Τετάρτη 12 Οκτωβρίου 2011

H μικρότερη πανσέληνος του έτους ανατέλλει τα ξημερώματα της Τετάρτης

Θυμάστε την «υπερπανσέληνο» του περασμένου Μαρτίου; Το αντίθετο εκείνου του φαινομένου, δηλαδή η μικρότερη πανσέληνος του 2011, θα σκαρφαλώσει στο νοτιοανατολικό ουρανό τη νύχτα της Τρίτης προς Τετάρτη.

Αν και η διαφορά μπορεί να μην είναι ορατή με γυμνό μάτι, ο σεληνιακός δίσκος στην πρώτη πανσέληνο του Οκτωβρίου θα είναι 12,3% μικρότερος σε σχέση με την πανσέληνο του Μαρτίου, που ήταν η μεγαλύτερη της φετινής χρονιάς.

Η πανσέληνος θα φαίνεται τώρα μικρότερη επειδή η Σελήνη πλησιάζει το απόγειο της τροχιάς της, δηλαδή τη μέγιστη απόστασή της από τη Γη.

Αυτό είναι μόλις 248 χιλιόμετρα πιο κοντά από ό,τι στο περίγειο του Μαρτίου, όταν η Σελήνη απείχε 406.434 χιλιόμετρα, αναφέρει το Space.com.

Το φεγγάρι θα περάσει στη φάση της πανσελήνου στις 05.06 ώρα Ελλάδας την Τετάρτη και θα βρεθεί στο απόγειο μόλις δέκα ώρες αργότερα, στις 15.00 ώρα Ελλάδας.

Θεωρητικά, το φεγγάρι μένει στη φάση της πανσελήνου μόνο για μια στιγμή, ωστόσο το ανθρώπινο μάτι βλέπει τον σεληνιακό δίσκο γεμάτος για μια μέρα πριν και μια μέρα μετά από αυτή τη στιγμή.

Αυτή τη φορά, όμως, η Σελήνη θα κινείται στον ουρανό πιο αργά από ό,τι συνήθως, δεδομένου ότι η ταχύτητα του δορυφόρου μειώνεται όταν φτάνει στο απόγειο.

Και αυτό σημαίνει ότι για το ανθρώπινο μάτι το φεγγάρι φαίνεται να παραμένει στη φάση της πανσελήνου για συνολικά τρεις ημέρες, από Δευτέρα έως Τετάρτη.

Η επόμενη πανσέληνος, στις 26 Οκτωβρίου, θα συμβεί όταν η Σελήνη φτάσει και πάλι στο περίγειο.

Όμως η «διόγκωση» της πανσελήνου δεν θα είναι τότε ορατή επειδή το φεγγάρι θα βρίσκεται κοντά στον Ήλιο και θα είναι σχεδόν αόρατο στο φως της ημέρας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου