Πέμπτη 1 Νοεμβρίου 2012

"Πήραν φωτιά" τα καζάνια... (φωτο)

«Βράζει» από άκρο σε άκρο η Αιτωλoακαρνανία αυτήν την περίοδο. Εκατοντάδες καζάνια έχουν πάρει φωτιά, για την παραγωγή του παραδοσιακού τσίπουρου
Μια παραγωγή και διάθεση όμως, που σε μεγάλο βαθμό, είναι ακόμη παράνομη…
Τσίπουρο ονομάζεται στην Ελλάδα το απόσταγμα από στέμφυλα. Παράδοση στην παραγωγή τσίπουρου έχουν πολλές περιοχές της Ελλάδας και φυσικά και η Αιτωλ/νία.

Αυτήν την εποχή μέχρι και τον Δεκέμβριο, τα καζάνια «παίρνουν φωτιά» σε πολλές περιοχές του νομού, όπως και σε όλη την Ελλάδα, για την παραγωγή του αποστάγματος, που εξαιτίας της ποιότητας αλλά και της τιμής του, ειδικά τα τελευταία χρόνια έχει κατακόρυφη αύξηση στην ζήτηση.
Παραδοσιακά καζάνια ,είτε ανοξείδωτα, είτε χάλκινα, που θωρούνται και τα καλύτερα, ετοιμάζουν το «αγιονέρι», μέσα από μια συγκεκριμένη διαδικασία - "ιεροτελεστία", με αποκορύφωμα τις διάφορες γιορτές τσίπουρου σε πολλές περιοχές οι οποίες συνοδεύονται με παραδοσιακά γλέντια.
 

Νομοθεσία και φοροδιαφυγή

H πώληση αποσταγμάτων για απ' ευθείας κατανάλωση ήταν απαγορευμένη μέχρι το 1988. Μόνο οι αμπελουργοί σε ορισμένες περιοχές είχαν το δικαίωμα να αποστάζουν και να εμπορεύονται, σε τοπικό επίπεδο, τα στέμφυλα, ενώ επιτρεπόταν και η πώληση του αποστάγματος σε εταιρείες παραγωγής οινοπνεύματος. Σήμερα, με την ψήφιση νόμου από το 1988 για την παραγωγή αποστάγματος στέμφυλων, επιτρέπεται η παραγωγή και διάθεση τσίπουρου σε όλη την Ελλάδα μόνο με ειδική άδεια.



Το τσίπουρο αυτό φορολογείται, ενώ η διάθεση του μη εμφιαλωμένου (χύμα) αποστάγματος απαγορεύεται.
Αξίζει να σημειωθεί πως η παραγωγή στην πλειοψηφία της (σ.σ. και στην Αιτωλ/νία) είναι παράνομη, όπως και η διάθεση του προϊόντος, με αποτέλεσμα να καταγράφεται  πολύ μεγάλη φοροδιαφυγή, εάν αναλογιστούμε και τις πολύ μεγάλες ποσότητες που διακινούνται όπως και το "μαύρο χρήμα" που αλλάζει χέρια
Πολλοί παραγωγοί πάντως τονίζουν πως η σχετική νομοθεσία θα πρέπει να αλλάξει, ώστε να δίνονται με μεγαλύτερη ευκολία οι σχετικές άδειες, που σήμερα είναι πολύ λίγες και η παραγωγή και διάθεση να γίνεται με νόμιμο τρόπο, που μπορεί να αποφέρει πολύ σημαντικά έσοδα και στο κράτος, κάτι που δεν συμβαίνει σήμερα.










agriniopress

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου