Τετάρτη 19 Οκτωβρίου 2011

Kομπίνα με τα οδοιπορικά...

Σε μια ιστορία από τα… παλιά με ιδιαίτερο, όμως, ενδιαφέρον καθώς αφορά έναν φάκελο που φέρει τον τίτλο «Παράνομα εκτός έδρας στην Ελληνική Αστυνομία» και πρωταγωνιστές τα «χρυσά γαλόνια» του Σώματος, εμπλέκονται ο νέος γενικός γραμματέας Δημόσιας Τάξης, κ. Ελευθέριος Οικονόμου και ο νυν Αρχηγός, κ. Νίκος Παπαγιαννόπουλος.
Στις 14 Φεβρουαρίου του 2010 η εφημερίδα «VETO» τάραζε τα λιμνάζοντα ύδατα της ελληνικής αστυνομίας.
Το αποκαλυπτικό ρεπορτάζ παρουσίαζε αναλυτικά στοιχεία-ντοκουμέντα για το πάρτι διασπάθισης δημοσίου χρήματος στο οποίο επιδίδονταν ορισμένοι στη μεγαλύτερη υπηρεσία ασφαλείας της χώρας.
Το δημοσίευμα έφερε τίτλο «Λεηλασία στην Ελληνική Αστυνομία» και αποκάλυπτε τον τρόπο, με τα μαϊμού-εκτός έδρας ταξίδια, που είχαν εφεύρει ανώτεροι και ανώτατοι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. προκειμένου να λαμβάνουν έκτακτα επιδόματα χωρίς να τα δικαιούνται. Στο ρεπορτάζ κατονομάζονταν «βαρύγδουπα» ονόματα. Οι πρώην Αρχηγοί της ΕΛ.ΑΣ., Αναστάσιος Δημοσχάκης και Βασίλειος Τσιατούρας, ο Στέφανος Σκότης, ο Γρηγόριος Αναγνώστου και πολλοί άλλοι.
Οι προαναφερόμενοι φέρονται -βάσει των επίσημων στοιχείων- να εισέπρατταν μπόνους για εκτός έδρας ταξιδάκια τα οποία ποτέ δεν έκαναν. Ενδεικτικά, ανέφερε το ρεπορτάζ, για το 2006 οι στρατηγοί εμφανίζονταν να έκαναν μέχρι και 25 «εικονικές διαδρομές» το μήνα για τις οποίες πληρώνονταν από το δημόσιο κορβανά.
Ταξίδια σε Λάρισα, Γιάννενα και λοιπές πόλεις της περιφέρειας που δεν έγιναν ποτέ, για τον απλούστατο λόγο ότι τα φωτογραφικά ντοκουμέντα των επίσημων δελτίων τύπου της ΕΛ.ΑΣ. (που είχε δημοσιοποιήσει η εφημερίδα) τους εμφάνιζε τις ίδιες ημερομηνίες να βρίσκονται στην Αθήνα.
Με αυτό τον τρόπο, τη «φάμπρικα των εκτός έδρας», το ελληνικό Δημόσιο ζημιωνόταν με ποσό 1,2 εκατ. ευρώ το χρόνο!  
Δείτε τα δημοσιεύματα

   
Η «κάλυψη» του κ. Οικονόμου και η εμπλοκή του νυν Αρχηγού
Παραδόξως και περιέργως αυτή η ιστορία δεν «συγκίνησε» τις εισαγγελικές Αρχές παρά μόνο τον πρώην γενικό Επίτροπο Επικρατείας του Ελεγκτικού Συνεδρίου, κ. Γιώργο Σχοινιωτάκη, ο οποίος παρενέβη και διαβίβασε το «φάκελο» στο αρμόδιο ελεγκτικό όργανο της ΕΛ.ΑΣ..
Έκτοτε, βέβαια, δεν κινήθηκε καμιά διαδικασία.
Το ρεπορτάζ, θέλουμε να πιστεύουμε, διέλαθε της προσοχής του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, κ. Χρίστου Παπουτσή. Άλλωστε εκείνη την περίοδο δεν ήταν επικεφαλής του υπουργείου.
Δεν διέλαθε όμως του νυν γενικού γραμματέα Δημόσιας Τάξης κ. Οικονόμου. Άλλωστε τον Φεβρουάριο του 2010 ο κ. Οικονόμου ήταν Αρχηγός του Σώματος.
Ας δούμε πως χειρίστηκε, λοιπόν, την «κρίση». Το βράδυ της 13ης Φεβρουαρίου 2010 και ενώ το πρωτοσέλιδο της «VETO» έχει αναρτηθεί στη zougla.gr, o κ. Οικονόμου συγκαλεί έκτακτη σύσκεψη των επιτελικών στελεχών. Την επόμενη ημέρα εκδίδεται μια ανακοίνωση, ανάξια για σχολιασμό.
Στην ανακοίνωση δεν γίνεται λόγος για την «ταμπακιέρα», δηλαδή για την εξόφθαλμη κομπίνα σε βάρος του ελληνικού Δημοσίου, παρά παρατίθενται 300 προεδρικά διατάγματα που εξηγούν τον τρόπο που δίνονται τα εκτός έδρας. Παρουσιάζεται μάλιστα μια τρελή πραγματικότητα που θέλει τα «χρυσά γαλόνια» να βρίσκονται σε δυο μέρη την ίδια στιγμή!
Ανώτατοι αξιωματικοί –που δεν εμπλέκονται στο σκάνδαλο- «χρεώνουν» στο νυν γενικό γραμματέα τον τρόπο αντιμετώπισης των δημοσιογραφικών αποκαλύψεων. Ερωτούν, όμως, και κάτι άλλο: Αν για το συγκεκριμένο θέμα ο κ. Οικονόμου -ως όφειλε- έδωσε εντολή να διενεργηθεί έρευνα από το Τμήμα Εσωτερικών υποθέσεων της ΕΛ.ΑΣ. ή «σκόνταψε» στο γεγονός ότι στο ρεπορτάζ δεν πρωταγωνιστούσαν κατώτατοι αξιωματικοί αλλά τα «μεγάλα κεφάλια» της υπηρεσίας.
Από το ρεπορτάζ πάντως προκύπτει ότι ούτε ο κ. Οικονόμου, ούτε κάποιος άλλος συγκινήθηκε. Ουδείς! Απλά θεώρησαν ότι το μέγιστο θέμα με την ανυπολόγιστη οικονομική ζημία του ελληνικού Δημοσίου θα ξεχαστεί.
Την επόμενη Κυριακή όμως, στις 21 Φεβρουαρίου 2010, η εφημερίδα επανήλθε με νέο ρεπορτάζ.
Σε δισέλιδο δημοσίευμα αποκάλυπτε ότι «παράνομα εκτός έδρας» έχουν λάβει εν ενεργεία στρατηγοί της Αστυνομίας, στενοί συνεργάτες του νυν γ.γ. Δημόσιας Τάξης, κολαούζοι και υπασπιστές δυο πρώην γενικών γραμματέων (των κ.κ. Λεωνίδα Ευαγγελίδη και Δημήτρη Ευσταθιάδη) και πολλοί άλλοι.
Αξιοσημείωτο είναι ότι ανάμεσα στα επιτελικά στελέχη τα οποία κατονομάζονταν ήταν ο εν αποστρατεία υποστράτηγος Νικόλαος Μπλάνης, ο πρώην επικεφαλής της Αντιτρομοκρατικής, Στέλιος Σύρος και πολλοί άλλοι. Είναι όμως και ο νέος Αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ. Ο κ. Νίκος Παπαγιαννόπουλος ο οποίος εκείνη την περίοδο ήταν επιτελάρχης. Αυτό και αν έχει ενδιαφέρον…
Δείτε τα δημοσιεύματα

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου