Κυριακή 12 Φεβρουαρίου 2012

Σας παίρνουν Καστελόριζο σε 5 λεπτά




Από στρατιωτικής απόψεως, το Καστελόριζο θα μπορούσε να καταληφθεί από τους Τούρκους, σε τόσο χρόνο όσο χρειάζεστε για να διαβάσετε αυτό το άρθρο! 
 
Τόσο απλά -και οδυνηρά για την Ελλάδα- περιγράφει την κατάσταση στο «National Review Online», ο διακεκριμένος Αμερικανός αναλυτής Ντάνιελ Πάιπς. Προεξοφλώντας πως το σύμπλεγμα Καστελορίζου θα αποτελέσει το θερμό σημείο, σε επικείμενο θερμό επεισόδιο Ελλάδος - Τουρκίας.

Ο Αμερικανός αναλυτής αναδεικνύει την γεωστρατηγική σημασία του Καστελορίζου, την ώρα που η ελληνική οικονομία και κοινωνία παραπαίουν, ενώ η αποτρεπτική ισχύς της χώρα πέφτει σε οριακά σημεία.

 
Εντύπωση προκαλεί πως ο Παίπς καλεί την Ευρωπαϊκή Ένωση να υποστηρίξει την Ελλάδα στην ανακήρυξη Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ). Στη συνέχεια εξηγεί τη γεωστρατηγική σημασία του συμπλέγματος Καστελορίζου, το πως αποκόπτει τη δυνατότητα στην Τουρκία να παρεμβληθεί σε μεγάλα θαλάσσια τμήματα μεταξύ Ελλάδος-Κύπρου, ενώ επιτρέπει σε Ισραήλ, Κύπρο και Ελλάδα να δημιουργήσουν έναν νοητό θαλάσσιο διάδρομο για τη μεταφορά υδρογονανθράκων και φυσικού αερίου στην Ευρώπη, χωρίς να απαιτείται τουρκική άδεια.

Ο Αμερικανός αναλυτής στηλιτεύει ανοικτά την πολιτική εκφοβισμού του Ερντογάν απέναντι στην Ελλάδα και την Κύπρο, τις υπερπτήσεις πάνω από το Καστελόριζο, και από την άλλη υπογραμμίζει την δυναμική ισραηλινή ρητορική, ότι δηλαδή διασφαλίζεται η ασφάλεια των περιοχών εξόρυξης υδρογονανθράκων και φυσικού αερίου της Κύπρου και κάθε απειλή θα αναντηθεί.

 
Ως ΕΛ.Κ.Ε.Δ.Α. δεν έχουμε παρά να προσθέσουμε πως, πέρα και ανεξάρτητα από την όποια παρούσα τραγική για τη χώρα συγκυρία, το σύμπλεγμα Καστελορίζου οφείλει να θωρακιστεί άμεσα. Μιλούμε για θωράκιση αμυντική, οικονομική, δημογραφική. Οι τρόποι υπάρχουν, το κόστος μπορεί να αποβεί ελάχιστο, τα γεωστρατηγικά (και προεκτατικά οικονομικά) οφέλη όμως που θα κατοχυρώσει η Ελλάδα θα είναι σπουδαιότατα και ανυπολόγιστης αξίας.
 
 
πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου