Τετάρτη 12 Οκτωβρίου 2011

Παίρνουμε την 6η δόση - Τσιμουδιά για το "κούρεμα" και τις επιπτώσεις σε μισθούς και συντάξεις

Οι επικεφαλής της τρόικας άναψαν το "πράσινο φως" για την εκταμίευση της 6ης δόσης. Ωστόσο, διαβλέπουν ότι η ύφεση θα συνεχίσει να υπάρχει και το 2013. Μόνο που όλοι "ξέχασαν" να μας πουν για το κούρεμα, έως 60% που βρίσκεται υπό σχεδιασμό και διαπραγμάτευση, ούτε βέβαια για τις δραματικές επιπτώσεις που θα έχει κάτι τέτοιο στο βιοτικό επίπεδο όλων των Ελλήνων.

Τα χρήματατης 6ης δόσης, ύψους 8 δισ. ευρώ, αναμένονται να εκταμιευτούν στις αρχές του Νοέμβρη.

"Από τη στιγμή που το Eurogroup και οι επικεφαλής του ΔΝΤ εγκρίνουν την πέμπτη έκθεση των επιθεωρητών της τρόικας, η επόμενη δόση θα είναι διαθέσιμη, το πιθανότερο στις αρχές Νοεμβρίου", αναφέρει η ανακοίνωση και προσθέτει ότι "η επιτυχία του προγράμματος εξαρτάται από την επαρκή χρηματοδότηση τόσο του δημοσίου όσο και του ιδιωτικού τομέα".
Τονίζει, επίσης, ότι η ύφεση αναμένεται μεγαλύτερη από αυτή που είχε εκτιμηθεί τον Ιούνιο και πως ανάκαμψη βλέπει μετά το 2013.  Επίσης "η επίτευξη του δημοσιονομικού στόχου για το 2011 δεν μπορεί πλέον να επιτευχθεί εν μέρει λόγω της περεταιτέρω πτώσης του ΑΕΠ αλλά επίσης λόγω υστερήσεων στην εφαρμογή κάποιων από των συμφωνημένων μέτρων".

Όσον αφορά στο 2012 η τρόικα θεωρεί ότι τα επιπλέον μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση "σε συνδυασμό με την αποφασιστική εφαρμογή του αναθεωρημένου μεσοπρόθεσμου σχεδίου" επαρκούν για να παραμείνει ο στόχος του ελλείμματος για το 2012.

Ωστόσο όσον αφορά στο 2013-2014 θα απαιτηθούν νέα μέτρα τα οποία θα ενσωματωθούν στην αναθεώρηση του μεσοπρόθεσμου στα μέσα του 2012.

Για τις ιδιωτικοποιήσεις, η ανακοίνωση αναφέρει ότι έχει επιτευχθεί πρόοδος με τη σύσταση ταμείου ιδιωτικοποιήσεων. Ωστόσο, παρατηρεί ότι υπάρχουν οι καθυστερήσεις στην προετοιμασία των προς ιδιωτικοποίηση περιουσιακών στοιχείων και, ως ένα βαθμό, "η επιδείνωση των συνθηκών της αγοράς συνεπάγονται αισθητή μείωση των εσόδων που αναμένονταν το 2011". 

"Η κυβέρνηση" προστίθεται στην ανακοίνωση "επιμένει στη δέσμευσή της για έσοδα 35 δισ. ευρώ έως τα τέλη του 2014".
Θετικά αξιολογεί η τρόικα την απόφαση -κατόπιν εντολής της με email- της κυβέρνησης να  ανασταλεί η υποχρεωτική επέκταση των κλαδικών συλλογικών συμβάσεων.
Είναι χαρακτηριστικό ότι η ανακοίνωση της τρόικας κάνει ιδιαίτερη αναφορά στην υπόθεση της Proton Bank ως θετικό παράδειγμα της εφαρμογής του τροποποιημένου τραπεζικού νόμου που διασφαλίζει ότι "μη βιώσιμες τράπεζες μπορούν να τεθούν υπό εκκαθάριση με παράλληλη προστασία των συμφερόντων των καταθετών και  διατήρηση της σταθερότητας του χρηματοπιστωτικού συστήματος".

Γερμανία: δεν αποφασίσαμε ακόμη για τη δόση

"Χαιρετίζουμε το γεγονός ότι ολοκληρώθηκε η δουλειά της τρόικας στην Αθήνα", δήλωσε εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, όπως μεταδίδει το Reuters.
"Η ανακοίνωσή τους έχει φωτεινά και σκοτεινά σημεία. Θα περιμένουμε να δούμε την έκθεση, να την αναλύσουμε και μετά θα αποφασίσουμε τι θα γίνει με την επόμενη δόση".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου