Τετάρτη 7 Αυγούστου 2013

Σκόπια: Νέος σχεδιασμός ή εγκατάλειψη των συνομιλιών για το όνομα;

18 χρόνια μετά την ενδιάμεση συμφωνία

Αύγουστος 6, 2013.

Στο νοτιοσλαβικό κράτος, εδώ και καιρό, υπάρχει ένα ανοικτό ερώτημα, αν πρέπει να γίνει κάτι σοβαρό όσον αφορά την υπέρβαση της διαφοράς με το όνομα, ή, ίσως, μια πιο ριζοσπαστικότερη δράση, γράφει το νοτιοσλαβικό δημοσίευμα του MKD  και συνεχίζει:


Οι συνομιλίες για το όνομα υπό την αιγίδα του μεσολαβητή του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς, έχουν περιέλθει από καιρό σε αδιέξοδο.

Οι προτάσεις Νίμιτς, όπως η τελευταία για ‘Άνω Μακεδονία’ απορρίφθηκε από την Ελλάδα ως απαράδεκτη. Η νοτιοσλαβική πλευρά δεν βρήκε το χρόνο να ανακοινώσει τη θέση της σχετικά με την πρόταση αυτή.

Σε αντίθεση, οι Ηνωμένες Πολιτείες, κυρίως μέσω του Φίλιπ Ρίκερ- αναπληρωτή βοηθού στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ- πιέζουν για συνομιλία ακριβώς στην τελευταία πρόταση του Νίμιτς.

Στα Σκόπια, εν τω μεταξύ, εδώ και καιρό πλανάται ένα ανοικτό ερώτημα: Τι πρέπει να γίνει; Η κυβέρνηση των Σκοπίων πρότεινε για απευθείας συναντήσεις σε προεδρικό ή πρωθυπουργικό επίπεδο με αντικείμενο συζήτησης το όνομα.

Οι Έλληνες αξιωματούχοι, ο Κάρολος Παπούλιας και ο Αντώνης Σαμαράς, αρνήθηκαν επίμονα τις απευθείας συναντήσεις για το θέμα αυτό με τους συναδέλφους τους, Γκεόργκι Ίβανοφ και Νίκολα Γκρούεφσκι.

Ο πρωθυπουργός του νοτιοσλαβικού κράτους, Νίκολα Γκρούεφσκι με την ευκαιρία της ‘Ημέρας του Ίλιντεν’ αναφέρθηκε στο αδιέξοδο των διαπραγματεύσεων και επανέλαβε ότι η Ελλάδα αποφεύγει τη συζήτηση και ζήτησε μάλιστα τη συνδρομή της διεθνούς κοινότητας, προσθέτοντας άλλη μία πρόταση στον κατάλογο των πρωτοβουλιών.
Ο πρέσβης Ρίστο Νικολόφσκι τονίζει ότι και αυτή η πρωτοβουλία θα έχει αρνητικές συνέπειες.

Μιλώντας, μάλιστα, στο ‘МКД’ είπε ότι μια τέτοια πρωτοβουλία δεν θα έχει βέβαιο αποτέλεσμα και μάλλον θα είναι αρνητική.

«Τίποτε άλλο δεν έχει απομείνει μέχρι να συνειδητοποιήσουμε ότι η μπάλα είναι στην Αθήνα, στις Βρυξέλλες και στην Ουάσιγκτον, όχι στα Σκόπια».

Ωστόσο, παρά τη δραστηριότητα και του αλβανικού κόμματος που συμμετέχει στην κυβέρνηση – DUI,  το οποίο προφανώς οδηγεί μια παράλληλη πολιτική στο θέμα αυτό, που είναι σύμφωνη με τις απαιτήσεις της ΕΕ και των ΗΠΑ, δεν υπάρχει αποτέλεσμα.

Υπάρχει μια πολιτική παράλυση που δεν είναι ορατή. Θα πρέπει να αλλάξει ριζοσπαστικά το μοντέλο των διαπραγματεύσεων. Ήδη, κλείνουμε 18 χρόνια διαπραγματεύσεων.

Υπενθυμίζουμε ότι η Ενδιάμεση Συμφωνία υπεγράφη στις 13 Σεπτεμβρίου του 1995.
Την ενηλικίωσή της θα εορτάσει την 13 Σεπτεμβρίου. Αλλά, βρίσκεται ακόμη με τις ...πάνες, γράφει το νοτιοσλαβικό δημοσίευμα

echedoros-a.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου