Σάββατο 12 Νοεμβρίου 2011

Ανοίγει το ιατρικό επάγγελμα - Νέο πλαίσιο για τα ιατρεία

Ανοίγει το ιατρικό επάγγελμα - Νέο πλαίσιο για τα ιατρεία Εγκύκλιος του υπουργού Υγείας καταργεί σειρά προϋποθέσεων για την ίδρυση και λειτουργία ιδιωτικών ιατρείων.Εγκύκλιος του υπουργού Υγείας καταργεί σειρά προϋποθέσεων για την ίδρυση και λειτουργία ιδιωτικών ιατρείων.


Ανοικτά παραμένουν τα μέτωπα στην Υγεία. Παραμονές του σχηματισμού της νέας κυβέρνησης, ο Ανδρέας Λοβέρδος προχώρησε σε περαιτέρω άνοιγμα του ιατρικού επαγγέλματος, προκαλώντας την έντονη αντίδραση του Ιατρικού Συλλόγου της Αθήνας (ΙΣΑ). Με εγκύκλιό του, ο υπουργός Υγείας κατάργησε μία σειρά προϋποθέσεων για την ίδρυση και λειτουργία ιδιωτικών ιατρείων, οδοντιατρείων, πολυϊατρείων, πολυϊοδοντιατρείων, διαγνωστικών εργαστηρίων και εργαστηρίων φυσικής και ιατρικής αποκατάστασης.
Μεταξύ αυτών που καταργούνται είναι ο περιορισμός σύμφωνα με τον οποίο το 51% του μετοχικού κεφαλαίου μίας ιδιωτικής μονάδας παροχής πρωτοβάθμιας περίθαλψης ανήκει σε γιατρούς ή οδοντιάτρους. Αυτό σημαίνει ότι επιχειρηματίας μπορεί να ελέγχει εταιρεία παροχής πρωτοβάθμιας φροντίδας Υγείας, χωρίς να είναι ο ίδιος γιατρός.
Καταργείται, επίσης, η υποχρέωση του ιδιοκτήτη να έχει ως έδρα της μονάδας την περιφέρεια του Ιατρικού ή Οδοντιατρικού Συλλόγου όπου είναι μέλος ο γιατρός. Με το νέο πλαίσιο, δεν απαιτείται πλέον έκδοση σχετικής άδειας από τον οικείο Ιατρικό ή Οδοντιατρικό Σύλλογο.
Οι επιστημονικά υπεύθυνοι των εν λόγω μονάδων μπορούν πλέον να είναι μέλη άλλου Συλλόγου από εκείνον όπου είναι εγκαταστημένη η μονάδα. Οι ιδιοκτήτες, δε, μπορούν πλέον να ιδρύουν -χωρίς περιορισμό- νέες μονάδες ή παραρτήματα, καθώς καταργείται ο περιορισμός σύμφωνα με τον οποίο δεν επιτρεπόταν να έχουν πάνω από μία άδεια.
Η εγκύκλιος προκάλεσε την έντονη αντίδραση του Ιατρικού Συλλόγου της Αθήνας (ΙΣΑ), η διοίκηση του οποίου ζήτησε χθες την ανάκλησή της. Οι γιατροί χαρακτηρίζουν απαράδεκτη την εξομοίωση της ιατρικής εταιρείας με τις πάσης φύσεως εμπορικές εταιρείες. Θεωρούν, επίσης, απαράδεκτο το γεγονός ότι ο νόμος 4025/2011 προβλέπει τη χορήγηση άδειας λειτουργίας ιατρείου από τον οικείο Ιατρικό Σύλλογο, ενώ η εγκύκλιος του κ. Λοβέρδου θεωρεί την άδεια λειτουργίας καταργηθείσα, και μάλιστα αναδρομικά, από τις 2 Ιουλίου 2011.
Το προεδρείο του Συλλόγου εκτιμά ότι με την εγκύκλιο καταργείται ο ίδιος ο ορισμός του ιατρείου και του πολυϊατρείου ως χώρου αυτοτελούς και κατάλληλου για την παροχή αποκλειστικά ιατρικών υπηρεσιών πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας.
Ο ΙΣΑ ζητεί την άμεση ανάκληση της εγκυκλίου, επιφυλασσόμενος παντός νομίμου δικαιώματος προς πάσα κατεύθυνση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου