Σάββατο 7 Ιουνίου 2014

Φόροι μέχρι τελικής πτώσης. Νέο "χαράτσι" στα ακίνητα

Έρχεται η λυπητερή για τα ακίνητα στο τέλος Ιουνίου. Πώς θα καταβληθεί ο φόρος, που δεν συνδέεται με τον λογαριασμό της ΔΕΗ. Το "φορολογικό τρικ", που δημιουργεί μεγάλες αδικίες
Οι εκλογές έγιναν, η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι "πήρε το μήνυμα", ωστόσο οι φόροι δεν έχουν τελειωμό, καθώς έρχεται νέο χαράτσι στα ακίνητα για εκατομμύρια φορολογούμενους.
Όπως αναφέρει η Real News, το υπουργείο Οικονομικών στέλνει λογαριασμό 2,65 δισ. ευρώ με τα εκκαθαριστικά για τον Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ).
Ο φόρος αυτός θα καταβληθεί είτε εφάπαξ με έκπτωση 1,5%, είτε σε έξι μηνιαίες δόσεις. Για πρώτη φορά θα φορολογηθούν τα αγροτεμάχια, καθώς και οι "τακτοποιημένοι" αυθαίρετοι χώροι.
Ο φόρος θα αποσταλεί αυτοτελώς και δεν θα συνδέεται με τον λογαριασμό της ΔΕΗ. Έτσι φορολογούνται και τα μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα, τα οποία δεν διαθέτουν παροχή ρεύματος, είτε γιατί ακόμα δεν έχουν συνδεθεί, είτε γιατί οι ιδιοκτήτες τους είχαν κόψει το ρεύμα, επειδή δεν μπορούσαν να πληρώσουν τους φόρους.
Παράγοντες της αγοράς, που μίλησαν στην εφημερίδα εκτιμούν ότι ο φόρος θα είναι υψηλός, καθώς διαμορφώνεται βάσει αντικειμενικών αξιών, που σήμερα δεν αντιστοιχούν στις πραγματικές.
Ισχυρίζονται μάλιστα ότι η επιβολή φόρου σε πλασματικές τιμές, αποτελεί το μεγαλύτερο φορολογικό τρικ των τελευταίων ετών, καθώς η ψαλίδα ανάμεσα στις εμπορικές και τις αντικειμενικές τιμές, φτάνει σε ορισμένες περιπτώσεις ακόμα και το 60%.
Ο υπολογισμός του νέου φόρου θα γίνει με συνδυασμό συντελεστών και χαρακτηριστικών των ακινήτων. Στα κτίρια, ο βασικός φόρος έχει 12 κλιμάκια από 2 έως 13/τ.μ. και συντελεστές παλαιότητας, ορόφου και προσόψεων.


Διαβάστε περισσότερα » »

Ποιοι "κερδίζουν" από τις αλλαγές στο κοινωνικό μέρισμα

Ποιοι πολίτες ευνοούνται από τις αλλαγές για τη χορήγηση του κοινωνικού μερίσματος
Με δεδομένο ότι στο εξής για την χορήγηση του κοινωνικού μερίσματος θα λαμβάνονται υπόψη τα εισοδήματα του 2013, όπως θα αποτυπωθούν στις φετινές φορολογικές δηλώσεις, το υπουργείο Οικονομικών υπολογίζει ότι ενδέχεται να φτάσουν τους 320 χιλιάδες οι πολίτες που θα λάβουν το συγκεκριμένο βοήθημα από το κοινωνικό μέρισμα.
Ήδη αναμένεται ότι στις 10 Ιουνίου θα καταβληθεί το κοινωνικό μέρισμα μέρισμα σε 115 χιλιάδες νοικοκυριά.
Άλλες 50 χιλιάδες αιτήσεις που είχαν γίνει αποδεκτές μέχρι τέλος Μαΐου, αλλά δεν καταβλήθηκε το ποσό για λόγους ελέγχου αυτών, αξιολογούνται.
Σε χθεσινή σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους (συμμετείχαν ο υφυπουργός Εργασίας, Β. Κεγκέρογλου, ο γ.γ. Δημοσίων Εσόδων, Χάρης Θεοχάρη, και οι εκπρόσωποι του ΠΑΣΟΚ Φ. Σαχινίδης, Γ. Κουτρουμάνης και Χρ. Πρωτόπαππας) αποφασίστηκαν μια σειρά από αλλαγές στον τρόπο χορήγησης του κοινωνικού μερίσματος, πέραν της αξιοποίησης των φετινών φορολογικών δηλώσεων.
Έτσι, εκτιμάται ότι θα έχουν κάποια ελπίδα να πάρουν την ενίσχυση ορισμένοι από όσους έμειναν άνεργοι πέρυσι και εφόσον δεν φιλοξενούνται (περίπου 40 χιλιάδες άτομα ) αλλά και όσοι δεν κάλυπταν τα κριτήρια το 2012 αλλά τα καλύπτουν το 2013 (λόγω μείωσης εισοδήματος).
Παράλληλα αυξάνονται και τα εισοδηματικά κριτήρια. Το εισοδηματικό όριο διευρύνεται από 6.000 ευρώ στις 7.050 ευρώ για τον άγαμο, με προσαύξηση ανάλογα με την οικογενειακή κατάσταση του δικαιούχου. Συνεπώς, για οικογένεια με δύο παιδιά το συνολικό όριο εισοδήματος (με έτος αναφοράς το 2013) διαμορφώνεται στα 11.750 ευρώ από 10.000 ευρώ.
Για τη χορήγηση του βοηθήματος θα λαμβάνονται υπόψη και περιουσιακά κριτήρια. Η ακίνητη περιουσία πρέπει να είναι αντικειμενικής αξίας μέχρι 125.000 ευρώ, αν οι δικαιούχοι είναι άγαμοι χωρίς παιδιά, ή μέχρι 250.000 ευρώ εάν είναι έγγαμοι.
Το ποσό του βοηθήματος ανέρχεται σε 500 ευρώ και προσαυξάνεται ανάλογα την οικογενειακή κατάσταση και τον αριθμό των παιδιών φθάνοντας τα 666,7 ευρώ για ζευγάρι χωρίς εξαρτώμενα τέκνα, τα 750 ευρώ για ζευγάρι με ένα εξαρτώμενο τέκνο, τα 833,30 ευρώ για ζευγάρι με 2 εξαρτώμενα τέκνα, κ.ο.κ.
Δηλαδή το βασικό ποσό του βοηθήματος των 500 ευρώ προσαυξάνεται κατά 166,7 ευρώ για κάθε ενήλικο μέλος του νοικοκυριού και κατά 83,3 ευρώ για κάθε εξαρτώμενο τέκνο. Στον πίνακα που ακολουθεί φαίνεται αναλυτικά ποιο είναι το ποσό του επιδόματος που αναλογεί στους δικαιούχους ανά περίπτωση με βάση το φορολογητέο οικογενειακό εισόδημα και την αντικειμενική αξία από την ακίνητη περιουσία.

Πηγή: dikaiologitika

Διαβάστε περισσότερα » »