Κυριακή 12 Φεβρουαρίου 2012

Ο πιο βαρύς χειμώνας της τελευταίας δεκαετίας είναι ο φετινός για τη Δυτική Μακεδονία

Tον πιο βαρύ χειμώνα της τελευταίας δεκαετίας βιώνουν οι πολίτες της Δυτικής Μακεδονίας, με τη μέση θερμοκρασία να διαμορφώνεται μέχρι στιγμής σε επίπεδα πολύ χαμηλότερα σε σχέση με εκείνη άλλες χρονιές. Οι πολικές θερμοκρασίες (με τον υδράργυρο να μένει για μέρες κολλημένος κάτω από τους μηδέν βαθμούς Κελσίου σε πολλές περιοχές) και οι συνεχείς χιονοπτώσεις διαμορφώνουν το σκηνικό του καιρού το φετινό χειμώνα στην περιοχή μας, θυμίζοντας αρκετά εκείνον το χειμώνα του 2001.


Πώς εξηγείται
«Ο σιβηρικός αντικυκλώνας αποτελεί ένα μόνιμο σύστημα υψηλών πιέσεων. Φέτος φάνηκε να είναι ιδιαίτερα ισχυρός και επεκτάθηκε πολύ προς την περιοχή της κεντρικής και νότιας Ευρώπης. Στον αντικυκλώνα ο άνεμος στροβιλίζεται κατά τη διεύθυνση των δεικτών του ρολογιού, μεταφέροντας ψυχρές αέριες μάζες από τη Σιβηρία προς την κεντρική Ευρώπη. Νότια από το σιβηρικό αντικυκλώνα περνάνε διάφορα συστήματα χαμηλών πιέσεων», ανέφερε ο διευθυντής του Τομέα Μετεωρολογίας και Κλιματολογίας του ΑΠΘ, Θεόδωρος Καρακώστας, εξηγώντας πως ο συνδυασμός αυτών των συστημάτων ενδυνάμωνε την αέρια μάζα καθιστώντας ισχυρότερη την ένταση των φαινομένων.

Το κύμα ψύχους προκαλείται από ένα υψηλό βαρομετρικό σύστημα από τη Σιβηρία που εμποδίζει πιο ήπιες θερμοκρασίες και θαλάσσια ρεύματα και ανέμους να κατευθυνθούν από τον Ατλαντικό Ωκεανό προς την Ευρώπη, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Μετεωρολογικό Οργανισμό.

kozan.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου