Παρασκευή 15 Ιουλίου 2011

Στις λίστες του ΟΑΕΔ 687.000 άνεργοι

Αύξηση κατά 21,24% του αριθμού των εγγεγραμμένων ανέργων, μέσα σε ένα χρόνο, δείχνουν τα στοιχεία του ΟΑΕΔ για τον Ιούνιο. Στα μητρώα του οργανισμού είναι πλέον εγγεγραμμένα 687.173 άτομα, 120.369 περισσότερα σε σχέση με πέρυσι.
Σημαντικά αυξημένος, κατά 37% ή 70.343 άτομα είναι και ο αριθμός των μακροχρόνια ανέργων, δηλαδή εκείνων που εγγεγραμμένοι για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των 12 μηνών.
Σε σχέση με τον αμέσως προηγούμενο μήνα, ο αριθμός των εγγεγραμμένων ανέργων αυξήθηκε κατά 2.173 άτομα (0,32%) και ο αριθμός των μακροχρόνιων ανέργων κατά 6.323 άτομα (2,49%).
Η πλειονότητα των ανέργων (62,59%) είναι μεταξύ 30 και 54 ετών. Κάτω των 30 είναι είναι το 28,02% και άνω των 55 το 9,39%. Το 45,54% έχει τελειώσει το Λύκειο, το 36,9% την 3η Γυμνασίου, το 16,28% είναι απόφοιτοι ΑΕΙ ή ΤΕΙ και το 1,28% δεν έχει λάβει καμία εκπαίδευση.
Η πλειονότητα των ανέργων (57,57%) είναι γυναίκες.
Τον Ιούνιο έγιναν 102.032 προσλήψεις, αριθμός μειωμένος κατά 16,54% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα και κατά -13,2% σε σχέση με τον Ιούνιο του 2010. Την ίδια στιγμή, οι απολύσεις ανήλθαν σε 26.62, αυξημένες κατά 10,01% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα αλλά μειωμένες κατά -14,9% σε σχέση με τον Ιούνιο 2010. Παράλληλα, έληξαν και δεν ανανεώθηκαν 45.666 συμβάσεις ορισμένου χρόνου. Οι οικειοθελείς αποχωρήσεις ανήλθαν σε 23.221, μειωμένες κατά 18,78% σε σχέση με τον Ιούνιο του 2010 και  αυξημένες κατά 8,04% σε σχέση με τον φετινό Μάιο.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΑΕΔ,  προκύπτει αύξηση της μισθωτής απασχόλησης κατά 6.524 θέσεις εργασίας, έναντι 52.946 τον Μάιο και 4.432 τον Ιούνιο του 2010.
Διαβάστε περισσότερα » »

«Βόμβα» στη Γλυφάδα: Έκλεψαν 30.000 στρέμματα!


του Κώστα Χαρδαβέλλα
Ο τ. Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου κ. Γιώργος Σανιδάς αποκάλυψε πριν από δύο χρόνια, με επίσημο έγγραφό του στους υπουργούς Εθνικής Οικονομίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και ΠΕΧΩΔΕ ότι:
Έκταση 28.290 στρεμμάτων στη Γλυφάδα που κατέχεται (και έχει σε μεγάλο ποσοστό πουληθεί και δομηθεί από επαύλεις κ.λ.π) από τους διαδόχους του Πύρρου Κωνσταντίνου Καραπάνου, ανήκει στο Δημόσιο και άμεσα πρέπει να επιστραφεί σε αυτό.
Η «βόμβα» Σανιδά στηρίζεται σε επίσημη γνωμάτευση του Μεικτού Γνωμοδοτικού Συμβουλίου του έτους 2000, η οποία με νομικά επιχειρήματα αποδεικνύει ότι, ένα δάσος 30.000 στρεμμάτων που ξεκινούσε από τη Γλυφάδα και έφθανε μέχρι την κορυφή σχεδόν του Υμηττού, ανήκει στο Δημόσιο και καταπατήθηκε από ιδιώτες.
Το βασικό επιχείρημα του Μεικτού Γνωμοδοτικού Συμβουλίου (ανώτατο δικαστικό όργανο του Κράτους) στηρίζεται στο γεγονός ότι όλη αυτή η έκταση των 30.000 στρεμμάτων στη Γλυφάδα που «κλάπηκε» από τους ιδιώτες ήταν ένα απέραντο δάσος – όπου κατά βάση ούτε πουλιούνται ούτε τεμαχίζονται οικόπεδα.
Συγκεκριμένα η γνωμάτευση του Μεικτού Γνωμοδοτικού Συμβουλίου που αποκάλυψε ο κ. Σανιδάς στους τρεις υπουργούς αναφέρει τα εξής:
«Το Δημόσιο διατηρεί την κυριότητά του επί των ως άνω εκτάσεων μέχρι σήμερα αφού η κυριότητα επί των ως άνω εκτάσεων δεν αποκτήθηκε ποτέ νόμιμα από τρίτους ούτε με χρησικτησία, γιατί οι εκτάσεις αυτές καταλήφθηκαν σε χρόνο που δε χωρούσε χρησικτησία επί των ακινήτων του Δημοσίου, δηλαδή μετά το 1894».
Και ο τ. Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου επισημαίνει στην αποκάλυψή του:
«Η γνωμοδότηση του μεικτού Γνωμοδοτικού Συμβουλίου για τα 30.000 κλεμμένα στρέμματα από το Δημόσιο στη Γλυφάδα (αξίας πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ σήμερα) επί μια δεκαετία (εκδόθηκε το 2000) περιέργως δεν έχει γίνει αποδεκτή από τις κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ».
Διαβάστε περισσότερα » »

Σκάνδαλο με μολυσμένο μοσχαρίσιο κρέας



Το μεγαλύτερο μέρος του μολυσμένου με Ε coli κρέατος, που διακινήθηκε στην Κεντρική Μακεδονία, έχει ήδη καταναλωθεί.
Την ανακοίνωση έκανε η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, στις 13 Ιουλίου ενημερώθηκε, μέσω του ΕΦΕΤ, για τη διακίνηση γαλλικού κρέατος με e.coli, το οποίο εντοπίστηκε από τις βελγικές αρχές και του οποίου η πρώτη ύλη προέρχεται από το σφαγείο "Group Bigard" της Γαλλίας.
Η Περιφέρεια, μετά από το επείγον σήμα του ΕΦΕΤ προέβη σε ελέγχους στις τέσσερις εταιρείες που είχαν εισάγει τις συγκεκριμένες παρτίδες βοδινού κρέατος, ωστόσο βρέθηκαν μόνον 42.8 κιλά, τα οποία και καταστράφηκαν. Τα υπόλοιπα 173,8 κιλά, που εισήχθησαν στις 16 Ιουνίου, διατέθηκαν στη λιανική πώληση στις 20 Ιουνίου και προφανώς καταναλώθηκαν.
Ωστόσο, το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων είναι καθησυχαστικό και διαβεβαιώνει πως "δεν παρατηρήθηκε κανένα κρούσμα στους καταναλωτές, που να συνδέεται με τον συγκεκριμένο μικροοργανισμό κατά το τελευταίο διάστημα".

Οι εταιρείες που διακίνησαν το μολυσμένο κρέας είναι:

Σωτηριάδης Σια Α.Ε., ΕΔΕΣΜΑ Α.Ε., ΠΑΤΕΡΑΚΗΣ Α.Ε., ΚΕΡΚΥΡΑΪΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΚΡΕΑΤΩΝ Α.Ε.
Διαβάστε περισσότερα » »

Τελεσίδικο! Καταργούνται 75 φορείς, οργανισμοί και εταιρείες του Δημοσίου - Απολύσεις και μετατάξεις για χιλιάδες δημοσίους υπαλλήλους

- Το λουκέτο μπαίνει στις 5 Αυγούστου
- Αφορά τουλάχιστον 7.000 εργαζόμενους
- Διαβάστε τη λίστα των υπό κατάργηση φορέων και ποιοί ακολουθούν

Κατηγορηματικός ήταν ο Ευάγγελος Βενιζέλος στη Βουλή. Το λουκέτο μπαίνει σε 75 φορείς, ενώ μαζί με τις συγχωνεύσεις ο αριθμός θα φτάσει τους 90.Στόχος είναι η κατάργησή τους να έχει γίνει έως τις 5 Αυγούστου, είπε ο υπουργός σημειώνοντας ότι "η κατάργηση αυτή δεν είναι μόνο μέρος της συμφωνίας μας με τους εταίρους, αλλά αποτελεί και στοιχειώδη ενέργεια εκλογίκευσης του κράτους".



Η λίστα των υπό κατάργηση φορέων - Ποιοι οργανισμοί παίρνουν σειρά

•Συμβούλιο Εθνικής Ενεργειακής Στρατηγικής
•Εθνικός Οργανισμός Ερευνας και Τεχνολογίας (Ε.Ο.Ε.Τ)
•Εκπαιδευτικό Κέντρο Επιμόρφωσης Δασικών Υπαλλήλων (ΕΚΕΔΥ)
•Σταθμός Ελέγχου Κάπρων
•Εθνικό Κέντρο Θεάτρου και Χορού (ΕΚΕΘΕΧ)
•Εργο Πολιτών
•Κέντρο Εκπαίδευσης στην Ιππασία
•Οργανισμός Εκδόσεων Διδακτικών Βιβλίων

Τη λύση και εκκαθάριση 32 φορέων και υπηρεσιών:

Ανώνυμη Εταιρεία Βιομηχανικής Ερευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης Βιομηχανίας Τροφίμων (ΕΤΑΤ Α.Ε.) (υπάρχει πρόταση και για συγχώνευση με τον ΕΦΕΤ)
Ινστιτούτο Εκπαίδευσης και Επιμόρφωσης των μελών του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΙΕΚΕΜ - ΟΕΕ)
28 Κέντρα Νεότητας (Κέντρων Εργαζόμενου Κοριτσιού- ΚΕΚ και Κέντρων Εργαζόμενων Νέων - ΚΕΝ)
ΑΓΡΟΚΤΗΜΑ Α.Ε.
Οργανισμός Προβολής Ελληνικού Πολιτισμού Α.Ε.

Και τη συγχώνευση 38 οργανισμών:

Το Ινστιτούτο Τεχνικής Σεισμολογίας και Αντισεισμικών Κατασκευών με τον Οργανισμό Αντισεισμικού Σχεδιασμού
Το Εθνικό Κέντρο Ιστιοπλοΐας Πειραιά - Εθνικό Αθλητικό Κέντρο Γλυφάδας - Ματθαίος Λιούγκας και το Εθνικό Κλειστό Γυμναστήριο Πειραιά - Πέτρος Καπαγέρωφ στο Εθνικό Αθλητικό Κέντρο Νεότητας Αγίου Κοσμά.
Το Εθνικό Αθλητικό και Ναυτικό Κέντρο Ιωαννίνων με το Πανηπειρωτικό Εθνικό Αθλητικό Κέντρο Ιωαννίνων
Το Εθνικό Σκοπευτήριο Χανίων με το Εθνικό Αθλητικό Κέντρο Χανίων
Η Οπερα Δωματίου Θεσσαλονίκης (αυτοτελές τμήμα) με το Κρατικό Θέατρο Β. Ελλάδος
Ο Οργανισμός Διαχείρισης του Πάρκου "Αντώνης Τρίτσης", ο Οργανισμός Διαχείρισης του Ελαιώνα και ο Φορέας Διαχείρισης και Ανάπλασης του Ποταμού Κηφισού σε νέο ΝΠΙΔ
Το Αλεξάνδρειο Μέλαθρο, το Εθνικό Ναυταθλητικό Κέντρο, το Περιφερειακό Αθλητικό Κέντρο και το Εθνικό Γυμναστήριο Μίκρας στη Θεσσαλονίκη σε ένα ΝΠΔΔ.
Το Παρατηρητήριο για την Κοινωνία της Πληροφορίας στην ΕΛ.ΣΤΑΤ.
Η εταιρεία Ψηφιακές Ενισχύσεις Α.Ε. στην Κοινωνία της Πληροφορίας Α.Ε.
Η Εταιρεία Τεχνολογικής Ανάπτυξης Κεραμικών και Πυρίμαχων Υλικών (ΕΚΕΠΥ Α.Ε.) με την εταιρεία Βιομηχανικής Ερευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης Μετάλλων (Ε.Β.Ε.Τ.Α.Μ. Α.Ε.) και η Εταιρεία Τεχνολογικής Ανάπτυξης Κλωστοϋφαντουργίας Ενδυσης και Ινών (ΕΤΑΚΕΙ ΑΕ) σε μια εταιρεία.
Το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο με το Κέντρο Εκπαιδευτικής Ερευνας και τον Οργανισμό Επιμόρφωσης των Εκπαιδευτικών.
Ο Οργανισμός Γεωργικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, Κατάρτισης και Απασχόλησης "ΔΗΜΗΤΡΑ" (ΝΠΙΔ), το Εθνικό Ιδρυμα Αγροτικής Ερευνας (ΕΘ.Ι.Α.Γ.Ε.) (ΝΠΙΔ) και ο Οργανισμός Πιστοποίησης και Επίβλεψης Γεωργικών Προϊόντων (Ο.Π.Ε.ΓΕ.Π.) (ΝΠΙΔ) σε ένα Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου με την επωνυμία "Εθνικός Οργανισμός Αγροτικής Ερευνας, Εκπαίδευσης και Ελέγχων - ΔΗΜΗΤΡΑ" (ΕΘ.Ο.ΑΓ.Ε.Π. ? ΔΗΜΗΤΡΑ)
Τη συγχώνευση της Κοινωνίας της Πληροφορίας Α.Ε, με την Ψηφιακές Ενισχύσεις Α.Ε. και την Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης Α.Ε. (Η.ΔΙ.Κ.Α. Α.Ε.)
Τη συγχώνευση, ενοποίηση και αναδιοργάνωση των φορέων: Οργανισμός Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού (Ο.Α.Ε.Δ.), Οργανισμός Εργατικής Εστίας (Ο.Ε.Ε.), Οργανισμός Εργατικής Κατοικίας (Ο.Ε.Κ.), Παρατηρητήριο Απασχόλησης Ερευνητική-Πληροφορική Α.Ε., Επαγγελματική Κατάρτιση Α.Ε. σε έναν ενιαίο και σύγχρονο Εθνικό Οργανισμό Εργασίας (Ε.Ο.Ε.)

Όσοι από τους εργαζομένους στα ΝΠΙΔ αξιολογηθούν ως πλεονάζον προσωπικό θα τεθούν σε καθεστώς "εφεδρείας" και θα λαμβάνουν το 60% του βασικού μισθού τους για 12 μήνες.

Σύμφωνα με πρόσφατες δηλώσεις του αντιπροέδρου της κυβέρνησης κ. Θ. Πάγκαλου, ο οποίος είναι επικεφαλής της αρμόδιας διυπουργικής επιτροπής, το νομοσχέδιο που θα περιλαμβάνει 11 σημαντικούς φορείς για τους οποίους προβλέπονται τα εξής:

•Αναδιάρθρωση και μείωση μεγέθους για την ΕΡΤ Α.Ε.
•Διακοπή λειτουργίας και μεταφορά αρμοδιοτήτων στα εποπτεύοντα υπουργεία για την Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου (ΚΕΔ) ΑΕ, τα Ελληνικά Τουριστικά Ακίνητα (ΕΤΑ) ΑΕ, τον Οργανισμό Διαχείρισης Δημόσιου Υλικού (ΟΔΔΥ) ΑΕ, το Εθνικό Ιδρυμα Νεότητας (ΕΙΝ) και το Εθνικό Ιδρυμα Αγροτικής Ερευνας (ΕΘΙΑΓΕ)
•Συγχώνευση του Οργανισμού Σχολικών Κτιρίων ΑΕ, της ΔΕΠΑΝΟΜ ΑΕ και της ΘΕΜΙΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ ΑΕ
•Διακοπή λειτουργίας του Ελληνικού Οργανισμού Μικρών-Μεσαίων Επιχειρήσεων και Χειροτεχνίας ΑΕ (ΕΟΜΜΕΧ) και μεταφορά αρμοδιοτήτων στο υπουργείο Περιφερειακής Ανάποτυξης
•Συγχώνευση του Ινστιτούτου Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών (ΙΓΜΕ) με τα ερευνητικά κέντρα ΔΗΜΗΤΡΑ και ΟΠΕΓΕΠ.

Από τον Σεπτέμβριο θα τεθεί σε καθεστώτος εργασιακής εφεδρείας η πρώτη ομάδα υπαλλήλων αορίστου χρόνου που θα χαρακτηριστούν πλεονάζον προσωπικό των υπό κατάργηση και συγχώνευση οργανισμών. Ο Νόμος προβλέπει για τους έφεδρους υπαλλήλους την αξιολόγησή τους από το ΑΣΕΠ με αντικειμενικά κριτήρια (τυπικά προσόντα, οικογενειακή κατάσταση κ.λπ.) και την κατάταξή τους σε πίνακες με σειρά προτεραιότητας.

Από τους πίνακες θα μετατάσσονται σε αντίστοιχες θέσεις στον δημόσιο τομέα κατά 10% επί του συνόλου των προσλήψεων που θα επιτρέπει κάθε χρόνο η αναλογία προσλήψεων και αποχωρήσεων (1:10 το 2011 και 1:5 από το 2012 μέχρι το 2015). Επίσης θα μπορούν κατά τη διάρκεια της 12μηνης εφεδρείας να εργαστούν ως εποχικό προσωπικό στο Δημόσιο σε ποσοστό 30% από τις θέσεις που έχουν προκηρυχτεί, σε θέσεις μερικής απασχόλησης κατά απόλυτη προτεραιότητα ή στον ιδιωτικό τομέα. Οσοι δεν βρουν επαγγελματική διέξοδο μετά τη λήξη του 12μήνου θα απολύονται.

Το καθεστώς της εργασιακής εφεδρείας αφορά μόνο τους υπαλλήλους αορίστου χρόνου των νομικών προσώπων ιδιωτικού δικαίου που θα κριθούν ως πλεονάζον προσωπικό. Οπως διαβεβαίωσε και ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Δ. Ρέππας, σε πρόσφατες δηλώσεις του, το μέτρο δεν ισχύει για το μόνιμο και αορίστου χρόνου προσωπικό των ΝΠΔΔ που θα καταργηθούν ή θα συγχωνευτούν, λόγω της μονιμότητας που προβλέπεται από συνταγματικές ρυθμίσεις. Ετσι το προσωπικό των καταργούμενων νομικών προσώπων Δημοσίου Δικαίου, σύμφωνα με τις δηλώσεις του κ. Ρέππα, θα μεταφέρεται σε αντίστοιχες υπηρεσίες των υπουργείων που επόπτευαν τον καταργούμενο φορέα ή τον οργανισμό
Διαβάστε περισσότερα » »

Ρευματοειδής αρθρίτιδα και διατροφή

Ρευματοειδής αρθρίτιδα και διατροφήΕυεργετικά συστατικά στις τροφές

Η ρευματοειδής αρθρίτιδα είναι η πιο συνηθισμένη συστηματική φλεγματώδης νόσος των αρθρώσεων. Eίναι αυτοάνοσο νόσημα που προκαλεί πόνο, πρήξιμο, δυσκαμψία, απώλεια λειτουργικότητας στις αρθρώσεις και φλεγμονή σε όργανα του σώματος. Μπορεί να προσβάλει οποιαδήποτε άρθρωση, αλλά πιο συχνά τον καρπό και τα δάχτυλα. Εμφανίζεται κυρίως στις γυναίκες ηλικίας 25-55 ετών.

Στο πλαίσιο αντιμετώπισης της ρευματοειδούς αρθρίτιδας υπάρχουν 3 συστατικά που δρουν ευεργετικά και είναι:
1) Τα ω-3 λιπαρά οξέα: Μελέτες δείχνουν σημαντική βελτίωση των συμπτωμάτων όπως μαλακές αρθρώσεις, διάρκεια πρωινής δυσκαμψίας, μειωμένος πόνος και ενίσχυση της λειτουργικότητας των αρθρώσεων.

Επίσης, προστατεύουν από την αθηροσκλήρωση, που αποτελεί γνωστή επιπλοκή των φλεγμονωδών νοσημάτων. Αρκετές μελέτες έχουν διενεργηθεί για να αναδείξουν τις επιπτώσεις της πρόσληψης ω-3 λιπαρών οξέων στη ρευματοειδή αρθρίτιδα. Κλινικά οφέλη έχουν παρατηρηθεί ακόμη και μετά τη λήψη ελάχιστης δόσης 3 g/ημ EPA + DHA, αν τα αποτελέσματα δεν ήταν προφανή μέχρι τουλάχιστον τη συμπλήρωση 12 εβδομάδων λήψης του συμπληρώματος .

Καλές πηγές ω-3 είναι τα λιπαρά ψάρια και οι ξηροί καρποί, όπως τα καρύδια.
Περιεκτικότητα ω-3 λιπαρών οξέων στα 100 γρ. τροφίμου
Κολιός 5,3 γρ.
Γόπα 2,1 γρ.
Κουτσομούρα 3,9 γρ.
Μπαρμπούνι 1,2 γρ.
Μπακαλιάρος 2,0 γρ.
Λιθρίνι 5,1 γρ.
Φαγκρί 1,4 γρ.
Τσιπούρα 2,1 γρ.
Σαλιγκάρια 0,25 γρ.
Αυγά από κότες ελευθέρας βοσκής 0,06 γρ.
Αυγά από κότες πτηνοτροφείου 0,03 γρ.
Γλιστρίδα (αντράκλα) 0,15 γρ.
Καρύδια 15,5 γρ.

2) Το σελήνιο: Ιχνοστοιχείο με αντιοξειδωτικές ιδιότητες, μπορεί να παίξει ρόλο στην πρόληψη της αρθρίτιδας και άλλων καταστάσεων, όπως ο καρκίνος, τα καρδιαγγειακά, ο καταρράκτης και η νεφρική νόσος. Το σελήνιο βρίσκεται στο έδαφος, συγκεντρώνεται στα φυτά και, κατ’ αυτόν τον τρόπο, περνάει στην τροφική αλυσίδα. Το σελήνιο βρίσκεται στα περισσότερα τρόφιμα. Πολύ καλές πηγές σεληνίου αποτελούν τα καρύδια (κυρίως τα καρύδια Βραζιλίας), τα ψάρια, τα θαλασσινά, τα εντόσθια (νεφρά και συκώτι) και το κρέας. Τα δημητριακά, τα λαχανικά και άλλα φυτά περιέχουν σελήνιο, αλλά η ποσότητα που περιέχουν ποικίλλει, ανάλογα με το έδαφος στο οποίο μεγαλώνουν.

Το ευρωπαϊκό έδαφος είναι σχετικά φτωχό σε σελήνιο σε σχέση με άλλες χώρες, όπως για παράδειγμα η Αμερική, ο Καναδάς και η Κίνα. Στην Ευρώπη, ως ανώτατο ασφαλές όριο για την πρόσληψη σεληνίου ορίστηκαν τα 300 μg ημερησίως για τους ενήλικες, όριο που σταδιακά ελαττώνεται έως τα 60 μg ημερησίως, για τα παιδιά ηλικίας 1-3 χρονών.

3) Η βιταμίνη D: Δρά κατά της οστεοπόρωσης και συνιστά καλή θεραπεία για τη ρευματοειδή αρθρίτιδα. Στοιχεία από την Iowa’s Women’s Study ενισχύουν την πιθανότητα η μεγαλύτερη πρόσληψη βιταμίνης D να σχετίζεται με χαμηλότερο κίνδυνο για ρευματοειδή αρθρίτιδα σε ηλικιωμένες γυναίκες. Καλές πηγές βιταμίνης D είναι τα αυγά, τα δημητριακά και το γάλα.

Ένα ποτήρι γάλα ή χυμός πορτοκάλι ενισχυμένος με βιταμίνη D έχει περίπου 100 διεθνείς μονάδες (IU) της βιταμίνης. Ένα συμπλήρωμα δίνει από 200 έως 400 IU. Άλλες καλές διαιτητικές πηγές βιταμίνης D, περιλαμβάνουν το μουρουνέλαιο, το οποίο έχει 1360 IU βιταμίνης D ανά κουταλιά της σούπας, ο σολομός, ο οποίος έχει 425 IU ανά 90 γραμμάρια, οι ρέγγες και σαρδέλλες.

Ο πίνακας τροφίμων και διατροφής (FNB) του ιδρύματος ιατρικής, εισηγείταιι ότι οι ηλικιωμένες γυναίκες πρέπει να καταναλώνουν 400 έως 600 IU βιταμίνης D ανά ημέρα.

4) Φυτικές Ίνες και β-καροτίνη: Τα τρόφιμα που ίσως βοηθούν στη ρευματοειδή αρθρίτιδα είναι τα φρούτα, τα λαχανικά και γενικότερα οι τροφές που είναι πλούσιες σε φυτικές ίνες, επειδή μειώνουν τα επίπεδα του δείκτη φλεγμονής CRP. Σε μελέτη που διεξήχθη από το Γερμανικό Ομοσπονδιακό Ερευνητικό Κέντρο Διατροφής πάνω στα οφέλη των φυτικών ινών, βρέθηκε ότι η κατανάλωση 8 μερίδων φρούτων και λαχανικών μείωσε την CRP κατά ⅓. Όμως δεν έχει βρεθεί ο μηχανισμός που να εξηγεί γιατί οι τροφές που είναι πλούσιες σε φυτικές ίνες δρουν ευεργετικά στη ρευματοειδή αρθρίτιδα.

5) ω-6: ω-3. Δείκτης φλεγμονής είναι, επίσης, ο λόγος των λιπαρών οξέων ω-6/ω-3. Αν στη διατροφή μας, τα ω-6 είναι πιο πολλά από τα ω-3, τότε έχουμε μεγαλύτερη φλεγμονή. Τα ω-6 βρίσκονται στο καλαμπόκι, το ηλιέλαιο, το σογιέλαιο, τις μαργαρίνες και τα σπορέλαια.

Στην πραγματικότητα, πολλά από τα τρόφιμα που οι άνθρωποι καταναλώνουν ως σνακ σχετίζονται με φλεγμονή και παχυσαρκία. Και η φλεγμονή συνδέεται με την παχυσαρκία, καθώς ο λιπώδης ιστός εκκρίνει κυτοκίνες, πρωτεΐνες που πυροδοτούν την φλεγμονή. Η σύγχρονη διατροφή, με τα γρήγορα και τυποποιημένα φαγητά, όπου χρησιμοποιούνται κυρίως σπορέλαια, δίνει πολύ μεγάλες ποσότητες ω-6 λιπαρων οξέων στην καθημερινή μας διατροφή.

Οι μεγάλες ποσότητες πολυακόρεστων ω-6 λιπαρών οξέων μπορεί να είναι επιβλαβείς για την υγεία, γιατί είναι ευαίσθητα στις οξειδωτικές επεξεργασίες και παρουσία των ελεύθερων ριζών οξυγόνου, μετατρέπονται σε υπεροξείδια των λιπαρών οξέων.

Επίσης, η οξείδωση των λιπαρών αυτών οξέων στις κυτταρικές μεμβράνες επιταχύνει το θάνατό τους. Γι’ αυτό κα η αναλογία στην πρόσληψη ω-3 προς ω-6 λιπαρών οξέων πρέπει να είναι 1:1 ή το ανώτερο μέχρι 1:4. Με τη λήψη 50 γραμμαρίων αραβοσιτέλαιου (καλαμποκέλαιο) παίρνουμε 26 γρ. λινολεϊκού οξέος, δηλαδή ω-6 λιπαρών οξέων, που είναι υπερβολικά υψηλή ποσότητα.

Την ίδια περίπου ποσότητα παίρνουμε με το ηλιέλαιο και το σογιέλαιο. Αντίθετα, το ελαιόλαδο, που περιέχει κυρίως ελαϊκό οξύ (70-80%), δίνει μόνο 3,5 γρ. λινολεϊκού οξέος (ω-6) στα 50 γραμμάρια ελαιολάδου, ενώ περιέχει ω-3 λιπαρά οξέα. Οι ημερήσιες ανάγκες σε ω-3 λιπαρά οξέα είναι 1-2 γρ. (μία μερίδα τσιπούρες 100 γρ. περιέχει 1 γρ.ω-3). Τα ω-6 λιπαρά οξέα δεν πρέπει να υπερβαίνουν τα 1-6 γρ. ημερησίως.

6) AGE. Άλλοι παράγοντες που αυξάνουν τη φλεγμονή είναι τα AGEs, ουσίες που σχηματίζονται κατά το μαγείρεμα σε υψηλή θερμοκρασία και απορροφώνται από τον οργανισμό. Δεν έχει ωστόσο επιβεβαιωθεί η σχέση ανάμεσα σε AGEs και Ρευματοειδή Αρθρίτιδα. Συστήνεται:

(α) Ο περιορισμός σε ψημένα, βραστά ή τηγανητά σε υψηλές θερμοκρασίες κρέατα. Το βράσιμο σε ατμό συνιστά μια καλή εναλλακτική.
(β). Η αποφυγή των επεξεργασμένων τροφίμων. Πολλά επεξεργασμένα τρόφιμα έχουν εκτεθεί σε πολύ υψηλές θερμοκρασίες, προκειμένου να παραταθεί ο χρόνος συντήρησής τους κι έτσι περιέχουν πολλά AGEs.

7) Καφεΐνη. Άλλος ένας παράγοντας που έχει συσχετιστεί με την ρευματοειδή αρθρίτιδα είναι ο καφές. Το 2002 διεξήχθη μια μελέτη από το Πανεπιστήμιο της Αλαμπάμα στο Μπέρμινχαμ, που έδειξε ότι δεν υπάρχει σχέση μεταξύ καφέ και ρευματοειδούς αρθρίτιδας. Όμως βρέθηκε, ότι πάνω από 4 φλιτζάνια ντεκαφεϊνέ καφέ μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο για Ρευματοειδή Αρθρίτιδα σε ηλικιωμένες γυναίκες. Έρευνες από την Ιατρική σχολή του Χάρβαρντ στη Βοστώνη, αντίθετα, δεν βρήκαν σχέση μεταξύ οποιασδήποτε ποικιλίας καφέ και Ρευματοειδούς Αρθρίτιδας. Υπάρχει όμως ανάγκη να μετριαστεί η κατανάλωση καφέ στα 1-2 φλιτζάνια την ημέρα, γιατί μειώνει την απορρόφηση ασβεστίου από τα οστά.

Επομένως, ένα υγιές βάρος και μια διατροφή πλούσια σε αντιοξειδωτικά είναι ένας καλός σύμμαχος κατά της ρευματοειδής αρθρίτιδας. Καλές πηγές αντιοξειδωτικών είναι τα φρούτα και τα λαχανικά, οι ξηροί καρποί, το τσάι και η μαύρη σοκολάτα. Επίσης, ενθαρρύνεται η κατανάλωση τροφών πλούσιων σε ω-3 λιπαρά οξέα όπως οι σαρδέλες, το σκουμπρί, ο σολομός και ο τόνος.
Διαβάστε περισσότερα » »

Το δέντρο των... ατελείωτων καρπών

Το δέντρο των... ατελείωτων καρπώνΜία... πρωτοποριακή δημιουργία στην Κρήτη

Ένα περίεργο δέντρο δημιούργησε στο Ρέθυμνο της Κρήτης, ο πολιτικός μηχανικός, Μανώλης Ηλιάκης, ο οποίος μπόλιασε επάνω σε ένα δέντρο διάφορους καρπούς. Κατάφερε, λοιπόν, να έχει καθημερινά και για όλο το χρόνο στο σπίτι του, ντομάτες, πατάτες, μελιτζάνες, πιπεριές, βλίτα και στύφνο.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Ηλιάκης, στο rethemnosnews, με το δημιούργημά του αυτό έβαλε ουσιαστικά τα γυαλιά σε όλους εκείνους και κυρίως στους γεωπόνους που του έλεγαν πως δεν θα πετύχει το εγχείρημά του!

Ο κ. Ηλιάκης γνωρίζοντας τον σάλο που θα προκαλέσει το δημιούργημά του, τόνισε:«Θα ήθελα να προλάβω ώστε να μην βιαστεί κανένας να σκεφτεί ότι για να καταφέρει κάποιος να καλλιεργήσει πατάτες πάνω σ’ ένα δένδρο, είναι βιασμός της φύσης, ή μετάλλαξη ή έργα του διαβόλου… Το δένδρο αυτό είναι σωλανοειδές και είναι συμβατό με τις οικογένειες που έχουν μπολιασθεί πάνω του, όπως ακριβώς μπολιάζουμε μια άγρια αχλαδιά ή την ελιά κ.α., με διάφορες άλλες ποικιλίες. Ακριβώς το ίδιο συμβαίνει και το αντισυστημικό δένδρο».

Βέβαια δεν είναι το μόνο «θαύμα» του πολιτικού μηχανικού, αφού έχει μπολιάσει μια συκιά, η οποία παράγει διαφόρων ειδών σύκα.
Διαβάστε περισσότερα » »

Πρέσβειρα της Ελλάδας στον ΟΟΣΑ η Μπιρμπίλη

Πρέσβειρα της Ελλάδας στον ΟΟΣΑ η ΜπιρμπίληΗ πρόταση κατατέθηκε ήδη από τον ίδιο τον πρωθυπουργό

Πρέσβειρα της Ελλάδας στον ΟΟΣΑ (Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης) θα αναλάβει, σύμφωνα με πληροφορίες η πρώην υπουργός Περιβάλλοντος Τίνα Μπιρμπίλη.

Η πρόταση κατατέθηκε ήδη από τον ίδιο τον πρωθυπουργό και αναμένονται τα τυπικά της τοποθέτησης. Η διάρκεια της θητείας στον ΟΟΣΑ που εδρεύει στο Παρίσι είναι πέντε χρόνια.

Η Τίνα Μπιρμπίλη, με μεταπτυχιακό και διδακτορικό στο Imperial College of Science του Λονδίνου, έχει εργαστεί σε ευρωπαϊκά προγράμματα για το περιβάλλον και τη βιώσιμη ανάπτυξη ενώ υπήρξε αξιολογητής προγραμμάτων για λογαριασμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Διαβάστε περισσότερα » »

Κόβονται στο μισό τα επιδόματα

 

Πώς προσπαθεί να τα μαζέψει τώρα το υπουργείο Οικονομικών

Κόβονται στο μισό τα επιδόματαΜείωση 50% στα επιδόματα κινήτρου απόδοσης, ταχύτερης διεκπεραίωσης και ειδικής απασχόλησης που λαμβάνουν οι υπάλληλοι τόσο στο στενό, όσο και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα δρομολογεί η κυβέρνηση.

Η αιτιολογική έκθεση του πολυνομοσχεδίου «φανέρωσε» μία επερχόμενη όπως φαίνεται διάταξη για την μείωση των επιδομάτων η όποια τελικά δεν συμπεριελήφθη στο τελικό σχέδιο νόμου.

Όπως εξήγησαν κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών η πρόθεση ήταν να τεθεί εξ αρχής στο νομοσχέδιο αλλά τελικά αποφασίστηκε η ρύθμιση να συμπεριληφθεί στο υπό κατάρτιση νομοσχέδιο ενιαίο μισθολόγιο.

«Εάν δεν καταφέρουμε να τα συνδυάσουμε αυτά χρονικά, λόγω των διαπραγματεύσεων με την τρόικα, η ρύθμιση μπει στο πολυνομοσχέδιο με τροπολογία».

Σύμφωνα με πληροφορίες, πέραν του κινήτρου απόδοσης που είναι καθολικό επίδομα και το λαμβάνουν όλοι, οι μειώσεις στις άλλες δύο κατηγορίες επιδομάτων θα αφορούν σε όλους τους υπαλλήλους που λαμβάνουν τέτοιου είδους επιδόματα.

Για παράδειγμα επίδομα ειδικής απασχόλησης παίρνουν τα στελέχη της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης (κυμαίνεται από 88 ευρώ έως 235 ευρώ), αλλά και οι εργαζόμενοι στους ΟΤΑ (από 110 έως 170 ευρώ).

Το κίνητρο απόδοσης κινείται από 57 έως 100 ευρώ και θα μειωθεί κατά 50%. Όπως φαίνεται αυτή η ρύθμιση εφόσον δεν συμπεριληφθεί τελικά στο πολυνομοσχέδιο, θα περάσει σε κάποιο άλλο νομοσχέδιο, αφού έχει σχεδιαστεί από το υπουργείο Οικονομικών και το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης.

Η κυβέρνηση θα καταθέσει το νομοσχέδιο για το ενιαίο μισθολόγιο μέχρι τις 4 Αυγούστου, δηλαδή πριν κλείσει η Βουλή, με στόχο να ψηφιστεί και να γίνει νόμος του κράτους μέχρι το τέλος του ίδιου μήνα ή το αργότερο μέχρι την πρώτη εβδομάδα του Σεπτεμβρίου. Το ενιαίο μισθολόγιο θα τεθεί σε πλήρη εφαρμογή θα τεθεί σε βάθος τριετίας.

Το νέο καθεστώς φέρνει μείωση των μισθών στο Δημόσιο, περικοπή περίπου 100 επιδομάτων, αλλά και ωριμάνσεις ανά 5ετία και όχι ανά διετία όπως ισχύσει σήμερα στον στενό αλλά και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα.

Μέσα στην επόμενη τετραετία θα περικόπτονται σταδιακά και τα επιδόματα των δημοσίων υπαλλήλων με στόχο μέχρι το 2015 να απομείνουν μόνο το οικογενειακό, το επίδομα σπουδών, και το πριμ παραγωγικότητας έπειτα από αξιολόγηση.

Ακόμη θα μπει πλαφόν 20 ωρών το μήνα στις υπερωρίες. Στο ίδιο μισθολογικό καθεστώς θα ενταχθούν και οι εργαζόμενοι στις ΔΕΚΟ.
Διαβάστε περισσότερα » »

Βρε κάτι περίεργες συμπτώσεις για την χρεοκοπία της Ελλάδας . . .Βίντεο

 

Του Βασίλη Τσεκούρα
Πολύ μας έχει μπερδέψει αυτή η κυβέρνηση.
Μήνες τώρα μας έβαλαν στη ζωή λέξεις όπως spreads, CDS, «αναδιάρθρωση» κτλ. Για το τελευταίο μάλιστα, οι κυβερνώντες διερρήγνυαν τα ιμάτια τους ότι δεν συζητείται ένα σενάριο σαν και αυτό! Ωστόσο, το διατηρούσαν στην επικαιρότητα με νύχια και με δόντια, προκειμένου να στρώσουν το έδαφος στον κόσμο.
Τώρα, μας έβαλαν στη ζωή μας όρους όπως «επιλεκτική χρεοκοπία» και «μερική στάση πληρωμών».
Για το πρώτο δεν έχουμε να πούμε πολλά, αφού ως οικονομικός όρος συναντάται μόνο στις διαβαθμίσεις των οίκων αξιολόγησης. Το μόνο που πρέπει να αναφέρουμε είναι ότι η κυβέρνηση ήθελε να μας βάλει στο μυαλό τη λέξη χρεοκοπία, αλλά και στάση πληρωμών, προετοιμάζοντας το έδαφος για το αναπόφευκτο, όποτε και αν απαιτηθεί.


Και να θέλαμε να τους πιστέψουμε όμως, ότι κάτι τέτοιο δεν ισχύει, δεν μας αφήνουν οι ίδιοι!


Κοιτάξτε να δείτε τι γίνεται και πώς όλα συνδέονται μεταξύ τους!


Στις 8 Ιουνίου ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Πάρις Κουκουλόπουλος αποκάλυψε στον Γ. Παπαδάκη ότι, σύμφωνα με τις δηλώσεις Παπακωνσταντίνου στο ΚΤΕ Οικονομικών, η χρεοκοπία της χώρας πήρε παράταση για 3- 4 χρόνια από τώρα!
ΠΡΟΔΟΣΙΑ :Έχει γίνει επιλογή από την Ε.Ε σε συμφωνία με την χώρα μας, να μετατεθεί η επαπειλούμενη χρεοκοπία σε 3-4 χρόνια…

Τότε, παρά τον αναβρασμό το θέμα ξεχάστηκε γρήγορα.
Αυτό όμως, πλέον αποκτά ιδιαίτερη σημασία. Το νέο δάνειο που θα πάρει η Ελλάδα, ύψους αρκετών δις (που θα έχει αποφασιστεί ως τον Σεπτέμβριο) θα έχει διάρκεια έως το 2015. Με μια απλή μαθηματική πράξη, όλως τυχαίως φαίνεται να συμπίπτει με την ημερομηνία που έδωσε ο Κουκουλόπουλος!
Αυτό όμως, που μας έκανε ιδιαίτερη εντύπωση είναι ο τρόπος που η κυβέρνηση έβαλε στη ζωή μας τους νέους οικονομικούς όρους, αλλά και τον τρόπο που προσπάθησε να τους βγάλει, κάνοντας λόγο για παρερμηνείες και τεχνικές παρεξηγήσεις.
Εμείς ρωτάμε: εφόσον τίποτα από αυτά δεν ισχύει, εφόσον δεν υπάρχει καμία συμφωνία για χρεοκοπία της χώρας (ακόμα και με τη συναίνεση κάποιων, στο οποίο θα επανέλθουμε σύντομα), γιατί λίγες ώρες μετά τις δηλώσεις Βενιζέλου – περί «επιλεκτικής χρεοκοπίας» – και Παπανδρέου – για «μερική στάση πληρωμών» το ΔΝΤ ανακοίνωσε μελέτη για τη «στάση πληρωμών»!!!
Είμαστε σίγουροι ότι μια τέτοια έκθεση, δεν συντάσσεται μέσα σε μια μέρα. Συνεπώς, υπήρχε προετοιμασία ημερών ή και εβδομάδων. Το γεγονός ότι συνέπεσε η δήλωση Παπανδρέου με την έκθεση του ΔΝΤ, δεν νομίζουμε ότι είναι τυχαία και χρήζει εξήγησης.
Φυσικά, το ότι δεν μας πείθει η κυβέρνηση, είναι στο ότι δεν έχει δείγματα ειλικρίνειας και στο παρελθόν. Οι «υπόγειες» συζητήσεις Παπανδρέου – Στρος Καν νομίζουμε ότι είναι το καλύτερο παράδειγμα που μπορούμε να αναφέρουμε, γύρω από τις σχέσεις του πρωθυπουργού με τον διεθνή οίκο.
Διαβάστε περισσότερα » »

ΚΑΝΕΝΑΣ ΜΙΣΘΟΣ ΚΑΙ ΚΑΜΜΙΑ ΣΥΝΤΑΞΗ ΔΕΝ ΘΑ ΠΕΡΝΑΕΙ ΤΑ 1000 ΕΥΡΩ ΜΕΧΡΙ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ 2011 !!!!!!

 

Διαδίδεται ευρέως απο κύκλους του Υπουργείου Οικονομικών
και βάσει του μνημονίου και βάσει του Μεσοπρόθεσμου.
Η εσωτερική υποτίμηση έχει ήδη ξεκινήσει με τις πρώτες περικοπές μισθών και συντάξεων
και επιταχύνεται με την "επιλεκτικη χρεοκοπία"η οποία ειναι.....
ΑΚΡΙΒΩΣ ΑΥΤΟ!
ΠΕΡΙΚΟΠΗ ΜΙΣΘΩΝ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ ΜΕ ΟΡΟΦΗ ΤΑ 1000 ΕΥΡΩ
και με...ορίζοντα μέχρι πριν απο το Φθινόπωρο του 2012 για κάθε εργαζόμενο ή συνταξιούχο
ιδιωτικού και δημοσίου τομέα, τα 500 ευρω!!!
Και φυσικά σε συνάρτηση με το γρήγορο ξεπούλημα της κρατικής μας περιουσίας
αεροδρομίων,παραλιών,νησιών,ορυκτού και θαλάσσιου πλούτου
ο οποίος ΜΕ ΣΩΣΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΗΣΗ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΜΑΣ ΑΠΑΛΛΑΞΕΙ ΑΠΟ
ΤΟ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΜΕΝΟ ΑΠΕΧΘΕΣ ΧΡΕΟΣ!!!

Σοκ και δέος!Το ταχύρρυθμο εν τέλει σχέδιο ΓΑΠ περι εξαθλιώσεως του Ελληνικού λαού
καλά κρατεί,εν τω μέσω των "μπανιων του λαού"και του καύσωνα
εν τω μέσω της πλήρους χαλάρωσης κάθε αντίστασης μας και ενω αυτοί
μη κοιμώμενοι,νομοθετούν καθημερινά για τη ζωή μας και την εξόντωση μας!!!
Διαβάστε περισσότερα » »

Στα χέρια της ασφάλειας Θεσσαλονίκης ακόμη δύο Αλβανοί δολοφόνοι Ελλήνων

 

Άλλη μια δολοφονία Ελλήνων από αλλοδαπούς και πιο συγκεκριμένα Αλβανούς εξιχνίασε η Διεύθυνσης Ασφάλειας Θεσσαλονίκης με τη συνδρομή συναδέλφων τους από την Υποδιεύθυνση Αντιμετώπισης Ειδικών Εγκλημάτων Βίας Βορείου Ελλάδος, την Υ.Ε.Ε..Β.Ε και από το Τμήμα Ασφαλείας Βέροιας.
Πρόκειται για τη δολοφονία με σκοπό τη ληστεία, σε βάρος ζευγαριού ηλικιωμένων, που.....
διαπράχθηκε την 26-06-2011, στην πόλη της Βέροιας. Ο 73χρονος άνδρας και η 69χρονη σύζυγός του, οι οποίοι είχαν δεθεί και φιμωθεί, από τους «φιλοξενούμενους» στη χώρα Αλβανούς δολοφόνους, βρέθηκαν νεκροί από τον γιο τους, το βράδυ της ίδιας ημέρας.
Μετά από αστυνομική έρευνα, ταυτοποιήθηκαν ως δράστες της εγκληματικής ενέργειας, ηλικίας 31 και 20 ετών, σε βάρος των οποίων σχηματίζεται δικογραφία για «Ανθρωποκτονία με πρόσθεση», «Ληστεία», «Διακεκριμένες περιπτώσεις κλοπών», παράβαση του Νόμου «περί Ναρκωτικών» και παράβαση του Νόμου «περί Όπλων».
Ειδικότερα, η σύλληψη πραγματοποιήθηκε χθες το πρωί, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, από αστυνομικούς της Διεύθυνσης Ασφάλειας Θεσσαλονίκης, όταν μετά από πολυήμερη διακριτική επιτήρηση των δραστών, αποκαλύφθηκε το κρησφύγετό τους. Ακολούθησε έρευνα στην οικία τους, από την ίδια υπηρεσία και παρουσία δικαστικού λειτουργού, όπου μεταξύ άλλων βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:
Ένα πολεμικό τυφέκιο ( KALASNIKOF ), ένα υποπολυβόλο ( TOKAREV ) τρεις γεμιστήρες (3) με 63 φυσίγγια, εκατόν τριάντα επτά (137) φυσίγγια διαφόρων διαμετρημάτων, πλήθος κλοπιμαίων, μέρος των οποίων προέρχεται από το σπίτι των θυμάτων. Επίσης, σε κοντινή απόσταση από το διαμέρισμα των δραστών, βρέθηκαν σταθμευμένα δύο ΙΧ αυτοκίνητα, τα οποία οι συλληφθέντες είχαν αφαιρέσει σε προγενέστερο χρόνο, από περιοχές της Θεσσαλονίκης.
Σημειώνεται ότι, σε βάρος του 31χρονου συλληφθέντα εκκρεμεί:απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Θεσσαλονίκης, με την οποία καταδικάστηκε σε ποινή κάθειρξης 8 ετών για περιπτώσεις Διακεκριμένων Κλοπών και απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Πειραιά, με την οποία διατάχθηκε η σύλληψή του για τις πράξεις της εισαγωγής ναρκωτικών ουσιών σε σωφρονιστικό κατάστημα.
Τώρα γιατί ο δολοφόνος αυτός ήταν ελεύθερος αυτό είναι ένα θέμα που έχει να κάνει με το «ξενοδοχείο» που ονομάζεται Ελλάδα. Επιπρόσθετα, συνελήφθησαν δύο ακόμη Αλβανοί «φιλοξενούμενοι οικονομικοί μετανάστες» στη χώρα μας, σύνοικοι των δραστών, ηλικίας 16 και 20 ετών, για υπόθεση κλοπής και για κατοχή πέντε (5) δεμάτων χασίς, συνολικού βάρους 513,2 γραμμαρίων.
Η σφαγή των Ελλήνων από τους ξένους εισβολείς συνεχίζεται κανονικά χωρίς κανένας, ούτε καν οι πράγματι αξιέπαινες προσπάθειες της Αστυνομίας να μπορούν να τη σταματήσουν.
Διαβάστε περισσότερα » »

Σεισμός 4,1 Ρίχτερ στη Σερβία

 

Σεισμική δόνηση μεγέθους 4,1 βαθμών της Κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε στην περιοχή του όρους Κοπαόνικ στην κεντρική Σερβία στις 23:45 τοπική ώρα (00:45) ώρα Ελλάδας.

Το επίκεντρο εντοπίστηκε στην περιοχή Μπλάζεβο, στις νοτιανατολικές πλαγιές του...
Κοπαόνικ, βορειοδυτικά της πόλης Κουρσούμλια. Ο σεισμός είχε εστιακό βάθος 5 χιλιομέτρων.

Μέχρι στιγμής δεν έχουν αναφερθεί ζημιές από τη σεισμική δόνηση.
Διαβάστε περισσότερα » »

Την ώρα που έπεφταν νεκροί οι 13 Τούρκοι στρατιώτες, λίγα χιλιόμετρα πιο κει, οι Κούρδοι ανακοίνωναν την αυτονομία τους!


Όπως πρώτοι στην Ελλάδα γράψαμε χθες, ομάδα ανταρτών του ΡΚΚ επιτέθηκε σε μονάδα του τουρκικού στρατού, την ώρα που δόθηκε στάση για φαγητό, και ενώ η μονάδα συμμετείχε σε επιχείρηση εντοπισμού των δυο μονίμων υπαξιωματικών και του ενός τεχνικού του υγειονομικού, που απήχθησαν από αντάρτες του ΡΚΚ. Από την επίθεση έχασαν τη ζωή τους 13 Τούρκοι στρατιώτες και επτά αντάρτες.
Την ίδια ώρα που έγινε η επίθεση των ανταρτών του ΡΚΚ, μερικές δεκάδες χιλιόμετρα δυτικά, στο Ντιγιαρμπακίρ, τα μέλη της Εθνοσυνέλευσης της Δημοκρατικής Κοινωνίας (DTK)  συνέρχονταν σε πανηγυρική διάσκεψη, στο τέλος της οποίας ανακήρυξαν την Δημοκρατική Αυτονομία του Κουρδιστάν. Η συμπροεδρεύουσα του  DTK και ανεξάρτητη βουλευτής Βαν, Αϊσέ Τουγλούκ, μετά το πέρας των εργασιών της Εθνοσυνέλευσης,έκανε την εξής δήλωση:

"Στα πλαίσια των δικαιωμάτων που ορίζουν οι διεθνείς συνθήκες ανθρωπίνων δικαιωμάτων και με βάση την αντίληψη περί κοινής πατρίδας και δημοκρατικού έθνους, παραμένοντας πιστοί στην εθνική ενότητα των λαών της Τουρκίας, ανακηρύσσουμε τη Δημοκρατική Αυτονομία μας.Η Τουγλούκ απηύθυνε έκκληση προς τη διεθνή κοινότητα και με δεδομένο ότι το δικαίωμα αυτό αναγνωρίζεται από το διεθνές δίκαιο, ζήτησε την αναγνώριση της Δημοκρατικής Αυτονομίας των Κούρδων.

Στην πανηγυρική διάσκεψη της Εθνοσυνέλευσης συμμετείχαν 850 μέλη, μεταξύ των οποίων οι συμπροεδρεύοντες του DTK και ανεξάρτητοι βουλευτές, Αχμέτ Τουρκ και Αϊσέ Τουγλούκ,  οι συμπροεδρεύοντες του κουρδικού κόμματος BDP, Hamit Geylani και Filiz Koçali, όλοι οι εκλεγέντες κατά τις πρόσφατες εκλογές ως ανεξάρτητοι βουλευτές, που εντάχθηκαν στο ΒDP, όλοι οι δήμαρχοι που εκλέχτηκαν με το ΒDP, εκπρόσωποι γυναικείων και νεολαιίστικων οργανώσεων,  διανοούμενοι, συγγραφείς, δημοσιογράφοι, μέλη και ηγέτες μετωπικών οργανώσων, εκπρόσωποι λαϊκών συμβουλίων κλπ.
Οι εργασίες της διάσκεψης της Κουρδικής Εθνοσυνέλευσης διήρκεσαν έξι ώρες και ολοκληρώθηκαν με την έγκριση του Κειμένου Συμπερασμάτων και την ανακήρυξη της αυτονομίας. Να σημειωθεί ότι όταν η Αϊσέ Τουγλούκ ανακοίνωσε από το μικρόφωνο τη Δημοκρατική Αυτονομία του Κουρδιστάν, επί δέκα ολόκληρα λεπτά τα 850 μέλη της Εθνοσυνέλευσης χειροκροτούσαν όρθια την ανακήρυξη της Αυτονομίας.
Να σημειωθεί και πάλι ότι τη στιγμή που η Εθνοσυνέλευση ανακήρυσσε την Αυτονομία του Κουρδιστάν, οι αντάρτες είχαν επιτεθεί σε μονάδα του τουρκικού στρατού, είχαν σκοτώσει 13 στρατιώτες και οι μάχες μεταξύ ανταρτών και μονάδων του τουρκικού στρατού συνεχιζόταν μέχρι το βράδυ, μετά την ανακήρυξη της Αυτονομίας. Το γεγονός επισημαίνεται και αξίζει ειδικής προσοχής, γιατί κατά την άποψή μας η επίθεση των ανταρτών την ώρα που η Εθνοσυνέλευση αποφάσιζε και ανακήρυσσε την Αυτονομία του Κουρδιστάν, είχε ιδιαίτερο συμβολισμό και έγινε για να δείξει την αποφασιστικότητα των Κούρδων να υπερασπιστούν και να υποστηρίξουν την Αυτονομία τους και με τα όπλα.
Το θέμα αξίζει της προσοχής μας και συναισθανόμενοι το βάρος των στιγμών, θα προσπαθήσουμε να μεταφράσουμε τη διακήρυξη για να τη μοιραστούμε με τους αναγνώστες μας και με όσους περισσότερους Έλληνες, και για να δείξουμε ότι οι λαοί που αγωνίζονται κερδίζουν, ενώ οι λαοί που αφήνονται έρμαια των εξελίξεων και ανίκανων, δειλών και ξενόδουλων  ηγετών, αναγκάζονται να πληρώνουν τα σπασμένα και τα αποτελέσματα μειοδοσιών τύπου Ιμίων, και, όπως μας πληροφορεί ο κ. Ρολάνδης, και τύπου Καστελλορίζου.
Πηγή: ANF NEWS AGENCY
Διαβάστε περισσότερα » »

Τι εμφανίστηκε σε απόσταση αναπνοής από το Stonehenge;

Το Stonehenge, εκτός του ότι είναι το σημαντικότερο προϊστορικό μνημείο της Βρετανίας, αποτελεί και hot spot περίεργων φαινομένων.
Μάλιστα, μόλις πριν από δύο ημέρες εμφανίστηκε ένα ακόμη αίνιγμα, σε απόσταση αναπνοής από τους αρχαίους τεράστιους λίθους: ένα περίτεχνο αγρογλυφικό, με διάμετρο 60 μέτρα!
Οι γνώμες διίστανται, καθώς πολλοί είναι αυτοί που πιστεύουν ότι πρόκειται για ανθρώπινο δημιούργημα, ενώ άλλοι θεωρούν ως αιτία τα μαγνητικά πεδία της περιοχής. Τέλος, υπάρχει και ένας αριθμός πεπεισμένων ότι πρόκειται για εξωγήινη «τέχνη».
Μια πιο συνωμοσιολογική προσέγγιση λέει ότι τα σχέδια είναι έργο επιστημόνων ηλεκτρονικών υπολογιστών, που υποστηρίζονται από μυστικές ομάδες εθελοντών. Οι εθελοντές, έχοντας ακριβείς οδηγίες, βγαίνουν τα βράδια στους αγρούς και ολοκληρώνουν το έργο.


Διαβάστε περισσότερα » »

Απολιθωμένο κέρατο μαρτυρεί ότι η εξαφάνισή των δεινοσαύρων επήλθε βίαια από την πτώση ενός μετεωρίτη

 

Η συνεχιζόμενη επιστημονική διαμάχη σχετικά με το ποια ήταν η αιτία εξαφάνισης των δεινοσαύρων παίρνει τώρα νέα τροπή: ένα απολιθωμένο κέρατο το οποίο ανήκε σε έναν από τους τελευταίους δεινοσαύρους στη Γη έδειξε στους ειδικούς ότι τα τεράστια όντα εξαφανίστηκαν λόγω πτώσης μετεωρίτη στον πλανήτη μας.
Το απολίθωμα ενός κεράτου που φυόταν στο φρύδι και το οποίο έχει μήκος 45 εκατοστών ανήκε σε έναν φυτοφάγο δεινόσαυρο – η συγκεκριμένη οικογένεια περιλαμβάνει και τον διάσημο Τρικεράτοπα. Εντοπίστηκε από ειδικούς του Πανεπιστημίου Γέιλ σε μια περιοχή της νοτιοανατολικής Μοντάνα που είναι γνωστή ως «Hell Creek Formation» – στο συγκεκριμένο σημείο έχουν έρθει στο φως και πολλά άλλα απολιθώματα δεινοσαύρων.
Αυτό που έκανε το συγκεκριμένο εύρημα ξεχωριστό ήταν το σημείο ανίχνευσής του, καθώς βρισκόταν μόλις 13 εκατοστά κάτω από το στρώμα ιζημάτων που σηματοδοτεί το αποκαλούμενο Κρητιδικό – Τριτογενές Όριο (K-T) – πρόκειται για την χρονική περίοδο κατά την οποία εκτιμάται ότι εξαφανίστηκαν οι δεινόσαυροι βάσει των απολιθωμάτων που έχουν βρεθεί.

Ξαφνικός θάνατος

dino_meteoritesΤι σημαίνει αυτό με απλά λόγια; Ότι οι δεινόσαυροι ζούσαν και βασίλευαν μέχρι τη στιγμή που ένα ξαφνικό γεγονός τους έσβησε από τον χάρτη! Η εξαφάνισή τους δεν ήταν αργή και σταδιακή, όπως κάποιοι υποστηρίζουν, αλλά επήλθε βίαια.
Δεν είναι λίγοι οι επιστήμονες που πιστεύουν ότι ένας τεράστιος μετεωρίτης που συγκρούστηκε με τη Γη κοντά στις ακτές του Μεξικού στο τέλος της Κρητιδικής περιόδου πριν από 65 εκατομμύρια χρόνια αφάνισε τους δεινοσαύρους.
Ωστόσο ορισμένοι σκεπτικιστές τονίζουν ότι η απουσία απολιθωμάτων δεινοσαύρων για μια περίοδο τριών εκατομμυρίων ετών, μαρτυρεί ότι πιθανότατα οι δεινόσαυροι δεν υπήρχαν πια στη Γη όταν «χτύπησε» ο μετεωρίτης.
Ετσι,  επί μακρόν,  αυτό το χρονικό κενό των τριών εκατομμυρίων ετών «πυροδοτεί» διαμάχες μεταξύ των ειδικών σχετικά με το ποια ήταν η μοίρα των δεινοσαύρων. Το απολίθωμα του κεράτου που εντοπίστηκε τώρα δείχνει να κλείνει αυτό το κενό, σημειώνουν ερευνητές του Πανεπιστημίου Γέιλ στην επιθεώρηση «Βiology Letters» της Βασιλικής Ακαδημίας Επιστημών.
Διαβάστε περισσότερα » »

ΗΡΑΚΛΕΙΤΕΙΟ “ΑΓΧΙΒΑΣΙΗΝ”(=ΝΑ ΒΑΔΙΖΕΙΣ ΠΛΗΣΙΟΝ…)

Η Ο.Ε.Α. ΑΠΟΚΡΥΠΤΟΓΡΑΦΩΝΤΑΣ ΤΟ ΠΡΟΣΘΕΣΕ ΔΙΠΛΑ ΤΗ ΛΕΞΗ “ΜΕΤΡΑ” (ΦΥΣΙΚΟΙ ΝΟΜΟΙ, ΑΠΟ ΤΟ ΑΠΟΛΛΩΝΕΙΟ “ΜΕΤΡΟΝ”).
ΔΗΛΑΔΗ “ΑΓΧΙΒΑΣΙΗΝ ΜΕΤΡΑ” = ΝΑ ΒΑΔΙΖΕΙΣ ΠΛΗΣΙΟΝ … ΣΤΑ ΜΕΤΡΑ, ΔΗΛΑΔΗ ΝΑ ΒΑΔΙΖΕΙΣ ΚΟΝΤΑ ΣΤΟΥΣ ΦΥΣΙΚΟΥΣ ΝΟΜΟΥΣ ΚΑΙ ΣΤΟ ΑΠΟΛΛΩΝΕΙΟ ΜΕΤΡΟΝ (ΠΑΝ ΜΕΤΡΟΝ ΑΡΙΣΤΟΝ).
ΔΗΛΑΔΗ Ο ΤΡΟΠΟΣ ΖΩΗΣ ΤΟΥ ΕΚΠΟΛΙΤΙΣΤΗ ΕΛΛΗΝΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ Η ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΤΗΣ ΦΥΣΙΚΗΣ ΔΙΠΟΛΙΚΟΤΗΤΑΣ – ΦΥΣΙΚΟΥ ΚΑΛΟΥ – ΦΥΣΙΚΟΥ ΚΑΚΟΥ. ΚΛΑΣΙΚΟ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ:
Η ΟΜΟΦΥΛΟΦΙΛΙΑ ΕΙΝΑΙ ΠΑΡΑ ΦΥΣΕΙ, ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΟ ΚΑΚΟ, ΕΦΟΣΟΝ ΣΤΗ ΦΥΣΗ ΤΑ ΟΜΩΝΥΜΑ ΑΠΟΘΟΥΝΤΑΙ ΚΑΙ ΤΑ ΕΤΕΡΩΝΥΜΑ (ΑΡΣΕΝΙΚΟ – ΘΗΛΥΚΟ) ΕΛΚΟΝΤΑΙ ΣΕ ΦΥΣΙΚΟΥΣ ΓΑΜΟΥΣ ΠΡΟΣ ΑΝΑΠΑΡΑΓΩΓΗ ΚΑΙ ΔΙΑΙΩΝΗΣΗ ΤΟΥ ΕΙΔΟΥΣ.
ΣΤΗ ΧΗΜΕΙΑ ΑΥΤΟΙ ΟΙ ΓΑΜΟΙ ΜΕΤΑΦΡΑΖΟΝΤΑΙ ΣΕ ΕΤΕΡΟΠΟΛΙΚΟΥΣ ΔΕΣΜΟΥΣ – ΕΝΩΣΕΙΣ ΜΕΤΑΞΥ ΜΟΡΙΩΝ-ΑΤΟΜΩΝ.
ΟΙ ΔΡΑΚΟΝΙΑΝΟΙ ΥΠΕΡΚΥΡΙΑΡΧΟΙ ΤΟΥ ΠΛΑΝΗΤΗ ΑΠΟ ΤΟ ΦΥΣΙΚΟΤΕΧΝΗΤΟ ΥΒΡΙΔΙΑΚΟ ΣΚΑΦΟΣ-ΝΑΥΑΡΧΙΔΑ ΣΕΛΗΝΗ-ΛΕΒΑΝ ΜΕΣΩ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΤΗΛΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΚΑΤΑΦΕΡΑΝ ΚΑΙ ΑΝΤΕΣΤΡΕΨΑΝ ΤΙΣ ΔΙΠΟΛΙΚΟΤΗΤΕΣ ΤΟΥ ΦΥΣΙΚΟΥ ΚΑΛΟΥ ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΟΥ ΚΑΚΟΥ. ΕΤΣΙ ΕΚΑΝΑΝ ΤΟ ΦΥΣΙΚΟ ΚΑΛΟ =>ΚΑΚΟ ΚΑΙ ΤΟ ΦΥΣΙΚΟ ΚΑΚΟ=>ΚΑΛΟ. ΕΤΣΙ ΟΙ “ΔΟΥΛΟΙ ΤΟΥ ΚΥΡΙΟΥ” ΓΗΙΝΟΙ ΣΕ ΟΠΟΙΕΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΔΥΟ ΔΡΑΚΟΝΙΑΝΕΣ ΔΙΠΟΛΙΚΟΤΗΤΕΣ ΚΑΙ ΑΝ ΣΤΡΑΦΟΥΝ ΤΟΤΕ ΕΙΝΑΙ ΝΟΜΟΤΕΛΕΙΑΚΟ ΟΤΙ ΘΑ ΔΡΑΣΟΥΝ ΠΑΝΤΑ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ ΣΕ ΚΑΡΚΙΝΙΚΗ ΦΙΛΟΤΟΜΑΡΙΣΤΙΚΗ ΠΑΡΑ-ΦΥΣΕΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ.
ΣΚΟΠΟΣ: ΧΕΙΡΑΓΩΓΗΣΗ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΕΙΔΟΥΣ ΜΕΣΩ ΠΛΑΣΤΩΝ ΔΙΠΟΛΙΚΟΤΗΤΩΝ ΘΡΗΣΚΕΙΩΝ-ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ & ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΧΡΗΣΗ ΤΟΥ ΩΣ ΣΚΛΑΒΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΓΡΗΓΟΡΟΤΕΡΗ ΕΞΟΡΥΞΗ ΤΩΝ ΠΡΩΤΩΝ ΥΛΩΝ ΤΟΥ ΠΛΑΝΗΤΟΥ ΤΙΣ ΟΠΟΙΕΣ ΑΡΓΟΤΕΡΑ ΘΑ ΚΑΤΑΚΛΕΨΕΙ Η ΣΕΛΗΝΗ ΚΑΙ ΘΑ ΑΝΑΧΩΡΗΣΕΙ ΜΕ ΑΝΤΑΝΑΙΡΕΣΗ (ΙΔΕ ΠΑΛΑΙΑ ΔΙΑΘΗΚΗ: ΨΑΛΜΟΥΣ) ΠΡΟΣ ΑΛΛΟ ΗΛΙΑΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΓΙΑ ΝΑ ΠΡΑΞΕΙ ΤΑ ΟΜΟΙΑ ΕΚΕΙ, ΑΦΗΝΟΝΤΑΣ ΠΙΣΩ ΤΗΣ ΜΙΑ ΓΕΩΛΟΓΙΚΗ ΚΟΛΑΣΗ ΚΑΙ ΕΝΑΝ ΚΑΤΕΣΤΡΑΜΜΕΝΟ ΠΛΑΝΗΤΗ.
Διαβάστε περισσότερα » »

Του έκοψε το πέος και το πέταξε στον σκουπιδοφάγο! (Βίντεο)

48χρονη στην Νότια Καλιφόρνια κρατείται από τις αρχές, γιατί νάρκωσε τον πρώην σύζυγό της, τον έδεσε σε ένα κρεβάτι, του έκοψε το πέος και το πέταξε μέσα στο σκουπιδοφάγο.


Ο Jeff Nightengale, αρχηγός της Αστυνομίας του Γκάρντεν Γκρόουβ, είπε ότι η Catherine Kieu Becker είχε καλέσει σε γεύμα τον πρώην σύζυγό της. Η 48χρονη Catherine βρισκόταν σε διαδικασία διαζυγίου και μέσα στο φαγητό είχε ρίξει την κατάλληλη ποσότητα υπνωτικού για να κάνει αυτό που είχε βάλει στο μυαλό της,
 
Ο 51χρονος άνδρας αισθάνθηκε άρρωστος, πήγε να ξαπλώσει και έχασε τις αισθήσεις του. Η 48χρονη στη συνέχεια του έδεσε τα χέρια και τα πόδια στο κρεβάτι με ένα σχοινί. Τον έγδυσε και του επιτέθηκε με ένα μαχαίρι 25 εκατοστών.
 
"Συνειδητά του έκοψε το πέος" δήλωσε η Αστυνομία. "Μετά το έριξε στο σκουπιδοφάγο και το εξαφάνισε"
 
Η Becker, μετά την αποτρόπαια πράξη της, κάλεσε την υπηρεσία έκτακτης ανάγκης και όταν έφθασε ασθενοφόρο, υπέδειξε στους τραυματιοφορείς ότι το θύμα βρίσκεται στο διπλανό δωμάτιο. Τον βρήκαν δεμένο, να αιμορραγεί ακατάσχετα.

H Catherine Kieu Becker έκοψε το πέος του άνδρα της. ΦΩΤΟ REUTERSH Catherine Kieu Becker έκοψε το πέος του άνδρα της. ΦΩΤΟ REUTERS
 
Το θύμα υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση στο University of California στο Irvine Medical Center και είναι σε σοβαρή κατάσταση, ευτυχώς όμως, ξεπέρασε τον κίνδυνο για τη ζωή του.
 
Η ποινή για την Becker ορίστηκε σε 1 εκατ. δολάρια και φυλάκιση στο Orange County Jail για παράνομη φυλάκιση, επίθεση με θανάσιμο όπλο, χορήγηση φαρμάκου με πρόθεση να διαπράξει κακούργημα, δηλητηρίαση και συζυγική κακοποίηση.




Διαβάστε περισσότερα » »

Έρχονται τα φρουτάκια - 35.000 άδειες για παίγνια μέσω διαδικτύου

Τα κέρδη των παικτών θα φορολογούνται με 10% και ο φόρος αυτός θα παρακρατείται και αποδίδεται στο Δημόσιο κάθε μήνα από τους κατόχους των αδειών.

Άδειες για 35.000 παιγνιομηχανήματα σε όλη τη χώρα και 15- 20 άδειες, μέσω διεθνούς πλειοδοτικού διαγωνισμού, για τη διεξαγωγή τυχερών παιγνίων και στοιχήματος μέσω διαδικτύου, θα χορηγήσει το Δημόσιο, στο πλαίσιο της ρύθμισης της αγοράς των τυχερών παιχνιδιών στην Ελλάδα. Αυτό προβλέπεται στις διατάξεις του πολυνομοσχεδίου για τα τυχερά παιχνίδια, οι οποίες κατατέθηκαν εκ νέου στη Βουλή, μετά τις τροποποιήσεις που επέφερε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Από την εφαρμογή των ρυθμίσεων, το Δημόσιο προσδοκά έσοδα ύψους 30% επί των μικτών κερδών για όλα τα τυχερά παίγνια που διεξάγονται με παιγνιομηχανήματα ή μέσω του διαδικτύου. Το ποσοστό αυτό θα αποδίδεται στο δημόσιο κάθε τρίμηνο, ενώ, τουλάχιστον 20% των εσόδων αυτών θα διατίθενται σε κοινωνικές πολιτικές (άτομα με αναπηρίες, καταπολέμηση της ανεργίας, απεξάρτηση από τα παίγνια κ.α.), καθώς και για τον πολιτισμό και τον αθλητισμό. Επίσης, ποσοστό του ποσού αυτού θα αποδίδεται στους ΟΤΑ Α΄ και Β΄ βαθμού.

Παράλληλα, τα κέρδη των επιχειρήσεων διεξαγωγής και εκμετάλλευσης παιγνίων φορολογούνται σύμφωνα με τις γενικές διατάξεις της φορολογίας εισοδήματος. Τα κέρδη των παικτών θα φορολογούνται με 10% και ο φόρος αυτός θα παρακρατείται και αποδίδεται στο Δημόσιο κάθε μήνα από τους κατόχους των αδειών.

Ειδικότερα για τα παιγνιομηχανήματα - η άδεια για τα οποία θα ισχύει για 10 έτη από τη χορήγησή της- προβλέπεται ότι από τις συνολικά 35.000 άδειες, οι 15.000 άδειες θα δοθούν στον ΟΠΑΠ, για εκμετάλλευση αποκλειστικά σε πρακτορεία του, και 1.500 άδειες θα διατεθούν για εκμετάλλευση σε πρακτορεία του ΟΔΙΕ.

Για τη χορήγηση των 15-20 αδειών για τα τυχερά παιχνίδια και το στοίχημα μέσω διαδικτύου, οι οποίες θα έχουν πενταετή διάρκεια, θα γίνει διεθνής πλειοδοτικός διαγωνισμός. Ο κάτοχος μιας τέτοιας άδειας, θα έχει τη δυνατότητα αίτησης για επέκτασή της με τους ίδιους όρους και με νέο τίμημα, ένα χρόνο πριν από τη λήξη της.

Δικαίωμα συμμετοχής στον διαγωνισμό θα έχουν μόνο κεφαλαιουχικές εταιρίες με καταβεβλημένο κεφάλαιο 200.000 ευρώ και αφού έχουν προηγουμένως καταθέσει εγγυητική επιστολή ύψους 100.000 ευρώ από τράπεζα.

Απαγορεύεται το στοίχημα μέσω διαδικτύου σε χρηματοπιστωτικά μέσα διακινούμενα στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Τα ποσά του στοιχήματος πρέπει να διακινούνται αποκλειστικά μέσω πιστωτικών ιδρυμάτων ή ιδρυμάτων πληρωμών που είναι εγκατεστημένα και λειτουργούν νόμιμα στην Ελλάδα (π.χ. πιστωτικές κάρτες, προπληρωμένες ή μη). Προβλέπονται ειδικές διατάξεις και για τη διεξαγωγή τυχερών παιγνίων από ραδιοτηλεοπτικά μέσα, για την οποία θα απαιτείται, εκτός των άλλων, και η σύμφωνη γνώμη του ΕΣΡ.

Τα κέρδη στους παίκτες πρέπει να είναι κατ’ ελάχιστο στο 80% των ποσών που παίζονται. Προβλέπεται, επίσης, περιορισμένη δυνατότητα τζακ ποτ, μόνο με απόφαση του υπουργού Οικονομικών, καθώς και η άμεση απόδοση των κερδών στο λογαριασμό του παίκτη.

Στα τυχερά παιχνίδια θα έχουν δικαίωμα συμμετοχής μόνον όσοι έχουν συμπληρώσει το 21ο έτος της ηλικίας τους, ενώ το ίδιο όριο ηλικίας θα ισχύσει και στα καζίνο. Το κόστος συμμετοχής κάθε παίκτη καθορίζεται από 0,10 έως 2 ευρώ, ώστε να παραμένουν τα παιζόμενα ποσά και τα κέρδη σε ανεκτά επίπεδα. Η πληρωμή του ποσού της συμμετοχής γίνεται είτε με την εισαγωγή χρήματος στα παιγνιομηχανήματα, είτε με την επανεπένδυση μονάδων κέρδους, είτε με τη χρήση προπληρωμένης κάρτας, με τρόπο που να εξασφαλίζεται η ταυτοποίηση του παίκτη. Η παροχή πίστωσης ή έκπτωσης στους παίκτες απαγορεύονται απολύτως, με στόχο την προστασία των παικτών από υπερβολική στοιχηματική δραστηριότητα και τη συγκράτηση των παιζόμενων ποσών σε λογικά επίπεδα.

Απαγορεύεται, επίσης, το μέγιστο ποσό που μπορεί να χάσει ο παίκτης να υπερβαίνει το χρηματικό ποσό συμμετοχής του στο τυχερό παιχνίδι.

Ο παίκτης πρέπει να έχει ατομική κάρτα, μέσω της οποίας θα εξακριβώνονται η ηλικία, ο ΑΦΜ, οι χρηματικές ροές, ο χρόνος συμμετοχής, τα ενδεχόμενα μέγιστα ποσά ανά ημέρα ή μήνα και όλα τα αναγκαία στοιχεία αυτοπροστασίας των παικτών. Παράλληλα, θα διευκολύνεται ό έλεγχος των αδειούχων και των παρόχων.

Στις διατάξεις προβλέπονται και υψηλά πρόστιμα και ποινικές κυρώσεις για τους παραβάτες. Οι διοικητικές κυρώσεις θα κυμαίνονται από 1.000 έως 2 εκατ. ευρώ, χωρίς το δικαίωμα αναστολής σε περίπτωση προσφυγής. Παράλληλα, προβλέπεται και η σφράγιση του καταστήματος σε περιπτώσεις απουσίας της απαιτούμενης άδειας ή πιστοποίησης. Στις ποινικές κυρώσεις, προβλέπεται ποινή φυλάκισης τουλάχιστον τριών ετών και χρηματική ποινή από 200.000 έως 500.000 ευρώ, ενώ, ο τεχνικός εξοπλισμός και τα παιγνιομηχανήματα που χρησιμοποιήθηκαν κατάσχονται, και, μετά την έκδοση αμετάκλητης απόφασης, περιέρχονται στην κυριότητα του Δημοσίου.
Διαβάστε περισσότερα » »

Συντάξεις: ποιοι πάνε στα 40 έτη και ποιοι χάνουν από το νέο ΛΑΦΚΑ

 

Τη μεταφορά όσων ισχύουν ήδη στον ιδιωτικό τομέα και στο δημόσιο τομέα για τις συντάξεις θανόντων σε συζύγους και διαζευγμένους περιλαμβάνει το πολυνομοσχέδιο, ενώ προβλέπει ότι το γενικό όριο ηλικίας συνταξιοδότησης και για τους μετά το 1993 ασφαλισμένους στο δημόσιο είναι το 60ο έτος ηλικίας, με συμπλήρωση 40 ετών υπηρεσίας.

Έτσι για όσους έχουν ασφαλισθεί για πρώτη φορά από 1.1.1993 και μετά και θεμελιώνουν δικαίωμα σύνταξης από 1.1.2013 και μετά, θα λαμβάνουν σύνταξη με τη συμπλήρωση του 60ού έτους της ηλικίας τους υπό την προϋπόθεση ότι έχουν συμπληρώσει 40 ετών πλήρους πραγματικής συντάξιμης υπηρεσίας.

Παράλληλα επεκτείνονται για λόγους ισότητας και σε όσους έχουν ασφαλισθεί για πρώτη φορά από 1.1.1993 και μετά, οι ευνοϊκές διατάξεις που ισχύουν για τους βαριά αναπήρους (τυφλοί, τετραπληγικοί, νεφροπαθείς κ.λ.π) και οι οποίες προβλέπουν τη δυνατότητα συνταξιοδότησης των προσώπων αυτών με τη συμπλήρωση 15 ετών υπηρεσίας, ανεξαρτήτως ορίου ηλικίας και τον υπολογισμό της σύνταξής τους με βάση τα 35 έτη υπηρεσίας.

Για τους εργαζόμενους στα μέσα μαζικής μεταφοράς προβλέπεται ότι σε περίπτωση μετάταξης οι ίδιοι θα μπορούν να επιλέξουν αν θα παραμένουν στον προηγούμενο ασφαλιστικό τους φορέα ή θα ασφαλιστούν στον φορέα της υπηρεσίας που μετατάσσονται.

Επιπρόσθετα μπαίνει πλαφόν στις συντάξιμες αποδοχές, καθώς η μηνιαία σύνταξη μπορεί να υπερβαίνει το μηνιαίο συντάξιμο μισθό, μόνο στην περίπτωση που προσαυξάνει με πτητικά κ.λπ. εξάμηνα ή υπολογίζεται βάση νόμων 1897/1990 και 1977/1991 (θύματα τρομοκρατίας). Δηλαδή, ο μηνιαίος συντάξιμος μισθός προσαυξάνει 50%.

Νέο ΛΑΦΚΑ –Σοκ στις συντάξεις

Από την 1η-8-2011 αυξάνονται για τους συνταξιούχους του Δημοσίου τα ποσοστά με τα οποία επιβάλλεται η Εισφορά Αλληλεγγύης Συνταξιούχων (ο νέος «ΛΑΦΚΑ» Τα νέα ποσοστά που περιγράφονται στο πολυνομοσχέδιο που κατατέθηκε χτες στην Βουλή μεταβάλλονται εξής:

α) από 4% σε 6% για συντάξεις από 1.700,01 έως 2.000 ευρώ.
β) από 5% σε 7% για συντάξεις από 2.000,01 έως 2.300 ευρώ.
γ) από 6% σε 9% για συντάξεις από 2.300,01 έως 2.600 ευρώ.
δ) από 7% σε 10% για συντάξεις από 2.600,01 έως 2.900 ευρώ.
ε) από 8% σε 12% για συντάξεις από 2.900,01 έως 3.200 ευρώ.
στ) από 9% σε 13% για συντάξεις από 3,200,01 έως 3.500 ευρώ.
ζ) από 10% σε 14% για συντάξεις από 3.501 ευρώ και άνω.

Από την 1η-8-2011, από τους συνταξιούχους του Δημοσίου που δεν έχουν συμπληρώσει το 60ο έτος της ηλικίας θα παρακρατείται επιπλέον μηνιαία εισφορά ως εξής:

-Για συντάξεις από 1.700,01 έως 2.300 ευρώ ποσοστό 6%
-Για συντάξεις από 2.300,01 έως 2.900 ευρώ ποσοστό 8%
-Για συντάξεις από 2.900,01 ευρώ και άνω, ποσοστό 10%.
Για την πρώτη κατηγορία το ποσό της σύνταξης μετά την παρακράτηση της επιπλέον εισφοράς δεν μπορεί να υπολείπεται των 1.700 ευρώ.

Για τον προσδιορισμό του συνολικού ποσού της σύνταξης της προηγούμενης περίπτωσης, λαμβάνεται υπόψη το ποσό της μηνιαίας βασικής σύνταξης καθώς και τα συγκαταβαλλόμενα με αυτή ποσά του επιδόματος εξομάλυνσης και της τυχόν προσωπικής και αμεταβίβαστης διαφοράς, αφαιρουμένου του ποσού της Εισφοράς Αλληλεγγύης Συνταξιούχων.
Διαβάστε περισσότερα » »

Βάζουν και άλλους στην περαίωση - Ποιοι ευνοούνται

 
 

Περαίωση για όσους εξαιρέθηκαν από την παλιότερη ρύθμιση προβλέπει το πολυνομοσχέδιο που κατατέθηκε χτες στην Βουλή.

Όσοι δεν είχαν υπαχθεί στη ρύθμιση, καθώς και όσοι εξαιρέθηκαν με ακαθάριστα έσοδα μέχρι 40 εκατ. ευρώ (από 20 εκατ. ευρώ που προέβλεπε ο περσινός νόμος) μπορούν τώρα να περαιώσουν τις ανέλεγκτες χρήσεις μέχρι και το 2009. Έχουν διορία μέχρι 31.10.2011 ή εντός πέντε ημερών στην περίπτωση που θα λάβουν σημείωμα για έλεγχο.

Ο περσινός νόμος προέβλεπε ελάχιστα ποσά φόρου ανά χρήση από 300 ευρώ για τηρούντες βιβλία Α κατηγορίας και 500 ευρώ για Β κατηγορίας και φθάνουν στα 700 ευρώ για Γ κατηγορίας, ενώ για ελεύθερους επαγγελματίες ορίστηκαν σε 700 ευρώ για Β κατηγορίας και 1.000 ευρώ για Γ κατηγορίας. Με την υπαγωγή στη ρύθμιση προκαταβάλλεται το 20% της οφειλής και το υπόλοιπο εξοφλείται σε:

6 δόσεις για ποσά μέχρι 5.000 ευρώ,
8 δόσεις για ποσά 5.001-10.000 ευρώ,
12 για ποσά 10.001 -15.000 ευρώ,
18 για ποσά 15.001 -20.000 ευρώ και
24 για ποσά άνω των 20.000 ευρώ.

Ακόμη προβλέπεται αυτόματη αποστολή εκκαθαριστικών σημειωμάτων για καταβολή φόρου σε όσους φορολογούμενους οι ηλεκτρονικές διασταυρώσεις της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών δείχνουν αποκλίσεις μεταξύ των φορολογικών τους δηλώσεων και των πραγματικών φορολογικών στοιχείων τους (εισοδήματα, περιουσιακά στοιχεία κ.α.).

Σε ότι αφορά την περαίωση, στο νομοσχέδιο διευκρινίζεται ότι θα μπορούν πλέον να υπαχθούν και οι φορολογούμενοι με ακίνητη περιουσία άνω των 400.000 ευρώ (αντικειμενικής αξίας) όπως και οι επιχειρήσεις με ετήσιο τζίρο πάνω από 20 εκατ. ευρώ και μέχρι 40 εκατ. ευρώ.

Όπως σημειώνεται η επίλυση των φορολογικών διαφορών ενεργείται πριν από την έναρξη του ελέγχου με την αποδοχή από τον υπόχρεο του εκκαθαριστικού σημειώματος εντός 5 ημερών από την αποστολή του. Το ίδιο εκκαθαριστικό σημείωμα θα μπορεί να υποβάλλει και μόνος του ο φορολογούμενος έως τις 31 Οκτωβρίου 2011, διευκρινίζεται χαρακτηριστικά.

Επίσης το νομοσχέδιο προβλέπει ότι με απόφαση του υπουργού Οικονομικών και προκειμένου να εντοπίζονται τα περιουσιακά στοιχεία των υπόχρεων ή συνυπόχρεων προσώπων, μπορεί να ανατίθεται η έρευνα σε ελεγκτικές εταιρίες ή δικηγορικά γραφεία ή κοινοπραξίες τους.

Στο νομοσχέδιο, μεταξύ άλλων, προβλέπεται και η παράταση ως 31-12-2012 της παραγραφής των φορολογικών υποθέσεων που θα παραγράφονταν την 31-12-2011
Διαβάστε περισσότερα » »

Ποια επιδόματα κόπηκαν νύχτα με διάταξη – "φάντασμα"!

 
 

Σε μείωση των επιδομάτων που λειτουργούν ως κίνητρο απόδοσης ή ταχύτερης διεκπεραίωσης ή ειδικής απασχόλησης των δημοσίων λειτουργών και υπαλλήλων, προχωρά το υπουργείο Οικονομικών. Αυτό προβλέπει το πολυνομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή

Η αιτιολογική έκθεση του πολυνομοσχεδίου περιέχει την συγκεκριμένη διάταξη όμως στο σχέδιο νομου περιέργως δεν υπάρχει! Παντως οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το κίνητρο απόδοσης θα μειωθεί κατά 50%, ενώ μάλλον αντίστοιχη θα είναι και περικοπή των άλλων δύο επιδομάτων.
Παράλληλα το πολυνομοσχέδιο προβλέπει μείωση κατά 20% των μισθωμάτων σε κτίρια τα οποία έχουν ενοικιάσει φορείς και υπηρεσίες του δημοσίου ως τις 30/6/2010 Μάλιστα τονίζεται ότι και στην περιπτώσεις κατά τις οποίες έχει προηγηθεί συμφωνία με τους ιδιοκτήτες ακινήτων για μείωση του ενοικίου η οποί υπολείπεται του ποσοστού αυτού με την ψήφιση του νόμου η μείωση θα φτάσει στο 20% και απαγόρευση αναπροσαρμογής ως το τέλος του 2013
Ακόμη, τα ενοίκια που καταβάλλουν το Δημόσιο και οι φορείς του δημόσιου τομέα για κτίρια στα οποία στεγάζονται υπηρεσίες τους, μειώνονται κατά 20%, ενώ απαγορεύεται οποιαδήποτε αναπροσαρμογή τους έως τις 30 Ιουνίου 2013.

Το νομοσχέδιο προβλέπει επίσης:

Την δημιουργία επιτελικού οργάνου για την παρακολούθηση του μνημονίου με την επωνυμία «Υπηρεσία Σχεδιασμού και Παρακολούθησης των προγραμμάτων οικονομικής πολιτικής» η οποία θα βρίσκεται υπό την εποπτεία του υπουργού οικονομικών
Την κατάργηση της επιδότησης αγοράς ή ανέγερσης κατοικίες σε υπαλλήλους οι οποίοι μετατάσσονται σε προβληματικές περιοχές .
Εξάλλου τονίζεται ότι η επιστροφή μέσω Δ,Ο,Υ των παράνομων και παράτυπων κρατικών ενισχύσεων θα γίνεται με αυτόματες διαδικασίες
Προβλέπεται επίσης η ανάθεση εφεξής σε εξωτερικούς συνεργάτες της σύνταξης μελετών και εκθέσεων για λογαριασμό του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους
Και εκ των υστέρων απόσυρση για οχήματα μέχρι 2.000 κυβικά. Αν ένα όχημα εισαχθεί με κανονικό τέλος από την ισχύ της διάταξης και μετά μπορεί μετέπειτα εφόσον υπάρξει απόσυρση παλαιού οχήματος να υπαχθεί στη ρύθμιση αυτή και να επιστραφεί η διαφορά του τέλους ταξινόμησης
Διαβάστε περισσότερα » »

Πέρασε νύχτα η φορο-λαίλαπα – Αυξήσεις φόρων και ορίων ηλικίας, μειώσεις μισθών και επιδομάτων

 

- Φορο-ντετέκτιβ και άρση του απορρήτου καταθέσεων
- Περαίωση, ρυθμίσεις για... ξεχασιάρηδες και φρουτάκια για να αυξηθούν τα έσοδα
- Που πάνε τα επιδόματα και οι μισθοί
- Πόσο και για ποιους αυξάνονται τα όρια ηλικίας
- Όλες οι διατάξεις του νομοσχεδίου-μαμούθ

Σε μια άλλη χώρα θα γυρίσουν όσοι ήδη έφυγαν διακοπές. Για τους περισσότερους το τέλος του μήνα κρύβει πολύ δυσάρεστες εκπλήξεις καθώς πέρασαν και θα ισχύσουν άμεσα όλα τα νέα μέτρα που μειώνουν μισθούς και επιδόματα, ενώ μπαίνει και το νέο ΛΑΦΚΑ στις συντάξεις.
Κατά τα άλλα έρχεται νέα περαίωση για να ... τονωθούν τα έσοδα και να κλείσει ένα μέρος της τρύπας των 4,5 δισ. ευρώ μέσα στους πρώτους μήνες του 2011.
Τώρα αρχίζουν τα δεινά πυ μέχρι στιγμής απλά ήταν στα χαρτιά...


Οι «ντετέκτιβ» του πολυνομοσχεδίου


Την υποβολή εκπρόθεσμων φορολογικών δηλώσεων και την εξόφληση του φόρου που προκύπτει από αυτές με ευνοϊκούς όρους προβλέπει το πολυνομοσχέδιο που κατέθεσε στην Βουλή ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος με το οποίο, ορίζεται ότι οι εκκρεμείς φορολογικές υποθέσεις που ήταν να παραγράφουν στις 31-12-2011 παραμένουν ανοιχτές μέχρι 31.12.2012 ενώ διευρύνει την περαίωση σε μεγαλύτερες επιχειρήσεις με ακαθάριστα έσοδα μέχρι 40 εκατ. ευρώ.
Παράλληλα το ίδιο νομοσχέδιο δίνει την δυνατότητα στον υπουργό οικονομικών να χορηγεί στοιχεία των φορολογούμενων σε ιδιώτες που έχουν την υποβοήθηση του φοροεισπρακτικού μηχανισμού ενώ δίνει και ευέλικτη επιταγή στην κυβέρνηση για αν προσλαμβάνει ελεγκτικές εταιρείες ή δικηγορικά γραφεία με στόχο τον εντοπισμό περιουσιακών στοιχείων υπόχρεων

Ιδιώτες ελεγκτές - Ντετεκτιβ
Καταργείται το φορολογικό απόρρητο των φορολογούμενων για να διευκολυνθούν οι ιδιώτες που θα συνδράμουν το υπουργείο Οικονομικών για την είσπραξη ληξιπρόθεσμων χρειών. Πρόκειται για τους ιδιώτες λογιστές, δικηγόρους και ελεγκτές που θα αναλάβουν το ρόλο εντοπισμού των περιουσιακών στοιχείων των οφειλετών και των διευθύνσεων κατοικίας τους. Συγκεκριμένα, δίδεται η δυνατότητα στον υπουργό Οικονομικών να χορηγεί στοιχεία των φορολογούμενων σε ιδιώτες που έχουν την υποβοήθηση του φοροεισπρακτικού μηχανισμού, όπως και η δυνατότητα στην κυβέρνηση να προσλαμβάνει ελεγκτικές εταιρείες ή δικηγορικά γραφεία με στόχο τον εντοπισμό περιουσιακών στοιχείων υπόχρεων.

Πως θα πληρώσετε τον φόρο που ξεχάσατε

Ειδικότερα για όσους θέλουν να υποβάλουν εκπρόθεσμες ή διορθωμένες δηλώσεις ΦΠΑ προβλέπεται ότι :
1. εάν ο φόρος εξοφληθεί εφάπαξ δεν επιβάλλεται πρόσθετος φόρος. Ενώ αν η κύρια οφειλή καταβληθεί σε δόσεις, τότε προσαυξάνεται κατά 10% εάν η φορολογική υποχρέωση είχε γεννηθεί έως 31/12/2009 και κατά 3% για τις περιπτώσεις που η φορολογική υποχρέωση γεννήθηκε μέχρι και την έναρξη ισχύος του παρόντος νομοσχεδίου.
2. Ο φόρος εισοδήματος καταβάλλεται εφάπαξ για τα νομικά πρόσωπα με την υποβολή της δήλωσης, ενώ για τα φυσικά πρόσωπα καταβάλλεται μέχρι και το τέλος του επόμενου μήνα από τη βεβαίωση του φόρου.
3. Για τις υπόλοιπες φορολογίες, ο φόρος μπορεί να καταβληθεί είτε εφάπαξ είτε σε έξι δόσεις με ελάχιστο ποσό δόσης τα 300 ευρώ.
Εκτός από το εισόδημα εντάσσονται ΦΠΑ, αυτοτελώς φορολογούμενα εισοδήματα, φόρος υπεραξίας ακινήτων, φόροι μεταβίβασης ή αυτομάτου υπερτιμήματος ή τέλος συναλλαγής ακινήτων, κληρονομιών, δωρεών, γονικών παροχών και κάθε είδους φόρο ή τέλος, για τις οποίες όμως υπολογίζεται πρόσθετος φόρος 10% αν η φορολογική υποχρέωση γεννήθηκε μέχρι 31.12.2009 και 3% από 1.1.2010 και μετά. Σε εφάπαξ καταβολή δεν λογίζεται πρόσθετος φόρος.

Για τις καταθέσεις στο εξωτερικό

Σύμφωνα με το νομοσχέδιο βεβαιώνεται από την εφορία και αποστέλλεται απευθείας στους φορολογούμενους που έχουν καταθέσεις στο εξωτερικό φόρος για τους τόκους που έχουν εισπράξει, αλλά παρανόμως δεν τους δήλωσαν. Τα στοιχεία των καταθετών βρίσκονται στη διάθεση της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων μέσω συνεργασίας με ξένες φορολογικές αρχές.


Για τους «σκαφάτους»

Θεσπίζεται ρύθμιση για τη μετατροπή σε ιδιωτικά σκάφη των σκαφών αναψυχής που παρανόμως εμφανίζονταν ως επαγγελματικά από τους ιδιοκτήτες τους. Με τη ρύθμιση οι ιδιοκτήτες θα πρέπει να καταβάλλουν ποσοστό του ΦΠΑ που γλίτωσαν κατά την εισαγωγή του σκάφους καθώς και τον ΦΠΑ και ειδικό φόρο κατανάλωσης για καύσιμα, λιπαντικά και άλλα υλικά που εφοδιάστηκαν το τελευταίο χρονικό διάστημα. Εξαιρούνται οι περιπτώσεις που εντοπίστηκαν πλαστά τιμολόγια. Για την υπαγωγή στη ρύθμιση, θα πρέπει ο ιδιοκτήτης του σκάφους να υποβάλλει σχετική αίτηση έως τις 30/9/2011. Στη ρύθμιση περιλαμβάνονται και οι ιδιοκτήτες σκαφών που έχουν εντοπιστεί από το ΣΔΟΕ να τα εμφανίζουν παρανόμως ως επαγγελματικά.

Τα «ψιλά γράμματα»
Με άλλη διάταξη καταργείται παλιότερη ευνοϊκή ρύθμιση με την οποία προβλεπόταν ότι εφόσον ο φορολογούμενος επιλεγεί για προσωρινό ή τακτικό έλεγχο, μπορούσε να υποβάλει αρχικές ή συμπληρωματικές δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος, Φ.Π.Α. και λοιπών φορολογιών, τελών και εισφορών, με μείωση στο 1/2 των πρόσθετων φόρων που προβλέπονται επί εκπροθέσμων δηλώσεων. Προβλέπεται και ρύθμιση βεβαιωμένων οφειλών δημοτών προς τους Ο.Τ.Α, είτε με εφάπαξ εξόφλησης της βασικής οφειλής, χωρίς την καταβολή των προσαυξήσεων εφόσον ο οφειλέτης εξοφλήσει τη βασική οφειλή
Διαβάστε περισσότερα » »

Ελλείψεις στην πυροσβεστική δυτικής Μακεδονίας

Προσεύχονται να μην ξεσπάσει πυρκαγιά

Το 50% των αυξημένων αναγκών για την καλοκαιρινή περίοδο καλύπτει το προσωπικό της πυροσβεστικής υπηρεσίας στην περιφέρεια δυτικής Μακεδονίας, σύμφωνα με τη εφημερίδα «Μακεδονία».

Η υπηρεσία είναι στελεχωμένη με βάση το οργανόγραμμα του 1975, τότε δηλαδή που ιδρύθηκε η πυροσβεστική στην περιοχή, με τους μόνιμους πυροσβέστες να φτάνουν τους 240, ενώ η υπηρεσία έχει ανάγκη 480 άτομα για να λειτουργεί αποτελεσματικά, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ένωσης Υπαλλήλων Πυροσβεστικού Σώματος Δυτικής Μακεδονίας Παναγιώτη Ανδρεόπουλο.

Οι πυροσβεστικές υπηρεσίες των νομών Κοζάνης, Φλώρινας, Καστοριάς και Γρεβενών, καθώς και εκείνη της Πτολεμαΐδας, ιδρύθηκαν ως υπηρεσίες γ’ κατηγορίας, όμως οι ανάγκες από τότε πολλαπλασιάστηκαν και απαιτείται αναβάθμισή τους.

Ο πρόεδρος των πυροσβεστών εκτίμησε ότι η πυροσβεστική υπηρεσία Κοζάνης πρέπει να αναβαθμιστεί σε α’ τάξης και να έχει 80 μόνιμους πυροσβέστες, αντί 37 που έχει σήμερα, ενώ οι υπόλοιπες τέσσερις πυροσβεστικές υπηρεσίες επιβάλλεται να αναβαθμιστούν σε β’ τάξης, ώστε να έχουν από 45 άτομα προσωπικό.

Σήμερα έχουν 32 μόνιμους πυροσβέστες η Πυροσβεστική Υπηρεσία Γρεβενών και από 33 οι αντίστοιχες υπηρεσίες Φλώρινας, Καστοριάς και Πτολεμαΐδας. Ανεπαρκές κρίνεται και το προσωπικό των πυροσβεστικών κλιμακίων του Άργους Ορεστικού και Σερβίων τα οποία έχουν από 13 άτομα  και από 12 άτομα του Νεστορίου και της Νεάπολης, ενώ υπολειτουργεί με μόλις τρία άτομα το κλιμάκιο Επταχωρίου.

Η δυτική Μακεδονία είναι η μοναδική περιφέρεια που δεν διαθέτει ΕΜΑΚ ούτε εδρεύει στην περιοχή ελικόπτερο κατάσβεσης.
Διαβάστε περισσότερα » »

Το ηφαίστειο σκόρπισε τον τρόμο

Το ηφαίστειο σκόρπισε τον τρόμοΦωτογραφίες και βίντεο με τη έκρηξη

Σε ύφος 1.500 μέτρων εκτόξευσε λάβα και ηφαιστειακή στάχτη ο κρατήρας του ηφαιστείου Mount Lokon στο νησί Σουλαουέζι της Ινδονησίας, προκαλώντας πανικό στους κατοίκους οι οποίοι εγκατέλειψαν τη γύρω περιοχή.

Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν αναφορές για θύματα, σύμφωνα με εκπρόσωπο της Εθνική Υπηρεσίας Αντιμετώπισης Καταστροφών.

Η πρώτη μεγάλη έκρηξη του ηφαιστείου έγινε λίγο πριν τα μεσάνυχτα της Πέμπτης και ξύπνησε τους κατοίκους, οι οποίοι εγκατέλειψαν τα σπίτια τους.

Η κυβέρνηση θα μοιράσει μάσκες και σκηνές για τους Ινδονήσιους που βρήκαν καταφύγιο σε σχολικά κτήρια.

Το διεθνές αεροδρόμιο της πρωτεύουσας Μανάντο της επαρχίας, τουριστικός προορισμός για τους κοραλλιογενείς υφάλους Μπουνάκεν, λειτουργεί κανονικά.

Το Κέντρο Ηφαιστειολογίας της επαρχίας ανέβασε στο υψηλότερο επίπεδο συναγερμού την δραστηριότητα του ηφαιστείου, καλώντας περίπου 28.000 ανθρώπους που ζουν σε ακτίνα 3,5 χιλιομέτρων από τον κρατήρα Τομπαλουάν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.

Δείτε φωτογραφίες και βίντεο






Διαβάστε περισσότερα » »

Ύστατο χαίρε στο 12ο θύμα της ναυτικής βάσης

Ύστατο χαίρε στο 12ο θύμα της ναυτικής βάσηςΔωρίζονται τα όργανα του εγκεφαλικά νεκρού 19χρονου ναύτη

Στις 10 θα κηδευτεί από τον Ιερό Ναό Αρχαγγέλου Μιχαήλ στα Λατσιά της Κύπρου ο επικελευστής Υπαξιωματικός του ναυτικού, Μιχάλης Ηρακλέους, που είναι το 12ο θύμα της τραγωδίας στη ναυτική βάση «Ευάγγελος Φλωράκης».

Από την άλλη πλευρά η τραγική οικογένεια του 19χρονου ναύτη, Αντώνη Χαραλάμπους, έδωσε τη συγκατάθεση της για να αρχίσει η διαδικασία δωρεάς των οργάνων του, μετά τη διάγνωση του εγκεφαλικού θανάτου του.

Κρίσιμη παραμένει η κατάσταση του 28χρονου ειδικού αστυφύλακα, που εκτελούσε χρέη φρουρού στον ηλεκτροπαραγωγό σταθμού Βασιλικού. Ο 28χρονος νοσηλεύεται διασωληνωμένος στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας.
Διαβάστε περισσότερα » »

Καφές: Μύθοι και πραγματικότητα.....Η περιεκτικότητα σε καφεϊνη

Πριν από λίγες εβδομάδες δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση «Personality and Individual Differences» μελέτη που έδειξε πως πέντε φλιτζάνια καφέ την ημέρα αρκούν για να αρχίσουν τα αυτιά μας να μας... παίζουν παιχνίδια.

Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο La Trobe στη Μελβούρνη διαπίστωσαν πως εθελοντές που ένιωθαν έντονο στρες, έκαναν υπερκατανάλωση καφέ και στη συνέχεια άκουγαν έναν «μουντό» ήχο και διέκριναν μέσα του ένα τραγούδι που δεν υπήρχε, μόνο και μόνο επειδή οι ερευνητές τούς είχαν πει πως μπορεί και να το άκουγαν!

Το εύρημα αυτό αποδεικνύει ότι «η καφεΐνη ασκεί ψυχοτρόπο δράση» κατά τον δρα Σάιμον Κράου, καθηγητή στο Τμήμα Ψυχολογικής Επιστήμης του πανεπιστημίου, και υποδηλώνει πως «ο συνδυασμός της με το στρες αυξάνει τις πιθανότητες να εκδηλώσει κάποιος ψυχωσικό σύμπτωμα».

Πρόσφατα, η καφεΐνη βρέθηκε πάλι στο προσκήνιο ως το νέο «υπερόπλο» της ομορφιάς, με τους θιασώτες των προϊόντων που την περιέχουν να υποστηρίζουν ότι μπορεί να διώξει χρόνια και κούραση από το πρόσωπο, αμβλύνοντας τις ρυτίδες και τις σακούλες κάτω από τα μάτια.

Η επινόηση αυτών των προϊόντων βασίστηκε κυρίως σε μελέτες που έγιναν σε πειραματόζωα, όπως εκείνη που δημοσιεύθηκε το 2007 στη «Βρετανική Επιθεώρηση Δερματολογίας» και έδειξε πως η τοπική εφαρμογή καφεΐνης ενδέχεται να μειώνει τη φωτογήρανση (είναι οι ρυτίδες εξαιτίας της υπερβολικής έκθεσης στην υπεριώδη ακτινοβολία του ηλίου).


Οι Ελληνες

Ο καφές είναι το ρόφημα που καταναλώνεται ευρύτερα παγκοσμίως (μετά το νερό, βεβαίως) και η ετήσια παραγωγή του φτάνει πλέον τα 7 εκατ. μετρικούς τόνους.

Η χώρα μας βρίσκεται στη 13η θέση στον κόσμο σε κατανάλωση καφέ. Κατά μέσο όρο κάθε ένας από εμάς πίνει 1,6 φλιτζάνια καφέ την ημέρα και η συνολική ποσότητα φτάνει το 0,64% της παγκόσμιας παραγωγής – ή 23.000 τόνους τον χρόνο.

Με τέτοια κατανάλωση σε όλο τον κόσμο, μοιραία ο καφές έχει αποτελέσει και εξακολουθεί να αποτελεί αντικείμενο επισταμένων μελετών, που προσπαθούν να ξεκαθαρίσουν με ποιους τρόπους επηρεάζει την υγεία.

Οπως αναφέρουν επιστήμονες από το Εργαστήριο Εικονικής Φασματογραφίας Μάζας (VMSL) του Πανεπιστημίου Carnegie Mellon στο Πίτσμπουργκ, η καφεΐνη – που αποτελεί το κύριο συστατικό του καφέ – είναι διεγερτική ουσία και επηρεάζει απευθείας το κεντρικό νευρικό σύστημα, δηλαδή τον εγκέφαλο και τον νωτιαίο μυελό.



Διεγερτική δράση

«Οταν πίνουμε καφέ, ο εγκέφαλος απελευθερώνει ντοπαμίνη, που είναι ουσία (νευροδιαβιβαστής) της ευτυχίας και ευημερίας», εξηγεί ο κλινικός διαιτολόγος - βιολόγος Χάρης Δημοσθενόπουλος, προϊστάμενος του Διαιτολογικού Τμήματος στο Λαϊκό Νοσοκομείο της Αθήνας.

«Επιπλέον, βελτιώνει το επίπεδο της προσοχής διότι ενεργοποιεί έναν πολύπλοκο βιοχημικό μηχανισμό, ο οποίος επηρεάζει κυρίως τη λειτουργία των νευρικών κυττάρων. Αποτέλεσμα αυτού του μηχανισμού είναι η ενεργοποίηση των νευρικών κυττάρων, η έκκριση αδρεναλίνης και τελικά η ενίσχυση της μνήμης και της δυνατότητας συγκέντρωσης».

Η καφεΐνη απορροφάται γρήγορα από το τοίχωμα του στομάχου και φτάνει στο αίμα μέσα σε 30-45 λεπτά. Από εκεί διανέμεται σε όλο τον οργανισμό μέσω του νερού του σώματος και αργότερα μεταβολίζεται από το ήπαρ, για να αποβληθεί τελικά από τους νεφρούς.

Η διαδικασία αυτή ολοκληρώνεται μέσα σε λίγες ώρες – ο χρόνος ημίσειας ζωής της είναι τρεισήμισι έως τέσσερις ώρες, ανάλογα με τον οργανισμό κάθε ανθρώπου. Στις εγκύους, πάντως, μπορεί να παραμείνει στον οργανισμό έως και δέκα ώρες, σύμφωνα με τους επιστήμονες του VMSL.



Οφέλη και κίνδυνοι

Με τόσο γρήγορη απορρόφηση και επίδραση, θα περίμενε κανείς ότι η καφεΐνη μπορεί εύκολα να γίνει απειλητική.

Ωστόσο, οι υπάρχουσες μελέτες συγκλίνουν πως για να γίνει τοξική, πρέπει να καταναλώσει κάποιος τεράστια δόση: σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα θα πρέπει να τροφοδοτήσει τον οργανισμό του με 170 mg καφεΐνης ανά κιλό σωματικού βάρους (ή 12,5-14,6 γραμμάρια καφεΐνης για τον μέσο άνδρα, που αντιστοιχούν σε 80-100 φλιτζάνια καφέ).

Οσον αφορά τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις, επιστήμονες της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ που διενεργούν μια συνεχιζόμενη μελέτη εδώ και 22 χρόνια, εκτιμούν πλέον ότι «συνολικά, η πλάστιγγα των δυνητικών κινδύνων προς τα πιθανά οφέλη (της κατανάλωσης καφέ) γέρνει προς την πλευρά των ωφελημάτων» – τα οφέλη αφορούν από τη μείωση του κινδύνου να εκδηλωθούν διάφορες μορφές καρκίνου έως την προστασία από την άνοια και τον διαβήτη τύπου 2.


Τα οφέλη αυτά δεν αποδίδονται μόνο στην καφεΐνη.

«Ο καφές αποτελεί πηγή για στοιχεία όπως το κάλιο και το μαγνήσιο αλλά και για πολλές βιοενεργές ουσίες, συμπεριλαμβανομένων πολλών αντιοξειδωτικών», λέει ο κ. Δημοσθενόπουλος.

«Στην πραγματικότητα, ένα φλιτζάνι μπορεί να περιέχει περισσότερα αντιοξειδωτικά από ένα ποτήρι χυμό cranberry ή ένα φλιτζάνι τσάι, τα οποία φαίνεται πως κάνουν καλό στην καρδιά».

Πόσο καφέ, όμως, πρέπει να πίνει κάποιος για να αποκομίσει αυτά τα οφέλη, αποφεύγοντας ταυτοχρόνως τους δυνητικούς κινδύνους όπως διάφορα πεπτικά προβλήματα, πονοκέφαλο, σιδηροπενική αναιμία;


«Ενα υγιές άτομο δεν πρέπει να καταναλώνει ποσότητα καφεΐνης (από καφέδες, αναψυκτικά τύπου κόλα, τσάι, σοκολάτα και άλλες πηγές) που θα υπερβαίνει τα 300 mg την ημέρα», απαντά ο κ. Δημοσθενόπουλος.

«Αν η ποσότητα αυτή προέρχεται μόνο από καφέ, αντιστοιχεί σε περίπου τέσσερις καφέδες την ημέρα, διότι ένας μονός εσπρέσο ή καπουτσίνο περιέχει 40-80 mg καφεΐνης, ο στιγμιαίος καφές 70-100 mg και ο καφές φίλτρου 100-150 mg».



Οι επιδράσεις της καφεϊνης

* Εγκέφαλος. Διεγείρει την παραγωγή ντοπαμίνης (η ορμόνη της ευεξίας), βελτιώνει την προσοχή, ενισχύει τη μνήμη και την ικανότητα συγκέντρωσης

* Καρδιά. Αυξάνει τον καρδιακό ρυθμό και τον όγκο του αίματος

* Αγγεία. Προκαλεί διαστολή των αιμοφόρων αγγείων. Αυξάνει τον αρτηριακό τόνο, βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος, αυξάνει την αρτηριακή πίεση

* Μυς. Αυξάνει την συσταλτικότητα των σκελετικών μυών, καθώς και την κινητοποίηση και χρήση των ελεύθερων λιπαρών οξέων από αυτούς. Αυξάνει επίσης τον μεταβολικό ρυθμό και την πρόσληψη οξυγόνου. Γι’ αυτούς τους λόγους, θεωρείται ως ουσία ντόπινγκ για τους αθλητές.

* Στομάχι. Ενισχύει την πέψη (γι’ αυτό αποτελεί ιδανικό «τελείωμα» ενός γεύματος)

* Έντερα. Εμποδίζει την απορρόφηση της γλυκόζης και έτσι περιορίζει τη μεταγευματική γλυκαιμία (αύξηση του σακχάρου μετά το φαγητό). Βελτιώνει την κινητικότητα των εντέρων

* Ήπαρ. Διεγείρει την παραγωγή χολής και συμβάλει στη συστολή της χοληδόχου κύστης.

* Πνεύμονες. Αυξάνει τη διαστολή των βρόγχων και τον πνευμονικό αερισμό, βελτιώνοντας την αναπνευστική λειρτουργία

* Νεφροί. Διαστέλει τις νεφρικές αρτηρίες και αυξάνει την παραγωγή ούρων, διεγείροντας την ούρηση



Αντενδείκνυται
Σε όσους πάσχουν από οξεία γαστρίτιδα ή έλκος, γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, χρόνια νεφρική νόσο, εν πολλοίς στις εγκύους



Βραχυπρόθεσμες παρενέργειες

Σε περίπτωση κατάχρησης καφεϊνης μπορεί να προκληθούν:

* Διαταραχές ύπνου (μεταξύ αυτών αϋπνία)

* Νευρικότητα, υπερκινητικότητα, συμπτώματα εθισμού και στέρησης

* Ίσως πονοκέφαλος ή ημικρανία



Διάρκεια δράσης
30-45 λεπτά

Μέγιστη δράση
Έχει φτάσει έως τον εγκέφαλο
3,5-4 ώρες

Πλήρης αποβολή από τον οργανισμό
Εξαρτάται από τον μεταβολισμό και από την αντοχή κάθε ανθρώπου στην καφεϊνη



Η περιεκτικότητα σε καφεϊνη

* Στιγμιαίος ντεκαφεϊνέ καφές (φλιτζάνι) = 3 mg

* Σοκολάτα ρόφημα (φλιτζάνι) = 10 mg

* Σοκολάτα (28 γρ.) = 10-15 mg

* Τσάι (φλιτζάνι) = 40-50 mg

* Αναψυκτικό τύπου κόλα (κουτάκι) = 35-45 mg

* Εσπρέσο (μονός) = 40-80 mg

* Καπουτσίνο (μονός) = 40-80 mg

* Στιγμιαίος καφές (φλιτζάνι) = 70-100 mg

* Καφές φίλτρου (φλιτζάνι) = 100-150 mg

Σημ: Οι ποσότητες της καφεϊνης παρουσιάζουν διακυμάνσεις αναλόγως με το είδος και την ποσότητα του καφέ, καθώς και με το μέγεθος του φλιτζανιού. Οι τιμές είναι κατά προσέγγιση για φλιτζάνι 150 ml, με μέτριας βαρύτητας καφέ

ΠΗΓΕΣ: Χάρης Δημοσθενόπουλος, Λαϊκό Νοσοκομείο / Virtual Mass Spectrometry Laboratory, Carnegie Mellon University
Διαβάστε περισσότερα » »