Σάββατο 15 Οκτωβρίου 2011

O Πετσάλνικος ετοιμάζει σαλέ για βουλευτές στην Καστοριά! - Τι απαντά ο ίδιος

Σαλέ για…  βουλευτές φέρεται να ετοιμάζει στην εκλογική του περιφέρεια, το νομό Καστοριάς, πλησίον του χωριού Πεύκο, ο πρόεδρος της  Βουλής Φίλιππος Πετσάλνικος, εν μέσω μεγάλης οικονομικής κρίσης!

Σύμφωνα με σημερινό πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της εφημερίδας «Αυριανή», το σαλέ έχει κοστίσει 16 εκατομμύρια ευρώ συνολικά μέχρι σήμερα, χωρίς καν να έχει ολοκληρωθεί ακόμη.

Σύμφωνα με το δελτίο ειδήσεων του Mega, πάντως, ο ίδιος ο πρόεδρος της Βουλής φέρεται να δηλώνει: «Υπάρχει κρίση αλλά δεν είναι δυνατόν να σταματήσουν και τα πάντα σε αυτή τη χώρα» ...

Η ιστορία του σαλέ, ξεκινά στα μέσα της δεκαετίας του ’80, με την πρόθεση δημιουργίας ξενώνα σε συνδυασμό με την ίδρυση χώρου εκθέσεων και συνεδριακού κέντρου στον Γράμμο, στο «πάρκο εθνικής συμφιλίωσης»,  από αναπτυξιακή εταιρεία, που συστάθηκε με την συμμετοχή της τοπικής αυτοδιοίκησης, όπως δήλωσε o Δήμαρχος Νεστορίου. Αλλά επί κυβέρνησης Σημίτη ουσιαστικά προωθήθηκε η κατασκευή του έργου, όταν ο σημερινός πρόεδρος της Βουλής ήταν ένας εκ των ισχυρών του ΠΑΣΟΚ και υπουργός. Από τότε υπήρχαν ενστάσεις πάντως για τη δημιουργία ενός «μεγαθηρίου» σε μια περιοχή μοναδικής ομορφιάς, έστω και σε αρχιτεκτονική μακεδονικού παραδοσιακού ρυθμού, ενώ ορισμένοι υποστήριζαν ότι επρόκειτο για δασική έκταση, που κακώς νομιμοποιήθηκε.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το 2001 το έργο «πάγωσε», λόγω έλλειψης πόρων, παρά τα ποσά που είχαν διατεθεί μέχρι τότε. Το έργο φαίνεται να σταματά οριστικά επί κυβέρνησης Νέας Δημοκρατίας και Κώστα Καραμανλή, με προσωπική εντολή του τότε πρωθυπουργού, ο οποίος σύμφωνα με την εφημερίδα «Αυριανή» ξεκαθάρισε, αμέσως  μετά την πρώτη ενημέρωσή του ότι «πρόκειται για σκάνδαλο που θα ταράξει το πολιτικό σύμπαν». Τότε αποφασίσθηκε να τεθεί σε εκκαθάριση.

Το έργο αποδείχθηκε «εφτάψυχο» όμως, καθώς με την επιστροφή του ΠΑΣΟΚ στην εξουσία και την εκλογή του κ. Πετσάλνικου ως προέδρου της Βουλής, περνά στη δικαιοδοσία του Ιδρύματος της Βουλής.  Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της Βουλής, «η Τοπική Αυτοδιοίκηση, δηλαδή οι τότε Δήμοι Νεστορίου, Καστοριάς και Άργους Ορεστικού, παραχώρησαν τη χρήση των εγκαταστάσεων στο Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία, προκειμένου αυτό να αποπερατώσει, οργανώσει και λειτουργήσει το Πάρκο Εθνικής Συμφιλίωσης». Στην  ίδια ανακοίνωση  το γραφείο Τύπου της Βουλής υποστηρίζει ότι το δημοσίευμα της «Αυριανής» είναι ένα «συκοφαντικό κείμενο, με χονδροειδώς ψευδείς αναφορές», παραδέχεται όμως ότι προβλέπεται χώρος φιλοξενίας 12 κλινών.

Υποστηρίζεται ακόμα ότι «είναι εντελώς ανυπόστατος άλλωστε και ο ισχυρισμός ότι έχουν διατεθεί 16 εκατομμύρια ευρώ» και ότι οι συνολικές δαπάνες για την ολοκλήρωση, οργάνωση και λειτουργία του «Πάρκου Εθνικής Συμφιλίωσης» θα κυμανθούν περί το 1,5 εκατομμύριο ευρώ. Ο τελευταίος ισχυρισμός όμως δεν αναιρεί τον ισχυρισμό της εφημερίδας, καθώς αφορά μόνον την αποπεράτωση του έργου και όχι το συνολικό κόστος του, το οποίο από τον κρατικό κορβανά βγήκε επίσης…

Αλλά ακόμη και 1,5 εκ. ευρώ «μόνο»  να κόστισε, το ερώτημα είναι από πού κι ως που περισσεύουν στο ελληνικό Δημόσιο αυτά τα χρήματα, όταν οι εργαζόμενοι και συνταξιούχοι έχουν «ξεζουμισθεί» από τα αλλεπάλληλα φορολογικά μέτρα και τις οριζόντιες περικοπές, τα οποία τους έχουν οδηγήσει στην ανέχεια. Πολύ δε περισσότερο, όταν ο Πρόεδρος της Βουλής φέρεται σύμφωνα με δημοσιεύματα (τα οποία δεν έχουν διαψευσθεί), να ήταν ο «εμπνευστής» της έκτακτης εισφοράς και του τρόπου με την οποία εφαρμόσθηκε, με εισήγησή του προς το οικονομικό επιτελείο.

Ο ίδιος ο κ. Πετσάλνικος άραγε, όταν ανακοίνωνε τον λογαριασμό της «ελεημοσύνης» για την αποπληρωμή του δημόσιου χρέους, γιατί δεν διέθετε το συγκεκριμένο ποσό εκεί, έστω του 1,5 εκ. ευρώ, αντί για ένα έργο στην εκλογική του περιφέρεια; Και ούτε φυσικά μπορεί να γίνει σύγκριση, όπως επιχειρείται ατυχέστατα στην ανακοίνωση, ανάμεσα στην αναστήλωση με δαπάνες της Βουλής των ιστορικών κτιρίων της Ιονίας Βουλής και της Μπενακείου Βιβλιοθήκης με ένα έργο κυρίως αναψυχής σε ορεινό όγκο. Αλλά όπως φαίνεται, για τους βουλευτές… «σαλέ υπάρχουν»!  Για λεφτά στους «παραζαλισμένους» από τα απανωτά χαράτσια πολίτες, έχει ο Θεός…

Εάν σε κάτι έχει δίκιο ο Πρόεδρος της Βουλής είναι ότι είχε υπάρξει δημόσια ενημέρωση από τον ίδιο, χωρίς να υπάρξει αντίδραση. Και το γεγονός αυτό καθιστά συνυπεύθυνα τα υπόλοιπα κόμματα,  τα οποία θα έπρεπε όχι απλώς να είχαν αντιδράσει, αλλά να είχαν χαλάσει τον κόσμο. Αλλά για «συντεχνιακά» θέματα είθισται να μην υπάρχει αντίδραση στη Βουλή μας.        


Πηγή: star.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου