Πέμπτη 12 Ιανουαρίου 2012

Σκόπια: «Η Ελλάδα θα στείλει διάβημα για την ‘Αψίδα Θριάμβου»

Τα εγκαίνια της αψίδας θριάμβου,  εξόργισαν  τους Έλληνες – οι οποίοι θα αποστείλουν διάβημα διαμαρτυρίας προς τον σκοπιανό Υπουργό  Εξωτερικών.
Ο εκπρόσωπος του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, ανακοίνωσε σήμερα την πρόθεσή του αυτή, αλλά δεν διευκρίνισε γιατί  η Αθήνα αμφισβητεί στο κτίριο αυτό, που εμπεριέχεται στο έργο ‘Σκόπια 2014’.


Ωστόσο,  ο εκπρόσωπος του ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών, Γρηγόρης Δελαβέκουρας εξέφρασε την απαισιοδοξία του για τις προθέσεις του  Νίκολα Γκρούεφσκι, όπως αυτές παρουσιάζονται,  πριν από  τις συνεδριάσεις, των αντιπροσώπων των δύο χωρών,  με το μεσολαβητή του ΟΗΕ, που  έχουν προγραμματιστεί για την επόμενη εβδομάδα.

«Υπάρχει μια συνέχεια της υπονόμευσης των συνομιλιών  για την πρόοδο των διαπραγματεύσεων από την ηγεσία της FYROM. Η διεθνής κοινότητα και το δικαστήριο της Χάγης, με την απόφασή του, παρότρυνε τις δύο πλευρές, καλή  τη πίστη, να διαπραγματευτούν  και να καταλήξουν σε λύση. Αποτελεί επιθυμία της Ελλάδας  η εποικοδομητική προσέγγιση στη διαδικασία αυτή για μια πιθανή λύση. Δυστυχώς, βλέπουμε ότι η άλλη πλευρά δεν βοηθά στην επίτευξη της προόδου. Επιπλέον, βλέπουμε νέα στοιχεία, ως προς το έργο Σκόπια 2014- και για το οποίο θα στείλουμε ένα διάβημα- δήλωσε ο Δελαβέκουρας.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η ελληνική πλευρά είναι εποικοδομητική στις διαπραγματεύσεις,  σε αντίθεση με τη χώρα μας, όπως αναφέρει ο Δελαβέκουρας,  επικαλούμενος, μάλιστα,   τη συνέντευξη του Γκρούεφσκι στην εφημερίδα Ντνέβνικ,  όπου ο πρωθυπουργός,  θεωρεί απίθανη την πρόοδο στην επίλυση της διαφωνίας ή κάποιας συμφωνίας που θα μπορούσε να γίνει σύντομα.

Σήμερα, μάλιστα,  ο Αδαμάντιος Βασιλάκης,   κλήθηκε στο υπουργείο Εξωτερικών στο πλαίσιο της διαβούλευσης- για την κατεύθυνση που θα ακολουθήσει στη συνάντηση της Νέας Υόρκης,  την  ερχόμενη εβδομάδα, η οποία δεν αποκαλύφθηκε από τον κ. Δελαβέκουρα. Απλά, δήλωσε ότι ο Αδαμάντιος Βασιλάκης  θα συναντηθεί δύο φορές με τον μεσολαβητή του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου