Σάββατο 16 Μαΐου 2015

Tesla: Η εταιρεία που θέλει να σε κάνει να ξεχάσεις την ΔΕΗ


 
Υπάρχει μέλλον χωρίς λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος; Για κάποιες χώρες αυτό το μέλλον είναι πολύ κοντά, χάρη στην Tesla την εταιρεία που θα ακούμε όλο και πιο συχνά από εδώ και εμπρός

Το 1901 ο Σερβοαμερικανός εφευρέτης Νίκολα Τέσλα ξεκινά στο Long Island της Νέας Υόρκης την κατασκευή ενός τεράστιου, υψηλής τάσης, πύργου που έμεινε γνωστός ως Wardenclyffe Tower. Μέγα όραμα του Τέσλα ήταν η δημιουργία ενός παγκόσμιου συστήματος επικοινωνίας και μεταφοράς ενέργειας άνευ καλωδίων. Όπως συμβαίνει, συνήθως, με τους ανθρώπους που είναι πολύ μπροστά από την εποχή τους, οι επενδυτές του Τέσλα σύντομα άρχισαν να αμφισβητούν το πείραμά του και την βιωσιμότητα του συστήματός του. Έτσι, λοιπόν, τον εγκατέλειψαν σύντομα. Το προσωπικό του Wardenclyffe απολύθηκε το 1906 και το 1917 ο Τέσλα πτώχευσε με αποτέλεσμα ο πύργος να διαλυθεί και τα μέταλλα να πωληθούν για την αποπληρωμή των χρεών του. Βέβαια, μια άλλη εκδοχή της ιστορίας αυτής, η οποία συζητείται αλλά όχι επισήμως, είναι ότι ο κορυφαίος χρηματοδότης του Τέσλα, ο τραπεζίτης John Pierpont Morgan μαζί με τον γιο του J. P. Morgan τον νεότερο, μόλις αντιλήφθηκαν ότι ο επιστήμονας μιλούσε για ένα σύστημα πλήρους ενεργειακής αυτονομίας που θα μπορούσαν να έχουν οι πάντες και μάλιστα με χαμηλό κόστος, έσπευσαν να τελειώσουν όχι μόνον το συγκεκριμένο project αλλά και τον ίδιο τον Τέσλα που είχε παθιαστεί με αυτό. Ο λόγος ήταν ότι είχαν τεράστια συμφέροντα στην νεογέννητη τότε βιομηχανία ορυκτών καυσίμων.

Σήμερα, περίπου 100 χρόνια από τότε που οι Morgans έβγαλαν από την πρίζα το όνειρο του Τέσλα, ο Καναδοαμερικανός συνιδρυτής της PayPal και ιδρυτής της SpaceX, Ίλον Μασκ, προσπαθεί να αναβιώσει κατά κάποιον τρόπο το όραμα του ινδάλματός του. Ο Μασκ ίδρυσε την Tesla Motors με μοναδικό στόχο να αποδείξει ότι ήρθε η ώρα της απεξάρτησής μας από τα ορυκτά καύσιμα, επενδύοντας σε τεχνολογίες που κρατούνται στα συρτάρια των εργαστηρίων. Με μεγάλο προσωπικό κόστος αλλά με την βεβαιότητα ότι ο κόσμος είναι πια έτοιμος να μην ξαναπάει σε βενζινάδικο και να κόψει την παροχή του πρώην κρατικού, ή όχι, ενεργειακού παρόχου, ο Μασκ παρουσίασε πριν μερικές εβδομάδες –μετά από το Tesla Car- το νέο προϊόν της Tesla Motors που είναι ένα οικιακό σύστημα ενεργειακής αυτονομίας. Το PowerWall, όπως ονομάζεται, είναι μια μπαταρία ιόντων λιθίου η οποία φορτίζεται με ηλεκτρισμό παραγόμενο από ηλιακά πάνελ ή ανεμογεννήτριες ή και από το δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας της ΔΕΗ όσο είναι σε ισχύ το φθηνό νυχτερινό τιμολόγιο και κατόπιν την προσφέρει όταν απαιτηθεί. Πρόκειται για ένα σύστημα πλήρως αυτοματοποιημένο, δεν έχει ανάγκη συντήρησης και το κόστος του θα είναι 3.000 – 3.500 δολάρια μόλις βγει στην αγορά τους επόμενους μήνες. Υπολογίζεται ότι η έκδοση των 10 κιλοβατώρων μπορεί να ηλεκτροδοτήσει ένα μέσο νοικοκυριό για περίπου οκτώ ώρες. Βεβαίως, για πλήρη αυτονομία θα πρέπει κάποιος να εγκαταστήσει πάνω από μία μπαταρίες αυτού του τύπου και μαζί με τα ηλιακά πάνελ το κόστος μπορεί να φθάσει ή και να ξεπεράσει τα 20.000 δολάρια. Ωστόσο, σε αυτή την περίπτωση μιλάμε για πλήρη απεξάρτηση από την ΔΕΗ.
Ήδη, η ανταπόκριση στο Powerwall είναι εκπληκτική στις ΗΠΑ. Η Tesla Motors αναφέρει ότι έχει ξεπουλήσει τις μπαταρίες που είναι προγραμματισμένες να παραχθούν έως τα μέσα του 2016. Μιλώντας την γλώσσα των αριθμών, ο Μασκ δήλωσε την περασμένη εβδομάδα στην ετήσια συνάντηση των μετόχων ότι έως τώρα έχουν γίνει 38.000 παραγγελίες για οικιακά συστήματα μπαταρίας και άλλες 2.500 παραγγελίες από τους μεγάλους εμπορικούς πελάτες για εταιρικά συστήματα μπαταρίας.

Μαύρο” στην κάθε ΔΕΗ Η παραπάνω εξέλιξη δείχνει ότι ο κόσμος έχει κουραστεί από το ολοένα αυξανόμενο ενεργειακό κόστος. Η κρίση δε, έχει κάνει την κατάσταση ακόμα πιο δύσκολη, ενώ και οι ακραίες καιρικές μεταβολές που είναι απόρροια του φαινομένου του θερμοκηπίου και των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, έχουν οδηγήσει στην συνειδητοποίηση της υιοθέτησης πλέον βιώσιμων μοντέλων ανάπτυξης. Η μεγάλη ζήτηση για το PowerWall της Tesla Motors οδηγεί την εταιρεία στην σκέψη ότι θα πρέπει να επεκτείνει το Gigafactory, δηλαδή το εργοστάσιό της που είναι υπό κατασκευή στη Νεβάδα, ή θα πρέπει να προχωρήσει και σε ένα δεύτερο. Οι πρώτες παραδόσεις θα πραγματοποιηθούν εντός του καλοκαιριού στις ΗΠΑ, ενώ οι παραγγελίες γίνονται συμπληρώνοντας μια ηλεκτρονική φόρμα στην ιστοσελίδα της εταιρείας και χωρίς την υποχρέωση προκαταβολής ή δήλωσης πιστωτικής κάρτας.
Αναλυτές επισημαίνουν ότι, ουσιαστικά, δεν πρόκειται για κάτι ιδιαίτερα νεωτεριστικό. Όμως, η επιτυχία του Μασκ είναι ότι φέρνει στο προσκήνιο με έντονο τρόπο την ανάγκη για βιώσιμη ανάπτυξη, απευθυνόμενος τόσο στον οικολόγο όσο και στον καταναλωτή που θα σπεύσει να αγοράσει οτιδήποτε καινούργιο και δη, από έναν επιχειρηματία σαν τον ίδιο.

Από τις τωρινές παραγγελίες του PowerWall τα κέρδη για την Tesla Motors υπολογίζονται στα 800 εκατομμύρια δολάρια. Αξίζει να σημειωθεί ότι η εταιρεία του Ίλον Μασκ πρωτοπαρουσίασε κέρδη μόλις το 2013. Το πρώτο της project ήταν το Tesla Car. Το πρώτο αυτοκίνητο που αναζωπύρωσε το ενδιαφέρον του κοινού για την βιώσιμη ηλεκτροκίνηση. Το πρώτο μοντέλο της Tesla Motors ήταν το Tesla Roadster και ακολουθούν τα μοντέλα Model S, X και 3. Από το 2008 έως τον Μάρτιο του φετινού έτους η εταιρεία του Ίλον Μασκ έχει παραδώσει περίπου 70.000 ηλεκτρικά αυτοκίνητα, ενώ κατασκευάζει και ηλεκτρικό εξοπλισμό για αυτοκινητοβιομηχανίες όπως η Daimler και η Toyota. «Είμαστε μια εταιρεία που διαμορφώνει το μέλλον. Το μέλλον που μας στέρησε το παρελθόν» τονίζει σε συνεντεύξεις του ο Καναδοαμερικανός επιχειρηματίας, ο οποίος εμπλέκεται επίσης σε projects που έχουν να κάνουν με την τεχνολογία του Διαστήματος και των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Αρκετοί σκέφτονται ότι όλα αυτά ίσως μοιάζουν πολύ καλά για να είναι αληθινά. Μένει, λοιπόν, να αποδειχθεί εάν το όραμα του Μασκ μπορεί να γίνει πραγματικότητα και, μάλιστα, με τον παγκόσμιο αντίκτυπο που ο ίδιος επιθυμεί.

Και άλλοι στον δρόμο του Τέσλα Πάντως, όσον αφορά την ευρεία ασύρματη μετάδοση του ηλεκτρισμού που ήταν ο στόχος του Νίκολα Τέσλα, είναι αρκετές οι εταιρείες που προσπαθούν να βρουν και να πατεντάρουν τέτοιες τεχνολογίες. Μια από αυτές είναι η WiTricity, η οποία έχει αναπτύξει μια συσκευή (Prodigy) η οποία αφορά έναν αναμεταδότη ενέργειας και φώτα LED ως αποδέκτες της. Όταν η βάση είναι σε λειτουργία, το μαγνητικό πεδίο που δημιουργείται λαμβάνεται ως σήμα από δορυφόρους και μετατρέπεται σε ηλεκτρισμό ανάβοντας τις λάμπες. Το σύστημα αυτό, όμως, μπορεί προς ώρας να λειτουργήσει μόνον σε μικρές αποστάσεις που μετά βίας φθάνουν το μισό μέτρο. Η εταιρεία, πάντως, είναι αισιόδοξη ότι θα μπορέσει να αναπτύξει κάτι αντίστοιχο για οικιακές συσκευές. Αλλά και η Toyota με την Audi και την Delphi έχουν ήδη πάρει άδειες για τεχνολογίες ασύρματης μετάδοσης ηλεκτρισμού. Επίσης, αντίστοιχες μελέτες από την δεκαετία του 1970 πραγματοποιεί και η αμερικανική κρατική εταιρεία ερευνών DARPA.


news247.gr
Διαβάστε περισσότερα » »