις νότιες και τις ανατολικές ευρωπαϊκές οικονομίες σε ένα οριακό σημείο, όπως και να εξασθενήσει την αμερικανική οικονομία και να φέρει την κατάρρευση της κινεζικής, της ινδικής και της ρωσικής οικονομίας.

Η «μόνη λύση» σύντομα πρόκειται να προταθεί σύντομα από την ΕΕ είναι να καταστείλει τις εθνικές φορολογικές και δημοσιονομικές πολιτικές στην Ευρώπη και να τεθεί ένας κεντρικός ευρωπαϊκός προϋπολογισμός. Όλα τα ευρωπαϊκά κράτη θα πρέπει να στείλουν το μεγαλύτερο μέρος από τα χρήματα των φορολογουμένων τους σε μια κεντρική ευρωπαϊκή κυβέρνηση ενώ και οι εθνικοί προϋπολογισμοί θα πρέπει να καθορίζονται από αυτήν την κεντρική κυβέρνηση.

Πρόκειται να είναι λίγο πιο περίπλοκο, αλλά αυτό θα σημαίνει ότι οι ευρωπαϊκές εθνικές κυβερνήσεις θα πάψουν να υπάρχουν. Παράλληλα, η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει ήδη ανακοινώσει την «απαραίτητη» δημιουργία ενός μεγάλου ευρωπαϊκού στρατού για να ταιριάζει με την κυρίαρχη στρατιωτική δύναμη των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ.

Όπως ήδη γνωρίζετε, οι διεθνείς τραπεζίτες είναι πράγματι κυρίως ευρωπαίοι τραπεζίτες (Rothschild και λοιποί.) Και αυτοί είναι οι πραγματικοί εγκέφαλοι πίσω από την ανθρωπογενή παγκόσμια ύφεση (όπως ακριβώς είναι πίσω από την απάτη της «υπερθέρμανσης του πλανήτη».)

Έτσι, η ευρωπαϊκή «ελίτ» είναι τώρα στο δρόμο για να γίνει πιο ισχυρή από τη παραδοσιακή αμερικάνικη «ελίτ». Το μόνο που χρειάζεται είναι να καταστεί η Ευρωπαϊκή Ένωση ένα πραγματικό υπερκράτος (κεντρική φορολογία και δημοσιονομική πολιτική) με ένα πραγματικό σούπερ στρατό (τον επερχόμενο ευρωπαϊκό στρατό). Στη συνέχεια, οι Αμερικάνοι «ελίτ» θα αναγκαστούν να συγχωνεύσουν τις ΗΠΑ στην ΕΕ και όχι το αντίθετο, όπως θα ήθελαν.

Η προκύπτουσα «Ένωση» (αυτή είναι η προβλεπόμενη ονομασία) θα είναι μια αυτοκρατορία που θα διοικείται από τις δυνάμεις του χρήματος των οποίων οι πρόγονοι κυβέρνησαν την χαζαρική αυτοκρατορία εκείνη την εποχή. Αν κάποιος εξακολουθεί να πιστεύει ότι τα «Πρωτόκολλα των Σοφών της Σιών» είναι πλαστά, ας περιμένει έως ότου το σχέδιο εκπληρωθεί και θα ξυπνήσει σε ένα κόσμο των «Σοφών της Σιών». Εκτός βέβαια αν η Αμερική, η Κίνα ή η Ρωσία μπορούν να σταματήσουν την άνοδο της νέας χαζαρικής αυτοκρατορίας.

aetos-grevena
triklopodia
Διαβάστε περισσότερα » »

Στα Σκόπια αντέδρασαν, στην Αθήνα όμως…

Η πολιτική κατάσταση στο εσωτερικό των Σκοπίων βαίνει προς το χειρότερο, με άγνωστα και ίσως καταλυτικά αποτελέσματα για την κυβέρνηση Γκρουέφσκι. Οι πολίτες έχουν βγει στους δρόμους, οι δημοσιογράφοι έχουν διακόψει κάθε επικοινωνία με την κυβέρνηση και τα όργανά της και η
πρωτόγνωρη πολιτική αναταραχή γίνεται η μεγάλη έκπληξη που «σφραγίζει» το 2012 στα Σκόπια.

Όλα ξεκίνησαν όταν η κυβέρνηση Γκρουέφσκι ζήλεψε τις τακτικές της κυβέρνησης του Αντώνη Σαμαρά και θέλησε να περάσει τον προϋπολογισμό της ΠΓΔΜ από την Βουλή των Σκοπίων, χωρίς να συζητηθούν όλα τα μέρη του και με συνοπτικές διαδικασίες είδαμε να συμβαίνουν στο Ελληνικό Κοινοβούλιο.
Τότε, η αντιπολίτευση των Σκοπίων αντέδρασε και υπήρξαν αψιμαχίες μεταξύ βουλευτών, ενώ παρενέβη η Αστυνομία και απομάκρυνε μέλη της αντιπολίτευσης από την Βουλή των Σκοπίων!!! Η αντιπολίτευση αποχώρησε –στο σύνολό της- από την Βουλή και κήρυξε ανένδοτο αγώνα κατά της κυβέρνησης Γκρουέφσκι και των τακτικών που αυτή ακολουθεί.

Αυτά –εν συντομία- συνέβησαν στα Σκόπια, από την εκεί αντιπολίτευση, η οποία εξέθεσε την κυβέρνηση για τις αντιδημοκρατικές και αντισυνταγματικές μεθόδους που τόλμησε να χρησιμοποιήσει.
Τι συνέβη στην Αθήνα, όταν η κυβέρνηση της τριανδρίας «πέρασε» τον προϋπολογισμό χωρίς καμία ουσιαστική συζήτηση και όπως πάρα πολλοί ομολογούν, καθ’ υπόδειξη της τρόικα;
Δυστυχώς, στην χώρα που γεννήθηκε η Δημοκρατία, δεν συνέβη τίποτε απολύτως. Όλα -και όταν λέμε όλα εννοούμε όλα- τα κόμματα της αντιπολίτευσης παρέμειναν στην αίθουσα συνεδριάσεων της Βουλής και επισημοποίησαν το «αποτέλεσμα» της ψήφισης του προϋπολογισμού, νομιμοποιώντας επί της ουσίας όχι μόνο τα όσα παράνομα εις βάρος των πολιτικών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων υπήρχαν στο έκτρωμα που εμφανίστηκε ως προϋπολογισμός, αλλά επιπλέον νομιμοποίησαν και την «μεθοδολογία» που ακολούθησε η επικίνδυνη για την Ελλάδα κυβέρνηση του Αντώνη Σαμαρά.

Δυστυχώς, οι πολιτικοί που υπάρχουν στα Σκόπια φαίνεται πως αντιλαμβάνονται πολύ διαφορετικά την δημοκρατία και τις ευθύνες τους απέναντι στους πολίτες, από τους πολιτικούς της Ελλάδας, οι οποίοι αρέσκονται στις εικοτολογίες και τις εκθέσεις ιδεών και αποφεύγουν συστηματικά να λειτουργούν με βάση τα υπαρκτά δεδομένα και τα όσα με απόλυτη σαφήνεια το Σύνταγμα ορίζει για τις ευθύνες τους απέναντι στην χώρα και τους πολίτες της.

Δυστυχώς, οι πολίτες εμμένουν να αποδέχονται αυτούς τους πολιτικούς, οι οποίοι σε οποιαδήποτε άλλη χώρα θα είχαν οδηγηθεί πάραυτα ενώπιον της Δικαιοσύνης από τις αρμόδιες αρχές. Είπαμε όμως, εδώ είναι Ελλάδα, δεν είναι παίξε – γέλασε… Η χώρα όπου τιποτένιοι επιβάλουν τις μηδενικές τους πολιτικές οντότητες και χειρίζονται –εν μέσω απόλυτης αδιαφάνειας- μείζονα εθνικά και οικονομικά ζητήματα, ελέω μίας δημοκρατίας που λειτουργεί με εντολές έξωθεν και βυθίζει την χώρα στο σκοτάδι της πολιτικής εκτροπής, της οικονομικής εξαθλίωσης και την οδηγεί σταθερά στην διεθνή απαξίωση, αλλά και εκθέτει την χώρα σε τεράστιους εθνικούς κινδύνους…

 
triklopodia
Διαβάστε περισσότερα » »

ΠΕΡΙΚΟΠΕΣ ΣΕ ΕΙΔΙΚΕΣ ΧΡΕΩΣΕΙΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΟΥ ΡΕΥΜΑΤΟΣ

Μειώσεις στις χρεώσεις δικτύου, όσον αφορά τους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος, επέβαλε με απόφασή της η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας η οποία είναι αρμόδια επί του προκειμένου, σε αντίθεση με τα τιμολόγια ανταγωνιστικών χρεώσεων που καθορίζονται με υπουργική απόφαση. Οι «ρυθμιζόμενες χρεώσεις»...
αναλύονται στη δεύτερη σελίδα του λογαριασμού ως εξής: Ελληνικό Σύστημα Μεταφοράς και Ελληνικό Σύστημα Διανομής. Ενδεικτικά σε έναν λογαριασμό περίπου 1.500 κιλοβατωρών με συνολικό ύψος 190 ευρώ, οι χρεώσεις αυτές αντιστοιχούν σε περίπου 41 ευρώ ή αλλιώς στο 21,5% του κόστους ρεύματος.

Βάσει, λοιπόν, της απόφασης της ΡΑΕ οι μειώσεις στις χρεώσεις δικτύου αναλύονται ως εξής ανάλογα με την κατηγορία καταναλωτή:

- Στην υψηλή τάση δηλαδή τις μεγάλες βιομηχανίες η μείωση στις μοναδιαίες χρεώσεις χρήσης συστήματος (δίκτυο μεταφοράς) φτάνουν το 2,2% σε σχέση με τις τρέχουσες χρεώσεις.
- Στη μέση τάση (μεσαίες και μικρότερες βιομηχανίες, εμπορικές αλυσίδες, σούπερ μάρκετ, ξενοδοχεία, μεγάλα κτήρια γραφείων κ.λπ.) οι μοναδιαίες χρεώσεις χρήσης συστήματος μειώνονται κατά 11% και οι χρεώσεις χρήσης δικτύου διανομής μειώνονται κατά 2% στο σκέλος ενέργειας και 1,5% στο σκέλος ισχύος.
- Για τους οικιακούς καταναλωτές η συνολική μείωση στις χρεώσεις χρήσης συστήματος και δικτύου φτάνει το 7% σε σχέση με τις τρέχουσες χρεώσεις.
- Στην υπόλοιπη χαμηλή τάση (μικρές επιχειρήσεις και καταστήματα) οι μειώσεις κυμαίνονται από 7 έως 15% σε σχέση με τις τρέχουσες χρεώσεις.
Στο μεταξύ, όπως έγινε γνωστό, η ΡΑΕ, έχει ήδη προκηρύξει διεθνή ανοικτό διαγωνισμό για την ανάθεση μελέτης σε εξειδικευμένο σύμβουλο, ο οποίος θα αξιολογήσει τις υφιστάμενες χρεώσεις δικτύων, συγκριτικά με τις αντίστοιχες χρεώσεις που εφαρμόζονται σε άλλα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και σε τρίτες χώρες, τόσο ως προς το επίπεδο, όσο και ως προς τη δομή τους.

Με βάση τη μελέτη αυτή, η ΡΑΕ θα προχωρήσει, μέσα στο 2013, σε αναθεώρηση της μεθοδολογίας καθορισμού των χρεώσεων χρήσης δικτύων, με στόχο την αποδοτικότερη λειτουργία των διαχειριστών, τη βέλτιστη τιμολογιακή πολιτική, αλλά κυρίως την παροχή υπηρεσιών βελτιωμένης ποιότητας με το ελάχιστο δυνατό κόστος για τον τελικό καταναλωτή.
 
fimotro
Διαβάστε περισσότερα » »

Ίων Δραγούμης (για τα 91 χρόνια από την άνανδρη δολοφονία του)


Ο Ίων Δραγούμης γεννήθηκε τον Σεπτέμβριο του 1878. Ήταν γιος του Στέφανου Δραγούμη που διετέλεσε πρωθυπουργός μετά το κίνημα του 1909 στο Γουδί.

Η οικογενειακή καταγωγή του ήταν από το Βογάτσικο της Μακεδονίας. Σπούδασε νομικά στο πανεπιστήμιο της Αθήνας και το 1899 μπήκε στο διπλωματικό σώμα. Ήδη από τα πρώτα του χρόνια έρχεται σε επαφή με την φιλοσοφία και την ιστορία, αποκτώντας βάθος και πνευματική ευαισθησία. Νωρίτερα, στον ατυχή πόλεμο του 1897 είχε πολεμήσει ως εθελοντής. Υπηρέτησε ως προξενικός υπάλληλος στο Μοναστήρι, στον Πύργο και στην Φιλιππούπολη της Βουλγαρίας. Στην θητεία του αυτή στα ελληνικά προξενεία, υπήρξε ηγετική μορφή του μακεδονικού αγώνος, οργανωτής και εμψυχωτής του. Ο Παύλος Μελάς ήταν σύζυγος της αδερφής του.
Με τον τίμιο θάνατο του, ο Ίων δημοσιεύει το πιο γνωστό έργο του, το «Μαρτύρων και Ηρώων Αίμα» χρησιμοποιώντας ψευδώνυμο. Το βιβλίο τάραξε συθέμελα την τότε λιμνάζουσα ελληνική κοινωνία, που αμέσως στρατεύτηκε στον σκοπό. Αμέσως το ελληνικό υπουργείο εξωτερικών τον μετέθεσε σε πρεσβεία εκτός των Βαλκανίων.

To 1904 υπηρέτησε στην Αλεξάνδρεια ερχόμενος σε στενή επαφή και φιλία με τον μεγάλο ποιητή Κωνσταντίνο Καβάφη. Στη συνέχεια, το 1907 ως ανώτατος διπλωματικός υπάλληλος στην Κωνσταντινούπολη, ίδρυσε με την βοήθεια του επιστήθιου φίλου του Αθανασίου Σουλιώτη-Νικολαΐδη την «οργάνωση Κωνσταντινουπόλεως». Η οργάνωση αυτή είχε σαν στόχο να εξοπλίσει τους Έλληνες της Πόλης, και να τους συμφιλιώσει με την οθωμανική διοίκηση, σε μια σχέση ισοτιμίας, με κοινό αντίπαλο τους Σλάβους. Ταυτόχρονα, στην Πόλη ήρθε σε επαφή και με τον νέο τότε, Γεώργιο Παπανδρέου, έκαναν παρέα, συζήτησαν για το έθνος και τις ανάγκες του. Θορυβημένη η ελληνική κυβέρνηση από την αιρετική και επιθετική δραστηριότητα του τον μεταθέτει στην Ρώμη και στο Λονδίνο.
Ήταν το πρώτο πρόσωπο που συζητήθηκε στον Στρατιωτικό σύνδεσμο για να αναλάβει τις πολιτικές του τύχες (το δεύτερο ήταν ο Δημήτριος Γούναρης) πριν επιλεγεί τελικά ο Ελευθέριος Βενιζέλος.
ίδιος σε εκείνη την περίοδο βρισκόταν σε μια προσωπική εσωτερική σύγχυση ενώ βρισκόταν σε πλήρη απομόνωση στο εξωτερικό. Αρθρογράφησε στον «Νουμα» με το ψευδώνυμο «Ιδας» διακηρύσσοντας τις δημοτικιστικές του γλωσσικές ιδέες ενώ σε ένα πολύ σημαντικό του άρθρο εκεί, απάντησε στον Γεώργιο Σκληρό στις σοσιαλιστικές-μαρξιστικές θέσεις που αυτός εξέφρασε. Πήρε μέρος στον Α' Βαλκανικό πόλεμο αποσπασθείς στο επιτελείο του Διαδόχου Κωνσταντίνου, και μετείχε στην επιτροπή που διαπραγματεύθηκε την παράδοση της Θεσσαλονίκης στους Έλληνες. Ήταν ο πρώτος Έλληνας που ύψωσε την τιμημένη ελληνική σημαία στο δημαρχείο της πόλης.
Το 1913 τίθεται σε διαθεσιμότητα από το διπλωματικό σώμα για δυο μήνες γιατί ενέκρινε την ένωση του Καστελόριζου με την Ελλάδα χωρίς προηγούμενη συνεννόηση με το αρμόδιο υπουργείο. Πριν παυτεί πρόλαβε να οργανώσει μια επιτροπή Δωδεκανησιων η οποία ζήτησε από την Ιταλική κυβέρνηση που κατείχε τα πολύπαθα νησιά, την ένωση με την Ελλάδα. Εκείνη την χρονιά έγραψε και το βιβλίο του «ελληνικός πολιτισμός». Σε αυτό το σύντομο αλλά σημαντικό έργο, καταγράφει τις αντιλήψεις του για την υπεροχή του έθνους έναντι του κράτους, περιγράφει με ζωντανά χρώματα την προτεραιότητα του πολιτισμικού έθνους σε σχέση με το φυλετικό και στηλιτεύει την προγονοπληξία και τον λογιοτατισμό, καταλήγοντας σε πρακτικές πολιτιστικές προτάσεις για τον νέο ελληνισμό που πίστευε ότι αναδυόταν.

Νίκος Καζαντζάκης
Απεχθανόταν την εισαγόμενη βαυαρική κρατική οργάνωση, τον λογιοτατισμό με την καθαρεύουσα και την στείρα αρχαιολαγνία. Ήταν ο ίδιος από τα ιδρυτικά στελέχη του «Εκπαιδευτικού Ομίλου», ενός σημαντικού συλλόγου δημοτικιστών. Στον λογιοτατισμό έβλεπε μια ακινησία, μια άρνηση για το νέο, για ζωή. Τον φανταζόταν σαν ένα ανάχωμα στην βιταλιστική αναγέννηση του έθνους για την οποία εργαζόταν. Επιθυμούσε την οργάνωση των Ελλήνων σε Κοινότητες - θεσμό κατεξοχήν ελληνικό - θεωρώντας ότι το κράτος που φροντίζει για όλες τις ανάγκες των πολιτών καταστρέφει τις δημιουργικές του δυνάμεις. "Το υγιές κύτταρο του ελληνισμού είναι οι κοινότητες. Η δραστηριοποίηση τους θα αποκεντρώσει το υδροκεφαλικό αθηναϊκό κράτος, που αγνοεί της ανάγκες της περιφέρειας. Πρέπει να δοθούν αυξημένες αρμοδιότητες στις κοινότητες για να ανθήσει παντού ο ελληνισμός και να αποφευχθεί ο συγκεντρωτισμός και ο κοσμοπολιτισμός των αστικών κέντρων", υποστήριζε ο Ίων.
Συνδεόταν με προσωπική φιλία με τον Περικλή Γιαννόπουλο, έναν μεγάλο στοχαστή και οπλίτη του ελληνισμού, του οποίου την αυτοκτονία διαισθάνθηκε (σύμφωνα με τα γραπτά του ημερολογίου του). Ήταν επίσης φίλος με τον Νίκο Καζαντζάκη με τον τελευταίο να τον απαθανατίζει σε πολλά έργα του. Στη συνέχεια, λίγο πριν την έναρξη του Ά παγκοσμίου πολέμου, επανέρχεται στα καθήκοντα του υπηρετώντας στις Πρεσβείες της Βιέννης, του Βερολίνου και της Πετρούπολης. Όλες του οι αναφορές στην κυβέρνηση είναι φιλο-ανταντικες προτρέποντας για ένταξη στην συμμαχία κατά των Κεντρικών Αυτοκρατοριών. Το 1914 τηλεγραφεί από την Πετρούπολη στον Βενιζέλο προτρέποντας για την συμμετοχή των Ελλήνων στην εκστρατεία στα Δαρδανέλια, φοβούμενος πιθανή κάθοδο των Ρώσων στην Πόλη.
Αρχές του 1915 παραιτήθηκε από τη θέση του προξένου όταν του ζητήθηκε να συμμετάσχει στις διαπραγματεύσεις που αφορούσαν την ανταλλαγή πληθυσμών - Τούρκων της Μακεδονίας με Έλληνες της Μικράς Ασίας (κάτι που θεωρούσε απαράδεκτο) και κατεβαίνει ως υποψήφιος ανεξάρτητος βουλευτής, χωρίς πολιτική στήριξη και χρήματα. Στο ημερολόγιο του, περιγράφει την τραγελαφική προεκλογική του εκστρατεία, όταν περιόδευε στην Φλώρινα και δεν ερχόταν κανείς να τον ακούσει να μιλάει. Αρχικά αποτυγχάνει στις εκλογές όμως στις επαναληπτικές τοπικές στις 31 Μαΐου 1915 εκλέγεται ανεξάρτητος βουλευτής Φλώρινας. Στις δεύτερες εκλογές του 1916 επίσης εκλέγεται με όλο τον συνδυασμό του, καθώς οι Βενιζελικοί, ως γνωστόν, απείχαν. Αυτή την εποχή γράφει το όμορφο βιβλίο του «Σαμοθράκη», με αφορμή την επίσκεψη του στο όμορφο νησί, όπου πραγματεύται τα χνάρια του Ελληνισμού στην Ελληνική ύπαιθρο.

Το 1916 εκδίδει το περιοδικό "Πολιτική Επιθεώρησις". Με τιμιότητα και γενναιότητα πρέσβευσε τις ιδέες του και στην βουλή των εκλογών του 1916, αλλά και στην βουλή-οπερέτα των «Λαζάρων» (με βασιλικά διατάγματα ακυρώθηκαν οι εκλογές του 1916 και επανήλθε η προηγούμενη βουλή χωρίς εκλογές!!!), όπου αψηφώντας την παρουσία των Βενιζελικών μπράβων στα κοινοβουλευτικά θεωρεία, στηλίτευε και ήλεγχε την αυταρχική Βενιζελικη πολιτική. Το 1917 δημοσιεύει βαρυσήμαντο άρθρο στην «πολιτική επιθεώρηση» όπου κατακρίνει με δριμύτητα την Βενιζελικη πολιτική. Συγκεκριμένα αποδοκίμαζε όλες τις Βενιζελικες ενέργειες που είχαν ουσιαστικά αναστείλει την εθνική κυριαρχία, γεμίζοντας Αθήνα και Θεσσαλονίκη με αποικιακά στρατεύματα. Το άρθρο προκάλεσε αίσθηση και κάποιοι αντιβενιζελικοι αναθάρρησαν. Έτσι ο Ύπατος Αρμοστής της Γαλλίας στην Ελλάδα Σαρλ Ζονάρ τον συμπεριέλαβε στην λίστα με τους πολιτικούς που εξόρισε το Βενιζελικο καθεστώς στην Κορσική. Έτσι με μια αυταρχική και αψυχολόγητη ενέργεια ο Βενιζελισμος έκανε «δώρο» στους βασιλόφρονες μια ανεξάρτητη και ειλικρινή φωνή που θα μπορούσε να αποτελέσει μια γέφυρα συνεννόησης ανάμεσα στους δυο κόσμους.
Όπως αναφέρθηκε, ο Δραγούμης υπήρξε πολιτικός αντίπαλος του Βενιζέλου αλλά όχι με τη στενή έννοια του όρου. Είχε μια διαφορετική θεώρηση για το παρόν και το μέλλον του Ελληνισμού,
Νεότουρκοι
διαφορετική από την στενή εδαφική, λυτρωτική βενιζελικη Μεγάλη Ιδέα. Το πολιτικό του Όνειρο όπως το εξέφρασε στο μνημειώδες έργο του «όσοι ζωντανοί» που το συνέγραψε κατά την παραμονή του στην Πόλη, βρισκόμενος υπό την επήρεια της επανάστασης των Νεότουρκων, ήταν μια βαλκανική ομοσπονδία Ελλάδος-Τουρκίας με ηγέτη την Ελλάδα. Αυτή η ομοσπονδία θα αποτελούσε ανάχωμα στην κάθοδο των Σλάβων κατά των οποίων η απέχθεια του Ίωνα είχε ενταθεί από τον Μακεδονικό Αγώνα. Οι Έλληνες της διασποράς ζούσαν ανάμεσα σε πολυπληθέστερους λαούς και μόνο με τον πόλεμο θα τους έδιωχναν αυτούς από τον τόπο τους. Πρώτιστο μέλημα του Δραγούμη να διατηρηθούν οι ελληνικές παροικίες στα Τουρκοκρατούμενα εδάφη και η Ελλάδα να προσπαθήσει να αναπτύξει την άμυνά της προς το βορρά. Η ομοσπονδία αυτή θ' άρχιζε από την Αδριατική θάλασσα και θα έφτανε ως τη Συρία. Επεδίωκε μ' αυτόν τον τρόπο ο Ελληνισμός να παραμείνει στις εστίες του κυριαρχώντας πολιτισμικά στην Ανατολή Ο Δραγούμης περιέγραψε ξεκάθαρα το όραμα του Νέου Ελληνισμού. Ήθελε ο νεοελληνικός πολιτισμός να βασισθεί στη γλώσσα, στα έθιμα, στον τρόπο ζωής του απλού ελληνικού λαού ώστε να μεγαλουργήσει και πάλι. Το Ανατολικό Κράτος όμως που ονειρεύονταν ο Δραγούμης με την πολιτιστική κυριαρχία των Ελλήνων έμεινε απλώς ως σκέψη. Οι Έλληνες και οι Τούρκοι είχαν επιλέξει το δρόμο της σύγκρουσης και της εθνικής εκκαθάρισης. 
Η παραμονή του Ίωνα στο Αιάκειο της Κορσικής είχε αρχικά ευεργετικά αποτελέσματα στον ίδιο. Ήταν ένα διάλειμμα, σε μια ζωή που έτρεχε, ήταν μια ευκαιρία για ανασυγκρότηση, για περίσκεψη. Καρπός πνευματικός αυτής της περιόδου είναι το τελευταίο του έργο «Σταμάτημα». Αλλά και στο Αιάκειο δεν έμεινε αργός πολιτικά. Απέστειλε στις Βερσαλίες το 1918 ένα υπόμνημα στις δυνάμεις τις Αντάντ υποδεικνύοντας όλες τις υπηρεσίες που πρόσφεραν οι Βασιλικές κυβερνήσεις στην Αντάντ πριν την επιβολή της Βενιζελικης Δικτατορίας. Το κείμενο αυτό πείθει για δυο πράγματα. Το πρώτο είναι η αδιαμφισβήτητη πολιτική οξύνοια και διαύγεια που διέκρινε τον Ίωνα Δραγούμη. Το δεύτερο είναι ότι πολιτικά πλέον, είχε εναγκαλιστεί την γουναρική παράταξη. Προς το τέλος της παραμονής του, η νοσταλγία για την πατρίδα, και η έλλειψη δραστηριότητας τον έχουν τσακίσει όπως φαίνεται και από τα «φύλλα ημερολογίου» του. Το 1919 οι βενιζελικοι τον εκτόπισαν μόνο του στη Σκόπελο υπό απάνθρωπες συνθήκες. Του αρνήθηκαν ακόμα και να κατέβει στον Πειραιά από το πλοίο να χαιρετίσει τον γηραιό πατέρα του. Στη Σκόπελο τον βρήκε η είδηση ότι ο Ελληνικός στρατός αποβιβάστηκε στη Σμύρνη το 1919. "Ρωτώ, μπορούσε ο ελληνισμός ν' ακολουθήσει δυο δρόμους; Ή τη διατήρηση της Τουρκίας και την καλυτέρεψη της ζωής των Ελλήνων εκεί ή την πολιτική της προσθήκης κομματιών της Τουρκίας στην Ελλάδα: (ή την αυτονόμηση των ελληνικών περιφερειών της Τουρκίας);"

Επιστρέφοντας από την Σκόπελο μετά την «μεγαλόψυχη» Βενιζελικη αμνηστία, ο Ίων δραστηριοποιήθηκε στην αντιπολίτευση. Εξέδωσε εκ νέου το περιοδικό του, ασκώντας δριμύτατη κριτική στους Βενιζελικούς. Το τέλος όμως ήταν κοντά. Στις 31 Ιουλίου 1920 (παλαιό ημερολόγιο) ο Ίων Δραγούμης συλλαμβάνεται και εκτελείται στο κέντρο της Αθήνας (επί της οδού Βασιλίσσης Σοφίας, απέναντι από το σημερινό ξενοδοχείο Χίλτον) από βενιζελικα τάγματα ασφαλείας. Μερικές ώρες νωρίτερα είχε γίνει γνωστή η δολοφονική απόπειρα εναντίον του Βενιζέλου στο Παρίσι που μόλις είχε υπογράψει τη Συνθήκη των Σεβρών από δυο απότακτους αξιωματικούς. Η δολοφονία του ήταν εν ψυχρώ. Πέθανε όρθιος, στημένος στα 10 βήματα από τα βενιζελικα ντουφέκια, χωρίς να τον δέσουν. Έμεινε εκεί οικειοθελώς με γενναιότητα και πλήρωσε με την ζωή του, αυτός ο μετριοπαθής, το νόμισμα των φανατικών. Η δολοφονία πέρασε στα ψιλά των εφημερίδων, ενώ ο Βενιζέλος εξέφρασε την βαθιά του λύπη και οδύνη. Η άνανδρη δολοφονία συγκλόνισε την ελληνική καλλιτεχνική ψυχή, ενώ ο Παλαμάς και ο Σικελιανός συνέθεσαν ελεγείες για το δραματικό γεγονός.
Η ιδέα του Έθνους συγκινούσε σφοδρά τον Δραγούμη. Μαζί με τον εαυτό του είναι τα μοναδικά ζωντανά πράγματα για τον άνθρωπο που μονάχα μαζί τους υπάρχουν όλα τ' άλλα. Η εθνική πίστη, η αγάπη προς το έθνος ξεπερνάει κάθε άλλο δυνατό προσωπικό συναίσθημα. Είναι μεγαλύτερη ακόμα και από την αγάπη προς την οικογένεια. Εκτός από την εθνική πίστη, ο ίδιος βαδίζει σε υπαρξιστικά βήματα στις προσωπικές του αναζητήσεις. Ζητά πολλά από τον εαυτό του, ενώ παράλληλα ασκεί δριμύτατη αυτοκριτική. Μας παρουσιάζεται γεμάτος αντιφάσεις.
Πότε σημαιοφόρος της εθνικής προσπάθειας πότε ουραγός, σε απομόνωση. Όρμησε στην ζωή αδιαφορώντας για κινδύνους και ψευτο-επισημότητες.
Απλά τελειώνοντας θα παρατηρούσα ότι ο Ίων Δραγούμης δεν συμβιβάσθηκε, δεν βολεύτηκε, όπως εύκολα θα μπορούσε να κάνει. Γιος πρώην πρωθυπουργού, με κοινωνικά υψηλές γνωριμίες, και με αδιαμφισβήτητες ικανότητες, με ένα «καλό» γάμο θα μπορούσε να λύσει για πάντα το οικονομικό πρόβλημα που τον ταλάνιζε ως την τελευταία μέρα της ζωής του και να αναδειχθεί σε ηγετική μορφή των αντι-βενιζελικων που χρειάζονταν τότε τέτοια στελέχη. Δεν το έκανε. Εγκατέλειψε τα σαλόνια, για τα βουνά της Μακεδονίας, έμεινε ρομαντικός, επεδίωξε τον πραγματικό έρωτα σαν μια χίμαιρα, πολιτεύτηκε ανεξάρτητος, χωρίς ποτέ τελικά να πλησιάσει το περιβάλλον του Βασιλιά.

Επίμετρον (μια εξομολόγηση επί προσωπικού) Την βιογραφία αυτή την είχα συνθέσει σχεδόν μια δεκαετία πριν, όταν δηλαδή ήμουν 23ων χρονών περίπου σε μια εποχή που είχα ασχοληθεί ιδιαίτερα με τον Δραγούμη, τα έργα του και τις ιδέες του. Για τον λόγο αυτό, όπως εύκολα μπορείτε να καταλάβετε όσοι είστε τακτικοί αναγνώστες μου, το κείμενο παρουσιάζει μια σειρά από χαρακτηριστικά (λυρισμός κτλ) που δεν έχουν όσα έχω γράψει και έχω παρουσιάσει κατά καιρούς στο ιστολόγιο μου. Είχα σκεφτεί να το ξαναγράψω και να το παρουσιάσω με μια "εκσυγχρονισμένη" και προσγειωμένη στο σήμερα μορφή, αλλά μετά σκέφτηκα να το αφήσω όπως είναι, σαν μια ρομαντική ανάμνηση από τα φοιτητικά μου χρόνια....

aorata-gegonota
Διαβάστε περισσότερα » »