Τετάρτη 24 Αυγούστου 2011

Παίρνουν πίσω όσα χάνουν οι εφοριακοί δια της πλαγίας οδού

Κάποιοι χάνουν περισσότερα και κάποιοι λιγότερα, αλλά οι εφοριακοί μάλλον έχουν άλλη αντιμετώπιση.

Σε συμφωνία να πάρουν πίσω τα όσα χάνουν από την κατάργηση των επιδομάτων τους δια άλλης οδού, δηλώνουν ότι έχουν καταλήξει οι εφοριακοί και τελωνειακοί υπάλληλοι με το υπουργείο Οικονομικών, δέσμευση που τους οδήγησε και σε αναστολή των προγραμματισμένων για σήμερα και αύριο απεργιακών τους.....
κινητοποιήσεων.

Σύμφωνα με τα όσα υποστηρίζουν οι συνδικαλιστικές ηγεσίες των υπαλλήλων του υπ. Οικονομικών, σε συνάντηση που είχαν την Παρασκευή με τον αναπληρωτή υπουργό Π. Οικονόμου, ο τελευταίος δεσμεύτηκε απέναντί τους να αντισταθμιστεί, η μείωση των επιδομάτων τους που έχει ήδη υπάρξει και θα επιδεινωθεί με την καθιέρωση του ενιαίου μισθολογίου στο Δημόσιο, με ανάλογη αύξηση στον βασικό τους μισθό.

Κύκλοι και των τριών ομοσπονδιών του υπουργείου (εφοριακοί, τελωνειακοί και όλοι οι υπόλοιποι εργαζόμενοι), αναφέρουν ότι σύμφωνα με τον κ. Οικονόμου, το νέο μισθολόγιο, που αναμένεται να ανακοινωθεί εντός του Σεπτεμβρίου, στην ουσία δεν πρόκειται να επιφέρει μείωση στους μισθούς τους, αφού η όποια διαφορά θα προκύψει από τις σημερινές τους αποδοχές, θα καλυφθεί με την καταβολή ενός επιπλέον ποσού, της λεγόμενης «προσωπικής διαφοράς».

Το σημερινό καθεστώς προβλέπει ότι το εισόδημα ενός υπαλλήλου του υπουργείου Οικονομικών διαμορφώνεται από τον βασικό του μισθό, και από τις λεγόμενες «πρόσθετες αμοιβές» (τα παλιά ΔΙΒΕΤ και ΔΕΤΕ). Το ύψος αυτών των «πρόσθετων αμοιβών» είναι αρκετά μεγάλο και πλησιάζει σε αρκετές περιπτώσεις τον βασικό μισθό. Το νέο μοντέλο αποδοχών για το οποίο, σύμφωνα με τις πληροφορίες δεσμεύτηκε ο κ. Οικονόμου προς τις συνδικαλιστικές ηγεσίες των υπαλλήλων, θα απαρτίζεται πάλι από δύο πηγές : Μια, τον βασικό μισθό που θα προκύψει από το ενιαίο μισθολόγιο, και μια δεύτερη, την «προσωπική διαφορά», που θα καλύπτει τη διαφορά ανάμεσα στο νέο βασικό μισθό και το σύνολο των σημερινών τους αποδοχών.

Έστω, για παράδειγμα εφοριακός που σήμερα εισπράττει σαν βασικό μισθό 1.500 ευρώ και σαν πρόσθετες αποδοχές άλλα 1.000 ευρώ, συνολικά δηλαδή 2.500 ευρώ. Και έστω ότι με βάση το ενιαίο μισθολόγιο ο βασικός του μισθός διαμορφώνεται στα 1.700 ευρώ. Τα 800 ευρώ που υπολείπονται από το σύνολο των σημερινών του απολαβών, θα εμφανίζονται στη μισθοδοσία του- σύμφωνα πάντα με τα όσα λένε συνδικαλιστικά στελέχη του υπουργείου- σε ένα ξεχωριστό «κουτάκι» με την επονομασία «προσωπική διαφορά».

Σημειώνεται ότι μέχρι χθες το βράδυ δεν είχε υπάρξει ανακοίνωση από το υπουργείο ή κάποιο σχόλιο που να διαψεύδει τα όσα υποστηρίζουν οι συνδικαλιστικοί κύκλοι.

Δεν αποκλείεται, εφόσον πράγματι υπάρξει τέτοια συμφωνία, να προκληθούν αντιδράσεις από δικαστικούς, εκπαιδευτικούς ή άλλες κατηγορίες δημοσίων υπαλλήλων, που διεκδικούν ανάλογες ρυθμίσεις.

Στην ανακοίνωση πάντως που εξέδωσαν χθες οι τελωνειακοί, με αφορμή τη συνάντησή τους την Παρασκευή με τον κ. Οικονόμου (στην οποία παρευρέθηκε και ο γ. γραμματέας του υπουργείου Ηλ. Πλασκοβίτης), επικαλούνται ως αιτία για την αναστολή της προγραμματισμένης απεργίας τους «τον ουσιαστικό και εποικοδομητικό διάλογο και τις σχετικές δεσμεύσεις της πολιτικής ηγεσίας ότι αναγνωρίζει τα προβλήματα μας και θα καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για την επίλυσή τους».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου