Πέμπτη 9 Φεβρουαρίου 2012

ΟΑΣΕ προς Γκρούεφσκι: Να βελτιώσετε τις σχέσεις μεταξύ των εθνοτήτων…

Σκόπια.

Ο Ύπατος Αρμοστής για τις Εθνικές Μειονότητες του ΟΑΣΕ, Knut Vollebaek, σε ομιλία του, στο σκοπιανό Κοινοβούλιο, προειδοποίησε  για τα πρόσφατα επεισόδια των εθνοτικών σχέσεων στη FYROM.


« Η FYROM ως μία νεαρή δημοκρατία, αντιμετωπίζει μια σειρά προκλήσεων. Ο τόπος έχει προχωρήσει αρκετά μετά την σύγκρουση του 2001, αλλά μια σειρά περιστατικών που  έγιναν στην πόλη Στρούγκα, μας υπενθυμίζουν ότι  τα εθνοτικά και θρησκευτικά περιστατικά δεν ανήκουν μόνον στο παρελθόν και εάν δεν απαγορευτούν θα  θέσουν σε κίνδυνο την κοινωνία», είπε ο Βόλεμπεκ  ενώπιον της Επιτροπής για τις Εθνοτικές Σχέσεις στο Κοινοβούλιο των Σκοπίων.

Ο Ύπατος Αρμοστής εξέφρασε την ικανοποίησή του για την παρέμβαση της Επιτροπής αυτής κατά την προηγούμενη εβδομάδα σε σχέση με τα γεγονότα της Στρούγκας που μεσολάβησε με εποικοδομητικό πνεύμα για την ηρεμία των κοινοτήτων.

Έκανε, μάλιστα έκκληση για μεταρρυθμίσεις στην εκπαίδευση και τη δημιουργία μιας ολοκληρωμένης εκπαίδευσης, που αποτελεί ο καλύτερος τρόπος για την πρόληψη εντάσεων στην πολυεθνική κοινωνία της χώρας αυτής.

Ο Vollebaek συναντήθηκε, σήμερα, με τον πρόεδρο Ίβανοφ, τον πρωθυπουργό και τους εκπροσώπους των πολιτικών κομμάτων.
Στη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό των  Σκοπίων, συζητήθηκαν οι γενικές πτυχές της συνεργασίας μεταξύ της σκοπιανής κυβέρνησης και του ΟΑΣΕ.

Ο Γκρούεφσκι ενημέρωσε τον συνομιλητή του  για τις πολιτικές που έλαβε η κυβέρνησή του, στο πλαίσιο της εφαρμογής των διατάξεων της Συμφωνίας Πλαισίου  της Οχρίδας, η οποία αποτελεί μία από τις προτεραιότητες  του κυβερνητικού προγραμματισμού.
 
echedoros-a

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου