Σάββατο 15 Οκτωβρίου 2011

ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΚΑΡΚΙΝΟΣ

alt Ο καρκίνος είναι η δεύτερη συχνότερα εμφανιζόμενη ασθένεια μετά την καρδιά. Σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Καρκίνου της Αμερικής, το 90% των καρκίνων σχετίζεται με περιβαντολλογικούς παράγοντες (π.χ. νέφος, ραδιενέργεια, φυτοφάρμακα) και παράγοντες τρόπου ζωής (π.χ. κάπνισμα, διατροφή, ηλιοθεραπεία). 

Τις δύο τελευταίες δεκαετίες πολλές εργαστηριακές μελέτες, οι οποίες πραγματοποιήθηκαν τόσο σε ζώα όσο και σε ανθρώπους, έδειξαν ότι υπάρχει σημαντικός συσχετισμός ανάμεσα στον καρκίνο και στη διατροφή. Διάφορα συστατικά των τροφών βρέθηκαν ότι είναι υπεύθυνα τόσο για την καρκινογένεση όσο και για την ταχύτερη ανάπτυξη διαφόρων μορφών καρκίνου ενώ κάποια άλλα βρέθηκε ότι έχουν σημαντικές αντικαρκινικές ιδιότητες.


Σε αντίθεση με τους υπόλοιπους καρκινογόνους παράγοντες, η διατροφή αποτελεί έναν παράγοντα που μπορούμε να ελέγξουμε σε μεγάλο βαθμό. Γι’ αυτό και οι ερευνητές τα τελευταία χρόνια έχουν στρέψει το ενδιαφέρον τους στην μελέτη των διατροφικών συνηθειών  των ασθενών με καρκίνο και στον εντοπισμό των διαφορών τους σε σχέση με τον υγιή πληθυσμό. Στόχος τους είναι η ανακάλυψη/εύρεση των διαφόρων διατροφικών παραγόντων οι οποίοι μπορεί να προκαλούν ή να προστατεύουν από διάφορους καρκίνους.


Σύμφωνα με τα μέχρι σήμερα ερευνητικά δεδομένα, λοιπόν, υπάρχει σημαντικός συσχετισμός ανάμεσα στον καρκίνο και στη διατροφή σε ότι αφορά τα ακόλουθα θρεπτικά συστατικά:

Λίπος. Μελέτες σε ζώα και ανθρώπους υποστηρίζουν την άποψη ότι δίαιτες με υψηλή πρόσληψη λίπους αυξάνουν τη συχνότητα εμφάνισης καρκίνου του μαστού, των ωοθηκών, του εντέρου και του προστάτη.

Πρωτεΐνη. Κάποιες έρευνες έδειξαν ότι οι υψηλές σε πρωτεΐνη δίαιτες προκαλούν κάποιες μορφές καρκίνου, αλλά τα στοιχεία δεν είναι ακόμη επαρκή για να μας επιτρέπουν να συμπεράνουμε κάτι τέτοιο με βεβαιότητα. 


β-καροτένη. Ελλείψεις στη συγκεκριμένη βιταμίνη σχετίζονται με την εμφάνιση καρκίνου του πνεύμονα, της ουροδόχου κύστης και του λάρυγγα. Αντιθέτως, η κατανάλωση λαχανικών πλούσιων σε β-καροτένη έχει προστατευτική δράση έναντι των συγκεκριμένων καρκίνων.


Βιταμίνη C. Έρευνες έδειξαν ότι η βιταμίνη C εμποδίζει τη δημιουργία συγκεκριμένων καρκινογόνων ενώσεων και προστατεύει από συγκεκριμένους καρκίνους όπως του οισοφάγου και του στομάχου.


Βιταμίνη Ε. Η βιταμίνη Ε βρέθηκε ότι προστατεύει από τους καρκίνους του γαστρεντερικού συστήματος.


Σελήνιο. Το ιχνοστοιχείο σελήνιο χρησιμοποιείται στην παραγωγή αντιοξειδωτικών ουσιών και κάποιες μελέτες έδειξαν ότι προστατεύει από τους καρκίνους του οισοφάγου, του στομάχου και του εντέρου.


Ασβέστιο. Δίαιτες χαμηλές σε ασβέστιο συσχετίστηκαν με αυξημένη συχνότητα εμφάνισης καρκίνου του εντέρου.


Φυτικές Ίνες. Έρευνες που πραγματοποιήθηκαν στη Φιλανδία έδειξαν ότι δίαιτες με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες έχουν προστατευτική δράση κατά του καρκίνου εντέρου. Η προστατευτική αυτή δράση οφείλεται πιθανότατο στο γεγονός ότι οι φυτικές ίνες επιταχύνουν το πέρασμα των τροφών από το έντερο με αποτέλεσμα τα εντερικά τοιχώματα να παραμένουν όσο το δυνατό λιγότερο εκτεθειμένα σε καρκινογόνες ουσίες.


Αλκοόλ. Ο συνδυασμός αλκοόλ και καπνίσματος έχει αποδειχθεί ότι αποτελεί μια από τις κυριότερες αιτίες καρκίνου του οισοφάγου. Επιπρόσθετα, κάποιες πρόσφατες έρευνες δείχνουν ότι η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ (πάνω από 4 ποτά ημερησίως) στις γυναίκες είναι συνυφασμένη με τον καρκίνο του μαστού.


Αν και τα στοιχεία αυτά είναι αποσπασματικά, ωστόσο αποδεικνύουν ότι η ισορροπημένη διατροφή αποτελεί ιδανικό μέσο πρόληψης, αλλά και αντιμετώπισης του καρκίνου. Πραγματικά, έρευνες έδειξαν ότι για τους καρκινοπαθείς, μια ισορροπημένη διατροφή μπορεί να επηρεάσει σημαντικά την ανάρρωση βοηθώντας στην απόκτηση ενός υγιούς βάρους και στην βελτίωση του διατροφικού τους προφίλ.

Συμβουλευτικά, για την καλύτερη πρόληψη και αντιμετώπιση του καρκίνου:

Καταναλώνετε ποικιλία τροφών και αποφύγετε τη μονοτονία στη    

   διατροφή σας.

Μειώστε την πρόσληψη λίπους και διατηρήστε ένα υγιές βάρος.


Καταναλώνετε περισσότερους σύνθετους υδατάνθρακες, πλούσιους

   σε άμυλο και σε φυτικές ίνες.

Καταναλώνετε ποικιλία λαχανικών και φρούτων.


Καταναλώνετε αλκοόλ με μέτρο (το πολύ 2 ποτά ημερησίως για

   τους άνδρες και 1 ποτό ημερησίως για τις γυναίκες).

Αποφύγετε την κατανάλωση καπνιστών και πλούσιων σε αλάτι και
   νιτρικά τροφών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου