Δευτέρα 3 Δεκεμβρίου 2012

Οι αφροδισιακές ιδιότητες του Κρόκου Κοζάνης


Από τηνΔρ. Ντορίνα Σιαλβέρα Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος Nutrimed Αμπελοκήπων Ο κρόκος ή ζαφορά είναι ένα πολύτιμο μπαχαρικό για την υγεία αλλά ...


και την αισθητική, ίσως παγκοσμίως το πιο ακριβό, που καλλιεργείται σε χώρες του εξωτερικού αλλά και στην Ελλάδα. Ο κρόκος θεωρείται οτι είναι ένααπό τα πιο αρχαία μπαχαρικά, ενώ αναφορές σε αυτόν γίνονται στην Παλαιά Διαθήκηκαι στον Όμηρο για τις θεραπευτικές και αφροδισιακές του ιδιότητες. Σήμεραχρησιμοποιείται στην ιατρική, στη φαρμακολογία, στην κοσμετολογία, στη μαγειρική,στη ζαχαροπλαστική, στη βιομηχανία ζυμαρικών καθώς και στην τυροκομία.

 
Οκρόκος εντυπωσιάζει με τη μοναδικότητά του στον κόσμο των μπαχαρικών, καθώς τοάρωμα και η γεύση του δεν μπορεί να αντιγραφεί ή να μοιάσει με κανένα άλλο. Ωςκαρύκευμα αποδίδει ένα χαρακτηριστικό κίτρινο χρώμα κατά τη μαγειρική και μίαυπόπικρη, πικάντικη γεύση.

Αρχαία κείμενα σχετικά με την Αγιουρβέδα περιέχουν πληροφορίες
σχετικά με τη χρήση του βοτάνου ως αφροδισιακό. Αποτελεί ένα
διεγερτικό, που χρησιμοποιείται σε μεγάλο βαθμό ως αυτόχθον
φάρμακο σε ολόκληρη την Ινδία. Στα μέσα, όμως του 19ου αιώνα ξεκινάη επιστημονική κοινότητα την αναζήτηση της αλήθειας, όπου καταγράφεται η χρήσητου κρόκου ως αφροδισιακός παράγοντας της παραδοσιακής ιατρικής. Πραγματοποιούνταιπειράματα στο παρελθόν, αλλά ωστόσο, μόνο πρόσφατα, υπάρχουν ενδεικτικάστοιχεία από κλινικές μελέτες, πιλοτικές, σε άνδρες, τα οποία φαίνονταιιδιαίτερα ενθαρρυντικά.

 

Αυτό τοπολυτελές μπαχαρικό, επιπλέον, τονώνει την καρδιά, καθώς είναι πλούσιο σεβιταμίνες β1 και β2, την κυκλοφορία τουαίματος και εμφανίζει αντιθρομβωτικές ιδιότητες. Το εκχύλισμα στιγμάτων κρόκου,προκαλεί αναστολή της συγκόλλησης των αιμοπεταλίων, ενώ έχει διαπιστωθεί και ηαντιπηκτική του δράση. Είναι πιθανό, οι παραπάνω δράσεις του να λειτουργούνενισχυτικά και στις αφροδισιακές του ιδιότητες.

Πως να τον εντάξετε στη διατροφή σας

Μία ελάχιστη ποσότητα κρόκου προσθέτει υπέροχη γεύση, χρώμα και άρωμα σεκάθε φαγητό σας, όπως στα ζυμαρικά, ρύζι, σούπες, σάλτσες, κοτόπουλο, κρέας,ψάρια. Ο κρόκος είναι απόλυτα αγνός, και σε συνδυασμό με τον καφέ η το τσάιαποτελεί ένα εξαιρετικό ρόφημα. Ως τονωτικό και γευστικό ρόφημα, έχειχρησιμοποιηθεί η ανάμιξή του σε 1 ποτήρι γάλα με λίγο μέλι. Πρέπει να φυλάσσεται προσεχτικά σε μέροςχωρίς υγρασία και φως, ενώ στο ψυγείο μπορεί να διατηρηθεί έως και για 2χρόνια. Στη μαγειρική, οι κόκκινες κλωστές του κρόκου για να αποδώσουν τις φυτοχημικές ουσίες τους μετον καλύτερο τρόπο, πρέπει να αναμιχθούν με σκέτο ζεστό υγρό, ή αλκοολούχο ήόξινο.


 

Ενδεικτικά, αναφέρω κάποιες συνταγές που συνδυάζεται ο κρόκος τέλεια....

Ριζότο με θαλασσινά ή μακαρόνι με θαλασσινά και κρόκο, πατάτες με κρόκοκαι σκόρδο, κοτόπουλο ψητό με κρόκο, γαλέος με κρόκο, ψωμί με κρόκο, χαλβάς μεκρόκο, παγωτό με κρόκο, ρόφημα με γάλα, καφές με μπαχαρικά και κρόκο, τσάι μεκρόκο.



 

greekfood

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου