Σάββατο 6 Αυγούστου 2011

Εγκρίθηκε το πρώτο εργοστάσιο καύσης στην Ελλάδα

Σήμερα 4-8-2011 στα γραφεία της ΔΙΑΑΜΑΘ ΑΑΕ της Κομοτηνής πραγματοποιήθηκε συνάντηση μεταξύ του Διευθυντή της κ. Δημητρίου Δερματά, του Περιφερειακού συντονιστή των Οικολόγων Πράσινων για την ΑΜ-Θ κ. Γεώργιου Πασχαλίδη, του Περιφερειακού Συμβούλου της «Οικολογία Αλληλεγγύη» κ. Θανάση Μακρή, της περιβαλλοντολόγου κ. Θεοδοσίας Δραγουμάνη.
Αφορμή για την συνάντηση στάθηκε η θετική γνωμοδότηση για τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) του 1ου ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟΥ ΚΑΥΣΗΣ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ και....
συγκεκριμένα στην ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ.
Στη συνάντηση διαπιστώθηκε ότι αφενώς μεν η ΔΙΑΑΜΑΘ ΑΑΕ είχε εκφράσει τις αντιρρήσεις και ενστάσεις της για τη συγκεκριμένη μελέτη με επιστολή της προς το Περιφερειακό Συμβούλιο (η οποία δεν έφτασε ποτέ στους περιφερειακού συμβούλους) και αφετέρου, όπως διαπιστώθηκε από την ανάγνωση της ΜΠΕ στην ουσία δρομολογήθηκε η έγκριση του 1ου εργοστασίου καύσης απορριμμάτων στην Ελλάδα.
Πρέπει να επισημάνουμε οποιαδήποτε συζήτηση για ολοκληρωμένο προγράμματος διαχείρισης απορριμμάτων πρέπει να είναι σύμφωνο με τις αρχές της βιωσιμότητας και τις επιταγές της ΕΕ.
Γι’ αυτό είμαστε ΑΝΤΙΘΕΤΟΙ σε οποιαδήποτε σκέψη θερμικής επεξεργασίας απορριμμάτων και
ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ:

Α. Εφαρμογή προγραμμάτων και πολιτικών μείωσης των απορριμμάτων
Β. Λειτουργία καταστημάτων επαναχρησιμοποιημένων ειδών
Γ. Ανακύκλωση των συσκευασιών με σωστή λειτουργία του συστήματος με τους μπλε κάδους και Κέντρων Ανακύκλωσης σε συνδυασμό με τα ΚΔΑΥ

Δ. Προώθηση προγραμμάτων οικιακής κομποστοποίησης για τα οργανικά απόβλητα με την παροχή από τους δήμους στους πολίτες ειδικών κάδων ( το σύστημα έχει εφαρμοστεί σε Ελευσίνα, Καλαμάτα και σε χιλιάδες Δήμους στο εξωτερικό κλπ)
Ε. Προώθηση προγραμμάτων Δημοτικής κομποστοποίησης και λειτουργία αντίστοιχων μονάδων, κυρίως για την εξυπηρέτηση των πυκνοκατοικημένων περιοχών, είτε με την μέθοδο της αερόβιας επεξεργασίας για την παραγωγή κομπόστ ή/και εδαφοβελτιωτικού υλικού, είτε με την μέθοδο της αναερόβιας επεξεργασίας για την παραγωγή βιοαερίου και εδαφοβελτιωτικού υλικού.

Αν τα παραπάνω συστήματα λειτουργήσουν σε ικανοποιητικό βαθμό μπορούμε να επιτύχουμε μείωση του τελικού υπολείμματος περίπου στο 10%.
Οι παραπάνω προτεινόμενες λύσεις:

-Ενισχύουν την τοπική απασχόληση και ενισχύουν το τοπικό εισόδημα
-Μειώνουν την εξάρτησή μας από εισαγωγές πρώτων υλών
-Αυξάνουν τα έσοδα των εμπλεκόμενων ΟΤΑ
-Ελαχιστοποιούν τα περιβαλλοντικά προβλήματα κατά την διαχείριση των αστικών απορριμμάτων
-Σε σύγκριση με τα εργοστάσια μηχανικής και θερμικής επεξεργασίας, έχουν πολύ μικρότερα κόστη εγκατάστασης και λειτουργίας
-Μειώνουν την ανάγκη για μεγάλους χώρους υγειονομικής ταφής υπολειμμάτων.

ΕΛΠΙΖΟΥΜΕ ότι το Περιφερειακό Συμβούλιο της ΑΜΘ θα επανεξετάσει το θέμα καθώς πιστεύουμε ότι οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι στο συγκεκριμένο θέμα προφανώς δεν είχαν πλήρη ενημέρωση.
Καλούμε τις τοπικές κοινωνίες προκειμένου να αποτρέψουν οποιαδήποτε πιθανή μονάδα καύσης απορριμμάτων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου