Πέμπτη 15 Σεπτεμβρίου 2011

ΞΑΝΑΠΡΟΣΚΥΝΗΣΑΝ ΤΟΥΣ ΕΒΡΑΙΟΥΣ ΠΑΠΟΥΛΙΑΣ-ΤΖΕΦΡΥ, ΑΥΤΗ ΤΗ ΦΟΡΑ ΣΤΟ ΠΡΟΕΔΡΙΚΟ ΜΕΓΑΡΟ!Βίντεο

Το αποκαλυπτικό αυτό βίντεο το πήραμε από το βραδυνό Δελτίο ΕΙδήσεων της ΝΕΤ την Τετάρτη 14 Σεπτέμβρη 2011, που λόγω Champions League μεταδόθηκε στις 6.30 μ.μ. Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Κάρολος (προς τιμήν του Εβραίου κομμουνιστή Κάρλ Κάουτσκυ, που θαύμαζε ο μπαμπάς του!) Παπούλιας υποδέχθηκε με πρωτοφανή εγκαρδιότητα την Εβραϊκή Διασπορά των ΗΠΑ, και κάλεσε τους πάμπλουτους Εβραίους να επενδύσουν στην Πτωχευμένη Ελλάδα, ό εστί μεθερμηνευόμενον... να την αγοράσουν για ένα κομμάτι ψωμί:


Παρών στην φιέστα του Προεδρικού Μεγάρου και το αγαπημένο παιδί των Εβραίων, ο Πρωθυπουργός της Ελλάδος Τζέφρυ Παπανδρέου. Προσέξτε την υποδοχή που κάνει ο Παπούλιας στους πανίσχυρους Εβραίους των ΗΠΑ και πείτε μου αν είδατε ποτέ τέτοιο γλείψιμο σε άλλον επισκέπτη του Προεδρικού Μεγάρου!..

Στο 0:26 του βίντεο, προσέξτε κάτι φοβερό, που δείχνει πόσο τρόμο σκορπά στους Έλληνες δημοσιογράφους ακόμη και η λέξη "Εβραίος": Η παλαίμαχη ρεπόρτερ της ΕΡΤ, ΑΘηνά Ραπίτου, που κάνει το ρεπορτάζ του Προέδρου της Δημοκρατίας, αποκαλεί την Εβραϊκή Διασπορά... «Ευρωπαϊκή Διασπορά», χωρίς να την διορθώσει κανείς από τους δεκάδες διορθωτές και διευθυντάδες που πληρώνουμε στην ΕΡΤ!..
Και το ακόμη φοβερώτερο: Στο 1:32 του βίντεο, η Αθηνά Ραπίτου επαναλαμβάνει το "λάθος'" της: Λέει... «Ευρωπαϊκών Ομοσπονδιών» αντί του ορθού «Εβραϊκών Ομοσπονδιών»!!!..
Διαβάστε περισσότερα » »

O Άλεξ έξαλλος!

...'Οπως θα'πρεπε μάλλον να είμαστε όλοι μας...
Η αγανάκτηση για την αδικία, την απανθρωπιά, δεν έχει σύνορα.
Κι ο Άλεξ ο αποδεικνύει περίτρανα αυτό.



vasoula2908
Διαβάστε περισσότερα » »

Έλεγχος Μυαλού μέσω Κινητών-Βίντεο

Tα Ηλεκτρομαγνητικά σήματα από τα κινητά τηλέφωνα μπορούν να αλλάξουν τα εγκεφαλικά κύματα και τη συμπεριφορά σας.Τα νοσοκομεία και τα αεροπλάνα εχουν απαγορευσει την χρήση των κινητών τηλεφώνων, επειδή οι ηλεκτρομαγνητικές μεταδόσεις τους μπορεί να δημιουργήσουν παρεμβολές στις ηλεκτρικές συσκευές. Θα μπορούσε ο εγκέφαλος , επίσης, να εμπίπτει στην κατηγορία αυτή;

Φυσικά, όλες μας οι σκέψεις, τα συναισθήματα και οι δράσεις που προκύπτουν από βιοηλεκτρισμό που παράγονται από νευρώνες, μεταδίδονται μέσα από πολύπλοκα νευρικά κυκλώματα μέσα στον εγκέφαλο μας. Τα ηλεκτρικά σήματα ανάμεσα στους νευρώνες παράγουν ηλεκτρικά πεδία που εκπέμπονται από τον ιστό του εγκεφάλου ως ηλεκτρικά κύματα που μπορεί να μετρηθούν μέσω ηλεκτροδίων που συνδέονται στο κεφάλι ενος ατόμου.


Οι μετρήσεις αυτών των εγκεφαλικων κύματων σε ΗΕΓ παρέχουν ισχυρά εικόνα για τη λειτουργία του εγκεφάλου και ένα πολύτιμο διαγνωστικό εργαλείο για τους γιατρούς. Πράγματι, είναι τόσο σημαντικά τα εγκεφαλικά κύματα για την εσωτερική λειτουργία του νου, που έχουν γίνει ο απόλυτος νομικός ορισμός ως η διαχωριστική γραμμή μεταξύ ζωής και θανάτου.

Τα εγκεφαλικά κύματα αλλάζουν αναλογα με την πνευματική δραστηριότητα και την κατάσταση ενός υγιούς ατόμου συνειδητή και υποσυνείδητη. Ωστόσο οι επιστήμονες μπορούν να κάνουν περισσότερα με τα εγκεφαλικά κύματα από το να ακούσουν τον εγκέφαλο κατά την διάρκεια της εργασίας του - μπορούν επίσης να ελέγχουν επιλεκτικά τη λειτουργία του εγκεφάλου μέσα από διακρανιακή μαγνητική διέγερση ( TMS ). Η τεχνική αυτή χρησιμοποιεί ισχυρούς παλμούς ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας που εκπέμπονται στον εγκέφαλο ενός ατόμου για την διέγερση συγκεκριμένων κυκλωμάτων του εγκεφάλου.


Αν και ένα κινητό τηλέφωνο είναι πολύ λιγότερο ισχυρό από ό, τι το TMS, ωστόσο το ερώτημα παραμένει: Θα μπορούσαν τα ηλεκτρικά σήματα που προέρχονται από ένα τηλέφωνο να επηρεάσουν συγκεκριμένα εγκεφαλικά κύματα που λειτουργούν σε συντονισμό με τις συχνοτήτες της κινητής τηλεφωνίας; Εξάλλου, ο εγκεφαλικός φλοιός του ομιλούντα είναι απλά μερικά εκατοστά μακριά από την ακτινοβολία που εκπέμπεται από την κεραία του κινητού. Δύο μελέτες παρέχουν μερικές αποκαλυπτικές ειδήσεις.


Στην πρώτη , ηγήθηκε ο Rodney Croft από το Brain Science Institute, Swinburne University of Technology στη Μελβούρνη της Αυστραλίας, εξετάστηκε εάν οι εκπομπές κινητών τηλέφωνων θα μπορούσαν να μεταβάλουν τα εγκεφαλικά κύματα ενός ατόμου. Οι ερευνητές παρακολούθησαν τα εγκεφαλικά σήματα 120 αντρών και γυναικών ενώ ένα Nokia 6110 κινητό τηλέφωνο-ένα από τα πιο δημοφιλή κινητά τηλέφωνα στον κόσμο-ήταν δεμένο στο κεφάλι τους.

Ένας υπολογιστής ασκούσε τον έλεγχο των μεταδόσεων του κινητού σε ένα διπλο-τυφλό πειραματικό σχεδιασμό, πράγμα που σημαίνει ότι ούτε το αντικείμενο δοκιμής, ούτε οι ερευνητές ήξεραν εάν το κινητό τηλέφωνο μετέδιδε ή όχι, ενώ συλλέγονταν δεδομένα. Τα δεδομένα έδειξαν ότι όταν το κινητό τηλέφωνο μετέδιδε σήματα, η ισχύς των χαρακτηριστικών εγκεφαλικών κυμάτων που καλούνται κύματα άλφα του εγκεφάλου του ατόμου ενισχύθηκε σημαντικά. Η αυξημένη δραστηριότητα κυμάτων άλφα ήταν μεγαλύτερη στον εγκεφαλικό ιστό ακριβώς κάτω από το κινητό τηλέφωνο, ενισχύοντας την άποψη ότι το τηλέφωνο ήταν υπεύθυνο για το φαινόμενο που παρατηρήθηκε. 


Τα κύματα άλφα του εγκεφάλου 

Τα κύματα άλφα κυμαίνονται σε ποσοστό από 12 κύκλους ανά δευτερόλεπτο (Hertz). Αυτά τα εγκεφαλικά κύματα αντανακλούν την κατάσταση της διέγερσης και της προσοχής. Τα κύματα άλφα θεωρούνται γενικά ως ένας δείκτης της μειωμένης διανοητικής προσπάθειας, ή περιπλάνησης του μυαλού . Αλλά αυτή η συμβατική θεώρηση είναι ίσως υπεραπλουστευμένη.Ο Croft, για παράδειγμα, υποστηρίζει ότι τα κύματα άλφα ρυθμίζουν πράγματι την μετατόπιση της προσοχής μεταξύ εξωτερικών και εσωτερικών εισροών. Τα κύματα άλφα ενισχύονται όταν ένα άτομο αλλάζει, την συνείδηση απο εξωτερικές σκέψεις σε εσωτερικές σκέψεις ,είναι επίσης και το κλειδί των εγκεφαλικών κυμάτων του ύπνου. 
Εικόνα
Εάν τα σήματα απο το κινητό ενισχύουν τα κύματα άλφα ενός ατόμου, μήπως ωθούν υποσυνείδητα προς μια κατάσταση συνείδησης ή έχουν κάποια επίδραση σε όλα τα σχετικά με την λειτουργία του εγκεφάλου, που μπορεί να παρατηρηθεί στην συμπεριφορά του ατόμου; 

Στη δεύτερη μελέτη , ο James Horne και οι συνεργάτες του στο Πανεπιστήμιο του Loughborough Sleep Research Centre στην Αγγλία σχεδίασαν ένα πείραμα για να εξετάσουν το ερώτημα. Το αποτέλεσμα ήταν εκπληκτικό. Οχι μόνο θα μπορούσε τα σήματα κινητών τηλεφώνων να μεταβάλουν τη συμπεριφορά του ατόμου κατά τη διάρκεια της κλήσης, αλλά τα αποτελέσματα της στην διαταραχή των εγκεφαλικών κυμάτων συνεχίστηκαν πολύ μετά από οτι το τηλέφωνο ήταν απενεργοποιημένο.



"Αυτό ήταν ένα εντελώς απροσδόκητο εύρημα," ο Horne είπε. «Δεν περιμέναμε καμία επίπτωση των ΗΕΓ [μετά την απενεργοποίηση του τηλεφώνου]. Ενδιαφερόμασταν να μελετήσουν την επίδραση των κινητών σημάτων του τηλέφωνου κατά την διάρκεια του ύπνου. " 

Ο Horne και οι συνάδελφοί του χρησμοποίησαν ένα Nokia 6310e κινητό τηλέφωνο-ένα άλλο δημοφιλές και βασικό τηλέφωνο-κοντά στην κεφαλή σε 10 υγιείς ανθρώπους, που στερούνται ομως του ύπνου σε ερευνητικό εργαστήριο. ( Ο Ύπνος τους είχε περιοριστεί σε έξι ώρες το προηγούμενο βράδυ.) Οι ερευνητές παρακολούθησαν στη συνέχεια, τα εγκεφαλικά κύματα των ανδρών , ενώ το τηλέφωνο ανάβε και εσβήνε από τον απομακρυσμένο υπολογιστή, καθώς επίσης και άλλαζε μεταξύ των καταστασεων "αναμονής", "ακοής" και "ομιλίας" για 30 λεπτά σε διαφορετικές νύχτες.

Το πείραμα έδειξε ότι μετά οταν το τηλέφωνο ήταν σε κατάσταση "ομιλίας" ένα διαφορετικό πρότυπο εγκεφαλικών κυμάτων, που ονομάζονται κύματα δέλτα (στην περιοχή από ένα έως τέσσερα Hertz), παρέμεινε ανενεργοποιημένα για περίπου μία ώρα αφου το τηλέφωνο είχε απενεργοποιηθεί. Αυτά τα εγκεφαλικά κύματα είναι ο πιο αξιόπιστος και ευαίσθητος δείκτης της δεύτερης φάσης ύπνου-περίπου το 50 τοις εκατό του συνολικού ύπνου αποτελείται από αυτό το στάδιο-και οι άνθρωποι που παρέμειναν ξύπνιοι διπλάσιο χρόνο αφού από το τηλέφωνο σταμάτησε να εκπέμπει σε κατάσταση ομιλίας . Αν και τα υποκείμενα του πειράματος δεν είχαν κοιμηθεί το προηγούμενο βράδυ, δεν μπορούσαν να κοιμηθούν για περίπου μία ώρα αφου το τηλέφωνο είχε τεθεί σε λειτουργία χωρίς την γνώση τους.


«Η σημασία της έρευνας", εξήγησε, είναι ότι αν και η δύναμη του κινητού τηλεφωνου είναι χαμηλή, " η ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία μπορεί ωστόσο, να έχει επιπτώσεις στην ψυχική συμπεριφορά του κατά τη εκπομπή στη σωστή συχνότητα." Βρίσκει το γεγονός αυτό ιδιαίτερα αξιοπρόσεχτο, αν λάβουμε υπόψη ότι ο καθένας μας είναι περιτριγυρισμένος από ηλεκτρομαγνητική σύγχυση που ακτινοβολεί από όλα τα είδη ηλεκτρονικών συσκευών στον σύγχρονο κόσμο μας . 

Κινητά τηλέφωνα σε λειτουργία ομιλίας φαίνεται να είναι ιδιαίτερα καλά συντονισμένα στις συχνότητες που επηρεάζουν την εγκεφαλική δραστηριότητα. "Τα αποτελέσματα δείχνουν ευαισθησία στην ακτινοβολία χαμηλού επιπέδου . Ένα μόνο διερωτάται αν με διαφορετικές δόσεις, διάρκειες, ή άλλες συσκευές, θα υπάρχουν μεγαλύτερα αποτελέσματα;"



Διαβάστε περισσότερα » »

Η Τουρκία βγάζει ερευνητικό σκάφος σε ελληνική υφαλοκρηπίδα!

Η Άγυρα επιχειρεί να μεταφέρει την ένταση στα ελληνοτουρκικά! Ανακοίνωσε έρευνες με ερευνητικό νορβηγικό σκάφος όπως και το 2008,σε ελληνική υφαλικρηπίδα και συγκεκριμένα στο πιο νότιο κομμάτι της!

Η Αθήνα αντέδρασε άμεσα,αλλά το “παιχνίδι” μόλις τώρα αρχίζει.

    Ο Εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών Γρ. Δελαβέκουρας δήλωσε σχετικά με την τουρκική ανακοίνωση ερευνών από νορβηγικό πλοίο “Bergen Surveyor”:

    

 

«Νωρίτερα σήμερα, εξεδόθη τουρκική αγγελία προς ναυτιλλομένους (NAVTEX) για τη διεξαγωγή ερευνών, το διάστημα μεταξύ 15 Σεπτεμβρίου και 15 Νοεμβρίου, από νορβηγικό ερευνητικό πλοίο “Bergen Surveyor” και συνοδευτικά σκάφη σε περιοχή που σύμφωνα με τις σχετικές πρόνοιες του Δικαίου της Θάλασσας, επικαλύπτει και ελληνική υφαλοκρηπίδα νοτίως του Καστελόριζου.

    

 

Δόθηκαν οδηγίες στην ελληνική Πρεσβεία στην Άγκυρα να πραγματοποιήσει διάβημα στο τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών, ζητώντας την αποχή από κάθε ερευνητική δραστηριότητα που θίγει ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα στην περιοχή.

    

   

Ταυτόχρονα, δόθηκαν οδηγίες στην ελληνική Πρεσβεία στο Όσλο να επικοινωνήσει με την πλοιοκτήτρια εταιρεία του νορβηγικού ερευνητικού σκάφους, καθώς και με το Υπουργείο Εξωτερικών της Νορβηγίας, προκειμένου να γνωστοποιήσει τις σχετικές ελληνικές θέσεις.

    

    Τ

ο Υπουργείο Εξωτερικών θα συνεχίσει να παρακολουθεί την εξέλιξη του θέματος, προβαίνοντας σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες».

   
Διαβάστε περισσότερα » »

Εκτακτη εισφορά - δηλωση επιφύλαξης!!!!! ΕΠΕΙΓΟΝ! ΚΑΝΤΕ ΤΟ ΤΩΡΑ!

Δ Ι Α Δ Ω Σ Τ Ε Τ Ο !!!

Τώρα που θα πάμε να πληρώσουμε καλόν είναι να συνυποβάλουμε την παρούσα δήλωση επιφύλαξης. Δεν ξερει κανείς τί γίνεται στο μέλλον αν η έκτακτη εισφορά κριθεί αντισυνταγματική.




ΔΗΛΩΣΗ ΡΗΤΗΣ ΕΠΙΦΥΛΑΞΗΣ

Επί της έκτακτης εφάπαξ εισφοράς αρ. 29. Ν.3986/2011






 


Του............. ............................ κατοίκου……………με ΑΦΜ………….

ΠΡΟΣ   Την Δ.Ο.Υ................

Για τη διεκδίκηση της επιστροφής της καταβληθείσας έκτακτης εισφοράς
ποσού ευρώ

Δηλώνω και με την παρούσα ότι η επιβληθείσα, δυνάμει της υπ' αρ.... ειδοποίησης, σε βάρος μου έκτακτης εισφοράς  αρ. 29 Ν.3986/2011  ποσού ευρώ
............ (υπ' αρ. χρημ. καταλ......... )  ΔΕΝ είναι σύννομη, διότι η διάταξη αυτή δεν
είναι δυνατό να εφαρμοσθεί, αντιβαίνουσα σε ρητές συνταγματικές διατάξεις.
Ειδικότερα:

Α. Η υπό της άνω διατάξεως επιβολή αναδρομικής φορολογικής επιβάρυνσης

Δια της εν λόγω διατάξεως αρ. 29 Ν.3986/2011 επιβάλλεται έκτακτη εισφορά στο συνολικό καθαρό εισόδημα, πραγματικό ή τεκμαρτό, φορολογούμενο ή απαλλασσόμενο των φυσικών προσώπων ή της σχολάζουσας κληρονομιάς των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος του οικονομικού έτους 2011 (διαχειριστικής χρήσης 2010) εφόσον αυτό υπερβαίνει τις 12.000,00 €.
Δηλαδή διώκεται εν έτει 2011 η επιβολή φορολογικής επιβάρυνσης για   ήδη φορολογηθέντα εισοδήματα του έτους 2010.
Συνεπώς η επιβληθείσα εισφορά αντίκειται στην διάταξη της παρ. 2 αρ. 78 του Συντάγματος, η οποία ρητώς απαγορεύει την επιβολή με νόμο αναδρομικής ισχύος που εκτείνεται πέρα από τις προθεσμίες του οικονομικού έτος κατά το οποίο επιβλήθηκε.

Β. Η υπό του αρ. 29 Ν.3986/2011 παραβίαση της αρχής της αναλογικότητας.

Στην παρ. 2 του ιδίου αρ. 29 Ν.3986/2011 καθορίζεται ο τρόπος κλιμακώσεως της εκτάκτου εισφοράς, εκκινώντας από το ποσό των 120 € για ετήσιο συνολικό εισόδημα 12.001,00 € και άνω.
Εντούτοις, η καθιερούμενη στην άνω διάταξη κλίμακα προσκρούει στην κατοχυρωθείσα δια της παρ. 5 αρ. 4 του Συντάγματος αρχής της αναλογικότητας κατά την οποία « οι Έλληνες πολίτες συνεισφέρουν χωρίς διακρίσεις στα δημόσια βάρη, ανάλογα με τις δυνάμεις τους».
Και τούτο διότι δια της άνω κλίμακας ο φορολογούμενος που δήλωσε καθαρό εισόδημα 12.000,00 € δεν επιβαρύνεται με την εν λόγω εισφορά, ενώ ο δηλώσας εισόδημα κατά 1 μόλις ευρώ μεγαλύτερο (12.001,00 €) υπόκειται σε εισφορά .
Σημειωτέον ότι αντίστοιχη παραβίαση της αρχής της αναλογικότητας παρατηρείται σε όλα τα κλιμάκια εισοδήματος, βάσει των οποίων υπολογίζεται η έκτακτη εισφορά, δηλαδή για διαφορές 1 μόνο ευρώ ο φορολογούμενος υπόκειται σε πολλαπλάσια επιβάρυνση.

Γ. Η υπό της ίδιας διατάξεως παραβίαση, πολλαπλή μάλιστα, της αρχής της ίσης μεταχειρίσεως .

Γ1.Η εν λόγω εισφορά καταλαμβάνει και έσοδα απαλλασσόμενα της φορολογίας επ' ονόματι των φυσικών προσώπων ή αυτοτελώς φορολογηθέντα με εξάντληση της φορολογικής υποχρέωσης (π.χ. μερίσματα, τόκοι κλπ), τα οποία εναπόκειται στη διακριτική ευχέρεια εκάστου φορολογουμένου εάν θα περιληφθούν στην υποβαλλόμενη υπ' αυτού δήλωση φορολογίας εισοδήματος του αντίστοιχου έτους.
Ωστόσο, ο υπολογισμός της έκτακτης εισφοράς και επί των άνω εσόδων συνιστά παραβίαση της θεσπισθείσας δια της παρ.2 αρ. 4 του Συντάγματος αρχής της ίσης μεταχείρισης κατά την οποία « οι Έλληνες και οι Ελληνίδες έχουν ίσα δικαιώματα και υποχρεώσεις».
Και τούτο διότι ο συνυπολογισμός των εν λόγω εσόδων άγει σε προφανή άνιση μεταχείριση τον φορολογούμενο που περιέλαβε αυτά στη δήλωση του και αυτόν που εξίσου νομίμως (δεδομένου ότι δε θεσπίζεται σχετική υποχρέωση δηλώσεως αυτών) δεν τα δήλωσε καθόλου.
Γ2. Ετέρα παραβίαση της συνταγματικής αρχής της ισότητας αποτελεί ασφαλώς και η υπό της άνω διατάξεως επιβολή της εισφοράς μόνο σε φυσικά πρόσωπα, ενώ τα νομικά πρόσωπα, τα οποία κατά τεκμήριο έχουν ασυγκρίτως μεγαλύτερα φοροδοτική ικανότητα, δεν υπάγονται στην άνω εισφορά, εξαιρούμενα οιασδήποτε συμμετοχής στο εκτάκτως επιβαλλόμενο φορολογικό βάρος.

Δ. Η δια της περ. 5 παρ.5 αρ. 29 Ν.3986/2011 παραβίαση του αρ. 20 παρ. 1 του Συντάγματος περί παροχής έννομης προστασίας.

Στην εν λόγω περ. 5 παρ. 5 του άνω αρ. 29 Ν. 3986/2011 προβλέπεται ρητώς ότι η προθεσμία άσκησης της προσφυγής ή υποβολής αίτησης για διοικητική επίλυση της διαφοράς καθώς και η άσκηση της προσφυγής ενώπιον του αρμοδίου Διοικητικού Πρωτοδικείου, δεν αναστέλλει τη βεβαίωση και την είσπραξη της οφειλής που βεβαιώνεται κατά τις διατάξεις της παρ. 5 αυτού.
Εντούτοις, η εν λόγω πρόβλεψη αντίκειται ευθέως στην διάταξη της παρ. 1 αρ. 20 του Συντάγματος περί παροχής έννομης προστασίας, η οποία καταλαμβάνει και την προσωρινή προστασία, καθιερούμενη από την διάταξη του αρ. 2 Ν.820/1978, η οποία, ως γενική διάταξη περί αναστολής εισπράξεως αμφισβητούμενου με προσφυγή φόρου, έχει εφαρμογή σε όλες τις περιπτώσεις.
Για τους παραπάνω λόγους η ως άνω διάταξη αρ. 29 Ν.3986/2011 περί επιβολής έκτακτης εισφοράς, δεν μπορεί να εφαρμοσθεί ως αντικείμενη στις προαναφερθείσες    Συνταγματικές διατάξεις,    δεδομένου ότι σε ευνομούμενη Πολιτεία δεν νοείται ανατροπή της κατάστασης που διαμορφώθηκε κατ' εφαρμογή των νόμων αυτής, άγουσα κατ' ουσία σε κατάλυση αυτών.

Κατόπιν τούτου, υπείκων    στην αδήριτη ανάγκη αποφυγής δυσμενών συνεπειών,     προβαίνω     σήμερα     στην     καταβολή     του     ποσού     των
ευρώ   ……. ..αφορώντος (την πρώτη εκ των προβλεπομένων του άνω αρ. 29
 Ν.3986/2011 ……………. Δόσεων) ή (το σύνολο) της επιβληθείσας σε βάρος μου εισφοράς συνολικού ποσού  …………….   με την ρητή επιφύλαξη της αναζητήσεως του ποσού τούτου ως και των λοιπών καταβληθησομένων δόσεων της άνω εισφοράς δια παντός νομίμου μέσου ή διαδικασίας και δυνάμει αποφάσεως οιασδήποτε διοικητικής Αρχής ή Δικαστηρίου.










Με την προσήκουσα τιμή

Ο καταβάλλων με επιφύλαξη
Διαβάστε περισσότερα » »

ΠΤΟΛΕΜΑΙΔΑ. Μια πολύ σημαντική ευρωπαϊκή διάκριση για το ΕΚΕΤΑ/ΙΤΕΣΚ

Σύμφωνα με την πρόσφατη έκθεση  της Ευρωπαϊκής Επιτροπής  αναφορικά με την  ευρωπαϊκή ερευνητική Επίδοση και Αριστεία για την περίοδο 2007-2010,  το ΕΚΕΤΑ βρίσκεται μέσα στους 20 Ευρωπαϊκούς Οργανισμούς Έρευνας με την καλύτερη επίδοση όσον αφορά   στην προσέλκυση Κοινοτικών  πόρων. 


Οφείλω να επισημάνω ότι η  κατανομή των  πόρων δεν γίνεται με εθνικές  ποσοστώσεις, αλλά με κοινά  και άκρως ανταγωνιστικά κριτήρια  για το σύνολο των ευρωπαϊκών  ερευνητικών φορέων που καταθέτουν ερευνητικές προτάσεις.  Ο ανταγωνισμός προέρχεται κυρίως από τις βιομηχανικά ισχυρές χώρες της κεντρικής και βόρειας  Ευρώπης και εντείνεται από τις νεοεισερχόμενες χώρες οι οποίες διαθέτουν σημαντική ερευνητική κουλτούρα και κυρίως, αναδυόμενες αγορές. Μιλάμε για εκατοντάδες  ερευνητικά ινστιτούτα όχι μόνον από την Ευρώπη αλλά από όλες τις χώρες του κόσμου.

Ιδιαίτερα για το Ινστιτούτο Τεχνολογίας και Εφαρμογών Στερεών Καυσίμων (ΙΤΕΣΚ), ένα περιφερειακό ερευνητικό ινστιτούτο που ξεκίνησε  να λειτουργεί την δεκαετία του 1990 με 4 ανθρώπους σε ένα μικρό γραφείο της ΑΕΒΑΛ  στην Πτολεμαΐδα και  σε μια περιφέρεια με ισχνότατες ερευνητικές εμπειρίες,  η επίδοση αυτή έχει πολλαπλή σημειολογία πρωτίστως για τους νέους ανθρώπους, τους νέους επιστήμονες, αλλά και για το σύνολο της τοπικής κοινωνίας.

Επισυνάπτεται η συγχαρητήρια επιστολή (09 Σεπτεμβρίου 2011) της υπουργού Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων κας  Αννας Διαμαντοπούλου προς τη Διεύθυνση και το Προσωπικό του ΕΚΕΤΑ. 

Ευάγγελος Καρλόπουλος
MSc Χημικός Μηχανικός

Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης/
Ινστιτούτο Τεχνολογίας και Εφαρμογών Στερεών Καυσίμων (ΕΚΕΤΑ/ΙΤΕΣΚ)
Διαβάστε περισσότερα » »

Η συμπαραγωγή της ΕΡΤ «Μέγας Αλέξανδρος» στο Μουσείου του Λούβρου

Επιτέλους, μια κίνηση με εξέχουσα βαρύτητα από την Ελληνική Ραδιοφωνία Τηλεόραση και το Γαλλικό Κέντρο Κινηματογράφου!


Το ντοκιμαντέρ «ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ», συμπαραγωγής ΕΡΤ, με θέμα τη ζωή του Μεγάλου Αλεξάνδρου και τη συμβολή του στη διάδοση του ελληνικού πολιτισμού από τη Μακεδονία μέχρι την Ινδία, θα προβληθεί στην έκθεση «Στο βασίλειο του Μεγάλου Αλεξάνδρου- Η Αρχαία Μακεδονία», που θα φιλοξενηθεί από τις 3 Οκτωβρίου 2011 έως τις 3 Ιανουαρίου 2012 στο Μουσείο του Λούβρου. Το σενάριο και τη σκηνοθεσία υπογράφει ο
Bernard George.


Ο «ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ» είναι μια συμπαραγωγή της ΕΡΤ, του Μουσείου του Λούβρου, του Γαλλικού Κέντρου Κινηματογράφου και του τηλεοπτικού καναλιού ΑRTE, ενώ η παραγωγή είναι της εταιρείας «Les Films du Tambour de Soie».


Η μεγάλη και εντυπωσιακή έκθεση «Στο βασίλειο του Μεγάλου Αλεξάνδρου- Η Αρχαία Μακεδονία» είναι μια διακρατική πολιτιστική διοργάνωση μεταξύ Ελλάδας και Γαλλίας και έχει ως στόχο την ανάδειξη της πλούσιας πολιτιστικής κληρονομιάς της Ελλάδας και ιδιαίτερα του μακεδονικού πολιτισμού.


Αφετηρία και επίκεντρο της ταινίας είναι η Μακεδονία. Η ταινία προσφέρει ένα ταξίδι στους τόπους που γαλούχησαν τον Αλέξανδρο. Συντηρητές και αρχαιολόγοι μιλούν για την εμβέλεια των ανακαλύψεων τους αναλύοντας το υλικό και πολιτισμικό περιβάλλον μέσα στο οποίο μεγάλωσε ο Αλέξανδρος: Το τεράστιο ανάκτορο της Πέλλας όπου γεννήθηκε ο Αλέξανδρος. Τα Στάγειρα, γενέτειρα του δασκάλου του, του Αριστοτέλη ο οποίος δίδαξε την τέχνη της Λογικής και ενίσχυσε την αγάπη του για τον Πολιτισμό. Ο αρχαιολογικός χώρος της Βεργίνας, οι αρχαίες Αιγές, πρώτη πρωτεύουσα του βασιλείου της Μακεδονίας όπου ήρθε στο φως ο τάφος του βασιλιά Φίλιππου του Β΄, πατέρα του Μεγάλου Αλεξάνδρου..


Το Δίον, μία από τις τρεις πολιτείες όπου έκανε θυσία πριν την εκστρατεία του και διέταξε την κατασκευή ενός μεγαλοπρεπούς ναού αφιερωμένου στον Δία.


Τα Λευκάδια με τον θαυμάσιο τάφο των Ανθεμίων, η Αμφίπολις όπου η αρχαιολογική σκαπάνη φέρνει στο φως ένα καινούριο αρχαιολογικό χώρο και τέλος το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης που φιλοξενεί μερικά από τα πιο όμορφα «ίχνη» (κοσμήματα, χειροτεχνήματα) της εποχής.


Παράλληλα, με αυτές τις αφηγήσεις, η δραματοποιημένη φωνή του Μεγάλου Αλεξάνδρου, όπως τη φαντάστηκε ο συγγραφέας Laurent Gaude’- βραβείο Goncourt 2004, στο θεατρικό του έργο, Ο Μπλε Τίγρης του Ευφράτη-, μας μεταφέρει τα πιο διάσημα επεισόδια του έπους του: τη συνάντηση με τον Βουκεφάλα, τη δολοφονία του πατέρα του, Φίλιππου του Β΄, τις μάχες στα Γαυγάμηλα και τον Υδάσπη ποταμό, και το θάνατό του στη Βαβυλώνα.


Από το ουτοπικό του όνειρο για έναν ενωμένο κόσμο υπό τη δόξα του, ο Αλέξανδρος μας αφήνει μία διόλου ευκαταφρόνητη κληρονομιά. Με την ευκαιρία της μεγάλης έκθεσης με τίτλο «Στο βασίλειο του Μεγάλου Αλεξάνδρου - Η αρχαία Μακεδονία» που φιλοξενεί το Μουσείο του Λούβρου, η ταινία αναδεικνύει μέσα από μία νέα οπτική τα ίχνη του υλικού και καλλιτεχνικού πολιτισμού του βασιλείου του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Φωνή και εικονογραφία συμμετέχουν στη φανταστική αναδημιουργία της ιστορίας και του κύριου πρωταγωνιστή της.


ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ «ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ»


ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 52’


ΣΕΝΑΡΙΟ-ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: ΒΕRNARD GEORGE


ΣΥΜΠΑΡΑΓΩΓΗ ΕΡΤ


ΗD VIDEO
Διαβάστε περισσότερα » »

ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΔΙΚΤΥΟΥ ΤΗΛΕΘΕΡΜΑΝΣΗΣ - ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΤΗΛΕΘΕΡΜΑΝΣΗΣ ΠΤΟΛΕΜΑΙΔΑΣ


ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΔΙΚΤΥΟΥ ΤΗΛΕΘΕΡΜΑΝΣΗΣ - ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΤΗΛΕΘΕΡΜΑΝΣΗΣ ΠΤΟΛΕΜΑΙΔΑΣ



1.  Η Δημοτική Επιχείρηση Τηλεθέρμανσης Πτολεμαΐδας (Δ.Ε.ΤΗ.Π.) ανακοινώνει ότι πρόκειται να επεκταθεί το Δίκτυο Τηλεθέρμανσηςστο τμήμα της πόλης που περικλείεται από τις παρακάτω οδούς: Ι. Δραγούμη, Βορείου Ηπείρου, Ανδριανουπόλεως, Σουρμένων, Μανουηλαντών, Οικοτροφείου, Οικονομίδου, Λασάνη, Ελ. Βενιζέλου, Ελευθερίας, Οικοτροφείου, Γ. Καραισκάκη.
Πιο συγκεκριμένα το δίκτυο τηλεθέρμανσης θα επεκταθεί στις παρακάτω οδούς:
Ø       Οδός Ιωνος Δραγούμη.
Ø       Οδός Θ. Κολοκοτρώνη.
Ø       Οδός Γερμανού Καραβαγγέλη.
Ø       Οδός Οικοτροφείου.
Ø       Οδός Καραϊσκάκη.
Ø       Οδός Κουντουριώτη.
Ø       Οδός Ελευθερίας (από οδό Ι.Δραγούμη έως οδό Ελ. Βενιζέλου).
Ø       Οδός Βορείου Ηπείρου.
Ø       Οδός Θεμιστοκλέους (από οδό Ανδριανουπόλεως Ελευθερίας έως οδό Ελευθερίας).
Ø       Οδός Αρχιγένους.
Ø       Οδός Μαγνησίας (από οδό Ανδριανουπόλεως έως οδό Αρχιγένους).
Ø       Οδός Οικοτροφείου.
Ø       Οδός Ανδριανουπόλεως (από οδό Επιβατών έως οδό Σουρμένων).
Ø       Οδός Σουρμένων (από οδό Ανδριανουπόλεως έως οδό Μανουηλαντών).
Ø       Οδός Μανουηλαντών (από οδό Σουρμένων έως οδό Οικοτροφείου).
Ø       Οδός Οικονομίδου.
Ø       Οδός Λασάνη.
Ø       Οδός Αντιγόνου.
Ø       Οδός Φιλώτα.
Ø       Οδός Ελ. Βενιζέλου (από οδό Λασάνη έως οδό Ελευθερίας).
2.  Οι παροχές καθώς και οι σωληνώσεις από το πεζοδρόμιο ως τα λεβητοστάσια των οικοδομών θα κατασκευαστούν ταυτόχροναμε το δίκτυο ΜΟΝΟΝ για όσες οικοδομές θα δηλώσουν πριν από την έναρξη κατασκευής του δικτύου ότι θα συνδεθούν με την Τηλεθέρμανση. Για τον σκοπό αυτό τα συνεργεία της Δ.Ε.ΤΗ.Π. θα εκτελούν καταγραφές στις οικοδομές των παραπάνω οδών από την Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου 2011 έως την Παρασκευή 18 Νοεμβρίου 2011. Έτσι εξασφαλίζεται η προμήθεια υλικών και η εκτέλεση εργασιών αποκλειστικά για κάθε σύνδεση καθώς και η καλή λειτουργία των δικτύων.
3.  Για όσες οικοδομές δεν δηλώσουν την σύνδεση τους με την τηλεθέρμανση κατά την διάρκεια των καταγραφών, η σύνδεση τους θα γίνει στο μέλλον ανάλογα με τον προγραμματισμό και τις δυνατότητες της ΔΕΤΗΠ.
4.  Η Δήλωση Σύνδεσης με την τηλεθέρμανση περιλαμβάνει τα εξής:
4.1. Την ΥΠΟΓΡΑΦΗ Υπεύθυνης Δήλωσης (του Ν.1599/1986) από τους ενδιαφερόμενους ιδιοκτήτες ή διαχειριστές ή πληρεξούσιους τους στην οποία θα δηλώνεται ότι θα συνάψουν όταν ειδοποιηθούν Συμβόλαιο Παροχής Θερμικής Ενέργειας με την ΔΕΤΗΠ.
4.2. Την ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΚΑΙ ΣΥΝΑΠΟΔΟΧΗ στα Έντυπα Καταγραφής που περιέχουν: Α) Την όδευση (διαδρομή) των σωληνώσεων (μέσα στην ιδιοκτησία τους) και Β) Την θέση εγκατάστασης του Θερμικού Υποσταθμού (Πίνακα) της οικοδομής.
5.  Με την δήλωση σύνδεσης δεν καταβάλλεται κανένα ποσόν στην Δ.Ε.ΤΗ.Π.

ΚΟΣΤΟΣ ΤΕΛΩΝ ΣΥΝΔΕΣΗΣ


1.  Τα Τέλη Σύνδεσης υπολογίζονται με τιμολόγηση ανά τετραγωνικό μέτρο μικτής επιφανείας και  είναι ενιαία σε όλες τις ζώνες της τηλεθέρμανσης.
2.  Το Τέλος σύνδεσης καθορίζεται σε 12,55 € πλέον ΦΠΑ 23% δηλαδή 15,44 € ανά τετραγωνικό μέτρο μικτής επιφάνειας.
3.  Ελάχιστη καταβολή ανεξαρτήτως εμβαδού 1.544 €, που αντιστοιχεί σε διαμερίσματα-καταστήματα μικτού εμβαδού έως 100 τ.μ.
4.  Εγγύηση : 100€ ανά αυτόνομο διαιρετό χώρο, που καταβάλλεται με την υπογραφή των συμβολαίων.
5.  Η εξόφληση των Τελών Σύνδεσης γίνεται εφ’ άπαξ ή με δόσεις , ως εξής :
α.   Εφ` άπαξ εξόφληση Τελών Σύνδεσης με έκπτωση 10%. Ομοίως έκπτωση 10% επί του υπολοίπου ποσού, όταν εξοφλούνται 4 δόσεις και άνω.
ή
β.    Προκαταβολή του 20% των Τελών Σύνδεσης και του ποσού της Εγγύησης με την υπογραφή του Συμβολαίου και 10 ισόποσες μηνιαίες δόσεις.

Πληροφορίες και διευκρινίσεις για τις προϋποθέσεις και τις διαδικασίες σύνδεσης δίνονται από το Γραφείο Κοινού της Δ.Ε.ΤΗ.Π. τηλ.: 2463055743 και 2463054420. 

Σ Α Σ    Ε Υ Χ Α Ρ Ι Σ Τ Ο Υ Μ Ε
ΓΙΑ ΤΗΝ Δ.Ε.ΤΗ.Π.

 

Η ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΕΟΡΔΑΙΑΣ

ΒΡΥΖΙΔΟΥ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ

Διαβάστε περισσότερα » »

Οι διατροφικές κτηνωδίες του Έλληνα


<> 
Οι διατροφικές κτηνωδίες του Έλληνα
Όταν κάθεσαι και βλέπεις στα ντοκιμαντέρ του ΣΚΑΙ κάτι εξωτικά μέρη όπου οι άνθρωποι τρώνε ακρίδες ψημένες σε ξύλο και ποντίκια βραστά, αμέσως αηδιάζεις. Έχεις σκεφτεί ποτέ πόσο αηδιαστικά μπορεί να φαίνονται τα δικά μας πιάτα στους ξένους;



Δεν έχεις νιώσει ποτέ μια μικρή αηδία βλέποντας τον διπλανό σου να τρώει κάτι που δεν σου αρέσει καθόλου;

Και δεν μιλάμε για τις παραξενιες του καθενός. Από εκείνους τους ασύληπτους τύπους που δεν τρώνε ρεβύθια μέχρι εκείνους που βγάζουν το λίπος από τη μπριζόλα χωρίς να βρίσκεται ένας άνθρωπος να τους στείλει στην κρεμάλα.

Μιλάμε για κανονική αηδία. Σαν εκείνη που σε πιάνει όταν βλέπεις το Κορεατάκι να ψάχνει αρουραίους στα χωράφια και μετά να τους τρώει. Αμέσως σφίγγεται το στομάχι σου, η μούρη παίρνει universal έκφραση αηδίας (δες και λίγο Lie to Me να τα μάθεις αυτά παλικάρι μου) και το μόνο που δεν θες εκείνη την ώρα είναι να φας.

Ε την ίδια ακριβώς έκφραση έχει και ο τουρίστας όταν έρχεται στη χώρα μας και σε βλέπει να κολατσίζεις το κοκορετσάκι με περρίσια λαχτάρα. Τι; Δεν νομίζεις; Για διάβασε παρακάτω για μερικά περίφημα ελληνικά εδέσματα και αποφάσισε μετά αν σου φαίνονται αηδιαστικά ή όχι.

Το αρνί (και τα παρελκόμενα) το Πάσχα



Από που να αρχίσεις και που να τελειώσεις με το αρνί και τα παράγωγά του; Το ίδιο το αρνί; Το κοκορέτσι; Την μαγειρίτσα;
Η φρικιαστική διαδικασία: Παίρνεις ένα αρνί. Το γδέρνεις. Του βγάζεις τα εντόσθια. Τα μισά τα κάνεις σούπα και τα άλλα μισά (βέβαια, μην πάνε χαμένα) τα τυλίγεις και τα κάνεις κοκορέτσι. Α ναι, μην ξεχάσουμε να βάλουμε και πλεμόνι, είναι το καλύτερο. Και για αποκορύφωμα παίρνεις το αρνί, το παλουκώνεις, του σπάς τη ραχοκοκαλιά και πιέζεις με δύναμη τη σούβλα για να διαπεράσει το κρανίο του.
Η απόλαυση για τον Έλληνα έρχεται: Όταν είναι καθισμένος σε τραπέζι κάτω από πλάτανο και του σερβίρουν κοκορέτσι μαζί με ένα κομμάτι αρνί με ξεροψημένη πέτσα και για έπαθλο την χαροκαμμένη γλώσσα. Hell yeah!
Και μας πείραξε: Το ότι στην Ισπανία ψήνουν την ουρά του ταύρου και την τρώνε.

Τα οστρακοειδή



Πάσης φύσεως οστρακα τα οποία έχουν φτιάξει μια χαρά τη φωλίτσα τους για να μην τους ενοχλεί κανείς και πάει ένας κανίβαλος και τα τρώει. Στην ίδια κατηγορία και οι πεταλίδες στους βράχους που ξεριζώνονται άγρια για να πνιγούν με λεμόνι.
Η φρικιαστική διαδικασία: Ζωντανά οδηγούνται στο θάνατο. Και κάνουν και θόρυβο τα μαλακισμένα όταν τα βουτάς σε βραστό νερό. Ε, μετά ο μακελάρης βάζει ένα μαχαίρι και παραβιάζει την προσωπική τους γαλήνη για να τα ρουφήξει με μαεστρία με τη γλώσσα του.
Η απόλαυση για τον Έλληνα έρχεται: Όταν βρίσκεται σε παραθαλλάσιο ταβερνάκι μετά από μπάνιο και του σερβίρουν μερικές ντουζίνες όστρακα. Η εκδίκηση της φύσης έρχεται στην τουαλέτα. Και μερικές φορές είναι νοσηρή.
Και μας πείραξε: Που οι Κινέζοι τρώνε τις γάτες. Κι αυτές τετράποδα είναι όπως και οι αγελάδες.

Η αστακομακαρονάδα


Δεν έφταιξε σε τίποτα ο δόλιος ο αστακός. Βέβαια αν ήξερε ότι τιμολογείται προς 80 ευρώ το κιλό στις ταβέρνες, ίσως να ένιωθε και τιμητικά την ώρα που θα έβραζε στο ζουμί του.
Η φρικιαστική διαδικασία: Είναι ανάλογη των οστράκων. Μόνο που ο αστακός πρέπει να περάσει και την ταπείνωση σε ορισμένες ταβέρνες του να τον διαλέξουν μέσα από ενυδρείο οι πελάτες πριν βράσει με τα μακαρόνια.
Η απόλαυση για τον Έλληνα έρχεται: Όταν με τον καρυοθραύστη στα χέρια σπάει με μένος κάθε μία δαγκάνα του αστακού για να τους βγάλει και το τελευταίο ίχνος ψαχνού.
Και μας πείραξε: Που οι Ινδονήσιοι τηγανίζουν το χέλι και το τρώνε με ξυλάκια.

Τα σαλιγκάρια



Κυκλοφορούν αμέριμνα μετά τη βροχή. Κρύβονται μπροστά στον κίνδυνο όπως οι χελώνες. Την πρώτη απειλή την αισθάνονται όταν στοιβαχτούν σε σακούλα Σκλαβενίτη μαζί με ομοίους τους.
Η φρικιαστική διαδικασία: Η συνταγή λέει: “ βάζουμε τα σαλιγκάρια σε μια λεκάνη με νερό και τα αφήνουμε μέχρι να βγάλουν έξω τα κεφάλια τους”. Ξέρετε, μέχρι να ψοφήσουν. Ε, μετά τα βράζεις ρε αδερφέ και όταν αφρίσουν από το κακό τους ρίχνεις και ξύδι. Για να είσαι σίγουρος ότι ο θάνατος είναι όσο μακάβριος γίνεται.
Η απόλαυση για τον Έλληνα έρχεται: Όταν προκαλεί τον διπλανό του με τον ήχο που παράγουν οι σιελογόνοι αδένες του σε συνδυασμό με τη γλώσσα και την στοματική κοιλότητα. Ρούφα να τελειώνουμε.
Και μας πείραξε: Που στην Αίγυπτο τρώνε και τις καμήλες. Ας μην είχαν καμπούρα, να τις σεβόντουσαν.

Ο πατσάς


Τι άνθρωπος πρέπει να είσαι ρε φίλε για να φάς την κοιλιά ενός άλλου έμψυχου όντος; Μα την κοιλιά του; Σοβαρά τώρα;
Η φρικιαστική διαδικασία: Παίρνεις τον πατσά, τον πλένεις και τον αφήνεις σε νερό και λεμόνι. Τον βράζεις και βρωμάει. Συνεχίζεις να τον βράζεις και μάντεψε τι; Συνεχίζει να βρωμάει. Ψιλοκόβεις ή χονδροκόβεις κοιλιά και ποδαράκια. Τα ξαναβάζεις στο ζωμό μη χάσουν λίγη από τη νοστιμιά τους. Το σκορδοστούμπι ολοκληρώνει την πανδαισία ανατριχίλας.
Η απόλαυση για τον Έλληνα έρχεται: Όταν μετά από μερικά μπουκάλια ουίσκι με τους φίλους του, στρώνεται σε ένα τραπέζι και του φέρνουν μπροστά του τον μαγικό ζωμό.
Και μας πείραξε: Που οι Γάλλοι έχουν συνταγές για να τρώνε το κρέας ωμό.

Καβουρμάς



Ας πούμε ότι είναι ένα είδος αλλαντικού. Και τα αλλαντικά κανονικά δεν θα έπρεπε να τα πιάνω στο στόμα μου γιατί είναι ο ένας από τους τρεις λόγους για τους οποίους αξίζει ένας άνθρωπος να έχει την αίσθηση της γεύσης. Αλλά ο καβουρμάς το παρακάνει λίγο.
Η φρικιαστική διαδικασία: Τώρα το να βράζεις βοδινό κρέας σαν να είσαι άρρωστος, να προσθέτεις και πρόβειο έτσι για να μυρίσει η προβατίλα και όλα αυτά να τα κάνεις σαλάμι, το βρίσκεις πολύ λογικό;
Η απόλαυση για τον Έλληνα έρχεται: Όταν κόβει μια λεπτή φέτα από τον παστουρμά – καβουρμά και το συνοδεύει με ρακή.
Και μας πείραξε: Που οι Ινδιάνοι έτρωγαν τους βίσωνες σε κάθε πιθανή μορφή.
Διαβάστε περισσότερα » »

Σε έξι μήνες το πρώτο τεχνητό χάμπουργκερ!


Αυξάνονται σιγά-σιγά οι επιλογές των φανατικών οπαδών των χάμπουργκερ, αν και θα πρέπει να είναι πολύ πλούσιοι – στην αρχή τουλάχιστον. Τεχνητό κρέας, που έχει δημιουργηθεί σε εργαστήριο, χωρίς να χρειαστεί να έχει σφαχτεί προηγουμένως κανένα ζώο, αναμένεται να είναι έτοιμο για κατανάλωση μέσα στο επόμενο εξάμηνο, σύμφωνα με τους Ολλανδούς επιστήμονες που ασχολούνται με το θέμα.

Το πρώτο τεχνητό «μπέργκερ» θα κοστίζει γύρω στα
230.000 ευρώ. Οι ερευνητές του πανεπιστημίου του Μάαστριχτ, με επικεφαλής τον καθηγητή Μαρκ Ποστ, χρησιμοποιούν χιλιάδες βλαστικά κύτταρα ζώων για να δημιουργήσουν ολόκληρα κομμάτια τεχνητού (εργαστηριακού) κρέατος, που θα μπορούσε και ονομαστεί «κρέας του σωλήνα», κατ’ αναλογία με τα «παιδιά του σωλήνα».

Τα βλαστοκύτταρα των ζωικών κυττάρων πολλαπλασιάζονται σε ελεγχόμενες συνθήκες στο εργαστήριο και παράγουν τμήματα μυϊκού ιστού, τον οποίο μετά μπορεί να μεταχειριστεί κανείς σαν κομμάτι κρέατος που προέρχεται από κανονικό ζώο.

Σε πρώτη φάση, σύμφωνα με το «New Scientist» και τη βρετανική «Τέλεγκραφ», οι ερευνητές έχουν προχωρήσει τους πειραματισμούς τους με κύτταρα χοίρων και σε ένα εξάμηνο πιστεύουν ότι θα έχουν έτοιμο το πρώτο «χοιρινό του σωλήνα». Σε ένα χρόνο, αναμένεται να έχει γίνει το ίδιο με μοσχαρίσιο κρέας, ενώ θα ακολουθήσουν πειράματα με άλλου τύπου κρέας (κύτταρα από αρνί, κοτόπουλο κ.α.).

Η προοπτική ενός τέτοιου κρέατος δημιουργεί σωρεία διλημμάτων και προκλήσεων σε όλο το φάσμα της οικονομίας και της κοινωνίας. Από την μία, ο αυξανόμενος παγκόσμιος πληθυσμός πασχίζει να βρει τα αναγκαία τρόφιμα για τη συντήρησή του, ενώ επίσης αυξάνεται διεθνώς η αντίδραση όσων (ζωόφιλων, φυτοφάγων κ.α.) που αντιδρούν στις μαζικές σφαγές των ζώων της κτηνοτροφίας και στις «βιομηχανικές» συνθήκες διαβίωσής τους μέχρι να καταλήξουν στο σφαγείο. Από την άλλη, ανακύπτουν πάμπολλα θέματα, όπως αν το εργαστηριακό κρέας θα είναι ασφαλές για την υγεία και το περιβάλλον, ποιες επιπτώσεις θα έχει η τυχόν παραγωγή του σε ευρεία κλίμακα σε μια σωρεία οικονομικών φορέων (κτηνοτρόφους, κρεοπώλες, έμπορους κλπ.), ενώ παραμένει άγνωστο πόσοι καταναλωτές θα θέλουν τελικά να φάνε το «κρέας του σωλήνα», αν όντως κάποτε τους προσφερθεί στο πιάτο.

Ο καθηγητής Ποστ διευκρίνισε ότι ακόμα η τεχνική δεν είναι ώριμη για μαζική παραγωγή, όμως εκτίμησε ότι, όταν διασφαλιστεί οριστικά πως το εργαστηριακό κρέας είναι αρκούντως νόστιμο και ασφαλές για κατανάλωση από τους ανθρώπους, τότε οι σχετικές γραμμές παραγωγής νέων μονάδων κρέατος θα μπορούσαν να στηθούν γρήγορα και φθηνά. Προς το παρόν, οι λωρίδες του παραγόμενου εργαστηριακού κρέατος έχουν μήκος δυόμιση εκατοστών και πλάτος λιγότερο από ένα. Η όψη τους είναι μάλλον γκρι και μουλιασμένη, όμως οι ερευνητές ευελπιστούν ότι θα μπορέσουν τελικά να τους δώσουν όμοια όψη με αυτή του φυσικού κρέατος. Για να δημιουργηθεί (ή μάλλον για να καλλιεργηθεί) ο τεχνητός ιστός, τα χοιρινά βλαστικά κύτταρα τρέφονται με ορρό που έχει ληφθεί από έμβρυο αλόγου. Όταν ο ιστός μεγαλώνει, προσαρτάται σε «βέλκρο» και τεντώνεται για να μιμηθεί τον τρόπο που οι φυσικοί μύες των ζώων μεγαλώνουν, παρόλα αυτά ακόμα δεν έχει καταστεί δυνατό η εξωτερική εμφάνισή του να μοιάζει με πραγματικό χοιρινό κρέας.

Για να βελτιωθεί το χρώμα του και να γίνει πιο κόκκινο, οι επιστήμονες αναζητούν τρόπους να αυξήσουν την μυοσφαιρίνη, την πρωτεΐνη που μεταφέρει σίδηρο στους ιστούς και η οποία στο τεχνητό κρέας υπάρχει σε πολύ μικρές ποσότητες, αντίθετα με το φυσικό. Προς το παρόν, εξάλλου, είναι άγνωστη η γεύση του τεχνητού κρέατος, επειδή -λόγω αυστηρών περιορισμών- απαγορεύεται οποιοσδήποτε να καταναλώσει εργαστηριακό ιστό που έχει καλλιεργηθεί με διατροφικά υλικά από ζώα (όπως ο ορρός αλόγου εν προκειμένω). Επιστήμονες του πανεπιστημίου του Άμστερνταμ ελπίζουν να ξεπεράσουν τη δυσκολία, παράγοντας μια καθαρά συνθετική τροφή που θα παρέχει στα βλαστικά κύτταρα του κρέατος τα αναγκαία θρεπτικά υλικά.

Αν οι επιστήμονες τελικά καταφέρουν να δημιουργήσουν ένα εδώδιμο και αβλαβές προϊόν, δεν αποκλείεται η τεχνική να αξιοποιηθεί για να παραχθεί κρέας προερχόμενο από κύτταρα σπάνιων ή επαπειλούμενων ειδών (για παράδειγμα, σκεφτείτε, αν αντέχετε, ένα «πάντα-μπέργκερ!»). Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προβλέπει ότι η κατανάλωση κρέατος διεθνώς θα έχει διπλασιαστεί έως το 2050, ενώ το συνεχώς αυξανόμενο κόστος των ζωοτροφών είναι πιθανό να έχει αυξήσει την τιμή των προϊόντων κρέατος στο μεταξύ. Παρά τις ποικίλες επιφυλάξεις (αν όχι τις αντιδράσεις) για τις έρευνες του, ο καθηγητής Ποστ δηλώνει βέβαιος ότι το εργαστηριακό κρέας θα αποτελέσει την μοναδική ρεαλιστική λύση στο μέλλον και μάλιστα στο κοντινό. «Δεν βλέπω με ποιο τρόπο μπορούμε να βασιστούμε μόνο στην παλιά κτηνοτροφία κατά τις επόμενες δεκαετίες. Το «κρέας του σωλήνα» θα αποτελέσει την μόνη επιλογή που θα έχει απομείνει», όπως είπε.

Διαβάστε περισσότερα » »