Σάββατο 6 Αυγούστου 2011

ΦΤΑΙΕΙ ΠΑΝΤΑ Η ΚΟΖΑΝΗ;

Του Παναγιώτη
Τσαχουρίδη
Συνταξιούχου ΔΕΗ


Τα τελευταία 40 χρόνια έχω βαρεθεί να ακούω συνεχώς σε κάθε συζήτηση που αφορά την κατάντια της Εορδαίας και ειδικότερα της Πτολεμαΐδας, ότι για τα χάλια μας φταίει η πάντα η Κοζάνη.
Ε λοιπόν φτάνει πια, η Κοζάνη και οι φορείς της όλα αυτά τα χρόνια έκαναν το αυτονόητο, υπερασπίζονταν την πόλη τους και προωθούσαν λύσεις στα προβλήματά της, ως όφειλαν να κάνουν.
Για τα χάλια της Πτολεμαϊδας την απόλυτη ευθύνη φέρουν οι τοπικοί άρχοντες οι οποίοι ήταν τόσο ανίκανοι, ανεπαρκείς και άχρηστοι, που περίμεναν από τους Κοζανίτες να κάνουν αυτό που έπρεπε να κάνουν οι ίδιοι για την πόλη τους, αν είναι δυνατόν!!!
Φταίει πάντα η Κοζάνη ή μήπως είναι το άλλοθι της ανικανότητας της ανεπάρκειας και της αχρηστοσύνης των τοπικών δημοτικών αρχόντων.
Δεν θα αναφερθώ στα μεγάλα και διαχρονικά λάθη που μας κατάντησαν μια κωμόπολη του νομού Κοζάνης τον οποίο ίδρυσαν κόντρα στην νομοτέλεια της ιστορίας.
Όποιος έχει ανατρέξει στην ιστορία των δυο αυτών πόλεων, της Εορδαίας επί αρχαίου μακεδονικού κράτους και της Κοζάνης, θα διαπιστώσει ότι η Κοζάνη προέκυψε στην περιοχή χιλιάδες χρόνια αργότερα, πολλοί ισχυρίζονται ότι στην τοποθεσία της σημερινής Κοζάνης οι Εορδοί κτηνοτρόφοι της εποχής έβοσκαν τα ζώα τους τούς θερινούς μήνες…
Το πιθανότερο λοιπόν θα ήταν σήμερα να υπήρχε ο νομός Εορδαίας με κάποια κωμόπολη νοτιότερα με το όνομα Κοζάνη…
Ρωτώ όλους αυτούς τους πρώην και τους νυν φορείς της Εορδαίας:
- Φταίει η Κοζάνη που η Πτολεμαΐδα έχει βουλωμένα φρεάτια και κάθε που βρέχει πάμε σπίτι μας βρεγμένοι ως το γόνατο.
- Φταίει η Κοζάνη που το μεγαλοπρεπές δημοτικό κατάστημα δεν διακρίνεται από τα 10 μέτρα, γιατί επισκιάζεται και επικαλύπτεται από κάτι τεράστια χαζά δένδρα που κάποιος κάποτε τα έβαλε και έκτοτε κανείς δεν ασχολήθηκε με αυτά …
- Φταίει η Κοζάνη που τα μπαλκόνια μας θέλουν όλη την ημέρα σκούπισμα και σφουγγάρισμα από την αιωρούμενη και ανακυκλούμενη σκόνη, το τόζι και τέφρα.
- Φταίει η Κοζάνη που περιμένουμε μήπως βρέξει ο θεούλης και πλυθούν για λίγο οι δρόμοι της πόλης ...
- Φταίει η Κοζάνη που περιμένουμε πότε θα έρθει η 25η Μαρτίου για να δεήσει ο δήμος να πάρει την μεγάλη απόφαση να στείλει 2 εργάτες με ένα βυτίο για να πλύνουν τουλάχιστον τον κεντρικό δρόμο της 25ης Μαρτίου, κάτι που έπρεπε να γίνεται σε εβδομαδιαία βάση, δεδομένης της ιδιαιτερότητας του μη επικλινούς εδάφους και της ιπτάμενης τέφρας των εργοστασίων .
- Φταίει η Κοζάνη που οι τοπικοί φορείς δεν καταλαβαίνουν ότι δεν χρειάζεται να είσαι αστροφυσικός επιστήμονας για να καταλάβεις ότι δεν είναι δυνατόν ο πληθυσμός της πόλης με τα φυσικά φίλτρα που διαθέτει (τους πνεύμονές του), να εξαντλήσει και εξαλείψει όλες αυτές τις ποσότητες που εκπέμπονται από τις τσιμινιέρες των εργοστασίων, πάντα θα περισσεύουν ποσότητες στους δρόμους, οι οποίες σε μόνιμη βάση με την βοήθεια και της συνεχούς κίνησης των αυτοκινήτων θα ανακυκλώνονται ανακινούμενες, και αιωρούμενες.
- Φταίει η Κοζάνη που όσοι αφήνουν το αυτοκίνητο τους καθαρό έξω σε δρόμο, την άλλη μέρα από την βρωμιά και το επικαθήμενο τόζι δεν μπορούν να αγγίξουν ούτε το χερούλι της πόρτας.
- Φταίει η Κοζάνη που το βράδυ ιδιαίτερα το καλοκαίρι με ανοικτές τις μπαλκονόπορτες λόγω ζέστης, δεν μπορούμε να κοιμηθούμε επειδή 5 παιδιά όλα και όλα, κομπλεξικά, επάνω στη εφηβεία τους, μέχρι τις 2 τα μεσάνυχτα πριν κοιμηθούν αναστατώνουν την πόλη κάνοντας ράλι χωρίς εξατμίσεις στους κεντρικούς δρόμους της πόλης.
- Φταίει η Κοζάνη που όταν πλέον κουραστούν αυτά τα παιδιά και πάνε για ύπνο, βγαίνουν παγανιά τα απορριμματοφόρα του δήμου που με τα μαρσαρίσματα και τους θορύβους των κάδων μας ενημερώνουν ότι ακόμη δεν τέλειωσαν τα βάσανα μας.
- Φταίει η Κοζάνη που οι λεβέντες και λεβέντισσες της Δημοτικής Αστυνομίας περιφέρονται στους κεντρικούς δρόμους με ένα μπλοκάκι στο χέρι, τιμωρώντας τους πολίτες με πρόστιμα, λες και αυτός είναι ο μοναδικός τους ρόλος για τον οποίο τους πληρώνουμε, δεν μπορούν να κάνουν κάτι ποιο σημαντικό που να έχει σχέση με την βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων;
- Φταίει η Κοζάνη που οι είσοδοι της πόλης παραπέμπουν σε εγκαταλειμμένη κωμόπολη, με αποτέλεσμα πολλοί που την επισκέπτονται για πρώτη φορά να ρωτούν τον πρώτο που θα συναντήσουν μπροστά τους αν είναι πράγματι η Πτολεμαΐδα ή μήπως μπερδεύτηκαν από τον χάρτη που κρατούν μπροστά τους!!!
- Φταίει η Κοζάνη που στο κέντρο της πόλης δεν υπάρχουν δημόσια ουρητήρια και αναγκαστικά πολλοί συμπολίτες μας (ευτυχώς τουρίστες δεν έχουμε) κατουρούν στο πρώτο εγκαταλειμμένο οικόπεδο δίπλα στον κεντρικό δρόμο. Προχθές στα 2 μέτρα πίσω από την καρέκλα μου, σε μια καφετέρια, δίπλα από το βιβλιοπωλείο του Τσατσαγιάννη, κατουρούσε μια ζητιάνα μέρα μεσημέρι… Άντε για να μην πω τι κάνουν το βράδυ και την άλλη μέρα ζέχνει όλο το κέντρο της πόλης…
- Φταίει η Κοζάνη που εξ αιτίας της ποιότητας ζωής που μας προσφέρετε, μας καταδικάζετε σε αργό μεν αλλά πρόωρο θάνατο και ούτε νεκροταφεία για να ταφούμε δεν φροντίζετε να κάνετε ρε αθεόφοβοι, από τώρα αγχωνόμαστε αν θα βρεθεί χώρος και για μας, τα 2 που υπάρχουν είναι τίγκα… πρέπει να τα έχουμε καλά με τον νεκροθάφτη για να μας βολέψει στο μέρος κανενός ξεχασμένου… Παρόλα που ο προηγούμενος δήμαρχος έκανε 2 – 3 φορές τα εγκαίνια των νέων νεκροταφείων (από ότι είδα τουλάχιστον σε φωτογραφίες που συνήθιζε να δημοσιεύει στην ιλουστρασιόν εφημερίδα που εξέδιδε με τα δικά μας χρήματα…).
Και όλα αυτά είναι μια πρόχειρη και εξ αποστάσεως καταγραφή των κακώς κειμένων του δήμου. Είναι αυτά που φαίνονται σαν αποτέλεσμα «της λειτουργίας σας», δεν θέλω να εισέλθω στα ενδότερα του δήμου και δω τα διοικητικά και τα οργανωτικά σας, όπου είναι η ρίζα του κακού, φοβάμαι ότι τότε θα φρίξω και θα με πάνε στα επείγοντα και στην εντατική…
Αναρωτιέμαι αν δεν είχε εφευρεθεί αυτό το πειθαναγκαστικό κόλπο της συλλογής των δημοτικών τελών μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ, ποιος πολίτης θα σας χαλάλιζε έστω και 1 ευρώ για τις υπηρεσίες που προσφέρετε…
Ήθελα να ήξερα εσείς οι δημοτικοί άρχοντες που ζείτε; δεν ζείτε στην πόλη μας;
Δεν έπεσε τίποτε στην όποια αντίληψή σας, όλα αυτά τα ακούτε για πρώτη φορά;
Έχετε σκοπό να ξαναζητήσετε ψήφο από τον λαό της Πτολεμαϊδας;
Είστε τόσο σκληρόπετσοι;
Επιτέλους συνέλθετε, αφυπνιστείτε, ανασκουμπωθείτε, πιάστε δουλειά, δείξτε με κάποιον τρόπο ότι υπάρχετε και ενδιαφέρεστε για την Εορδαία και το λαό της!!!
Αμάν πια, δεν πάει άλλο !!!

Υ.Γ. Ξέρω ότι ίσως μερικούς από εσάς εύθικτους, να σας στεναχωρώ με όλα αυτά που αναφέρω, αλλά αισθάνθηκα την ανάγκη να εκφράσω αυτή την συσσωρευμένη οργή μου, όπως και πολλών πιστεύω συμπολιτών μου, θεωρώντας ότι θα κάνετε την αυτοκριτική σας και ίσως αρχίσει κάτι να κινείται…

Αύγουστος 2011

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου