Τρίτη 3 Απριλίου 2012

Πρωτόγνωρη απειλή για τα ορεινά χωριά της Κοζάνης τα αγριογούρουνα - Στο απροχώρητο η κατάσταση στο χωριό Αυγή


Μία πρωτόγνωρη απειλή αντιμετωπίζουν τόσο το περιβάλλον όσο και οι κάτοικοι στα ορεινά χωριά της Κοζάνης και της Φλώρινας.


Μία πρωτόγνωρη απειλή αντιμετωπίζουν τόσο το περιβάλλον όσο και οι κάτοικοι στα ορεινά χωριά της Κοζάνης και της Φλώρινας. Ορδές από αγριογούρουνα εξορμούν, από τα χωροθετημένα καταφύγιά τους, στα δάση και στα αγροκτήματα της περιοχής, προξενώντας τεράστιες καταστροφές στο οικοσύστημα και στις καλλιέργειες. Κάτοικοι και επιστήμονες καταγγέλλουν στη Real planet ότι τα δασαρχεία της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, σε συνεργασία με τις κυνηγετικές ομοσπονδίες της περιοχής, θεσπίζουν αυθαίρετα δασικές περιοχές ως καταφύγια θηραμάτων, χωρίς κανένα περιβαλλοντικό κριτήριο.

Επιπλέον, οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι δεν υπολογίζεται η δυνατότητα του οικοσυστήματος να συντηρεί τόσα αγριογούρουνα, με αποτέλεσμα αυτά τα ζώα να ζουν παρασιτικά εις βάρος άλλων ειδών της άγριας πανίδας.

Ο υπεύθυνος δράσεων του WWF στη Βόρεια Πίνδο Κώστας Τζιόβας εξηγεί στην «R» την καταστροφική δράση των αγριόχοιρων: «Η χωροθέτηση καταφύγιων για την ανάγκη αύξησης θηραμάτων, όπως γίνεται σήμερα, δεν ωφελεί το περιβάλλον, αφού δεν λογοδοτεί σε κανένα διαχειριστικό μέτρο». «Τα αγριογούρουνα καταστρέφουν το οικοσύστημα», λέει ο καθηγητής Βιολογίας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου της Θεσσαλονίκης Αθανάσιος Κούκουρας και συνεχίζει: «Ως ξενικό είδος προκαλούν ζημιές στη χλωρίδα, ακόμη και στην πανίδα του δάσους. Φυσικά δεν λέμε να αφανίσουν τα ζώα, όμως εδώ υπάρχει ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα, με το οποίο κανείς μέχρι σήμερα δεν έχει ασχοληθεί σοβαρά».
Με τα όπλα παρά πόδα

Το πρόβλημα με την επέλαση των αγριόχοιρων ξεκινά στις αρχές της άνοιξης και κορυφώνεται τους φθινοπωρινούς μήνες. Οι αγανακτισμένοι αγρότες της περιοχής απειλούν ότι αν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα θα πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους. Ο γεωργός Μιχάλης Τσαμουρλίδης, από το χωριό Αυγή του Δήμου Κοζάνης (πρώην δήμου Ελλησπόντου), μιλά στην «R»: «Κάνουμε έκκληση να μας βοηθήσετε. Δεν τολμούμε να καλλιεργήσουμε κάποιο αγροτικό προϊόν, καθώς φοβόμαστε τα αγριογούρουνα. Εχουμε φτάσει στο απροχώρητο. Πλέον παραφυλάμε στα αγροκτήματα προκειμένου να μη γίνει επέλαση από τα ζώα. Δεν θέλουμε να εξαφανιστούν από τον τόπο μας, όμως οι καταστροφές που προξενούν στην περιουσία μας είναι ανυπολόγιστες».

Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι τέτοια φαινόμενα ενισχύουν τη λαθροθηρία. Με το πρόσχημα της υπερβολικής αύξησης των αγριόχοιρων, διάφοροι κυνηγοί παρουσιάζονται ως σωτήρες, απαλλάσσοντας τους δύστυχους κατοίκους από το πρόβλημα, εκτελώντας όμως μαζί με τα αγριογούρουνα όποιο άλλο ζώο βρουν μέσα στο δάσος.

Λαθροκυνηγοί

«Οι λαθροκυνηγοί δεν είναι σωτήρες», επισημαίνει ο Κ. Τζιόβας «Στην προκειμένη περίπτωση έχουμε να κάνουμε με τη λογική που εκφράζει η γνωστή λαϊκή παροιμία “Γιάννης κερνάει, Γιάννης πίνει”. Ο εμπλουτισμός της φύσης με θηράματα πρέπει να γίνεται με επιστημονικά κριτήρια και όχι αυθαίρετα», τονίζει.

Ο δήμαρχος Φλώρινας Ιωάννης Βοσκόπουλος παραδέχεται στην «R» το σοβαρό πρόβλημα που υπάρχει στην περιοχή του. Μεγάλες ζημιές έχουν υποστεί, μεταξύ άλλων, τα χωριά Ακρίτας, Παρόρι, Σκοπιά, Ανω Κλεινές και Κρατερό, όπου έχουν χωροθετηθεί καταφύγια στα γύρω δάση: «Αυτή η στρεβλή αναπαραγωγή των αγριογούρουνων προξενεί σημαντικές καταστροφές», δηλώνει ο δήμαρχος. «Ομως, εμείς ως δήμος δεν μπορούμε να αντιδράσουμε και ζητάμε από την περιφέρεια να αναλάβει ουσιαστικές δράσεις, ώστε να ελέγξει την αύξησή τους», προσθέτει.

Βέβαια, τα δασαρχεία δεν έχουν την ίδια άποψη. Ισχυρίζονται ότι νόμιμα περιφράσσουν περιοχές και ότι συμβάλλουν στην ανάπτυξη του είδους. «Δεν καταλαβαίνω πού είναι το κακό να αυξάνονται τα αγριογούρουνα στη φύση», αναφέρει ο διευθυντής της Διεύθυνσης Δασών Φλώρινας Στέφανος Γρούιος. «Επιλέγουμε μαζί με τη θηροφυλακή τις περιοχές που τηρούν τις προδιαγραφές και τις περιφράσσουμε για να αυξηθεί το είδος. Αυτές οι διαδικασίες γίνονται σύννομα. Το μόνο που χρειάζεται για να οριοθετηθεί μία περιοχή ως καταφύγιο είναι να υπάρχει νερό και άφθονη τροφή για τα ζώα», τονίζει. Παραδέχεται όμως ότι τα κριτήρια αυτά δεν λαμβάνουν υπόψη καμία απολύτως περιβαλλοντική μελέτη.

real.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου