Τετάρτη 21 Δεκεμβρίου 2011

Αθήνα ώρα μηδέν: Το Σάββατο το πρωί, λίγα μέτρα μακριά......

Στη δίνη της εγκληματικότητας και της εγκατάλειψης βρίσκεται πλέον το ιστορικό Κέντρο της Αθήνας. Η οικονομική κρίση έχει επιδεινώσει ακόμη περισσότερο την κατάσταση και τα μαγαζιά κλείνουν το ένα μετά το άλλο. Η εγκληματικότητα και τα επαναλαμβανόμενα επεισόδια έχουν προκαλέσει κλίμα φόβου, αποτρέποντας τους πολίτες να επισκεφθούν το Κέντρο και τους τουρίστες να βάλουν στον χάρτη των προορισμών τους την Αθήνα. Σε αυτό το κλίμα, που επιτείνεται τις μέρες των γιορτών, ξενοδοχεία κλείνουν το ένα μετά το άλλο, ενώ στον κύκλο των κατεβασμένων ρολών μπαίνουν ολοένα και περισσότερα καταστήματα.


Τη δραματικότητα της κατάστασης και τη θλιβερή αντί για γιορταστική όπως θα περίμενε κανείς εικόνα του Κέντρου, παραδέχθηκε χθες ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης, μιλώντας στον Βήμα FM. Επικαλέστηκε αδυναμία από πλευράς του δήμου για να αντιμετωπίσει την καλπάζουσα εγκληματικότητα, και είπε χαρακτηριστικά: «Είναι η μετανάστευση και η οργανωμένη εγκληματικότητα που έχουν χτυπήσει τις γειτονιές της Αθήνας είτε με τη μορφή του εμπορίου ναρκωτικών είτε της πορνείας στον δρόμο. Ακόμη και το παραεμπόριο, είναι θέμα οργανωμένου εγκλήματος».

Την ίδια ώρα, κάτοικοι του Κέντρου και της ευρύτερης περιοχής περιγράφουν τη ζωή τους ως καθημερινή κόλαση. Σε επιστολή που κοινοποίησαν στον Πρωθυπουργό, τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων και τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη 350 πολίτες που ζουν στην Πατησίων, την Κολιάτσου, το πάρκο Φιξ και την Αχαρνών, ζητούν τη λήψη μέτρων ώστε να πάψουν να ζουν σε γκέτο.

«Η ζωή μας είναι ένας διαρκής εφιάλτης. Δεν ζούμε πλέον, φοβόμαστε ολοένα και περισσότερο. Οι γυναίκες και τα παιδιά μας δεν μπορούν να κυκλοφορήσουν παρά μόνο με συνοδεία», αναφέρει στα «ΝΕΑ» ο κ. Χρυσοβαλάντης Παππάς. «Το Σάββατο το πρωί, λίγα μέτρα μακριά από το κατάστημα τηλεφωνίας όπου εργάζομαι δυο αλλοδαποί άρπαξαν από τον λαιμό μιας ηλικιωμένης κυρίας τον σταυρό της, ενώ λίγο νωρίτερα πέντε άτομα είχαν χτυπήσει μέχρι λιποθυμίας έναν ηλικιωμένο την ώρα που έμπαινε στο ασανσέρ για να του κλέψουν μερικά ευρώ». Οι κάτοικοι καταγγέλλουν πως η Αστυνομία δηλώνει αδύναμη να βοηθήσει επικαλούμενη ότι με το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο γίνονται προσαγωγές λαθρομεταναστών, οι οποίοι αφήνονται λίγο αργότερα ελεύθεροι ελλείψει χώρων κράτησης! Το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη επικαλείται άρνηση των περισσότερων από τους εμπλεκόμενους φορείς να συνεργασθούν, ενώ ο υπουργός Χρήστος Παπουτσής υποστηρίζει πως εκπονούνται συνεχώς σχέδια αντιμετώπισης της κατάστασης.


ΣΕ ΕΠΙΦΥΛΑΚΗ. Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη δεσμεύτηκε πως οι υπηρεσίες της ΕΛ. ΑΣ. θα βρίσκονται σε επιφυλακή στη διάρκεια των γιορτών για την αποτροπή ληστειών και κλοπών, με αύξηση των περιπολιών από ομάδες πεζών αστυνομικών αλλά και της ΔΙΑΣ. Σύμφωνα μάλιστα με τον κ. Παπουτσή, 2.000 αστυνομικοί έχουν ενισχύσει από τα μέσα Νοεμβρίου τις υπηρεσίες του Κέντρου της Αθήνας, ενώ από τις αρχές Ιουνίου έχει συσταθεί ειδική υπηρεσία με αποκλειστική αρμοδιότητα την αντιμετώπιση της εγκληματικότητας, του παρεμπορίου και των ναρκωτικών.




ΤΑ ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου