Τετάρτη 21 Δεκεμβρίου 2011

Dnevnik’: Οι Έλληνες επιδιώκουν να βάλουν την «αρχαιοποίηση» στην έκθεση για τη χώρα

Συζήτηση στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου
Η Ελληνίδα ευρωβουλευτής, Μαριλένα Κοππά, επισημαίνει ότι η έκθεση Χόβιτ δεν αναφέρει τίποτε για την πολιτική  ‘αρχαιοποίησης’ (που προωθούν τα Σκόπια) και όπως είπε αυτό δεν βοηθά καθόλου τις διαπραγματεύσεις που γίνονται μεταξύ των δύο χωρών για αμοιβαία κατανόηση.


«Η FYROM θα λάβει ημερομηνία για τις διαπραγματεύσεις και η έναρξη των διαπραγματεύσεων θα γίνει χωρίς καθυστέρηση. Το σημερινό status quo δεν αποτελεί λύση ούτε για το καλό των διεθνικών σχέσεων στη χώρα, ούτε για τη σταθερότητα στην περιοχή, αλλά δεν είναι καλό και  για τη διαδικασία διεύρυνσης της ΕΕ», δήλωσε στην αναφορά του χθες στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για την  FYROM, o , Richard Hovit, παρουσιάζοντας την έκθεση για τη πΓΔΜ, στην Επιτροπή Εξωτερικής Πολιτικής.

«Η έκθεση ξεκίνησε με αίτημα για μια ημερομηνία για τις διαπραγματεύσεις χωρίς καθυστέρηση και αυτό είναι το μήνυμα που θέλω να στείλω τόσο στις Βρυξέλλες , όσο και στη χώρα», είπε ο Χόβιτ.

Διευκρίνισε ότι  η Ένωση πρέπει να διαφυλάξει  τη ‘δυναμική’  στη διαδικασία προσχώρησης, καθορίζοντας  τις επιλογές στη διαδικασία προ-επιλογής και να ρυθμίσει  μια προθεσμία για την εξεύρεση λύσης στο διμερές ζήτημα του ονόματος κατά τη διάρκεια της διαδικασίας ελέγχου,   όπως  και τη μετάβαση στο δεύτερο στάδιο της Συμφωνίας Σταθεροποίησης και Σύνδεσης.

Όσον αφορά το ζήτημα της ονομασίας, ο Χόβιτ διευκρίνισε, ότι δεν προσπαθεί να είναι μεσολαβητής στη διένεξη, ούτε είναι δουλειά του να αποφασίσει πως θα διευθετηθεί το ζήτημα αυτό, η έκθεση όμως απαιτεί μια εποικοδομητική πίεση στην Αθήνα και στα Σκόπια για την εξεύρεση μια λύσης που θα είναι δίκαιη για τις δύο πλευρές.

«Αυτό το ζήτημα δεν μπλοκάρει μόνον την πρόοδο της χώρας αλλά και τη διαδικασία διεύρυνσης», τόνισε ο Χάβιτ.

 Το νέο όμως στοιχείο που προσπαθεί η ελληνική πλευρά είναι να ενσωματώσει τις ενστάσεις της για την πολιτική της «Αρχαιοποίησης» τη οποία ακολουθεί η FYROM και να την προωθήσει ως εμπόδιο στις διμερείς σχέσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου