Σάββατο 6 Αυγούστου 2011

Μη κατοικήσιμο το 21% των κατοικιών της Μαυροπηγής

Έχουν υποστεί σοβαρότατες ζημίες από τη δραστηριότητα της ΔΕΗ, όπως δήλωσε ο περιφερειάρχης Γιώργος Δακής
Σοβαρές ζημίες διαπιστώνονται στα κτίσματα της Μαυροπηγής, τοπική κοινότητα του δήμου Εορδαίας, καθώς, μη κατοικήσιμες χαρακτηρίζονται οι 44 από τις 218 κατοικίες που είχαν ελεγχθεί μέχρι το πρωί της Παρασκευής από συνεργεία μηχανικών της περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας και του Τομέα Αποκατάστασης Σεισμοπλήκτων (ΤΑΣ) που πραγματοποιούν νέα αυτοψία στα κτίσματα του οικισμού, με εντολή της περιφέρειας, για να διαπιστωθεί το μέγεθος των ζημιών που έχουν προκληθεί από τη δραστηριότητα του ορυχείου της ΔΕΗ και τα ρήγματα που εμφανίστηκαν πέριξ του οικισμού.
Τα παραπάνω δήλωσε ο περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας Γιώργος Δακής κατά την επίσκεψη που πραγματοποίησε το πρωί της Παρασκευής στη Μαυροπηγή, συνοδευόμενος από τον αντιπεριφερειάρχη Γιάννης Σόκουτη, όπου ενημερώθηκαν για τα πορίσματα των αυτοψιών που διενήργησαν τα συνεργεία των μηχανικών. Σημείωσε ότι θα υπάρξει βέβαια επανέλεγχος των κατοικιών που έχουν χαρακτηριστεί επικίνδυνες από δευτεροβάθμια επιτροπή, όπως προβλέπεται, ενώ θα ακολουθήσει και έλεγχος του ναού και του σχολείου του οικισμού.

Συνέχεια στη σελ. 14

Ταυτόχρονα ο περιφερειάρχης ενημέρωσε τους κατοίκους να ειδοποιούν την Πολιτική Προστασία και τις τεχνικές υπηρεσίες της περιφέρειας ή του δήμου Εορδαίας σε περίπτωση που παρατηρήσουν νέες ρωγμώσεις στις κατοικίες ή επέκταση υπαρχουσών, καθώς πρόκειται, όπως είπε, για ένα δυναμικό φαινόμενο, που είναι σε εξέλιξη, οπότε ένα σπίτι που δεν έχει κανένα πρόβλημα σήμερα δεν αποκλείεται να εμφανίσει ρωγμώσεις ή κάποιο νέο δεδομένο το επόμενο διάστημα.
«Οι συμπατριώτες μας της Μαυροπηγής βιώνουν εδώ και πολλά χρόνια έναν εφιάλτη και αυτή η εξαιρετικά αρνητική κατάσταση τον τελευταίο χρόνο έχει επιδεινωθεί δραματικά και η ανησυχία όλων μας είναι εξαιρετικά αυξημένη. Γι’ αυτό πέραν του γεγονότος ότι είμαστε αλληλέγγυοι στον αγώνα της διεκδίκησης και στη συνέχεια της έναρξης μετεγκατάστασης του οικισμού, αντιμετωπίζουμε τα προβλήματα που υπάρχουν και επιδεινώνονται σε καθημερινή βάση», τόνισε ο κ. Δακής. Ανέφερε μάλιστα ότι «είναι σαφές, χωρίς την παραμικρή αμφισβήτηση, ότι το πρόβλημα των ρωγμώσεων στα κτίσματα έχει προκληθεί και έχει επιταθεί λόγω της εξορυκτικής δραστηριότητας της ΔΕΗ. Το πρόβλημα όμως που υπάρχει είναι ότι έχει αρχίσει να εμφανίζεται σε μεγάλη έκταση διαδικασία ρωγμών σε κτίρια του οικισμού», γι’ αυτό η περιφέρεια έχοντας «άμεσα αντανακλαστικά παρακολουθεί και παρεμβαίνει αποτελεσματικά, στέλνοντας τα συνεργεία μηχανικών για να την καταγραφή της κατάστασης διενεργήσουν αυτοψία».
Ο περιφερειάρχης δήλωσε ακόμη ότι «εδώ στη Μαυροπηγή πραγματικά δοκιμάζεται η λειτουργία του ελληνικού κράτους πολυεπίπεδα και του Κράτους Δικαίου» και κατηγόρησε τη ΔΕΗ ότι κοροϊδεύει εδώ και χρόνια τους κατοίκους της Μαυροπηγής: «εδώ και 15 χρόνια με επίσημα έγγραφα η ΔΕΗ εψεύδετο, λέγοντας ότι δεν υπάρχει λιγνιτικό κοίτασμα στο υπέδαφος του οικισμού της Μαυροπηγής και ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα από τη διάνοιξη του ορυχείου. Ωστόσο όλες οι αρνητικές διαδικασίες που προέκυψαν για τους κατοίκους και τον οικισμό τούς έχουν διαψεύσει, αλλά και η επίσημη απόφαση της ΔΕΗ να εκμεταλλευτεί το λιγνιτικό κοίτασμα δημιουργεί μεγάλο πρόβλημα διαχρονικής αναξιοπιστίας όλων ημών, της τοπικής κοινωνίας, έναντι των θέσεων που εκφράζουν διαχρονικά οι διοικήσεις της ΔΕΗ» και τόνισε ότι «είναι αδύνατον πλέον να ανεχθούμε άλλες τέτοιες καταστάσεις ως τοπική κοινωνία».
Πρέπει, πρόσθεσε, σε στενή συνεργασία όλων των φορέων να δοθεί άμεσα χειροπιαστή επίλυση στο θέμα της κατοικίας των κατοίκων της Μαυροπηγής που εμφανίζουν πρόβλημα και με την οικονομική ενεργοποίηση της ίδιας της ΔΕΗ, καθώς η προσμονή της έκδοσης δημοσίευσης του ΦΕΚ της μετεγκατάστασης του οικισμού δεν επιλύει από μόνη της το πρόβλημα.

Ρόη ΒΑΣΒΑΤΕΚΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου