Τετάρτη 21 Δεκεμβρίου 2011

Απαισιόδοξος Βρετανός εμπειρογνώμονας για όνομα Σκοπίων



"Ο Βρετανός ειδικός για τα Βαλκάνια, Tim Jood, δεν είναι αισιόδοξος για την εξεύρεση μια  ταχείας λύσης στη διαφωνία του ονόματος της FYROM".




Ο εξέχων δημοσιογράφος του περιοδικού «Economist» σε συνέντευξή του στη εφημερίδα  των Σκοπίων «Utrinski» είπε ότι οι πιθανότητες για την εξεύρεση λύσης μεταξύ των Σκοπίων και της Αθήνας είναι ελάχιστες, μια θέση που ενισχύεται με την τρέχουσα κρίση της ΕΕ αλλά και της οικονομικής κρίσης που διέρχεται η Ελλάδα.

«Πιστεύω ότι μετά την οικονομική κρίση που αντιμετωπίζει η Ελλάδα, το παράθυρο –για τη δυνατότητα επίλυσης της διαφωνίας του ονόματος- δυστυχώς, θα είναι κλειστό επί χρόνια.

Οι Έλληνες δεν είναι σε θέση  να διαπραγματευτούνε οτιδήποτε. Στην εξουσία βρίσκεται μια  τεχνοκρατική κυβέρνηση που δεν αισθάνεται την προθυμία να ασχοληθεί με θέματα της ονομασίας αλλά με ζητήματα που την απασχολούν», δήλωσε ο Jood.

Σύμφωνα με το βρετανό ειδικό η Ελλάδα βρίσκεται σε σοβαρή κατάσταση και δεν προβλέπεται στο άμεσο μέλλον να είναι σε θέση να διαπραγματευθεί πάνω στο ζήτημα του ονόματος.

Ο Jood εκτιμά ότι η αύξηση των μνημείων στο πλαίσιο του έργου «Σκόπια 2014» στην FYROM δημιουργούν αντιδράσεις  στους κατοίκους των Σκοπίων και παραπονούνται ότι αυτά τίθενται κατά της επίλυσης της διαφωνίας του ονόματος και επομένως σε αδιέξοδο ως προς το ΝΑΤΟ και την ΕΕ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου