Δευτέρα 3 Δεκεμβρίου 2012

Εφοριακοί με 2,2 εκατ. ευρώ (αδήλωτες) καταθέσεις στο εξωτερικό


Άλλος στη Γερμανία, άλλος στην Ελβετία, άλλος στην Κύπρο, αλλά κανείς στην Ελλάδα. 11  και οι σύζυγοί τους έβγαλαν στο , σε διάστημα δυο ετών, 2,2 εκατομμύρια ευρώ, χωρίς να τα δηλώσουν στο πόθεν έσχες τους…
Όλα έγιναν τη διετία 2009-2010, προέκυψε από τις διασταυρώσεις στοιχείων που έκαναν ο οικονομικός εισαγγελέας, Γρηγόρης Πεπόνης με τον επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης Λέανδρο Ρακιντζή, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Τα Νέα.
33 προϊστάμενοι ΔΟΥ και ελεγκτές από εφορίες και το ΣΔΟΕ, που έχουν υποχρέωση να υποβάλουν πόθεν έσχες, έβγαλαν στο εξωτερικό εμβάσματα άνω των 100.000 ευρώ. Συνολικά, από τους συγκεκριμένους υπαλλήλους έκαναν… φτερά για άλλες πολιτείες κι έγιναν  στο εξωτερικό 8 εκατ. ευρώ.
Από τους 33 υπαλλήλους του υπουργείου Οικονομικών που έβγαλαν χρήματα στο εξωτερικό, οι 18 τα έστειλαν οι ίδιοι. Κι από αυτούς, οι 13 τα δήλωσαν και οι υπόλοιποι υπέβαλαν «ανακριβή και ελλιπή δήλωση περιουσιακής κατάστασης».
Άλλοι 15 υπάλληλοι ήταν δικαιούχοι σε λογαριασμούς όπου, οι σύζυγοι ή συγγενείς τους, έστειλαν περισσότερες από 100.000 ευρώ. Οι έξι, δε δήλωσαν τίποτα.
Το μεγαλύτερο ποσό που «έφυγε» είναι 550.000 ευρώ. Εμβάστηκε σε λογαριασμό στην Κύπρο, με συνδικαιούχο ελεγκτή εφοριακό. Τα περισσότερα από τα εμβάσματα άλλωστε (8 τον αριθμό) έφυγαν για τράπεζες της Κύπρου. Ένα κατέληξε στη Γερμανία και δυο στην Ελβετία.
Από την έρευνα προκύπτει πως οι εντολές για τη μεταφορά των χρημάτων δε δόθηκαν από τους ίδιους του υπαλλήλους του ΥΠΟΙΚ αλλά από συγγενείς τους.
Πέντε ελεγκτές φέρονται να έστειλαν αυτοπροσώπως από 100.000€ έως 200.000€ στο εξωτερικό, χωρίς να τα δηλώσουν όπως είναι υποχρεωμένοι.
Το μεγαλύτερο μέρος των χρημάτων έφυγε για το εξωτερικό πριν από την προσφυγή της Ελλάδας στο μηχανισμό στήριξης.
Όπως αναφέρει το δημοσίευμα των Νέων, στο μικροσκόπιο του επιθεωρητή δημόσιας διοίκησης βρίσκονται περισσότεροι από 4.000 εφοριακοί, για να γίνουν έλεγχοι στις δηλώσεις περιουσιακής κατάστασης που έχουν υποβάλει.
Η εφημερίδα αναφέρει ότι υπάρχουν και υπάλληλοι του υπουργείου Οικονομικών, χωρίς ελεγκτικές αρμοδιότητες, που έχουν στείλει χρήματα στο εξωτερικό.
Επίσης, μετά τους εφοριακούς, οι έλεγχοι θα επεκταθούν, το αμέσως επόμενο διάστημα, στους πολεοδόμους που υπάγονται στους ΟΤΑ και υπολογίζονται στους 3.500.

 polispress

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου