Σάββατο 15 Οκτωβρίου 2011

ΓΙΟΡΤΑΣΕ ΤΑ 99α ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΤΗΣ Η ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑ 15 10 2011

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα και κάτω από ένα συνεχή ψιλόβροχο η Πτολεμαΐδα γιόρτασε σήμερα Σάββατο 15 Οκτωβρίου, την 99η επέτειο της απελευθέρωσής της από τον Τουρκικό ζυγό. Με την παρουσία εκκλησιαστικών, στρατιωτικών, τοπικών φορέων, και πλήθους κόσμου, οι εορταστικές εκδηλώσεις κορυφώθηκαν με τη μεγάλη μαθητική παρέλαση που έγινε επί της οδού 25ης Μαρτίου.
Νωρίς το πρωί και στον εορτάζοντα Ιερό Ναό του Αγίου Στεφάνου και Οσίας Παρασκευής της Επιβατινής, τελέστηκε Αρχιερατική Θεία Λειτουργία και Δοξολογία, χοροστατούντος του κλήρου του Μητροπολίτου Φλωρίνης Πρεσπών και Εορδαίας Θεοκλήτου. Μετά τη δοξολογία έγινε επιμνημόσυνη δέηση στο μνημείο πεσόντων της κεντρικής πλατείας, κατάθεση στεφάνων και η εκφώνηση του πανηγυρικού της ημέρας, σιγή ενός λεπτού και ανάκρουση του Εθνικού μας Ύμνου. 
Το παρών στις εορταστικές εκδηλώσεις έδωσαν οι βουλευτές Αλέκος Αθανασιάδης, Γιώργος Κασαπίδης, Μιχάλης Παπαδόπουλος και ο περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας Γιώργος Δακής.
Την μαθητική παρέλαση άνοιξε η φιλαρμονική του Δήμου (ενώ στην Εκκλησία παραβρέθηκε η Στρατιωτική Μπάντα του Α' Σώμματος) και στην οποία πέραν από τους μαθητές πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, παρέλασαν η εθελοντική διασωστική ομάδα Πτολεμαΐδας, καθώς και πολιτιστικοί σύλλογοι της περιοχής. 
Ο  βουλευτής ΠΑΣΟΚ Ν. Κοζάνης Αλέκος Αθανασιάδης δήλωσε «απελευθέρωση Πτολεμαΐδας. Ημέρα Εθνικής Παλιγγενεσίας. Ημέρα Μνήμης και ίσως πολύ σημαδιακή λόγω των ημερών που περνάμε. Η χώρα περνάει δύσκολες μέρες. Χρειάζεται μια απελευθέρωση από το άγχος και τη δυσφορία που περνάει και από τα δύσκολα που ζει καθημερινά ο έλληνας πολίτης. Γίνονται προσπάθειες να βγει η Ελλάδα από το αδιέξοδο. Από  ότι φαίνεται το εγχείρημα μοιάζει δύσκολο αλλά θα πρέπει να ήμαστε αισιόδοξοι και να στείλουμε αισιόδοξο μήνυμα ότι θα έρθουν και καλύτερες μέρες. Δεν μπορεί να συνεχιστεί αυτή η κατάσταση, η ανέχεια, ο πόνος, η απογοήτευση και βέβαια η έλλειψη ελπίδας. Πρέπει να δημιουργήσουμε μια ελπίδα αφού δεν γίνεται διαφορετικά. Οι δανειστές είναι δυνάστες, ζητούν από εμάς να τους δώσουμε ότι καλύτερο έχουμε σε αυτή τη χώρα. Ε, λοιπόν δεν θα το δώσουμε. Προσπαθούμε μέσα από διαπραγματεύσεις να πετύχουμε ότι γίνεται καλύτερο. Χρόνια πολλά σε όλους, είναι μια μέρα που έπρεπε να τη γιορτάσουμε καλύτερα αλλά δυστυχώς βλέπω τη κατήφεια στα μάτια του κόσμου».
Ο βουλευτής της Ν.Δ. Νίκος Κασαπίδης στις δηλώσεις του ανέφερε « πριν από 99 χρόνια οι έλληνες απελευθέρωναν μια προς μια τις ελληνικές πόλεις από το τουρκικό ζυγό, αναδεικνύοντας για μια ακόμη φορά τον απαράμιλλο ηρωισμό της φυλής μας.  Σήμερα ηρωισμός είναι η αντίσταση και η πάλη ενάντια στα δεινά της πατρίδας μας, που είναι διάφορες άλλες μορφές δουλείας, όπως η διαφορά, η διαπλοκή, η φοροδιαφυγή, η παραοικονομία και όλη αυτή η ηθική κατάπτωση που μας έχει οδηγήσει σε αυτά τα χάλια. Οφείλουμε και πάλι ενωμένοι και πνευματικώς αναγεννημένοι και μέσα από τις αξίες του πολιτισμού και της ορθοδοξίας να αντισταθούμε και να αποτινάξουμε όλες τις μορφές δουλείας και να απομονώσουμε και να διώξουμε όλους αυτούς που είτε με ψέματα είτε με υποκρισία μας οδήγησαν σε αυτή τη θέση». Ο βουλευτής της Ν.Δ. Μιχάλης Παπαδόπουλος είπε με τη σειρά του «σήμερα τιμούμε όλους εκείνους που με τη ζωή τους, επέτρεψαν σήμερα η πόλη και η χώρα μας να είναι ελεύθερη. Το σημαντικότερο από όλα όμως και αυτό που χρειάζεται σε μια δύσκολη εποχή η χώρα είναι ομοψυχία, συνεννόηση και ότι μέτρα παίρνονται να μπορούν να αποδώσουν και όχι μέτρα χωρίς στόχο και χωρίς σκοπό. Όλοι μαζί μπορούμε να ξεπεράσουμε τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε, αρκεί να υπάρχουν καθαρές και δυνατές λύσεις. Χρόνια πολλά σε όλους και να ήμαστε πάντα ελεύθεροι ».
Ο περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας Γιώργος Δακής δήλωσε «οι ευχές για ομοψυχία και ενότητα των ελλήνων είναι πλέον αναγκαίες από κάθε άλλη περίοδο του τελευταίου διαστήματος της ιστορίας μας. Και έχουμε υποχρέωση με όρους συναίνεσης και ενότητας να αγωνιστούμε απέναντι σε πρακτικές και πολιτικές που θέλουν να διαλύσουν τη κοινωνία, τη δομή και τα κυριαρχικά δικαιώματα μας. Μέσα σε αυτό τον αγώνα έχουμε υποχρέωση να προασπίσουμε το δημόσιο χώρο γιατί με αυτό τον  τρόπο μπορούμε να ελπίζουμε σε ένα στέρεο αύριο και να οικοδομήσουμε την προοπτική του μέλλοντος. Και βέβαια ο καθένας από εμάς με όρους αγνού πατριωτισμού πρέπει να αγωνιστεί βλέποντας το κοινό συμφέρον και εγκαταλείποντας την ιδιοτέλεια του μικρού για το οποίο πολλοί αγωνίζονται σήμερα μέσα από τη δυσχέρεια. Επίσης πρέπει να θυμόμαστε όλοι ότι δεν μπορούν να υπάρξουν ευημερούσες οικογένειες και άτομα μέσα σε μια κοινωνία που δυστυχεί και μέσα σε ένα σύστημα που λειτουργεί αρνητικά. Αντίθετα μέσα σε μια κοινωνία ενότητας και κοινής προσπάθειας μπορούνε να έχουμε ευημερούντες πολίτες. Χρόνια πολλά και πάντα ελεύθεροι».
Τέλος  η  δήμαρχος Εορδαίας Παρασκευή Βρυζίδου δήλωσε «15 Οκτωβρίου. Τα ελευθέρια της πόλης της Πτολεμαΐδας. Ένας αγώνας που έγινε για να μπορεί αυτός ο τόπος να είναι ελεύθερος. Σημαντική μέρα για όλους μας γιατί έδειξε ότι σε δύσκολες συνθήκες οι έλληνες μπορούν να υπερασπίζονται το τόπο τους και να τον έχουν ελεύθερο. Με αυτό το μήνυμα συνεχίζουμε και σήμερα στις δυσκολίες που βρισκόμαστε, σαν τόπος, σαν λαός, σαν Δυτική Μακεδονία, σαν δήμος Εορδαίας. Θα δώσουμε τον αγώνα μας γιατί όπως οι προγονοί μας έτσι και εμείς μπορούμε. Ακόμη και με δυνάμεις που φαίνονται πιο ισχυρές από εμάς μπορούμε να τις νικήσουμε γιατί μας αδικούν και μας βλάπτουν και μπορούμε να αγωνιστούμε για να διατηρήσουμε αυτό το τόπο που παραλάβαμε και είναι ένας τόπος με προοπτική και μπορούμε να ζούμε ελεύθερα. Και ελευθερία δεν είναι μόνο αυτή που έγινε και κερδήθηκε πριν από πολλά χρόνια, αλλά να μπορούμε να αποφασίζουμε για τον εαυτό, το τόπο, για τα παιδιά και για το μέλλον μας».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου