Κυριακή 12 Φεβρουαρίου 2012

Λούβρο: Μάγεψαν οι αρχαίοι Μακεδόνες!

«Αρχαία Μακεδονία: Στο βασίλειο του Μεγάλου Αλεξάνδρου» στο Μουσείο του Λούβρου.
Της Έλσας Σπυριδοπούλου
elsaspi@gmail.com
Ενθουσιασμός! Σε αυτή τη λέξη συμπυκνώνονται τα συναισθήματα των οργανωτών της έκθεσης «Αρχαία Μακεδονία: Στο βασίλειο του Μεγάλου Αλεξάνδρου», που φιλοξενήθηκε από τις 13 Οκτωβρίου 2011 έως τις 16 Ιανουαρίου 2012 στο Λούβρο του Παρισιού.

«Ήταν ό,τι καλύτερο μπορούσε να ακουστεί για την Ελλάδα στην καρδιά της Ευρώπης», ανέφερε στη «Μακεδονία» με συγκίνηση η επικεφαλής της διοργάνωσης, διευθύντρια του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης, Πολυξένη Αδάμ-Βελένη. Επέστρεψε προχθές από τη Γαλλία ενθουσιασμένη, φέρνοντας πίσω ασφαλείς τους θησαυρούς που πλαισίωσαν την έκθεση. «Όλα έγιναν σε πολύ υψηλό επίπεδο, με πανάκριβα υλικά αλλά πολύ μινιμάλ, ώστε να αναδεικνύονται οι αρχαιότητες, με πάρα πολλή αγάπη από μέρους του Λούβρου. Θα έλεγε κανείς ότι συμπεριφέρθηκαν στις αρχαιότητες με απίστευτη τρυφεράδα», τόνισε.
Ξεπούλησαν οι κατάλογοι!

Χθες το βράδυ, σε μια τελετή που φιλοξενήθηκε στο Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης παρουσία της κ. Βελένη και του γενικού πρόξενου της Γαλλίας και διευθυντή του Γαλλικού Ινστιτούτου Κριστιάν Τιμονιέ, παραδόθηκαν στους αρχαιολόγους που εργάστηκαν για την έκθεση οι κατάλογοι που εκδόθηκαν για το γεγονός: μια έκδοση με κείμενα 70 επιστημόνων Ελλήνων και Γάλλων, η μεγαλύτερη μέχρι τώρα που έχει εκδώσει το τμήμα Ελληνικών, Ετρουσκικών και Ρωμαϊκών Αρχαιοτήτων του Λούβρου, αλλά και η πληρέστερη μέχρι σήμερα για την αρχαία Μακεδονία.

Το αξιοσημείωτο είναι, όπως μας είπε η κ. Βελένη, ότι «από τους 7.500 μεγάλους καταλόγους που τυπώθηκαν —με 730 σελίδες έκαστος και κόστος 49 ευρώ— έχουν μείνει μόλις 400, και από τους 20.000 μικρούς καταλόγους που τυπώθηκαν, μια επιτομή με 48 σελίδες και κόστος 9 ευρώ, έχουν μείνει 1.000!».

Συνολικά λοιπόν 26.100 άτομα έβαλαν τη Μακεδονία… σπίτι τους. Εξάλλου, στο θέμα της γνώσης των Γάλλων (και όχι μόνον) γύρω από την ιστορία της αρχαίας Μακεδονίας υπήρχε μεγάλο έλλειμμα πληροφόρησης. Ήταν χαρακτηριστική η παραδοχή των Γάλλων δημοσιογράφων που βρέθηκαν το περασμένο καλοκαίρι στη Θεσσαλονίκη, ενώ η έκθεση ακόμη ετοιμαζόταν, ότι οι γνώσεις τους για το βασίλειο της Μακεδονίας περιορίζονταν στον Μέγα Αλέξανδρο. Δεν είχαν ιδέα για τους θησαυρούς που κρύβει η μακεδονική γη και για την εν γένει ιστορία της. Αυτή η έκθεση λοιπόν θα μπορούσαμε να πούμε ότι αποτέλεσε το «φροντιστήριό» τους!

Προτάσεις και επισκέψεις

Η προβολή του γεγονότος ήταν επίσης αξιοθαύμαστη. Άπειρες εκδηλώσεις πλαισίωσαν την έκθεση (εκπαιδευτικά προγράμματα, διαλέξεις για το κοινό, προβολή ταινιών με θέμα τη Μακεδονία, συναυλίες, συνέδρια), η οποία «θεωρήθηκε από όλους η ωραιότερη που έχει οργανώσει ποτέ το Λούβρο από άποψη και ποιότητας και περιεχομένου και αισθητικής», όπως τόνισε η κ. Βελένη. Αναφέροντας χαρακτηριστικά παραδείγματα, σημείωσε ότι «η εφημερίδα Le Monde έγραψε ότι είναι η ωραιότερη περιοδική έκθεση που έχει κάνει ποτέ το Λούβρο. Τυπώθηκαν εννέα αποκλειστικές εκδόσεις αφιερωμένες στην έκθεση σε περιοδικά ευρείας κυκλοφορίας, όπως το Figaro, το Nouvelle Observateur κ.ά., ενώ και έως και στις ειδήσεις ανήγγειλαν ότι ολοκληρώνεται η έκθεση, για να προλάβουν να τη δούνε όσοι δεν είχαν πάει!».

Αυτή η προβολή και η επισκεψιμότητα σε ένα από τα μεγαλύτερα μουσεία της Ευρώπης (τα στατιστικά νούμερα δεν έχουν συγκεντρωθεί ακόμη) έχει και μακροπρόθεσμα οφέλη για τη Θεσσαλονίκη και τη Μακεδονία ευρύτερα. «Θέλουν όλοι να έρθουν στη Μακεδονία, έχουν προγραμματίσει ταξίδια από την άνοιξη και μετά, για να γνωρίσουν τους θησαυρούς της, αυτόν τον ελληνικό Βορρά που δεν τον γνώριζαν και τους αποκαλύφθηκε με τα εκθέματα που είδαν», διαβεβαίωσε η διευθύντρια του Αρχαιολογικού Μουσείου. Την ίδια ώρα, βροχή πέφτουν οι προτάσεις προκειμένου να μεταφερθεί η έκθεση και σε άλλες χώρες του εξωτερικού. «Προτάσεις έχουμε πολλές από Ανατολή και Δύση, αλλά δεν έχει οριστικοποιηθεί ακόμη κάτι», σημείωσε η κ. Βελένη.

Εργαστήρι μέσα στο Λούβρο

Ιδιαίτερο κομμάτι της έκθεσης αποτελούσαν οι Μαγεμένες (Ιncantadas), τα γυναικεία αγάλματα που παραπέμπουν στη λατρεία του Διονύσου. Είχαν τοποθετηθεί περίπου τον 2ο αιώνα στο ύψος της Αρχαίας Αγοράς, στην Εγνατία, δίπλα από τα Λουτρά Παράδεισος, και το 1864 αφαιρέθηκαν και μεταφέρθηκαν στη Γαλλία, με την άδεια των οθωμανικών αρχών, από τον Γάλλο παλαιογράφο Εμανουέλ Μίλερ. Για πρώτη φορά εδώ και δεκαετίες συντηρήθηκαν έχοντας ανακτήσει τα χρώματα και τη φρεσκάδα τους και εκτέθηκαν στο κοινό. Στη Θεσσαλονίκη περιμένουμε τα αντίγραφά τους. Η διαδικασία δημιουργίας τους μάλιστα θα γίνει σε εργαστήρι που θα στηθεί μέσα στο Λούβρο, ανοιχτό στους επισκέπτες, ενώ θα κινηματογραφηθεί και από μεγάλο ευρωπαϊκό κανάλι.

Η επόμενη έκθεση

Παρά τις οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζει το Αρχαιολογικό Μουσείο, όπως και όλοι οι άλλοι φορείς που αναμένουν επιχορήγηση από το υπουργείο Πολιτισμού, η δράση του δεν σταματά λεπτό. Ήδη ετοιμάζεται η επόμενη έκθεση («Η Μακεδονική Δεκάπολη στην Ιορδανία» — εγκαινιάζεται στις 29 Φεβρουαρίου), ενώ έχει έτοιμο τον προγραμματισμό του έως και το 2013!

http://www.makthes.gr/news/arts/83112/
πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου