Τετάρτη 7 Αυγούστου 2013

Δένδιας: Εμπρησμοί πίσω από τις πυρκαγιές

Δένδιας: Εμπρησμοί πίσω από τις πυρκαγιές Εμπρηστική ενέργεια πίσω από τις πυρκαγιές που ξέσπασαν σε όλη τη χώρα «βλέπει» ο αρμόδιος υπουργός Προστασίας του Πολίτη.
Ολοκληρώθηκε η έκτακτη σύσκεψη για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών που πραγματοποιήθηκε στο κέντρο επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος, υπό τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Νίκο Δένδια.
Ο ίδιος ανακοίνωσε σειρά έκτακτων μέτρων πρόληψης, δεδομένων των ύποπτων - όπως είπε - συνθηκών, κάτω από τις οποίες τυλίγονται στις φλόγες δασικές περιοχές της χώρας.
"Άλλοτε από εγκληματική αμέλεια, άλλοτε κάτω από αδιευκρίνιστες ή και ύποπτες - λόγω της ώρας ή της περιοχής - συνθήκες, ξεσπούν πυρκαγιές που θέτουν σε δοκιμασία τις αντοχές του έμψυχου δυναμικού του Πυροσβεστικού Σώματος", σημείωσε.
Ανέφερε μάλιστα πως σύμφωνα με στοιχεία της Πυροσβεστικής, οι μισές πυρκαγιές από όσες έχουν εξιχνιαστεί "οφείλονται σε εμπρησμό από πρόθεση".
Για τους παραπάνω λόγους ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη ανακοίνωσε ότι θα υπάρξει πλήρης ενεργοποίηση της ΕΛ.ΑΣ. με συνεχείς περιπολίες στα δάση.
Θα απαγορευτεί επίσης η κυκλοφορίας πεζών και οχημάτων στα περιαστικά δάση από τη δύση έως την ανατολή του ηλίου "και σε πολλές περιπτώσεις και κατά τη διάρκεια της ημέρας".
Επικρίσεις ΣΥΡΙΖΑ 
Αδράνεια σε ό,τι αφορά την πρόληψη και αντιμετώπιση των πυρκαγιών στην Αττική καταλογίζει στην κυβέρνηση ο Συντονιστής θεμάτων Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων του ΣΥΡΙΖΑ, Ευ. Αποστόλου.
"Η επανάληψη κάθε χρόνο σε συχνότητα και ένταση των δασικών πυρκαγιών στην Αττική δείχνει ξεκάθαρα πλέον ότι εκτός των επεισοδίων που οφείλονται σε εγκληματική αμέλεια εκδηλώνονται και πυρκαγιές που στοχεύουν στη οικοπεδοποίησή της. Δυστυχώς η κυβέρνηση παίζει το ρόλο του αιφνιδιασμένου παρατηρητή χωρίς να κάνει κάτι για να τις αντιμετωπίσει", αναφέρει ο βουλευτής της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Όπως τονίζει ο κ. Αποστόλου, η κυβέρνηση οφείλει άμεσα να κυρώσει τους δασικούς χάρτες που έχουν αναρτηθεί και μετά να ασχοληθεί με τα προβλήματα που προκύπτουν. Πρέπει επίσης να εντοπίσει όλες τις αλλαγές χρήσεις εδαφών που έχουν συντελεστεί μετά την ημερομηνία σύνταξης των δασικών χαρτών και να τις κηρύξει αναδασωτέες.
Και βέβαια, καταλήγει, «"οφείλουμε ταυτόχρονα να υπενθυμίσουμε στον υπουργό Προστασίας του Πολίτη ότι οι δασικές πυρκαγιές αντιμετωπίζονται με συγκεκριμένο σχέδιο καταστολής και κυρίως πρόληψης".

newsbomb

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου