Κυριακή 8 Ιανουαρίου 2012

Ο Πούτιν είχε βαπτιστεί κρυφά επί Στάλιν

Ο ρώσος πρωθυπουργός Βλαντίμιρ Πούτιν παρέστη σήμερα στην λειτουργία για τον εορτασμό των Χριστουγέννων σε εκκλησία στη γενέτειρά του, την Αγία Πετρούπολη, όπου--όπως είπε ο ίδιος--βαπτίστηκε στα κρυφά τη σοβιετική εποχή.

Τόσο ο Πούτιν όσο και ο πρόεδρος Ντμίτρι Μεντβέντεφ παρακολούθησαν την λειτουργία των Χριστουγέννων, που, σύμφωνα με το παλαιό, Ιουλιανό ημερολόγιο που ακολουθεί η Ρωσία, τελείται...
 τη νύχτα της 6ης Ιανουαρίου και στις 7 Ιανουαρίου που είναι αργία.

Ο Πούτιν, ο οποίος προσβλέπει σε μια τρίτη προεδρική θητεία στις εκλογές του Μαρτίου, παρακολούθησε την λειτουργία τα μεσάνυχτα σε έναν καθεδρικό ναό στην Αγία Πετρούπολη και όπως μετέδωσαν τα τηλεοπτικά δίκτυα καθόταν στην πρώτη σειρά μαζί με τους υπόλοιπους πιστούς.

Κατά την έξοδό του από την εκκλησία είπε στους δημοσιογράφους: "Αυτός ο ναός είναι ιδιαίτερα σημαντικός για εμένα. Εδώ βαπτίστηκα".

Όπως είπε ο ίδιος, η μητέρα του και ένας γείτονας τον πήγαν στα κρυφά να τον βαπτίσουν, από φόβο ότι δεν θα το εγκρίνει ο πατέρας του, ο οποίος ήταν μέλος του Κομμουνιστικού Κόμματος, που προωθούσε τον αθεϊσμό ως επίσημη ιδεολογία του κράτους.

Ο Πούτιν γεννήθηκε το 1952, έναν χρόνο πριν από τον θάνατο του Στάλιν.

"Ο πατέρας μου ήταν μέλος του Κομμουνιστικού Κόμματος της Σοβιετικής Ένωσης. Ήταν ένας συνεπής, αυστηρός άνθρωπος. Το έκαναν αυτό (την βάπτιση) χωρίς να το γνωρίζει--ή τουλάχιστον θεωρούσαν ότι ήταν μυστικό", είπε ο Πούτιν που σπανίως μιλάει για την προσωπική του ζωή.

Ο ρώσος πρωθυπουργός πρόσθεσε ότι οι κηδείες της μητέρας και του πατέρα του τελέστηκαν στην ίδια εκκλησία.

Ο Πούτιν υπήρξε μέλος των μυστικών υπηρεσιών επί Σοβιετικής Ένωσης-- KGB--που επίσης πρέσβευαν τον αθεϊσμό, αλλά έχει μιλήσει δημόσια για την πίστη του από τότε που έγινε πολιτικός και συχνά συναντά ανώτατους αξιωματούχους της Εκκλησίας.

Στο χριστουγεννιάτικο μήνυμά του που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα ο Πούτιν έκανε έκκληση να συνεχίσει η Εκκλησία "να αναπτύσσει την εποικοδομητική συνεργασία με το κράτος και τους δημόσιους θεσμούς σε τομείς στους οποίους περιλαμβάνεται και η πάταξη του εξτρεμισμού".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου