Κυριακή 12 Φεβρουαρίου 2012

Η Κοζάνη το «λίκνο» της ηλεκτροκίνησης στην Ελλάδα.




Το πρώτο πιλοτικό πρόγραμμα ηλεκτροκίνησης βασισμένο στην εμπειρία και στις καλές πρακτικές των πιλοτικών έργων της ΕΕ θα δημιουργηθεί στην Κοζάνη. Είκοσι σταθμοί φόρτισης θα εγκατασταθούν στην πόλη και 15 ηλεκτρικά αυτοκίνητα θα κυκλοφορούν στους δρόμους της.

Η φιλόδοξη αυτή πρωτοβουλία αναλήφθηκε στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Πρωτοβουλίας Green – eMotion που υλοποιείται στην Ελλάδα με προϋπολογισμό 42 εκατομμύρια ευρώ από τη ΔΕΗ Α.Ε / ΚΔΕΠ σε συνεργασία με το Δήμο Κοζάνης και αναμένεται να τοποθετήσει τη χώρα μας στο νέο τοπίο που διαμορφώνεται στην Ευρώπη στον τομέα της ενέργειας, των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και της ηλεκτροκίνησης.

Συγκεκριμένα το πρόγραμμα Green-eMotion είναι κοινοπραξία 42 συμμετεχόντων (Ηλεκτρικές και Βιομηχανικές Εταιρείες, Κατασκευαστές Αυτοκινήτων, εταιρίες παροχής υπηρεσιών, Δήμοι, Πανεπιστήμια, Τεχνολογικά και Ερευνητικά Ινστιτούτα) που θα συνεισφέρουν, θα ανταλλάξουν και θα επεκτείνουν την τεχνογνωσία και την εμπειρία τους με έργα ηλεκτροκίνησης σε επιλεγμένες περιοχές εντός της Ευρώπης.

Οι συμμετέχοντες στην πρωτοβουλία συγκεντρώνουν την εμπειρία από την ηλεκτροκίνηση στις υπάρχουσες και νέες πιλοτικές περιοχές εντός της Ευρώπης και βελτιώνοντας την τεχνολογία τους.

Κλειδί αποτελεί η ανάπτυξη Ευρωπαϊκών διαδικασιών, προτύπων και εφαρμογών πληροφορικής και επικοινωνίας που θα επιτρέψουν στους κατόχους ηλεκτρικών αυτοκινήτων εύκολη και χωρίς γεωγραφικούς περιορισμούς πρόσβαση σε εγκαταστάσεις φόρτισης και υπηρεσίες σε ολόκληρη την ΕΕ.

Ηλεκτροκίνηση στην Κοζάνη

Στην Ελλάδα σε συνεργασία ΔΕΗ και Δήμου Κοζάνης, θα δημιουργηθεί το πρώτο πιλοτικό έργο ηλεκτροκίνησης βασισμένο στην εμπειρία και στις καλές πρακτικές των πιλοτικών έργων της ΕΕ. Είκοσι σταθμοί φόρτισης θα εγκατασταθούν στην Κοζάνη και 15 ηλεκτρικά αυτοκίνητα θα κυκλοφορούν στους δρόμους της πόλης.

Το Green eMotion συγκεντρώνει την εμπειρία από ηλεκτροκίνηση με χρήση αυτοκινήτων, λεωφορείων, δίτροχων, αλλά και υβριδικών οχημάτων. Ειδικοί τομείς σε μερικές από τις περιοχές επίδειξης περιλαμβάνουν ανταλλαγή μπαταριών και DC φόρτιση όπως και ενσωμάτωση έξυπνων μετρητών, διασυνοριακή κυκλοφορία, διαφορετικά συστήματα πληρωμής και δοκιμές εναλλακτικών επιχειρηματικών μοντέλων.


 





econews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου